370

Vajon hol lesz a vége? Mi a Fideszes narratíva? Soros shortolja a forintot?

Az eddigi magas inflációs adatnak nagyon nem tesz jót, hogy egy euróért 370 forintot kell fizetni ma már. És nem látszik a kiút.

Hozzászólások

Ha a Forint-árfolyam "lefelé" megy.., az korlátozza az importtermékek fogyasztását, de legalább is a takarékosabb felhasználásra, igénybevételre szorít. Elvileg ösztönzi a magyar ipar és szolgáltatások irányába történő "menekülést", azaz azok helyettesítő igénybevételét. Jót tesz az exportnak, azaz ösztönzi a kivitelt. Felvirágoztatja a magyar nemzetgazdaságot. Elvileg. - (De, nem vagyok közgaszdász, valaki majd pontosít.)

Készítik elő a terepet a baloldalnak, hogy legyen indok az IMF-re. :)

Szerintem ne a napi árfolyam miatt aggódj. y/y.

Nézd, lehet hogy neked ez új, de az informatikában még mindig dollárral számolnak. De ahogy vesszük 2020 március 6 óta képtelen visszamenni a Forint a 330-as szintre ami még elviselhető volt(talán) nekem mondjuk jobban bejönne a 300-on. Az EUR/USD árfolyam 18% belül mozgott az utóbbi 5 évben (le fel)  most nagyjából az 5 évvel ezelőtti szinten van. A CHF/HUF csak közel 28% emelkedett meredeken az utóbbi 3 évben. 

Szóval nekem (meg mindenki másnak is) az a bizonyos USD/HUF fáj. 

( a számaiddal direkt nem vitatkozok )

Csak eszembe jutott: nálatok szoktak csonka évet és teljes évet átlagra összehasonlítani?

De mindegy is, mit is változtat ez azon, hogy én 2021 januárjában 298 Ft-ért (meg persze idén szeptemberben is ugyanennyi volt) vettem az USD-t most meg 335 a legjobb banki ár (utcáról 341)? Szerinted mi bír ki ekkora árkülönbséget?  Tudom, szar az aki nem brókerkedik és nem akkor vált amikor jó hanem amikor kell neki..

De azt is eldönthetnéd akkor hogy az átlag vagy a y/y számít mert csak visszanéztem (nem grafikonból) és én 308-ért vettem dollárt tavaly novemberben. 

De engedjük el azt is ami nekem fáj, ugye ezt is az ellenzék cseszte el, hogy a magyar valuta _a beavatkozás ellenére_ gyengül. 

Vilagszerte kemeny stagflacio van. Tulkeresletes lett csomo minden, amit 2 eve tulkinalat jellemzett. Januar kozepeig kar inflaciobol ez arfolyamokbol tul sok kovetkeztetest levonni. Addig minden ideiglenes.

„A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak" :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Aham.

USD árfolyam (2009 júniustól 190-203 közt mozgott ) 2010 április  1 USD -> 193Ft

Április végén a Fidesz megnyeri a választást 2010 Május 3-án még mindig 202 Ft 1 USD

Ugyanezen év júniusában 240 Ft 1 USD 

Közben mozgott le fel, egészen 2015 áprilisig amikor 10 hónap leforgása alatt (2014 jún - 2014 április) 227-ről 280-300 közelébe emelkedik és ottmarad. (tudom tudom még mindig 40 Ft-os dollár a fontos)  

Ez történt egészen 2020 áprilisáig amikor felugrott 3 hónapra 320-337-re majd visszament 300-310 közé.  Most épp 327 

(mind deviza és középárfolyam) 

Azaz látunk egy szép utat, hogy a Kádári 40 forintos legendából röpke 10 év alatt hogy lett 193-ból 327 a dollár árfolyama, de az is tisztán látható, hogy az ideiglenes mozgások kivételével ez az árfolyam politikát tudatosan nyomták ebbe az irányba (attól hogy tudatos, még nem lesz jó)

Ja, igen. Elfeledtem, hogy ez nem unikum.  1998-ban 210Ft (első Orbán kormány) volt 1 dollár 2000-ben 267 Ft és beütötte a 310Ft-ot is majd 2002-ig kitarva a 270-280Ft szinten váltott kormányt az ország Orbánról novemberben már 234Ft 1 USD , 2004-ben lemegy még 200-ig majd 160 körülre is benéz. A legmagasabb árfolyam  223 Ft volt (pár napig)

Csak hogy tiszta legyen, ha egy US cég alapított itt egy vállalkozást és kívülről fizeti a béreket és a bérek emelkedtek a duplájukra(értsd 100%) 2010->2021 esetén neki ez konkrétan 20% körüli emelkedést jelentett kiadásban. 

Ez a kormány harcol a magyar emberekért :) 

Igen mindenki tudja, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb, de ha már ilyen 1 bitesre sikerült lealacsonyítani a szálat mondom azért csak meg kéne köpködni, hogy mekkora fszság.

Na ennyit erről. Régen minden jobb volt... (ugye?)

https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=10Y

10 éves nézetben konstans gyengül a forint (más szóval minden ára, amit nem magunk termelünk meg).

