CPU Undervolting

Fórumok

Új processzort készülök venni(holnap érkezik), így mostanában rengeteg teszteredményt megnéztem teljesítményről fogyasztásról. Egyes oldalakon cpu tuningal is foglalkoznak ami drámaian növeli a fogyasztást és a hőleadást.
Gondolom ez visszafelé is igaz.
Van tapasztalata bárkinek is ezen a területen?
(Ha megérkezik az új proci el is kezdek kísérletezni vele.)

Hozzászólások

Ezt kb már minden tudja, hogy idle módban visszavesz a cpu fogyasztásából, leállítja a diszkeket etc. Amikor meg szükséged van a teljesítményre, akkor ott van. Energy savingnek hívják.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Így van, ez felesleges anti-tuning baromság, mármint az undervoltolás. Az összes modern proci elég energiatakarékos, főleg, ha nincs jelentős terhelés alatt, nevetségesen leveszik az órejelüket, és a feszt is, annyira, hogy az egész proci alig pár W-ot fog csak fogyasztani, és akár a venti is kikapcsolhat rajta. Ilyen undervoltolásnak max. ilyen médiapécén lehet értelme, ahol igény van, hogy állandóan csendes legyen, elvigye passzív hűtés, vagy ne nagyon kapcsoljon be rajta venti, akkor se, ha rendszerfrissítés, lejátszás, stb. van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Így kifejezetten könnyű válaszolni hogy se a CPU se az alaplap típusát nem tudjuk :)

Az én cpummal kapcsolatos kérdéseket majd én megválaszolom magamnak és közzéteszem. A kérdés az volt, hogy valakinek cpu undervolting téren van e bármilyen tapasztalata. Ha igen nagyon örülnék, ha megosztaná a tapasztalatát.
Az én cpu-m Amd Fx-6300 lesz Asrock 970 extreme 3 alaplappal.
Szóval arra vagyok kíváncsi, hogy kísérletezett-e ezzel valaki innen és miket tapasztalt.
Nem célom bármit is elérni ezzel csupán a kíváncsiság mozgat.

Mint korábban emlitettem nekem is FX6300 van Asrock 970 e3 r2 lappal. Ha felrakod a gyári Asrock Extreme Tuning Utility-t akkor abban lesz IES (Inteligent Energy Saver, ha jól emlékszem UEFI-ben is benne van). Ez menet közben terhelésfüggően veszi vissza a proci órajelét és feszültségét. Nálam a Win7 alapjáraton 1500 MHz és 0,850 V.

UEFI-ben én húztam a procin, kísérletezgettem vele anno én is. A default beállitásokra már nem emlékszem msot 215*18 a szorzó, ez 3870 MHz. Próbáltam 4 GHz felett is, viszont ott random reseteket produkált. Melegedni nem melegedett, nem a hővédelem csapta le. Nem mentem jobban utána, de a neten többen irják hogy egy jó hűtővel 4,6-on is még rendben megy.
-------------------------
neut @ présház

Kiváncsiságból, hogy mikor mondja azt az alaplap "így nem indítom el a procit". Fogom én felfelé húzni is, majd vissza rakom alapra. Ha magasabb órajelen kellene akkor 6350et vettem volna, ha alacsonyabban akkor ugyan ezt mert szerintem ez kevesebbet eszik vissza butitva 6100 értékre mint a 6100. Ha kevesebb fogyasztás kellene akkor valószínűleg magokat kapcsolnék ki. De ezek közül egy sem célom. A tűréshatárokat tesztelem majd. Itt meg csak arra voltam kíváncsi volt-e hasonló kísérlete valakinek.

Nekem egy Athlon II X4 641 processzorom van, a bios szerint 1,4125 V lenne az alap feszültsége 2800 MHz-en.
Én ezt visszavettem 0,175 V-tal, az órajeleket nem piszkáltam. Így használom több mint egy éve, semmiféle stabilitási gondom nincs vele. Elvileg a feszültség változtatása négyzetes arányban van hatással a fogyasztásra, de nem mértem meg, hogy ez konkrétan hány wattot jelent.

anno a melos gepemen a negymagos phenommal jatszottam en is, visszavettem az orajelet meg a feszkot, letiltotam ket magot, aztan rajottem, hogy a putty/terminal muveletekhez eleg egy kisebb cpu, kitettem a gepbol a radeont, visszakapcsoltam az alaplapi videovezerlot, eladtam a phenomot, a kapott osszeg felebol tettem bele egy ketmagos athlon II -t, a maradek penzbol meg vettem karacsonyi ajandekot a keresztlanyomnak.
a radeon még megvan, azt egy athlon 64 le-1600 hajtja, az oclhashcat futtatasnal igy is 97-99% gputerhelest mutat a catalyst.

ha bios szinten underlockolod cput, akkor bukod a cool'n quietet es tarsait ugyanugy, mint tunningnal.
csak akkor éri ( inkabb érheti ) meg, ha olyan teljesitmenyre allitod a procit, ami azert még mindig eleg teljesitmenyt ad mindenhez, amit a geppel el akarsz vegeztetni.
cserebe viszont idleben is kajalni fog.

