Retro: Tudom miről van itt szó!

Címkék

Hohó, dolgoztam ilyenen/ilyennel!
5% (26 szavazat)
Nem dolgoztam vele, de még találkoztam ilyennel (munkahely, iskola stb.)
6% (31 szavazat)
Élőben nem láttam, de tudom mi ez!
22% (122 szavazat)
Fogalmam sincs mi ez, de érdekel!
43% (234 szavazat)
Fogalmam sincs mi ez és nem is érdekel!
23% (124 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 543

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 13:02

Az, hogy a fószer vett egy front panelt és kitette egy fülkében a házában megvilágítva, az mekkora fanboyságra utal? :D

(hint: videó beágyazva)

PS: Ilyen emergency pull kapcsoló kéne ma is a rendszerekre. Kihúznám, go haza, aztán jöhet a support

trey @ gépház

2:30-2:35 - ilyen kapcsolokat meg forrasztgattam. Puskas pakaval :)

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 14:35

Kivancsi vagyok mennyi lesz a "dolgoztam vele" arány tekintve, hogy amikor kijott akkor meg a vasfuggony rossz oldalan voltunk :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Az 5-re végződők nem IBM 370 koppintások voltak? Ha jól tudom, az 5-re végződő számú ESzR-ek már a második sorozatból voltak, az első volt a 360-as klón (és a 360/50 talán egy nagyobb gép volt a sorozatban, talán az R50 lehetett ennek a klónja).

Amúgy ilyen szekrény méretű gépet én csak apám munkahelyén láttam, kb. 5 éves koromban (szerintem az valami ICL gép lehetett).

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 15:51

IBM System 360/370 klónján (R55M) volt a Job Control terminál gyakorlatom, kb. 1987-ben.
A terminálra azt írta ki a bejelentkező képernyőn kb. 15 cm-es betűkkel, hogy CBM, azaz System Virtual Memory csak ugye cirill betűkkel! :D
Mindez Debrecenben a KLT-n a zsidó templomban, ahol az egyetem számítógépterme volt.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Azért volt MO-on nyugati gép. A COCOM-listáról lekerülhetett, aminek volt keleti megfelelője, hogy az amerikai cégek ne kerüljenek hátrányba. A nagyobbak (pl. az IBM, Burroughs) nem nagyon éltek a lehetőséggel (féltek, hogy a hadsereg nem tőlük rendel), de a kisebbek igen (Control Data, ICT, ICL). IBM 360 kompatibilis gépek is voltak (pl. japán gyártmányú, BASF). Ezek inkább nagyvállalatok számítóközpontjaiban, egy-egy hivatalnál voltak, a kisebb vállalatoknak jutott az ESZR és a TPA.

Ket pontositas:

Mindez Debrecenben a KLT-n

a KLTE-n

a zsidó templomban, ahol az egyetem számítógépterme volt.

"A Nagyerdőn a Debreceni Tisza István Tudományegyetem főépületének közvetlen szomszédságában 1938. szeptember 12-én vette kezdetét az Egyetemi Református templom építése...... Az 1970-es évek elején erős politikai nyomásra az Egyetemi Templom adásvételi vagy csereszerződés nélkül állami tulajdonba került."
https://hu.wikipedia.org/wiki/Debrecen-Nagyerdei_Reform%C3%A1tus_Egyh%C…

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kicsit emlékeztet a korai Moog-okra (-::

> Sol omnibus lucet.

Tudom[vesszo] miről van itt szó!

kicsit figyeljunk mar oda, ha egyszer kontentet gyartunk!

Nem kötözködésből, de ide nem kell a vessző. Legalábbis én nem látom az alapját, csak akkor, ha ott lenne a tudom után a hogy. Ha te jobban tudod, linkeld a vonatkozó helyesírási szabálypontot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bizonyítékot nem hozol rá. Szerintem ez csak egyszerűen állítmány-tárgyas összetétel, tudni az iskolai anyagot, ismerni a témát, tudni miről beszél valaki, még a gyakori kérdésbe sem illik bele a vessző: tudod mit? Különbség van az alárendelő mondat, és egy összetétel között. Továbbá nem, nem kell mindenhova mániákusan vessző, ez csak magyar tanárnénik próbálják elhitetni mindenkivel.

