Termosztát helyi API-val

Fórumok

Sziasztok,

Termosztátot kellene vennem, de nem találom a megfelelőt. Legalábbis nem tudom, hogy jó lenne-e.
Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
Ami kellene.
- száraz kontaktot kapcsoljon
- Wifi képes
- helyi REST és/vagy HTTP és/vagy MQTT API

Ami jó lenne:
- HA integráció, de ha van REST/MQTT akkor ez nem szükséges
- nem lenne drága ~20-30k

Semmi bonyolult programozhatóság nem kell. Lehessen kézzel is állítani, ha esetleg valamiért leállna a távoli vezérlés.
Építeni nem nagyon szeretnék, egy jól tesztelt eszközt szeretnék, ami a helyi hálóról is irányítható.

Üdv: redman

Hozzászólások

Sokan, en is ugy oldjuk meg hogy a ha beepitett termosztatjat hasznaljuk, homeronek barmi jo (van ahol tobbet hasznalok es atlagolom) majd a kazanhoz felteszek egy relet (230V tap a kazan miatt ugyis van) ami drycontact-tal kapcsolja. A rele mondjuk egy shelly1, de par helyen esp01relay van tasmota-val.

Ha-val okosabb tud lenni, ha mersz ekkorat lepni (kis lepes). Ha log-olni akarsz csak, azaz termosztat marad, csak olvasnad az értékeket es neha kezzel kapcsolnad a termosztatot (a mukodeset tiltanad ha-bol vagy a kazant kapcsolnad ki/be?) ahhoz szerintem nincs eszkoz. Miert letezne ilyen? Egy computhermQ7-et talan at tudsz alakitani, van benne 3/5v, ertekek kiolvashatoak, relet tudod kapcsolni benne. 

@BCsabaEngine

Köszönöm a Shelly eszembe sem jutott, pedig kézenfekvő :)

Ugyanakkor olyan megoldást szeretnék, ami ötvözi a hagyományos és a helyi hálóról vezérelhető kapcsolást.
Lehet, hogy ez nálam ilyen becsípődés, de legyen egy fallback a "buta" rendszerre is.

Gondoltam már arra is, hogy egy sima termosztátot sorba/párhuzamosan kötök az okos eszközzel és akkor az egy hybrid megoldás.

Azért szeretnék gyári megoldást, mert ha valami a HA szoftverben vagy a hálózaton elszáll, akkor ne legyen gond.
Igen, tudom ami elromolhat el is romlik, de ezek a termosztátok ki vannak tesztelve, illetve van ami nagyon faék egyszerűségű.

Azért ezen a Shelly-n elgondolkodom. Végülis ez is már egy bevált dolog pár éve.

Az igényt értem, én is szeretem, ha van gomb, de most vagy az van, hogy hagyod, hogy valami vezérelje a kazánt, vagy az, hogy nem :) A shelly alapvetően elég önjáró akkor is, ha nincs hálózat, meg beszart a HA. Simán mellétehetsz egy kapcsolót, ha nagyon kézzel akarnád ilyenkor nyomkodni. A véletlen elpukkanás ellen a 30kból veszel tarcsiba még kettőt, meg egy üveg igazán fasza whiskeyt, hogy átvészeld azt az estét, amikor gáz nincs :D

A shellyre rakhatsz egy gombot vagy kapcsolot, amivel kezzel is iranyithatod a futest, amig meg nem javitod a ha-t. Vagy kosd be parhuzamosan a regi termosztatot, vedd le 10 fokra hogy soha ne kapcsoljon be. Ha ha elszall, akkor sima termosztat felteker 23 fokra es megy a futes automatikusan.

Sokat probalkoztam en is, tobb helyen esp01 van, de shelly prima megoldas. Peldaul ontozorendszerhez (24v) kivalo 4-8 szelephez 1-2 shelly rgbw vezerlo :) 

@BCsabaEngine

En is innen szoktam venni, egy nap alatt ideér. A gyártói oldal is jó, de oda kell 1-3 hét, hiába Európa. Vannak meseszerű történetek arról, hogy ÁFA mentes vásárlás Bulgáriából, de egyre kevésbé hiszek ezekben. Ha 10-20db-ot vennél, akkor már mint nekünk kisfelhasználóknak.

@BCsabaEngine

Nekem is ugyanezek voltak a feltételek de nem találtam... (Vagy drága, vagy csak cloud api, stb..)

 

Ezért lett ilyen:

https://www.siemensbolt.hu/szobatermosztatok-futesre/16977-siemens-rev2…

Ami önmagában is megállja a helyét úgy gondolom. De van egy "telefon" bemenő jele, ami külön programot kapcsol, és akkor a shelly + HA vele párhuzamosan tud garázdálkodni, nem "birkóznak".

 

Tapasztalat még nem sok ( nálam a külön program 19C, ha esetleg valamit elszúrnék.) Majd utólag megmondom...

Szerkesztve: 2021. 11. 29., h – 16:33

Plugwise Anna termosztátnak van lokális API-ja (Home Assistant alapból tartalmazza a plugwise integrációt), kétféle modellben kapható (alacsony feszültségű relé/opentherm, nagyfeszültségű relé).

Én mondjuk szívok vele kicsit (opentherm), de valószínűleg a kazánommal szar valami.