Én régen egy Athlon x4 620-szal csináltam ilyesmit (a szorzóját lehetett lefele állítani szabadon). A feszültségekre nem emlékszek, de a minimum fogyasztás amit a konfigurációból ki tudtam hozni max load-on azt hiszen 60 watt körül volt, míg normál használatban (underclock nélkül) 110 körül. Mondjuk ekkor 1100 mhz-nél járhattam az amúgy 2600-as procival, de érdekes kísérlet volt.
A konfigurációban nem volt semmi extra,
Asus alaplap (nem emlékszem pontosan milyen),
1 ddr3-as modul, meg egy
3,5-es hdd.
Táp minden bizonnyal FSP volt, mert mindig az. :)

(A wattokat illetően a pontos számokra nem emlékszem, lehet, hogy 65/114, de az arányok ilyenek voltak, az biztos.)

Letezik ez a jelenseg, bizonyos helyeken szoktak is ilyet tenni, de ne varj megbizhato mukodest, mert a gyarto sem garantal. (ok, ha kiteszteled, hogy hol valik instabilla, es utana egy kicsit visszaveszel a tuningbol, akkor nagyon nem lohetsz melle)

A V-USB peldak kozt sok helyen hajtanak Atmega8-at 3.6V-on 12MHz-es orajellel. Atmega8-bol ket altipus van, az egyik 4.5-5.5V kozott megy 16MHz-en, a masik (L valtozat) menne 2.7V-tol, de csak 8MHz-et bir.

Az Attiny85-os meg kevesebbel beeri (ez a project egy kesobbi fazisa):
http://scanlime.org/2012/12/avr-rfid-optimized-and-ported-to-c/

x86-on en akkor probalkoztam ilyesmivel, amikor a munkahelyemen elcsereltem a gepemet a grafikuslannyal (o kapott valami eleg durva projectet, nekem meg nem volt nagy gepigenyem). Aztan nyaron a gep elkezdett instabilla valni a ho miatt, kipucoltuk a hutojet, de ez keves volt neki. A vege az lett, hogy levettem az orajelet 1600-rol 1000MHz-re (valami regi AMD proci volt, nem ismerem nagyon az AMD vonalat), akkor teljesen stabilla valt. A feszultseghez azt hiszem nem nyultam.

Egyebkent ahogy irtak is: az orajellel es a feszultseggel is negyzetesen no a teljesitmenyfelvetel. Persze ha az orajelet fel akarod tornaszni, akkor a feszultseget is kell, ennek a vege negyedik hatvany lesz, kb. 20% gyorsitas dupla hovel jar. Ez valamilyen szintig forditva is mukodik (bar ha feszultseget itt kevesbe lehet csokkenteni, az orajelet meg ma mar a gepek automatikusan is tudjak, szoval a manualis megoldassal valoszinuleg rosszabbul jarsz).

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

Ez így nem elég pontos. Az órajel -> kis kapacitásokat kell töltögetni és kisütögetni az órajel arányában. Ezen kívül van egy hőmésérkleti tényező is, mivel a dinamikus áramfelvétel mellett a sok kis tranzisztor sok kis szivárgási árama összeadódik. A szivárgás meg arányos a hőmérséklettel. Egy napelemes pc építésénél kalkulálták azt, hogy a +hűtőventillátor teljesítményfelvétele, vagy az alacsonyabb hőmérsékletnél kisebb szivárgási veszteség nagyobb.
Tehát fogyasztáscsökkentéshez a hőmérsékletet is érdemes alacsonyan tartani.

A modern cpuk-k több üzemmóddal rendelkeznek. Ezt a hozzá szabott driverek kezelik.
Azaz egy 386, 486 kategóriájú cpu feszültség és órajel szabályzással tuningolható. A fejlettebb eszközök rendelkeznek olyannal, mint
- P-states = cpu feszültség és órajel szabályzás, de előre specifikált módon. Azaz maga a cpu kapcsolgatja magát. Tőbb P-state is lehet.
- C-states
-- C1 - a cpu lekapcsolja egyes lényegtelen/nem működő részről az órajelet
-- C2 - idle módban lekapcsolódik az összes core órajel
-- C3 - minden belső órajel lekapcsolódik és leválik a buszokról
De ezek csak az alapok.

