Programozas konyvek

Sziasztok!

Szeretnem a karacsonyi szunet alkalmabol meglepni magamat par programozas konyvvel. Olyan igazi papiros formajuval. Python, Java, C++, ilyesmi.

Van esetleg valami tuti beszerzesi forras, amit tudnatok ajanlani? Amazon, Libri, egyeb?

Koszi!

Hozzászólások

Amazon.de -ről szoktam rendelni néha papír alapú szakkönyvet, onnan hamarabb meghozzák mint amazon.com -ról.

Van amikor csak Kindle -ről 1-click payment method -al eBook -ot veszek.

Könyvet én a Bookdepositoryról szoktam, akcióik vannak, postaköltség nincs.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

-1 a Bookdepository-ra... Sajnos nem trackelt küldeményként küldik a könyvet, és így a Magyar Postán múlik, hogy megkapod-e. Ha eltűnik egy könyv, akkor jóváírják, és kérhetsz egy újabb kézbesítést, de akkor újabb 2-3 hét és izgulás veheti kezdetét.

Olyan igazi papiros formajuval. Python, Java, C++, ilyesmi.

Azon kívül, hogy jól mutat a polcon, miért?

Amazon, Libri, egyeb?

Amúgy magyar vagy angol nyelvű könyvről beszélünk?

Azon kívül, hogy jól mutat a polcon, miért?

Én pl. idén először úgy döntöttem, hogy nem baszkodok vásárlással/könyvtárral, beszerzem az egyetemi anyagokat valamilyen elektronikus formában, és vettem hozzá egy Boox Note Airt, hogy bele is tudjak jegyzetelni. Hát, baromira nem szoktam még meg, hogy bookmarkolgatni kell és hasonlók, ahelyett, hogy simán beteszem az ujjam az aktuális oldalpár közepébe, és előre-visszalapozok, ha valamit meg kell nézni.

Szóval szépirodalmat olvasni nagyon jó, de szakkönyvhöz, tanulni, vizsgára készülni – legalábbis nekem – nem.

Bocs, kicsit off.

Milyen előnye van ezeknek az eszközöknek (Boox Note, ReMarkable)? Mitől jobb, mint ha az árukból veszek egy tabletet plusz hozzá egy ebook olvasót, jegyzetelős szoftvert? Első ránézésre számomra erősen túl vannak árazva. (Boox Note 172e Ft?)

Gábor

Milyen előnye van ezeknek az eszközöknek (Boox Note, ReMarkable)?

Annyi, hogy eInk és lehet rá jegyzetelni, illetve a jegyzetelés olyan érzés, mintha papírra írnál, nem egy kemény üveglapra egy tompa szöggel. Én erre azt mondom, hogy ki kell próbálni, hogy ráérezz, fontos-e ez neked.

Mitől jobb, mint ha az árukból veszek egy tabletet plusz hozzá egy ebook olvasót, jegyzetelős szoftvert?

Az, hogy egyben van a két dolog, nem kell külön egy tablet és külön egy ebook olvasó, én sokkal jobban szeretek írni és olvasni olyan eszközön, aminek alapvetően nincs háttérvilágítása.

Update: itt van téma :) a témában: https://hup.hu/node/169449

Akkor jól sejtettem:

- eInk érintő kijelző

- nincs háttérvilágítás

- jegyzetelhető

- nem csúszós felület a könnyebb jegyzetelés miatt

Ezekből az előnyökből én kettőt tudok értékelni: az eInket és a nem csúszód felületet. Viszont ez a két előny számomra nem ad annyi pluszt, hogy egy komplett számítógép árát költsem el rá úgy, hogy egyébként másra nem is igen tudom használni, mint az olvasásra és a jegyzetelésre.

Gábor

Igen, de a Boox Note Air esetén van háttérvilágítás, de napfényben nagyságrendekkel jobb használni.

Ezekből az előnyökből én kettőt tudok értékelni: az eInket és a nem csúszód felületet. Viszont ez a két előny számomra nem ad annyi pluszt, hogy egy komplett számítógép árát költsem el rá úgy, hogy egyébként másra nem is igen tudom használni, mint az olvasásra és a jegyzetelésre.

Mindenki maga dönti el, hogy mi a fontos... :)

Nekem a szempont az volt, hogy 10" e-book olvasóm legyen, mert a 6" kicsi lett, főleg, ha munkával kapcsolatos doksikat kell olvasni és kommentezni, amelyek A4 tördelésűek. Ha már venni akarok 10" e-book olvasót, akkor árban 100-120 ezernél járunk, ehhez képest plusz 50-60 ezer már nem nagy pénz, ha azzal jegyzetelni és rajzolni is lehet.

