Alaplap vagy proci memória vezérlő hiba lehet?

Fórumok

Üdv mindenkinek!

Adott egy Asrock ASRock > H81M-DGS R2.0 alaplap, benne egy samsung 2 GB DDR 3 rammal és egy Crucial 4gb DRR3 rammal, 6 évig mentek dualban szó nélkü, a proci egy régi Pentium G3220 proccal.

Tegnap egyszer csak kaptam egy váratlan rendszerleállást, Memory management hibával,  majd váratlan restart és ki be kapcsolt a gép 4-5 ször.

Ezután sikerült elindulnia de UEFI állandóan Channel A memory hibát írt. Próbálgattam cserélni a 4 és 2 GB t B csatornába hibátlan mind a két ram. Ha A memória foglalatba rakom nem hajlandó elindulni a gép. 4 sípolás és fekete képernyő num lock és társai se villanak fel. Ma szétszedtem az egész gépet kitakarítottam, alaplapot , memória foglalatot, de ugyanaz a hiba sajnos. Bios resetet is próbáltam nem segített.

LGA 1150 ben elvileg alaplapon nincs már memória vezérlő, nézegetve is minden memória vezető a pcb nyákon a procihoz van vezetve.

Szerintetek alaplap csere vagy cpu? Sajnos a környéken nem tudok senkit akinek lenne LGA 1150 procija 2 perc tesztre :(

Hozzászólások

Szia, mit jelent az, hogy a "kornyeken"? 

Áramtalanitás után szedd szét az ATX tápot , keresss felpúposodott kondit.

Egy próbát megér.  A leggyakrabban meghibásodó egység a táp.

Igen, most hogy írjátok, lehet kondihiba is. Az esélye nem nagy, mert ezek az alaplapok még 10 évesen sem annyi idősek, hogy érintve legyenek, meg egyébként sem abba a korszakban jöttek ki, mikor a capacitor plague jellemző volt gyártáskor, de ki tudja, az ördög sose alszik. Valahol melegedés függvénye is, ha állandóan nagy forróság volt a házban, rossz szellőzés, akkor a kondik ki tudnak száradni. Ráadásul a kondikkal az a baj, hogy még akkor is lehetnek rosszak, ha egyébként külsőre nem púposodott fel, meg nem pisálta az elektrolitot maga alá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

" még 10 évesen sem annyi idősek, hogy érintve legyenek"

Nos, régebben egy routerboarból kirohadt kondik kapcsán nézegettem adatlapokat a cserealkatrészek rendeléséhez. 
Meglepetésemre a normál kondiknál ilyen 3000 órás élettartam sem volt ritka. A nagy nevű, híresen jó fajtákból volt olyan, ami 10 ezer órás. Ha jól emlékszem ez a normál környzeti paraméterekre volt, forró környezetben kevesebb.
Ez persze nem azt jelenti, hogy a ráírt idő elteltével egyszercsak megpusztul. Hanem akkor már nem teljesíti a specifikációban megadott értékeket, túllép a tűréshatárokon.
Ha folyamatosan be van kapcsolva egy gép, akkor lehet nagy meglepetés, hogy a felhasznált alkatrész 4 hónap - 1.5 év folyamatos üzemidővel már eléri a gyártó által szavatolt élettartamát. Onnantól kezdve pedig már a túlméretezés és a szerencse kombinációja játszik, hogy mikor válik instabillá.

Elegem lett... 

Kerítettem egy i3 procit, azzal látta, mindkét ramot, majd vissza g3220 proc, ismét látta... Majd újra bekapcsoltam és 4 síp és hiba ismét A channel........

Lecseréltem egész alaplapot procostól mindenestől annyira elegem lett :(((

Pedig igaza van, ha mindent cserélnie kell, akkor lehet megéri platformcserén gondolkodni. A Pentium G 3220 egy 8 éves proci, 2 mag, 2 szál, kevés cache, kis DDR3 memóriasávszél. Persze lehet helyette nézni használt Xeont, i7-et, de kicsivel több pénzért simán megérheti egy modernebb Ryzen vagy Intel platformba beszállni, és újabb 8-11 évig nem kell hozzányúlni. Persze nem tudjuk, hogy mire használja a gépet, milyen OS-t futtat. Mert ha Linux, akkor egy régebbi i7 vagy 1. genes Ryzen is simán jó, ha kell a Windows, előbb-utóbb a Win11 kötelező lesz, ahhoz meg min. 2. genes Ryzen, vagy 8. genes Intel Core.