Mindenesetre egy mai sok magos cpu esetén inkább egy fejlettebb drivert érdemes használni, mivel nem az a cél, hogy izzon a gép. Nem ismerem a FX-6300 képességeit, de elképzelhető olyan üzemmód, amikor kis terhelésnél pl. 4 mag elmegy C3 módba aludni. Ez biztosan nagyobb hideget eredményez, mint még 5% vcore csökkentés.

Annyira, hogy pl. egy 130W-os TDP-junek nevezett CPU, ami mondjuk teljes terheles mellett felvesz 100-110W-ot, alapjaraton megeszik 5-7W-ot. (Anno probaltam keresni, hogy mennyit fogyaszthat a CPU-m, aztan az i7-es parjara talaltam ezeket az ertekeket). Ami mar erdekesebb az, hogy mennyit fogyaszt a gepben minden mas. Ugyanis, ameddig ma a CPU-k alapjaraton par Wattal mar tenyleg beerik, addig ott van a geben a HDD-k (2-8W), alaplap, VGA (bar mar ott is evek ota tema a lefele skalazas), ventilatorok, tapegyseg vesztesege, stb. mar picit tobbet szamit. Az atlag 40-70W idlebol azert a 2-7W viszonylag elenyeszo. Es ugye egy desktop tobbnyire azert idle kozeli allapotban megy.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Off: "Tud lőni is, nem csak harmonikázni!"
A TDP csak a hűtés, alaplap és tápegység kiválasztásához ad támpontot. Olyan mint a végsebesség az autóknál. Régebbi Intel-AMD versenyben meg az is számított, hogy az MMU a CPU-ban van-e, vagy még az is külön fogyaszt. Azért a "kis" AMD az IBM fejlesztésekbe is bekapcsolódott.

"Es ugye egy desktop tobbnyire azert idle kozeli allapotban megy." - Hacsak nem akad be valami nagyértékű flash játék. Ebben az esetben az alacsonyabb TDP a nyerő. Meg a SOI. (Athlon 64 X2 Dual Core BE-2300)

Jók ezek az adatok, magam is gondolkoztam 1,5W fogyasztású kisebb diszkeken.

Érdemes meggondolni pl. FX6300 helyett nem lenne jobb egy 4 vagy 8 magos 32xx Opteron, az is AM3+ és kevesebbet fogyaszt. Az előbbi hasonló árú, az utóbbi meg azért drágább.

Persze, erre mondtam, hogy ott az alaplap a maga sok-sok eszkozevel. Erre amugy nagyon szep ekes pelda volt az elso Atomos mini-ITX lapok: onnan lehetett megkulonboztetni a Celeronos tarsatol, hogy az Atomon a nagyobb hutoborda a chipseten volt, mig a Celeronoson forditva.

"nem lenne jobb egy [...] 8 magos "

Szerintem biztos, hogy nem. Mikor vettem a gepem tavaly nyaron eros kisertes volt az E5-2620-asra (6x2 Ghz) az E5-1620 helyett (4x3,6 Ghz). Utolag tobbszor bebizonyosodott mar az, hogy perpill desktop munkara jobb a kevesebb, erosebb mag, mint a sok gyengebb. Ennyire gyerul allunk multithreading teren a szoftverekkel jelenleg. Nem egyszer volt olyan, hogy valami teljesen kihajtott egy magot, de mellette az ossz CPU kihasznaltsag olyan 17-20% kozott mozog. (Oke, HT miatt itt picit torz az eredmeny). Erre nagyon jo pelda a jatekok, mikor CPU limitbe es szaggato, lassulo jatekba futok 20% CPU mellett.

Persze, ha valami jol parhuzamosithato dolgot muvelek (pl. forditas, tobb virtualis gep), ott mar valtozhat erosen a keplet. De hat feladathoz kell eszkozt venni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Újra Amd procit vettem, csak most r5 1600 af-et. Csökkentettem a vcore-t 1,24-ről 1,20-ra majd elkezdtem emelni a szorzót. 3,650 GHz és stabil.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

ha jol latom akkor itt tuningolta a cput: 3.2G -> 3.65G

csak tippelni tudok: ha csokkenti a feszt, akkor hiaba a nagyobb freki a hotermeles nem novekszik annyival. nemkell vizhutes/nagyobb borda. talan meg a cpu "oregedes" se akkora az alacsonyabb feszen

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Igen, csak ugye, ha csökkenti a feszültséget, nagyobb lesz a MOSFET csatorna ellenállása, így megnőnek az RC időállandók, tehát lassabban járatható a CPU. Még a nominálishoz képest is, de erre ő gyorsabban járatja. Az ne tévesszen meg senkit, hogy látszólag működik, mert a kritikus jelút teszteléséhez ez nagyon kevés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért azt is vedd bele az egyenletbe, hogy nincs két egyforma ryzen 5 1600 af.