Nem szét trollkodva a topicot, de legközelebb az jön, hogy

"a budihoz kellene NATS vagy Kafka library, hogy notificationt tudjak küldeni a TVmre, ha valaki épp beleszarik a budimba...és ezzel párhuzamosan tudjam fellőni a háziorvosom SOAP APIjára, hogy illetéktelen beleszarás történt...összeveti egy AWS Lamda a kapott mennyiségeket a histoikussal, és a Budi AI súlyelemzéséből is látszik, hogy nem én voltam...Lehet kellene ujjlenyomatolvasó is a wc ülőkére, ami csak azonosítás után nyílik fel...pedig az első AI BudiAudit-on átment simán enélkül is...Ugyanitt-> WC ajtó kijelző javítást vállalok."

Elnézést, deee..tényleg...

Magányvélemény: ON

Fanja vagyok az APIknak meg minden, nem azért.. Jó dolog a fejlődés is, Ipar 4 meg 14.0...

Jó lenne eltalálni lassan hogy hol van a határ, hogy mit mivel is kell valóban összekötni.

Magányvélemény: OFF

Hiszek abban, hogy egy jó automatizálással sokat lehet spórolni. Tipikusan a fűtés és a hűtés ilyen, ha úgy van összerakva az automatizálás, hogy nem fűt/hűt akkor amikor az ember mondjuk nincs otthon vagy nyitva vannak az ablakok stb.

Abban igazad van, hogy nem kell minden sz@rt (hogy maradjunk a te példádnál) vezérelni/mérni/okosítani, de azért azt be lehet látni, hogy ha ezt a pénztárcánk/környezetünk kímélése érdekében tesszük és még véletlenül ez kényelmességet is ad, akkor az nem olyan rossz.

 ezt a pénztárcánk/környezetünk kímélése érdekében tesszük és még véletlenül ez kényelmességet is ad, akkor az nem olyan rossz

Már nem a témához szorosan kapcsolódó, de pont fordítva látom a fentit: valahogy (nekem, környezetemnek) a rezsidíjak nem annyira számottevőek (villany 15e, fűtés 30e átlag), hogy emiatt bármit is lépnék smart irányba. A divat, a trendiség és a kényelem (TV távirányítója lenyomja a konyhában égve maradt pilácsot) sokkal többet nyom a latba. Egy rendszert, ami 100e-500e Ft-ba kerül nagyon lassan térül meg csak spórolás alapon. A divat viszont löki előre a témát. Nálam.

@BCsabaEngine

Még egyszer kiemelve, az előző hozzászólásom nem a mérvadást célozta, és nem a topic vagy a téma ellen szól - azzal semmi bajom.

Csak kijött belőlem  mert igen - úgy érzem ma már az a cél, hogy minden sz@rt minden sz@rr@l is.

Excel tábla vezérelt enterspájzéknál még mindig a CSV másolgatás megy fileshareeken keresztül, otthon meg ahhoz képest ma már HighTech van.

Automatizálás - jó dolog, de mindig van "de". => Láttam már olyan (tetszőleges CloudProvider - például legyen Azure) accountot amely igen komoly havi számlát állított elő. Röviden maradjunk annyiban, hogy senki sem vette észre amikor megbolondult az automatika...és már el is lett dobva előre 50 évre a vélt spórolás, amelyet az automatizmustól vártak.

Gondolj majd arra is, ha besz@rik...nehogy akkor meg 70fokot csináljon a kecóba.

Philips HUE. A mozgásérzékelőben van hőmérő, a plug-ban (lehet osram) van kapcsoló, hogy kézzel is lehessen kapcsolni. Van mobil app, REST API, onnantól meg már pár sor bash az egész. Oda relézed, ahova akarod. Évek óta szépen üzemel.

Szerkesztve: 2021. 12. 01., sze – 08:52

BEOK és társai

BEOK-ot már üzemeltem be, a többit nem, de azok között is van ugyanolyan hardware. Nem kell internetre kötni, csak a helyi wifi is elég!

https://www.aliexpress.com/item/1005001594477784.html

https://www.aliexpress.com/item/4000398480147.html

https://www.aliexpress.com/item/32905181466.html

https://www.banggood.com/BECA-BHT-002-Tuya-Wifi-Smart-Thermostat-3A-Tem…

Én most kezdtem el gondolkozni, hogy a főbérlővel lecserlétetem a Computherm Q7RF-t valamire, ami... és belefutottam ebbe az E400RF-be, de van néhány kérdésem:

  • Muszáj egy hálózaton lennem az eszközzel ahhoz, hogy vezéreljem? Ha nem, akkor van valami külső, 3rd party server, amin keresztül kommunikál, vagy hogyan?
  • Van ennek valami API-ja, amire mondjuk monitoringot lehet fejleszteni? Menő volna akkor már, ha tudnék grafikont rajzolni belőle, mikor hány fok van otthon, mennyi idő alatt fűt fel a lakás, stb.

Köszi előre is,

Üdv,

Hm, ha jól néztem, ez az: https://github.com/mjg59/python-broadlink

Ez menőn néz ki, egy raspivan tudnék monitoringot futtatni, meg távolról állítani akkor is, ha leáll az egész -> danke, futok egy kört azzal, hogy megéri-e nekünk beszerelni, meg mit csináljunk vele. Köszi,

Esetleg a Sonoff: https://sonoff.tech/

Elég sok termékük van, aktív közösséggel, és elég sok megoldás/hack létezik a termékekre.