Még azt is mondanám, hogy a DDR3 RAM-ok bukók lesznek egy új platformnál, de abból sincs neki túl sok, meg jelenleg a DDR4 sincs heroinárban, főleg ha nem spéci, extra frekis tuning RAM-ra megy rá, hanem a sztenderd 3200 MT/s-es fajta jó neki, meg a 2×4 vagy 2×8 giga.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erről lemaradtam. Mármint erről a szokásos árvíz, földrengés, chipüzemben áramszünet, ransomware támodás, babos fingásos hírekről, amire hivatkozva be szokták erőltetni a szokásos áremeléseiket. Ez az egyik leggusztustalanabb húzás, ne találjanak ki kifogásokat, vállalják gerincesen, hogy hiány van, felmentek a költséges, a covid térdre kényszerített a gazdaságot, ellátási hiányok vannak, kényszerűségből árat kell emeljenek. Ne kezdjenek el hazudozni mindenféléről, hogy de az öreganyjuk lett villamos.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

ilyenrégi gépen mit lehet javítani? veszel használtan egy régi alaplapot ami még elmegy 1-2 évig ha szerencséd van?
az én gépem 9 éves, ha megáll, akkor cserélem, nem fogom magam szivatni másik alaplappal, amiben talán müködnek majd a memóriák etc.
persze ha nem ennyire régi, akkor más a helyzet.

Úgy hívják, hogy gazdasági totálkár. Ha ő maga nem rendelkezik a kellő műszerekkel, eszközökkel, ismerettel, tapasztalattal, akkor valaki mást kell megfizetnie a hiba felderítéséhez és javításához. Ha nem kókányolás, akkor lehet többe kerül, mint amit a gép ér és nem garantált, hogy teljesen sikeres a műtét, lehet nemsoká mással száll el. 

De szó szerint véve is, ami nem működik, az nem jó semmire. 

Javítani lehetne csere alaplappal, csak ilyenkor, mikor a proci is piskóta, meg az alaplap is 9-10 éves, RAM is minimális, mérlegelni kell a költségeket. Akár még amellett is lehet érvelni, hogy tartsa meg a mostani DDR3-as konfigot, csak alaplapot cseréljen, amíg kihúzza, hogy elterjed a DDR5, és visszamennek a mostani őrült árak a normális szintre. Hiszen sok értelme nincs most ilyen későn DDR4-be beszállni. Más részről ahogy fentebb írtam, egy DDR4-es konfig viszont nagy előrelépés lenne a következő 10 évre, meg már most jövőtállósítani lehet a gépet Win11-re, ha kell Windows. Ki hogyan taktikázik, mire használja a gépet, ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, legfeljebb a pro/kontra érveket lehet sorakoztatni mindkét megoldást tekintve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ki lehet sakkozni, hogy mi a rossz, es azt cserelni - vagy venni egy uj gepet sokszoros aron. Kerdes, hogy kell-e, megeri-e, van-e ertelme, minek, stb. Valogassa ki a kedves erdeklodo, hogy neki mi a szempont. Ha a meglevot eddig megelegedessel hasznalta, (nem akart ra kolteni, jo volt neki igy is, stbstb), akkor celszeru cserelni a hibas alkatreszt es megy tovabb a bicikli, nem kell folosleges kiadasokba verni magat senkinek, kulonosen most, amikor minden szar dupla-tripla aron megy a realishoz kepest, csak azert, hogy aztan ugyanazt a basic folyamatot hajtsa rajta, amit azelott a sokkal regebbi konfig is vigan elvitt...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tehát az idegbaj okán fogalmad sincs, hogy mi a probléma, eladni se fogod tudni rendesen a tényleg jó alkatrészeket. E mellett elpuffantottál egy csomó pénzt. Ha amúgy is le akartad cserélni a Pentiumot, akkor meg azt írd. :)

Szal, sorrendben:

  • táp (ahogy írták fentebb)
  • valamelyik RAM modul, azaz memtest 24 órán keresztül külön 1-1 modullal (illetve az első hibáig)
  • alaplap hiba, de ez speciel tényleg csak a RAM-okat másik lapban tesztelve derül ki
  • proci hiba, ehhez másik CPU kell, de azt speciel kiszűrted

Ez az azonnal úristen nem működik meg KELL oldani, miért nincs kész 3 percen belül, ez egy katasztrófa. Ha munkára kell a gép, és kritikus, akkor kell egy tartalék, nincs világmegváltó tipp. Persze azt is lehet, hogy megunod az X éves géped, leadod a boltban, hogy hámozzák ki mi a baj, és veszel helyette egy másikat. Ami mindenképp fölösleges, azaz idegbaj.

Ez az azonnal úristen nem működik meg KELL oldani, miért nincs kész 3 percen belül, ez egy katasztrófa

Menj el dolgozni bármelyik multi Budapestre kihelyezett hazai lerakatába, és hamar rájössz h. pontosan ilyen elvárásokat támasztanak a nyugati gazdáik a hazai olcsó bérrabszolgák felé.