Jelen lap esetében az asus feltevésem szerint úgy gondolkodott, hogy adott bőven vcore-t, hogy bármelyik ryzen tudja azt ami a dobozára van írva, nehogy ne kapjon elég feszültséget és emiatt visszavegye az órajelet.
 

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Igen, ha nem tud minden ryzen procit végigtesztelni amit eladnak. Szerintem van egy tól-ig érték amit megkap az Amdtől és ROG lap esetében inkább az -ig értékkel foglalkozik.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Hát azért gondold át hogy egy B450 lap hányféle ryzen generációt támogat. Nem tudják az alaplap gyártók úgy hozzáigazítani a lapot mint egy intelnél, ahol majdnem minden generációhoz új lap dukál. Én úgymond csak "behangoltam." Ha már az amd és az asus megadta a lehetőséget nekem, én éltem vele. :)
Amúgy ez az érték a gyári specifikáción belül van, csak nem a felső határa.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Nem tudják az alaplap gyártók úgy hozzáigazítani a lapot

miközben

Én úgymond csak "behangoltam."

De ugyanabban a B450 lapban, nem? Akkor mégis mi az, amit nem tud az az alaplap, amit mégis tud? Vagy mi van? Gondolom, nem labortáppal adsz neki kívülről tápfeszültséget...

Amúgy tényleg a te dolgod, de én maradtam a hivatalos ajánlásoknál, specifikációnál a Ryzen 7 5700G esetében. Működik, stabil, nem forró, most éppen 36 °C-os.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ugyanabban a lapban. Csak a biosban állítottam néhány értéket.

Azért az egy csiszoltabb széria(5700).

Az 1600 af-ről meg az a hír járja, hogy átnevezett 2600. Majd ennek még utánajárok, hogy valóban bír-e annyit amikor majd unatkozok. :)

én maradtam a hivatalos ajánlásoknál
 

Magyarul nem változtattál semmit a bioson?

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Nem használok overclockingot, nem élek a feszültségek változtatásának lehetőségével. A változtatás csak olyasmi, ami nem helyezi a rendszert specifikálatlan, labilis állapotba, például bekapcsoltam a hardware virtualizációt (svm), meg néhány apróság, mint boot sorrend, rs232 interface, meg ilyenek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az svm-t bekapcsoltam én is, boot sorrendet is állítottam. Ja és az XMP-t is, hogy ne 2133MHz-n legyen a ram, hanem 3000MHz-en.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

"Az 1600 af-ről meg az a hír járja, hogy átnevezett 2600. "

ez pontosan igyvan. Ha megnezed mondjuk a cpu-z -vel, akkor "Pinnacle"  kodnevet ir rá, ami a 2xxx Zen+ procik magja. Az eredeti 1600 az a Summit.  Ez egy 2600 csak az 1600 orajeleire parameterezve, nemveletlenul megy alacsonyabb fesszel magasabb frekit.

HUP te Zsiga !

Gimis koromban, amikor meg abbol adodoan, hogy a szuleim eleg eros kontrollt gyakoroltak a penzkolteseim felett nem jutottam kelloen gyakran kelloen nagy teljesitmenyu hardverhez eleg sokat szorakoztam tulhajtasokkal.

Mar eleve vasarlaskor szempont volt a "tuningpotencial", es hosszu delutanokat tudtam eltolteni azzal, hogy allitgattam az orajeleket, stresszteszteltem, takoltam a hutest (egy videokartyara meg "szelcsatornat" is hajtogattam lemezbol, hogy a kicsit fel tudjam gyorsitani a levego aramlasat a memoriakra felragasztott hutobordak korul), benchmarkoltam. Onmagaban is jo volt hobbinak, de volt par olyan jatek, aminel ezen mult, hogy az "elviselhetetlenul vacakul fut" kategoriabol atkerult az "elvezhetobe".

A legdurvabb tulhajtasrol meg most is vannak emlekfoszlanyaim. Volt egy Radeon x700LE kartyam, ami gyari orajelekkel 7000-8000 pont korul tudott 3dmark03-on, amit sikerult 11 000 korulre feltornazni.

