Pántba ágyazható vezeték nélküli microcontroller

Sziasztok!

 

Szeretnék egy, az alábbi linken elérhető eszközhöz hasonló dolgot készteni.

playermaker.co.uk/products/playermaker

Más testrészen, más funkciókkal, de hasonlóan kompakt kivitelben.

Amit tudnia kéne:
- Led visszajelzés (lehessen ledeket kapcsolgatni vele, amik a pántba vannak beéptve),
- vezeték nélküli kommunikáció (BT),
- rezgő visszajelzés (pántba épített),
- beéptett akksi, legalább 3 óra üzemidővel,
- pehelysúly,
- egyszerű programozás (pl. arduino framework)

Milyen eszközt ajánlanátok egy ilyen projekthez?

szerk.:

Köszi az eddigi válaszokat, egy kis kiegészítés.

Továbbfejlesztettem egy edzésmódszert kognitív készségek fejlesztésére. Ehhez egy testre illeszthető pánt lenne a segédeszköz, mely világít és rezeg telefonról vezérelve. Nem gyűjt adatot, mást nem kell tudnia.

Ezt az eszközt szeretném megépteni, hogy megvizsgáljam a módszertan működőképességét.
A prototípus szempontjából nem elsődleges az ár pl., viszont számít a súly és a kompaktság. Ezért linkeltem a példaeszközt, hogy valami hasonlóan kompakt dologot szeretnék, ami sport közben nem zavaró. Lehet, hogy a prototípuson az alkatrészek eleinte pillanatragasztóval vagy szigszalaggal lesznek rögzítve, de nem lenne jó rajta egy 10*8 cm-es lap...
Az Arduinot azért emltettem, mert azzal úgy, ahogyan elboldogulok.

Ilyen szempontból nem számít a pre-cert megléte, ill. maga a vezérlő sem. Nyilván egy sorozatgyártott terméknél teljesen más a helyzet.

Hozzászólások

Nekem ugy tunik te nem mikrocontrollert keresel, hanem egy teljes megoldast.

Mi a cel? Ertekesiteni akarod vagy ossze akarsz gyorsan takolni valamit magadnak?

En valamilyen BLE-s pre-certified modulet + dev boardot ajanlanek. ESP vagy nRF. Az esp32-hoz van Arduino framework, de ezeket nagyon en el szoktam kerulni, ugyhogy nezz utana... Nez szet a piacon kaphato dov boardok mennyit valositanak meg a feltetelekbol.

"Ez tök jó, tök pici."

De mire alapozod ezt a kijelentest? Ezt sok ilyen cuccra lehet mondani. Tan hasznaltad?

Mondom, hogy miert nem jo szerintem ez:

* Draga

* Ezen a boardon van ket microcontroller, az egyik (ATmega328) csak azert, hogy Arduino kompatibilis legyen a masik meg egy arm-os mcu, ami onmagaban is elketyeghetne, de valoszinuleg nincs arduino framework hozza.

* 32 KB program memory, ami lehet keves lesz.

* Az oldalon nem talaltam ra semmi jelzest, hogy pre-certified lenne ez, igy kesobb csak megszivatja magat ha erre epitkezik. Olcsobb egy pre-certified modullal indulni.

Úgy látom, Te hozzáértő vagy, elég sok dolgot felsoroltál, ami miatt nem jó és már csillagháborús (pre-cert) dolgokban gondolkodsz. Lehet csak a helyi sportegyesületnek akarja eladni vagy a haverjaival (5 fő) mérni a mozgásukat. Ne vedd el a kedvét az alkotói tevékenységtől, nem kell rögtön profin kezdeni. Tudom hogy egy ATmega328-at $6-ért adnak+ültetnek be egy saját board-ra, de ettől még nem egetverő a 10-15$-os ára egy ilyen hobbikütyünek.

Én szívem szerint ajánlanám neki az ArduinoUNO-t gyakorolni (dev+wiring), majd onnan mehetne lefelé méretben, felfelé tudásban. Aztán eljuthat a PIC-ekhez, de lehet megmarad az Arduino+Stm32-nél, pl. Szóval ne vegyük el a kedvét! (Nem is derült ki, mennyire ért a dolgokhoz, szvsz).

Azert jott ide, hogy tanacsot kapjon. Nekem az a szakmai velemenyem, hogy erre alapozni egy fejlesztest, hosszu tavon zsakutca.

Egy ESP32-WROOM-32 dev board 2000 Ft ez meg durvan 4800 Ft. Ertem, hogy nem egy okor ara, de az ar-ertek arany az amivel baj van.

