Milyen operációs rendszert használsz?

Címkék

A kérdés az elsődlegesen használt laptopra vagy asztali gépre vonatkozik. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi a Linux aránya, biztos volt már ilyen szavazás korábban. Az is érdekes, hogy van-e aki nem elsődlegesen számítógépet használ manapság, hanem tabletet (+ opcionálisan billentyűzet/egér).

ChromeOS
0% (8 szavazat)
Linux
50% (883 szavazat)
macOS
15% (264 szavazat)
OS/2, BeOS, ReactOS, FreeDOS, *BSD és minden egyéb ami nem fér a fenti kategóriákba
1% (25 szavazat)
Tabletet használok elsődleges eszköznek (iPad, Android tablet, Surface, stb.)
1% (9 szavazat)
Windows
31% (540 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / Egyéb, leírom.
2% (28 szavazat)
Összes szavazat: 1757

Hozzászólások

Mivel nincs pénzem, Linux! Egyszer lenne 10 ezer forintom, beszállnék az Internetbe! Akkor talán futná egy Windowsra vagy egy macOS-es gépre!

trey @ gépház

Nem vagyok Mac-ben otthon, de gondolom, macOS-t csak géppel együtt lehetne venni. Ha az a 10000 Ft ma 80000 Ft-ot ér, akkor sem vagyunk közelebb annak a gépnek a beszerzéséhez. Talán egy fülhallgató hozzá kijön ennyi pénzből.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lejjebb írtam, hogy akinek ilyen igénye van, most lehet kérni cafetériában 0%-os lerablás mellett. Mindenki érdeklődjön a helyi titkárságán/HR/whatever osztályán a részletekről. Akinek eddig problémája volt, hogy hogyan költse el ... nehogy már Mészáros szállodáiban kelljen elköltenie! :D :D :D

trey @ gépház

Igen, de volt ára, költsége. Mostmár az így nincs. Fenyegetni fenyegethet mindenki mindent, EULA nem törvény. Gondolom nem érte el a kritikus szintet, aztán azért nem volt erre eu-s szabályzás.

Mondjuk mostmár nem is lesz lényeges, pár kiadás, aztán ugyis csak arm-os verzió fog kijönni.

Saját példám alapján:

1. Tanulás hogy ilyet is tudjak és érdekel hogyan kell.

2. Anyámnak anno egy mac minit vettem mert egyrészt mindig elbarmolta a windowst, másrészt kicsi és halk gépet akart, csak aztán elkezdte kinőni, ssd ide, 8 giga ram oda, azért az a C2D proci sajna már vékony volt a jó felhasználói élményhez aminek a nagy része böngészés.

Szereztem egy régi irodai konfigot, beledobtam egy brutál erős gt 710 1 gigás gddr3-as memóriával megáldott grafikai lassítót és felpakoltam neki akkor azt hiszem a maverics-et mert az volt aktuális. Azóta végig frissült mojave-ig, itt elakadt valami, amikor ubuntu 22.04.1 kijön akkor szépen átmigrálunk oda.

Anyám szemszögéből elsődleges gép :D

Amúgy ilyen lehet pl amiért anno én is hackintoshnak raktam össze a jelenlegi gépemet. Ismerkedni akartam a macos-el, de a vasak amiket kínáltak nem voltak jók nekem, drága volt és gyenge. Így viszont össze tudtam hozni hogy napi szinten menjen a macos elsődleges rendszernek (használtam is huzamosabb ideig), dual bootban meg ott figyelt még játszani az ablak is. Aztán most ott tartunk hogy egyik sincs.

Ja, ilyesmi. Hát én használtan is örültem volna, ha most ennyiért megkapom. Csak videó lejátszáshoz kellett, arra tökéletes.

Egy kicsit fel is háborít, hogy az entry level videókártya szegmens a GT 1030 után megszűnt. Azok is 25-30 ezrek voltak akkoriban, még ma is kapható 50 ezer körül. És örüljünk, hogy csak ennyivel drágább.

Az alá már nem érdemes lőni, ott vannak az integrált GPU-k. 

Igazából ezek a kártyák kb két dologra jók: Olyan régi gépet amiben nincs IGP vagy kell HDMI kimenet és az alaplapon nincs akkor be lehet vágni. Esetleg ha több monitor kell akkor jól jöhet. Van kollégám akinek a céges gépe egy ryzen 5 3600, 32 giga ram, NVME ssd és egy GT710 a vga. Neki csak arra kell hogy meghajtson 3 monitort.

Irodai céges gépemben egy GT210 van :D Nekem is csak a 3 monitor felálláshoz kellett :)

Nem szűnt az meg, a mai napig gyártják és árulják a GT 710-et és GT 1030-at. Csak nem fejlesztik, nem hoznak ki új verziót, mert minek? Ezek lényegében display adapterek, meg média PC-be van szánva, arra elég az erejük. AMD-nél meg egyáltalán nincs már ilyen alsó kategória, mert ők meg az APU-kbe integrált GPU-val váltották ki, ha meg diszkrét megoldás kell, annál meg úgy vannak vele, hogy nem éri meg nekik kihozni rá egy külön termékvonalat, vegyél Nvidiát.

Egyébként meg ezeknek az alsó kategóriás kártyáknak sose volt értelme, főleg nem otthoni gépnél. Hiszen az integrált megoldások mindig is kiváltották, ráadásul árban versenyeztek velük a használt középkategóriás GPU-k, pl. GTX 6xx-7xx, RX 550-570, RX 470-480, R9. Most is csak azért nem versenyeznek, mert elszálltak ugyebár a GPU-k árai.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Így van, ezért vettem AMD Ryzen 7 5700G with Radeon Graphics nevű CPU-t, ami tehát APU. Annyi izom nyilván van benne, hogy egy filmet meg lehessen nézni rajta minden nehézség nélkül, vagy akár áramkört illetve PCB-t lehessen tervezni, de semmilyen speciális célra vagy játékra nem használom. A glxgears sem akadozik fullscreenre nyitva sem, megvan a 60 fps mindig full HD-ban. Pedig használok Compizt is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A legkevesbe sem 'lovaltam bele magam', en erre valaszoltam: https://hup.hu/comment/2733393#comment-2733393

Ez alapjan ugy gondoltam hogy locsemege szerint a MacOS draga, gondoltam elmondom neki hogy valojaban ingyenes :)

A miertre: nem az en tisztem eldonteni, de tekintve hogy eleg komoly kozosseg van aki Hackintoshozik, igeny nyilvan van ra. En egyszer probaltam, felraktam anno a desktop gepre egy Hackintosht, es az IDE-s DVD olvasot leszamitva minden tokeletesen mukodott. Nalam az volt erre az alap hogy a gepen nem volt windows, nem is akartam felrakni, de a Need for Speeddel jatszani akartam, ami nem ment Linuxon, igy lett Hackintosh - a celnak megfelelt, bar gyanitom hogy a legtobbeknel mas a 'kivalto ok'. Peldaul ki akarja probalni hogy milyen is a MacOS, vagy olyan szoftvert hasznalna ami azon megy, stb. Kerdezd meg oket, en Apple vason hasznalom :)

De kár, azzal pedig be tudna dolgozni a nyomdába nagyon dulván, még a Windows 95 árát is megspórolva.