Mara mar kinottem belole. Legutobb direkt K-s Intel processzort vettem tuningos chipsetes alaplappal, aztan azota is ott ucsorog a gyari orajelekkel...

Mert egy problemamentes keszuleket szeretnel gyartani olyan celkozonsegnek, akiknek a "bedugom oszt' megy" elmeny az igenye. Egy nem munkara hasznalt otthoni PC eseteben viszont nem biztos, hogy ezt akarja a vasarlo. Szerintem ezert vannak benne ezek a lehetosegek a megvasarolhato fo alkatreszekben, es ezert hianyoznak pl. egy konzumer laptopbol vagy egy brand PC-bol.

Az asztali pc procijai sem egyformák teljesen. Nekem nem tetszett, hogy alap értéken ugyanazon folyamatos terhelésnél(prime 95) ugrált az órajel. Ebből azt következtettem, hogy márpedig van ettől optimálisabb beállítás is a processzorom számára.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Nem tudom értelmezni, mi az, hogy ugyanaz a folyamatos terhelés, amikor a kernel lehet, hogy átköltözteti ugyanazt a process-t egy másik magra futás közben, valamint multiuser, multitask az operációs rendszer, fut egy rakás IT-rutin, van egy csomó DMA-kérés, rengeteg folyamat, szál. Talán egy DOS-os program esetében valódi DOS alatt, de még ott is kételkedem ebben. Sőt, ha tudod, hogy ugrált az órajel, akkor nyilván futott egy monitorozó program is, ami ezt logolta. Valamint az a sejtésem, hogy nem kell sok GHz akkor, amikor a CPU core-t leteszik idle state-be.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az ugyanazon alatt az értem, hogy nem egy játékkal teszteltem, hanem a prime 95-el ami nem olyan változatos terhelést produkál mint egy játék.
Érdekes, hogy itt belekötsz ebbe.
 

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Ez szerinted miért kötekedés? Arról írtam, hogy véleményem szerint az, amit te állandó, statikus CPU terhelésnek gondolsz, nem az. Illetve normális, ha változik a CPU órajel frekvenciája, ez adaptív dolog, nem ördögtől való. Szerintem ennek kernel támogatása van, nem tudom, mennyiben hardware-es, de az a gyanúm, a hardware nem tudja megsejteni, mennyi dolga van az adott magnak, ellenben a kernel tud statisztikát készíteni.

Ha hardware-esen megoldották a változtatható órajel frekvenciát, miért zavar téged, ha a rendszer él vele, a kernel a nyilvántartásai alapján igyekszik optimalizálni futásidőben?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Értem én, hogy szerinted minden úgy van jól ahogyan a gyártó azt beállítja.

Nem valóban nem tetszik ha ugrál a frekvencia a prime95 futás alatt.

Azért vettem ROG alaplapot, hogy ezeket tudjam piszkálni. A processzorom kevesebb feszültséggel most mind a 6 magon tudja azt az órajelet amit gyári beállításon csak kevesebb magon és emellett ugyanannyi hőt is termel mint gyárin. Magasabb pontszámot is ér el Cinebench alatt. Ebből arra következtetek, hogy nagyobb teljesítményre képes.
Ha az Amd se gondolná úgy, hogy érdemes vagy van értelme állítgatni ezeket az értékeket akkor nem írták volna meg a Ryzen Mastert.

Ha nekem az kellett volna, hogy minden gyári fixen járjon akkor veszek egy i5 10400f-et egy h410-es lappal.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Látom, régóta vagy a HUP-on, így biztos összefutottál már az ezzel kapcsolatos véleményemmel. Villamosmérnök lényem tiltakozik az ellen, hogy intuitív módon megkínáljuk a CPU-t valamekkora tápfeszültséggel, valamilyen órajel frekvenciával, majd tapasztalati úton kijelentjük róla, hogy ez így jó lesz. Persze nyilván semmi közöm ahhoz, hogy ki mit csinál a hálószobájában, csak azt tudom, efféle specifikáción kívüli üzemeltetésre nem tervezek, amikor a munkámat végzem, mert az szakszerűtlen és felelőtlen volna, s a saját gépemet is specifikáció szerint járatom. Én egy B550-es lapban - talán B550A PRO pontosabban -, Ryzen 7 5700G, de kizárt, hogy néhány százalék teljesítményért cserébe áldozzam a stabilitást, vagy bármi effélét tegyek. Viszont az efféle tuningra is van fogyasztói igény, ezért vannak az ilyen alaplapok, BIOS-ok, utility-k.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

van aki tiltakozik, van aki meg elfogadja, hogy lehet tagitani a kereteket; esszel tuningolva nem megy tonkre a proci, anno voltak 286 -os lapok gyarilag beforrasztott 12MHZ procival, turboval, 16Mhz -n jaratva, stb.  Ez még mindig mukodik, bar a Ryzennel szvsz inkabb a finomhangolas resze jarhato, nemveletlenul adnak ra lehetoseget a lapgyartok.  Es igen kilehet tesztelni stabilra, van erre ezerfele tesztprogram, csak eleg idorablo a dolog, nem eleg, ha 1 megy a vegtelensegig, mindet is illik joparszor vegigfuttatni.

Az en 5700G -m is picit alul van feszelve, offset -0.1V + az osszes magra Curve Optimizerrel -12 -es ertek. PBO limit elengedve 130W -ig, Boost Override +200Mhz, es megy mint a bolond. ( tudom tudom, alapon is megy, mint a bolond :D )

"efféle specifikáción kívüli üzemeltetésre nem tervezek, amikor a munkámat végzem, mert az szakszerűtlen és felelőtlen volna"

na a procitervezo mernokok is -- nagyon helyesen -- pont igyvannak vele, olyan specifikaciokat adnak meg, amit a waferrol lejovo legtobb chip teljesiteni tud, a jobb darabokban ezert marad benne a plusz teljesitmeny.

HUP te Zsiga !

tudom tudom, alapon is megy, mint a bolond :D

Jó kis CPU ez! ;)

Persze, hogy van gyári szórás, de robusztus hardware-t szeretek tervezni, amelyben tartalék van, nem pedig annak lehetősége, hogy bizonyos bolygók együttállásakor nem fog működni a berendezés. Otthonra egyetlen valaminél esetleg lehet gányolni, de ha eladásra tervezel valamit, amelyből egynél több darab lesz legyártva, akkor nem úgy méretezed, hogy talán, agyonoptimalizálva belefér a kód a memóriába meg a futásidőbe, meg szerencsés esetben megcsípjük az adatot, mert nem tartjuk be a setup és hold time-okat, és így tovább.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen merőben másak a használati szokásaink.

Ezt nem intuitív módon történt. Vagy legalábbis többfázisú intuitív módon. :)
Első körben csak a vcore-ból csíptem. Ezt elég elég intuitív módon. 1,2v és kész.
Ekkor jött a "teszt". Windows elindul? El, jó. Cinebench teszt. Végigfut? Igen, jéé több pontom lett. Akkor jöjjön most egy kis Prime95. Ez is ment egy félórát. Hűvösebb is.
Majd fix 3,2 GHz-re állítottam és kezdtem megint a "teszt"-et. Majd órajel emelés és megint a "teszt", itt viszonylag nagyokat "ugrottam". Ez egészen elment odáig, amíg kékhalált nem kaptam.
Majd elkezdtem kisebb lépésekkel visszavenni a frekvenciát és "teszt".
Érdekes, hogy 3,675 GHz-en se volt kékhalál 2 óra prime95 után sem. Ennek ellenére mégis visszavettem 3,650 GHz-re mert ott nagyobb pontszámot produkált a cinebench-en a processzor. 3,625 kevesebbet produkált mint az előző két értéken.

Nyilván nem egy Amd mérnök pontos számolására állítottam be fixen és kész, de azért nem volt ez annyira légből kapott sem.

Néztem más teszterek tapasztalatai által összeállított vcore/fekvencia grafikont és néhány helyen nem egyenletes az emelkedés, hanem hullámok vannak benne egy részletesebb mérésnél.
Én nem állítom, hogy mindenkinek ezt az utat kell követnie. Nyilván már akkor is lehet stabilitási gondom, ha a táp pufferei vagy a vrm elkói elkezdenek veszteni egy komolyabb kapacitást.

Ez nem a munkahelyi gépem, szórakozási céllal használom.
 

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

"Érdekes, hogy 3,675 GHz-en se volt kékhalál 2 óra prime95 után sem. Ennek ellenére mégis visszavettem 3,650 GHz-re mert ott nagyobb pontszámot produkált a cinebench-en a processzor. 3,625 kevesebbet produkált mint az előző két értéken."

 

bizony bizony. sokan ott toljak el, hogy csak az orajelet nezik. A Zennel van, hogy a magas es stabil orajellel gyengebb teljesitmenyt ad, mint egy jol eltalalt alacsonyabb freki.

anno az R7 1700 -at kiteszteltem 3.9 -re, es megis az lett a vege, hogy 3.7 -en jarattam, mert azzal a beallitassal volt a legjobbabb.

HUP te Zsiga !

ha nincs fixalva, kb. allandoan ugral.

A prime folyamatos es egyben extrem terhelest ad a procinak, foleg ha az AVX is engedelyezvevan. Valoszinuleg a boost mukodesebe futottal bele, a proci egyik fo limitje a homerseklet, amikor eleri a plafont, akkor visszavesz, ha picit lehult, akkor ujra felfuti magat...

HUP te Zsiga !

Nálam 38 °C. Nekem az is egyfajta szórakozás, hogy megnézzem mit kaptam a sziliciumlottón. Ez az ami leginkább motivált a dologban. A ventilátor hangja nem érdekel, a fogyasztás sem.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Nem az, de arra amire használom elég.
Majd ha nem lesz az akkor veszek a lapba nagyobbat.

Azt sajnálom, hogy nem akkor vettem meg ezt mikor 30.000 körül dobálták. :)

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Feleslegesen állítgatsz. Hacsak nem extrém a felhasználásod (egész nap forráskódok pörögnek ki, vagy renderelés megy ezerrel), akkor nem nagyon számít, felesleges akárhova voltolgatni. Egyébként nem meglepő, hogy 0,04 volt csökkentés nem nagyon szólt bele a stabilitásba. Arra ilyen 0,20V környékén vagy felett kell számítani.

Egyébként az 1600AF egy elég büdzsétakarékos proci, olcsó, de nem sokkal van lemaradva az újabb prociktól se, és az AF-es változat még Win11 alatt is támogatott. Nekem 2600-as van, ami lényegében ugyanez a proci (épp úgy 10nm-es, két és fél éve épp ez volt akciós, és akkor még nem létezett az AF-es változat), hangyányit magasabb órajelekkel. Alapon használom, semmit nem tekergettem rajta. A memóriát kivéve, mert az csak 2666 MHz-re állt be default, azt felemeltem 3200-ra (eleve a modulok is 3200 MHz-esek), így ez is alap órajelen megy. Nem melegedős proci, a gyári AMD Stealth hűtő kicsi hangos tud lenni rajta, de csak max. terhelésen, akkor se vészes, aki csendességmániás, az vehet rá drágább fajta Noctua hűtőt, annak alig lesz hangja.

Engem személy szerint nem zavar a hűtés hangja, ha van a gépben kakaó, akkor ha kell, tudjam használni. Persze csak értelmes szintig. 2 éve volt nálam egy pár napig egy Asus ROG GL702ZC 17 colos gamer noti. Na, annak olyan ménkű hangja volt, hogy egész szerverszobányi szerverhadat megszégyenített a süvítésével. De abban sem az asztali Ryzen 1700-zal volt a gond, hanem a benne lévő dedikált asztali RX560 GPU hűtése volt gyárilag agresszívre véve, gyártáshibás laptopszéria, a hűtést állítani se lehetett rajta. Annyi hangos volt, hogy éjszaka az albérletben 2 szobával arrébb felébredtek rá, másnap azonnal küldtem is vissza az amazonos eladónak. Kár érte, mert nem volt amúgy rossz gép, csak ez a hűtés része volt elcseszett, de az hírhedt.

Azt meg ne bánd, hogy „csak” 6 magos, a 8-at még nem nagyon igényli semmi. Amikor meg igényelni fogja, akkor meg olcsón fogsz tudni upgrade-elni, ha valami normálisabb B450, B550, X470, X570-es AM4-es lapod van, akkor abba bármikor később is vehetsz bele Ryzen 3700, 5700, 5900-as procit, nem adok neki pár évet, használtan nem lesznek drágák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem is a fogyasztáscsökkentés és nem is az extrém tuning volt a célom(kíváncsi voltam mit kapok a szilíciumlottón, az 1,2 meg csak kerekítés volt nálam nem egy hőn áhított cél). Nekem igazából a fentebb említett ryzen 3 1200 af is elég lenne. Szóval nem bánok én semmit. Igen az af procival a win11 kompatibilitás volt a cél.

Egy Asus Rog Strix B450-F Gaming II lapom van, ennél is a beépített hangkártya miatt esett erre a választás, másképp az erősebb VRM-el rendelkező Msi B450 Tomahawk lett volna helyette.

Memóriában nagyon mellényúltam, Patriot Viper 4 3000MHz-t vettem, ezen sajnos Nanya A-die chippek vannak. Bár úgy sem akarok többet a 3000-nél.