Erre semmilyen pozitiv kommentár nincs, maximum annyi, hogy egyes eseteknél a kiszámitható gyengülés jó (mondjuk aki EUR-ba fektette a pénzét 10 éve, az jól járt).

Lehetne erősebb a forint, a jegybank emeli is az irányadót. Eredménye: a változó kamatú hitelekben eladósodottaknak a törlesztője szépen emelkedik.

Már megkezdődött a vinnyogás. Kíváncsi leszek, hogy mikor jön, hogy ismét mentsük meg őket.

Aki itt irreálisan erős forintot akar, az az eladósodottakkal baszik ki.

Azok a fránya összefüggések, ugye ... :D

(nem, nekem nincs hitelem)

trey @ gépház

Az lenne az ideális, ha a forint a valós értékén lenne, ugyanis kicsit unalmas a cigánynak, szíjjártónak vagy lézer jankónak az a dumája, hogy a gyenge forint az milyen jó x-nek és y-nak, mert.
Vannak itt exportőrök, persze, meg vannak devhitelesek, forinthitelesek is, de már bocs, leszarom őket egy összegben, én nem a mikulás vagyok, rajtam ne élősködjön egyik sem. Arról szót sem ejtve, hogy a gyenge forint kiszipkázza az ország teljesítményét az itt egzisztáló multikon és egyéb külhoni, de itt prosperáló cégeken keresztül. 

Mennyi is volt 2010--ben az USD, az EURO? 

Nézzük:

EUR         269.33
USD         188.56

Most mennyi?

EUR         359.05
USD         294.93

Dolgozott a dakota.
Legfőképp zsebre, hogy rohadna meg. 
 

Amugy van egy kivetel: export. Annak jol jonne a gyengebb valuta. Olyannyira, hogy a kinaiak ezert probaltak es probaljak gyengen tartani a Juant.

Persze aki kulfoldre utazna meg telefont, laptopot vagy akar uzemanyagot venne, az ezzel rosszul jar.

De ez csak a gyenge valuta. Az itt emiatt duplan ervenyes inflacio mindenkinek szar. De a lockdownok egyenes kovetkezmenye.

Ebben elfogult lennek, igy szandekosan nem hozok ilyen peldat. :) Nem illik.

Az export merleg viszont tenyleg komoly erv is lehetne. De en se hiszek benne, hogy ennyire tudatos lenne, nem pedig "futas a tortentek utan".

(Amugy szemely szerint azt se ertem, hogy a GBP most mi a franctol erosodik ennyire. De eurohoz es dollarhoz kepest is. Volt is itt egy nepszerutlen joslatom, hogy amint ismertek a brexit pontos feltetelei, visszaerosodik, de a merteke es uteme engem is meglepett.)

A jelenlegi infláció nagyon nagy részben a COVID utáni globális gazdasági ujraindulasbol fakad. Nagyon sok ország küzd ezzel, természetes, es nem rossz dolog. Mindenhol nyomtatják es ontik a pénzt a gazdaságokba esz nélkül. A para akkor lesz ha ezzel leállnak, mert egyszer le kell.

Koszi,
Gergo

A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. A gyenge forinttal ellopják a pénzt az emberek zsebéből, mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.

Vissza kell fizetni a letelepedesi kotvenyeket, plusz kell a penz a csokra es babavaro hitelre. A nyugdijpremiumot nem emlitem, az apropenz, talan annyi mint 50km autopalya

Tanulságos visszaolvasni a kommenteket. Alig telt el fél év, és a 370-es árfolyam mesebelinek, misztikusnak tűnik. Jövő ilyenkor a 400-as árfolyammal leszünk így.

Te milyen "pánikkeltők"-ről beszélsz? Vagy már itt is a "nagypolitika" zajlik mint a Kossuth rádióba ahol Viktor hazugságokat épít a hívők fejébe?

Az elmúlt egy évben a HUF / EUR árfolyam változása 1 EUR vásárlása  369Ft és 432Ft (középárfolyam) között mozgott a 360 napos átlag 392Ft/1EUR. 

Ez még lehetne akármi is, de tudjuk, hogy ez egy "tudatos" gazdaságpolitikai eszközként használta a regnáló hatalom mert abban hisznek olcsó munkaerővel tudnak tőkét behozni. (már közölték, hogy ez "elavult" eszköz, mert ugye a "tévedtünk" nincs benne a szótárban).

Jelenleg a belső forgalom pörgésén alapuló gazdaságra alapozó költségvetés nagy bajban van. Amiből fejvakarás majd szeptember - október környékén fogja kezdetét venni és adóemelés formájában manifesztálódni. Addig annyi látható, hogy a magyar költségvetés nem tartható. 

Az egyik fontos gazdaság élénkítő tényező (EU pénzek) elvesztése miatt az építési beruházások is lelassultak, későbbiekben arra lehet számítani, hogy ideiglenesen le is áll. 

Az MNB hatalmas veszteséget termelt, amit adóból ki kellene majd egyenlíteni, de ugye el lesz sikálva. Mindenesetre, pénzt nyomtatni lehet, csak ezzel az értéke fog csökkenni.

Miért lenne bárki "pánikkeltő" ha arra számít az árfolyam nőni fog? Hallhatunk érveket is?