Magam részéről Linux. Fő gépen csakis az már közel 8 éve (Arch, ez ha változni fog valaha, csakis Gentoo-ra), amíg nem lesz jobb alternatíva vagy nem kényszerítenek át a linuxos fejlesztők a hülyeségekkel valamelyik BSD-re (arra a BSD forka, ami az aktuális hardverem támogatja). Más OS csak ilyen másodlagos, sokadlagos, tartalék, kísérletezős gépen van. De ez ilyen, aki tényleg meglátta egyszer a unixlike világ előnyét, sose fog Windowsra visszaváltani, mert látni fogja, hogy nem érdemes, és maradni fog annál, ami a legjobban bevált neki. Azért sincs sok értelme ezeknek a minden évben előforduló, milyen OS-t, milyen disztrót használsz kezdetű szavazásoknak, ebben az évben el is maradt a HUP-os felmérés, ami eddig fel sem tűnt.

És nem az, hogy licencre ne lenne pénzem, mert van egy csomó Windows licencem, ami gépekkel jött, nem mintha egy olcsó szürke netes termékkulcs olyan drága lenne, meg a hardvereim is egy kivételével támogatják akár a Win11-et is  de fő rendszernek nem használnám. Pedig még azt is tudnám csinálni, hogy XP-n ökörködök az idők végezetéig, mint hajbazer, simán ki tudnám hekkelni magamnak, hogy minden fontosabb dolog működjön. Hardvertámogatás se gond, évek óta csakis olyan hardvert vagyok hajlandó venni, aminek teljesen patent a linuxos drivertámogatása, lehetőleg már generic kernelekben támogatva legyen, és ne kelljen hozzá egzotikus dkms modulozással vagy forráskódból forgatással vergődni, ha valamelyik BSD által is támogatott, az külön plusz. Linuxra átállni, meg vim-et, gépírást, shellt, stb. megtanulni a legjobb lépés volt, amit valaha megléptem informatikailag, és nem hogy nem bánom, de évről-évre egyre jobban kamatozik, és csak azt bánom, hogy nem hamarabb váltottam. Sajnos fiatal koromban nekem is fent volt a szemellenző, és a grafikus felület UI dizájnja, vizuális csilivili, játékok, MS Office, egyéb konzmerista baromságok voltak a döntő tényezők, és a fától nem láttam az erdőt.

A másik, amit nem szoktam elhinni nekem a widowsosok, hogy a Windows időbe egyre rosszabb lesz, egyre használhatatlanabb. Nem lesz választásuk egy ponton, a Windows desktop éve fog elmúlni, és át kell állniuk valami másra. Lehet vergődni, hogy fújj, szaralinux, soseleszdeszktopéve, csakaholtestemen keresztül, sohanapjánkiskedden, nemtámogassalyanekijebele, de egy ponton túl nem lesz választás. Reménykedni lehet, hogy na, majd a Windows 12, meg a 275254345-es Insider build hátha jobb lesz, meg kihúzzuk addig Win10 LTSBCQKBFG ágon, már csak párat kell aludni addig, de nem fog bejönni. Néhányan még áltatják magukat azzal is, hogy nem érdekes, mert akkor majd átállnak Androidra, ChromeOS-re (ezek alatt is Linux kernel van, de mindegy), amik persze semmivel nem jobb a Windowsnál, vagy MacOS, ami megint csöbörből vödörbe.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> a Windows időbe egyre rosszabb lesz, egyre használhatatlanabb.

Egy projektet Windowson kell fordítani, erre van egy virtuális gépem. Az utolsó pillanat utánig kitartottam a Windows 7 mellett, hogy mennél később kelljen upgradelni. De most utolért a sorsom és meg kellett lépni az upgrade-t.

Ahogy elindítottam nem győztem letiltani az anti-feature-öket, például a telemetriát vagy a vírusirtót. Vagy egy órám elment azzal, hogy a processzeket böngésztem, hogy mit kell még letiltani, hogy végre a processzorban rejlő vadállatot a feladatra engedje rá. Mostanra nagyjából alig fogják vissza ezek a hülyeségek a munkát, de még mindig tuti kémkedik drága.

Azon röhögtem még, amikor ügyfélnek szállítottunk egy Windowsos gépet, amit egy kollega telepített. Reggel amikor át akartuk adni, a start menűben reklámok jelentek meg mindenféle rajzfilmfigurákkal. Lepadlóztam, hogy ilyen létezik? Szerencsére ritkán látom mit művel a winDOS. Vagy fél óra 1337 h4x0rkodásba tellt, mire kikerestem neten, hogy hogy lehet letiltani a regedit csodaprogram használatával mindenféle mágikus kulcsok segítségével a reklámokat. Ez mindennek az alja, hogy fizetek az oprendszerért, de még azért izgő-mozgó reklámokat is kapok a pofámba.

Most nézem, a virtuális gépemben is benne vannak a reklámok. Tuti nem én tettem bele.

Nekem a Windows a kontrollálhatatlansága, műszaki áttekinthetetlensége, kémkedése miatt probléma. Meg az egész nagyon szörnyű, hiányoznak a kedvenc utility-jeim. Jó, tudom, WSL, de attól még kémgép, s ha már WSL, akkor jobb natív Linuxot használni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De szeretnék egyszer én is akkora úr lenni!

(BTW: most az nálunk a divat, hogy kafetériában M1 macBook-ot meg iPad-et vesznek. Mert ez 0%-os. Ha lenne eszem, én is ezt választottam volna! De hát ... Szóval a lényeg, nem mindenki úr, aki macOS előtt ül! Lehet, hogy csak okos, mint Mészáros Lőrinc!)

trey @ gépház

Amikor arról beszélnek, hogy milliárdok ragadnak benn cafetériában, mert nem költik el ... ilyen alapon az ország nagy részének lehetne Mac-je.

Ja, lehetne kerékpárt is kérni adómentesen, de azt itt nem említem, mert itt leginkább gép előtt dagonyázó, lusta disznók vannak :D :D

trey @ gépház

Már késő, kiírták az idei "szabálokat", és mán megnyilatkoztatták a parasztokat sos határidőre. Mondjuk ha elsején tudnék arról, hogy van vmi új izé, akkor is basznának rá(m). (izét írtam mert a konkrétumokat én nem tudom, hogy mi az amit lehetne kérnem tőlük, ha azok a hülyék nem mondják maguktól, és nyilván nem mondják, mert akkor dolgozniuk kéne amihez muszáj volna a seggüket megemelni).

Annyit láttam, hogy feb és marcius között vehetek csirkefarhátat is szépkártyára az élelmiszerbótban. De hogy mekkbukkot is lehet, na azt nem írták.

Nm.

Volt egy olyan is, amikor a melóhelyén fagyott le a vindóz, a karbantartók meg csak másnapra jöttek volna ki, a melónak meg másnapra kész kellett volna lennie, ezért inkább bennmaradt éjszakára és a kolléganője gépén csinálta meg. Szegény Feri. Nem volt senki, aki megmutatta volna neki a reset gombot... Sose tűnt fel neki, hogy amikor egy lefagyás után áramtalanította és bevitte a szervízbe, ott bekapcsolás után már nem volt lefagyva?

Az itteni mérés szerintem nem reprezentatív az egész magyar lakosságra nézve.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Angliában vidékre utazik vonaton a bölcsész, a fizikus és a matematikus. Meglátnak a zöld mezőn legelni egy csorda fekete tehenet.

- Jéé ezen a vidéken csupa fekete tehenek vannak! - jegyezte meg a bölcsész

- Inkábbcsak azt mondhatjuk ezen a vidéken van néhány fekete tehén - sietett kijavítani a fizikus

- Nana, ezen a vidéken van néhány tehén, aminek legalább az egyik oldala fekete - így a matematikus

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nem, de ugyanakkor vaskosan hozzáad a hétköznapi felhasználókhoz is mert szerintem sokan csinálták közülünk azt hogy a családot átrakták linuxra, szimplán azért hogy egyszerűbb legyen az életük mert család nem nyomkodja el.

Párom gépén mint, nekem 2 gépemen ubuntu, anyósén szintén mint, édesanyám ubuntu-ra érik (jeleneg hackintosh, de beállt mojave-n és több idő lenne a troubleshooting mint belőni egy ubuntut kb mac kopi kinézetre), nagyszüleim szintén linuxoznak, nővérem főként a telefonján él de neki is van egy mintes laptopja, unokaöcséim pedig linuxos gépet kaptak hogy tényleg tanulásra használják és ne játszani (4 magos proci, SSD, 8 giga ram, de integrált vga +mikrofon+füles+webcam).

Illetve éppen sógorom melóhelyének (saját cég) linuxosítása is folyamatban van.

Illetve egy fun fact: Újpesten RS bútorban (kb 10 éve amikor voltam) ubuntut használtak, ha jól láttam fél szemmel akkor talán dosbox alatt futott a számlázóprogram meg böngészőben ügyködtek még valamit.

Ez teljességgel igaz. Közelebbi-távolabbi családtagoknak, ismerősöknek mondtam is, hogy telepítem én a gépüket, meg néha atyáskodom felettük, de akkor az Linux, azon belül Fedora. Mindenki szabadon használhat Windows-t, de annak a közelébe nem megyek, oldják meg egyedül, vagy fizessenek meg szakembert, Vér Pistikét, bárkit, én nem értek hozzá. Szóval igen, a környezetemben van egy pár linuxos gép. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én már nem szoktam gépet telepíteni ismerősöknek, mióta külföldre rekedtem, de ezt én is így csinálnám, csak Linux, és nem is a térítés miatt. Nem telepítenék ma már senkinek Windowst. Egyszeri usernek, akinek az OS már csak egy bootloader a böngészőhöz és néhány Electron-apphoz, azoknak bőven megfelel a Linux, és legalább nem vírusozza össze, aki meg nem egyszeri user, és szüksége van valóban spéci szoftverekre, meg MS ökoszisztémára, azoknak meg meglesz a tudása, hogy feltelepítse, üzemeltesse magának.

Ezt nem értette a Linus Tech Tips se, hogy az ő thunderboltos spéci 32 magos Threadripper setupja, 60+ colos kijelzővel, meg az az igény, hogy RGB, meg XLR audio streammer nyomják Twitchre a legújabb AAA játékcímek streamjét, az NEM átlag felhasználó kategória. Ilyet a legtöbb ember nem művel, nem ez az átlag felhasználás. Az userek elsöprő része egyszeri user, csak böngészés, esetleg legyen még mellé valami irodai csomag, amivel tud alap szöveget, táblázatot szerkeszteni, arra meg jó a LibreOffice, meg a webes-felhős alternatívák, játszani se nagyon játszanak, max. böngészős limonádékat (pasziánsz szintje). AutoCAD, meg Adobe kreatív szoftverek, meg valós MS Office-ra igény (valami MS formátummal vagy makrókkal való 100%-os kompatibilitás) tényleg csak nagyon szűk, professzonális rétegnek kell.

Továbbá jártamban, keltemben én is azt látom, hogy egyre több cég is megbarátkozik a Linuxzsal, eleinte beidegződésből (meg szakember híján) ódzkodnak tőle, de aztán belátják, hogy sok feladatra ideális, egyszer embedded rendszerekbe, kiosk módú és vékonyklienses mókákhoz, egyszer belövik, nem vírusozódik össze, felhasználó nem barmolja össze, nem ransomware-esedik, nem tud rajta játszani (így kénytelen, ha más nem, unalmában dolgozni, ha a Facebook is le van tiltva a hálón), elmegy bármin (akár SBC, vagy kenyérpiritó szintű hardver, 10+ éves irodai PC, amit úgyis kidobtak volna, stb.), nem kell neki nagy karbantartás. Tényleg egyre többet látom tömegközlekedési információs rendszereken, menetjegyes és parkolójegyes automatákon, könyvtári, iskolai, gyártósori és pénztári gépeken, már nem csak szervereken merik használni. Nem mondom, hogy ez a trend, de megindult egyre több cég és intézmény efelé, főleg, mióta látják, hogy a MS egyre inkább szopatja őket, egyre nagyobb kín, egyre drágább Windows-verziók között migrálni. Legtöbb helyen Ubuntu-alapú megoldásokat látok, elvétve Debian ilyen szerepkörben (nem szerveres megoldásokra, szervereknél CentOS-RHEL, Ubuntu Server, Debian a legyakoribb szerintem). Elkezdték magyarán óvatosan bevezetni erre-arra, nem úgy, mint anno München, hogy saját barmolású disztró, meg 100%-os átállítása minden szoftvernek és gépnek, 180 fokos fordulat, hanem egyes szerepkörökbe óvatosan bevezették teszt jelleggel, egész kicsi feladatokhoz, és sikerrel vizsgáznak ezek, innen építenek rá felfelé, ezt bővítgetik, ahogy telik az idő.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem is jobb az agresszív, kudarcra ítélt, hittérítő típusú migrálás helyett kis, lokális, jól körülhatárolható szituációkban áttérni, s amikor ezeket kezdik belakni, megszokni, akkor lehet vele terjeszkedni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Windows XP 32-bit és XP x64 Edition.

Réginek régi, de nem túl régi ahhoz, hogy használjam.

A régi nálam annyit jelent = jól bevált, időtálló. Ahogy az XP is.

Támogatás a habokban.

Sajnálatos, hogy így van, de kifejlett szoftverrel el lehet lenni támogatás nélkül is.

Válaszba jöhet a FUD a hackerekkel, meg a zsarolóvírusokkal. Úgyis már régen olvastam. :)

Vannak jó meglátásaid, amelyekkel egyetértek, de ezzel nagyon nem. Nincs kifejlett software, amelyik bonyolultabb annál, hogy elszámol egyesével 0-tól 9-ig. Azaz mindegyikben van hiba, sőt, adott esetben hardware bugra is software workaround-ot kell adni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tudom / olvasom, te szeretsz vitázni :)

Régiben, a bor és a pezsgő jó.

Én legszívesebben a SuSE Linux 7.1-et jelölném meg, csak mert azon szocializálódtam "Linuxilag", de semmi értelme, mert jelenleg már csak emléknek jó.

Régiben, a bor és a pezsgő jó.

Meg minden olyan szoftver, ami legalább annyit töltött maintenance ágon, mint amennyit fejlesztették. Ez például a Windows XP SP3-ra igaz.

Én legszívesebben a SuSE Linux 7.1-et jelölném meg, csak mert azon szocializálódtam "Linuxilag", de semmi értelme, mert jelenleg már csak emléknek jó.

Az XP-re ez viszont nem igaz. Ha nem lenne értelme használnom, nem használnám.

Egyébként TCH kollégát ajánlom, szerintem tud tuti tippeket adni, hogyan érhetnél el a SuSE 7.1-hez hasonló user élményt frissebb Linuxokkal, mondjuk TDE alapokon.

Sajnos a software-ek rohadása nem korlátozódik az asztali környezetekre; nagyon sokat kell azon túl is reszelni, hogy a hulladékoktól (systemd, PulseAudio, GTK3, stb.) megszabadul az ember és van, amitől nem is lehet (pl. pkg-config).
Ha a TDE nem ad valamire megoldást, vagy az adott program bugos, akkor ugyan lehet a TDE-deveknek jelenteni, de mivel csak páran vannak, gyors eredményt felesleges várni és addig akkor lehet vadászni a régi GTK2-es, Motifos, Qt4-es és egyéb régi/underground toolkites programokat. (Ha egyáltalán felleli őket, mert ellentétben a windows-zal, ahol azért a legtöbb programnak csak fellelhető valami régi verziója a neten, Linux alatt előszeretettel dobálnak ki mindent is a repo-kból, archívumokból az álhaladárok.) Aztán, ha nincs csomag, akkor forgatni kell és akkor jönnek az atomhulladék buildkörnyezetek, amikből a CMake még a kevésbé szarok közé tartozik és ez elég sokat elmond; a Pythonosok garantáltan szkínhedet csinálnak az emberből - amilyen Python verzió kellene neki, az pont nem elérhető a repo-ból, vagy ami komponens kellene neki, az pont nem kompatibilis azzal az egy revízióval, ami az embernél van, aztán így lesz 5 párhuzamos Python verziód (ebből négy 3.X-es)... És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy ha maga a régi program is bugos, akkor ha nem tudja kijavítani magának, akkor kénytelen megtanulni együtt élni a bugjaival, mert már nem fejlesztik.
Esetleg lehet mondani, hogy nem foglalkozunk a memóriával, felteszünk Qt5-ös programokat is, akkor valamivel könnyebb; ez még egy akceptálható kompromisszum, a Qt5 önmagában még nem akkora impact - az LxQt pl. alig eszik többet, mint a GTK2-es LXDE; a KDE5 az, ami tényleg nem pehelysúlyú - szóval egy-egy Qt5-ös program alkalmi futtatása még nem fog egy gyengébb gépet sem felfalni és ellentétben a GTK3-mal a Qt5-ös programok önmagukban nem lassúak (annyira). Ha így se vagyunk kint a vízből, akkor jön a WINE és valamilyen windowsos program emulációja.
És ami speciális igényre végképp nincs elérhető bloatware/slugware/shitware-mentes megoldás, azt az ember csinálhatja meg magának. Ha meg tudja.

Szóval nagyon sok kompromisszummal és fúrás-faragással jár ez az út. Tippeket természetesen tudok adni, de nagyon elszántnak kell annak lennie, aki engem ezen az úton követni akar.

Az egyik laptopomon szinte kizárólag Linuxot, a másikon jobbára Windows-t, linuxot csak ritkán.

Az, hogy épp melyik laptopot használom, az meg szinte random, de a Linuxosat jellemzően többet.

Az újabb laptopon is többet használnék Linuxot, ha működne vele a kamera. Van pár egyéb dolog is, ami nem megy, pl. érintőképernyő, de csak a kamera az, amire szükségem van a videokonferenciák miatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megérné feltenni a kérdést  "Miért használsz Linuxot?"

Nekem pl fogalmam nincs, pontosabban a kíváncsiság vitt rá, hogy kipróbáljam. Ráadásul tök ingyen.

Páran megsajnáltak, aztán én őket :D

kényszerből 32bit Linux Mint LMDE, cpu limit x60s Yonah l2300

Win11, Win10, Ubuntu 20.4, macOS 64 bitesek

van itt minden mint a búcsúban :D

sudo mount -o ro /hup.hu

de felmennek azok "nem dedikált" hardware-re is

Igaz, de nem hiszem, hogy ez a tipikus eset az elsodlegesen hasznalt gepen. Ha valaki felhekkelte a ChromeOS-t mas hw-re akkor ikszelhet Linux-ot  ha ezt hasznalja elsodlegesen, ha Hackintos-t akkor ikszelhet macOS-t, Android x86 eseten ott az egyeb kategoria.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A most épp használt laptopom egy Surface Book 3. Van rajta Linux is, de most épp a Win10-et használom.

Rosszul tenném, ha a Windows-t választanám ki a szavazásban és inkább a Surface-t kellene?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Rosszul tenném, ha a Windows-t választanám ki a szavazásban és inkább a Surface-t kellene?

Hmm, eleg hatareset. Szerintem surface kategoria, mivel tablet, ami erdekesebb tenyezo a szavazas szempontjabol mint a futtatott OS az esetedben.

Mondjuk miutan megneztem mi az a Surface Book 3 nem vagyok benne biztos, hogy tablet kategoria :D

Akkor rad bizom, nem tudom eldonteni. Amelyik OS-t tobbet hasznalod rajta vagy amelyik modban tobbet hasznalod.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

A céges gépen Windows van, nincs kedvem a libreoffice-al szivatni magam, ssh meg van ezen is a WSL-nek hála. Saját laptop van 2: X270 Windows 10, T420 openSUSE 15.3. Most talán beüzemelem a desktopom azon Windows lesz (játék célzattal).

Egyszerűen nem tudom felfogni hogy bárki miért akarna macOS-t használni. A windows és a linux összes hátrányát egyesíti.

Disclaimer: soha nem használtam, csak elvből utálom :)

Nem, szimpla hater vagyok :)

De amúgy: vendor lock-in (rosszabb mint a windows), zárt (mint a windows), erősen épít az apple ökoszisztémára (rosszabb mint a windows), régi hardverek támogatásának megszüntetése (kb. mint a windows), géppel együtt kell venni (rosszabb mint a windows).

Windowsra azért milliószor több program érhető el, még mindig. Linuxra nem, de linux alatt a mindennapi taskok megoldásához van néhány open-source eszköz, amiket általában karban is tartanak.

A windows összehasonlíthatatlanul többféle hardveren fut, a linux még többfélén. És egyik sem terel annyira erőszakosan a cloud irányába, mint az apple (bár azt nem tudom hogy az OSX-nél is ez a vonal van-e, vagy csak az iOS-nél).

Na, most kénytelen voltam érvelni, már több effortot tettem a macOS-be, mint életemben szerettem volna.

En is az voltam, de szerencsere a huszas eveim kozepe-vege fele kinottem, foleg mikor ceges gepnek MBP-t kaptam. :)

Vendor lock-in: a meg karbantartott 10.15 (Catalina) 2012-13-as gepeken fut. Utana is tudod hasznalni, csak frissitest nem kapsz. De 3rd party megoldasokkal lehet nem tamogatott macOS-t tenni ra ami a legtobb esetben eleg jol mukodik. Vagy teszel ra linuxot. Vagy egyeb hardware es hackintosh. Az okoszisztema tenyleg nagyon jo, de egy ceges gepemen sem leptem be az iCloud fiokomba, tehat zero Apple szolgaltatast hasznalok rajtuk, megis teljes erteku gepkent funkcionalnak.

Tobb program: ugy erted tobb shareware, reklamokkal agyontomott program? Btw, nem gondolnam hogy egy adott feladatra nem talasz megfelelo programot macOS-en, leven hogy eleg sok program alapbol cross-platform. De ha nem lenne akkor ott a Wine is. OpenSource appbol sincsen hiany: https://github.com/serhii-londar/open-source-mac-os-apps

Cloud: Hat azert mikor a windows kotelezoen odabiggyesztette a Drive-t a filekezelobe ugy, hogy csak registry mokolassal lehetet kiszedni, illetve gyonyoruen telepakolta a start menut akkor nem voltam olyan boldog. Mint ahogyan a masodik bekezdesben irtam, lehet cloud nelkul hasznalni a macOS-t, nem kell mindent elhinni amit mas haterek kitalalnak! ;)

~11 éve fixen Linuxot használok a kenyérkeresésre napi 8 órában (fejlesztőként kezdtem, devops/cloud "mérnök" vagyok, bár néha én magam se tudnám belőni :)

Nagynéha felteszek egy Windowst egy külön diskre amikor olyanom van, de ez egyre ritkább. Most éppen nincs. Ami játékom van, elfut Steam/Protonból, vagy simán Wine-ból. Vagy PS-ezek.

két macbook airem van, azokon macos. az asztalimon pedig ubuntu

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

1337 h4x0r vagyok, csakis szabad szoftvert használok. Azon belül Linux.

macos, de most nem apple hardveren. azert nem miattam fog csodbe menni az apple, vettem epp eleg iphonet es macbookot is mar, meg 2 mac pro-t az evek soran. de valahogy a porszivo utan a sajtreszelo design sem gyozott meg.

az elso mac-em egy 2004-es power g5 volt, gyari folyadekhutessel. na az egy kiraly vas volt, csak eljart folotte az ido... (raadasul anno linuxot akartam rajta futtatni, de az meg annyira nem tamogatta, hogy igy kenytelen voltam macos-t rakni ra vegul - aztan mar ugy voltam vele, hogy megvarom a linux desktop evet, addig meg jo nekem a macos...)

a 2010-es xeon-os mac pro mar nem az igazi, gyakorlatilag egy atlag workstation pc konfig de kelloen almasitva hogy ne legyen egyszeru 3rd party hardverrel boviteni. azert kuzdottem a vegletekig, de egy ponton feladtam, es inkabb epitettem egy jobb vasat a macos ala.

igen... es kozben nagyon varom a linux desktop evet :)

bar mar ez a hackintosh dolog is olyan, hogy ha megfeleloen valogatod ossze az alkatreszeket (ertsd: amikhez van gyari nativ tamogatas/driver macos-ben) akkor nem is annyira hack, majdhogynem out-of-box megy rajta a macos, csak az ACPI-t kell egy kicsit megpatchelni egy bootloaderrel, es emulalni neki egy SMC-t (ami az apple-fele TPM) de az OS-hez nem kell nyulni egyaltalan, frissiteheted is nyugodtan.

gyakorlatilag epithetsz te is egy mac gepet, mivel ugyanazok az alkatreszek elerhetok amibol az apple is epiti az intel alapu vasait... a vegen csak a doboz (es az acpi bios) mas.

en mondjuk atirtam linux alol a halokartya pci-id cimet a flashben, meg vettem ebay-en igazi macbook-ba valo wifi/bt kartyat pcie adapterrel. innentol kezdve megy az icloud es tarsai is hibatlanul.

persze aki nagyon perverz az felrakhatja mindenfele egzotikus hardverre, akar amd-re is, de az tenyleg hack, szejjel kell patchelni mindent hozza es sose lesz tokeletes (pl. sleep/wake).

Hát arra még várhatunk egy jó darabig. :D

Ezt jó tudni, köszi. Bár ami az árat illeti az intel önmagában is elég drága... Viszont hogyan csinálsz az Apple féle DMG-kből olyan ISO-t, ami fel is bootol PC-n? Amit erről eddig találtam leírást, az egy sem működött.

Apropó, melyik verziót használod? Azt hallottam több Mac usertől is, hogy a 10.15-től kezdve az Apple nagyon leadta a színvonalat.

nem mondtam, hogy olcso, bar amilyen tularazott mostanaban a mac, meg amiatt is megeri, de nekem a bovithetoseg fontosabb szempont volt. amit osszeraktam kb 500e-bol az annyit tudott mint a 6000$-os sajtreszelo csak nekem tobb ram/sdd volt benne.

installer: en mac alol csinalom, ugy nem nehez. de itt van leiras mindenre is: 

https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/installer-guide/#maki…

most big sur-t (11.6) nyar ota, elotte mojave volt.

amugy ez a kedvencem, ahol az apple "bevallja", sot ajanlja, hogy vehetsz mindenfele pc-s vga-t a mojave-hoz:

https://support.apple.com/en-us/HT208898

These specific third-party graphics cards are Metal-capable and compatible with macOS Mojave on Mac Pro (Mid 2010) and Mac Pro (Mid 2012):

  • MSI Gaming Radeon RX 560 128-bit 4GB GDRR5
  • SAPPHIRE Radeon PULSE RX 580 8GB GDDR5
  • ...

vettem is akkor gyorsan egy pulse rx580-at es megy tokeletesen azota is...

szoval intel vonalon igazabol az apple csak osszeszerelo uzem, kommersz cuccokbol rakjak ok is ossze. kb olyan mint egy brand workstation pc, jol ossze van valogatva es alaposan tesztelve, de semmi tobb. elotte (G5) es utana (M1) viszont mas vilag :)

alaplap: https://www.asrock.com/MB/Intel/X299%20Killer%20SLIac/index.asp

(nem a legjobb, eloszor egy MSI volt de az instabilan mukodott linux alatt is, es erre tudtak cserelni hirtelen)

cpu: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/123767/intel-core-…

Intel82574L chipes halokartya (pci-id eepromban atirva, igy a drivert nem kell patchelni)

Wifi/BT:  Card Type:    AirPort Extreme  (0x14E4, 0x117)  Broadcom BCM43xx 1.0  (ebay-rol vettem, eredeti apple kartya macbookhoz, atalakitoval van berakva pcie slotba)

a tobbi nem kulonosebben erdekes (3db M.2 nvme ssd, par sata ssd, 3200mhz sima ddr4 ramok etc)

de kb annyi a lenyeg csak, hogy olyan chipsetu alaplapot erdemes venni, amit valamelyik apple gepben is hasznaltak (az x299-et pl. az imac pro-kban hasznaltak) es akkor egy kis ACPI patcheles (megfelelo mac model id beleirasa, meg nehany device atnevezese) utan a macos siman elhiszi hogy apple vason fut.  az igazi szopas/hackeles ott kezdodik ha olyan vasra akarod felrakni (pl. amd, meg extremebb intel gamer chipsetek, Z sorozat pl) amiket az apple sose hasznalt egyik gepeben sem, na ott aztan kell patchelni mindent is.

hat annal nem nehez, sot meg egy hasznalt 2010-es mac pro-nal is dragabb, sot alig olcsobb annak az akkori uj aranal...

de ez cpu-ban es egyeb parametereiben az uj 6000$ indulo aru sajtreszelo-design geppel van egy szinten, ahhoz hasonlitsd:

https://www.apple.com/mac-pro/specs/

vagy a 2017-es imac pro-hoz.

de irtam mar nem a penz miatt epitettem, meg tudnam venni az eredetit is, csak az nem tetszik.

meg mind1 is mert ez egy 4 eves gep, mar ugyse kaphatok ezek az alkatreszek max hasznaltan :)

de tavaly ismerosnek felraktam a kb 120 ezerbol vett i5 gen10 procis gepere is.

amugy szinte barmilyen gepre viszonylag egyszeru felrakni mar a macos-t, a bonyodalmak akkor kezdodnek, ha akarsz sleep/wake-t (alvo mod) hasznalni, mert az ebredes utan a pc bios ujra inicializalja a hardvereket ami elegge bekavar a macos drivereknek. ezzel lehet nagyon sokat szivni, mig minden megy tokeletesen (foleg acpi mokolassal orvosolhatok).

a masik meg ha akarsz icloud-ot (imessage stb) hasznalni, akkor tenyleg eleg hihetoen kell emulalni az apple vasat, hogy beengedjenek (apple mac cim a halokartyanak, mukodo efi nvram, acpi-be model id es annak megfelelo serial szam stb).

igen leginkabb ott, foleg a forumokban, de a legnagyobb melo az informaciomorzsakat osszeszedegetni :)

vannak komplett leirasok adott konfigokrol, letoltheto EFI fileokkal, kezdoknek az a legegyszerubb talan.

en ezeket jegyzeteltem 3 eve: http://thot.banki.hu/arpi/mojave.txt

de ranezve mar a fele nem aktualis, clover helyett mar opencore kell, annak meg egesz jo a leirasa:

https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/

ezt erdemes vegigvenni, de ra fog menni legalabb egy delutan...

hw tamogatasrol itt irnak eleg reszletesen:

https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/macos-limits.html

céges gépen Linux, "játszós gépen" (amin fejlesztek is azért), Windows 10. 20 év után először használok ilyen aktívan Windows-t, ezzel a WSL2-vel egész jó. Megmondom őszintén, fel se tűnik, melyik gép előtt ülök... meglepően jó élmény.

Szerkesztve: 2022. 01. 25., k – 22:09

Is. Ami a célra éppen megfelel. Munkaidőn kívül linux jellemző. De munkaidőben az utóbbi 2 évben win-es környezet illett a feladathoz, előtte 2 évig meg linuxos. 
De jellemző, hogy több gépet is használok, általában egyiken linux, a másikon windows, hogy mindkét rendszer kéznél legyen. Lehetne akár mac gép is, de öncélúan nem adok ki pénzt gépre. Ha olyan feladatom lesz, ami azon lesz ideális, akkor az lesz. 
Amúgy meg android, androidtv és fireos is van más célú eszközeimen. Tabletet ekkora telefon mellett már nem használok.

Szerkesztve: 2022. 01. 26., sze – 11:47

Engem az érdekelne, hogy abból a 16 szavazatból mennyi az, aki nem valami BSD-t használ.

OS/2 20 éves, BeOS 26, tudtommal semmi picit is modernebb hardvert (USB, SATA, stb.) nem támogat. Haiku nem tudom mennyire használható napi szintűen, ReactOS detto... FreeDOS... lol. Jóhogy a NextSTEP nincs a listán, tulajdonképp még egy AmigaOS-t is jobban el tudok képzelni.

BeOS-ért mondjuk kár, megérdemelt volna egy helyet a desktop OS piacán. Jobban is, mint egy Linux.

hát igen, elsődlegesen macos, de linuxos vagyok inkább. Még a macen is van egy ubuntu vm-be.

GPLv3-as hozzászólás.

Kb egyenlő arányban használok Desktop, Laptop és Tablet gépet. A desktopon Windows 10, a laptopon Linux, a tableten Android fut. Azaz a célnak megfelelő eszköz.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Ami engem meglepett mindig is itt a HUP-on, hogy milyen magas a windowsosok aránya. Egy olyan oldalon, aminek Unix van a nevében, azt várná az ember, hogy 90+% valami unixllike variánst használ, ha nem is Linux, de valamelyik BSD vagy MacOS. Azzal is tisztában vagyok, hogy van pár ember, akinek muszáj Windowst használnia a fő gépén, mert a munkájához előírás, meg valami olyan szoftver használatából él, ami csak azon fut, de nem 30%.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

linux szerverekkel dolgoznak, ezert vannak itt, de desktopon meg mindig varjak a linux desktop evet

Ezeknek az embereknek vajon mi hiányzik a Linux desktop évéhez?

Azt megértem, ha valaki natív játékokra meg natív photoshopra hivatkozva azt mondja, hogy a Windows kell, a Linux ezeket nem viszi.

De valaki, aki mondjuk szervert adminisztrál, az milyen funkciót hiányolhat a Linuxból?

Ha jól emlékszem, nekem 1996-ban jött el az, hogy a cégnél alapból telepített NT-t pár hétig használva felmerült bennem, hogy hát igazából az, hogy ez Windows, semmit nem ad hozzá a munkámhoz (ami akkoriban SCO UNIX-ra fejlesztés volt). Mivel az otthoni gépemen úgyis Linux volt, feltettem a cégnél is (rákérdeztem, hogy engedélyezett-e), és azóta se néztem vissza. Nem, hogy nem segített az NT, hanem pont, hogy Linuxból ugyanazt megcsinálni kényelmesebb volt.

Azt még el tudom képzelni, hogy a céges IT nem engedi a Linux telepítést, mert mondjuk nem értenek hozzá vagy mert valami központi menedzselős dolog nem megy (out of the box). De ez nem az a kategória, hogy a felhasználó vár a Linux desktop évére.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

OK, szóval csak másképp definiáljuk a Linux Desktop éve frázist. Azt hittem, arról van szó, hogy ugye vannak, akik szerint nem lehet rendesen desktopként használni egy Linuxot.

Ahogy írtam, nem arra gondoltam itt, hogy egy konkrét program, mint pl. valami windows specifikus konfiguráló program nem érhető el.

Vagy amikor azt írtad, hogy sokan vannak, akik várják a Linux Desktop évét, te arra gondoltál, hogy azt várják amikor majd lesz MS Office és samba AD konfiguráló program?

Mert ebben az esetben természetesen. Egy csomó ember egy csomó különféle programot vár, ez nem is kérdés.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mi hianyzik? Peldaul az ido. Megoregetunk, csaladunk lett.

2001-tol hasznaltam desktopon linuxot ~2012-ig(mar nem is emlekszem meddig), minden upgrade-kor elcseszodott valami, akkoriban meg volt az embernek kedve/ideje gnome-ot, pulseaudiot fixalni, meg ami eppen elromlott.

Manapsag erre mar nincs ido, kell egy rendszer ami mukodik. Ezt a windowst meg felraktam 2014-ben meg windows 7-kent, es most 8 evvel kesobb meg mindig remekul megy. Van WSL, szoval tul sok ok nincs arra, hogy mast hasznaljak.

Nálam pont fordítva történt. Winen éltem 3.1-95-98-2k-XP-7 vonalon, amint leerőszakolta magára a 10-es frissítést onnantól csak a bajom volt vele, elegem lett hogy az OS-t babusgatom és nem a gépet használom, ezért lett linux. Azóta újra elégedett vagyok a gépemmel, pedig win alatt filóztam hogy lassan kezd lomhának érződni, érik az új gép vásárlása. Na ez az új gép kell érzés azóta nincs.

Amúgy mókás hogy manapság egy nagyobb winupdate simán eltör mondjuk egy régebbi játékot amivel PC-n játszanék, linux alatt pedig pöccre indul. Régi nyomtató/scanner utoljára XP-7 vonalon élt, itt plug and play. Nincs újraindításért könyörgés, pillanatok alatt automatizálható minden, összes programom elérhető, a rendszer pedig ugyanazon a vason sokkal pattogósabb mint a win. Az én használati szokásaim alapján eljutott oda a windows ahol a linux volt kb 20 éve. Kompromisszumos, néha túrni és dédelgetni kell de élhető. De minek kapaszkodjak bele ha van jobb? :)

Segítek értelmezni.

Régebben, kb 20 éve egy linuxot babusgatni kellett, volt hogy eltört ez meg az, de ha nagyon nem akartál windowst akkor el tudtál lenni rajta megkeresve az alternatív lehetőségeket amik valószínűleg bonyolultabbak voltak mint windows alatt.

Ma a windows kell babusgatni, frissítések letöltésével/telepítésével és egyéb háttérfolyamatokkal megeszi a rendelkezésre álló erőforrás egy jelentős részét amit korosodó vason már könnyen megérez az ember. Vagy egy update után amelyik játék eddig vajsima 60fps-el futott elkezd döcögni 30-45-ös tartományban. Vagy egy program update-re vár és hiába van bejelölve neki hogy frissítsen (windows store) annak ellenére nem frissít. A rendszer maga szépen elkezd egyre lomhább lenni ahogy katyvaszolja össze idővel a registry-t, indokolatlanul sok helyet foglal ahogy frissülget. 

Ellenben linux alatt minden pöccre indul, az updatet akkor csinálom amikor én akarom és akkor le is darálja pillanatok alatt, nem zakatol utána még percekig a háttérben. Illetve az egész rendszer tempóra érezhetően jobb élmény mint ugyanazon a vason az ablakos kolléga.

 

Amúgy itt egy oldalon vagyunk, hála a váltásnak egyáltalán nem akarok új gépet venni, a jelenlegin kényelmesen elvagyok még jó pár évig. Illetve nem csak én, körülöttem egyre több embernek lőttem be linuxra a gépét akik panaszkodtak hogy a mostani lassú/vírusos/stb, ismerjük ezt a tünetet. Azóta ők is elégedetten használják a régen utált vasakat. Itt nyilván van egy értelmes határ amit meg kell húzni és a nagyon ősrégi vasakat már ki kell pörgetni (többet fogyaszt mint amennyi haszna van), de egy erősebb kétmagos procival és ssd+ram kombóval ellátva ezek még bőven használható gépek. Sietni nem fognak (oda már kéne a 4 mag legalább), de amikre tartják őket azokra bőven megfelelnek.

Az ősszel cseréltem gépet. 13 és fél évig ment rajta Linux (Fedora), de már voltak olykor gondok a hardware-rel. Úgy érzem, 13.5 év alatt becsülettel kihasználtam, nem lehet azt mondani, hogy pazarló módon állandóan gépet cserélek. Mindamellett még működött. Az új gépbe raktam 8 magos Ryzen 7-et, 32 GiB RAM-ot, RAID1-ben bőségesen SSD-t, s még bőségesebben szintén RAID1-ben HDD-t. Egy darabig elég lesz, remélem. Nagyon elégedett vagyok vele, stabil, gyors, hamar lefordítja forráskódból, ami kell, munkára és szórakozásra egyaránt jól tudom használni. Természetesen nem telepítettem újra az oprendszert költözésnél, tisztán file-os másolással ment a régi hardware-ről az újra az oprendszer és a beállítások. Nyilván gondolkodós, mit hogyan csináljon az ember, hiszen még a partíció, filerendszer layout is változott, de megoldható. Ez a manőver sem olyan, amit Windowson meg lehet csinálni. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja, ez az, amit nem ért hajbi. Ilyen 10-15 éves használatnál annyira visszahozza a hardver az árát hogy napi egy tekercs wc-papír árának is a töredékére jön ki. Ennyi idő után már nem túlzás cserélni, akkor sem, ha a régi még működik, meg nem avult el, nem használhatatlanul lassú. Ráadásul szerintem már egyre inkább érdemes hardverbe nagyobb pénzeket tenni, mert egyre lelassul a fejlődés üteme, egyre nehezebben avulnak el. Régen én is úgy voltam vele, hogy hardverbe nem teszek túl nagy pénzt, és nem szarrágásból, hanem akkoriban még gyorsabb volt az elavulás, 80-90-es években különösen, már gyakran a boltok polcain elavult a termék, mert fél évente jöttek ki az új gépek, új hardver, amik a korábbiakat állva hagyták. Most viszont jó ideig 64 bites korszakot fogunk élni, a 6-8 mag is sokáig kitart, kb. 5 nm alá nem tudnak szilikonnal bemenni, 5 GHz-et sem jelentősen meghaladni, 16-32 giga RAM sem olyan oltári pénz, annyira azért nem bloatosodnak gyorsan a szoftverek, különösen Linux alatt elkerülhető. Ahol van is elavultatás, ott is mesterséges, lásd androidos eszközök, Win11 esete, meg a GPU-knál, ahol új DX verzió/feaute_level és driversupportos trükközéssel (GTX 7xx és AMD R9) avultatják el a régieket, és nem teljesítményre, használhatóságra avul el.

A rendszer szabadsága meg a másik, amit nem ért. Nem az a lényeg, hogy milyen gyorsan rajzol ki a X.org, hanem hogy szabad a rendszer, szabadsága van az embernek, hogy gépek között hordozza, vagy ha a rendszert nem is, akkor csak a workflow-t vigye át, hiszen Linux meg az alap toolset bármire feltelepíthető ma már. Egyébként ezt tudná a Windows is, hogy minden változik alatta, partíció, fájlrendszer, hardver, stb., csak a MS ezt nem engedi, mert akkor mindenki megvenné egy példányban, és azt a telepítést hordozná, klónozná át az összes gépére. A MS-nak meg érdeke, hogy minden egyes gépre, eszközre hozzákösse a Windows-telepítést és a licencet, hogy aztán más gépekre megint meg kelljen venni. Linuxnál nem adnak el terméket, nem érdekük, hogy lekorlátozzák a rendszert, és mindig újra legyen vetetve. A másik különbség, hogy Linux alatt az ember a saját rendszerének az ura, nem kell eltűrni, hogy vírusirtó, telemetria, egyéb sallangok menjenek a háttérben, meg csak azt lehessen a gépen csinálni, amit egy multi megenged. Nincs verzióhoz kötöttség sem, ami miatt le kellene ragadni régi verziónál.

Ez mind szemléletbeli, filozófiai kérdés, és nem technikai korlát rejlik mögötte. Természetesen mindez Windowson is megoldható, 3rd party toolokkal kihekkelketők a sallangot, de minden egyes Windows verzió UI-ra, mindenre újra van tervezve, minden trükköt, hekket újra kell játszani, tanulni, lavírozni kell az új korlátok között. Linuxra ezzel szemben csak átállni, átszokni nehéz, de utána le van rendezve hosszú távra. Hiszen ha Linux alatt kiforrott valakinek a workflow-ja, amit 10-15 éve használ, az el tudja érni, hogy a jövőben sem változik, és 10-15 év múlva is tud ugyanúgy használni mindent, nem kell újratanulni újratervezett dolgokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én kb. 5-6 évente telepítem újra a gépem, amikor újat veszek. Soha nem kell vele semmit csinálnom, havonta egyszer lefuttatok egy "pacman -Su"-t. 10 év alatt egyszer tört el valami csomag, amit kézzel kellett fixálni. A konyhában lévő notebook-on win10 van. TV nézésre használjuk (tv-go), hetente erőltet rám olyanokat, hogy most kell újraindítsam és stb. Majd 20-30 perc után néha azt mondja, hogy nem sikerült a frissítés. De miért? Hogyan lehet megoldani? Egy nyomorult konyhában lévő tv nézésre (kertész kertje, tűzben edzett, stb. a nokedliszaggatás köben jöl jönne) fenntartott rendszerrel van a legtöbb bajom? "Hát hova vezetne ez Mrs. Lipton?". Ide, elengedtem. :)

Hát, ha csak ennyi a Linux Desktop éve, hogy nem romlik el frissítéskor, akkor az már rég eljött. Talán csak nem jó disztribúciót használtál, annyi az egész.

Pl. a mostani két laptopom közül a régebbire 2011-ben, amikor újonan megkaptam, került fel a Debian. Azóta csak frissíteni kellett időnként, ha új release jött ki. Persze ugyanilyen jól működött jóval korábban is, de azokat a gépeket már nem használom, szóval nem lenne fair ideráncigálni azokat.

Nagyon erőltetve az agyamat, egy olyan esetre emlékszem, valamikor 98 környékéről (de nem emlékszem a pontos évre, akár 2-3 évvel később is lehetett), amikor egy Debian frissítés után nem volt hálózat, mert nem működtek a hálókártyák a korábbi konfigurációval. Részletekre már nem emlékszem, talán a nevük változott meg vagy valami. És persze mivel minden gond nélkül ment korábban, okosan nem olvastam el a release notes-t. Ahogy egyébként azóta se szoktam :-D

Olyan előfordult, hogy valami program kikerült a disztróból és akkor utána kellett nézzek, hogy mivel lehet helyettesíteni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A BSD-k még mindig UNIX-ok. A Solarisok is. Az AIX is. És ezeket mind lehet desktopra használni. Ami a Linuxot illeti, az is UNIX (van olyan disztró, ami certified UNIX), hiába írják rá, hogy nem az; a macOS kernele, az XNU is azt jelenti, hogy nem UNIX, aztán mégis az.
Az egzotikus cuccok repülnének, meg persze a windows.

Sz*rk: Kurwa jó ez az ábra.

A Linux gyakorlatilag egy kernel és mondom: attól, hogy ráírták, hogy nem UNIX, attól még az, ugyanúgy, ahogy a macOS XNU kernele. Ennek megfelelően a Linuxot nem lehetne innen kibannolni azzal, hogy nem UNIX, mert az. Az, hogy építenek rá olyan OS-eket is, amiknek nem sok köze van a UNIX-hoz, az egy más tészta. Azok lehet, hogy repülnének. De egy Slackware esetében nehezen magyaráznád meg, hogy az miért nem UNIX.

egy Slackware esetében nehezen magyaráznád meg, hogy az miért nem UNIX.

Dehogyis. Nagyon könnyű. Ha nincs tanúsítványa, hogy UNIX, akkor nem lehet rá azt mondani, hogy UNIX. A Slackware-t nem érdekli a tanúsítványosdi meg a UNIX név, ezért nem költ el csillió pénzt erre.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Sz*rk: Kurwa jó ez az ábra.

Nem értem igazán.

Egyfelől mitől lesz valami UNIX-like? Ha attól, hogy olyan, de nincs tanúsítványa, akkor ennek a halmaznak nem lenne közös metszete a tanúsítottakkal. Vagy hogy lehet mondjuk egy BSD az AT&T UNIX leszármazottja, maga is UNIX, de emellett Unix-like is? Vagy ez a viselkedést és logikát takarja? De akkor az összesnek unix-like-nak kellene lennie. Nem? Amikor HP-UX-ot vagy Solarist használtam, nem tűnt úgy, hogy nagyon másféleképp működnének, mint más linux-like rendszerek, amiket használtam.

Ha az olivazöld ovális tartalmazza a linux disztrókat, akkor miért nem lóg bele a tanúsított halmazba, és a unix certified linux distros miért nem része a linux distros halmaznak?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A UNIX-like halmaz a nem System V UNIX-okat tartalmazza. Egy BSD pl. nem System V, hanem BSD, de ettől még leszármazottja az AT&T UNIX-nak. Egy Linux nem leszármazottja az AT&T UNIX-nak, de attól még UNIX és van olyan Linux, aminek tanúsítványa is van.

Az utolsó kérdést én sem tudom, valószínűleg ez rosszul van rajta ábrázolva, mert bele kéne, hogy lógjon.

Gondoltam, hogy meghaladtátok. Szerintem a Unix az oldal nevében arra akart utalni, hogy nem csak Linux only oldal, hanem BSD, MacOS, meg egyes legacy Unix-kiadások is beleférnek, de az oldal témaköre valójában ennél is tágabb, mert FOSS alkalmazások is ki vannak tárgyalva, amik pl. Windowson is futnak (Blender, 0AD, stb.), sőt, néha FreeDOS-os, Haiku-val és ReactOS-sel kapcsolatos hír is előfordul.

Egyébként felőlem mindenki azt használ, amit akar, csak meglepett, hogy a windowsosok ennyien vannak itt. Hiszen windowsos oldal, szakfórum sok van, lényegében az összes többi oldal, aki ide jön, arról azt gondolná az ember, hogy elkötelezettebb, legalábbis nagyobb arányban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy informatikusnak nem kell meglepődni ha Linux, ha BSD, ha MacOS, esetleg még Solaris + több extrém "csemege", és persze ha Windows kerül az aznapi "menübe".

(Mivel nem csak saját gépünkkel foglalkozunk napi "24 órában". + még mobil rendszerek is jönnek időnként... Itt inkább az a "mérőszám", ki mennyi időt tölt naponta velük és melyiken a legtöbbet.)

Gyakorlatilag minden fontos adatom felhőben van olyan eszközökben ami mindkét rendszeren elérhető. Így manapság már a feladathoz választok oprendszert. PL tegnap telepítettem egy Hikvison kamerarendszert ez annyira "profi" , hogy a liveview még mindig csak Internet Exploreren működik kielégítően főleg ha régebbi kamerák is vannak a rendszerben így ahhoz Windowst használtam. Ezen kívül van pár alkalmazás ami Wine emulátoros és néha érdekes viselkedik Linux alatt pl a Mikrotik Winbox de ott meg főleg SSH-zokazt azt meg Linux alatt szeretem.

Szóval a feladataim 90%-át Linux alatt csinálom a maradék Windows. Van telepített Linuxos rendszerem és WIndows is. (Két Dell laptop mindkettő bika kiszerelés biz isten szerszámként tekintek rájuk így nem is spórolok rajtuk, ezen kívül az Otthoni gépen egy Desktop Linux, és az egyik cég ahova bedolgozok Windows-os gépet adott AD-hez.)

De ha választani kell egyértelmű Linux most már nagyon sok éve Lubuntut használok teljesen megvagyok vele elégedve. Manapság már a több monitoros használat is szépen megy.

Van már plugin FF meg Chrome alá is de nem sikerült kiismernem van amikor megy van amikor nem. Ha biztosra akarok menni Internet Explorer kell de ott legalább már lehet újabbat is használni. Mindig gondolkodok más rendszert kellene használni de mindig elvetem mert a Hikvison-hoz van már bejáratott beszerzésem meg olyan melósok akik ezt ismerik.