Itt a 15 dolláros Raspberry Pi Zero 2 W

Címkék

Mint a Raspberry Pi Zero utódja. Ötször gyorsabb, RP3A0 köré épült, a Raspberry Pi projekt első System-in-Package terméke. Jellemzői:

 • Broadcom BCM2710A1, quad-core 64-bit SoC (Arm Cortex-A53 @ 1GHz)
 • 512MB LPDDR2 SDRAM
 • 2.4GHz IEEE 802.11b/g/n wireless LAN, Bluetooth 4.2, BLE
 • 1 × USB 2.0 interface with OTG
 • HAT-compatible 40 pin I/O header footprint
 • MicroSD card slot
 • Mini HDMI port
 • Composite video and reset pin solder points
 • CSI-2 camera connector
 • H.264, MPEG-4 decode (1080p30); H.264 encode (1080p30)
 • OpenGL ES 1.1, 2.0 graphics

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Arra hivatkoznak, hogy nem kapni 1GB-os  1 dye fajtát ezzel kompatibilist. A több szinteset meg nem akarták. Árban is nagy lehet a difi. Ennél a chip változatnál visszatértek az emeletes megoldásra., de egy tokban. A ram a soc hátán van, mint az első generációnál.
Arra azért ügyeltek, hogy mással inkompatibilis lábkiosztású tokozást csináltassanak a soc-hoz. Egy málna logó van a soc aljának lábaiból kirajzolva. A stackelés tetejének lábkiosztása határozza meg gondolm, hogy milyen memóriával kombinálható. Azért persze érdemes lehet megkeresni az fcc doksit róla, hátha véletlenül belekerült eltitkolt modellváltozat, ahogy anno a pi4 8GB-osat is tagadták. Szerk: ó, találtak kiskaput, hogy csak a wifit tartalmazó nyákdarabot külön egedélyeztethessék, nincsenek fenn fcc-n a teljes pcb-k https://fccid.io/2ABCB

Valószínűleg az olcsó konkurencia elleni lépés. Péládul Radxa Zero 15 dolcsiért többet tud, drágábban még több ramos is van. 
https://linuxgizmos.com/tiny-radxa-zero-sbc-runs-armbian-on-amlogic-s90…

Anno a sima zero is inkább az akkor feltörekvő olcsóbb alternatívák kinyírására születhetett a jelképes 5 dolcsis árával és azzal, hogy azóta is korlátozottan elérhető csak. (C.H.I.P., odroid-w)

A pi-nek jobb a szoftveres támogatása, kompatibilitása most már a mögötte lévő szervezet miatt. De nagyon kemény üzlet is ez, durván növekvő tőkeállománnyal operál az alapítvány már. Simán előhúzhat bármikor a fiókból egy összelegózott változatot, ha megjelenik más sikeresnek ígérkező alternatíva és alávághat az áruknak. Az nem számít, hogy alig kapni vagy félévente egyszer van készleten. Az emberek többsége akkor is a pi-t akarja. Az alapítványnak egy szavát sem szabad elhinni, ha a jövőről beszélnek, mindig tagadnak és hazudnak. Amit ma cáfolnak, az holnap lehet új termékként megjelenik, ezt már sokszor eljátszották. Simán lehet a kalapban még pár cucc, amit akkor rántanak elő, ha veszélyeztetettnek érzik a dominanciájukat.

Ettől függetlenül, hogy tudom mennyire nincs erkölcsük, vettem egy zero 2 w-t, 3d nyomtatóhoz jó lesz. A pi2 óta nem vettem az újabbakból, mert nem éreztem szükségét más céleszközök mellett (pi2 még elég alap házi szervez szolgáltatásra, nasom van, mibox és firetv stick mellett a médialejátszásra sem használok már pi-t, pláne mivel előfizetéses streaminghez nem igazán jók). A régi pi1-esek és a sima pi zerom meg közel használhatatlan bármire már a mai szoftverek teljesítményigénye mellett. A 256-os pi1 pedig a friss hivatalos alap os futtatásakor kifutott a memóriából.

 

Jeff videója röntgennel  https://www.youtube.com/watch?v=lKS2ElWQizA

A sok relatív. 2014-ben a 256MB-os pi1-esel az akkori rendszer és programok még elmegyegetett. Az 512-essel meg már egész jól ment.

Múltkor elő akartam venni valamihez a régi pi-ket. A 256-osnál nem lehet bekapcsolni a csi kamerát, mert kevés hozzá a ram, nem tud annyival bebootolni (128 gpu ram kell a kamrának). Aztán egy 512-essel próbáltam a friss raspberry os-t és az is dögletesen lassú volt. Ja igen, a kamera bekapcsolása mellett már csak annyi ram maradt, hogy az is swappelni kezdjen dist upgrade-kor, frissítések telepítésekor.