Nem volt szó róla, hogy kéne alternatívát mondanom. Objektíven egy nagyon drága dologról beszélünk, a felár meg önmagában is durva, viszont ha kell, kell, csak azt nem szeretem, ha 50-60k tétel elhanyagolhatónak van beállítva, mert normális esetben nem lesz az, sem akkor, a félmillió valakinek a keresete, sem akkor, ha a duplája. Részemről itt lezártam.

Itt jegyzetelés alatt nem csak arra gondolok, hogy nyitok egy új doksit, aztán írok, ami eszembe jut, hanem arra, hogy tudok az éppen olvasott könyvbe jegyzetelni. (Pl. van oktató, aki kiadja előre az órai prezit, baromi kényelmes a számomra fontos dolgokat közvetlenül abba beleírni.)

Egyébként ránéztem az Alzára, a legolcsóbb 10"-os olvasó 150 ezer. 6-7"-os képernyőn pedig B5–A4 méretű könyvből szkennelt oldalakat nagyjából fizikai képtelenség olvasni. (Az A4-hez valójában már 13"-os kéne, de azok tényleg csillagászati áron mennek.)

10" körül nem igazán van csak olvasó, legalábbis én nem találtam.

Amazon összes csak olvasó, amennyire tudom, a többieknél szerintem az utóbbi egy-két évben jöttek rá, hogy nem nagy költség beletenni a tollat és beletették az összes nagyobb modellbe...

Én is ilyen célból vettem, viszont egy sokkal olcsóbb cuccot, ami csak e-book (Alcor Myth ~ 23.000 Ft). Hát hogyismondjamizé. Szóval egyrészt lassú mint a tetű (egy lapozás 20-40 másodperc, egy 300+ oldalas doksi megnyitása van hogy 1-2 percig is eltart), a PDF-eket szarul jeleníti meg, olyan picik és elmosottak a betűk, hogy olvashatatlan. A nagyítási funkció kényelmentlen és elégtelen (alig nagyít bele, cserébe jobra-balra és le-fel kell oldalon belül mozogni). E-PUB-nál nem rossz, de ugye egyetemi anyagokat PDF-ben tolják. RTF-et kezel ugyan, de a formázást dobja és ömlesztett TXT-ként jeleníti meg. 2 hónapja vettem, egyszer se használtam még. Még a telómon, vagy a laptopomon is kényelmesebb olvasni, pedig pont azért vettem e-book-ot, hogy kíméljem a szememet. Ennyi erővel vehettem volna ezért a kb. 23 ezerért egy kínai táblagépet. Szerintem még az is kényelmesebb lett volna.

Nem tudom, hol láttad, hogy a 150-170 ezresre azt mondtam, hogy szar, kérlek jelezd, melyik része volt a kommentemnek erre utaló gondolat. Csupán azt fogalmaztam meg, hogy a huszon-harmincezres kategória szerintem használhatatlan, az egyetemisták többségének viszont ez az árkategória elérhető, és nem a 150-170 ezres...ezért írtam le a tapasztalataimat...hátha valaki tanul belőle :D

szerintem előbb azt kéne eldönteni, hogy melyik könyvet szeretnéd, aztán megnézni hol kapható.
papír könyvet nem vennék.

Amazon, vagy esetenként szerzői/kiadói oldalon szoktak lenni kuponok/akciók - de nem gyakran még ezzel együtt is lehet Amazonon olcsóbb. Jó állapotú használtat meg aztán tényleg jó áron lehet találni (Amazon marketen vagy min?), csak ott ritkán van meg minden egy helyen és akkor már a többszörös csomagküldés ára játszik.

Igazából papír alapon informatika témájú könyvet venni csak nagy klasszikusokat az eszmei értéke miatt - egyébként ebook. :)

Igazából papír alapon informatika témájú könyvet venni csak nagy klasszikusokat az eszmei értéke miatt - egyébként ebook. :)

 

Hát igen, asszem ez volt az egyik utolsó informatika témájú könyv amit papírra nyomtatott formában megvettem :D

https://www.antikvarium.hu/konyv/toth-bertalan-kiss-zoltan-ms-dos-62-62…

 

Azóta kizárólag elektronikus formában, hiszen mire kiadnak egy "igazi" nyomtatott könyvet, addigra várhatóan már elavult a tartalma.

Nem én voltam kérdezve, de mivel hasonló véleményen vagyok: a legtöbb könyv elérhető ebook formában, belenézhető résztartalommal, akár kalózmásolatként, én néha nekifutok, hogy megnézzem az igényességét vagy a frissességét és azokban a témákban, amikben én mozgok (Java, Android, Kotlin, Docker, Kubernetes), fél-egy év már időnként sok arra, hogy minden igaz maradjon és a könyvek életciklusa ennél lényegesen több.