Meg egy Xilence M704RGB hűti a procit. Viszonylag csendes.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 08:16

Bár nem undervolting, de fogyasztás kordában tartás és leginkább a ventillátor süvítés eltaposása volt a feladat.
Adott egy Asus PN60-as mini PC. Ez elég gyakran ha jobban megterhelted, a CPU-t erős hangos süvített.

Megoldás: húzd lejjebb a max freq-t. Elég kb. 20%-kal csökkenteni és a süvítés megszűnik.
# for d in /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy*; do echo 1500000 > $d/scaling_max_freq; done

Szerkesztve: 2021. 12. 02., cs – 23:40

Érdekesség: Ryzen 7 5700G, 5.15.6-os Linux kernel. BIOS-ban ki van kapcsolva mindenféle tuning, fix 3.8 GHz clock van konfigolva. Linux kernel magasról tesz rá, conky-ban látom olykor, hogy épp 4.64 GHz-en jár egy-egy mag. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ryzen-nél tuning kapcsán megtalálni mi mit jelent már az is szép meló. Hogy pontosan mit csinál, az meg már mission impossible.

A ddr4-nél hiába van a dobozon szép nagy betűkkel hogy 3200 mhz, az már tuningnak számít. Mert a szabvány hivatalosan csak 2400 mhz-ig határozza meg a sebességet. Fölötte már tuning, ami az XMP imgoványos területe. Ergo hiába gyári dobozosan 3200 mhz-et tudnia KÉNE a ram-nak, ha az alaplap tuning szempontból gyagya, nem fog menni annyival a ram. Holott te simán azt hihetnéd, kifizettem azt a 3200 megahercet, akkor idevele! Vagy nem üzembiztosan fogja tudni. Vagy néha nem fog bebootolni, és 3 fekete képernyő után csak visszaáll majd 2400-ra szó nélkül.

A processzor órajel a másik nagy parasztvakítós hazugság, amire sikerült rádöbennem. Mikor ott van rajta a 3800X dobozán, hogy 4,5Ghz. Ja persze, csak hogy az már turbo órajel. Azt is -ha szerencsés vagy- max 1 magon. Azt is max 1 kis időre. A garantált minden mag 1 időben tud ennyin menni (kivéve ha idle miatt leveszi energiatakarékosságból, vagy túlmelegedés miatt kell behúzni a kéziféket) az a "csak" 3,8Ghz.

Ahogy elnézem, jó választás volt érték/ár arányban és abszolút teljesítményben egyaránt. :) Egyébként örülök, hogy a 2008 nyarán összerakott gépem után most a közelmúltban összeraktam ezt. A 32 GB RAM is elégnek tűnik, még úgy is, ha a video lecsíp belőle valamennyit. Nem is emlékszem, hogyan konfigoltam, talán 1 vagy 2 GB-ot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Mert a szabvány hivatalosan csak 2400 mhz-ig határozza meg a sebességet."

2666 -ig, de ez mar elmult, a legujabb ddr4 szabvany 3200 -ig megy. Leegyszerusitve : megjelentek az 1.2V 3200 -as modulok, nekem is van mar ilyenem, igaz bunrossz az idozitese, de letezik. A tuningos ramok 1.35V mennek, illetve az xmp profil ( Intel innovacio ) aktvialasat igenylik. 

"Ergo hiába gyári dobozosan 3200 mhz-et tudnia KÉNE a ram-nak, ha az alaplap tuning szempontból gyagya, nem fog menni annyival"

valamennyire az alaplap is belejatszik de a memorivezerlo a prociban van, szoval a fo kerdes, hogy az mennyi bir  ?Az 1xxx hivatalosan 2666 -ot tudott, a 2xxx szeria 2933 -at, a 3xxx, 5xxx 3200 -at. Az masik kerdes, hogy altalaban ennel tobbet is mentek, de ezek az AMD altal megadott specifikaciok.

"A processzor órajel a másik nagy parasztvakítós hazugság, amire sikerült rádöbennem."

ki hogy ertelmezi, mindket x86 gyarto a maxot irja ki, elvileg 2 magon kellene tudja a proci a max frekit, Ryzennel erosen szamit a hutes is, de a Zen boostja egy elegge sokvaltozos rendszer, ha van eleg kerete, neha meg a megadott freki fole is elmegy, pl. a 3800XT -re 4.7 van megadva ; nalam alapbol belekarmolt idonkent a 4.8 -ba is.

HUP te Zsiga !

Örülök, hogy használ még valaki conky-t, én úgy vettem észre egyre kevesebben vesződnek vele. Nekem hiányzott windowson, emiatt van rainmeter fent.

"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen". (János 3:16)