4G/LTE Router tapasztalatok

Fórumok

Sziasztok,

mivel a jelenlegi DSL (16 MBit fel 3 MBit le) sokszor a home office (nagy adatmennyiség mozgatása) és az időnkénti Netflix & Co. miatt kezd kevésnek bizonyulni alternatívák után nézelődtem. Németországban a kábel meg üvegszál a nagyvárosok kivételével egyelőre csak egy álom marad, de adott ez a mobilos router lehetőség, ami elméletileg 50 MBit fel és 10 Mbit le sebességet kínál ugyanannyi pénzért (még szolgáltatót sem kellene váltani).

Használ valaki ilyesmit? Mennyire stabil, hely-, antenna-, időjárás-, környezet-, stb. függő ez a technológia? Megéri váltani vagy csak magamat szopatnám vele?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Használtam Ausztriában 30Mbit-es adatcsomagot először egy kis TP-Link szappantartóval. Az gyengének bizonyúlt a beltéri térerő és a gyengusz WiFi-je miatt. Aztán vettem egy Mikrotik wAP-ac-LTE kitet, ez sokat javított mind a mobilnet és mind WiFi oldalon egyaránt.
Aztán jött a járvány, homeoffice és a cella terhelés miatt csapni való lett a letöltési sebesség. Valahogy súlyozza a szolgáltató a klienseket, mert azt vettem észre. Hogy telóról a szokásos appok mentek rendesen, de a MT-n keresztül már rettentő gyatra volt a net sebessége.
Nincs kizárva, hogy máshogy szívnál csak még pénzt is költenél.
Nekem szerencsére volt kábeles alternatíva. A miki most pihen a dobozában.

Normális kábeles net hiányában régi mobilt, majd kisebb mifi dobozt, végül huawei routert használtam (Magyarországon). Változatos sávszélesség, nappal kb. elég böngészni vagy vpn-en keresztül home office-ra. Most épp 16/7Mbps speedtest szerint (ping 21ms), volt már 100/30 sőt több is, de a jellemző 10-20/5-15. Ritkán szakad meg.

Házon belül az eszköz antennája és annak helye, helyzete is befolyásolja a teljesítményét. Jobb lenne külső antenna..
Időjárástól kevésbé függ, talán nagyon zivataros és szeles időkben kicsit zűrösebb volt. Netflix és társai nem nyerő (fast.com most épp 8Mbps-t ír ki, máskor még kevesebbet). Szerintem fő bizonytalansági faktor a cellaterhelés, elég ha akcióznak szolgáltatók és többen kezdik használni, vagy többen maradnak otthon stb.

Nincs kábelTV-s szolgáltató a környéken? A DOCSIS3.1 sokkal de sokkal jobban muzsikál az ADSL-nél még a rákötött teljes utcányi user esetén is.