Tesztelni tudod hangos felolvasással is, hol viszed fel a hangsúlyt, tarthatsz-e ott szünetet. Elég idiótán hangzik a Tudom...(szünet) ...miről van szó, kérdésként hat, ahogy te vesszőzöd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"kérdésként hat, ahogy te vesszőzöd."

Lófaszt!

Akár vesszőzi, akár (hibásan) nem, a második tagmondat akkor is kérdés.

És AZÉRT nem teszünk kérdőjelet a végére, mert az írásjelet az első, kijelentő tagmondat határozza meg.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Először nyugodjál le. Nem kell eldurvulni, szerintem nem bántottalak, meg nem trágárkodtam veled szemben. Mondom, én nem kötözködni akarok, meg titeket kiidegelni, de akármennyire nem tetszik itt sok embernek, meg ennyire ingerülten reagáltok rá, akkor sem kell vessző. Pont arról van szó, hogy nem tagmondat a jelen példánál, ti meg tagmondatoztok. A kérdőjel sehol nem merült fel. A vessző arra szolgál, hogy kiejtésben úgy tarthatsz szünetet, hogy kicsit felviszed a dallamívét a beszédnek. Próbáljátok ki a Tudom miről van szó mondattal. Majd utána közvetlenül a Tudom, hogy miről van szó variánssal, annál működni fog, abban tényleg két tagmondat van, de ott sem a Tudom miatt, hanem a hogy kötőszó miatt. A lényeg lényege, hogy a tudni ige nem vonz maga után minden esetben kötelezően alárendelő tagmondatot. Tudni lehet akármit, bármit, bármilyen tárgyas összetétel, szerkezet is követheti, anélkül, hogy önálló tagmondat lenne.

Ha el akarjátok kerülni ezt a végtelen ciklust, amiben egymás felé hajtogatjuk a kell, nem kell, kell, nem kell frázisokat, hozzatok rá bizonyítékot. Én nem tudok hozni, mert a helyesírási szabályzat nem mondja, hogy ilyen esetben kell, azért, mert nem kell. Ti idézzetek szabálypontot, ami szerint kell. Ha kell, írjatok be az mta.hu-ra, vagy a nyest.hu-ra, vagy akármelyik magyar nyelvi oldalra, ott is ezt fogják válaszolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 18:40

Nem használtam még ilyet, élőben sem láttam, csak YouTube-videókon mutatták régi mainframe-eken, PDP-ken, meg Altair 8800-as gépeken ezt az előlapi kapcsolós konzol használatát. Én úgy tudom, egyébként, hogy ezeket nem nagyon használták már a maguk idejében sem, csak amíg beállították esetleg a bootloadert (később ezt is ROM-ban oldották meg inkább) vagy bootstrap-et, onnantól inkább szalagról meg lyukkártyáról ment a móka, kifelé az adatokat meg printerre, teletype-ra, majd később terminálra küldték, illusztrációnak pár kép: PDP-11, 1401, 1401_2. Így sokat nem kellett a konzolon kapcsolgatni, nagy ritkán 1-1 kapcsolót átállítgatni, a többi általában meghatározott konfigurációban maradt.

Használni egy kis gyakorlással tudnám, de ma már ez a fajta bevitel pain in the ass, a maga idejében is csak fallback opciónak volt fenntartva, ha lehetett kerülték.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Annyira szépek azok a Nixie csövek.. meg úgy egyébként ezek a korabeli gépek.
Látszik, hogy van bennük anyag, nem spórolták ki. :)
mindenhez ellenőrző lámpák, kijelzők, műszerek...nade most.....
Tegnap mérgelődtem a kollégámnak, hogy belefutottam olyan laptopba amin semmilyen visszajelző led nincs, sem egy power, sem egy hdd...foggalmam sincs megy-e nem e vagy ha megy is akkor van e hdd művelet...