Es ha mar van olyan alternativa ami "csillagháborús" lehet, akkor miert is ne abba az iranyba tereljuk? ESP32-n is mehet az arduino, tele van a net peldakodokkal, BLE-hez mindenhez.

Ez hogyan fogja elvenni a kedvet? Nem ertem.

En nem ajanlottam konkret modult. Ugyhogy majd kivalaszt egy olyan nRF vagy ESP castellated modult ami jo neki.

De mondjuk ez:

https://www.cnx-software.com/2021/11/22/meet-esp-c3-m1-and-esp-c3-m1-i-…

De ha jol ertettem platformot keres es dev kornyezetet egyelore.

> és már csillagháborús (pre-cert) dolgokban gondolkodsz

Ez nem "csillaghaborus", ha a cucc nem certified, nem hasznalhatod (lasd ETSi, FCC). Ha magadnak szeretned tanusittatni, akkor ott a koltsegek valoszinuleg szazezres-millios tetelt fognak verdesni. Tehat valoszinuleg jobban jarsz egy pre-cert modullal.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Teljesen ertem a megközelítésed, de mit jelent az hogy nem hasznalhatja? Otthon, csaladi korben nem adhat ra 5V-ot, helyette csak nezegetheti? Nem hozhatja kereskedelmi forgalomba es nem is ajandekozhatja el? Vagy csak nem rakhatja ra a CE logot?

Ha jol tudom evek ota olommentes forraszanyaggal lehet EU-ban termeket eladni. Tobb olyan hobbi elektronikas embert ismerek, aki nem is hallott erről. Mondjuk nem is mediamarkt-ban arul, hanem egyedi dolgokat pult alol. 

Ez igazabol szerintem leginkabb azt jelenti, hogy ha nem tartja be a tavkozlesi szabalyokat akkor nem radiozhat vele (nyilvan ez csak adas szempontjabol erdekes).

A forrasztasos peldad olyan szempontbol szantit, hogy ha otthonra forrasztasz valamit, az masokat nem tud zavarni (amig nem dobod ki es ezaltal szennyezed a kornyezetet). Ellentetben a radiohullamokkal, amik viszont akkor is zavarhatnak mas berendezeseket ha csak "otthon a negy fal kozott" hasznalod. Pl. a szomszed TV-jet, telefonjat, de akar a Wi-Fi-t is tudja zavarni.

Ez nem azt jelenti, hogy fogja is, csak a pre-cert eszkozok eseten a gyarto garantalja, hogy nem fogja tudni ugy mukodtetni, hogy nem tartja be a szabalyozast. Mig cert nelkul eloalhat olyan, hogy tevedesbol (vagy szandekosan) rosszul mukodik.

Kereskedelmi forgalomba egyertelmuen nem hozhatja, es nyilvan semmilyen logot nem is hasznalhat (pl. FCC az USA-ban), ahhoz be kellene vizsgaltatni es meg kellene felelni.

Ugy gondolom az ISM savban ha a szabalyokat betartod akkor elvileg hasznalhatod akkor is, ha nincs cert.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Köszi mindkettőtöknek az infókat!

Közben kiegészítettem a témanyitót, mert valóban nem egyértelmű a cél. Szóval egy prototípust szeretnék építeni (a pántból, nem pedig a vezérlőből.

Arduinoval bohóckodtam már, de érteni azért baromira nem értek hozzá.

Szerkesztve: 2021. 12. 11., szo – 16:29

Kaphatóak bluetooth-tal egybeépített mikrovezérlők. Ekkor a méret és fogyasztás (súly) jobban kézben tartható.

Egy barátom fejlesztett ilyen sport orvosdiagnosztikai övet - több nemzetközi focicsapatnak eladták. Majd megkérdezem mit használnak - ha elmondja beírom.

For Whites Only meeting room!

A felsorolt dolgokon kivul mast nem akarsz hozza kapcsolni? (ebben tippre lehet gyorsulasmero meg egyeb is)
Adattarolas/gyujtes rogton megy telefonra BT-on keresztul, vagy helyben tarolnad pl. SD kartyara, es csak meres/edzes utan toltened at masra?