Tele vannak az ilyen helyek pók-a-falon-okkal, főnökség is ezeket veszi fel, az elvárás is ez. Aki meg látványosan nem ugrál, vagy kiutálják a többiek (rosszul mutatsz a csapatban ha te nem 3 kézzel jelentkezgetsz minden extra melóra, last minute beeső szarságra, hétvégi upgradekre, stb.), vagy maga fogja szarul érezni magát és önként megy el. A helyére azonnal lesz 5 pók jelentkező egyből.

Nem szeretem a pókhálót, szövögessék csak boldogan. :P Nem vagyok hajlandó semennyi pénzért sem idegronccsá válni pár év alatt, pláne nem úgy, hogy a nagy zseton végül úgyis felül csapódik le. Személy szerint faltól falig rohangálásnak hívom, mint a burlesk filmekben. :)

A másik probléma, hogy ebben a fajta idegbeteg állapotban leledzés a normális munkavégzést sem teszi lehetővé, egyszerűen nincs se agy, de idő sem, hogy valamit rendesen meg lehessen csinálni. Természetesen aztán ezek görgetik a problémákat, és jön egyre több faltól falig burlesk rohangálás. :P (Ezt kéretik nem összekeverni, a jól megtervezhető, rákészülhető, és valamilyen oknál fogva a relatív rövid látványos/leállós munkavégzéssel járó feladatokkal.)

Hát akkor félreértettél. Nem a javítással van a gond, hanem ha eleve idegbaj a munkakörnyezet, és összevissza rángatnak, akkor pont ebből kifolyólag van nyócmillió baromság, amit aztán nem győzöl javítani. Vagy mert konkrétan bedől, vagy mert az eleve félnapos jajjgyorsan legyen megről kiderül, hogy azt a 1-2 napot, amit eredetileg mondtál rá kéne szánni. Hibák mindíg lesznek, akkor is, hogy ha szuperjól próbálod csinálni, meg ott eprészkedsz egész nap. Ha kijön egy hiba normális helyen, normális körülmények között, akkor nyugodtan lehet javítani. Ezzel szemben az idegbajos alapjárati környezet eleve hibagenerátor, és már eleve ez kódolja, hogy később probléma lesz, majd ezek be szoktak gyűrűzni.

Rendszeresen látom azt, hogy ezzel más is kűzd, meg zavarja, de nem hajlandó a sarkára állni. Esetleg picit a biznisz igényt le kéne halkítani, hogy vissza lehessen jobban nyúlni az alapokhoz, amire aztán már később jóval egyszerűbben lehet építkeznie a biznisznek. Sok helyen a rövidtávú vélt előnyökért simán beáldoznak szinte bármit.

Vajon miért futnak még mindíg ősrégi SBS Exchange-ek egy csomó helyen, és vajon miért merül fel még Win XP meg Win 7 itt ott, meg Win2k3... Természetesen ugyanez pepitában, hogy nem frissül a Wordpress, hogy még 10.04-es Ubuntu van, a 4.x PHP-ról nem lehet elmozdulni... Ezeket csak látom, különösebben nem zavarnak, majd egyszer nyakonvágja őket úgyis a valóság. Illetve bocs, néha nálam találkoznak a valósággal, amikor közlöm, hogy "sorry nem támogatott, nem tudunk vele mit kezdeni", vagy hogy szükséges a teljes frissítés sw/hw fronton és nem áll meg a 10 évvel ezelőtti 50e forintból meg két tál rízsből a történet.

Majdnem biztos, hogy az alaplap feküdt meg. Proci nem nagyon szokott, és a memóriavezérlő már 10 éve integrálva van bele, már rég nem az alaplapi északi híd intézi. Ennek ellenére az a proci nem valami tápos, lehet megérné használtan azt is upgrade-elni, legalább egy combosabb i5-re, vagy i7-re, meg egy normális szett dual channel kitre, 2×4 vagy 2×8 giga. Csak a jövőtállóság végett. Ha alaplap és CPU csere is lesz, meg még RAM is, el lehet gondolkodni teljes platformcserén is, valami olcsó 1-2. genes Ryzen, B450-es lap, 2×8 giga DDR4, lehet overkill lesz arra a felhasználásra, amire egy Penya G eddig megfelelt, de legalább egy ideig nem kell majd újra hozzányúlni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Régi gépeknél az alaplapi kondik elfáradhatnak és attól instabil lehet a ram. Ezt például úgy is lehet tesztelni, hogy direkt lassabb órajelre állítod a ramokat és ha úgy működőnek látszik, akkor jó eséllyel a kondik döglődnek. 
Azért ez már nem egy mai gép. 8 év alatt, pláne, ha sokat ment, akkor némelyik alkatrész már bőven túl lehet a gyártók által vállalt élettartamokon.