Már nincs rá szükség modern laptopokon. Felnyitás, billentyűleütés után úgyis látod, hogy be van kapcsolva, az SSD-k elterjedésével értelmét vesztette a HDD led, mert olyan sebesen lemennek a lemezműveletek, hogy nincs ideje felvillanni a lednek, mert mire kigyulladna, már kapcsol is ki. Ha látni akarod a lemezműveleteket, megnézhető htop-ban, iotop-ban, stb.. Le szokták már hagyni a SysRq, Scroll Lock, Pause/Brake billentyűket is, Fn+ kombókkal van megoldva, numerikus rész is egyre ritkább. Telefonokon is dettó, előbb a hardveres gombokat hagyták le, aztán az audiojacket, majd az ujjlenyomatolvasót (képernyőbe lesz integrálva szépen minden gyártónál), aztán már töltőport se lesz rajta, töltést, adatátvitelt majd vezeték nélkül kell megoldani, audiót BT-szal.

Ezekkel a nixie csövekkel, drága kapcsolókkal az a baj, hogy a miniatürizáció ellen hatnak, és túlzottan megdrágítani a terméket ma már, ennyit nem lennének hajlandók fizetni érte. Ne feledd, hogy ezek a régi gépek régen millió dolláros nagyságrendekért mentek, még a kő gazdagok se tudták megfizetni, csak ilyen kormány, katonaság, intézmények, nagy multicégek, stb.. Abba a büdzsébe belefért, hogy a körítés is legyen időtálló, beletegyék az anyagot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

En azert egy "power led"-nek orulnek ha lenne. Sokszor volt olyan hiba macbook-nal, hogy nem tudtam be van-e kapcsolva a gep, mert a kijelzo teljesen fekete volt. Nem emlekszem mar a hibara pontosan, de vagy a rendszer vette le a fenyerot olyan minimalisra, hogy nagyitoval lattad csak sotet szobaban (persze a fenyero gombok nem mukodtek) vagy egyaltalan nem is volt jel, persze attol meg a gep be volt kapcsolva. Nem sajat macbook(ok) volt(ak), kollegak hoztak, hogy nem mukodik, tehat nem tudtam az eloeletet.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Arról nem beszélve, hogy ha épp az ssd-n lévő swapre dobál ki több 10GB-ot, mert valamelyik process épp elhalt, akkor látszik, hogy swap-pel és nem fagyott le. Nem biztos, hogy egy 3Ft-os leden kéne a szép új világnak múlnia. (igen, tudom, hogy elektronika is kell hozzá, lehet, hogy 20Ft)

Nézd, elviekben igazad van, pár centbe kerül csak egy led, de lespórolják, amit lehet, mert hibaforrás elkerülése is, így kevesebb a selejt, eggyel kevesebb dolog, ami tönkremehet a végfelhasználónál is. Tőlem elférne, azt nem írtam, hogy ezzel a mindent lehagyunk mániával 100%-ban egyetértek, de azt el kell ismerni, hogy nagyrészt tényleg feleslegessé váló dolgokat hagynak le. Nagy részt, mert szerintem van egy pár, ami tényleg hasznos, telón az audiojack, USB-C, stb., gépeken is elfér tényleg 1-2 led, akinek kell, sokkal többet adhat hozzá nekik a használhatósághoz, mint amibe a gyártónak kerül, stb.. Sok gyártó már azon spórol, hogy egy chip alatt legyen foglalat, vagy inkább közvetlenül forrasszák, mert az pár centtel olcsóbb, meg vékonyításban nyer 2 mm-t. Szerintem ezzel nincs probléma, ha ez az árban is kifejeződik. A gond akkor van, ha elfelejtik ezekhez az olcsósításokhoz az árat hozzáigazítani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Lattam szalagos es lyukkartyas eszkozoket mukodes kozben az irokalapacsos nyomtato es a mosogep nagysagu merevlemez meghajtok mellett, de nem tudom mi volt a gep tipusa amihez ezek kapcsolva voltak (akkoriban nem igazan erdekeltek a szekreny nagysagu szamitogepek, mar hasznaltam PC-t es talan volt is otthon egy 386-os). Jobban lenyugoz az az eroforras mennyiseg amit egy mobilba be tudnak manapsag szuszakolni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."