Például, most jött ki a Java 17, ugyan vannak már néhány angol nyelvű könyv a témában, de a legtöbb kapható könyv, pláne magyar fordításban még mindig a Java 6 és 8 között van valahol. A magyar nyelvű legfrissebb könyv Java EE témában 2016-os, EJB 2.1 van benne leginkább, illetve az EJB 3 egy része meg van említve, SOAP van benne, REST sehol, tehát valahol 2010-2013 közötti világról van benne szó.

A magyar nyelvű könyvkiadás 10 éve de facto megszűnt, tehát ezzel nincs értelme semmit összehasonlítani vagy vele érvelni.

A másik megjegyzésed érzésre azt a tipikus félreértést tartalmazza, amikor valaki egy tanulási célra szánt könyvtől várja azt, mint egy referenciától. Előbbi logikusan felépített bevezetés, utóbbi lexikonszerűen felépített adattár. Nem helyettesítik egymást.

Egy referencia tényleg elavulhat, egy tankönyv sokkal lassabban. Attól, hogy egy számodra eredetileg ismeretlen technológiának egy könyvből hiányzik 4-5 olyan szolgáltatása, ami az utóbbi pár évben jelent meg, attól az a könyv még lehet nagyon jó tanulásra. A maradékot meg majd megnézed a neten.

Azt is el tudom képzelni, hogy egy technológiával kapcsolatos információk tényleg elavulnak mondjuk 1 év alatt, ebben az esetben azonban nem a róla szóló könyvvel volt eredetileg probléma. :-)

A magyar nyelvű könyvkiadás 10 éve de facto megszűnt, tehát ezzel nincs értelme semmit összehasonlítani vagy vele érvelni.

Szerintem már korábban (ha szakkönyveket értünk ide).

A másik megjegyzésed érzésre azt a tipikus félreértést tartalmazza, amikor valaki egy tanulási célra szánt könyvtől várja azt, mint egy referenciától. Előbbi logikusan felépített bevezetés, utóbbi lexikonszerűen felépített adattár. Nem helyettesítik egymást. Egy referencia tényleg elavulhat, egy tankönyv sokkal lassabban. Attól, hogy egy számodra eredetileg ismeretlen technológiának egy könyvből hiányzik 4-5 olyan szolgáltatása, ami az utóbbi pár évben jelent meg, attól az a könyv még lehet nagyon jó tanulásra. A maradékot meg majd megnézed a neten.

Ez nem a lexikonszerű dologról szól, szerintem igenis baj, mert ha magyar nyelvű könyvből akarja valaki megtanulni a Java EE platformot, akkor teljesen felesleges megtanulni a 2010-13 közötti Java EE dolgokat, mert csak a kedve megy el tőle (mai szemmel kurvára komplex és körülményes) és semmilyen hasznos ismeretet nem tanul, mert azt úgy kompletten nem használjuk már, amit ott le van írva, nem is igen tudok már olyan helyről, ahol maradt volna például még EJB 2.1 bean, már a leg-mamutabb és legzsírosabb seggű bálnák is átálltak.

Azt is el tudom képzelni, hogy egy technológiával kapcsolatos információk tényleg elavulnak mondjuk 1 év alatt, ebben az esetben azonban nem a róla szóló könyvvel volt eredetileg probléma. :-)

Üdvözöllek a való világban. Szerinted a világot kell megreformálni vagy a világot leíró könyveket?

Üdvözöllek a való világban. Szerinted a világot kell megreformálni vagy a világot leíró könyveket?

A válaszod jelentős része nekem amolyan kognitív disszonanciának tűnik, elvégre amit cáfolni próbálsz, azt én nem állítottam, szóval ezt hagyjuk. :-)

Ellenben az utolsó sor, amiben a való világot tárod elém, kíváncsivá tett. Ha ugyanis tényleg gyakori a komolynak számító, de fél-egy év alatt nullára avuló technológia, akkor valamit én nagyon nem értek.

1; Van ugye ez a dolog, amit használsz. "A Technológia". Most mindegy, mi az. Van neki nyilván egy dokumentációja, ami nem könyv, de vele összemérhető terjedelmű (elvégre komoly).

2; Elolvasod, megtanulod belőle.

3; De mire ez megtörtént, addigra a technológia olyan szinten változott meg, hogy minden, amit megtanultál, teljesen érvényét vesztette.

4; Lett új dokumentáció, így nekiállsz elolvasni.

5; De mire a végére értél...

Egyetlen kérdésem van: dolgozni szoktál? :-)

Ha ugyanis tényleg gyakori a komolynak számító, de fél-egy év alatt nullára avuló technológia, akkor valamit én nagyon nem értek.