Aztán pi2-be tettem inkább át az sd kártyát az meg desktop böngészőre volt gyötrelmes... végül pi4 elérhetősége és lehetőségeit végiggondolva, inkább vettem egy fujitsu esprimo q520-at 35ért boltból (i3 2mag 4 szál, 4GB ram, 120GB ssd). 

A gyorsabb procival a zero2 addig jó, míg nem akarsz nagyon alkalmazásokat nyitogatni. Szimlpán a maiak már nagyobbak, a memóriából is többet foglalnak. Viszont a proci erejével, headless vagy célfeladatra egészen jó lehet a zero2. 

De az!
És ezt ők is így gondolták: https://www.raspberrypi.com/news/new-raspberry-pi-zero-2-w-2/
Itt található egy kép, ha lejjebb görgetsz a lapon, ahol desktopként használják, billenytűvel és egérrel és bár a monitor nem látszik, de a HDMI port is használatban van.
Ezek szerint mégis univerzálisabbnak goondolják? Semmi gond, ha lenne belőle nagyob RAM-mal szerelt változat is.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem lett volna túlzás, de nem sok értelme lett volna. Ne feledd, hogy a Zero-t nem szervernek meg desktopnak veszik, hanem inkább mikrovezérlőnek, és azon belül is arra van szánva, hogy olcsó legyen. Ahogy rátesznek extra memóriát, meg ezt-azt, szépen felmegy az ára, és akkor az ember veszi helyette inkább az RPi-t, pár dollárral drágábban.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szépen feltöltik a sort, van már 

5 dolcsis zero
10 dolcsis zero w
15 dolcsis zero 2 w
25 dolcsis pi3A+  
35 dolcsis pi4 alap változat

meg a compute module sorozatok

mármint elvileg van...  gyakorlatilag már a járvány előtt is lutri volt, hogy mit kapni az elvileg évekig vállalt gyátású készülékeikból :)

Szerkesztve: 2021. 10. 28., cs – 16:49

Ha jól látom, pont ugyanúgy nem lehet kb sehol sem kapni, mint az 1-est, EU ebay-en, meg 40 EUR+szállitásról indul, ilyen-olyan vacak hat-tel összepárositva...

Alza-n az 1-es rendelésemet szeptember eleje óta tologatják, utoljára novemberi szállitást irtak.

A nettó 15 dolcsi az majdnem bruttó 6 ezer forint... bruttó ezresből meg a céget és a fizetéseket próbálják fenntartani szvsz. Gyenge a forint. Amúgy igen, onnan rendeltem én is. Az értesítés szerint már át is adták a futárszolgálatnak.

Régebben a sima zerot még az uk-ból rendeltem, mert olcsóbb / elérhetőbb volt, mint itthon. De most még külön szopás lenne az áfával, a posta balfékségével (automatikus vámkezelés, duplán áfáztatás, küldemény hetekig az országban keringése). 

Nagyon hektikus volt a csupasz pi zero w -k elérhetősége is. De ez kezdettől fogva ilyen, nem akarják nagy mennyiségben eladni. Ha ipari célra kell, akkor az alapítványtól közvetlenül lehet venni drágábban zerot nagyobb mennyiségben. De azt hiszem kiskereskedelemben még mindig 1 zero / rendelés limit van. Régebben talán azért nem lehetett magyar boltban kapni zerot, mert nem tartották ezt be és kizárták őket az árusításából.

Ja meg a kiegészítőkben van a nagyobb üzlet, azért van csomag mindenből, mert vastagon tud fogni a ceruza a donglek és sd kártya mellékelésekor. Lényegében ez az üzleti modell, mutatóban van csupasz és olcsó verzió, amúgy meg többszöröségért vegyél kitet.

Ha még mindig a régi rendszer van, akkor néha beröffentik zero gyártásra a velszi sony gyárat és akkor letolnak egy adagot. Aztán állnak vissza pi4-re meg néha más pi-kre. 
https://www.sonypencoed.co.uk/case-studies/raspberry-pi/

Itt van hogyan lehet beazonosítani melyiket hol gyártották
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#n…

Szerkesztve: 2021. 11. 13., szo – 15:42

Btw, a zero 2w -hez is él még az mpeg2 és vc1 hw codec vásárlás, ha valaki esetleg valami video lejátszás miatt azt szeretné.
https://codecs.raspberrypi.com/

A pi4-hez nem lehet venni, mondván elég erős a cpu izomból dekódolni.