Ha csak ezek lennenek (BT+LEDek+rezgomotor), akkor igazabol barmi eleg neked, amihez csatlakozhatsz BT modult, vagy amiben van alapbol. Amiket eddig emlitettek, azok eleg jok. ESP32-nek van wifi/bt kapcsolata (egyszerre praktikusan az egyik), 3.3V-os, ennek minden elonyevel es hatranyaval. Leteznek kulonallo BT modulok - ezek sem tul nagyok, pl. HC-06, HC-05, ezeket UARTon keresztul ered el, es majdnem mindegy milyen mikrokontrollert teszel melle, amig van legalabb egy UARTja (extrem esetben software-es UART is letezik, bar nem a legkenyelmesebb). Atmel/PIC/STM32/STM8 mind jo, STM32-vel meg Atmellel talan jobban jarsz, de ez egyeni izles kerdese.

A LEDeken es a vibromotoron kivul szukseged lesz 1-1 ellenallasra, meg a motorhoz praktikusan valamilyen tranzisztorra/FETre, ill. 1-2 diodara, hogy kikapcsolaskor ne bantson senkit. Lehet trukkozni, de ha nem kell sok LED, akkor lehet pinenkent egyet tenni, igy nem lesz nagy a kutyu. Amugy is az akku fogja elvinni a terfogat legnagyobb reszet.

Az egyszeru programozas elegge szubjektiv, a legtobb rendszerhez van valami IDE, ahol kodot tudsz irni meg klikkelgetni, meg valami egyszeru, USB-s programozo (vagy ha van rajta alapbol USB csati, akkor az sem kell).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Köszi az infókat!

Nem, csak ezeket szeretném. Adatgyűjtés és tárolás nem lenne. A kommunikáció telefon -> pánt irányban történne.

De el is bizonytalanodtam, hogy BT-szal meg lehet-e ilyet oldani, mivel csoportos edzés lévén egy telefonnal több pántot is kezelni kellene. :/

Ha epiteni akarod (tervezel aramkort, PCB-t) akkor esetleg megfelelo valasztas lehet ez is:

https://hu.mouser.com/new/silicon-labs/silabs-mgm13s-mighty-gecko-modul…

Jelentos elonye, hogy a tokban minden benne van ami a mukodeshez kell, tehat nem kell(enek) kulso kristaly(ok), nem kell matching, sot, nem kell antenna sem, szoval az IC-nek nagyjabol tapot kell adni. Igy az RF resszel nem kell bajlodni, csak a kore epitendo szenzorokkal, LED-ekkel, stb. Kifejezetten energiahatekony, igazabol pont wearable eszkozokhoz lett fejlesztve.

Egyetlen hatranyanak azt tartom, hogy a forrasztasa nehezkes.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Roviden? Igen ;-)

Hosszabban. A jelenlegi IDE (Simplicity Studio v5) szerintem eleg jol hasznalhato. A SSv4-hez kepest szerintem egyertelmuen elorelepes - UX szempontbol mindenkepp. Hazudnek, ha azt mondanam, hogy nem lehetne meg (akar sokat is) javitani rajta. Azt persze nem tudom, hogy mihez kepest kerdezed. A versenytarsaket (TI, nRF, Cypress, etc.) nem igazan ismerem. Az IAR Embedded Workbench-hez kepest sokkal jobb szerintem;-)

A peldaprogramok lehetnenek jobbak - en sok esetben inkabb demonak mondanam oket, szerintem lehetnenek egyszerubbek de lehetne beloluk tobb, bar most mar van egy gyujtemeny ami nem telepul az IDE-vel, de eleg sok periferiaval kapcsolatos specifikus kodot tartalmaz, ez folyamatosan bovul: https://github.com/SiliconLabs/peripheral_examples.

Talan a dokumentacio minosege is javul (https://docs.silabs.com/)

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerkesztve: 2021. 12. 12., v – 20:39

Anno egy PSF-A85 -ot nezegettem. Ez egy ESP8285, csak icipicire megcsinalva. Es olcso. Vettem is parat. De vegul nem tudtam hasznalni, mert a kivezetesei "felesek" voltak, egyszeruen nem talaltam dupont kabelt hozza, meg forrasztani is eleg gany volt, annyira pici. Neked valszeg idealis lenne.

A masik. A prototipus ugye olyan, hogy lehessen forrasztani, hozzaferni. Ergo ronda lesz. A vegleges termeknel meg tudod csinalni, hogy sajat mini-pcb, alig nagyobb, mint az ESP maga, es a szenzorok kabeleit rogtom a chip kivezeteseire forrasztjak, es korbeontik szilikonnal, peldaul. Akkor az szep kompakt lesz. A lenyeg, hogy nem annyira fontos, hogy a prototipus pici/szep legyen, a vegleges modellt sokkal konnyebb picire csinalni.

De ha erdekes, keress ra az itead psf-a85 -re, lehet meg kapni AFAIK.