Fel kell tételeznem, hogy nem dolgozol a versenyszférában fejlesztőként, ahol megnyitok egy másfél évvel ezelőtt kurrens Android projektet és tele van már olyan elavult dolgokkal, amelyek miatt már nem fordul. Igen, vannak komplett paradigmaváltások akár fél évente is. Az, hogy ez jó-e, az egy teljesen más kérdés és teljesen másik válasz tartozik hozzá.

Egyetlen kérdésem van: dolgozni szoktál? :-)

Igen és a munkám része az, hogy naprakész vagyok a technológiai kérdésekben, ne 5-10-15 évvel ezelőtti információk alapján döntsek, ehhez pedig egyáltalán nem alkalmasak a nyomtatott szakkönyvek, de még az e-book formátum se.

Az a szórakoztató ezekben a polémiákban, hogy emberek egészen szürreális általánosításokat képesek összehozni egyedi dolgokból.

Abból, hogy egy egy évvel ezelőtt írt forráskód le se fordul mégis miért következne, hogy a könyvekkel van a gond? Miért nem a technológiával? Vagy azzal, aki csinálja?

Aki meg fél évente vált komplett paradigmát, azt meg kell kérni, hogy üljön már le egy sarokba, és gondolja át, hogy mi a francot akar tulajdonképpen.

Ha egyszer találsz egy kupacban egy rohadt almát, akkor kidobod a többit is, soha többé nem eszel almát és kivágod a gyümölcsöst? :-)

attól hogy nem olvasom el, még megnézhetem és eldönthetem hogy kell-e ez nekem, ugye? :)

 

Szóval, ha egy könyv pl magyarul van - ami mondjuk számomra már egyátalán nem előny, sőt!

Azonban kezdetben nyilván elvárás volt, hiszen a nyelvet is meg kellett először tanulni...

Ezek esetében már maga a fordítás olyan sok időt vesz igénybe, hogy emiatt is elavul mire megjelenik. A fordítás minőségét most hagyjuk is ;)

Nyilván ez is olyan, hogy kezdetben nem gond, hiszen ha közel 0-ról indulsz, akkor minden információ új, tehát számodra nem elavult.

Azonban a IT annyira felgyorsult, hogy ezt már hagyományos könyvekkel igen nehéz követni.

Magyar fordításokkal meg simán lehetetlen. Ez utóbbira van némi rálátásom, mert én is fordítottam már hivalatalos anyagokat (önkéntes alapon)

 

Angol nyelven nyilván sokkal jobb  a helyzet, de ezesetben meg a beszerzés (és annak az ár tényezője) a problémás. Nyilván ez is sokat javault az évek során....

 

Jelenleg én ott tartok, hogy nincs szükségem hagyományos könyvekre, az új szakmai dolgokat ugyanis egyből a gáyrtói dokumentációkból vagy egyéb online forrásból (pl oreilly 'könyvek') "tanulom" meg. Ezek nagy előnmye, hogy frissítik/javítják őket, ami egy hagyományos könyvnél újranyomtatást, újra kiadást jelent.  Ami hosszú és dárga folyamat.

 

szerintem.

A kérdésem könyvre vonatkozott, függetlenül attól, hogy milyen alapú.

Erre mondtad az imént azt, hogy olyant te nem. Akkor most mégis?

(Ja, és ha nem írod mindennek a végére oda, hogy "szerintem", akkor is tudom, hogy ez a te véleményed.)

akkor ezek szerint a "könyv" definiciója nem elég konkrét.

az oreilly az akkor most könyv? mert azokat pl olvasom/olvastam. Mert nem e-book formában hanem simán csak böngészőből html formátumban ;)

Sőt, javasolni is tudom a kérdezőnek - bár ő papírt akar, van az is belőle úgytudom :)

 

 

A "szerintem" részt meg sajnos oda kell biggyesztenem, a jogi szarakodások elkerülése végett.

Értem hogy Te érted anélkül is (sokan mások is) de ez a jogászokat nem érdekli :(

C++-hoz a nagy kedvencem Koenig & Moo, Accelerated C++ (Addison-Wesley, C++ in depth series, series editor: Stroustrup), nagyon jól tanít arra, hogy C++-ban C++-programot írj, ne C-t (vagy Fortran-t). C-hez a klasszikus a javasolt (Kernigan & Ritchie, The C programming Language).

Esetleg egy 10 Eurós előfizetés a packtpub.com-on?
Folyamatosan minden könyvet és videó tanfolyamot online szabadon elérsz. Le nem töltheted csak ha megvásárolod, de a forráskódokat persze így is letöltheted.
Vannak ingyenes anyagok is amit saját tulajdonban vehetsz, ugyanúgy mintha megvetted volna. Ezeket teljes egészében le is töltheted.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox