Állami támogatással teszünk okostelefon-függővé többszázezer embert

Fejenként 20 ezer forint támogatást biztosít készülékcsere-programjában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium azoknak a rászorulóknak, akiket a jövőre esedékes 3G-s lekapcsolás érint.

https://www.hwsw.hu/hirek/63841/3g-sunset-keszulektamogatas-nmhh-itm.ht…

Mostanában minden az úgynevezett 3G sunsetről szól, ami valójában a 3G hálózat erőltetett lekapcsolását és a mobiltelefon-piac mesterséges torzítását jelenti, a mobilszolgáltató multik profitérdekében. Mivel évek óta többé-kevésbé a köztudatban van a téma és ennek ellenére sok százezer ember még mindig nem szeretne megszabadulni a 3G telefonjától, így az NMHH és az ITM cselhez folyamodtak. Kitalálták, hogy megtámogatják az új 4G-5G-VoLTE képes telefonok vásárlását 20 ezer forinttal, amennyiben ezzel a 3G készülékét cseréli le a tulajdonosa. Nem vitás, hogy ez egy teljesértékű állami beavatkozásnak tekinthető a piaci folyamatokba, láttunk is már ilyet, de nézzük meg inkább azt, miért tenyérbemászó, gyalázatos és szégyenteljes lépés ez az NMHH-tól a mai helyzetben.

  • A 3G-telefonok tudnak 2G üzemmódban működni, így a lecserélésükre semmi szükség nem lenne.
  • Tekintve, hogy vannak 20 ezer Ft-os okostelefonok is, az NMHH bizonyos esetekben gyakorlatilag ingyen adja az okostelefont a gyanútlan 3G-felhasználóknak, miközben a lakájmédiából és a bulvárból ömlik a FUD-lépjtovább félelemkeltő propaganda, hogy 3G lekapcsolás így, 3G lekapcsolás úgy. Mindeközben a többségnek fogalma nincs arról, hogy a 3G telefonja 2G-n is tovább fog üzemelni, ha meg már 20 ezer Ft-tal megtámogatják az ügyet, olcsóbb modellek esetén meg gyakorlatilag ingyentelefont biztosítanak, akkor miért ne élnének a lehetőséggel, vagyis nyalnák be a mézesmadzagot.
  • Számos 4G okostelefon nem VoLTE-kompatíbilis, sőt a szolgáltatók szeretnek önkényesen igen kevés okostelefonnak (és csak a legdrágábbaknak) engedélyezni a VoLTE-t, a többit központilag kizárni, tiltani. Ezek eddig 3G-re váltottak vissza, hogy egyszerre tudjanak internetforgalmat és vonalkapcsolt telefonhívást bonyolítani. Ezúttal 2G-re kapcsolnak majd vissza, ahol ez nem lehetséges. Magyarul jónéhány 4G-telefont is ki kell majd dobni, ha a felhasználóik szoktak telefonálás közben internetezni, ami simán gyakori használati eset olyanoknál, akik kihasználják rendesen az okostelefonjukat.
  • Egy 4G okostelefon alapvető működéséhez, rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen az internetkapcsolat. A 3G telefonokat használók nagy része középkorú és idős ember, aki nem rendelkezik internet-előfizetéssel, mert nincs rá szüksége. Nekik vagy be kell majd kötni otthonra az internetet emiatt, vagy mobilinternet-opciót vásárolni. Nyilván a mobilinternet sokkal egyszerűbb, valami minimális 1-2 GB csomagban, sőt valószínűleg majd hozzá is adják az NMHH-támogatott telefonhoz akciósan™. Innentől pedig már adott a lehetőség, hogy ezeknek az embereknek az idejét és tudatát reklámfelületként értékesítsék, hogy hülyevideóktól, unokákkal való Messenger-ezgetéstől, WhatsApp-ozgatástól, Facetime-ozgatástól tegyék őket függővé. Olyan alkalmazásokról beszélünk, amiket pszichológiai manipulációra terveztek és erősen addiktív elemekkel tűzdeltek tele. Ami után természetesen meg kell fizetni a mobilinternetet. Így tesznek szert a mobilszogláltató multik a piac torzításával elért extraprofitra olyan emberektől, akik fél évszázadig tök jól megvoltak okostelefon nélkül.
  • Ez gyakorlatilag már-már közel áll ahhoz a fajta csőbehúzáshoz, amit az MLM-esek és a termékbemutatósok művelnek le, a nyugdíjasok hiszékenységét, naivitását vagy éppen kihasználva, lehúzva a pénzüket.
  • Végül, de nem utolsó sorban, ismét tonnaszámra termelünk elektronikai hulladékot, csak azért, hogy a mobilszolgáltató multiknak jó legyen. A piaci igényeket pedig leszarjuk.

Számos környék, cella van az országban, ahol a 4G lefedettség is pocsék, ahol 3G-n jóval gyorsabban és stabilabban lehet mobilinternetezni, mint 4G-n. Ezt a két fejlődésmániás szolgáltatónak (a Telekom, mint a 3G-lekapcsolás éllovasa és a jövőre lekapcsolgató Telenor) esze ágában sincs orvosolni.

A 3G fenntartásához egy 5 MHz-es csatornasávszélesség elég lenne. A 3G frekvenciák 4G-re, 5G-re való átcsoportosításával egy dolgot érnek el. Azt, hogy a felszabadított 5 MHz-et behúzza majd a Youtube-ozgató, Netflix-ezgető tapicskolók adaptív DASH streamingje és az okostelefon-kijelzőn észrevehetetlen különbség mellett pont ugyanolyan lassú, használhatatlan hálózatuk marad, mint volt.

Szégyen és gyalázat, hogy az NMHH ennyire nyíltan részese már a mobilszolgáltatók kartelljének és továbbra sem a piaci igényeket (vagyis: a 3G további használatát) tartja szem előtt, hanem az erőltetett növekedést, ami végső soron a mobilszolgáltató multik profitnövekedésével egyenértékű.

Hozzászólások

A 3G tovabbi hasznalatara a piac hany szazalekanak van igenye? 

Én ebben az ügyben inkább azoknak hiszek, akik már írtak (nyílt forrású) bázisállomás kódot, és akik azt mondják, hogy a 3G egy eléggé elbaltázott protokoll, és az LTE-t (+ az abból továbbvitt 5G-t) nagyságrendekkel egyszerűbb támogatni.

+1

Leginkabb aramfogyasztas szempontjabol latszott, hogy mennyire javithatatlan hibak kerultek a 3G protokolba.

Tobb nagy szolgaltato (es remelhetoleg majd gyarto) megtartana a 2G GSM-et es EDGE-et a 4G es 5G melle, de a 3G-t HSPA-val egyutt kukazna. Persze olyan nagy szolgaltato is van a fejlett vilagban, aki a 2G/GSM-et is beakarja szantani es a minimum a 4G lenne, amit nyujt.

(Az "igazi" 5G meg az mmWave, aminek csak reptereken, plazaban van ertelme, mert ott hasznaljak annyian, hogy azt a sima 4G/5G LTE nem birna. De a marketing itt felulirta a muszaki realitast, es "ketfajta 5G lett bevezetve")

Persze olyan nagy szolgaltato is van a fejlett vilagban, aki a 2G/GSM-et is beakarja szantani es a minimum a 4G lenne, amit nyujt.

Sőt olyan is van, aki már kukázta. Például a fejlett™ amerikai mobilszolgáltatók.

De a marketing itt felulirta a muszaki realitast, es "ketfajta 5G lett bevezetve"

Ami sokkal nagyobb probléma jelenleg, mint a 3G hálózatok áramfogyasztása vagy a protokollhibák. Sokkal több erőforrás lesz emiatt elpocsékolva az eszközújragyártásokkal, az újravásároltatással, a kidobatással, a 6000 km-ről idepöfögtetéssel.

Évekkel ezelőtt amikor jártam Japánban, ott nem volt már 2G. Taiwan-on nem vagyok biztos benne, de mintha ott se lett volna.

A 3G pont az egyik legpusztulatabb protokoll, csak a gond van vele és nem jó semmire. A sebessége bármihez is kevés.
A 2G-t legacy okokból esetleg még egy évtizedig megtartanám, de a 3G-nek tényleg nem látom értelmét.

"A sebessége bármihez is kevés."

Nem vitatom mert nem értek hozzá de ezt a részét cáfolnám .. hosszú évekig toltam H+ -on, mert a upc-nek volt korlátlan adatcsomagja, cserébe ilyen lassú volt. Simán jó volt navigációra, spotify-ra, podcast/netrádió hallgatásra, még a yt videók is lementek vele. Működtek az IM appok, az email... szóval az hogy semmire sem jó, túlzás. De nem siratjuk el, ha ennyire szar volt.

Lónak túloldalára történő esés tipikus esete. Oké, a te 3G-only csodatelefonodnál, ami egérmozit tud csinálni és megjeleníteni, szerinted több senkinek nem kell, de hidd el, hogy van, akinek kell mondjuk a FullHD felbontás. Nem a 4k, mert 4k-s kijelző telefonon még tudomásom szerint nincs, és vélhetően nem is igazán lesz cél, mert a szem képességeit bőven meghaladná.

Igényesség: Legalább 24" Full HD monitoron nézni magas bitrátával tömörített, jó minőségű videót vagy filmet, normális hangfalon hallgatva.

Igénytelenség: Okostelefon kisképernyőjén nézni fossá-húggyá tömörített Full HD felbontású, de kb. 480p minőségű Youtube-streamet, zsebrádió minőségű hangszóróval.

Én az előbbit szoktam csinálni. Akkor ki az igénytelen?

Hm.. Ebben igazad van. Hogy a gyártók ráírják (és többnyire tudják is) a 4K-t meg a csillió Hz frissítést, valóban markerting meg felesleges képesség. (már amíg a saját kijelzőjén produkálja az eszköz) De...

  1. Ne felejtsd el, hogy egyre több cucc képes képernyőt tükrözni ott már nem feltétlenül felesleges a képesség
  2. Ennek nem feltétlenül (értsd: bizonyosan) nincs köze a 3G kivezetésnek. Ugyanis ha levezetsz egy olyan számot, hogy 1 bit átvitel / költség, a 3G csúfosan leszerepel. Simán veri a 4/5 G és a 2G is. A kivezetésnek, a protokoll hibákon túl ez az igazi oka. Legalább egy nagyságrenddel nagyobb egy 3G cella üzemeltetési költsége (főként az energia igénye miatt) a többinél. A döntés fő oka ez és semmi köze a fejlődés mániához™...

Amúgy például a páromnak alapvetően nincs sem affinitása számítástechnikához (meg úgy általában a technológiához) és az idekapcsolódó igényei is teljesen hétköznapiak. Ugyanakkor a mindennapi életben nem kerülheti meg néha a nagy képernyő + bill + egér használatát. Ennek az eredménye lett az, hogy boldogan használk egy smart monitort a telefonjával. A korábbi "feleslegesen" összeállított, üzemeltetett, frissített PC fenntartása nélkül. Ezt egy 2G telefonal (vagy egy 3G onlyval) nem nagyon lehet kivitelezni.

Most akkor hasznos vagy nem a fejlődés? Zöldebb-e így a  mindennapok megoldása vagy nem?

(persze vágom, hogy a vázolt megoldás nem a G-k kérdése, de mégiscsak az eszközök fejlődése hozta el ezt az állapotot)

 Nem bántás, de szerintem te még nem láttál nagyobb méretű normális kijelzős/felbontásos okostelefont.  Az meg, hogy öreg szemeid már nem látnak semmit, ami kisebb, mint egy ötforintos, az személyes gond. (Viccnek szántam, sorry)

 Azt azért fenntartom, a véleményem ez, hogy a legtöbb videóanyag nem ér többet mint egy mobiltelefon kijelző. A maradék igényeseket meg kb senki sem nézné mozivászon alatt :)

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Az "igazi" 5G meg az mmWave, aminek csak reptereken, plazaban van ertelme, mert ott hasznaljak annyian, hogy azt a sima 4G/5G LTE nem birna. De a marketing itt felulirta a muszaki realitast, es "ketfajta 5G lett bevezetve"

 

Maradjunk annyiban, hogy tobb frekvenciasavot allokalnak kulonfele felhasznalasra. Tovabba, az "5G" az messze nem csak a radio interfeszrol szol.

Bevallom őszintén, hogy nem értek hozzá, de tapasztalatom alapján van benne valami. Itt a UK-nak azon a részén, ahol élek, tipikusan nagyon elb4×ott a mobilhálózat, ingadozik a vétel gyenge 4G, erősebb 3G között, 5G-s telóval még nem próbáltam. Ha lekapcsolnák a 3G-t, az tényleg sokat segítene.

Olcsók már a 4G-s telefonok, nem kéne aggódni, hogy valaki is nem tud telefonálni. Az mindegy, hogy állami támogatással, vagy anélkül, de legyen technológiai fejlődés. Minek ragadjunk le egy régi protokollnál, mikor van újabb, jobb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha lekapcsolnák a 3G-t, az tényleg sokat segítene.

Nem. Maradna a gyengébb 4G, amire átcsoportosítanák a 3G által felszabadított 5 MHz-nyi sávszélességet. Amit tapicskolóék Netflixezése, Youtubozása azonnal be is zabálna.

Az mindegy, hogy állami támogatással, vagy anélkül, de legyen technológiai fejlődés.

Ezt hívják fejlődésmániának, annak is a rosszabbik fajtája. A valódi fejlődés az lenne, hogy először a 4G hálózatot megcsinálják normálisan, ahol kell meg ellátják mikrocellákkal a környéket. De nem ezt teszik. A 3G lekapcsolása két dologról szól és ezek közül egyik sem a fejlődés. Az egyik, hogy a 3G-ről áterőltetett előfizetőkön több extraprofitot lehessen realizálni. A másik, hogy spúrkodjanak az üzemeltetési költségeken.

Minek ragadjunk le egy régi protokollnál, mikor van újabb, jobb.

Most mondtad, hogy a 4G nem jobb, mert gyengébben jön. Minden csak annyira jó, amennyire a gyakorlatban jó. Lehet puffogtatni a laboratóriumban mért sávszélességeket, de ahogy a te példád is igazolja, számos cellában előfordul, hogy a 3G jobban teljesít, hibatűrőbb, mint a 4G. Ugyanez hatványozottan igaz az 5G-re. Ami egészen addig hozza a gigabiteket, amíg nem kezdi el az egész ország használni. Utána nagyjából a 4G-vel lesz egyenértékű, még ha gyorsabb is lesz, az alkalmazások addigra belehíznak az adatforgalompazarlásba és ugyanott fogunk tartani. Szerintem nincs szükség erre az erőltetett növekedésre, amit fejlődésnek hazudnak.

Az első pontban talán igazad van, itt a városban maradna a gyenge 4G és lenne a 3G helyett helyenként gyenge 5G, és épp úgy ergya maradna a hálózat. De elvben a 4G jobb, az megint más, hogy csak gyengének építették ki, pont azért, mert úgy voltak vele, hogy több protokoll is megy párhuzamosan. Ha csak egy megy, akkor muszáj nekik jobban megcsinálni, nem lehet fallbackre hagyatkozni. Mindegy, nem érdekes, csak példának írtam, hogy nem csak M.o.-n visszás a helyzet ilyen téren, és a nagy gazdag nyugaton sem jobb a helyzet. Nem csak mobil frontos, sokszor az internetes infrastruktúra is szarabb, mint a magyar.

Egyébként a mobilok világa mindig is egy amatőr vicc volt, mindig is el volt maradva még a PC-s világhoz képest is nagyon. Értsd: mindenben, nem csak mobilhálózati protokollban, hanem gyári stock Androidban is hiányoznak olyan alap feature-ök, mint az aksitöltöttségi szint korlátozása, párhuzamos frissítés, rendes NTP beállítások, egyedi Launcher shortcut-ok készítése, stb.. Egy tapicskavicc az egész platform, nem csak az Android, az iOS (lásd legutóbb a landscape scrollozási glitch), meg a többi szutyok is. Ami azért is kár, mert maguk a mobilhardverek szépen felnőttek, akár még értelmesre is lehetne ennyi erővel használni, de egy nagy amatőr szar maradt az egész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Fogalmatlan kreténség, megint. Tm.

"Egy 4G okostelefon alapvető működéséhez, rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen az internetkapcsolat."

Miért elengedhetetlen?

Na de ez a 3G-s telefonnál is megvolt, nem?

Van egy 2015-ös android telefonom, tudtommal 3G. Nem nagy durranás, de amikor nem kellett, lekapcsoltam a netről, frissítést letíltottam.

Van eg iPhone SE, az már 4G-s, szintén nem lóg feszt a neten. Időszakos frissítést elvégzem, ha akarom. Asszonynak szintén SE, ő évek óta nem frissített. Jól megy. Nem értem ezt a fajta kötelező net problémát.

Olyanról már hallottam, hogy régebbi szoftvernél a VoLTE-hez szoftverfrissítés kell (Samsung S8), de olyanról már nem, hogy nem is enged 3G hívást indítani. Lehet nem volt térerőd 3G-n, azért írta ki?

Ha jól emlékszem, Telekomnál volt az RCS frissítés olyan, hogy valamilyen frissítés toltak le a telefonokra/SIM kártyákra, amitől megijedtek az emberek.

"A 3G-telefonok tudnak 2G üzemmódban működni, így a lecserélésükre semmi szükség nem lenne"
Már amennyiben telefonáláson kívül másra nem kívánod használni. Próbálj meg egy mai weboldalt GPRS EDGE használatával meglátogatni.

A 3G fenntartásával még egy infrát üzemeltetni kell, ezzel energiát pocsékolva.

Egyébként a mobilinternet önmagában nem egy úri huncutság? Miért nem bírja ki mindenki hazáig, és netezget otthon?

"Próbálj meg egy mai weboldalt GPRS EDGE használatával meglátogatni."

Mi a probléma ezzel? Napi szinten használom a telefonomat 32kb/s-re lassított adatkapcsolattal. A nagy weboldalak 99%-a röccenés nélkül megy. Az mondjuk egy dolog, hogy a sok beágyazott reklámot és videó trágyát nem látom, de ezek miatt nem veszik el értékes tartalom.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Egy 4G okostelefon alapvető működéséhez, rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen az internetkapcsolat. A 3G telefonokat használók nagy része középkorú és idős ember, aki nem rendelkezik internet-előfizetéssel, mert nincs rá szüksége. Nekik vagy be kell majd kötni otthonra az internetet emiatt, vagy mobilinternet-opciót vásárolni"

Amire te gondolsz, azt úgy hívják, hogy mobilinternet. Azt nem kell bekötni, mert nem dróton jön, hanem a levegőből. Mobilinternet nélkül csak telefonálni tudsz, akár 3G akár 4G képes a telefonod.

Persze kényelmetlenséggel jár, hogy a régi jó megszokott okostelefonját valaki lecserélje egy újra, de ezt úgyis megteszik az emberek néhány évente. Tönkremegy az akkumulátor, betörik a kijelző, beázik, stb. Mert ugye amin 3G mobilinternetezni lehet, az nyilván rendes kijelzős okostelefon, nem monokróm kijelzős nyomógombos butatelefon. Ezt lecserélni 4G képesre szerintem nem egy nagy katasztrófa, mert olcsón is lehet 4G képes telefont kapni, plusz most még 20 ezer forint támogatás jár hozzá.

Arra a félelmedre pedig, hogy kütyüfüggőséget okoz Mari néninél: ha eddig 3G-n mobilinternetezett, Youtube, Messenger, Skype stb. (mert ezek 3G-n is mennek), akkor már úgyis elég függő. A reklámok pedig nem válogatósak a hálózatok között, nincs olyan, ami csak 4G-n jön de 3G-n nem.

Én azt javasolnám a 3G-s parázóknak, hogy köttessék be otthonra a zinternetet, kapcsolódjanak wifin, és elfelejthetik az egész problémát. Nem hinném, hogy sok olyan telefon van, ami 3G-re alkalmas, de wifire nem.

Arra a félelmedre pedig, hogy kütyüfüggőséget okoz Mari néninél: ha eddig 3G-n mobilinternetezett, Youtube, Messenger, Skype stb. (mert ezek 3G-n is mennek), akkor már úgyis elég függő.

Igen, csak elfelejtetted megérteni, amit mondtam. Azt mondtam, hogy a butatelefonos Mari néniket erőltetik át okostelefonra. FUD propagandával és közel ingyen okostelefonnal.

Nem tudom, mennyire buta - nyilván definíció kérdése.

Kb. fél éve vettem egy 8000 4G-t, egész jól lehet internetezni rajta (inkább végszükség esetre, mintsem napi használatra), térkép is volt néhány alkalommal hasznos, van hotspot, stb. Viszont nincs Android és a vele járó applikációk tömege, de van normális akkuidő (heti egyszeri töltés, folyamatosan bekapcsolva, kb. 2 óra beszélgetéssel). Azt hiszem, ezt hívják feature phone-nak (ahogy a linkből is látszik), átmenet a buta és az okostelefon között.

Ontopik: vajon ilyenekre is vonatkozik majd a támogatás? :)

Nekem 8110 van (pót-telefon, meg többnapos kirándulásokra viszem android helyett), és tényleg. 
De alap dolgokra elég (végszükség esetén térkép, lámpa, telefon, whatsapp, zene/podcast), bármilyen tartalmat létrehozni, vagy pl. kényelmesen webet böngészni nem. És tényleg néha érthetetlenül lassú.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nekem a 8000-es bejött. Nem mondom, hogy villámgyors, de (szerintem) egyáltalán nem használhatatlanul lassú (vagy én vagyok már öreg és lassú, így nem tűnik fel). Néha látva és használva okostelefonokat, nem látom lassabbnak (ami nyilván nem a hardvernek köszönhető, inkább annak, hogy kevesebb dolgot csinál egyszerre). Néha valóban van, hogy 2-3 másodperc, mire visszajön, de ilyet láttam nem egyszer androidos eszközön is (okostelefon, tablet).

Természetesen aki okostelefon-függő (nem feltétlen a rossz értelemben), annak egyáltalán nem lesz jó. Viszont aki kb. telefonálás-sms, rövid jegyzetek, alkalmanként net (beleértve wifit és mobilnetet ill. hotspot-ot is), vagy esetleg térkép, stb., arra azt gondolom, jól használható. Nem kell 3D-s csillogó effekteket és applikációkat várni, ilyen értelemben fapadosabb, de ennek is könnyen meg lehet találni az értelmét.

Nomostan a "butatelefon" esetén totálisan mindegy, hogy milyen mobilnetet _nem_ használ a Mari néni. Senki nem erölteti őket új készülékre, mert telefonálni, sms-t küldeni/fogadni 2G-n is tudnak, és mint valaki megmondta errefelé, egy mobiltelefont erre kell használni. (Jó, néha bélyegkép méretű fotókat meg egérmozi-videókat csinálni...).

Szóval kedves hájblézer kartács, nyugodj bele, a te, megjelenésekor is belépő szintre pozicionált 3G-only telefonodat a fontos dolgokra a 3G lekapcsolása után is tudod majd használni - mobilneted nem lesz, de záksőn, az amúgy is a tapicskolótamások területe, az meg minek neked... :-P

Nomostan a "butatelefon" esetén totálisan mindegy, hogy milyen mobilnetet _nem_ használ a Mari néni.

Ez így van, de nem erről volt szó, hanem az áterőltetésről, amit már nem csak propagandaszinten nyomnak, hanem milliárdokat is költenek rá, ingyen okostelefonokat dobálva a 3G-készülékek használói után.

Senki nem erölteti őket új készülékre

Ellenben a 3G-only okostelefonosokat erőlteti. Amik eddig lehet, hogy jók voltak egy Facebook Lite-ra, futtatták szépen a NewPipe-ot, meg valamennyi, normálisan optimalizált alkalmazást. Továbbá felettébb érdekes, hogy a nagy üzemeltető maci múltaddal nem vetted figyelembe az ipari 3G-only eszközök kidobását. Persze, ott is nyilván fejlődni™ kell.

a te, megjelenésekor is belépő szintre pozicionált 3G-only telefonodat a fontos dolgokra a 3G lekapcsolása után is tudod majd használni

Tényleg? Telekomos vagyok, ami már egy jó részét lekapcsolta a 3G infrastruktúrájának. Ennek ellenére gond nélkül tudok telefonálni és SMS-t küldeni. Ezt már el is mondtam neked legalább egyszer. [1] Persze, nem csoda, ha az emlékeidet felülírják a lakájmédiában olvasottak vagy elsorvadnak a szélsőségesen idealista, fejlődésmániás, fősodratú szemellenződ takarásában. Nem beszélve arról, hogy ott abban a topicban a régi telefonom használata ellen hoztad fel érvként a 3G lekapcsolását. Most meg kvázi a 3G lekapcsolás mellett hozod fel érvként, hogy a telefonom továbbra is használható lesz. Mindegy, csak rohanjuk előre a semmibe - nagyjából ez az "értékrended".

Szerintem csak erre utalt: "A 3G-telefonok tudnak 2G üzemmódban működni, így a lecserélésükre semmi szükség nem lenne."

Tehát te magad mondtad ki, hogy a 3G képes telefonod tökéletesen használható lesz a 3G kivezetése után is, ezért nem kell kidobni, azt csak a propaganda erőlteti. Na most akkor ki kell, vagy nem kell?

Tehát te magad mondtad ki, hogy a 3G képes telefonod tökéletesen használható lesz a 3G kivezetése után is

Igen, csak ezt Zeller Mérnök Úrnak kitakarta a szemellenzője. Úgy adta elő, mintha ez az ő hatalmas felismerése lenne, amivel arra szeretne rávenni, hogy ne foglalkozzam a témával. Csakhogy, nem csak a Mérnök Úr szemellenzője takar jól, hanem a tied is. Ugyanis ez egy a sok ellenérv közül, ami miatt nem kéne ingyen okostelefonokat hajigálni a 3G-telefonok tulajdonosai után. Nem a lekapcsolás mellett vagy ellen szól, hiszen a lekapcsolás ebből a szempontból mindegy, ha a telefon 2G-n is jól működik tovább.

Na most akkor ki kell, vagy nem kell?

Én nem fogom kidobni. Viszont bőven lesznek olyanok, akik a FUD propaganda és az állami támogatás noszogató ereje miatt kidobják. Ők úgy fogják megélni, hogy ki kell dobniuk, miközben nem kell.

Nem tudom milyen szemellenzorol beszelsz. Viszont kerlek tisztazzuk a kerdest: ezek szerint maga a 3G lekapcsolas nem problema, csak az, hogy a kapcsolodo reklamkampannyal es tamogatassal uj, 4G kepes telefonok vasarlasa fele terelik a nepet a regebbi keszulekek tovabbi hasznalata helyett?

ezek szerint maga a 3G lekapcsolas nem problema

A hagyományos mobiltelefonok szempontjából nem probléma, amennyiben tudnak utána 2G-n üzemelni.

Probléma, hogy az ipari csak 3G-képes eszközöket (vagy 2G-n szuboptimálisan üzemelő) ki kell dobni és úrja kell vásárolni drága pénzekért.

Probléma, hogy a csak 3G-képes okostelefonokat ki kell dobni és újra kell vásárolni, ha okostelefonként szeretnék tovább használni.

Probléma, hogy azokon a területeken, ahol pocsék a 4G-lefedettség, ezentúl nem lesz alternatíva.

Probléma, hogy ahol jó a lefedettség, de túlterheltek a 4G-cellák, ott a cella túlterhelését okozó TikTokozó, Youtubeozó, Netflixező tapicskolók a 3G-lekapcsolással felszabadított sávszélességet is instant túlterhelik majd.

csak az, hogy a kapcsolodo reklamkampannyal es tamogatassal uj, 4G kepes telefonok vasarlasa fele terelik a nepet a regebbi keszulekek tovabbi hasznalata helyett?

Igen, ez is probléma. Erőltetett növekedés és pazarlásra, függőségre, a tudatuk reklámfelületként való kiszolgáltatására ösztönzése azoknak is, akik eddig megvoltak okostelefon nélkül.

"A hagyományos mobiltelefonok szempontjából nem probléma, amennyiben tudnak utána 2G-n üzemelni." - Gyakorlatilag minden eszköznek _kell_ tudnia GSM hálózaton kommunikálni, mivel a vészhívás funkció _kötelező_ és azt a szolgáltatók jellemzően a 2G hálózaton engedik (oda tud bekonnektálni ilyen célra bármelyik eszköz, akkor is, ha nem az adott szolgáltatónak a kártyája van benne)

"Probléma, hogy az ipari csak 3G-képes eszközöket" - Aki az elmúlt 5-6 évben olyan IoT eszközt vett, ami 3G alatt/fölött nem üzemképes, az -már bocsánat- meg is érdemli. Józan paraszti ésszel lehetett tudni, hogy a 2.5G/3G/4G nem fog sokáig együttélni, valamelyiknek mennie kell - és nem, nem az újnak, és nem is annak, ami a _kötelezően_ üzemeltetendő 2G-re épül.

"Probléma, hogy a csak 3G-képes okostelefonokat ki kell dobni és újra kell vásárolni" - Mikor volt legutóbb forgalomban szerinted 4G-t nem tudó okostelefon? Saccra minimum 8-10 éve...

"Probléma, hogy azokon a területeken, ahol pocsék a 4G-lefedettség, ezentúl nem lesz alternatíva" - mert te aztán pontosan tudod, hogy a hálózattervezésben/átalakításban hogyan működnek a dolgok... Lehet, hogy lesz olyna terület, meg összesen sem több, mint egyszámjegyű százaléknyi ügyfél, aki 3G-only területen él, és nem lesz beltéri 4G azonnal - bár ahogy én hallottam, ezeket a területeket a 4G-hálózat bővítésével meg fogják "célozni".

"Erőltetett növekedés és pazarlásra, függőségre, a tudatuk reklámfelületként való kiszolgáltatására ösztönzése azoknak is, akik eddig megvoltak okostelefon nélkül." -Ha eddig megvolt, senki sem tart a fejéhez fegyvert, hogy de most aztán az új készüléket tessék tapicskolótamás módon használni. Sőt, ha megvolt okostelefon nélkül (ahogy pl. te is), eztán is meglesz nélküle, mert a csere csak egy lehetőség, nem kötelező.
 

"Probléma, hogy az ipari csak 3G-képes eszközöket" - Aki az elmúlt 5-6 évben olyan IoT eszközt vett, ami 3G alatt/fölött nem üzemképes, az -már bocsánat- meg is érdemli.

Azert ipar != IoT, es iparban nem csak 5-6 evre terveznek.

10+ eve vettem reszt olyan projektben, ahol 3 kisebb telepules vizhalozatat kellett kezelni: merni a nyomast kulonbozo pontokban, merni a viszszintet, klor, ph erteket a viztaroloban, valamint a pompakat vezerelni. Ezek mind 3G modemen keresztul kommunikaltak a kozponttal. Osszesen kb 30 ilyen eszkoz volt. Nem tudom, hogy meg mukodik-e akkori formajaban a rendszer, de kb epp 5-6 evre ra megkerestek, hogy segitsek plussz rendszereket integralasa kapcsan, tehat akkor meg mukodott.

Ha 3G-only, akkor alapból el...ott volt a beszerzés, legyen az ipari vagy IoT eszköz. Ipari eszköznél a 10+ éves motyó bőven csereérett lehet - ha másért nem, pont a technológiaváltás okán, ha csak 3G-t tud, 2.5G-t nem (ami marad, bár kisebb sebességet fog tudni, de mérési adatok továbbításához az is elég szokott lenni)

Aki az elmúlt 5-6 évben olyan IoT eszközt vett, ami 3G alatt/fölött nem üzemképes

Na és mi lesz az általad oly nagy becsben tartott költségoptimalizációval? Az itt szart sem ér, ha épp mobilszolgáltató-multiékat kell mosdatnod? 5-6 évvel ezelőtt egy 4G IoT modem legalább tízszer annyiba került, mint egy 3G modem.

Ha meg nem csak az ipart nézzük, a józan paraszt a G-kről annyit tud, hogy minél nagyobb G, annál gyorsabb az internet. Azt már nem tudja, hogy ezek technológiailag nem feltétlenül egymásra épülnek. 5-6 éve még hírben sem volt, hogy itthon bárki le akarná kapcsolgatni a 3G hálózatot. Külföldön tervezgették csak és arról is csak a tech-lakájmédiából értesülhettünk.

Mikor volt legutóbb forgalomban szerinted 4G-t nem tudó okostelefon? Saccra minimum 8-10 éve...

Az elmúlt 5 évben bőven kaphatóak voltak 3G-only okostelefonok az ismertebb márkák részéről is, pl. Sony Xperia E4 Dual (2016 májusig), Samsung Galaxy J1 (2019 januárig), Alcatel Pixi 4 (2019 májusig). Persze, tudom, a szokásos multimosdató, áldozathibáztató mantrád szerint nyilván az a hülye™, aki megvette. Ettől azonban még ki kell dobni és újra kell vásárolni őket, ha továbbra is okostelefonként szeretnék használni. Amire a 3G-sunset propaganda még noszogatja is az előfizetőket. Ez sok-sok tonna elektronikai hulladékot és ugyanennyi többletfogyasztást, idepöfögtetést jelent majd, ha lecserélik ezeket a készülékeket. Persze, ezt már kitakarja a fejlődésmániás szemellenződ, hiszen ami a fejlődés™ égisze alatt történik, az nem™ baj™ ha etikátlan, pazarló és erőltetett. 

ahogy én hallottam, ezeket a területeket a 4G-hálózat bővítésével meg fogják "célozni".

Igen, a demóanyagokban, a marketing-ígérgetésben, a reklámpropagandában a reklámvalóság mindig szebb és jobb. Kár, hogy nem valóság.

Ha eddig megvolt, senki sem tart a fejéhez fegyvert, hogy de most aztán az új készüléket tessék tapicskolótamás módon használni.

A médiapropaganda és az állami támogatás pénzbeli motivációja maga ez a fegyver. Az elmúlt évben több tucatnyian kérdezősködtek nálam és a kollégáknál az IT-n, hogy ezt meg azt az okostelefont le kell-e cserélni a 3G-lekapcsolás miatt, mert olvasták cikkekben, hírlevelekben, hogy multiék lekapcsolgatnak. Lehet, hogy mi itt tudjuk mi a különbség a GPRS, az EDGE, az UMTS, a HSPA és az LTE között, de akit ez nem érdekel, még ha technikai ember is, annak fogalma sincs az egészről és mivel a reklámok a legkisebb ellenállás felé tendálásra nevelik, így előbb fog új készüléket venni "jaj csak működjön" alapon, mint alaposan utánaolvasni, hogy vajon az ő készülékét érinti-e a lekapcsolás és mennyire és hogyan. Ez pedig hatványozottan igaz a nem technikai emberekre és az idősekre.

"5-6 évvel ezelőtt egy 4G IoT modem legalább tízszer annyiba került, mint egy 3G modem." - megint kurvára nem tudsz értőn olvasni. Azt írtam, te nagyonidiótabarom, hogy 3G-only eszköz, azaz polyan vacak, ami 3G-t tud, se 2.5G-t, se 4G-t, se semmi egyebet.

Aki 2019-ben 4G-t nem tudó, ráadásul Android6-os készüléket vett, az sajnos meg is érdemli... (2012-ben indult a kereskedelmi 4G idehaza...) És igen, az a hülye, aki 4G-képtelen Android6-os sz@rt megvett 7 évvel(!) a 4G bevezetése, és 4 évvel az adott OS piacradobása után... (A pixi 2019-ben 3 éves modell volt úgy,hogy indulásakor is khm. belépőszintű darab volt). Ja, és a 2019-ben három éves modell 2022-ben hány éves is lesz? Igen, pontosan a hatodikat fogja betölteni. Szabad csodálkozni azon, hogy elavult? Nem, mert újkorában (2016-ban) is jelentősen le volt maradva az _akkori_ technológiáktól.

"Igen, a demóanyagokban, a marketing-ígérgetésben, a reklámpropagandában a reklámvalóság mindig szebb és jobb." - Maradjunk annyiban, hogy nem ezek az elsődleges forrásaim.

Nem _kell_ csak a 3G kivezetése után a 2.5G-vel khm. qrvaanyázni fognak, de bőszen a lassulás miatt.

Az, hogy ma az Árukeresőn nem találsz ilyet nem jelenti, hogy nincs igény a használatukra. Ott vannak a tulajdonosaiknál és használják őket.

Vagy azt akarod mondani, hogy minden biztonsági támogatás nélküli és/vagy 3G okostelefonnak a szeméttelepen a helye? Mert akkor nem vagy kevésbé arrogáns, mint az NMHH és a profitéhes szolgáltató multik.

"hogy nincs igény a használatukra."

Ha van mérhető igény, majd jelenik meg rá valami megoldás. Kereslet-kinálat.

"Ott vannak a tulajdonosaiknál és használják őket."

Nagyon kicsi kisebbségben.

"a szeméttelepen a helye? "

Nem, e-waste -be kerüljön, szedjék szét, és hasznositsák újra az alkatrészeit.

"Mert akkor nem vagy kevésbé arrogáns, mint az NMHH és a profitéhes szolgáltató multik."

Nem veszem fel a személyeskedést.

 

Valahol meg kell húzni a határt. Úgy nem lehet technológiát fejleszteni, hogy visszamenőleg minden mindennel kompatibilis maradjon korlátlan ideig. Az utolsó 3G-only iphone a 4-es volt, 11 éve jelent meg. Én megengedhetőnek tartom, hogy 10 évente cserélünk mobiltelefont. Egy ennyire gyorsan fejlődő és változó világban, ez nagyon jónak számit.

Egy kis helyreigazitas. Az utolso 3G-s iPhone a "4s" volt, ami 2011 vegen jelent meg. A 2012-es iPhone 5, mar ugyan tudott LTE-t, de a 20-as savot nem ismerte, emiatt igazabol, az elso, szeles korben es ma is hasznalhato LTE kepes iPhone az az "5s", amely 2013 oszen jelent meg, az utolso biztonsagi javitas pedig 2021 szeptember 23-an erkezett meg hozza. A sima iPhone 5, 2017 nyaran kapott utoljara security frissitest, az iPhone 4s pedig 2016 nyaran.

" 5-6 éve még hírben sem volt, hogy itthon bárki le akarná kapcsolgatni a 3G hálózatot"

Mondjuk igen. Kifejezetten a 3G-ről nem volt szó 5-6 éve.

Viszont mindig felröppent pár évente valami hír, hogy leállítják a 450-es hálózatot, elindult az 1800, piszkálják a 900MHz környékét, lesz 1900 meg 2100 meg mit tudom én, stb, stb.... Ok, ezek átlagember számára pont azok a hírek, amiken csak simán átgörget, max akkor éri el az ingerküszöböt, ha egy ilyen átrendezésnél mondjuk ingyen telefont is adnak pl 2015-ben: https://www.hwsw.hu/hirek/53551/telenor-egsm-savatrendezes-frekvenciacs…

Vagyis mindig is volt valami, csak most azért lett ilyen felkapott a téma, mert az előző esetekhez képest sokkal több embert érint.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

"Ugyanis ez egy a sok ellenérv közül, ami miatt nem kéne ingyen okostelefonokat hajigálni a 3G-telefonok tulajdonosai után. Nem a lekapcsolás mellett vagy ellen szól, hiszen a lekapcsolás ebből a szempontból mindegy, ha a telefon 2G-n is jól működik tovább."

Akinek kell a mobilnet, és eddig 3G-n copott, de nagyon, annak miért baj, hogy a technológia kivezetése miatt támogatással lehet 4G-képes eszközre váltani? Ismétlem: "lehet", nem pedig "kell". Ahogy te is megtartod a jövőben 2.5G adatátvitelre képes telefonodat is, mert neked (és a te logikád alapján ebből következően mindenkinek) elegendő, ha a telefonnal telefonálni és SMS-ezni lehet.

"Ők úgy fogják megélni, hogy ki kell dobniuk, miközben nem kell." - Nem kidobják, hanem becserélik, azaz nem szemét lesz belőle (vagy lom a sokadik fiók alján), hanem a támogatott cserére jelentkező kereskedők e-hulladékként fogják kezelni.
Szóval ilyen szempontból nézve is kifejezetten "zöld" kezdeményezésről van szó. ha hozzávesszük a 3G bázisállomások üzemeltetésből történő kivonásával csökkenő erőforrás (energia, eszközpark, humán erőforrás) igényét, akkor meg pláne zöd a dolog.

Értő olvasásból vegyél leckét...
"ingyen okostelefonokat dobálva a 3G-készülékek használói után" - nem ingyen, hanem 20E Ft-os támogatással. Ami nem ugyanaz, bár lehet, hogy a legalja sz@rok (mont volt anno a te nagyrabecsült telefonod akkor,amikor megjelent - belépő kategória legalja) beleférhetnek ebbe az ársávba, bár erősen kétlem.

"a nagy üzemeltető maci múltaddal nem vetted figyelembe az ipari 3G-only eszközök kidobását" - soha nem voltam az "Üzemeltető macik" csapatnak a tagja, szerintem qrvára összekeversz valakivel. Egyébként meg az ipari eszközök csak kis része 3G-only, 2.5G/3G eszközt használ az,a kinek egy csöpp esze van, ergo a 3G kiesésével szépen 2.5G-re átállnak, minthogy jellemzően minimális adatforgalomról van szó, jelentős problémát nem fog okozni. Akinek meg igen, az sajnos így járt - jópár éve lehetett sejteni, hogy a 2(.5)G/3G/4G/... közül ki lesz dobva valamelyik - már csak gazdasásossági szempontok alapján is - és az nem az újabb technológia lesz, és nem is az, ami a mobilszolgáltatóknak _kötelesően_ nyújtandó 2G-re épül közvetlenül.

"Ennek ellenére gond nélkül tudok telefonálni és SMS-t küldeni." - Igen, ezt egy hozzád méltóan butatelefonnal is megteheted. Akkor ott arról írtam neked, hogy a 3G-only készüléked a funkcionalitásának jelentős részét el fogod hamarosan veszíteni, ergo célszerű lenne, ha megpróbálnál előrelépni. És mi történt? Mostanra hivatalos lett, hogy az általad "minden fontos dologra elég" 3G-t kukázni fogják. A telefonod telefonként továbbra is használható lesz, de ha még nem jöttél volna rá, akkor megsúgom, hogy egy jó ideje már a mobiltelefon nem csak, illetve nem elsősorban telefonálásra szolgáló eszköz. Tudod. Anno a számítógép is úgy indult, hogy matematikai műveleteket, meg adatok feldolgozását segítő eszköz. Aztán mostanra picit továbblépett ezen a világ...

"rohanjuk előre a semmibe" - Nem a semmibe, hanem a gazdaságosan nem üzemeltethető technológiákat hagyjuk végre magunk mögött, mert van működő jobb, gyorsabb, kényelmesebb. Te meg döntően azt harsogod, hogy minden új technológia, amire neked személyesen nincs szükséged, az senkinek sem kell, és fejlődésmániás hülyeség bevezetni...

Szerkesztve: 2021. 10. 07., cs – 13:41

Annyira imadom a csusztatasokat es latszolagos kovetkezteteseket a postban :D

Tehat ha valaki eddig feature phone-t hasznalt, az most az allami tamogatas miatt fog okostelefonra valtani.

 

Egy 4G okostelefon alapvető működéséhez, rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen az internetkapcsolat. A 3G telefonokat használók nagy része középkorú és idős ember, aki nem rendelkezik internet-előfizetéssel, mert nincs rá szüksége. Nekik vagy be kell majd kötni otthonra az internetet emiatt, vagy mobilinternet-opciót vásárolni.

Ha eddig sem volt okostelefonja, ezutan sem lesz, hanem majd vesz egy Nokia 220 4g-t, vagy nem vesz semmit. Valoszinuleg az is teljesen jol ellesz net nelkul.
 

A 3G fenntartásához egy 5 MHz-es csatornasávszélesség elég lenne.

Meg egy majdnem teljesen kulon infrastruktura bazisallomasoktol kezdve a kozpontig mindennel.

Hol olvastad azt a propagandát, hogy a 3G telefonok nem fognak működni? Én csak annyit találtam, hogy a mobilinternet nem fog működni, de a telefonálást nem érinti. Továbbá hogy akinek mégis kell a mobilinternet, az váltson 4G képes telefonra. Ha úgy lenne, ahogy írtad, az a fogyasztók megtévesztése, ami miatt eljárást lehetne kezdeményezni a megfelelő helyen.

Azt könnyen el tudom képzelni, hogy vannak, akiket összezavarnak ezek a G-k, meg hogy ha valami telefon, akkor miért internet, és holnaptól miért mégsem. Tényleg szükség lenne közérthető tájékoztatásra.

Pontosan azert.

Van a 2G, 3G, 4G, ebbol most a 3G-t le fogjak majd kapcsolni (telekom mar egy reszet le is lotte elvileg). A hanghivasok nagyresze most 2G/3G-n megy, ebbol a 2G marad. Az adatforgalom 95%-a mar most is 4G-n megy.
Tehat marad a GPRS es az EDGE, elvileg a HSDPA es tarsai mennek a kukaba, es marad az LTE.
Hanghivasoknal marad a 2G hanghivas ("gyengebb" hangminoseg), es a 4G hanghivas (VoLTE, amihez megint csak nem kell mobilnet elofizetes), a 3G hanghivas megy a kukaba.

Egyebkent tippre inkabb a riasztokat, es egyeb embedded eszkozoket fogja ez erzekenyebben erinteni. Bar talan ott meg ennyira keves adat utazik, hogy GPRS/EDGE eleg neki (ha SMS-t kuld, vagy hivast kezdemenyez, akkor meg megint csak nem fogja erinteni a 3G).

Most keresgeltem, elvileg Vodafone Magyarorszagon 2028-ig biztosan megtartja a 2G-t (Europaban 2025-ig biztos).

Nekem a mai napig nem fér a fejembe, hogy lehet egy polgári használatra szánt 4G szabványból kihagyni a hanghívást. Ha nincs VoLTE, nincs telefonálás, mert a 4G csak adatfolyamra van tervezve, nem klasszikus telefonálásra.

Mintha úgy adnának ki egy kocsit, hogy nincsenek fényszórói, mert a mérnök urak nem gondoltak az éjszakai vezetésre. Elfelejtették hogy olyan is van.

És valszeg sokkal jobban védett is (pont a 20 éves múlt miatt) a gagyi készülékek okozta károkkal szemben.
Illetve még egy szempont van: ha a te béna készülékedet beengedik VoLTE-ra és aztán bajod van a minőséggel, akkor a bizonyítás a szolgáltatót terheli, hogy nálad van a baj. Meg te rinyálni fogsz "ez szar", arra senkinek nincs szüksége.
A szolgáltatónak nem (törvényi) kötelezettsége mindenkinek VoLTE-t adni, ezért eleve tisztázza, hogy csak azokat a készülékeket engedi be amivel tudja hogy jól fog menni a VoLTE, ez is ad nem kevés feladatot ám (verziófrissítés, stb...)

Gábriel Ákos

Mint ahogy az sem törvényi kötelezettsége, hogy GSM-et adjon. Üzletileg vállalt tevékenység. A szolgáltatónak érdeke, hogy VoLTE-t adjon és jelenleg is a forgalom 35-40% már azon megy, maradék megy 3G/2G-n. 

Az elsődleges megoldandó feladat, hogy a nagy részét a 3G mostani forgalomnak 4G VoLTE-re terelje aminek feltétele az aktuális eszköz model hitelesítése a hálózaton hogy kapjon VoLTE profilt. Ez a szolgáltató érdeke is a témaindító által rosszul interpretált 3G lekapcsolás miatt. 

Ennek érdekében olyan helyen kezdik a lekapcsolást (900MHz) ami kevésbé fáj.

Ha a fenti nem sikerülne, akkor az tudná késleltetni egy migrációt, mivel a megnövekedett 2G cella igény új 2G fejlesztést igényelne, amit nem hinném hogy bármelyik dalolva meg fog tenni. 

Hát.... Ez erős mondás. Nem tudom, emléxel-e még bizonyos Alcatel, Siemens, korai Motorola modellekre??? Vagy netán az Ercsson 197-re???

Utóbbi még a 2G "szabvány" SMS-t sem támogatta (ránézésre azonos E198 már igen). Acatelek konkrétan fizikailag szét estek (több modell is), Siemens és Motorola eszközöket meg kis túlzással az üzletből a kukába dobták az előfizetők. (nem csörög, nem indít hívást hasonlók)

Ugyanott Nokia 1610, ami a belépőnél is belépőbb modell volt vagy a 2110 simán működött. Itt alapozódott meg a Nokia nimbusz. (1995-1997 környéke) De pár kivételt leszámítva folyamatosan volt probléma majdnem minden Nokiától különböző gyártó bizonyos típusaival.

"mert a 4G csak adatfolyamra van tervezve, nem klasszikus telefonálásra."

A telefonálás sem más, mint adatfolyam. A hang digitális, csomagolt, a mobilból kijövő minden kommunikáció csomag alapú, miért kéne egy csomagkapcsolt hálózati szabványba külön feltüntetni a hangot mint felhasználási esetet? Az, hogy a végberendezés az adatfolyamban hangot küld, az egy alkalmazása a hálózatnak, ugyanolyan és egyanrangú minden más adatforgalommal.

Én eleve azt nem értem, hogy miért van külön számlázva adatforgalmazás (mobilinternet) és telefonálás.

Az, hogy a végberendezés az adatfolyamban hangot küld, az egy alkalmazása a hálózatnak, ugyanolyan és egyanrangú minden más adatforgalommal.

Ez már önmagában elég gáz lenne így. Például mikor a fontosabb hívások elől elveszik a sávszélességet a TikTokozgató, Youtubeozgató, Netflixezgető tapicskolók.

Van olyan, hogy QoS, csak nem minden szolgáltatónál. Mivel maga a 4G technológia nem garantálja a VoLTE-hívások vonalkapcsolt vagy legalább azzal hasonló szintű, megbízható továbbítását, így sznobék akusztikus szemfényvesztésén kívül (csili-HD-hang) gyakorlatilag semmire nem jó, ami a stabil, megbízható beszédcsatornát illeti.

Tényleg? Na ne mondd... Csillió éves Android 7-en ragadt ócska telefonnal sem tapasztaltam ilyet, pedig eléggé "alsó polcos" készülékről van szó. Lehet, hogy neked van sz@r telefonod? Ja, te nem 4G meg VoLTE telefonálsz, hanem 2G/GSM-only hangátvitelt használsz, és abból következtetsz arra, hogy milyen az,a mit a te készülékeddel nem fogsz megtapasztalni...

Öööööö. Nem mondod.... :-/

Egyáltalán tudod, hogy a telefonod mikor indít/folytat hívást VoLTE-n és mikor nem. Vagy észreveszed a váltást? A VoWiFi-ről nem is beszélve???

Konkrétan nem veszed észre a technológiai roamingot. Még én sem, pedig dolgozok rajta. Nem a technológián, hanem olyan környezetben, ahol VoWiFi-n indul a hívásom, aztán VoLTE-ra vált, majd GSM-re. (Azt észreveszem, amikor a 2G területre érkezek: ott megszakad, mert 3/4G -> GSM handover nincs :-D)

persicsb: "Az, hogy a végberendezés az adatfolyamban hangot küld, az egy alkalmazása a hálózatnak, ugyanolyan és egyanrangú minden más adatforgalommal."

- ez nem pont így van javaslom a jitter fogalmával ismerkedni..

For Whites Only meeting room!

Semmi köze hozzá. Az ugye megvan, hogy bázisállomás után már minden IP alapon megy, és nincs különbség hanghívás és más adatforgalom között?

Akkor miért legyen a bázisállomás és a készülék közötti protokollban ez megkülönböztetve? Csak feleslegesen bonyolítana minden dolgot, küldő és fogadó oldalon egyaránt. 

Voltak a 4G korszak elején olyan készülékek, amik ugyan 4G képesek voltak, de csak adatkapcsolat terén, Voice over LTE funkciójuk nem volt, a hanghívásokat 3G (vagy ha az nem volt, 2G) kommunikációval oldották meg. Ez manapság már nem téma, mert egy ideje kifutottak azok a csipek az olcsó készülékek szintjén is, amik nem tudtak VoLTE-t, pont azért, hogy a 3G-től szabadolhasson mindenki.

Így van, már csak annak okán sem, hogy - a technológiát csak felületesen ismerve - szerintem muszáj is a 2G képességnek meglennie a 3G mellett, mert hová lép vissza a készülék, ha a 3G nem elérhető megfelelő minőségben? Kiírja, hogy nincs szolgáltatás? Hát nem, simán 2G-n működik tovább, és adatot meg EDGE-en forgalmaz HSPA helyett. Jelen ismereteim szerint a 3G nem kiváltotta a 2G-t, hanem kiegészítette, főleg adatkapcsolatok terén. A 4G váltja ki mindet (ha a hálózat is és a készüléks is megfelelő hozzá).

Attol, hogy lesz egy LTE-kepes telefonja "ingyen" az embernek, attol meg nem lesz az uj telefonon a default kezdolap sem az origo.hu, sem a fidesz.hu. Barmennyire is undorito modon nyomul az agymoso kormanyzati propaganda, egy ilyen phenjani lepes szerintem toluk is tavol esik. Ez az egesz maximum arra hasznalhato altaluk, hogy most krumpli helyett 20.000 forintot adnak tamogatas formajaban es lehet kampanyolni azzal, hogy "bezzeg mi adtunk okostelefont". Szar ugy, de inkabb okostelefont adjanak, mint nemzeti konzultaciot :-)

Tovabba, ha az ember nem akarja kihasznalni az LTE-t, akkor egyszeruen kikapcsolja a mobilinternet funkciot rajta (neki az unoka) es hasznalja a GSM halozatot ugy ahogy eddig, de most egy ujabb telefonrol.

A 3G-telefonok tudnak 2G üzemmódban működni, így a lecserélésükre semmi szükség nem lenne.

Az uj telefonok is tudnak 2G uzemmodban mukodni. Tavaly nyaron ket angol varos kozott utazva bizony felvillant a GPRS a telefonom sarkaban. Ez az erv igy nem all meg.

---

Ebben az egeszben szerintem annyi az ossz. torekves, hogy egyreszt haladjon a digitalis felzarkoztatas (legyen lehetoseg hasznalni a mobilinternetet) es azt ne akassza meg a 3G kivezetese. Ha nem csinalnak ezt az osztonzot, akkor a 3G kivezetessel kvazi levagnanak egy csomo embert a mobil internetrol ugy, hogy nem tudnak rola.

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Geez, hetet-havat összekavar...

Gábriel Ákos

Bizony-bizony... A modemes/betárcsázós internet-szolgáltatások is mentek a kukába, ahogy sok más, műszakilag túlhaladottá vált technológia...

Egy 4G okostelefon alapvető működéséhez, rendeltetésszerű használatához elengedhetetlen az internetkapcsolat.

Ez egyszeruen nem igaz. Annak, hogy hany G van egy telefonban, semmi koze a rendeltetesszeru hasznalathoz; az csak a mobil internet sebesseget hatarozza meg.

Az mar a kulonbozo app-eken mulik, hogy mennyire kezelik le az offline hozzaferest. Hint: meg az USA-ban is sok lefedetlen zona van, ugyhogy alapveto az offline mukodes.

Nyilvan egy online chat app-hez kell internet, de az johet wifi-n is, sot, akar a plaza ingyen wifi-jen is.

Nézd, lehet véleményed, nincs ezzel baj, csak éppen a Ványa nénje szintjén van a társalgás, a világ arról szól, hogy fejlődik. Te bármit is vizionálsz, de sem a technológiáról magáról nincs fogalmad, sem az alternatívákról. Véleményem szerint ilyenkor jobb csendben várni.

Egyrészt az NMHH azért lépett mert politikai nyomás van rajta, ez nem szakmai kérdés. A szakpolitikának azt a kérdést kellene feltenni, hogy miért nincs Magyarországon elérhető NB/CAT-M, miért nincs az támogatva, hogy moduláris ezt a technológiát támogató eszközök kerüljenek a felhasználókhoz.

Az szuper, hogy egyből vizionálod, hogy mindenki egyben dobja ki a szarját és senki sem fog semmit kezdeni vele, de persze ha ez el van nyújtva még 1-2 évvel akkor meg persze minden rendben van. Közbe figyelembe se veszed a plusz energiaköltséget és a támogatásra fordított természeti erőforrások felhasználását.

Nem várom, hogy ettől átgondoltabb leszel később, mivel láttuk, ha valamiről kialakítottad a véleményed a tények nem igazán érdekelnek.  

Te bármit is vizionálsz, de sem a technológiáról magáról nincs fogalmad, sem az alternatívákról.

Számos alternatívát leírtam már, ha nem is ebben a topicban.

Véleményem szerint ilyenkor jobb csendben várni.

Magyarul elkussoltatnád a nem fősodratú hangzatokat, a profit érdekében.

Nem várom, hogy ettől átgondoltabb leszel később, mivel láttuk, ha valamiről kialakítottad a véleményed a tények nem igazán érdekelnek. 

Nem várom, hogy ettől átgondoltabb leszel később, mivel láttuk, nálad is és a többi fősodratúnál is, hogy ha valami el van látva a fejlődés™ címkével, akkor teljesen mindegy, hogy milyen környezeti, erkölcsi, pszichológiai, morális, anyagi károkat okoz.

Cseszd meg, azt próbáltam elmondani, hogy attól semmi nem lesz jobb, hogy a radikális elgondolásod nyomatod, mert információ hiányos vagy a területen. Ha valóban eredményt akarsz műveld ki magad és támassz valódi alternatívákat, ébressz értelmes vitát. Most csak elitista "tökmáshogy gondolom" váradban csücsülsz és köpködöd a szotyolát

ugyanazt adja elő, mint az analóg köztévé lekapcsolásakor a vénasszonyok... jjaaaj nehogy má 10 évben egyszer fizetni kelljen két fillért valamiért. Jaaaj, nem kell senkinek sem ez. Jaaaaj, miért nem tud megmaradni a régen minden jobb volt. Akkor is volt támogatás, állami készülék osztás, mégis fájl a segge sok fogalmatlannak. Félnek a változástól, tanulni meg nem hajlandóak, csak határozottan ismételgetik a butaságokat.

És miközben két fillér miatt az annyuk kedvére tennének, közben magasról tojnak arra, hogy mennyibe kerülne, ha az ő hülyeségük történne meg. Mert azt "más" fizeti... cégek, adófizetők, más emberek. 

Ha csak technológiai fejlődés volna, nem lenne vele semmi bajom. Ellenben az újabb technológiák valóságos kémgépek, nyomkövetők, amiből nem kérek. Jó, mondjuk legyen 4G-s telefon, de wifi interface, GPS és kamera nélkül, monokróm kijelzővel. A baj, hogy ilyet nem lehet kapni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sőt, ha nem néznél teljesen hülyének, az is sokat hozna a kommunikáció minőségén. Olyan apró hülyeségek, mint tisztelet, miegymás.

Szerk.: Egyrészt ezért kell, hogy ne legyen wifi interface sem. Másrészt a bázisállomás adatai alapján történő háromszögelés szerintem már csak a szolgáltató és a hazai titkosszolgálatok lehetősége, kevésbé pontos, mint a GPS, és nem kerül automatikusan sor rá, illetve nem kerül automatikusan az USA-hoz vélelmezésem szerint. A GPS koordinátát hálózaton kiküldeni viszont nem probléma.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"a bázisállomás adatai alapján történő háromszögelés szerintem már csak a szolgáltató és a hazai titkosszolgálatok lehetősége, kevésbé pontos, mint a GPS" - A böszme nagy 2G-s celláknál valóban "valahol arra" volt a pontosság, de a pici 4G-s cellák esetén picit más a helyzet. Egyébként meg használj vezetékes telefont - bár az meg ugye adott jól meghatározott címre van telepítve... :-P
Szerintem két ember fél ennyire attól, hogy a készülékéről esetleg tudni lehet,hogy hol van: az egyik, aki extrém paranoiás, a másik meg az, aki tudja, hogy van rejtegetni való dolga.

2G telefonom van, böszme nagy cellákat használ. Van egy harmadik típusú ember, aki számára fontos a szabadság, a saját élettér, a magánszféra, az intimitás, nem exhibicionista, s a szabadsága fontos részeként tartja számon azt, hogy ő döntheti el, ki és mit tudhat róla, s mit nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az egész baromság amit írsz, sejtésed nincs milyen lehetőségek vannak ezen a téren, ha el akarsz bújni akkor nem rejtőzni kell hanem álcázni (crypto vs. stegano más szakmában). Persze annak is lehet örülni, hogy vannak akik eddig jutnak, mert aki valóban nem akar látszani a dolga sokkal könnyebb.

Még mindig nem értesz. Mivel nincs takargatni valóm, ezért ez nem ér meg nekem nagy effortot. Egész egyszerűen zavar az, hogy egyre inkább olyan világban élünk, hogy a gyomromba látnak, ha akarom, ha nem. Zavar, mert elveszi a szabadságom és megalázó. Tudom, sokakat nem zavarja, de nem vagyunk egyformák. Tehát ne úgy gondolj rám, mint aki kényszeresen bújkál, eltakarja az arcát ha rendőrt vagy kamerát lát, mire te beszólsz, hogy höhö, de a civil ruhás rendőrt nem veszem észre és akkor nem takarom el az arcom. Igen, ez így van, simán lenyomozható vagyok, ez ellen nem is teszek semmit, de nem szeretem tálcán kínálni az életemet az amerikai cégeknek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kicsit elkanyarodnék a témától, szinte OFF

 

Mivel nincs takargatni valóm, ezért ez nem ér meg nekem nagy effortot.

Ez az a naiv őstévedés, amiben sokan élnek. Lehet, hogy tiszta vagy mint a hó (mint az állampolgárok közel 100%-a), de ha ellopják az adataidat és megszemélyesítenek (akárcsak részletre vesznek a lopott adataiddal egy Iphone 13-at, vagy valami sokkal durvább dolgot követnek el) már megszívtad. Nem a Facebooktól meg a Google-től kell igazán félned, mert nekik semmit nem érsz.

</OFF>

Teljesen mindegy, mivel a fősodratú multitalpnyaló mindenjóahogyvanok szemellenzője oda fogja vetíteni a fejedre az alusapkát. Nem veszed észre, hogy most is konkrétan magyarázkodnod kell, mert odafigyelsz a privacy-re? Ahogy egyesek próbálják érvényteleníteni ezt a tudatosságod azzal hogy "hát a GSM hálózat is tud követni, tehát hiába erőlködsz", magasról leszarva azt a szakadékot ami egy mobilszolgáltató általi eszközkövetés és egy okostelefon cloud-ba hazatelefonálgatása között van.

"magasról leszarva azt a szakadékot ami egy mobilszolgáltató általi eszközkövetés és egy okostelefon cloud-ba hazatelefonálgatása között van."

Bármi, ami nem "buta" és hasnál akármilyen hálózatot, a cloud szolgáltató által (is) követhető. (nem véletlen lett az eszközök GPS szolgáltatása "location"-re átnevezve). Mindegyik használ GPS/Glonass/mittoménMiKínai/Gallileo koordináták mellet WiFi hotspot ÉS GSM cellainfót is.

És nem, nem az van, hogy "minden jó ahogyan van". Engem is zavar, hogy a "gyomromig látnak" (ha akarnak). De arra nem az a megoldás, hogy gépet rombolunk. Ezek a változások a gyorsabb-nagyobb-több irányába egy olyan alapvető igényre válaszok, amik az őskor óta a "vérünkben van".

Persze kellett edukálni némileg, de tényleg létezik az a jelenség, hogy nem tudod, hogy valójában mire van szükséged. (rühellem az autós példákat, de pl a rettegett kettős tömegű ledkerék is igényre született. Nem ezt kérte a vevő, de amit kért csak ezzel tudta az ipar teljesíteni)

Persze neked és locsemege kollégának lehet, hogy vannak erről pontos fogalmai. Egészségetekre! De a többségnek nincsenek.

Amúgy nekem is van: Olyan eszközöket szeretnék használni, olyan környezetben, hogy

  • ne legyen számomra kompromisszumos, ha nem az irodában dolgozok
  • ne legyen a főnököm számára kompromisszumos, ha nem az irodában dolgozok

Erre az általatok preferált WinXP/Win7 és GSM megoldások nem alakalmasak csak nagyon erős komprumisszumokkal.

A személyes (adat)biztonságod érdekében pedig az adott környezetben mindig tehetsz. Meg lehet közelíteni a GSM only privacy leaket modern eszközökkel is.

Szerintem az FB, Google az igazi ellenségem, látva a világ alakulását. Bármennyire is Oroszországot próbálja a nyugati propaganda ősgonosznak lerajzolni, egyelőre úgy fest a dolog, hogy a NATO mászik rá az orosz határra támaszpontokkal - ugye Ukrajna, Grúzia a következő célpontok -, nem pedig az oroszok rakják körbe az USA-t támaszpontjaikkal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ne téveszd meg magad a böszme nagy cellákkal. Az csak a timeslotok időzítése miatt került annak idején így be a szabványba. Ennyire volt szükség. Ezt  kb. 500m pontosságot ad. Viszont a basestationok jóval nagyobb felbontással meg tudják mondani helyedet ha akarják, főleg mióta SDR-eket használnak. Az elméleti max. pontosság 1m alatt van.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Inkább siralmas, hogy ha nem válsz függővé valamelyik cloud-multi cloud-buzi cloud-készülékkövető szutykától, akkor senki nem trackeli le neked a telefonodat, pedig a technológia adott. Sőt akár navigációra is lehetne használni GPS-bohóckodás és waze-csüngés helyett.

"ha nem válsz függővé valamelyik cloud-multi cloud-buzi cloud-készülékkövető szutykától, akkor senki nem trackeli le neked a telefonodat" - a telefon saját helymeghatározásának adataihoz megadott alkalmazások férhetnek hozzá - ha nem akarom, nem kapcoslom be, illetve nem adok hozzáférést annak az alkalmazásnak, amelyiknek nem akarok. A mobilszolgáltatók számára a hálózat működtetéséhez szükséges adatok (futási idő a készülék és a bázisállomások között) rendelkezésre állnak, és ezt le sem lehet tiltani (repülős mód, hogy mobilhálózatra ne jelentkezzen fel a készülék), úgyhogy ha kell, akor pont a mobilszolgáltató az, ahol van lehetőség a készülék nyomkövetésére.

És hogy a navigációra miért nem a mobilhálózatok információit használják? A GPS az GSM-hálózattól függetlenül is működik, ez az egyik. A másik, hogy a GSM-hálózati adatokból a szolgáltatói oldalon állapítható meg az adott készülék pozíciója, nem pedig a készüléken. A waze egy helymeghatározásra épülő szolgáltatás, amihez a szabadon elérhető műholdas helymeghatározást (GPS, Galileo, Glonas, stb.) használják a készülékek. Ehhez ugyanis csak vételi lehetőség kell, adatforgalom illetve a "látható" bázisállomások pontos koordinátái nem.

ha nem akarom, nem kapcoslom be, illetve nem adok hozzáférést annak az alkalmazásnak, amelyiknek nem akarok

Ami aztán vagy így van, vagy nem, továbbá az alkalmazás meg legfeljebb nem hajlandó működni, ha nem kapja meg az engedélyt, noha a működéséhez az adott engedélyre semmi szüksége.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem rémítesz meg, világosan leírtam, hogy semmi nehézség nincs abban, hogy valaki lenyomozza, hol vagyok. Csak míg az okostelefonok esetén ez egy permanensen friss infó a Google számára, az én esetemben minimális erőfeszítést kell ezért tenni. Hogy jobban érts. A terrorista definíciója, hogy az a terrorista, akire az amerikaiak azt mondják. Nincs más szabály, tulajdonság. Kászim Szulejmáni terrorista lett, mert túl jó stratégája volt Iránnak, ezért meg kellett halnia. Túl sok időt nem fecséreltek holmi bírósági tárgyalásra a yenkik. Ez bármelyikünkkel megtörténhet. A magyar szolgálatoknak nem egy átlagos, szürke, hétköznapi alkalmazott az érdekes, aki után nem is kell nyomozni, mert a népesség nyilvántartóban, NEAK-nál, NAV-nál, minden magyar állami szervnél minden megvan. Az is, ha kettőt köhintek, majd ezzel orvoshoz megyek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezért írjak külön hozzászólást? Vagy legyen szájbarágó? Mondok egyébként újabb igényeket. A 15 éves Nokia 1112-esem fogadott SMS-én az időbélyeg az, amikor az SMS-t a küldő fél elküldte. Ez korrekt. Az új, ráncfelvarrott Nokia 3310-esen az időbélyeg az, amikor beesik az SMS a telefonomra. Sokra megyek azzal, ha bekapcsolom reggel 6-kor a telefonomat, s látom, hogy 6-kor jött egy SMS-em, de fogalmam sincs, a küldő mikor küldte azt el, így az üzenet aktualitásáról sem tudok semmit. Szóval nem a megfelelő időbélyeget teszik az üzenethez a user interface-en.

Másik. A 1112-es telefon küldött visszajelzést arról, ha SMS küldéskor eljutott az üzenet az SMS centerig, meg dobott hibát, ha nem sikerült odáig sem eljutnia, tehát újra kell küldeni, mert nem volt térerő, vagy bármi. Aztán jön arról is nyugta, ha a fogadó fél megkapta az üzenetet.

A ráncfelvarrott 3310-es nem küld infót az üzenet SMS centerig való eljutásáról. Ha a címzett telefonja be van kapcsolva, kapok nyugtát arról, hogy kézbesítve, viszont, ha a státusz az, hogy függőben, akkor vagy a címzett telefonja van kikapcsolva, s az SMS centerben van az üzenet, vagy el sem jutott az SMS centerig, így az sohasem lesz kézbesítve. Ez elképesztően irritál, mert küldtem el emiatt kétszer SMS-t feleslegesen, meg volt olyan, hogy azt hittem, a címzett meg fogja kapni, de az SMS centerig sem jutott az üzenet, így sohasem kapta azt meg.

Ennyit a technika „fejlődéséről”, a fiatal generáció programozni tudásáról, s ilyenkor vagyok nagyon megértő hajbazerrel még akkor is, ha másfelől sokszor idegesítőek a hozzászólásai.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A ráncfelvarrott 3310-es nem küld infót az üzenet SMS centerig való eljutásáról." - Hint: a 1120 esetén az sms kézbesítési értesítés alapból be, a 3310 esetén meg alapból ki van kapcsolva. Tippre azért, mert a felhasználók többségének fölösleges/zavaró volt a beeső értesítés - de ha jól tippelek, ezen a múzeumi darabon is bekapcsolható - ahogy például Android esetében is.

Ja, az SMS nem garantált szolgáltatás (nem véletlen, hogy a küldött, nem pedig a sikeresen kézbesített üzenetek alapján megy a számlázás), tehát ha fontos, hogy megkapta-e az üzenetet, akkor hívd fel.

Megnéztem, be van kapcsolva a kézbesítési értesítés, de ez arról szól, hogy kapok értesítést, ha az üzenet megérkezett a címzetthez. Ez működik is. A bajom azzal van, hogy arról nem kapok értesítést, hogy az SMS center befogadta az üzenetet. Ha nem, újra kell küldenem, ha igen, akkor valamikor kézbesítve lesz, nincs vele dolgom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem értem a problémádat.

Milyen módon küldesz SMS-t? Sima mobillal? Vagy valamilyen API híváson keresztül?

API hívásnál van válaszüzenet általában.

Sima mobil esetén pedig ha AT parancsokkal, akkor az AT+CMGS parancsra kapott válaszban lévő azonosító jelzi, hogy a hálózat befogadta az SMS-t. Ha nincs azonosító, akkor hibajelzés van, és a hálózat nem fogadta be az SMS-t. Ezt az azonosítót tudod utána felhasználni arra, hogy a kézbesítési értesítés megmondja, hogy melyik SMS-t kézbesítette ki a hálózat.

 

Amúgy az szimplán nem igaz, hogy ha a hálózat befogadta az SMS-t, akkor az majd valamikor kézbesítve is lesz.

Szerintem csak te nem vagy képes felfogni, hogy arról beszélt, hogy a Nokia 1112 és 3310 (2017) közötti fejlődés™ (értsd: butítás) egyik eredménye az, hogy a Nokia 3310 (2017) már nem képes kijelezni azt, amit egy AT+CMGS válaszából kiolvasnál. Innentől fogva pedig teljesen jogos az észrevétel. Ezen a téren szándékos butítást eszközölt a Nokia, miközben a GSM hálózat meg lehetővé tenné az üzenetközpont-befogadás kijelzését és a kézbesítési értesítőt is, tehát mindkettőt. A Nokia tehát spúrkodott, költségoptimalizált™, vagy csak szart rá, hisz aki szeretné a Sent/Delivered/Seen állapotokat megkülönböztetni, az használjon inkább Facebook Messengert, hiszen az a menő™, a GSM meg úgyis már elavult™.

Szerintem ez fontos. Ha ugyanis egy rádiózavar, árnyékolás miatt az SMSc-ig sem jutott az üzenet, akkor újra kell küldenem, a függőben statusz sohasem lesz kézbesítve állapotú, míg ha eljutott az SMSc-ig, akkor nincs vele dolgom, jó eséllyel előbb-utóbb kézbesített lesz. Persze nem biztos, de ez kiderül a kézbesítési jelentésből.

Óriási különbség ugyanis, hogy a címzett telefonja ki van kapcsolva, s ha bekapcsolja, megkapja jó eséllyel az üzenetet, vagy lehet, hogy be van kapcsolva a telefonja, várok a csodára, ami sohasem jön el, mert az SMSc-ig sem jutott el az üzenet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Őszintén eddig abban a tévedésben? voltam, hogy a sms-nél a "elküldött" állapot azt jelenti, hogy elhagyta a telefont, a SMSc meg fogadta. Máskülönben a "küldés sikertelen"  jelzés jön. Ez nem igy lenne?

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Nem te vagy tévedésben, jól tudod. A 15 éves Nokia 1112-es telefonom ezt jól is kezeli, mint ahogyan az SMS-ek időbélyegeit is. A panaszom a 2017-ben megjelent ráncfelvarrott Nokia 3310-esről szól, amely ha megfeszülök, akkor sem riportolja számomra azt a csekély, ám nem elhanyagolható információt, hogy eljutott-e az SMSc-ig az üzenet, vagy sem. A másik hülyesége meg az, hogy képes a beérkező SMS időbélyegére azt az időt tenni, amikor az beesett a telefonomra. Ha bekapcsolom a telefont reggel, akkor hogy, s hogy nem, az várhatóan akkor is érkezik meg, szóval semmit nem mond a timestamp. Kb. azt mutatja meg, hogy mikor kapcsoltam be a telefont. Remek. Nekem az az idő kell, amikor feladta a küldő az üzenetet. Ez is jó még a 15 éves telefonon. Az újon meg nem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván az, és erre mondom, hogy hülyül a társadalom, hígul a szakma, elfelejtenek algoritmizálni, elfelejtenek programozni, minden, ami új, fércmű. 1969-ben sikeres volt a Holdra szállás igen alacsony integráltságú elektronikákkal, miközben alig néhány éve ha jól emlékszem, egy műhold Föld körüli pályára állítása meghiúsult azért, mert valaki elszámolta a programjában az időt. Kb. UTC vs. local time szintű bug volt, ha jól dereng, órás nagyságrendű elszúrás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nyilván az, és erre mondom, hogy hülyül a társadalom, hígul a szakma, elfelejtenek algoritmizálni, elfelejtenek programozni, minden, ami új, fércmű.

Semmi. Köze. Hozzá. Találtál egy bugot. És rögtön mindenki hülye. BTW mit mond a szabvány arról, hogy mit kell a telefonnak kiírnia ilyen esetben?

Szerintem a user interface nincs szabványosítva, csak a hálózat felőli oldal, így az a gyanúm, hogy az is megfelel, ha középső ujjat mutat a készülék, meg az is, ha semmit, esetleg az is, ha korrekt tájékoztatást ad. Nem az a kérdés, mit kell tudnia egy készüléknek, hanem az, hogy nem tud valamit, amihez minden infó megvan, amit tudhatna, s ami elvárható.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez is jól ábrázolja a kettősséget ami benned van. Felhasználóként éled az életed, de szakértőként szeretnél viselkedni. Akarod a lehetőségeket, tenni érte nem akarsz. Gondold végig milyen rétegigényről beszélsz, az embereket nem az érdekli elment e az üzenete, hanem hogy megérkezett e. 

A GSM elavult, sok sávszélességet eszik feleslegesen, rágja a fenntartási költség büdzsét. 

Gondolom ugyanezen az elven az is sokkal jobb lenne ha rézpárak vinnék a hangtovábbítást, hiszen dedikált dolgok, simán lehet belőle érdekes dolgokat csinálni, és csak a helyet osztják meg a többivel a közműalagútban, ellentétben az optikai szál az osztott... tragédia.

Gondold végig milyen rétegigényről beszélsz

Bizonyára a Facebook Messengeren is azért különböztetjük meg a Sending (küldés alatt a backendnek), Sent (backend fogadta), Delivered (címzett készülékére megérkezett), Seen (címzett megnyitotta) állapotokat, mert rétegigény™. Az igazság ezzel szemben az, hogy bár kevesen követik nyomon ezeket az állapotokat Facebook-on is, nagyjából csak a Seen érdekel mindenkit, de azoknak a keveseknek jól jönnek a megkülönböztetett állapotok bizonyos esetekben. Ha pedig ezek a Facebook Messenger-ben nem lennének, a magadfajta fősodratú ugyanúgy a hiányukkal érvelne amellett, hogy rétegigények™.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

A GSM elavult, sok sávszélességet eszik feleslegesen, rágja a fenntartási költség büdzsét. 

A GSM-nek a legkisebbek a fenntartási költségei az összes mobilkommunikációs technológia közül, továbbá a modern bázisállomások egyszerre tudnak 2G-t és 4G-t szórni. Egy jól átgondolt, jól megtervezett rendszer pedig sohasem avul el, a GSM pedig ilyen.

ellentétben az optikai szál az osztott... tragédia

Nem a jellegében osztott technológiákkal van baj, hanem a szarul-húgyul implementált technológiákkal. Mint például a VoLTE ilyen.

Szerintem ne erőltesd,

1, nem közvélekedésre utaltam, hanem a tényre.

2, Nincs ebben semmilyen tapasztalatod, de azért leírod hogy szerinted a GSM-et a legolcsóbb fenntartani. Attól, hogy neked ez a véleményed még nem lesz így. Egyébként én a befolyt összeg vs felhasznált erőforrásra céloztam, de ugye ez neked teljese mindegy.

3, Idekeversz más dolgokat, te folyamatosan a vonalkapcsolt baromságoddal jössz elő. A VoLTE/VoWIFI attól szenved, hogy a szabvány nem teljesen egyértelmű és az implementáció sem tökéletes, nyugodj meg, ettől még le lehet váltani a hangtovábbítást. 

nem közvélekedésre utaltam, hanem a tényre.

Bizonyítani azért elfelejtetted.

Egyébként én a befolyt összeg vs felhasznált erőforrásra céloztam, de ugye ez neked teljese mindegy.

Aminek, ha mutattál is volna számokat (de nem mutattál), azzal együtt is csak úgy lenne értelme, ha külön szolgáltatók adnák a 2G-t, 3G-t, 4G-t és ezek egymással versenyeznének, vagy legalább külön számolnánk az egyes technológiák bekerülési költségeit. Viszont jelenleg nincs értelme a nemérimeg™ kártyát felmutatni, mivel mobilszolgáltató multiék milliárdokat profitálnak, ami azt jelenti, hogy bőven fenn tudnák tartani a 3G hálózatot is, anélkül, hogy bármilyen módon veszteségesek lennének.

A VoLTE/VoWIFI attól szenved, hogy a szabvány nem teljesen egyértelmű és az implementáció sem tökéletes

Amit a szabvány nem ír le egyértelműen, az nem szabványos. Ekkor a szabvány gyakorlatilag önmaga paródiája. A VoLTE egy szarul-húgyul kitalált szabvány, amit szarul-húgyul implementáltak.

nyugodj meg, ettől még le lehet váltani a hangtovábbítást

Addig leszek nyugodt, amíg nem akarják leváltani, pláne nem olyan erőltetett módon, mint most a 3G-t lekapcsolgatják.

Viszont jelenleg nincs értelme a nemérimeg™ kártyát felmutatni, mivel mobilszolgáltató multiék milliárdokat profitálnak, ami azt jelenti, hogy bőven fenn tudnák tartani a 3G hálózatot is, anélkül, hogy bármilyen módon veszteségesek lennének.
 

Csak mert összességében egy cég nem veszteséges, miért lenne kötelessége fenntartani valamit ami önmagában veszteséges?

Egyrészt, senki nem bizonyította még, hogy a 3G-t veszteséges önmagában fenntartani, annak ellenére, hogy elég sok kényszeres közgazdászt játszó, pályát tévesztett, fősodratú mérnök úr írt már ide.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Ez érdekes is lenne, mivel nincs olyan szolgáltató, ami önmagában tartja fenn. Ha lenne olyan szolgáltató, ami csak 3G-n ad szolgáltatást és mobilinternetet, az egyrészt valódibb versenyt teremthetene a piacon az egyes technológiák között, másrészt reális képet adhatna arról, mennyi az annyi.

Az is jó kérdés, hogy a most 3G-n mobilnetezőkön mennyit veszítenének a szolgáltatók tisztességes piaci körülmények közöt (értsd: ha az NMHH nem avatkozna be állami támogatással).

miért lenne kötelessége fenntartani valamit ami önmagában veszteséges?

Jelenleg viszont olyan oligolpol multikról beszélünk, akik bőségesen nyereségesek. Emellett ellehetetlenítik a versenyt, kartelleznek, ami már eleve tisztességtelen. A 3G hálózat lekapcsolása pedig azért tisztességtelen, mert ezzel azokat a 3G-felhasználókat köpik szembe, akiken profitot realizáltak az elmúlt években. Ez az a típusú arrogancia, amikor a 20 éve hozzád járó törzsvendégednek nem készíted el a velős pirítóst, mert a kiherélt ízű, vegán, keto zöldségkrémes bizbasz olcsóbb és amúgy is Schobert Norbert is megmondta, hogy egészségesebb™, ezért mindenki™ azt szereti, tehát akkor csak az lesz az étlapon. Lehet így is üzletelni, ahogy lehet doppinggal is olimpiát nyerni, ha megfelelő embereket fizetsz le. Csak épp az egész értelme veszik oda.

"Egyrészt, senki nem bizonyította még, hogy a 3G-t veszteséges önmagában fenntartani, annak ellenére, hogy elég sok kényszeres közgazdászt játszó, pályát tévesztett, fősodratú mérnök úr írt már ide." - A sok fősodratú mellett vagy te, aki mindent jobban tud, mindenben okosabb - bizonyítsd be, hogy neked van igazad, és a 3G fenntartása gazdaságos, sőt mi több, kifejezetten nagy nyereséget hozna, ahelyett, hogy a műszaki paraméterekben sokkal jobban teljesítő 4G/5G (amiket ugyebár a te csodatelefonod nem tud...) felé menne a világ. De ilyen erővel arról is írhatnál gazdaságossági elemzést, hogy a lovaskocsi jobb,mint az autó...

"Schobert Norbert is megmondta, hogy egészségesebb™" - apró probléma, hogy a 3G-vel kapcsolatban nem olyanok mondtak a 3G kivezetéséhez vezető véleményt, akik annyira értenek az élelmezéstudományhoz, mint sóbeltnolbi...

bizonyítsd be, hogy neked van igazad, és a 3G fenntartása gazdaságos, sőt mi több, kifejezetten nagy nyereséget hozna, ahelyett, hogy a műszaki paraméterekben sokkal jobban teljesítő 4G/5G

Kicsit el vagy tévedve. Ja nem, csak megint szalmabábozol, hogy könnyebben megtámadhasd a véleményem. Én nem ezt állítottam. Hanem azt, hogy a 3G kivezetésének apropóján indított áterőltető kampány túllő a célon és tévhiteket erősítve olyanokat hajszol okostelefonfüggőségbe, akik eddig is bőven megvoltak okostelefon nélkül. Emellett, kinyírnak egy olyan szolgáltatást, aminek a további használatára még szükség (értsd: piaci igény) van. Erre nagyjából az az indoklás, hogy debezzeganégygé megazödgé. Meg, hogy okostelefonon mennyivel egyszerűbb™ az élet. Elárulom neked, hogy az alsó hangon nyolcszázezer előfizetőnek az elmúlt 14 évben (ha az első iPhone megjelenésétől számoljuk) bőven megvolt a lehetősége okostelefonra (akár a legolcsóbb, legszarabb, leghúgyabb modellre) váltani. Mégse váltottak. Miért? Mert nincs rá szükségük. Az NMHH mégis mesterségesen, erőltetve generál igényt, illetve növekedést.

apró probléma, hogy a 3G-vel kapcsolatban nem olyanok mondtak a 3G kivezetéséhez vezető véleményt, akik annyira értenek az élelmezéstudományhoz, mint sóbeltnolbi...

Hanem olyanok, akik legalább annyira üzletileg érdekeltek többszázezer ember butatelefonról okostelefonra, mobilnetre, közösségi médiára erőltetésében, mint sóbeltnolbi a fitneszbizniszben.

Gyakorlatilag mindenhol, ahol takar a szemellenződ.

Itt: https://netrefel.hu/ (címlapon)

Hogyan?

A lenti előnyök kihasználásához nincs szükség másra, mint egy 4G-képes okoskészülékre és szintén 4G-képes SIM-kártyára. Előfordulhat, hogy Ön régebbi típusú eszközt használ, amit a szolgáltatók egyre kevésbé támogatnak a hálózatfejlesztés miatt. Ellenőrizze telefonját és SIM-kártyáját!

Tehát már a címlapon az okostelefonok és a 4G előnyeivel™ indít. Érted, egy olyan oldalon, aminek arról kéne szólnia, hogyan lehet minél zavartalanabbul megúszni a 3G lekapcsolást. Ehelyett gyakorlatialg okostelefonokat reklámoz, túlfogyasztásra ösztönöz.

Itt: https://netrefel.hu/upload/konyha_30.mp4 (tech-birkahülyítés)

Itt: https://netrefel.hu/cikk/Hogyan_segithetunk_idosebb_hozzatartozoinknak_…

Itt: https://netrefel.hu/segitoknek

Az NMHH kutatása szerint az idősek 40 százaléka egyáltalán nem boldogul önállóan egy okostelefonnal, felük pedig csak segítséggel tudja használni a készüléket. Ezért is nagyon fontos, hogy segítsük a biztonságos használat alapjainak elsajátítását.

Itt: https://netrefel.hu/cikk/Digitalis_kepessegekkel_sokkal_sikeresebbek_le…

Online csekkbefizetés, élelmiszervásárlás vagy hivatalos ügyintézés - ez csak néhány területe az életünknek, melyeket könnyebbé tehetnek az okostelefonok. Digitális képességeink fejlesztésével jobb esélyekkel indulunk a munkaerőpiacon, sikeresebb vállalkozók lehetünk és tartalmasabbá tehetjük a szabadidőnket, emberi kapcsolatainkat is. Ennek feltétele pedig a tudatosság és a megfelelő mobilkészülék, valamint internetelőfizetés megléte.

Itt: https://netrefel.hu/cikk/51_dolog_amit_az_idosek_vilagnapjan_szerettein…

Az okoseszközök jelentősen kényelmesebbé és tartalmasabbá tehetik mindennapjaikat, ám a digitális képességek fejlesztéséhez a fiatalabb családtagok, barátok segítségére is szükségük van. Október 1-jén, az idősek világnapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság gyakorlati tippekkel segíti a lakosságot, melyekkel lépésről lépésre bevezethetik szüleiket, nagyszüleiket a digitalizáció világába.

Az okoseszközök minőségi változást hozhatnak a szenior felhasználók életébe, ráadásul segíthetnek a generációk közti szakadék áthidalásában is. Nemcsak rendszeresebbé válhat általuk a családtagok közti kommunikáció, de tartalmasabbá tehetik a közös élményeket is.

Gyakorlatilag az NMHH netrefel.hu oldalán mindenhol megy az okostelefon-propaganda és marketing bullshit, nagyjából abban az életérzéses, szépújvilág köntösben, amit már a mobilszolgáltatóktól megszokhattunk.

Persze nyilván nem, nem, véletlenül sem az okostelefonok bevásároltatására és (konkrét típusokkal megjelölt) butatelefonok lecserélésére van kihegyezve az NMHH propagandája.

Annak örülök, hogy nektek ennyivel sikerült megoldani.

Viszont az, hogy kellően arrogáns vagy ahhoz, hogy ne gondolj azokra, akiknek nincs informatikus rokonuk, barátjuk, egy másik kérdés. Nekik majd az NMHH és a szolgáltató fogja megmondani, hogy bizony a 3310 fölött eljárt™ az™ idő™ és sajnos ki kell™ dobni, de nem™ baj™, mert 20 000 Ft támogatást adunk az új okostelefonra.

De te tajtékozz, hogy milyen hülye mindenki rajtad kívül!

Jelenleg az NMHH nézi hülyének az előfizetőket, amit a linkelt és idézett szövegek, videók nagyon jól tükröznek. Jelenleg az NMHH igyekszik azt elhitetni, hogy a butatelefonokat is le kell cserélni. Ahelyett, hogy inkább azt írnák ki, hogy kell a régi 3G telefonokat 2G üzemmódba kapcsolni és arra fókuszálna, hogy a csak 3G-képes okostelefonokat cseréltesse le, azok közül is csak azt, ami 2G/EDGE-en használhatatlan lenne (pl. egy Facebook Lite még használható).

Jelenleg az NMHH nézi hülyének az előfizetőket

Nem. Jelenleg te nézed hülyének az előfizetőket. Te állítod azt, igen arrogánsan, hogy az előfizető gondolkodni képtelen balfasz, aki súlyos pénzeket fog majd költeni, hogy olyan készüléket vegyen magának amilyenre nincs is feltétlenül szüksége.

Apád nem hülye, de mégse tudja önmaga eldönteni, hogy le kell-e cserélni a telefonját vagy sem. Ezért felhív téged.

Azok az előfizetők, akiknek nincs hozzáértő rokonuk, barátjuk, és nem hülyék, pedig a szolgáltatót fogják felhívni, ahol egyből rájuk sóznak egy okostelefont. Ez nem hülyének nézés, hanem tapasztalat. Amikor nagyritkán bemegyek ügyet intézni a Telekomhoz, az első dolog, hogy mindenféle kérés, kérdés nélkül felajánlanak egy készülékakciót, mert látják a rendszerben, hogy régi a telefonom.

Az NMHH pedig olyanoknak ajánl okostelefont, olyanokat terel a készülékcsere felé, akiknek a butatelefonja a 3G lekapcsolás után is tökéletesen tudna működni úgy, mint eddig. Ez az, ami már szerintem hülyének nézés.

Persze, nyilván szerinted csak én vagyok a hülyéneknéző, az NMHH és a profitbuzi szolgáltatók mindent™ rendben™ csinálnak.

Szerinted milyen profitot realizál egy szolgáltató egy olyan ügyfél telefonjának a lecserélésén, aki semmilyen új szolgáltatást nem vesz igénybe, és lehetőleg még a 20 ezres kereten is belül akar majd maradni?

Vagy szerinted mindenki, akinek nincs hozzáértő ismerőse (lófaszt értek a mobilhálózatokhoz, de tudom, hogy telefonálni lehet okostelefon nélkül is, és ezután is lehet, ehhez nem kell informatikusnak lenni, én sem vagyok az) az korlátlan netcsomagot fog venni havi tízezrekért, amikor azt sem tudja, mire jó? Szerinted ennyire hülyék az emberek?

Nem lehet, hogy neked borult már el annyira az agyad a sok ™-től, hogy képtelen vagy épeszű gondolkodásra?

Szerinted milyen profitot realizál egy szolgáltató egy olyan ügyfél telefonjának a lecserélésén, aki semmilyen új szolgáltatást nem vesz igénybe, és lehetőleg még a 20 ezres kereten is belül akar majd maradni?

Például, hogy kiírja a telefon, hogy szeretne frissíteni, amire ajánlanak neki egy mobilnet csomagot. Vagy egy otthoni vezetékes internetet. Például, hogy az ismerősei már tudják, hogy okostelefonja van, ezért spúrkodásból inkább WhatsApp-on, Messenger-en hívják fel, amihez kell mobilnet vagy otthoni vezetékes internet. Például, hogy a készülékhez majd bizonyos akciók™ keretein belül hozzáadnak majd valami minimális mobilnetet, hogy rászoktassák az addiktív alkalmazásokra, hogy utána már rendes mobilnet-csomagokat is eladhassanak neki.

Ne kelljen már nulláról elmagyarázni, hogyan működik a termékkapcsolás...

Vagy szerinted mindenki, akinek nincs hozzáértő ismerőse (...) az korlátlan netcsomagot fog venni havi tízezrekért, amikor azt sem tudja, mire jó? Szerinted ennyire hülyék az emberek?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nagy valószínűséggel vesznek mobilnetet. Nem korlátlant, nem tízezrest. Valami olcsóbbat. Vagy valami utánuk dobottat, amiért nem kell külön fizetniük, mert a szolgáltató odaadja nekik "ingyen", csőbehúzásra.

Például, hogy az ismerősei már tudják, hogy okostelefonja van, ezért spúrkodásból inkább WhatsApp-on, Messenger-en hívják fel, amihez kell mobilnet vagy otthoni vezetékes internet.

Tényleg? Te hogyan hívnál fel valakit Messengeren, akinek mobiltelefonja van, de nem regelt Facebookra? vagy ha regelt, akkor mit mondasz neki? „Spúr paraszt vagyok, vegyél mobilnetet, hogy ingyé' hívjalak!”?

Okostelefonom van 10 éve, de pl. soha nem tudnál felhívni Viberen, mert nem fogom feltenni csak a te kedvedért.

Nagy valószínűséggel vesznek mobilnetet.

Nem, nem vesznek. Az ismerőseim jelentős részének nincs mobilnetje, hiába van okostelefonja. Az emberek nem hülyék, nem vesznek meg mindent nyakra-főre feleslegesen.

Vagy valami utánuk dobottat, amiért nem kell külön fizetniük,

Az ingyen utána dobott mobilneten milyen profitot realizál, te, közgazdászok gyöngye?

Szóval valószínűleg nem úgy van, hogy mindenki hülye rajtad kívül, hanem fordítva.

Okostelefonom van 10 éve, de pl. soha nem tudnál felhívni Viberen, mert nem fogom feltenni csak a te kedvedért.

Attól még, hogy te így teszel, nem mindenki fog így tenni. Legalább nyolcszázezer emberről beszélünk, akiknek a nagy része nem hozzáértő és nem az a célja, hogy értelmesen használjon limitált számú alkalmazást az okostelefonon, hanem az, hogy beszélhessen az unokájával, vagy az ismerősével. Ha pedig ő azt mondja, hogy 2 tapicskolás között tegye fel a Vibert, akkor fel fogja tenni, akkor is, ha BLR Mérnök Úr a Viber hiányával tartja távol magától hajbazert.

Az ismerőseim jelentős részének nincs mobilnetje, hiába van okostelefonja. Az emberek nem hülyék, nem vesznek meg mindent nyakra-főre feleslegesen.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas

Az ingyen utána dobott mobilneten milyen profitot realizál, te, közgazdászok gyöngye?

Az ingyen utána dobott mobilnet egy minimális keret, csőbehúzás, rászoktatás. Utána majd feléli a keretet és vesz rendeset. Amin meg már ott a profit.

Szóval valószínűleg nem úgy van, hogy mindenki hülye rajtad kívül, hanem fordítva.

Senki nem állította, hogy mindenki hülye rajtam kívül, de te se voltál képes megérteni a lényeget, amire megpróbáltam rávilágítani. Akkor most elmondjak mindent még egyszer, te meg jössz a beakadt lemezzel, hogy "pfeeej mindenkithülyéneknéz a hajbi"?

"Legalább nyolcszázezer emberről beszélünk, akiknek a nagy része nem hozzáértő és nem az a célja, hogy értelmesen használjon limitált számú alkalmazást az okostelefonon, hanem az, hogy beszélhessen az unokájával, vagy az ismerősével. Ha pedig ő azt mondja, hogy 2 tapicskolás között tegye fel a Vibert, akkor fel fogja tenni,"

Azaz a viber mas javaslatara torteno telepiteset szembeallitotad az ertelmes hasznalattal.

Amugy minek ez a durva szemelyeskedes? Amig nem linkwlem neked en is a te ervelesi hibadrol, addig mehet?

"Legalább nyolcszázezer emberről beszélünk" - Pontosítok: te beszélsz ennyiről, az NMHH-nak az adatai alapján mintegy 500ezer készülékről van szó: " A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint 500 ezer elavult, 3G-s mobiltelefon lehet az országban." (forrás:  https://www.napi.hu/tech/regi-mobilja-van-huszezer-forintot-kaphat-a-te… )

"Az ingyen utána dobott mobilnet egy minimális keret, csőbehúzás, rászoktatás." - A készülékcserének jelenlegi információk szerint nem lesz feltétele a díjcsomag módosítása, és nem látok olyat, hogy például a prepaid előfizetést használók ki lennének belőle zárva.

"Senki nem állította, hogy mindenki hülye rajtam kívül" - Ilyen állítás nem volt, valóban, de abból amit és ahogy írsz, látszik, hogy mindenkit annak nézel, aki nem te vagy.
 

Igen, én is olvastam.

A témakiírásban "többszázezer" készülékről beszélek. Az ötszázezer többszázezer.

Ehhez azonban még hozzájönnek a 2G készülékek is, amiket az NMHH szintén ki akar dobatni. Így lesz egy nyolcszázezer és egymillió-hatszázezer között valahol egy szám, amit senki nem ismert, mert az NMHH nem publikálja és mivel okostelefon-propagandára készült, nem értelmes technológiai átállásra, így valószínűleg nem is áll érdekében ismerni.

"az NMHH szintén ki akar dobatni" -  Nem ki akar dobatni, te nagyonhülye, hanem ha marad a csereprogramra szánt keretből, akkor a 2G-only készülékek cseréjére is lesz támogatás.

Egyébként ilyen "hozd a régit vigyed az újat kedvezménnyel" dolgot kifejezetten támogatni kellene, mert így garantáltan nem a kommunális hulladékban végzik azok az eszközök, amik technológiailag már bőven elavultak. Mondom, ez ugyanarra a kaptafára készült program, mint a háztartási nagygépek energiahatékonysági csereprogramja. Oké, hogy működik még a grószmutter Саратов hűtőszekrénye, de bőven van jobb, takarékosabb berendezés. Ahogy a sokéves 2G-only készülékek is bőven megértek már a cserére - és inkább úgy cseréljék, hogy a lecserélt darab korrekten e-hulladékba kerüljön, mint máshova.

Nem ki akar dobatni, te nagyonhülye, hanem ha marad a csereprogramra szánt keretből, akkor a 2G-only készülékek cseréjére is lesz támogatás.

Ami kidobatással lesz egyenértékű, te nagyonokos™, nem beszélve az okostelefonok általi többletfogyasztásról (és többlet-környezetszennyezésről), a sikeresen függővé tett, ex-2G-mobilhasználók részéről (mobilnet, online reklámokon felbuzdult impulzusvásárlások, 2-3 évente új okostelefon stb.).

Egyébként ilyen "hozd a régit vigyed az újat kedvezménnyel" dolgot kifejezetten támogatni kellene, mert így garantáltan nem a kommunális hulladékban végzik azok az eszközök, amik technológiailag már bőven elavultak.

Vagy nem kéne szándékosan elavultatni őket, menőséget hazudó reklámokkal, érzelmi manipulációval és még ma is használatban lennének. Ja hogy használatban vannak, mert legalább félmillió embernek még mindig nincs igénye okostelefonra. Akkor vegyük rá őket állami támogatással és marketing-erőszakkal. Ahelyett, hogy esetleg elfogadnánk, hogy a piac keresleti oldala csak 90%-ig működik úgy, ahogy azt a szolgáltató multik a marketingasztalon megálmodták. Bár a 2G hálózat még jó sokáig marad, azért erőltessük át azt a 10%-ot is. Felháborító.

Mondom, ez ugyanarra a kaptafára készült program, mint a háztartási nagygépek energiahatékonysági csereprogramja.

Annyi különbséggel, hogy egy okostelefon sokkal több energiát fogyaszt, mint egy 2G vagy 3G telefon mobilnet nélkül. Sőt a hozzá szükséges mögöttes cloud-infrastruktúra is sokkal többet fogyaszt.

Oké, hogy működik még a grószmutter Саратов hűtőszekrénye, de bőven van jobb, takarékosabb berendezés.

Ott a villanyáram költségéből egyszerűen kiszámolható, hogy hány év alatt térül meg a lecserélés. Míg az okostelefon-felhasználók rendre kétszer-háromszor annyit költenek a függőségükre.

https://www.hwsw.hu/hirek/60523/ksh-tavkozles-internet-statisztika-mobi…

Halkan jegyzem meg egyébként, hogy a régi szovjet hűtőszekrényt is csak akkor éri meg minden szempontból (pl. környezetvédelmi szempontból is) lecserélni, ha környezetszennyezéssel termelt energiával hajtod. Egy hűtő, ami 40-50 év után sem képes tönkremenni, a sokszoros villanyfogyasztása ellenére fenntarthatóbb napelemmel hajtva, mint az A++++++++ energiaosztályos csilimodern darab 5-10 évente újravásárolva, teherautókkal ide-oda pöfögtetve.

Ahogy a sokéves 2G-only készülékek is bőven megértek már a cserére

Akkor érnek meg a cserére, ha a felhasználóik igényeit már nem tudják kielégíteni. Ha többszázezer embernek az az igénye, hogy a 2G vagy 3G telefonját használja, akkor ez az igénye. Jelenleg a mobilszolgáltatók és az NMHH ezt képtelen elfogadni és igyekszik úton-útfélen propagandával megváltoztatni.

Sok dolgot írtál, amire inkább már ki sem térek, de áruld már el, hogy honnan veszed, hogy több százezer embernek az a igénye, hogy a 2G (ezt még mindig használhatja, csak megjegyzem) vagy 3G telefonját használja? 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Milyen érdekes, hogy amikor a multik mellett profitprotektorkodsz, akkor egyből szociálisan érzékeny leszel arra, ha valaki nem tudja, milyen jó okostelefon-függőnek lenni. Bezzeg, amikor valaki nem olvassa el az apróbetűs részeket a szerződésben, meg nem tájékozódik az utolsó centinyi részletig is egy szolgáltatást illetően, akkor meg áldozathibáztatsz.

Jól látszik, hogy te valójában annak a tökéletes megtestesítője vagy, amivel irányomba szoktál vádaskodni: A te kényelmeskedésed tekinted etalonnak és rajtad kívül mindenki más elavult™, lemarad-kimarad™, aki nem rohan veled előre a semmibe.

"Ami kidobatással lesz egyenértékű, te nagyonokos" - A "kidobás" számomra azt jelenti, hogy "hulladékként nem megfelelően kezelik" - itt nem ez fog történni - ha jut rá a keretből. És igen, lehet "kidobásnak" is értelmezni azt, hogy egy korszerű technológiának nem nevezhető eszköz lecserélésére lehetőséget adnak, de ahogy a kétütemű autókat is "kidobták" (volt, ahol kifejezetten támogatásért cserébe ugye...) mert volt jobb, úgy az elavult eszközök cseréje sem ördögtől való.

"Vagy nem kéne szándékosan elavultatni őket" - A csak 2G az csak 2G, és messze van attól, amit ma mobiltelefóniának, mobilkommunikációnak nevezünk. Anno a kurblis telefonokat is lecserélték olyan vonalakra és készülékekre, amikre lehetett pl. modemet rakni, és adatátvitelre is alkalmasak voltak. Aztán ezek is kivezetésre kerültek/kerülnek, mert optika megy a lakásokba, és egy ONT-re lesz rálógatva a végberendezés, vagy épp egy IP-telefonkészülék... A régi tárcsás hívóművel rendelkező meg mehet a múzeumba.

"azért erőltessük át azt a 10%-ot is" - Ezt a hibás alapvetést kéne már végre elfelejtened, mert senki nem eröltet semmit, te nagyonhülye(téem), csak te a saját baromságodat...

"Annyi különbséggel, hogy egy okostelefon sokkal több energiát fogyaszt, mint egy 2G vagy 3G telefon mobilnet nélkül. Sőt a hozzá szükséges mögöttes cloud-infrastruktúra is sokkal többet fogyaszt." Óóóó, a nagy energiaharcos... Hogy is van a dimmelt 100W-os izzóval, köcsike? Meg a régipécékkel, amiknek a CPU-ját körberöhögi TDP tekintetében bármelyik újabb gép?

" Míg az okostelefon-felhasználók rendre kétszer-háromszor annyit költenek a függőségükre." tenagyonhülye(téem)! Attól, hogy a készüléket lecseréli, még nem fog, nem kell mobilnetes csomagra váltania, ez az egyik. A másik, hogy az okostelefonnak az előnyei/haszna is ott van, igaz,a ki soha nem használta, mert neki a háromgés ócskaszar elég, az erről csak hagymázos álmaiból tud bármit is...

"A++++++++ energiaosztályos csilimodern darab 5-10 évente újravásárolva" - 15 éves, és köszöni szépen, jól működik, és nem, egyelőre nem tervezem lecserélni, bár jóval többet eszik egy kompresszorral, mint egy mai korszerű darab kettővel...

"Akkor érnek meg a cserére, ha a felhasználóik igényeit már nem tudják kielégíteni." - Ha a felhasználónak nem mutatod meg, mire lehet képes az eszköz, akkor lehet, hogy soha nem lesz rá igénye. Aki soha nem látott még számítógépet meg internetet, az nem tudja, hogy lehetne ilyen igénye is.

 

"Tehát már a címlapon az okostelefonok és a 4G előnyeivel™ indít. " - Mert bammeg a  3G-hez képest az ügyfél számára is, meg a szolgáltató számára is van egy rakat előnye, akkor is, ha szerinted "tapicskolótamás" "birka" és hasonló jelzőkkel illetett humanoid mindenki, aki ilyet használ (egyébként nem az...)

"Gyakorlatilag az NMHH netrefel.hu oldalán mindenhol megy az okostelefon-propaganda és marketing bullshit" - savanyú a szőlő az ócskafonoddal a zsebedben? Igen, 2021 van, és az, hogy egy csomó dolgot el lehet intézni online módon, hogy a gyerekekkel a rendszeres kapcsolattartás nem csak hanghívással lehetséges... Igen, edukálni kell, segíteni azokat, akiknek ez a technológia/lehetőség új, és még ismeretlen.

Te anno miért vettél mobilnet-képes telefont? Nem azért, hogy az -akkori- technológia adta lehetőségeket használd?

"Persze nyilván nem, nem, véletlenül sem az okostelefonok bevásároltatására és (konkrét típusokkal megjelölt) butatelefonok lecserélésére van kihegyezve az NMHH propagandája." - Arra _is_. Ugyanis pont az a cél, hogy a 4G-re képtelen készülékek azon része, amit 3G-s mobilnettel használtak, azok határozottabb ütemben kerüljenek kivezetésre, hogy a 3G-től a szolgáltatói oldal is megszabadulhasson.

Tudjuk, neked egy ilyen boomer készülékkel a zsebedben fájdalmas, de mint írtuk sokszor, sem te, sem más nincs arra kötelezve, hogy készüléket cseréljen, ez csak egy lehetőség. Viszont azoknak, akik a mobilnetet továbbra is használni szeretnék, és nem 2.5G-s lassúsággal, azoknak egy szerintem korrekt lehetőség ez a csere.

Te anno miért vettél mobilnet-képes telefont? Nem azért, hogy az -akkori- technológia adta lehetőségeket használd?

Sajnos itt a te is érvelésed nem fog működni. Soha nem neteztem a Nokia C2-01-en. Azért vettem, mert megbízható típusnak mondták, vállalható áron. Meg azért, mert van benne zenelejátszó és SD-kártyával bővíthető.

Ugyanis pont az a cél, hogy a 4G-re képtelen készülékek azon része, amit 3G-s mobilnettel használtak, azok határozottabb ütemben kerüljenek kivezetésre.

Az NMHH nem ezekre lő a propagandájával. Hanem minden készülékre, ami 3G, köztük számos butatelefonra. Példának okáért az én Nokia C2-01-em is benne van az 50 legnépszerűbb készülék felsorolásában. [1]

A második fázisban (2022 második fele) pedig a 2G készülékeket is bevatkozással kívánják majd lecseréltetni. [2]

Ők csak a második hullámban jogosultak a támogatásra, ebből adódóan „nem veszik el a helyet” a 3G-s érintettektől.

A programnak azért lesznek ők is részei, hogy azokat is közelebb juttassuk a digitális vívmányokhoz, akik még csak most ismerkednek ezzel a világgal.

Mindenzt úgy, hogy a 2G lekapcsolás még nincs és akkor sem lesz napirenden, amikor az akció elindul. Ebből is jól látszik, hogy az NMHH okostelefonra szeretné erőltetni azokat a butatelefonos előfizetőket, akik eddig is tökéletesen elvoltak a butatelefonjaikkal.

Tudjuk, neked egy ilyen boomer készülékkel a zsebedben fájdalmas, de mint írtuk sokszor, sem te, sem más nincs arra kötelezve, hogy készüléket cseréljen, ez csak egy lehetőség.

Ami fájdalmas, hogy az NMHH mégis azt igyekszik elhitetni a 2G-3G hagyományos mobiltelefon tulajdonosokkal, hogy cserélniük kell.

Viszont azoknak, akik a mobilnetet továbbra is használni szeretnék, és nem 2.5G-s lassúsággal, azoknak egy szerintem korrekt lehetőség ez a csere.

Korrekt akkor lenne, ha csak azoknak szólna az akció, akik csak 3G képes okostelefonnal rendelkeznek és azt szeretnék lecserélni. De nem csak ők cserélhetik le és az NMHH nem csak őket szeretné áterőltetni 4G-képes telefonra.

Úgy tűnik, az alapproblémát nem érted és ide is próbálod beerőltetni a kőkorszak szembenáll a 2021 vívmányaival kétskatulyás, demagóg értelmezésedet. Kár, hogy folyamatosan ellentmondásokba ütközöl.

"példának okáért az én Nokia C2-01-em is benne van az 50 legnépszerűbb készülék felsorolásában" - Mert ezt a típust anno sokan megvették (belépő szintű, sz@rér-hugyért megvehető mobilnet-képes készülék volt), és még sok üzemel belőle. De ha te nem használtad mobilnetre, akkor téged _nem érint_ a csere, mert neked telefonos oldalról elég egy 2G-only készülék szolgáltatása. Azt viszont próbáld már meg felfogni azzal az egy bites (az is paritás) agyaddal, hogy másnak meg többre van igénye, és aki eddig 3G-n netezett, az alól ezt a gazdaságtalan, technológiailag elavult elérést ki fogják húzni (Igen, ki fogják húzni), és ezzel a cserével lehetőséget adnak nekik a mobilnetet a jövőben is igénybe venni.

"A második fázisban (2022 második fele) pedig a 2G készülékeket is bevatkozással kívánják majd lecseréltetni." - ha marad a keretből (mert például te sem fogsz cserélni, hiszen téged nem érint, mert ahogy írtad: "Soha nem neteztem a Nokia C2-01-en."), akkor azoknak is lehetőséget biztosítanak a gyakorlatilag használható mobilnet-elérésre képtelen készülékek cseréjére, akik ezt szeretnék.

"Korrekt akkor lenne, ha csak azoknak szólna az akció, akik csak 3G képes okostelefonnal rendelkeznek és azt szeretnék lecserélni." - Elsődlegesen nekik szól, a 2. fázis meg azoknak, akik tőled eltérően szeretnék a mobilnetet kipróbálni értelmes sebességgel (Ilyen marketing akciója a szolgáltatóknak is volt anno a 4G indulásakor...). Egyébként meg 3G-t _sem_ tudó készülékről okostelefonra váltani most is lehet kifejezetten olcsón, hogy ezt a lehetőséget állami szerepvállalással is megtámogatják, hát istenem, szerintem jó, szerinted meg nem, sőt a 3G-nek is maradnia kéne csillió+1 évig, és még azután is.

 

Mert ezt a típust anno sokan megvették (belépő szintű, sz@rér-hugyért megvehető mobilnet-képes készülék volt)

Ami a mai napig kifogástalanul működik, tehát tekinthető jó minőségű terméknek a fejlődésmániás sznob ócsárlásod ellenére. Máskülönben már rég kirohadt volna az előfizetők kezéből.

De ha te nem használtad mobilnetre, akkor téged _nem érint_ a csere, mert neked telefonos oldalról elég egy 2G-only készülék szolgáltatása.

Csakhogy, az NMHH továbbra sem különbözteti meg a mobilnetezőket a nem mobilnetezőktől. Az akció mindenkinek szól, nem csak azoknak, akik a 3G telefonjukon mobilnetet használnak. Persze, Zeller Mérnök Úr a sokbites™ agyával továbbra sem képes ezt megérteni.

Azt viszont próbáld már meg felfogni azzal az egy bites (az is paritás) agyaddal, hogy másnak meg többre van igénye, és aki eddig 3G-n netezett, az alól ezt a gazdaságtalan, technológiailag elavult elérést ki fogják húzni

Felfogtam, de már a topic indításánál is. Azt meg te próbáld meg felfogni, hogy aki eddig gond nélkül elvolt okostelefon és mobilnet nélkül egy butatelefonon, azok továbbra is ellesznek, az NMHH mégis át akarja őket erőltetni. Már a címlapon a mobilinternet előnyeiről írnak, kb. olyan stílusban, mint egy marketinganyagban szoktak. Az NMHH netrefel.hu egy tájékoztatónak álcázott okostelefon-propagandaoldal.

akkor azoknak is lehetőséget biztosítanak a gyakorlatilag használható mobilnet-elérésre képtelen készülékek cseréjére, akik ezt szeretnék.

Mindezt, miért is? Ja igen, azért, mert szeretnék, hogy aki eddig elvolt mobilinternet és okostelefon nélkül, azokból okostelefon-függő legyen. Csak egy milliméterrel mozdítsd el a szemellenződ és látni fogod a lényeget.

kifejezetten olcsón, hogy ezt a lehetőséget állami szerepvállalással is megtámogatják, hát istenem, szerintem jó, szerinted meg nem, sőt a 3G-nek is maradnia kéne csillió+1 évig, és még azután is.

Ami szerintem nem jó, hogy legalább nyolcszázezer emberből szeretnének okostelefon-függőt csinálni közpénzen. Az egész akcióval nem lenne semmi gond, ha csak és kizárólag meglévő 3G-okostelefon-felhasználóknak szólna. De nem csak nekik szól, hanem mindenkinek. Nem beszélve arról, hogy egy szélsőségesen fejlődésmániás, félrevezető kampánnyal is meg van támogatva.

Itt szeretném felhozni egy pillanatra, hogy a környékünkön elég sok csóri kisgyereknek az egyetlen internet elérési lehetősége a mobilnet. Otthon sokszor áram sincs, nem még laptop. Számukra pozitívum, ha esetleg állami támogatással nagyon olcsón juthatnak ilyen készülékhez.

"Ami a mai napig kifogástalanul működik" - attól eltekintve, hogy a mobilnetet (ahogy írtam, a 2.5G-t ne vegyük ide, mert az viccnek is durva...) ki fogják rántani alóla - azaz egy megjelenésekor fontos funkciója megy a kukába.

"Az akció mindenkinek szól, nem csak azoknak, akik a 3G telefonjukon mobilnetet használnak." - Tehát sajnálod azoktól a készülékcsere lehetőségét, akik nem használják a 3G adta lehetőségeket (mint pl. te...). Próbáld meg úgy tekinteni, hogy a keret kimerüléséig begyűjtenek egy rakat, funkcionálisan korlátozottan használható készüléket, és megy az e-hulladékba, nem pedig ott fog (1-2 éven belül biztosan, mert nem örökéletűek ezek a készülékek sem) hányódni a sokadik fiókban, vagy simán a kommunális hulladékban.

" az NMHH mégis át akarja őket erőltetni. Már a címlapon a mobilinternet előnyeiről írnak, kb. olyan stílusban, mint egy marketinganyagban szoktak" - akarja erőltetni a... Maximum a te pontszerű agyadban fixálódott hülyeség... És egy "Netre fel!" című oldalon miről írjanak? A pergamenre lúdtollal való írásról meg a postagalambokról?

A csere egyben egy lehetőség arra is, hogy a 4G és az okostelefonok adta hasznos lehetőségeket megismerje az, akinek arra van ingerenciája. (Tudjuk, neked nincs, még a 3G-s mobilnetet sem használod...)

"Ami szerintem nem jó, hogy legalább nyolcszázezer emberből szeretnének okostelefon-függőt csinálni közpénzen." Nem kell függővé válni - és nem is válik függővé az, akinek van egy kis esze. És nem, nem 16000000000Ft a keret...

A 3G lekapcsolása minden 3G-nél többet nem tudó telefont érint, mindegyiken megszűnik egy szolgáltatás. Attól, hogy nem használja, a támogatott csere még járhat neki, mert a telefonja egy állami döntés alapján veszít a funkcionalitásából.

 

attól eltekintve, hogy a mobilnetet (ahogy írtam, a 2.5G-t ne vegyük ide, mert az viccnek is durva...) ki fogják rántani alóla - azaz egy megjelenésekor fontos funkciója megy a kukába.

Attól is nyugodtan tekints el, hogy a fejlődésmániának és a visszafele-kompatíbilitás hiányának köszönhetően alig van már olyan szolgáltatás, ami normálisan működne rajta, tehát hülye lesz bárki mobilnetet venni rá.

Próbáld meg úgy tekinteni, hogy a keret kimerüléséig begyűjtenek egy rakat, funkcionálisan korlátozottan használható készüléket, és megy az e-hulladékba, nem pedig ott fog (1-2 éven belül biztosan, mert nem örökéletűek ezek a készülékek sem) hányódni a sokadik fiókban, vagy simán a kommunális hulladékban.

Ami totálisan igazságtalan azokkal a 3G-okostelefon felhasználókkal szemben, akiknek marad egy 2G telefonjuk a lekapcsolás után. Mindenféle jöttment, aki meg már rég 4G-okostelefont használ, majd a fiókban porosodó butatelefonját fogja így becserélni, végül pedig a jelenlegi 4G-okostelefonjából lesz e-hulladék. Nagyszerű.

És egy "Netre fel!" című oldalon miről írjanak? A pergamenre lúdtollal való írásról meg a postagalambokról?

Például arról, hogy kinek nem kell lecserélnie a telefonját. Például arról, hogy kinek hogyan kell módosítani a beállításait a butatelefonján, hogy a 2G hálózaton továbbra is zavartalanul működjön. Például arról, hogy a 3G-okostelefonokat cseréljék le először, mert azok szenvedik el a legnagyobb funkcióvesztést.

A csere egyben egy lehetőség arra is, hogy a 4G és az okostelefonok adta hasznos lehetőségeket megismerje az, akinek arra van ingerenciája.

Ez egy erőltetett fejlődésmániás marketingduma. 14 éve elérhetőek okostelefonok a piacon. Egyes modelleket úgy hajigálnak utánad. Az üzletekben bemutatódarabok is vannak, amik tesztelhetők. Rokontól kölcsön lehet kérni, kipróbálni, ha valakit érdekel, egy családi látogatáskor. Emellett évente milliárdos reklámhadjáratok mennek a tévében, a rádióban, az interneten, hogy az adott évben milyen új™ csúcsmodelleket kell™ megvenned, ha nem akarsz kimaradni™ a jóból. Aki eddig akarta, megismerte, megismerhette. Aki eddig nem vásárolt be, akár egy olcsó kategóriás okostelefont is, annak nincs szüksége okostelefonra. Ez az, amit az NMHH és a profitbuzi szolgáltatói szektor nem vesz tudomásul, de úgy látom, neked is nehezedre esik.

Nem kell függővé válni

De aki elkezdi használni, az azzá válik.

A 3G lekapcsolása minden 3G-nél többet nem tudó telefont érint, mindegyiken megszűnik egy szolgáltatás.

Ha nem fizet elő mobilinternetre akkor nem szűnik meg semmilyen általa használt szolgáltatás. Tehát már azzal lehetett volna kezdeni a kampányt, hogy az jogosult cserére, aki az első forduló előtt X hónapig vásárolt akármilyen mobilinternet-szolgáltatást.

Attól, hogy nem használja, a támogatott csere még járhat neki, mert a telefonja egy állami döntés alapján veszít a funkcionalitásából.

Nem állami döntés alapján veszít. [1]

A 3G kivezetése nem az NMHH stratégiai célja, ráadásul nem is az NMHH döntési hatásköre, hanem a hazai mobilszolgáltatóké.

Hanem a szolgáltatók arrogáns, profitéhes döntése alapján veszít. Az állam meg ezt anyagiakban és marketing-hadjárattal is támogatja, közpénzből. Ami továbbra is felháborító.

"a visszafele-kompatíbilitás hiányának köszönhetően alig van már olyan szolgáltatás, ami normálisan működne rajta" (2.5G-n) - Valóban, a wap, meg a hasonló csodák ideje lejárt, ahogy nem gopher-t meg newsgroup-okat olvasgatunk, vagy épp BBS-eken bóklászunk mondjuk 14.4k-s modemmel. lehet betárcsázós kapcsolaton, akár egy SLIP kapcsolaton is internetes szolgáltatásokat használni, de ahogy egy sajnos már csak néhai kolléga mondta vala, erősen szuboptimális lenne.

Visszafelé kompatibilitás okán tessék 9600,8,N,1-en konzolos alkalmazásban is használható alkalmazásokat fejleszteni, mert az az igazán visszafelé kompatibilis... Természetesen 7bites ASCII kódtáblával... :-P

"Ami totálisan igazságtalan azokkal a 3G-okostelefon felhasználókkal szemben, akiknek marad egy 2G telefonjuk a lekapcsolás után." Kicserélheti támogatással? Igen kicserélheti ha akarja. Ha meg nem, vagy késő ébred, akkor így járt... Ahogy a háztartási nagygépek cseréjére biztosított támogatási keretből sem tudta mindenki lecserélni az energiazabáló cuccait...

(A netrefel.hu oldalnak) "Például arról, hogy kinek nem kell lecserélnie a telefonját. " - Idézek az oldalról:
 

Feltétlenül kell-e a készülékcsere?

Aki csak telefonálásra használja a 3G-s készüléket, annak nem szükséges készüléket cserélnie, ahogyan annak sem, aki kizárólag wifin keresztül internetezik.

Akiknek jelenleg 3G-képes telefonjuk van, a kivezetés után pedig a mobilhálózatokon keresztül szeretnének internetezni, készüléket kell majd váltaniuk – ehhez itt talál néhány szempontot: Hogyan válasszunk tudatosan okostelefont?

Pár lépésben bárki megbizonyosodhat arról, hogy modern, 4G- vagy 5G-képes telefonja van-e – az egyszerű ellenőrzés menete itt található: Készülékellenőrzés

Szóval aki tájékozódni szeretne, az tud tájékozódni.

"Nem állami döntés alapján veszít." - Az állami szabályozás teszi lehetővé, hogy 3G-n nem kötelesek szolgáltatni (Lásd Digi: náluk alapból csak 2G/4G van). Hatósági döntéssel kötelezhetőek lennének a szolgáltatók a 3G megtartására, de az NMHH-nál is értelmes emberek ülnek, akik látják/tudják, hogy sem technológiai, sem gazdasági szempontból nem tartható fenn a 3G szolgáltatás hosszabb távon.

"Hanem a szolgáltatók arrogáns, profitéhes döntése alapján veszít." - Tudod egy üzleti vállalkozás célja a profit. (Gazdasági alapismeretek valahol a legelején...) És ha egy szolgáltatás nem éri meg, és jogszabályi kötelezettség sincs annak a fenntartására, akkor lesz az az ügyfélszám, ahol azt fogja mondani a szolgáltató, hogy akár ezen ügyfelek elvesztésével vagy kártalanításával is, de az adott szolgáltatást kivezeti.
 

"egy olyan oldalon, aminek arról kéne szólnia, hogyan lehet minél zavartalanabbul megúszni a 3G lekapcsolást." - Az ügyfél oldalon a 3G lekapcsolását zavartalanabbul úgy lehet megoldani, hogy megnézi, használja-e a készülékén a mobilnetets funkciókat? Ha igen, akkor a készülékcsere, mint lehetőség (nem kötelező) neki szól, és cseréljen olyan eszközre, ami a 3G lekapcsolása után is mobilnet-kées marad (nem, a 2.5G-t ne tekintsük annak, így a XXI. század harmadik évtizedében...) ha nem használ mobilnetet, akkor meg eldöntheti, hogy kell-e neki mobilnet és az azzal elérhető szolgáltatások, lehetőségek, vagy sem. Ha igen, akkor mint az előző eset, ha nem, és csak telefonálás-sms az igénye, akkor meg 2G-n továbbra is tudja ezeket a szolgáltatásokat használni, ergo nem kell semmit sem tennie.

"és (konkrét típusokkal megjelölt) butatelefonok lecserélésére" - a lista miért is gond? A szolgáltatók adatai alapján ezek azok a készüléktipusok, amik jelentősebb számban vannak jelen még a hálózaton. És igen, vannak sokan, akik nem is tudják, hogy "hánygés" készülékük van, csak használják. Na nekik lehet hasznos az, hogy készülékre lebontva ott áll fehéren-feketén, hogy ezeken érdemi mobilnet a 3G lekapcsolása után nem lesz.

Bocs ezt a stílust mindig kerülöm, most sem azért mert kiakadtam, de hátha csak ez jut el a tudatodig.

Nem értesz hozzá, és még józan paraszti ész híján is vagy, mert az elérhető információkat sem tudod rendszerezni.

A telefonod egyszerre egy technológiát bír használni, nem megy, hogy az kettő legyen. Tud természetesen váltani közöttük, de ez nem változtat a tényen.

Jelenleg a 3G-n az összforgalom 3.5-4%-a megy, de a használható frekik tekintetében 30%  felett van a szórása. Jelenleg a teljes adat forgalom 3.5% viszi el, de van rajta a hangforgalom 25-30%-a kb, Tehát ez egy bődületes nagy pazarlás.

A terv az hogy ezeket a frekiket 4G-re újrahasznosítják. Ami amellett hogy olcsóbb a fenntartása több felhasználónak a kiszolgálását teszi lehetővé ugyanazon a sávon

A 4G jelenleg is jobb lefedettséget ad mint a 3G. 

Az egyedüli probléma a hangtovábbítás, amit át kell terelni 4G-re, de ez az állításoddal ellentétben nem azt oldja meg, hogy kidobatják azt a kevés készüléket ami csak 3G-t tud, hanem az hogy a 4G telefonokat (amik cseréjét nem fogja az NMHH politikai nyomásra támogatni ebben a kampányban) olyan más 4G telefonokra cserélik ami VoLTE képes illetve a maradék átmegy majd 2G-re. 

A kihasználtsága a sávnak majdnem üres. Tehát a szolgáltató úgy tart fent eszközöket hogy minimális rajta a forgalom. Ha a szuper ötleted miatt csak 1 5Mhz sávot hagynának meg _akkor is_  üzemeltetni kellene. Bevétel oldalon ez nem realizálódik. 

Mielőtt aggódnál, létezik 4G VoLTE telefon 8eFt árszinten. Ez is pipa (láttatott okostelefon fuggoseg)

Szóval mi a francnak "tm"-ezed szét a csuklódat? Értem én hogy fancy dolog azt mondani maradjunk meg ennél, vagy annál, de ha már kapaszkodót keresel, azt nem itt kell megtalálni. De az ismeret anyagod a témában az átlagos felhasználói szintet éri el. 

Nem értesz hozzá, és még józan paraszti ész híján is vagy, mert az elérhető információkat sem tudod rendszerezni.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

A telefonod egyszerre egy technológiát bír használni, nem megy, hogy az kettő legyen.

Igen, tisztában vagyok vele. Ez azonban semmit nem tesz hozzá a témához és köze sincs hozzá. A 3G telefonok tudnak 2G-re váltani, amennyiben nem 3G-only üzemmódba vannak állítva. Az NMHH azonban ez a tényt szándékosan elhallgatja, a 3G telefonok beállításainak ellenőrézéséről egy mukkot nem szól. Pedig ezzel kéne kezdeni.

Jelenleg a teljes adat forgalom 3.5% viszi el, de van rajta a hangforgalom 25-30%-a kb, Tehát ez egy bődületes nagy pazarlás.

5 MHz-ről beszélünk. Ennyit kell fenntartani, hogy a 3G hálózat működni tudjon. 5 MHz 4G-n a legtöbb okostelefon és kliens állomás által támogatott moduláción (64QAM + 2x2 MIMO) mindössze 31 Mbit/s sávszélesség-többletet ad (73-42=31). Ha LTE-A gondolkodunk (256QAM + 4x4 MIMO) és feltételezzük, hogy minden készülék támogatja is ezt (ami nem jellemző), akkor 55 Mbit/s többletet (97-42=31). 4G-n, egy 3G-felszabadítást követően mindkettőt rövid időn belül behúzza a Youtube-ozgatók, Netflix-ezgetők, Facebook-videózgatók adaptív DASH streamingje, ami a nagyobb rendelkezésre álló kapacitást, az így felszabadított sávszélességet azonnal felzabálja. Tehát, végső soron, az okostelefonokon amúgy is nehezen észrevehető különbséggel, hangyányival élesebb kép miatt dobassunk ki több százezer készüléket és csináljunk több százezer emberből okostelefon-függőt, hogy aztán még szűkösebb legyen a 4G sávszélesség.

A 4G jelenleg is jobb lefedettséget ad mint a 3G. 

A marketingasztalon biztos az egy gigabit is megvan LTE-A-val. A valóságban számos olyan cella és hely van az országban, ahol a 3G hálózat stabilabb és gyorsabb, mint a 4G.

Az egyedüli probléma a hangtovábbítás, amit át kell terelni 4G-re

Az okostelefonos hangtovábbítást esetleg, de a butatelefonost minek? 2G-n továbbra is zavartalanul működik.

ez az állításoddal ellentétben nem azt oldja meg, hogy kidobatják azt a kevés készüléket ami csak 3G-t tud

Az NMHH mégis ehhez asszisztál.

hanem az hogy a 4G telefonokat (amik cseréjét nem fogja az NMHH politikai nyomásra támogatni ebben a kampányban) olyan más 4G telefonokra cserélik ami VoLTE képes illetve a maradék átmegy majd 2G-re. 

Az NMHH a meglévő, nem VoLTE-kompatíbilis 4G készülékeket sem az első, sem a második akciójában nem szándékozik segíteni lecserélni. Ebből is látszik, hogy a butatelefonos 2G-3G készülékek felhasználóit szeretné okostelefon-függővé tenni, mert így a mobilszolgáltató multik több profitot realizálhatnak rajtuk.

A kihasználtsága a sávnak majdnem üres.

Nem üres, a hívások több, mint egyharmadát bonyolítják rajta 3G telefonnal vagy VoLTE-inkompatíbilis okostelefonnal. Ezt te is elismerted.

Ha a szuper ötleted miatt csak 1 5Mhz sávot hagynának meg _akkor is_  üzemeltetni kellene. Bevétel oldalon ez nem realizálódik. 

Kéretik számokkal bizonyítani. Egyik szolgáltató se monda még meg, hogy mennyit spórolnának a 3G lekapcsolással. Valószínűleg azért, mert a bevételükhöz képest túl kicsi lenne ez az összeg. A 3G lekapcsolás valódi potenciálja a szolgáltató multik részére az, hogy legalább nyolcszázezer embert tennének okostelefon-függővé, amiből később sokszorta annyi profit jönne be az okostelefon mellé előbb-utóbb bevásárolt mobilinternet-előfizetések miatt, mint most.

Mielőtt aggódnál, létezik 4G VoLTE telefon 8eFt árszinten. Ez is pipa (láttatott okostelefon fuggoseg)

Igen, amihez működő 2G és 3G telefonokat kell kidobni, aminek így semmi értelme, hiszen 2G hálózaton továbbra is működnek majd.

Igen, 1 év garanciával, ami után szétesik a kezedben.

Valamint érdekelne, hogy szerinted az NMHH a butatelefonos felhasználókat VoLTE képes butatelefonra vagy okostelefonra akarja áterőltetni. Mert a netrefel.hu oldalon megjelent propagandaírások szerint kizárólag okostelefonra. Ha ellenkezőleg gondolod, légyszíves linkeld az NMHH hivatalos kommunikációját ezzel kapcsolatban és legalább olyan mennyiségű propagandaanyagot a 4G VoLTE butatelefonok mellett, mint amit a netrefel.hu oldalra összehordtak az okostelefonokat ajnározva.

"https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes"

A te érvelési hibád hogy csúsztatsz, pont ezt írtam le (amit ügyesen levágtál), hogy utálom azt a stílust amikor a vitapartner képességeiről történik értékítélet, de többedik alkalommal sem fogod fel. Ez egy próba volt, és besoroltad magad a "manipulatív seggfej" kategóriába. A többi színvonala is kb. ez és nekem nincs kedvem a hülyeségeidre válaszolni

 

(ps.  kollégákkal együtt köszönjük a lehetőséget, mert sikerült jó kedvre deríteni a csapatot, a technológiai tudásnak álcázott résszel )

pont ezt írtam le (amit ügyesen levágtál), hogy utálom azt a stílust amikor a vitapartner képességeiről történik értékítélet

Mégis azzal érveltél, hogy szerinted én nem értek hozzá. [1]

Nem értesz hozzá, és még józan paraszti ész híján is vagy, mert az elérhető információkat sem tudod rendszerezni.

Bizonyítani persze elfelejtetted, sőt néhány szakmai hülyeséget és ellentmondást is írtál, ugyanebben a kommentedben.

"Kéretik számokkal bizonyítani. Egyik szolgáltató se monda még meg, hogy mennyit spórolnának a 3G lekapcsolással. Valószínűleg azért, mert a bevételükhöz képest túl kicsi lenne ez az összeg."

Tegyük fel, hogy a 2G-vel azonos számú eszköz (cella) kell a 3G és a 4G esetében is, ekkor az eszközök harmada lekapcsolható. (Ez rohadt durva becslés, de a 2G-hez kevesebb cella elég/4G-hez több cella kell alapján szerintem elfogadható közelítésnek) Ha meg az egyes technológiák energiaigényét nézzük, akkor "villanyszámlában" ennél nagyobb lesz a megtakarítás - amit bele lehet tolni a hozzád nem hasonló ügyfelek igényeinek a kiszolgálásába.

"Mert a netrefel.hu oldalon megjelent propagandaírások szerint kizárólag okostelefonra." - mutass légyszives olyan 4G-s készüléket, ami "butatelefon" vagy legfeljebb featurephone, és a hazai piacon jelenleg kapható, és várhatóan az elkövetkező egy évben nem szűnik meg a forgalmazása.

 

Itt van két állítás. Vagy nevezhetjük "a poszter" "hülyeségének" is.

  1. Az okostelefon-használat függőséget okoz.
  2. Az NMHH a butatelefonokat használókat is át akarja terelni okostelefonra.

Ha a konformista kliséidet félretesszük, melyikkel nem értesz egyet?

OMFG de komolyan.

Az okostelefon-használat függőséget okoz.

Igen, mert olyan tartalom van rajta, ami érdekel. Ha a TV nem lenne dög nehéz, akkor az emberek azt cipelnék magukkal és néznék folyton. Ázsiában árultak (talán még most is) olyan telókat, amiken volt TV antenna, hogy tudjál TV adást is nézni. Érted. A legfőbb érzékszerv a szem. Nem azért lesz valaki függő (nyilván van aki lesz, van aki nem, de neked az ilyen nüanszok nem léteznek), mert okostelefon, hanem mert kontent van rajta.

Pl. féltéglákat azért nem hurcol magával senki, meg azért nem nézeget senki, mert azon nincs mit nézni.

Igen, mert olyan tartalom van rajta, ami érdekel.

Meg manipulatív alkalmazások, pszichológiai trükkök százaival, amik függővé teszik a felhasználót. Ha valami érdekel, azt otthon is meg tudod nézni, egy asztali számítógépnél. A függő az életérzésre vágyik, hogy történik valami (értsd: kapja az értesítéseket, meg húzogatja a posztokat). Nem arra, hogy megnézhesse, ami érdekli.

Ha a TV nem lenne dög nehéz, akkor az emberek azt cipelnék magukkal és néznék folyton.

Voltak a 90-es évek végén kisméretű analóg színes és feketefehér tévék, kihúzható antennával, amik ceruzaelemről működtek mégse vették milliószámra és cipelték magukkal. Pedig nem lett volna nehezebb, mint egy okostelefont.

Semmi baj, ismét protektorkodtál egy kicsit multiék és az okostelefonbuziskodás mellett, mindent mindennel összemosva.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

Pl. féltéglákat azért nem hurcol magával senki, meg azért nem nézeget senki, mert azon nincs mit nézni.

Nem, nem azért, hanem azért, mert már nem használja őket senki. Ellenben több, mint nyolcszázezer ember hurcol magával hagyományos mobiltelefont, amin nincs Facebook, Instagram, Tiktok, Netflix, Youtube stb. meg semmi, ami érdekes™.

A függő az életérzésre vágyik, hogy történik valami (értsd: kapja az értesítéseket, meg húzogatja a posztokat). Nem arra, hogy megnézhesse, ami érdekli.

Jó, hogy ehhez is értesz.

 

Voltak a 90-es évek végén kisméretű analóg színes és feketefehér tévék, kihúzható antennával, amik ceruzaelemről működtek mégse vették milliószámra és cipelték magukkal.

Nem volt jó a tartalom.

 

protektorkodtál egy kicsit multiék és az okostelefonbuziskodás mellett,

Ezt használnám ha nem néznének hülyének miatta. :(

Nem, nem azért, hanem azért, mert már nem használja őket senki.

De, használják. Pont ott, ahol egy egész tégla nem fér el. Én tényleg tégláról beszéltem de te már totál be vagy csavarodva. :)

Nagyon szomorú világban élhetsz, ahol mindenki téged üldöz. Rohadtul nem kell FB, Insta, Tiktok, stb. függőnek lenni. Lehet másra is használni egy okos készüléket, de nem árulom el neked miért és mire.

Jó, hogy ehhez is értesz.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Nem volt jó a tartalom.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/nem-igazi-skot

Ezt használnám ha nem néznének hülyének miatta. :(

Van ám itt jókora adag konformizmus.

Én tényleg tégláról beszéltem de te már totál be vagy csavarodva. :)

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/ketertelmuseg

Nagyon szomorú világban élhetsz, ahol mindenki téged üldöz.

Engem ugyan senki nem üldöz.

Rohadtul nem kell FB, Insta, Tiktok, stb. függőnek lenni.

Mégis többen azok, mint nem azok és a mögöttük álló multik is erre hajtanak. Minél többet Facebook-ozik valaki, a Facebooknak annál több a profitja. Majd hülye lesz nem arra hajtani, hogy minél inkább függővé tegye a felhasználóit.

Lehet másra is használni egy okos készüléket, de nem árulom el neked miért és mire.

Igen, lehet, csak a többség nem arra használja. Az, hogy lehet valamit X dologra használni, még nem bizonyítja, hogy más nem Y dologra használja. Én is használok okostelefont, arra, hogy másoknak bekonfiguráljam, munkavégzéshez.

"Jó, hogy ehhez is értesz."

Ebben amugy tenyleg van igazsag, ha az eletben nem vagy tul sikeres, akkor a szocialis mediaval konnyen helyettesitheto az erzes: kamu szemelyiseget talalsz, egy olyat, amire sokan irigyek lehetnek (nem veletlen posztolnak az emberek annyi utazast, etelt, ajandekot, vasarolt cuccokat, bulit, stb...), es varod, hogy potyogjanak a lajkok, meghozza azonnal.

Raadasul a facebookon nincs dislike, ami meginkabb erositi ezt a hatast.

egyszerre tudnak 2G-t és 4G-t szórni

Bocs, de innentől az a minimális hiteled is odaveszett, ami esetleg volt. :-(

A bázisállomás akkor tud 2G-t és 4G-t szórni, ha ugyanarra a vasoszlopra telepítve van egy 2G ÉS egy 4G eszközhalmaz (értsd cella).  Sem a network alkatrészek, sem az antennák, de sokszor a kábelek sem azonosak a gerinc háló és az antenna között.

jól megtervezett rendszer pedig sohasem avul el, a GSM pedig ilyen

De elavul minden. Csak a jól megtervezett rendszer lassabban. A GSM valóban jól megtervezett rendszer. Épp csak a szolgáltatásai nem elegendőek. Illetve nem a mai környezetre tervezték, hanem korai 90-es évek környezetére, amikor a telefon dedikált réz érpár volt. Az NMT (1G-s rádiótelefon) meg analóg módon továbbította a hangot, mint két össze szigszalagozott vókitoki... ;-)

Bocs, de innentől az a minimális hiteled is odaveszett, ami esetleg volt. :-(

Sajnálom, hogy hiteles forrásaid csak azok lehetnek, akik a marketingesek által köztudatba erőszakolt demagógiákat mantrázzák.

Huawei has been aggressive in contesting Ericsson’s claims of DSS leadership. For starters, Huawei has, in two ways, challenged Ericsson’s efforts to portray itself as early to market: Huawei has argued that the CloudAIR solution it’s been offering for many years is a kind of DSS (the distinction being that CloudAIR focused on sharing 2G and 3G traffic with 4G, whereas today’s DSS, as most industry members use the term, refers to 4G/5G sharing). CloudAIR has been deployed at more than 340,000 sites in more than 170 networks, the vendor said.

In mid-February, ZTE announced its “SuperDSS” solution, which allows DSS among three technologies at once – 2G/4G/5G or 3G/4G/5G. (ZTE also sometimes adds support for Narrowband IoT to that list, but not consistently.) It is essentially an evolution of the Magic Radio solution ZTE has offered for years and applied to 2G, 3G, and 4G – and now extended to 5G. In this way, ZTE’s approach resembles Huawei’s CloudAIR approach to DSS.

https://www.mobileworldlive.com/huawei-updates/dynamic-spectrum-sharing…

Sem a network alkatrészek, sem az antennák, de sokszor a kábelek sem azonosak a gerinc háló és az antenna között.

Ez világos, de ettől még a technológia létezik, megoldható, tehát az állításoddal nem cáfoltad az enyémet.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

Épp csak a szolgáltatásai nem elegendőek.

Amire tervezték, arra elegendőek. Ma is. Nem egy egymástól és a közösségektől elidegenedett, egocentrikus, okostelefonfüggő, Netflixező, TikTokozó, tapicskoló generációra tervezték.

Illetve nem a mai környezetre tervezték, hanem korai 90-es évek környezetére, amikor a telefon dedikált réz érpár volt.

A mai környezetben is jól megállja a helyét és nem is minden szinten lehet kiváltani, ha az időtállóság, megbízhatóság, egyszerűség a szempont.

Az NMT (1G-s rádiótelefon) meg analóg módon továbbította a hangot, mint két össze szigszalagozott vókitoki... ;-)

A GSM (és később a 3G-hívások) hangminősége visszalépés volt az 1G-hez képest, de a hálózat stabilitása előrelépés volt. 2021-ben eljutottunk oda, hogy a VoLTE-hívások alulról közelítik az 1G hangminőségét és stabilitását. Fejlődés™.

Ég és föld volt az 1G és a 2G hívások között annak idején, mikor még volt 1G hálózat.

2G-n az okostelefonok AMR kodeket használnak, amitől a másik félnek vartyogó robothangja lesz. Ez életszerűtlenebb hangzást ad, mint egy butatelefon hagyományos GSM kodekje, ami nagyjából annyit ront a minőségen, mint egy középhullámú Kossuth Rádió, zsebrádióból hallgatva. Nem HiFi minőség, nem akusztikai élmény, de a beszélgetős műsorok tökéletesen érthetőek és az embernek emberhangja marad. Te ezzel a marketingeseket megszégyenítő közhelyes kijelentéseddel egy innovációval elszartat hasonlítasz egy múltbéli, közepesen jóhoz.

Az 1G hálózat az analóg FM mivolta miatt egy jobb készüléken sokkal eredetibb hangminőségett adott, mint a hagyományos GSM vagy mint most ad az okostelefonos AMR-idealizmus. Nem azt vitattam, hogy a VoLTE tisztább hangzást ad, mint a hagyományos GSM. Arra világítottam rá csupán, hogy három évtized fejlődés™ hogyan hatott a beszédátvitelre. A VoLTE jelenleg alulról közelíti az 1G hangminőségét és hiába mondják HD hangnak, bőven hallani rajta, hogy fossá-húggyá van tömörítve. A stabilitása meg pont olyan, mint az 1G-nek, főleg a ritkábban fedett területeken.

honnét tudnád, ha soha nem próbáltad.

Volt 1G telefonom, használtam is. Volt csak 2G képes telefonom. Most 3G telefonom van, amit többnyire már csak 2G-n használok. VoLTE okostelefont pedig számtalan alkalommal teszteltem, debugoltam már (céges telefonokat, munkatársaknak).

Ez világos, de ettől még a technológia létezik, megoldható, tehát az állításoddal nem cáfoltad az enyémet.

Hát... Amennyiben azt állítottad, hogy a "mai, modern bázisállomások" azt jelenti, hogy az áramellátás és a vasoszlop, amire szerelik a hardware-t, közös, akkor tényleg nem. A lerakott konténer, meg benne a dobozok tényleg tudják a 2 és 4G-t is. Ám a bennelévő kártyára forrasztott chip már nem egy darab.

A GSM (és később a 3G-hívások) hangminősége visszalépés volt az 1G-hez képest, de a hálózat stabilitása előrelépés volt. 2021-ben eljutottunk oda, hogy a VoLTE-hívások alulról közelítik az 1G hangminőségét és stabilitását. Fejlődés™.

Egyáltalán használtál 1G-s telefont? A hangja tényleg nem volt rossz, amíg nem váltott csatornát vagy nem történt egy handoff két cella között. A 2G (GSM) és az utána jövő generációk ezt már elfedték, de tudjuk azt is, hogy kezdetben nem teljesen sikeresen.

Szóval igen, fejlődés. Ha nem is tetszik.

De asszem itt befejeztem. Már untat a gépromboló hangulat.

Ám a bennelévő kártyára forrasztott chip már nem egy darab.

Értem, tehát szőrszálhasogatsz.

Egyáltalán használtál 1G-s telefont? A hangja tényleg nem volt rossz, amíg nem váltott csatornát vagy nem történt egy handoff két cella között.

Igen, az első mobiltelefonom 1G-s volt. A hangja akkor volt rossz, amikor kezdtem kimenni a lefedettségből, akkor már recsegett-ropogott és előbb-utóbb megszakadt. Erre mondtam azt, hogy a 2G hálózatok ennél jóval stabilabbak voltak, de ezzel még te is egyetértesz.

Szóval igen, fejlődés. Ha nem is tetszik.

Nem arról van szó, hogy nem tetszik, hanem arról, hogy nem lehet mindent egy kalap alá venni és ráfogni, hogy fejlődés™. A GSM a stabilitásában, a bővíthetőségében és a lefedhetőségben fejlődés volt az 1G-hez képest. A hangminősége visszafejlődés volt és 30 év alatt nem tudtunk odáig eljutni, hogy a mobiltelefónia kapjon egy GSM-stabilitású beszédcsatornát, legalább olyan hangminőséggel, mint ami az 1G-nek volt. Ehelyett a VoLTE, +3 generációval később stabilitásban és hangminőségben is alulról közelíti az 1G-t. Tehát, a 2G-3G hanghívások még mindig a legjobb kompromisszum. Akkor miért erőltetjük a VoLTE-t?

De asszem itt befejeztem. Már untat a gépromboló hangulat.

Nincs gépromboló hangulat. Duffy képtelen disztingválni hangulat van.

Sima 2G-s mobiltelefonról beszélek. Értem, de mi a fészkes fenét csináljak, ha megfelelő AT parancsra jövő válaszból nem csinál ez a nyamvadt telefon a user interface-en egy marha nagy error, vagy egy örülünk típusú pipa üzenetet?

Az valóban nem igaz, hogy az SMS centerből garantáltan kézbesítve lesz az üzenet, de ha tudom, hogy az SMS centerig eljutott, akkor nem kell újraküldenem azt. Az SMS centertől a címzettig való eljutásra való a kézbesítési értesítés. Mint mondtam, ez működik is. Az a bajom a ráncfelvarrott Nokia 3310-zel, hogy arról nem ad infót, hogy az SMS centerig eljutott-e az üzenet, vagy sem. Ezt a 15 éves Nokia 1112 még tudja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez egyfelöl örvendetes, másfelől viszont specifikáció nélkül kerülnek piacra a telefonok. Vásárlás előtt nem lehet tudni, ezek hogyan működnek, vagy hogyan nem.

A legdurvább, amit eddig láttam, az GP akkumulátor volt. Meg volt adva az akku kapacitása mAh-ban, de a névleges kapocsfeszültsége nem. Forgattam a dobozt, betűről betűre mindent elolvastam, kérdeztem az eladót, de az nem derült ki, mekkora az akkumulátor kapocsfeszültsége, mintha az mindegy lenne.

További „kedvencem”, hogy vannak mindenféle színű, marketing elnevezésű és árú AA 1.5 V-os elemek, de nincs megadva a tárolt töltésmennyiség, nincs kisülési karakterisztika, nincs belső ellenállás. Leakasztasz egyet a polcról, fizetsz érte valamennyit, de nem tudod, jó üzletet csináltál-e, mert nem tudod, mennyi energiát vettél a pénzedért, nem tudod a fajlagos, J/Ft érték/ár arányt. A marketing megnevezések, a super, hyper, ultra, extra, better, silver, gold, nem töltésmennyiségek, nem energiák.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"mindenféle színű, marketing elnevezésű és árú AA 1.5 V-os elemek, de nincs megadva a tárolt töltésmennyiség, nincs kisülési karakterisztika, nincs belső ellenállás" - Villanyos jellegű végzettséggel is azt mondom, hogy kell a lótüdőnek a teljes dokumentációja az adott elemnek - egy a trükk: nem a csincsungcsang alsó polcra beömlesztett, zsugorfólia+mikroméretű cimke csomagolásút kell megvenni. Neked van erre igényed - szerintem a gyártó szívesen (nem) elküldi neked a kért információkat... (Gondolom a péknél a kenyérhez is a búza származásától a malom megnevezésén át a részletes receptúráig kérsz minden infót...)

Nem, de hogy hány kg, zöld-fehér-barna lisztből van-e, az jogosan érdekli. És egy elemnél az, hogy rá legyen írva, amit keres, az kb ilyen alapinfonak kellene lennie. Már csak azért is, hogy ezzel mutassa be a gyártó, hogy a hyperszuper! elnevezésű terméke mivel jobb, mint a másik gyártó ettől lehidalsz!(tm) terméke. 

Érdekes, hogy akkumulátoroknál komoly gyártó ráírja, dokumentálja ezeket a elhanyagolható infokat...

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Az akkumulátor teljesen más téma, más gazdasági érték, más felhasználás, mint egy AA elem.

Mondok egy másik példát: ott van a Signetta toll. Lehet venni szépen 50-esével csomagolva. Nincs rajta minden egyes példányon, hogy hány km-t lehet vele írni, a gyártó katalógusában mégis hozzáférhető ez az információ.

Most szerinted a Signetta tollak mindegyikén fel kéne tüntetni az íráshoszt? Vagy éppen mondjuk minden egyes G2-es tollbetéten fel kéne tüntetni a tinta összetételét, az íráshosszat? Az AA elem pontosan ugyanolyan cikk, mint a tollbetét.

2001 környékén Westeles értékesítőnek álltam, el is kellett mennem oktatásra. Ott, akkor azt mondták, hogy az sms üzenetek érvényességét be lehet állítani a telefonon, de a rendszer ezt figyelmen kívül hagyja. Megpróbálja x alkalommal, utána eldobja.

És meg is esett velem pár évvel később, hogy határmenti faluban dolgoztunk pár napot, a telefonom le volt adva szervízbe és emiatt valami egyszerű telefont használtam, a határ közelsége miatt kézire tettük a hálózatválasztást a kollégákkal. A lefedettség botrányosan rossz volt akkoriban, a nap nagy részében nem volt térerő a telefonon.

Ennek az lett az eredménye, hogy nem érkezett meg az az sms a szervíztől, amit utána láttam náluk bent a boltban az ő telefonjukon elküldöttként. Tehát az sms központ nem igazán erőltette meg magát az újraküldésekkel....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Az SMSc adott időn belül megtartja az üzenetet, ha nem éri el a címzett telefonját, ez tapasztalat. Jó, egy héten túl már nem. A gond azzal van, hogy azt sem tudom, ha az SMSc-ig nem jutott el az üzenet, mert elárnyékolt éppen a küldés pillanatában egy teherautó, vaskapu, bármi.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Háááttt... Még egyetemista koromban, ami nem tegnap volt, szakmai gyakorlat gyanánt dolgoztam fél évig egy nagy gyártó SMSc fejlesztői csapatában. A kódot és a dokumentációt látva nem azon csodálkoztam hogy néha egy-egy SMS elveszik, azt nem értettem hogy miért érkezik meg egyáltalán bármelyik is.

Szóval nem volt régen sem jobb minden és ha látod belülről akkor a varázslat is oda. Én azóta egyáltalán nem bízom az SMS-ben, ha valami fontos akkor telefonálok vagy üzenetet küldök (Slacken, Hangoutson, ICQn, éppen mi volt az aktuális csoda megoldás).

Ezért írjak külön hozzászólást?

Amennyit csak jólesik.

Vagy legyen szájbarágó? Mondok egyébként újabb igényeket. [...] Ennyit a technika „fejlődéséről”, a fiatal generáció programozni tudásáról, s ilyenkor vagyok nagyon megértő hajbazerrel még akkor is, ha másfelől sokszor idegesítőek a hozzászólásai.

Hát ez nem szájbarágás volt, hanem tévedések listája. Amiket felsoroltál, azt fel lehet fogni regressziónak, de semmiképpen nincs köze "a technika fejlődéséhez" meg a "fiatal generációk programozni tudásához". Mindkettő akkora hülyeség, hogy még erről a fórumról is kilóg.

A regresszió mi a fészkes fene? Nem az, amikor a programozó meghülyült, elfelejtett programozni?

 

Nem, nem az. Ez a te szempontodból regresszió, a fejlesztő (nem a kóder józsikára gondolok, hanem pl. a telefon gyártójára) szempontjából pedig egy döntés. Komolyan azt hiszed, hogy a dörzsölt 50+-os fejlesztő még tudta ezt, de a 30 éves meg nem? Ne már. Ilyen jellegű regresszió pl. egy random opensource alkalmazásban képzelhető el, amint Onemanarmy Béla reszelget a ráérő idejében és ha éppen olyan kedve van, hogy megváltoztatja egy feature viselkedését, akkor megteszi.

 

Mondom ezt úgy, hogy magam is programozok, és bizony írok bele olykor regressziót, de én legalább nagyon szégyellem.

Te embedded cuccokat fejlesztesz ha jól értem, gondolom más az olyan szoftverek tervezése, fejlesztése, tesztelése, patch-elése mint pl. egy sms küldő protokollé/alkalmazásé egy telefonban. A te esetedben _talán_ elképzelhető, hogy annyival jobb vagy egy pályakezdőnél mint amennyire azt hiszed, hogy az hülye, mert te régebb óta vagy a területen, de máshol ez nem biztos, hogy igaz.

Viszont a fenti bajodra meg azt tudom mondani, hogy elképzelhető, hogy ha okostelód lenne akkor arra fel tudnál tenni olyan sms küldő alkalmazást, ami tudná a feature-t, amit elvesztettél. De ezt csak sejtem.

Valóban embedded fejlesztek hardware közelében C-ben és assemblyben. Meg hardware-t tervezek, mind digitális, mind pedig analóg elektronikát.

Azt mondod, tudatos döntés. Akkor meg különösképpen tarkón kéne b.szni azt a managert szívlapáttal, aki kitalálta, hogy egy fontos, hasznos feauture-t eliminál a software-ből, nehogy túlterhelje szegény felhasználót a sok információ, maradjon inkább a bizonytalan sötétségben.

ha okostelód lenne

De nincs. Ha a nagymamám sárga lenne és csilingelne, ő lenne a villamos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt mondod, tudatos döntés. Akkor meg különösképpen tarkón kéne b.szni azt a managert szívlapáttal, aki kitalálta, hogy egy fontos, hasznos feauture-t eliminál a software-ből, nehogy túlterhelje szegény felhasználót a sok információ, maradjon inkább a bizonytalan sötétségben.

Átteszem neked más megvilágításba. Bár az SMS nem új technológia (a 15 éves telód idejében sem volt az), nyilván a gyártók/fejlesztők kísérletezgettek ezzel-azzal. Mi kell az ügyfélnek? Mi nem kell? Feltételezem nyilvánvaló lett, hogy senkit (=felhasználók 99.9999999%-a) nem érdekelt, hogy az sms éppen technikailag merre jár és ha nem érkezett meg, akkor az hol akadt el. Ezért kivették ezt a funkciót. Sőt, tovább megyek: lehet, hogy ez csak egy véletlenül benthagyott debug feature volt.

maradjon inkább a bizonytalan sötétségben.

Az sms tudtommal sosem volt garantált. Másrészt nem láttam gyújtogató, meg katatón sokkba zuhant tömegeket, hogy nem tudták microsec-re pontosan, hogy éppen hol jár az sms a rendszerben.

Nem microsec felbontással kell az infó, de azt jó volna tudnom, hogy a másik fél vélhetően megkapja-e az üzenetet, vagy újra kell küldenem, ha azt szeretném, hogy eljusson hozzá. Ha az SMSc-ig sem jutott el, akkor garantáltan nem fogja megkapni, várhatnék az örökkévalóságig a kézbesítésre, hiszen nincs mit. Ha viszont ott az SMSc-ben az üzenet, akkor valószínűleg meg fogja kapni a címzett, de ha nem, azt látni fogom onnan, hogy függőben a státusz.

Az ügyfelekkel szerintem nem nagyon csinálnak riportot ezekről, aztán abban sincs sok köszönet, ha valakit megkérdeznek erről, de kb. a kérdést sem érti.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen. És ha a státusza függőben, akkor tudod, hogy újra kell küldened, vagy csak téli álmot alszik a fogadó fél?

Nem említettem, de az ismerőseim kikapcsolják éjszakára a telefonjukat, vagy amikor zavarná őket, mint ahogyan én is, tehát egyáltalán nem az a természetes, valószínűsthető állapot, hogy az üzenet azonnal sikeresen kézbesítésre kerül.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha a státusza függőben, azt azt jelenti, hogy az sms-központban ott van, de nem tudják kiküldeni a címzett telefonra mert az ki van kapcsolva vagy olyan helyen van ahol nincs épp térerő. Ilyenkor nem küldöm újra, hanem várok míg bekapcsolja.

Csak akkor küldöm újra, ha a státusz sikertelenként jelenik meg két nap múlva, az én telómon ez külön teljes képernyős üzenetként jelenik meg. Ez azt jelenti hogy az sms központ feladta a kézbesítési próbálkozást. Ilyen eset volt amikor egy ismerősöm számot cserélt, és én még a régi, már nem működő számra írtam.

Mondjuk én csak napközben küldök sms-t, éjjel nem, ezért ott mindig azonnal megkapják.

Pedig van igazsag abban, amit ir. Mas szakmabol is tunnek el azok az emberek, akik vegiggondoljak, hogy mit, hogyan, es miert pont ugy csinalnak, igy a tevekenyseguk eredmenye sokszor egy nagy szar lesz.

Pl. itt az acs, aki 3 ora alatt behajigalt nekem 6 tetoablakot, kore a lemezt meg ugy tette fep, hogy arrol a viz nem az alatta levo sor cserepre, hanem ala folyt be. Onnan meg a szinten trehany modon berakott folia nem levitte a csatornaig, ahol a helye lenne, hanem be a tetobe, jol ataztatva a plafont. Amikor visszahivtam, akkor meg kozolte, hogy nem tehet rola, hogy a cserepsor pont igy jott ki (WTF?), meg hogy a foliat mindenhol igy rakjak, az igy jo, mert az a paralecsapodas miatt van, az meg evente 100m^2-en 30 liter...

Összefoglalva a mondanivalódat. Szakmai igényesség és előre gondolkodás. Egyre kevesebb ember követeli meg magának az előre látás lehetőségét. Pedig mindenki képes rá, emberi adottság. Csak hát a technika, a kényelmes élet meg ecetra. Nem kényszeríti az embereket előre látásra, nincs egy természetes "lépj hátra egyet" mechanizmus és úgy is nézd meg a dolgokat. Mi előtt döntesz. Emiatt engem pl. nagyon sokszor paranoiásnak és mindenben a "kákát" keresőnek gondolnak. Mondjuk ezt pont "leszarom". :-)

Mas szakmabol is tunnek el azok az emberek, akik vegiggondoljak, hogy mit, hogyan, es miert pont ugy csinalnak, igy a tevekenyseguk eredmenye sokszor egy nagy szar lesz.

 

Jó, de továbbra is úgy gondolom, hogy egy ilyen fajta viselkedés változás nem abból adódik, hogy az aktuális programozó, akinek kiadták a feladatot az hülye volt hozzá, az előző nagy öreg meg nem.

 

 

Hat mibol?

Az ido altal megszepitett emlekeim szerint ugy a 2001-2010 kozotti idoszak volt az az eletemben, amikor az osszes kutyum meg a rajtuk levo szoftver viszonylag stabilan, kiszamithatoan, megbizhatoan tette azt, amire keszitettek. Mostanaban siman elofordulnak olyan trukkok, hogy egy gyakorlatilag uj mobil 5℅ toltottseg mellett kikapcsol, vagy hogy a Win10-ben egyszer csak nem nyilik meg a start menu. Szerinted ennek mi az oka, ha nem a fejlesztes elsilanyulasa?

Ez a megszépíti az idő az emlékeket a legdegeneráltabb kifogás a szoftverek minőségének silányodásának ellensúlyozására. Pontosan emlékszünk a kékhalálokra, a szar NiMH akksikkal a régi telefonok kikapcsolgatására, az akkori bugokra. Mégis, az azóta bekövetkezett fejlődés™ ellenére van rakat bug, olyanok, amik néha sokkal gázabbak a múltbélieknél és azt gondolná az ember, hogy 2021-ben, ezen a fejlettségi szinten ez nem fordulhat elő. De igen, és egyre inkább előfordul. Ehhez képest a 2000-2010 között gyártott eszközök közül amik kikupálódtak és megszabadtották őket a gyerekbetegségeiktől, azok a mai napig megbízhatóan teszik a dolgukat.

Valahogy még mindig túl nagyra méretezed a hasonlataidban a technológiák közti szakadékot (értsd: szándékosan szalmabábozol).

Egy 2G butatelefon és egy 4G okostelefon között nem az a különbség, mint egy sparhelt és egy indukciós főzőlap között. Hanem annyi, mint egy hagyományos villanytűzhely és egy netre kötött okostűzhely között, ami főzés előtt-után-közben firmware-t frissít és 5-8 év alatt folyamatosan elveszti a teljesítményét, tehát lassabban fő meg rajta az étel, míg végül már csak olyan lassan és annyi beavatkozással készül el rajta minden, mintha hagyományos villanytűzhelyt használnál.

Egyébként, ha valaki (pláne idős ember) sparheltet szeretne továbbra is használni, mert nem akar az indukciós főzőlap számára kezelhetetlen tapicskoló érintőgombjaival szarakodni, akkor te ezt miért nem vagy képes megérteni? Tőlem várod, hogy fogadjak el minden tapicskolót (még a 100% full fogyasztó tinédzsereket is, akik semmi exkluzívat nem csinálnak az okostelefonon), de arra meg még nálam is jobban fújsz, aki nem akar előre a semmibe rohanni a legújabb technológiákért, amik mérnök uraságodnak beváltak.

Egyelőre nem Gizi mama füstje pöfög, hanem az évente újravásárolt okostelefonok gyártósorainak energiáját előállító szénerőművek. Ugyanígy pöfögnek a nyugat-európai és amerikai adatközpontok amik az okostelefon okosságát adják. Ugyanígy pöfögnek a köztes routerek, amik eljuttatják az életed minden másodpercét az adatközpontba, profilozás céljából, meg vissza az okostelefonodra a reklámot. Ugyanígy pöfög a teherautó, amikor kiszállítja neked a Wish-ről megrendelt hulladékot.

Mindeközben Gizi mama továbbra is jól elvan Nokia C2-01-en, újravásárlás nélkül.

És a 2g eszközök, meg azok áramfelvétele, és a azokat életbe tartó erőművek pöfögése már nem számít? Ki mondja meg, hogy az még jó, vagy szükséges rossz? 
Ne legyen ilyen. Le az összessel. 

 Azt jól tudjuk, hogy a 200W-os izzó, ami nekünk jó, mindig kevésbé lesz bloat, mint a másik 10W-os csudawifiokosizója. Bár mindkettőt a másik kontinensröl pöfögtetik. 
(Erről jut eszembe, múltkor a piacon láttam 200W-os égőket. De én balga nem vettem, pedig egy összehasonlításos tesztet megért volna. :/ ) 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Azért bammeg a hagyományos cekaszos rezsó meg egy modern indukciós lap is kifejezetten jelentős különbség, igen, de a 2G-s butatelefon, ami csak hang és szöveges üzenet átvitelére képes, ahhoz viszonyítva egy zsebben elférő komplett számítógép, amivel (a funkciók között 1234. helyen) telefonálni is lehet... Szóval én maradnék a fatüzelésű sparhelt és az indukciós lap relációnál...

"Egyébként, ha valaki (pláne idős ember) sparheltet szeretne továbbra is használni" - használja, a 2G ugyanis marad, azt senki nem fogja kihajítani. Majd talán évek múlva.

"aki nem akar előre a semmibe rohanni a legújabb technológiákért," - rosszul mondod: aki bent akar ragadni egy csillió+1 éves technológiában (Nézz utána, hogy a 3G mióta létezik, illetve a helyette ajánlott 4G hány éve van a piacon...). Ha neked ez "előre rohanás", akkor valami nagyon hibádzik a nyakad fölött...

Szóval én maradnék a fatüzelésű sparhelt és az indukciós lap relációnál...

Mondjuk úgy, hogy te úgy éreznéd magad egy butatelefonnal, mintha indukciós főzőlap helyett sparheltet kéne használnod. Mivel a te tudatodban minden, ami nem korszerű™, az ágyúként lő ki téged a múltba™, ahol kényelmetlenül érzed magad.

használja, a 2G ugyanis marad, azt senki nem fogja kihajítani. Majd talán évek múlva.

Az NMHH mégis inkább szeretné bevásároltatni az indukciós főzőlapokat.

aki bent akar ragadni egy csillió+1 éves technológiában

Nem akar bentragadni. Egyszerűen arról van szó, hogy van egy technológiai szint, ami félmillió embernek elegendő. Erre rá lehet fogni, hogy nem próbált még soha okostelefon, de totál abszurd, mivel ez a félmillió ember nem egy barlangban él, ahonnét soha nem néz ki. Közel hétmillió okostelefon országában látja a tévében, a buszon, a metrón az utcán, hogy a függők hogyan tapicskolnak. Valószínűleg meg is fordult már a fejében, hogy mi lenne, ha venne egy okostelefont, de mivel elégedett a 2G-3G nyújtotta lehetőségekkel, így letett róla. Az NMHH, a profitbuzi szolgáltatók és mérnök uraságod ezt akarja megváltoztatni egy olyan illuzionális felhatalmazással, mint az elavultság.

A lélegzetvétel is több millió éves, mégis jól működik és nem kell hozzá okoslélegeztetőgép, hogy több oxigénhez jusson a sokbites™ agyad, nehogy lemaradj™ az illuzionális versenyben, amit magadra erőltetsz a reklámok agymosása következtében.

Én ezt egy szóval sem mondtam. Egyébként ha arra célzol, hogy én neveltem őket, akkor jobb ha tudod, hogy nem.

Az én elméletem az, hogy ahogyan az informatika szépen lassan beszivárgott a mindennapi életbe, a minőség és megbízhatóság helyett az alacsony ár és a trendiség lett az, amitől egy kütyüt el lehet adni. A fejlesztéseket pörgetik, hogy minél előbb piacra lehessen dobni a terméket, a hibákat meg ráérünk majd később javítani.

Te mit gondolsz, szerinted mi az oka?

Osztott a felelősség, mert a munkaadó pedig hajszolja a szerencsétlen kódert. Amit hiányolok, az az, hogy diszkutáljunk végig minden lehetséges esetet, hibaállípotot, s ezekből fakadó igények szerint kezeljünk le mindent, ne pedig felboruljunk, mint a büdösbogár. Vagy csak elsunnyogjunk UI-ra kivezetendő, logolandó infót, vagy mindegy az, csak időbélyeg legyen, nehogy el kelljen töprengeni rajta, hogy abból a rakásból épp most melyik is kellene.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De értsd már meg, hogy gyakorlatilag ez a feature _senkit_ nem érdekel ezért nincs. Mert vagy direkt kivették amikor átvitték a kódot az új telóra, vagy mert bele se fejlesztették ha előlről kezdték. És amikor benne volt, simán lehet, hogy debug infó volt, csak te örültél neki.

Akkor tulajdonképpen milyen konkrét típusokat is érint? Mondjatok egy olyan telót, ami 3G-nél fejlettebb hálózatot nem ismer, de okos telefon. Ami mobil netezésre alkalmas és az op. rendszere kiállja a biztonsági követelményeket 2021-ben.

Szerkesztve: 2021. 10. 08., p – 15:42

Nem értem, aki egyébként nem netezik, csak telefon/sms -ezik, annak kell bármit csinálnia? Nagymamámnak ilyenje van: https://www.alza.hu/evolveo-easyphone-xd-piros-ezust-d4183812.htm

Ha ezek maradhatnak, akkor szerintem feleslegesen parádézik a posztoló.

szerk.: úgy látom nem kell aggódni: https://hup.hu/comment/2683215#comment-2683215

Műhiszti.

Olyan telefon kell mindenkinek eztán, ami képes 3G szolgáltatás nélkül hanghívások és SMS-ek küldésére-fogadására akár 2G-n, akár 4G-n vagy 5G-n. Jellemzően az ilyen készüklékek az okostelefonok, mert "butatelefon"-ra annyira szűk a piaci igény, hogy nem éri meg ilyeneket kifejleszteni, árusítani.

De természetesen attól még, hogy bárki vesz egy okostelefont, nem kell, pláne nem kötelező internetezni rajta és bármilyen médiát fogyasztani az addigi telefonáláson és SMS küldésen felül. Ez az egész poszt egy teljesen felesleges propaganda a fejlődés ellen, különböző, tévesen használt magyarázatokkal, okokkal.

Olyan telefon kell mindenkinek eztán, ami képes 3G szolgáltatás nélkül hanghívások és SMS-ek küldésére-fogadására akár 2G-n, akár 4G-n vagy 5G-n.

Amire 2G-n tökéletesen alkalmas egy GSM telefon is. Az NMHH (ami jelenleg mobilszolgáltatók profitérdekeinek ügyeletes talpnyalója) mégis, ezeket is lecseréltetné.

Jellemzően az ilyen készüklékek az okostelefonok, mert "butatelefon"-ra annyira szűk a piaci igény, hogy nem éri meg ilyeneket kifejleszteni, árusítani.

A szűk™ piaci igény: egymillió-hatszázezer butatelefonban használt mobil-előfizetés. [1]

Egyrészt, ez a piac valójában már telített. Másrészt, a gyártók sokkal többet kaszálnak etikátlanul az okostelefonokon, mint etikusan tehetnék a butatelefonokon. Adatgyűjtögetés, reklámok pofába villantása, tervezett (szoftveres) elavulás stb. Tehát nem nem éri meg, hanem nem akarnak igényes, hagyományos mobiltelefonokat fejleszteni

De természetesen attól még, hogy bárki vesz egy okostelefont, nem kell, pláne nem kötelező internetezni rajta és bármilyen médiát fogyasztani

Ha nem akar internetezni rajta, akkor miért vesz okostelefont? Sokkal olcsóbb egy régi, jól bevált, akár használt piacról beszerzett butatelefon. Egyébként meg akinek ott a kezében az okostelefon, az fog internetet használni, mert minden telekommunikációval kapcsolatos reklámban ez van az átadni kívánt életérzés™ fókuszpontjában, az okostelefon-tapicskolás és a pikkpakk tapicskolásra működik az élet idealizmusa.

"Amire 2G-n tökéletesen alkalmas egy GSM telefon is. Az NMHH (ami jelenleg mobilszolgáltatók profitérdekeinek ügyeletes talpnyalója) mégis, ezeket is lecseréltetné."

A lehetőség van támogatott cserére/lecseréltetné közötti "árnyalatnyi" különbséget úgy látom, nem akarod észlelni... merthogy van különbség... (És nem is kicsi...)

Nem lecseréltetné, hanem lehetőséget és támogatást ad a lecserélésre. Ráadásul nem kötelező okostelefonra cserélni, vehet a támogatás használatával nem-okosat is, amennyiben az teljesíti a szükséges techológiai elvárást.

Az egymillió-hatszázezer butatelefon az valójában nem ennyi valódi telefon emberek kezében, hanem ennek nagy rásze már valahová beépített GSM kommunikációs eszköz, ami a statisztikát szülő rendszer számára nem "butatelefon"-két, hanem "nem-okos" telefonként látszik. Pl. a kocsiban lévő állófűtés GSM modulja is ilyen. Akkor most a kocsim veszélyben van, mert az állófűtést kapcsoló GSM modult az NMHH lecserélteti egy okostelefonra kötelezően, ami miatt aztán a kocsi elcsábul a neten és összevásárol midengéle hülyeséget, mert azt fogja nézegetni?

Azért nem akarnak igényes, hagyományos telefont fejleszteni és gyártani, mert SENKINEK NEM KELL ILYEN!

Okostelefont ezer dologra lehet használni akár élő internet kapcsolat nélkül is, hadd ne soroljam már itt fel.

Egyáltalán! Mi a halálért fáj az neked, hogy bárki akar venni egy okostelefont? Akármilyen okból. Ezel felül neked vagy itt bármelyikünknek mi köze hozzá, hogy azon internetezik vagy sem, és ha igen, akkor mit?

A 3G-t lekapcsolják, mert elavult, energia pazarló és a működési frekvenciáit is lehet már újabb technológiákkal hatékonyabban használni. Ennyi. Lovaskocsi sem fut már annyi, mint 1892-ben, meg a léghajók is kimentek a divatból a repülőgépek megjelenésével. A világ fejlődik. Ez igaz abban az esetben is, ha ez neked tetszik, de abban az esetben is, ha neked nem tetszik. Ezen felül nem a technológia rontja el az embereket, hanem a technológia használati módja. De utóbbit nem technológiai eszközökkel, hanem oktatással lehet javítani. Az semennyire sem segít, ha a technológia fejlődését megállítjuk, mert akkor az emberek más módot találnak a rossz irányba menni - ha arra akarnak menni (oktatással ez elkerülhető lehet, esetleg).

Szerintem van még olyan afrikai ország, ahol a Windows XP-s PC-ről és a 3G mobilszolgáltatásról még csak álmodoznak, mert nem tartanak ott fejlettségben és pénzügyileg. Az idő mindig jó, kevés az 1 km2-re jutó lakosság akivel küzdeni kellene. Javaslom az oda költözést! Ott nem kellene minden egyes nap ez ellen a techikai fejlődés ellen vívni a szélmalomharcot haszontalanul, hanem simán csak kampányolni kellene, hogy ne erőltessük az olyan túlzó fejlesztéseket, ami a GSM-en meg a Win3.1-en túlmutat, mert csak pénzszórás, népbutítás az egész.

Az az igazság, hogy az "elején" ezeket olvasni vicces volt. Aztán egy idő után fárasztó lett, hozzá is szóltam itt-ott, hogy szerintem nem kell ez, de nyilván hasztalanul, mint más. Aztán mostanra már a nagy demokráciában is simán azt mondom, hogy igenis van olyan, amit ki kellene moderálni folyamatosan...

Az az igazság, hogy az "elején" ezeket olvasni vicces volt. Aztán egy idő után fárasztó lett, hozzá is szóltam itt-ott, hogy szerintem nem kell ez, de nyilván hasztalanul, mint más. Aztán mostanra már a nagy demokráciában is simán azt mondom, hogy igenis van olyan, amit ki kellene moderálni folyamatosan...

Hatalmas +1

Afrikaban sok helyen mar alapbol a 4/5. generacios halozatot epitettek ki, mert mire eljutottak oda, mar az volt az epp aktualis technika. Plusz a nepesseg eleg durva par helyen (par evtized mulva a jelenlegi trendek szerint Nigeria lesz a legnepesebb orszag, lehagyva Kinat es Indiat).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Javaslom az oda költözést!

Én is javasolhatnám a Dél-Koreába, Japánba költözést, de nem teszem, mert bármennyire is ellentétes a véleményünk, felfogom, hogy mérnök uraságodnak is ugyanannyi joga van itt élni, mint nekem.

Ha a régi technológiáknak a kivezetését megoldanák úgy, hogy áttelepítik fejlődő országokba (pl. Afrikába) és ott fel is installálják, az sok szempontból jobb, etikusabb és fenntarthatóbb lenne, de nem ez történik. A buta- és okostelefonok a szeméttelepre kerülnek, a 3G-bázisállomásokat pedig szabványos™ selejtezési és megsemmisítési procedúrát követően bezúzzák. Afrikában pedig majd megoldják a mobilkommunikációt, ahogy tudják. Vagy majd valamelyik multi telepít léggömbös, meg műholdas internetet, hogy Facebook-függővé tehesse a lakosságot.

Ahogy látom neked semmilyen tapasztalatod sincs akár az üzemeltetés, akár a fejlesztés terén. A 3G hardware egyszerűen rohad ki alólunk, a szoftver támogatása érdeklődés hiányában nehéz (nincs rá pénz), hardver hiányában meg még nehezebb. Igény sincs 3G-re. Szóval lekapcsolásra kerül. De ezt már kb. 5 éve rebesgetik szakmai körökben.

Mégis megbízhatóbban használható a 3G telefonhívásra és bizonyos helyeken még internetezésre is, mint a 4G. Plusz, nem látom véletleszerűen összeomlani a 3G-cellákat szerte az országban. VoLTE-hívást random megszakadásáról annál inkább hallok sokakat panaszkodni, akár a legcsilimodernebb készülékek birtokában.

Ez az okfejtés annyira gáz, hogy már jó! :D

"Szégyen és gyalázat, hogy az NMHH ennyire nyíltan részese már a mobilszolgáltatók kartelljének és továbbra sem a piaci igényeket (vagyis: a 3G további használatát) tartja szem előtt,"

Jelenleg a piac 3,5%-a 3G. Fenntartani ezt a hálózatot teljesen energiapazarló. A váltás egyszeri költsége sokkal kisebb, mint fenntartani a hálózatot, ami teljesen energiapazarló is, a 4G/5G energiahatékonysága sokkal jobb.

Te azzal, hogy fenntartanád ezt a hálózatot, a pazarlás mellé állsz. Pedig én úgy tudtam, hogy nem vagy egy pazarló ember. Pedig sajnos az vagy.

Jelenleg a piac 3,5%-a 3G.

2020 4. negyedévében a hívások 46%-a még mindig 3G-n lett bonyolítva. Vajon miért? Azért, mert a szolgáltatók bázisállomásainak, telefonközpontjainak VoLTE implementációja nem kompatbilis számos készülékkel. Ezeket a készülékeket szolgáltatói oldalon előszeretettel blokkolják a VoLTE-ről. Mi történik ilyenkor? Az okostelefon (4G telefonról beszélünk!) visszavált 3G-re, ahol tud szimultán internet-forgalmat és a folyamatban lévő hívást bonyolítani. 2G-n ez nem lehetséges. Az se biztos, hogy a szolgáltatók jelenlegi 2G hálózata elbírja ezt a 46%-ot

Fenntartani ezt a hálózatot teljesen energiapazarló. A váltás egyszeri költsége sokkal kisebb, mint fenntartani a hálózatot, ami teljesen energiapazarló is, a 4G/5G energiahatékonysága sokkal jobb.

Ami igazán energiapazarló, az az, hogy sokan a 4G készüléküket fogják amiatt lecserélni, hogy hívás közben nem tudnak többé internetezni, a 3G lekapcsolás után, hiszen ez 2G hálózaton nem lehetséges. Ami igazán energiapazarló, hogy az NMHH a propaganda-anyagaiban nyolszázezer és másfélmillió fő közötti tömegeket igyekszik áterőltetni 4G-5G képes okostelefonra. Igazán energiapazarló a cserekészülékeket legyártani. Igazán energiapazarló a (még működő) butatelefonokat begyűjteni, elszállítani, megsemmisíteni. Miközben semmi szükség nem lenne rá, hiszen a 2G hálózaton zavartalanul tudnának tovább működni.

Te azzal, hogy fenntartanád ezt a hálózatot, a pazarlás mellé állsz.

A világ nem TDP-idealizmusok és befektetőlogikával működik, amire a tech-reklámok és a specifikációpornó szűkítették a látókörödet. Attól még, hogy egy 4G hálózat vagy egy okostelefon egy milliwattal kevesebbet fogyaszt, a legyártása, az elszállítása, az általa megváltoztatott felhasználói szokások még vezethetnek több energiapazarláshoz. És vezetnek is. Egy okostelefonnak sokkal nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint egy butatelefonnak. Ebben benne van az életciklusától elkezdve minden odáig, hogy milyen cloud és mobilhálózati infrastruktúrák kellenek mögé, a róla használt szolgáltatásoknak.

Ez a topic annak a többszázezer embernek a több, mint egymillió butatelefonjáról szól, akiket állami támogatással szeretnének okostelefonra áterőltetni, ezzel nagyobb energiapazarlást okozni. Ez pedig nem is kell, hogy szorosan kapcsolódjon a 3G lekapcsolásához. Csak megragadták az alkalmat, hogy bevásároltassanak mindenkivel egy okostelefont. Amire semmi szükség nem lenne egyébként.

Az persze nem baj, ha az állam torzítja a piacot. 7 év kötelező támogatás, egységes töltő, vám mindenre, magánkézben lévő meddőségi központok államosítása, minimálbér, csok, hatósági árak, stbstbstbstbstb...

Valamilyen szinten igen, de nem ártana, ha néha beszélnének az emberek arról, hogy mi az állam feladata és mi nem.

Azt azért érdekes mondani, hogy egy piaci szereplő döntése torzítja a piacot. Az maga a piac, saját magát hogy torzítja? Ezzel az erővel egy fagyizó/bádogos/technológia megjelenése/megszűnése is torzítja...

Számomra felfoghatatlan, hogy erre miért kell közpénzt költeni.

Azért, hogy a "kormány kényszerit a 3g telefonom eldobására, és új vásárlására" emberkék ne pattogjanak sokat. Ennél sokkal kérdésesebb dolgokra is szórunk közpénzt.

Mondjuk megmondom őszintén, szerintem egy zsákfalura való emberről van szó maximum.

Nyilván a telefonvásárlás elsőszámú nyertese a Samsung, Huawei és társai. De aztán ott a többi.

A nem vagyok hülyében az eladó, a pénztáros, meg az árufeltöltő.

A futárszolgálatos munkatárs.

A kamionsofőr.

A 27%-os ÁFA, ami visszacsorog az államkasszába.

A szervizképviselet munkatársai, akiket nem rúgnak ki, mert van szervizelendő telefon az országban.

Stb...

Az okostelefon-használók aránya a teljes lakosságon belül 75%, a mobilhasználókon belül 80%. Ez nem változott jelentősen 2019
óta.

A 3,8 millió mobilhasználó háztartás összesen 8,1 millió mobil-előfizetéssel rendelkezik, vagyis egy háztartás átlagosan 2,2 sim-kártyát használ.

https://nmhh.hu/dokumentum/218695/haztartasi_felmeres_2020.pdf

Amiből egymillió-hatszázezer hagyományos mobiltelefon következik. Ha feltesszük, hogy mindegyik készülék dual SIM-es (természetesen nem az), akkor is nyolcszáztízezer készülékről beszélünk.

Kicsit nagyra nőtt az a zsákfalu™.

A sim-kártyák 70%-án van mobilinternet-előfizetés (ez is növekedett 65%-ról) és 80%-ukat használják okostelefonban.

Tehát jelenleg többen használnak okostelefont, mint mobilnetet.

Akkor most tippeld meg, hogy az egymillió-hatszázezer nem okostelefonból mennyi az, amiben mobilnetet használnak!

Na, az a zsákfalu.

Akkor most tippeld meg, hogy az egymillió-hatszázezer nem okostelefonból mennyi az, amiben mobilnetet használnak!

Nem ezt kell megtippelnem, mivel az NMHH nem csak ezeket akarja lecseréltetni. Különös figyelmet szentel például a zömében butatelefont használó idősebb korosztály okostelefonokra való áterőltetésére. Sőt, még anyagilag is támogatja.

Na, az a zsákfalu.

8,1 millió SIM kártyára eső mobil-internet előfizetések 70%-a az 5,6 millió. Ennek 6,7%-a csatlakozik 3G-n (2020 Q4: Mobilinternetre csatlakozott SIM-kártyák megoszlásának alakulása a hálózat típusa szerint), ami háromszáznyolcvanezer előfizetés.

Mondom, amilyen kicsi volt az a zsákfalu™ a mobilszolgáltató-multik és az NMHH közös marketingasztalán, olyan szép nagy megyeszékhellyé nőtt végül.

Olyan is van ami teljesen ficsőr phone, alap funkciókon (telefon, sms) kivül nem is tud semmit, szöveges a kijelzője, ámde van 4G kapcsolata, ami csak azért van, hogy Wifin vagy kábelen leadja a másik eszközödnek :)

Egy időben szemeztem velük, de rájöttem hogy sajnos smartphone függő vagyok (azonnali bankolás és waze vagy azzal egyenértékű navi nélkül nehézkesebb lenne az életem).

Olyan is van ami teljesen ficsőr phone, alap funkciókon (telefon, sms) kivül nem is tud semmit, szöveges a kijelzője, ámde van 4G kapcsolata, ami csak azért van, hogy Wifin vagy kábelen leadja a másik eszközödnek :)

És a VoLTE hívások is zavartalanul mennek ezekkel minden szolgáltató mobilhálózatán, igaz?

Mit tudom én. Van pár. El kell olvasni. Miért kell neked minden szolgáltató minden hálózata? Az nem elég ahol élsz? Vagy az általad idealizált világban a telefon olcsó lesz, két hétig birja akksival, mindent (is) tud, negativ képességei vagy oldala nincs, és olcsó mint a szemét. Gondolom.

Most pont így van, nem kell senkinek lecserélnie a mobiltelefonját, amit nem muszáj cserélni. Ha mobilnetezésre kell a telefon, és csak 3G képes mobilnet területen, akkor cserélni kell, tehát muszáj. Egyébként nem hiszem, hogy létezik olyan felhasználó, aki rendszeresen használ mobilnetet, de nem cserélt már régen készüléket 4G képességűre, hanem a 3G-vel szerencsétlenkedik folyamatosan.

Most pont így van, a mobilnetet nem használó telefonokat nem kell lecserélni a 3G lekapcsolásakor, mert 2G-n továbbra is tudnak hanghívásokat és SMS forgalmat bonyolítani. Nincsenek 3G-only készülékek, amik nem tudnak 2G kapcsolatot létesíteni.

Ergo most épp az idealizált világodban élsz, nincs is miről többet eszmefuttatni a témában.

Nekem inkább a roaming az aggodalmam. Egy olcsó gombos 4G telefon, ami mondjuk itthon kompatibilis a szolgáltatóm hálózatával és megy rajta a VoLTE, ha kiutazom külföldre, ott nem biztos hogy menni fog azon a hálózaton.  Ilyen értelemben csak a GSM-ben tudok megbízni, az mindenhol menni fog.

A valódi piaci igény _szerinted_ a 3G, a piac szerint meg nem. Az 500.000 3G-s készülék a teljes piacnak egyszámjegyű százaléka (bevétel szempontjából még kevesebb) - innentől de, a piacnak az igényét szolgálják ki: egy drága, kevé sügyfél által használt szolgáltatást fognak kivezetni - amit így nem kell a többi ügyfélnek is finanszíroznia az előfizetési díjakban. (Mert a 3G-t használó ügyfelektől származó bevétel messze nem fedezi - már csak az ügyfélszám alapján sem - a 3G szolgáltatás valós költségeit.

Amit tudunk: A 2g-3g nem okostelefonokat biztos, hogy nem kell kidobni, mert 2g-n továbbra is lehet arra használni, amire eddig: Telefonálni.

 Amit feltételezünk: A 2g-3g okostelefonokat, ki kell dobni, ha az ember használja a okosfunkciókat, ami jellemzően mobilinternetet igényel. Ha a tulajdonos nem használja a mobilinternet előnyeit, 2g-n tökéletesen lehet használni telefonálásra. 
 
 Amit állítasz: Azok, akik azért fogják lecserélni kidobni a csak 2g-3g-t tudó telefonjaikat, mert a okostelefon funkcióját nem tudják rendesen (ki)használni, azokra erőltetnek bármit is. 

A valóság: senkire sincs semmi olyan erőltetve, amit eddig nem csinált volna. 

 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

na igen, de hajbazer álláspontja az hogy ha a média, multik gonosz mumus billgétsz háttérhatalom gyíkemberek
nem erőltetnek az emberiségnek ezt a vonalat akkor az emberiség nem akarna újat.

Bár úgy vélem az emberekben genetikailag benne van a kíváncsiság az újítási vágy és az új dolgok megszerzése,
kipróbálása hiszen ezt a "kütyümániát" nem a 90-es évek hozta...
Eddig is ez az ösztön juttatott el a gonosz kőeszközökön, települések városok építésén erdők kivágásán, ipari forradalmon stb. át.

Az emberiség egész története a teremtéstől vagy ősembertől kezdve a kíváncsiság és újítás útján haladt, bármi áron...

Ezt csináljuk már körülbelül 5.000 - 30.000 éve de persze mindig van néhány ember aki azt hiszi az egész emberiség pont most fog szembe menni a sok ezer éves dolgaival... :)

Te is gondolod egyféleképpen, én is és ő is, ez egy meddő szélmalom-vita, nemhogy az emberiséget de még ezt a fórumot sem fogja egyikőnk sem megváltoztatni a nézeteivel, hajbazer is évek óta tolja, van aki részben egyet ért vele van aki meg túl radikálisnak tartja, előrébb persze eddig sem lettünk vele de legalább hátrébb sem. :)

na igen, de hajbazer álláspontja az hogy ha a média, multik gonosz mumus billgétsz háttérhatalom gyíkemberek

Hajbazer álláspontja az, hogy az embereket túlfogyasztásra és a jelen helyzetükkel való folyamatos elégedetlenségre manipulálják mindamellett, hogy rövid elavulásra tervezik azokat a termékeket, amikkel a mesterségesen generált elégedetlenséget átemenetileg "megoldják" egy polcról levehető megoldással.

nem erőltetnek az emberiségnek ezt a vonalat akkor az emberiség nem akarna újat.

Ha holnaptól betiltanánk minden okostelefon és mobilszolgáltatói reklámot, akciót, akkor jövőre hány okostelefonnal kevesebbet vásárolnának? Netán szerinted mindenki ugyanannyit vásárolna? Különösen gondolok itt az újravásárlásokra, vagyis amikor adott készüléket még 3-4 évig nyugodtan használhatott volna az illető, de inkább lecserélte.

Az emberiség egész története a teremtéstől vagy ősembertől kezdve a kíváncsiság és újítás útján haladt, bármi áron...

Ez így van. Viszont egy új okostelefon bevásárlása az égvilágon semmilyen szinten nem haladás vagy újítás. Csak fogyasztás.

"amikor adott készüléket még 3-4 évig nyugodtan használhatott volna az illető" - A 3G-only készüléket eredeti funkcióinak megfelelően a 3G kikapcsolása után csak egy technológiai visszalépés árán lehetne tovább használni. A visszalépés meg nem opció - megint csak értelmes emberek számára.

Az értelmes emberek nem vissza- és előrelépés síkon gondolkodnak, hanem szükségletekben és megoldásokban.

Amit mondasz, rendben is lenne, ha a csereakció a csak 3G-képes okostelefonokról szólna. A mobilnet nélküli 3G-butatelefonoknak nem visszalépés a lekapcsolás, mégis le akarja őket cseréltetni az NMHH.

Még mindig mobilkommunikációról beszélünk, de ne zavarjon. A többszázezer, 2G-t, 3G-t használó, mobilnet-előfizetéssel nem rendelkező előfizető szükséglete a nem helyhez kötött, hangalapú kommunikáció.

Szánalmas egyébként, hogy ennyire, szinte már szándékosan nem vagy hajlandó megérteni, hogy miről van szó, helyette jössz a degenerált, demagóg hasonlataiddal. Pláne, hogy a 2G hálózatot egyelőre senki nem is akarja lekapcsolni.

Na, akkor te hülyegyerek... Van 2G, és lesz is. Első körben azok a készülékek cserélhetők le, amik 3G-t tudnak, de többet nem. Ha és amennyiben marad az erre szánt keretből, akkor az ezeknél régebbi technolgiát tudó készülékek támogatott cseréjére is lehetőség lesz. A mobilnet nélküli eszközöknek a csere valóban előrelépés, ami neked fáj. De ez a te egyéni problémád, tessék belenyugodni.
 

"Aki eddig nem akart, az ezután se fog akarni" - Ebben miért vagy annyira biztos, te nagyonokos?
"A 20 ezer forintos támogatás gyakorlatilag az előfizetők megvesztegetése." - Most meg emeled a tétet, és btk.-s cselekménynek nevezed a csereakció során adott kedvezményt... Mondd, nem vagy te egy kicsit nagyon hibbant?

Amit tudunk: A 2g-3g nem okostelefonokat biztos, hogy nem kell kidobni, mert 2g-n továbbra is lehet arra használni, amire eddig: Telefonálni.

Igen, mi tudjuk, az NMHH pedig az ellenkezőjét ajánlja.

A 2g-3g okostelefonokat, ki kell dobni, ha az ember használja a okosfunkciókat, ami jellemzően mobilinternetet igényel. Ha a tulajdonos nem használja a mobilinternet előnyeit, 2g-n tökéletesen lehet használni telefonálásra. 

Igen, de például itt is lehet, hogy csak egy Facebookot használ 3G-n, amit lecserélhetne Facebook Lite-ra, ami 2G/EDGE-en is elég jól használható. Erről persze szintén kussol az NMHH.

Amit állítasz: Azok, akik azért fogják lecserélni kidobni a csak 2g-3g-t tudó telefonjaikat, mert a okostelefon funkcióját nem tudják rendesen (ki)használni, azokra erőltetnek bármit is. 

Gyakorlatilag minden 2G és 3G telefon felhasználó áterőltetésére indult médiakampány és jár állami támogatás.

A valóság: senkire sincs semmi olyan erőltetve, amit eddig nem csinált volna. 

A valóság: A kampány manipulatív, az állami támogatás pedig beavatkozásnak minősül a piacba. Tehát erőltetve van propagandával és gazdasági ösztönzőkkel.

"Igen, mi tudjuk, az NMHH pedig az ellenkezőjét ajánlja." - Légyszives idézd (forrásmegjelöléssel), ahol ezt _állítja_ az NMHH.

"Igen, de például itt is lehet, hogy csak egy Facebookot használ 3G-n, amit lecserélhetne Facebook Lite-ra, ami 2G/EDGE-en is elég jól használható." - Sajtreszelővel is lehet, tudjuk, és neked lehet, hogy az a perverz igényed, de másnak meg más. És ha már technológiát vált valaki, miért lenne jó a visszafelé lépés?

"Gyakorlatilag minden 2G és 3G telefon felhasználó áterőltetésére" - Aki erőltet bármit is, az te vagy ezzel a baromságoddal.

 

"Igen, mi tudjuk, az NMHH pedig az ellenkezőjét ajánlja." - Légyszives idézd (forrásmegjelöléssel), ahol ezt _állítja_ az NMHH.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Azt mondtam: ajánlja. Másként: propagálja. Idéztem már ebben a topicban, majd szépen megkeresed.

És ha már technológiát vált valaki, miért lenne jó a visszafelé lépés?

A technológia nem előre és visszafele síkon létezik, ahogy azt a tech-lakájmédia és a reklámhadjáratok által mesterségesen fenntartott fogyasztói társadalom beléd nevelte. A technológia azon a síkon létezik, hogy hány problémát szeretnék vele megoldani és ezért mennyi áldozatot vagyok hajlandó hozni, illetve mennyire szeretném kiszolgáltatni a saját és a körülöttem élők tudatát, idejét és személyes adatait a tech-multiknak. Ha egy okostelefon funkcióinak nagy részét kihasználod, azzal egyenesen arányosan a kiszolgáltatottságod is nő.

Emellett, van a fontosabb szempont, a valódi igény, szükséglet. Ha nekem nincs igényem, szükségem arra, hogy 0-24 csüngjek-lógjak közösségi hálókon, meg tudom nézni előre a menetrendet, megelégszem az SMS-ekkel, hanghívásokkal, akkor miért vegyek okostelefont? Ha pedig működik jól a Nokia C2-01, miért vegyek másikat? Ráadásul a 2021-es butatelefonok mind jóval kevesebbet tudnak, nehezebben kezelhetők és silányabb minőségűek, mint a régiek.

"A technológia nem előre és visszafele síkon létezik," - A 2G/2.5G/3G/4G szerinted előre/hátra vagy oldalra? Mert most erről van szó. Ha valami 2.5G/3G mobilnetet tud, ott a 3G kikapcsolása visszalépés, ah tetszik, ha nem.

Az, hogy _neked_ nincs igényed bizonyos dolgokra, az csak annyit jelent, hogy _neked_ nem kell foglalkoznod a telefonod lecserélésével.
 

A 2G/2.5G/3G/4G szerinted előre/hátra vagy oldalra? Mert most erről van szó.

Attól függ, milyen szempontból. A 4G VoLTE szarul-húgyul implementált, semmivel sem kompatíbilis "szabványa" például egyértelműen hátralépés a 3G és a 2G vonalkapcsolt beszédcsatornáihoz képest. Meg úgy a telekom szakma legnagyobb szégyene is egyben.

Ha valami 2.5G/3G mobilnetet tud, ott a 3G kikapcsolása visszalépés, ah tetszik, ha nem.

Attól függ, mennyire és hogyan használják. Ha a mobilneten menetrendinfót nézegetnek vakbarát üzemmódban, grafikák, reklámok és csiligány, animációbuzi UI nélkül, akkor nem lehet érezni a visszalépést a 3G-EDGE síkon. Ha Facebook Lite-ot használnak, valamennyire lehet érezni, de nem számottevően. Ha Youtube-ot néz, akkor már lehet érezni, bár ha csak zenét hallgat rajta, akkor NewPipe simán streameli a 128 kbit/s hangsávot EDGE-en is. Ezt épp a napokban próbáltam ki a cégnél egy leszanált 3G okostelefonon.

Szóval, még mindig a szükségletektől függ az, hogy mi mennyire visszalépés, vagy hogy egyáltalán a vissza-előre szélsőségesen idealista, vadkapitalista, fejlődésmániás, iránybuzi narratívád értelmezhető-e. Te leszarod a szükségletet, amiből leginkább az látszik, hogy a gyártási évszám és a specifikációpornó elbirkásított csődületének egyik reklámok által agymosott éllovasa vagy.

Az, hogy _neked_ nincs igényed bizonyos dolgokra, az csak annyit jelent, hogy _neked_ nem kell foglalkoznod a telefonod lecserélésével.

Ahogy annak a többszázezer embernek sem, aki eddig jól megvolt okostelefon nélkül. Más kérdés, hogy az NMHH nem így gondolja és propagandát indított, hogy belebuzultassa őket az okostelefonokba.

"Attól függ, milyen szempontból. A 4G VoLTE szarul-húgyul implementált, semmivel sem kompatíbilis "szabványa" "
"Attól függ, mennyire és hogyan használják. Ha a mobilneten menetrendinfót nézegetnek vakbarát üzemmódban, grafikák, reklámok és csiligány, animációbuzi UI nélkül, akkor nem lehet érezni a visszalépést a 3G-EDGE síkon. "

Nem elsődlegesen a hangátvitelről van szó, nem amiatt jelent a 2.5G hátra- a 4G meg előrelépést.

Az ötszázezer az a 3G-eszközök száma. Az NMHH a 2G eszközök tulajdonosaival is lecseréltetné a mobilkészülékeiket.

Ja, és senki nem erőltet semmit, mert sehol nincs "kötelező" kitétel.

A szolgáltató multik általi marketing-erőszak, az állam általi gazdasági ösztönzés nálam kimerítik az erőltetés fogalmát egy olyan piacon, ahol 14 éve szabadon elérhető mindenki számára okostelefon, akár egy korábbi butatelefon áráért.

" Az NMHH a 2G eszközök tulajdonosaival is lecseréltetné" Nem lecseréltetné, hanem ha jut a keretből, akkor lehetőséget adnak az anyagilag támogatott cserére. Olyan készülékek esetén, amik technológiailag a kétütemű Trabant kategóriát alulról súrolják, miközben Euro1234-es szabványoknál tartunk. Egy régi, technológiailag elavult eszközt lecserélni szerintem nem gáz. Ha állami támogatás jut rá, akkor sem az.

Az, hogy valami elavult, nem jelenti, hogy ne szolgálná ki a tulajdonosa igényeit. Legalább félmillió eszköztulajdonos esetén a 2G-3G telefonok kiszolgálják az igényeket. Az elavult kártyát mutogatni elavult. :P

A trabantos hasonlat pedig ritka szar, mert egy okostelefon jobban szennyezi a környezetet, mint egy 2G vagy 3G telefon és a fenntartása is drágább.

Továbbra is arról beszélünk, hogy olyan embereket igyekeznek okostelefonra átpropagandázni, akik eddig is megvoltak okostelefon és mobilinternet nélkül. Ahelyett, hogy azokra lőnének, akik 3G-okostelefonnal rendelkeznek és tényleg elvesztik az okos funkcionalitás nagy részét.

Te azt mondod: 20ezer forintos pazarlás.
 Én azt mondom, 20ezer forintos kedvezmény azért, hogy a szennyező, veszélyeshulladék régi telefonokat ne a kommunális hulladékba dobják, hanem olyan helyen adják le, ahol esélyesen meg van oldva a újrafelhasználás, ártalmatlanítás.  

 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

A családban elég sok telefon megfordult az utóbbi x+sok évben, és nem, nem "bedöglött" a telefon volt a csere oka a legtöbb esetben, hanem a technológiai avulás, mert nem csak telefon+sms a használati cél, ezek -mondjuk úgy- másod-harmadrendű vagy a sorban még hátrébb lévő funkciók.
Nem tudom egyébként neked van-e valamilyen nagyobb "merítésed" arról, hogy milyen korú/Android verziót használó telefonok vannak az embereknél napi használatban. Nekem van saját és s másodkézből származó infóm erről, és bizony a 2-3 évesnél idősebb készülékek is elég szépen képviseltetik magukat. Persze nem a wish-ről kell csudafont venni, ami már amikor megrajzolták a kinézeté, már akkor sz@r volt, de a "2-3 év után bedöglött olcsó, húszezres okostelefon" kijelentésedet amíg nem támasztod alá több valós példával, addig csak FUD-nak lehet minősíteni.

nem "bedöglött" a telefon volt a csere oka a legtöbb esetben, hanem a technológiai avulás

Ami leginkább a szoftveres elavulásnak köszönhető, tehát megelőzhető lett volna, ha babzsákfejlesztőék kicsit jobban odafigyelnek a kompatíbilitásra, optimalizációra, meg ha a Google-milliárdokból esetleg futja pár évvel több OS-támogatásra.

nem csak telefon+sms a használati cél

Rendben, van egy kényelmeskedő, okostelefonfüggő családod. Ezt eddig is tudtuk.

Viszont, akinek csak a telefon és az SMS volt a cél eddig is és holnap is az lesz, az miért ne használhatná tovább a 2G, 3G telefonját? Miért képtelen az NMHH elfogadni és tényként kezelni, hogy aki 14 évig nem vásárolt magának okostelefont, se olcsót, se drágát, pedig bőven lett volna rá lehetősége, az esetleg lehet, hogy nem akar okostelefont használni?

Rendben, van egy kényelmeskedő, okostelefonfüggő családod.

Bár nem nekem szólt, de ilyen alapon kaphattam volna én is. Majd megkérdem nagyanyámat mit gondol erről, miközben a külföldön élő lányával vagy épp unokájával beszélget, és igen van notebookja, okostelefonja, internet és mobilnet előfizetése is. Vagy anyámat, fateromat vagy hugomat, akik az évi 1 max 2 alkalmon kívül (mikor hazautazom) is szeretnének néha látni. Vagy a haverokat akiket szétfújt a szél a nagyvilágban. :D

belőle már sikeresen okostelefon-függőt csinált a kedves családja

De miért állsz meg itt? Konkrétan telefont adtak a kezébe. Hát mi a büdös francnak neki egyáltalán bármi? Tenyésszen galambot, azzal majd tud üzengetni. Ha akar. De ne akarjon. Hát mit képzel?

És mielőtt jössz az érvelési hibás linkkel: te menthetetlenül hülye vagy.

Na most belinkelheted az egész érvelésihibás oldalt.

Na most belinkelheted az egész érvelésihibás oldalt.

Köszönöm, hogy megengeded. Akkor vegyük sorra.

Hát mi a büdös francnak neki egyáltalán bármi? Tenyésszen galambot, azzal majd tud üzengetni. Ha akar. De ne akarjon. Hát mit képzel?

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nem arról volt szó, hogy félmillióan postagalambbal oldják meg a mobilkommunikációt, hanem arról, hogy félmillióan 3G telefonnal és ők tetszik-nemtetszik, jól elvannak okostelefon nélkül. Tudom, multiéknak és a magadfajta fejlődésmániásnak ez nem tetszik és már rögtön 18. századot vizionálnak, ha valaki nem veszi meg a legújabb-legcsilibb okosgecit.

És mielőtt jössz az érvelési hibás linkkel: te menthetetlenül hülye vagy.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Én egy tudatos fogyasztó vagyok, aki a valóságban él és nem a reklámvalóságban, ahol a magadfajták. Mi sem tükrözi ezt jobban, mint a kognitív disszonanciával fűszerezett felháborodásod azon, hogy egyeseknek van pofájuk nem a legmodernebb technológiákat használni és nem olyan szinten függeni tech-multiéktól, ahogy ők ezt elvárják.

Én egy tudatos fogyasztó vagyok, aki a valóságban él

Nem. Te egy szerencsétlen retrográd luddita vagy, aki görcsösen a múltban akar élni, aki nem érti a jelent és fél a modern technikától. Hogy ezt lelpezd, folyamatos önismétlő szófosásba bonyolódsz, amiből elég hamar mindenki leveszi, hogy kb. semmihez nem értesz igazán mélyen (bár azt el kell ismerni, hogy úgy tűnik, hogy ha megszorulsz, legalább megpróbálsz utánaolvasni).

Tudod lehetne igazad jópár dologban, de a primitív személyeskedő hangvételed (az állandó jelleggel alkalmazott jelzőid) meg a szélsőséges világnézeted egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy normális emberek közösséget vállaljanak veled illetve a nézeteiddel. Ezzel gyakorlatilag az értelmes vitát ölöd meg még az előtt, hogy kialakulhatna. Persze ez is egy stratégia, csak talán nem a legjobb.

Ha akkora környezetvédő és -tudatos lennél, mint amekkorának hazudod magad még önmagadnak is, akkor baromi gyorsan redukálnád a szófosásaid mértékét kb. twitter üzenet méretűekre. Sőt, elég lenne, ha csak rant indexeket írnál, pl. "17" meg "142" és mindenki tudná úgyis, hogy most az "extraprofitról", a "multikról", a "régen minden jobbvolt" lázálomról van szó vagy éppen kedvenc oldalad akármelyik linkjéről. Olyan lennél, mint a viccmesélő törpék a viccben. Bár gyakorlatilag már most is olyan vagy :D

Szerintem itt a hupon benne vagy a karbonlábnyom top 5-ben az értelmetlen rant rohamaiddal. Főleg az értelem/mennyiség arányt tekintve. Meg hát ezeket a kirohanásokat is meg kell írni valamin (valszeg egy drágán üzemelő PCn + a hasonló monitor), át kell küldeni valahogy a hup-ra (hálózati eszközök, stb.), majd tárolni kell. Akár évtizedeken át.

Ha így nézzük, magad vagy a totális környezetszennyezés. :D

Ja és tessék az adekvát link, hogy spóroljak neked egy kis időt, ha még nem lenne rá hotkey-d: https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Te egy szerencsétlen retrográd luddita vagy

A luddita géprombolót jelent. Nekem nincs bajom a gépekkel. Jelenleg azzal van bajom, hogy félmillió működő eszközt (gépet) ki akarnak dobatni, vagy ha úgy tetszik: le akarnak rombolni. Azért, hogy a multik újra legyárthassák és újra megvásároltathassák. Plusz azért, mert arra már drágább szolgáltatásokat is eladhatnak.

aki görcsösen a múltban akar élni

Szerintem meg csak nem akarok görcsösen előre a semmibe rohanni, csak mert ezt láttam a reklámokban.

aki nem érti a jelent és fél a modern technikától

A féktelen pazarlás, az okostelefonok 1-2-3 évente lecserélgetését, a technológiai eszközök érzelmi manipulációval való reklámozását multimilliárdokból, na azt tényleg nem értem, hogy mi haszna ebből az emberiségnek azonkívül, hogy növeli a GDP-t. Mert amit te modern technikának mondasz és ami ellen általában kikelek, az erről szól. Lehet itt ördögöt festeni, szélsőségesen idealista módon skatulyázgatni engem, meg visszaküldeni a múltba, de attól még a jelen állás fenntarthatatlan, akárhogy próbálod szépíteni.

a primitív személyeskedő hangvételed

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Lehet velem normálisan beszélni, ha normálisan szólsz hozzám, nem pedig az elit lovon ülve, meg multik marketingközhelyeit puffogtatva.

a "régen minden jobbvolt" lázálomról van szó

Nincs szó arról, hogy szerintem régen minden jobb lett volna. Nem is gondolom, hogy minden jobb volt. Csak sokkal egyszerűbb ebbe beskatulyázni, mint megérteni, hogy valójában mit mondtam, mire akartam felhívni a figyelmet.

Ja és tessék az adekvát link, hogy spóroljak neked egy kis időt, ha még nem lenne rá hotkey-d: https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyeskedes

Nem követted el a személyeskedés érvelési hibáját. Linkelni pedig azért szoktam, mert a magadfajtákhoz hasonlóan egyeseknek fogalmuk nincs arról, hogy közhelyekkel, ellentmondásosan érvelnek. Ahogy neked sincs fogalmad arról, mimt jelent a személyeskedés, mint érvelési hiba (nem azt, amit a személyeskedés, mint hangvétel).

"Rendben, van egy kényelmeskedő, okostelefonfüggő családod. Ezt eddig is tudtuk." - remélhetőleg neked meg nincs családod...

Na elmondom neked, hogy a "kényelmeskedés" miben nyilvánul meg... Hosszabb szöveges üzenetek e-mail helyett valamilyen csevegő alkalmazásban. Igen, lehetne sms is, vagy épp telefonhívás is - az előbbi drága, az utóbbi ugyan ingyen van családon belül, de vagy fel tudja venni a hívott fél, vagy sem. És broadcast üzenetre sincs mód, ami pedig kifejezetten hasznos dolog. Ahogy hasznos az is, ha fotókat tudunk küldeni egymásnak. (Nem, az MMS-t felejtsük már el - drága egérmozi méretű szutyok) Közös naptár. Ezt azt gondolom, nem kell megmagyarázni.
Ezen felül Mobilbank (azonnali utalás príma dolog), BKK útvonaltervező, időjárás, E-kréta, díjnet, alkalmanként vonatjegy... És igen, Facebook Lite/Messenger Lite is, mert rengeteg ismerős van, akik ezeken a csatornákon érhetőek el.
Nekem még VPN, MS és Google Authenticator... Ja, és persze Slack, Viber, Zoom... Mert nem vagyok 5*8/7*24 a gép előtt.

Tudom, lehet esténként családi megbeszélni, hogy mi volt aznap, mi lesz holnap és a következő napokra mi várható (ezt _is_ csináljuk), meg lehet sárgacsekkezni és netbankolni, meg telefonon menetrendet megkérdezni... És ez az, amit nem akarok csinálni, mert a technika adta lehetőség kényelmesebbé teszi az életemet. Attól, hogy kényelmesebben élek, még nem kényelmeskedés - egyszerűen használom azt, amire az okostelefon értelmesen használható. (Arra is - meg játékra, szórakozásra is - bár a kikapcsolódás is értelmes használat - kellően mértéktartóan, természetesen)

Az okostelefontól függés nem a te pejoratív értelmezésednek megfelelően jelen van, de ha valaki itthon hagyja a készüléket, még nem dől össze a világ (Jó, nekem a BKV-bérletem abban van...)

 

Mivel ez a kötelezően használandó felület/alkalmazás az egykori elllllllenőőőőrzőőőkönyv helyett, így nem, nem vicc. És elég sok tantárgyból a házi feladat is ezen keresztül kerül kiadásra, úgyhogy iskolás korban lévő gyerekek mellett nem igazán lehet elkerülni a használatát.

Mondom, csak le™ voltál™ maradva™. Az újabb mindig jobb™.

mostani verzió már egy megváltás a desktophoz képest

Erre majd visszatérünk egy olyan témában, ami a desktop appok elsilányításáról és a tapicskoló UI-ok erőltetéséről szól. Legalább is, idézni fogom, ha fősodratú mérnök uraságod "véletlenül" nekiáll mindenjóahogyvankodni.

Hosszabb szöveges üzenetek e-mail helyett valamilyen csevegő alkalmazásban.

A regényírás helyett nyugodtan lehet személyesen beszélgetni, esténként. A lényegi információk (pl. mikor hol találkozzunk) megbeszélhetőek SMS-ben vagy rövid hívásban. Vannak olyan családi vagy flottás csomagok, amihez jár több tucat ingyen SMS.

meg telefonon menetrendet megkérdezni

Igen, ezt is lehet, de ha csak elfelejtetted otthon megnézni, mielőtt elindultál.

meg lehet sárgacsekkezni és netbankolni

Lehet csoportos átutalási megbízásokat felvenni és se okostelefonról, se netbankról nem kell többet kézzel átutalni. Én, akit minden hozzászólásodban lehordasz, hogy milyen lemaradott™ és elavult™ vagyok, így fizetem a számláim. Így sokkal kevesebbet bajlódom a számlákkal és a csekkekkel, mint te, sőt még okostelefonra sincs szükségem emiatt.

Tudom, lehet esténként családi megbeszélni, hogy mi volt aznap, mi lesz holnap és a következő napokra mi várható

Pontosan. Mindeközben pedig a küldözgetendő képeket is be lehet tenni egy mappába, amit az ilyen megbeszéléseknél meg lehet mutatni. Ha tényleg indok az okostelefon-használat mellett az, hogy a családodnak minőségi idő eltöltése helyett menedzsermódban küldözgess képeket, akkor téged a mindent azonnal akaró csecsemőegód irányít. Ami elég sajnálatos.

Az okostelefontól függés nem a te pejoratív értelmezésednek megfelelően jelen van

De igen, pontosan az én értelmezésemben van jelen, csak túl szörnyű lenne a tükörbe nézni és olyasvalakit látni viszont, aki függőt csinált a családjából. Ezért inkább felveszed a szemellenződ, ami a tükörbe nézésnél egy modern™, sikeres™, makulátlan™ mintafogyaszót mutat. Olyat, amilyet a telekommunikációs multik életérzésbuzi reklámvalóságaiban láttál.

És igen, Facebook Lite/Messenger Lite is, mert rengeteg ismerős van, akik ezeken a csatornákon érhetőek el.
Nekem még VPN, MS és Google Authenticator... Ja, és persze Slack, Viber, Zoom... Mert nem vagyok 5*8/7*24 a gép előtt.

De te mégis úgy döntöttél, hogy 0-24 elérhető akarsz lenni. Na és mi van azokkal, akik eddig elvoltak okostelefon nélkül, megnézték előzetesen vagy megkérdezték utólag telefonon a menetrendet, SMS-ben és hanghívásban, meg személyesen kommunikáltak? Rájuk a te világodban mindenképp a 5*8/7*24 online csüngés-lógás vár, tekintve hogy üdvözlöd az NMHH szélsőségesen fejlődésmániás propagandáját? Vagy képes vagy elfogadni, hogy ezeknek az embereknek nincs szükségük okostelefonra?

"nyugodtan lehet személyesen beszélgetni, esténként." - mint írtam, ez megvan. Az sms-re nincs mindenütt ingyenes opció, másrészt meg ahogy írtam, fotók is kellenek alkalom adtán, meg az is elvárt, hogy ha nem a telefon van "kéznél", hanem a notebook/pécé, akkor is ott legyen a kommunikációs eszköz/history... (Igen, azért, mert ez a kényelmes!)

"Igen, ezt is lehet, de ha csak elfelejtetted otthon megnézni, mielőtt elindultál." - Tudod nem mindenkor tudja az ember, hogy aznap hova-merre-mikor, illetve kényelmes, és mindegy mikor ér oda, ahova indult BKV-val.

"csoportos átutalási megbízásokat" - az mi a töcs? Ja, hogy csoportos beszedés? Igen, olyanom is van, de nem mindent intézek így, mert _nekem_ úgy kényelmes. Meg mondjuk családon belül is jól jött néha az, hogy napközben asap tudtam utalni. Ja, és amikor netbankba lépek be, akkor a búbánatnak van kedve SMS_ben kapott kódot pötyörészni... (Mobilos app-ba megjön a push a belépési kérésről, ott engedélyezem egy ujjlenyomattal, a weboldal meg továbbenged...)

"a küldözgetendő képeket is be lehet tenni egy mappába, amit az ilyen megbeszéléseknél meg lehet mutatni. Ha tényleg indok az okostelefon-használat mellett az, hogy a családodnak minőségi idő eltöltése helyett menedzsermódban küldözgess képeket, akkor téged a mindent azonnal akaró csecsemőegód irányít."

Igen, be lehet, de nem egy és nem két olyan dolog van, amikor jó azonnal tudni reagálni dolgokra, látni, és nem csak olvasni vagy elmondás alapján hallani a dolgokat... A családon és ismerősi körön belüli információcsere 2021-ben már messze több, mint a "hívd fel/küldj sms-t" szint, ami _neked_ ugyan elég, de másoknak meg marhára nem.

"aki függőt csinált a családjából" - Nem, senki nem "függő", hanem használó. A kisebbik lányomnak sem kell már az időbeli/alkalmazás szintű korlátozás: Csak akkor nyúl a telefon után, ha arra kifejezetten szüksége van, vagy mondjuk szórakozni szeretne egyik-másik játékkal. Egyébként meg a technológiai lehetőségeket kihasználó család még mindig jobb, mint a múltban ragadt "minekafejlődés" alapállásból uralkodó családfenntartóval megvert környezet...

"De te mégis úgy döntöttél, hogy 0-24 elérhető akarsz lenni. " - ezt sehol nem írtam, ezt te képzeled hozzá. A telefonomon napközben is csak akkor kapcsolok mobilnetet, ha valamit meg akarok nézni, vagy ha tudom, hogy munka okán elérhetőnek kell lennem, este/éjjel meg természetesen offline a telefon is meg én is.

Aki legalább részben ismeri a technológia adta lehetőségeket, és úgy dönt, hogy neki nincs rá szüksége, az teljesen rendben van, aki viszont még nem ismeri, annak kifejezetten hasznos tud lenni az, ha megismeri mire lehet használni a mobilkommunikációt - hogy aztán eldönthesse, kell-e neki, vagy sem.

 

Ja, hogy csoportos beszedés? Igen, olyanom is van, de nem mindent intézek így, mert _nekem_ úgy kényelmes.

Tehát neked kényelmes™ szöszmötölni az átutalásokkal, mintsem automatizálni, de te kiáltasz csillióéves™ lemaradást, ha valaki felhívja a menetrendinfót a 2G telefonjáról. Aham, mesélj még...

Mondom, csak arról van szó, amit te kényelmesnek érzel, amellett érvelsz a fejlődémániás, korszerűségbuzi demagóg érvkészleteddel. Mindeközben meg fullba tolod a fogyasztót, mert megfertőzték az agyadat a reklámok és a fejlődésmánia.

Ja, és amikor netbankba lépek be, akkor a búbánatnak van kedve SMS_ben kapott kódot pötyörészni...

Vagy lehet LogoManager-rel vagy Oxygen Phone Manager-rel összekapcsolni a gépeddel bluetooth-on, a megjelenő értesítőablakra rákattintani és bemásolni belőle a kódot. De lehet rá scriptet is írni.

A családon és ismerősi körön belüli információcsere 2021-ben már messze több, mint a "hívd fel/küldj sms-t" szint, ami _neked_ ugyan elég, de másoknak meg marhára nem.

Félmillió embernek bőven elég. Zeller Mérnök Úrnak nem elég.

Egyébként meg a technológiai lehetőségeket kihasználó család még mindig jobb, mint a múltban ragadt "minekafejlődés" alapállásból uralkodó családfenntartóval megvert környezet...

Kérdés, milyen szempontból. Másrészt attól, hogy valaki nem használ okostelefont, még használhat technológiai lehetőségeket. A fűtés, villany, világítás, vezetékes víz, vezetékes telefon, hagyományos mobiltelefon, gépkocsi, tömegközlekedés mind-mind technológiai lehetőségek. Az a baj veled, hogy azt vizionálod, hogy aki elutasítja az okostelefont, az rögtön már 200 évvel ezelőtt akar élni. Nem akar. Én se akarok. Az a félmillió ember sem akar, akinek 3G telefonja van. Nem vagy képes meglátni a fekete és a fehér között az árnyalatokat. Ha erre képes volnál, máris nem tűnne úgy, hogy egy csőlátású előre a semmibe fejlődésmániás vagy.

"Tehát neked kényelmes™ szöszmötölni az átutalásokkal, mintsem automatizálni," - Van, amit kényelmesebb mondjuk Díjnet-en kifizetni, vagy épp az xyz szolgáltatóval korábban megégetve magam inkább kérem a számlát, és utána utalom, de van olyan szolgáltató is, aminél neten lehet/kell havonta leadni a rendelést, de csak utalással lehet fizetni (Igen, tudom, leadom a rendelést az egyik böngészőfülön, a másikon belépek a netbankba... csak a netbankos belépés egy netbank megnyitásával, user/jelszó bepötyögésével több, mintha egyből a mobilos app-ot nyitánám meg, és oda belépve intézném el az utalást). De ha a gyerek elfelejt szólni, hogy kell valamit fizetni a suliban, akkor asap tudok utalni neki.

"Vagy lehet LogoManager-rel vagy Oxygen Phone Manager-rel összekapcsolni a gépeddel bluetooth-on, a megjelenő értesítőablakra rákattintani és bemásolni belőle a kódot. De lehet rá scriptet is írni." - Meg be is lehet fáradni a bankfiókba, igen, tudom... És ezek a szutyadék 3rd party alkalmazások futnak bárhol is? Meg ugye blútyúk kell nekik, ami egy asztali PC-ben nem igazánvan - fölölseges kütyüt meg minek pöfögtessek ide kínából, nem igaz?

"Félmillió embernek bőven elég." - Félmillió ember nél van olyan telefon használatban, ami 3G-t már tud, de 4G-t még nem tud. Hogy ezek az emberek használnák-e az okostelefonok adta lehetőségeket, azt te nem tudod megitélni, csak feltételezed, hogy nekik nem kell - mert te úgy döntöttél, hogy neked fölölseges (ergo mindenkinek fölölsleges). A másik xmillió előfizető meg használja a 4G/5G lehetőségeit és az okostelefonok szolgáltatásait.

"Másrészt attól, hogy valaki nem használ okostelefont, még használhat technológiai lehetőségeket. A fűtés, villany, világítás, vezetékes víz, vezetékes telefon, hagyományos mobiltelefon, gépkocsi, tömegközlekedés mind-mind technológiai lehetőségek." - csak nem mindegy, hogy vaskályha, gázkonvektor, vagy épp hőszivattyűs fűtés egy alig szigetelt/szigetelt/passzív ház kategóriájú épületben. Vagy épp 1W/négyzetméter elég a világításra, vagy 100W-os izzót dimmelve vakoskodik valaki... Szóval mindegyikben vannak különböző fejlődési lépcsők, amiket ki előbb, ki később, de meg fog tenni. Most egy ilyen lépcsőnél jár a mobilkommunikáció: a 3G-t, mint mobil adatkapcsolatot kivezetik, és akinek szüksége volt/van a mobil adatátvitelre a 3G-nél jobbat nem tudó készülékek tulajdonosai között, azok 20E Ft-os támogatással cserélhetik le a meglévő eszközeiket oylanra, ami a 3G lekapcsolása után is legalább olyan minőségi paraméterekkel rendelkező mobil adatátvitelt biztosít, mint a 3G.

"Az a félmillió ember sem akar, akinek 3G telefonja van. " - Ezt mondod te, aztán majd kiderül, hogy ebből hányan lesznek olyanok, akiknek az a  20E Ft és a 3G technológia lekapcsolása együttesen elég lesz ahhoz, hogy készüléket cseréljenek.
 

Miért döglene be attól, hogy húszezres? Nem látom az ok-okozat összefüggést. 

Mert olcsó, költségoptimalizált, ócska noname kínai hulladék, ami nem mellesleg az errefelé elitkedő fősodor szerint is már akkor elavult, amikor megveszed.

Nem minden olcsó telefon sz@r, és nem minden drága készülék jó. Elismerjük, hogy a te telefonod már újkorában is belépő szintű olcsó darab volt - és nézzenek oda, nem hullott szét... Nekem is van csillió éves Androidos telefonom, ami még működik, de szoftveresen már totál "gatya", mert olyan ósdi Android van rajta, amire már szinte semmilyen alkalmazás nem megy föl. Sajnos 4G-képes, így cserealapnak nem jó... :-P

Én a Nokia C2-01-et 2011-ben 26 ezer forintért vettem, ami az azóta kumulált 25%-os inflációt figyelembe véve ma egy Xiaomi Redmi A9 ára (32-34 ezer Ft). Ami meg már pont nem az a kínai szar kategória, amire utaltam, de semmi baj, szalmabábozz tovább.

Például az Alcatel Pixi 4, amit egészen 2019-ig árultak, az a kínai szar kategória, amire gondoltam. Érdekes, mert egy másik válaszodban még te is ekézted. [1]

újkorában (2016-ban) is jelentősen le volt maradva az _akkori_ technológiáktól.

Ja, persze, ott a 3G ellen kellett érvelni, azt meg kötelező™. Már megszoktuk. Ha a multik profitérdekében és a saját illuzionális kényelmed mellett kell beszélni, akkor nyugodtan ellentmondhatsz akár önmagadnak is.

Továbbá, megnézem, hogy egy Xiaomi Redmi A9 hány százalékban fogja közel ugyanazokat a funkciókat hozni 10 év múlva, mint ma, ugyanolyan hatékonysággal. Kb. örülni lehet majd, ha egyáltalán még bekapcsol. A Nokia C2-01 "belépőkategóriásként" kiállta az idő próbáját.

Akkoriban az volt a belépő kategória alja, árban is, tudásban is. "A Nokia C2-01 "belépőkategóriásként" kiállta az idő próbáját." - No akkor nézzük meg, hogy manapság mik a belépő szint alján lévő eszközök főbb tulajdonságai memóriában, CPU-ban, adatátvitelben, beszédminőségben, funkciókban (kamera (viddeo, fotó), stb.)... Ma egy belépő szintű telefon is kell, hogy 4G-t tudjon, hogy WiFi-n is kommunikáljon, hogy szabványos töltőcsatlakozója legyen(!)... Soroljam?

Nem kell sorolni, mert én ha megveszek valamit egy adott specifikációval, akkor azt várom tőle, hogy 10 év múlva is hozza azt, amire nekem abból szükségem van. A Nokia C2-01 ezt teljesíti. A kiállta az idő próbáját azt jelenti, hogy most is lehet vele azt csinálni, amit 2011-ben lehetett. Ez az okostelefonokról nem mondható el. Azok 5 éven belül a használhatatlanságig lassulnak, majd mindennel inkompatíbilisek lesznek. Végül egy 2G telefon lesz belőlük.

A C2 még tud elfogadható (3G) sebességű mobilnetet. De a 3G lekapcsolása után csak 2.5G-je lesz, ergo nem fogja tudni azt, amit eredetileg tudott.
Az 5+ éves okostelefonom 4G-s mobilneten tökéletesen működik, a meglévő nagyrakás alkalmazás működik, sőt ha kell, mondjuk WiFi hotspot-ként tudja továbbosztani a netet, amit 4G-n kap.

A te nokia készüléked messze nem tudja azt ma, amit egy jelenlegi belépő szintű készüléknek tudnia kell. És már évekkel ezelőtt is le volt ettől a paraméterhalmaztól maradva.

 

"Továbbá, megnézem, hogy egy Xiaomi Redmi A9 hány százalékban fogja közel ugyanazokat a funkciókat hozni 10 év múlva, mint ma, ugyanolyan hatékonysággal. "
 Pontosan 100%-ban.  A mostani funkcióit miért ne tudná? Azt tudod, hogy a elektronikai eszközök igy folyamatosan azt hozzák, ami? Tehát nem kopik igy a cpu meg a memória.

 Azt mondod, hogy de hozni fogja-e pont azt a elvárást amit a 10év múlva megkövetelnek? Ez most mintha azt várnád, hogy egy voodoo2-n fusson a red dead redemption 2 4K-ban. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Azt mondod, hogy de hozni fogja-e pont azt a elvárást amit a 10év múlva megkövetelnek? Ez most mintha azt várnád, hogy egy voodoo2-n fusson a red dead redemption 2 4K-ban. 

Nem. Azt várnám, hogy ha egy mai okostelefonon tudok 4K-ban videót felvenni, nézni és továbbküldeni a megfelelő alkalmazásokkal, akkor 10 év múlva is ugyanígy tudjam ezt megtenni anélkül, hogy újra kell vásárolnom. Ehelyett 10 év múlva már be se kapcsol az okostelefon, nemhogy még a rajta lévő, nem támogatott OS-re jöjjön is frissítés, meg Viber, meg Messenger, meg WhatsApp, meg Instagram.

Amit írtál hülyeség. Nem mindennek kell futnia. Hanem arra kell használhatónak lennie, amire megvételkor használható volt.

Ha megveszel egy autót most, aminek 100 km/h a végsebessége, nem azt várod, hogy 10 év alatt begyorsuljon 200 km/h-ra. Se nem azt, hogy fele annyit fogyasszon. Hanem azt, hogy 10 év múlva is hozza a 130 km/h-t és ugyanannyit fogyasszon.

Megvételkor futtatta a legjobb játékokat, a elérhető legjobb felbontásban.
 Ugyanezt várom tőle most is, mint ahogy te is azt várnád el a tíz éves hardware-töl, hogy a mostani dolgokat ugyanúgy futassa, mint egykor. 

A tíz éves mobiltelefon ugyanazt fogja hozni, mint tíz éve.  Tehát hozni fogja a 130km/h-t, de azt hiába is várod, hogy hozza a tíz év múlva elvárt 1200km/h minimumot. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Már ott, hogy konkrétan nem specifikálod a legjobb játékokat, elbukik az egész, de erőlködj csak nyugodtan.

Az, hogy kinek mi számít a legjobb játéknak, teljes mértékben szubjektív.

Tehát hozni fogja a 130km/h-t, de azt hiába is várod, hogy hozza a tíz év múlva elvárt 1200km/h minimumot. 

De nem várom, hogy hozza az 1200 km/h-t. Épp ezt írtam. Viszont az okostelefon 10 év múlva nem hozza a 130 km/h-t. Hanem kb. hoz 20-30 km/h-t a használhatatlanná váló, inkompatíbilis, belassuló alkalmazások miatt, amivel pontosan ugyanazt szereteném csinálni, mint mikor megvettem.

Specifikáltam.
 Olvass vissza. 

 És legyél olyan kedves, és magyarázd el, hogy mitől kopik el a hardware a okostelefonba szerinted, amitól nem fogja tíz év múlva is ugyanazt a 100%-ot teljesíteni, amit a dobozból kivétel után.

 Jahogy, azt mondod, hogy hát az alkalmazás neve ugyanaz? 
 Akkor szeretném pont azon a pc-n játszani a mostani diablo2-t, mint amin tíz évvel ezelőtt. A név stimmel, a játék ugyanaz. 

 Hogy dögöljön meg a bloatgyártó, aki nem csinál mást, csak megváltoztatja a gui-t valami olyanra, ami sokkal több erőforrást zabal, de valódi értéket nem tesz hozzá, ezzel régebbi hardware-n rosszabbul fut ugyanaz? Egyetértek, dögöljön meg. 
 De ez pont nem az okostelefon hibája. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Specifikáltam.

Nem. Fejlődésmániás módon azt állítottad, hogy mindig a legújabb, legfrissebb szirszarokkal szeretnél játszani.

 Jahogy, azt mondod, hogy hát az alkalmazás neve ugyanaz? 

Még ezt se mondom. Mindegy, hogy mi az alkalmazás neve, csak hozza azokat a funkciókat.

De ez pont nem az okostelefon hibája. 

Nem az okostelefon hibája, de az okostelefon-ipar (aminek része a rá fejlesztő szoftveripar is) hibás benne. Sőt ha pl. a Samsung vendor bloatware-e lassul be a bloat miatt (pl. default felkerülő Samsung browser), az kifejezetten a Samsung hibája és akár gondatlanságból elkövetett, akár szándékos elavultatásnak is értelmezhető.

Szóval, megintcsak eljutottunk oda, hogy az okostelefonok szoftveresen nem időtállók, a bloat, a refaktorok, az API-törések és folyamatos a változtagatások miatt, amivel a fejlődés™ illúzióját kívánják fenntartani, miközben többnyire csak kényelmeskednek. Hardveresen sem időtállók, mert többnyire silány alapanyagból készülnek, fizikailag sérülékenyek és az akkumulátor jóval hamarabb tönkremegy a napi-kétnapi merítési ciklusoknak köszönhetően. Ami egy Nokia C2-01 esetén 5-6 nap.

Specifikáltam. 
 A többit te költötted hozzá.  

 A többi is csak mese, még mindig nem magyaráztad el, hogy miért kopik a hardware le a 100%-rol. 

De, hardweresen időtállónak, az, hogy te mit költesz hozzá, hogy önmagadat igazold, csak duma. 
 Látom, eljutottál oda, hogy a telefont összemostad az akkumlátorral. 
 A akku tönkremenetelével még egyet is értenék, ha nem lenne olyan "huszezres" telefonom, amit ha úgy/arra használok, mint amire te a nokiádat tudod, akkor simán hoz 5-7nap uzemidöt. (Ami engem is meglep, amugy)
 
Egyébként, őszintén érdekelne, hogy ha mondjuk zenét hallgatsz a nokián, milyen üzemidőt hoz? Mert pont nem érdekel, hogy meddig birja valami a polcon standby-ben, de az igen, hogy használva mennyit bir. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Specifikáltam. 
 A többit te költötted hozzá.  

Csak éppen nem konkrétan. Kb. "legyen jó" szintű specifikációt adtál.

A többi is csak mese, még mindig nem magyaráztad el, hogy miért kopik a hardware le a 100%-rol. 

A szoftveres elavulás és az egyre silányabb alapanyagok miatt.

Látom, eljutottál oda, hogy a telefont összemostad az akkumlátorral. 

Ja hogy van valami, ami fősodratúék szerint is elavul, akkor azt nem szabad figyelembe venni, nehogy véletlenül kiderüljön, hogy az okostelefon hamarabb elavul.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

Egyébként, őszintén érdekelne, hogy ha mondjuk zenét hallgatsz a nokián, milyen üzemidőt hoz?

A napi 2-3 óra zenehallgatás egyáltalán nem befolyásolja érezhetően az akkuidőt az 5-6 napot ezzel együtt értettem. Tudod, ebbe még hatékony dekódert tettek, valódi programozók írták rá a szoftvert, nem kényelmeskedő babzsákfejlesztők. Specifikáció szerint egyébként 34 órát hallgathatsz róla zenét egy töltéssel. Ezzel szemben egy okostelefonba 2x-3x erősebb akkumulátor kell, hogy ugyanezt hozni tudja.

Mert pont nem érdekel, hogy meddig birja valami a polcon standby-ben, de az igen, hogy használva mennyit bir. 

Tudom. Téged az érdekel, hogy a jelen status quo-t és piaci körülmények mindenjóahogyvanságát igazold.

" red dead redemption 2 4K-ban. "
 Pontosan specifikáltam, hogy mit várok el tőle, és nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ezt nem tudja, hát évekkel ezelőtt csúcstermék volt, és drága. 

 Légyszíves, magyarázd el, hogy a software-s elavulást hogy befolyásolja a hardware-be rakott gyengébb anyag. 

Tehát 34 ora zenehallgatást tud. A többi hozzáköltött maszlaggal nem tudok mit kezdeni, és nem is érdekel. 

 Nem tudom, hogy sikerült a végső következtetést levonnod abból, hogy egy eszközt az alapján ítélek meg, hogy használva mennyit bír, de őszintén érdekesek a semmiből összerakott következtetéseid.
 
 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Te azt mondtad, hogy egy, az okostelefonnál később megjelenő szoftver fusson rajta. Én nem ezt mondtam. Te megpróbálod azzal invalidálni az én igényeim, hogy a saját, képzelt, merészebb igényeid irrealitását mutatod be egy hasonló, de mégis általad önkényesen megváltoztatott alapkoncepcióval.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

 Légyszíves, magyarázd el, hogy a software-s elavulást hogy befolyásolja a hardware-be rakott gyengébb anyag. 

Sehogy.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-kompozicio-vagy-felosztas

"Te azt mondtad, hogy egy, az okostelefonnál később megjelenő szoftver fusson rajta. Én nem ezt mondtam. "

  Akkor mégis mit mondasz? Azt, hogy egy fémből és műanyagból készült tárgy, amit nem tesznek ki fizikai igénybevételnek, csak azért, mert 10 év eltelik, nem a megjelenésekor 100%-ot fogja teljesíteni? Miért ne tenné?
 Ugyanazt mondom, amit te mobiltelefonnal: tíz év után szolgálja ki a akkori megváltozott igényeket.  

 Ha sehogy nem befolyásolja a software elavulást a hardware anyagminösége, akkor mi ez a légből kapott mert elavul? Hogy avulna el? Ugyanolyan mint amilyen volt. Egy darab tárgy.

Az mondjuk nem tudom hogy milyen érvelési hiba, hogy kinyilatkozol, hogy mi lesz tíz év múlva. De tetszik. 

 "Továbbá, megnézem, hogy egy Xiaomi Redmi A9 hány százalékban fogja közel ugyanazokat a funkciókat hozni 10 év múlva, mint ma, ugyanolyan hatékonysággal. "
 Pont ezt szeretném én is, hogy a woodoo2 hozza a közel ugyanazokat a funkciókat: Legújabb játékokat, az elérhető legmagasabb felbontásban. De megelégszek egy kompromiszum fullHD-vel is. 
  Azt mondod, ez irreális elvárás? Nem tagadom. De akkor mégis miért is várod el egy okostelefontól, hogy úgy szolgálja ki a megnövekedett eröforrásigányeket, mint tíz éve? 
Azt mondod, hogy akkor legyenek szívesek a alkalmazásfejlesztők nem pazarolni az erőforrásokat? Ezzel teljesen egyet tudok érteni. 
 

 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

miért is várod el egy okostelefontól, hogy úgy szolgálja ki a megnövekedett eröforrásigányeket, mint tíz éve? 

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Nem a megnövekedett igényeket várom, hogy kiszolgálja. Hanem azokat a tevékenységeket támogassa, amiket a megvásárlásakor.

Én a Nokia C2-01-emmel tudok 2G-n és 3G-n telefonálni, SMS-ezni és zenét hallgatni. Ez három tevékenység.

Egy okostelefon esetén ez úgy néz ki, hogy a 10 év alatt, ahogy frissülnek a babzsákfejlesztők által összekényelmeskedett szoftverek, a hívások egyre lassabban indulnak, a hang egyre inkább szaggat, a kezelőfelület egyre lassabban tölt, az animációk egyre jobban akadoznak, az akkumulátor egyre jobban merül, ahogy kerül bele a sok bloat.

Nem várom el a Nokia C2-01-től, hogy OPUS formátumot lejátsszon. Sem azt, hogy 4K videókat vigyen. De azt igen, hogy az MP3-at, WAV-ot, AAC-t lejátssza. Hogy tudjak vele bármikor hívást indítani 2G vagy 3G hálózaton. Hogy tudjak vele SMS-ezni. Egy okostelefonnál a Facebook, Viber, WhatsApp, Spotify, Youtube stb. változik annyit 10 év alatt, hogy fosabbul-húgyabbul tudd csak használni, vagy egyáltalán ne tudd. Ha pedig nem frissíted a kliensprogramokat, akkor még hamarabb használhatatlanná válnak. Miközben az alaptevékenység ugyanaz, amit kiszolgálnak.

Szó szerint ezt mondom én is: 
 A voodoo2 támogassa azt a tevékenységet, amit megvásárláskor: A AAA-s játékokat, a legmagasabb felbontásban. 

 De igazad van, nézzük nem 10, hanem 12év felosztásban: És a telefonoddal máris nem tudsz 3G-n telefonálni. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

A voodoo2 támogassa azt a tevékenységet, amit megvásárláskor: A AAA-s játékokat, a legmagasabb felbontásban. 

A "legmagasabb" nem egy konkrét, hanem egy relatív szám, ami több dologtól függ, például az A AAA-s játékok egyes új verzióinak támogatott felbontásaitól. A 2G és a 3G egy szabvány, amivel a telefonom kompatíbilis. Az SMS küldés is ezen szabványok része. Az MP3, WAV, AAC, WMA mind szabványos formátumok.

De igazad van, nézzük nem 10, hanem 12év felosztásban: És a telefonoddal máris nem tudsz 3G-n telefonálni. 

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/mazsolazgatas

Az elvárásom az volt, hogy 2G-n vagy 3G-n, mivel specifikáció szerint ezeket támogatja a telefon.

Tehat, azt mondod, nem baj, ha a Voodoo 2 a "Need for Speed" nevu szoftver eseteben tudja futtatni az 1-es, 2-es, 3-as 4-es es 5-os verziot, viszont nem tudja futtatni sem a 6-os, sem a 7-es sem pedig az azutan kovetkezo verziokat, viszont baj, ha egy adott telefon tudja futtatni a "Facebook" nevu szoftver elso 20 verziojat, majd nem tudja futtatni az aztkoveto verziokat?

Igen, ezt mondom. Ami alapvetően nem lenne baj, ha a Facebook előző verzióival is lehetne csatlakozni a Facebookhoz és legalább ugyanazt a funkcionalitást elérni, mint ami a megvásárláskor megvolt. De nem lehet, mert az API-t addigra eltörik és frissítened kell az alkalkmazást, hogy újra elérd a legalapvetőbb funkciókat is. Ez ugyanaz, mintha a Voodoo 2-n a Need For Speed 1-gyel sem lehetne már játszani, mikor kijön a 7.

Már ezt is specifikáltam, 4K.
 
Én nem linkelem a érvelési hibák oldalt, mert egyre kevésbé hiszem azt, hogy érvelsz, azt gondolom vokalizálsz. (még akkor is, ha ez írásban oximoron )

 De azt hiszem, már mindent értek, köszönöm.
 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

"Nem a megnövekedett igényeket várom, hogy kiszolgálja. Hanem azokat a tevékenységeket támogassa, amiket a megvásárlásakor.

Én a Nokia C2-01-emmel tudok 2G-n és 3G-n telefonálni, SMS-ezni és zenét hallgatni. Ez három tevékenység."

Ez egy igen szűk részhalmaza annak a funkcionalitásnak, ami elvárt volt már akkor is egy telefontól, amikor ezt az igencsak belépő szintű  Nokia őskövületet megvetted. csak tudod azóta a világ, meg az emberek igényei is továbléptek azon, amit ez a kütyü tud - még akkor is, ha nálad megállt az idő, ée neked elég a hangátvitel, sms meg a készülékre töltött zeneszámok hallgatása, meg az az élvezkedés, hogy a készülékedre töltögesd a zenéket... 
 

Ez egy igen szűk részhalmaza annak a funkcionalitásnak, ami elvárt volt már akkor is egy telefontól

Nekem erre van szükségem. Ahogy másik többszázezer, mobilnettel nem rendelkező 2G-3G készüléktulajdonos előfizetőnek.

csak tudod azóta a világ, meg az emberek igényei is továbléptek azon, amit ez a kütyü tud

Nem mindenkié. Az enyém például nem.

még akkor is, ha nálad megállt az idő

Nem állt meg az idő. Én ennyire szeretnék bebábozódva lenni a technológiába. Nem jobban és nem kevésbé.

Sajnos még mindig ott tartunk, hogy amíg én tudomásul veszem, hogy 6 millió embernek az az igénye, hogy tapicskolja az okostelefonját, addig te továbbra is képtelen vagy tudomásul venni, hogy annak a többszázezer embernek, aki 2G vagy 3G mobiltelefont használ mobilinternet nélkül, annek nem ez az igénye.

"Nekem erre van szükségem. Ahogy másik többszázezer, mobilnettel nem rendelkező 2G-3G készüléktulajdonos előfizetőnek." - Az első mondat rendben, abban nincs vita. A második mondatot meg a saját helyzetedből extrapolálod, ami már egy hiba, a másik hiba pedig az, hogy úgy tekinted, hogy mindenki le fogja cserélni a jövőben érdemi mobilnetes adatátvételre képtelenné váló készülékét 4G-t tudó eszközre, ami megint csak és kizárólag a te képzeleted szüleménye.

"Én ennyire szeretnék bebábozódva lenni a technológiába." - Ez a te egyéni döntésed, de ettől még ne fröcsögj teli pofával azokra, akik lehetőséget adnak ebből a múltban ragadt gubóból történő kilépésre, illetve azokra, akik ezt a lehetőséget elfogadják, és továbblépnek. Mert ezzel a topiccal ezt teszed.

" te továbbra is képtelen vagy tudomásul venni, hogy annak a többszázezer embernek, aki 2G vagy 3G mobiltelefont használ mobilinternet nélkül, annek nem ez az igénye." - Nem. TE nem tudod/akarod tudomásul venni, hogy az előbbi állítás a te kizárólagos véleményed/elképzelésed. Az, hogy 500.000 körüli 3G-képes készülék "lóg a hálózaton", az nem azt jelenti, hogy ezek nem használnak mobilnetet, de azt sem, hogy igen. Nem tudható, hogy ebből a félmillió eszközből mennyi az, amit 3G-s mobilnettel is használnak (ezek azok, amiknél a technológiai visszalépés elkerülésére valid opció a 4G-képes készülékre váltás), mennyi az, amit 3G mobilnettel használnak ugyan, de az igényeiket kielégítené a 2.5G is, illetve mennyi az, ami bár 3G képes, de a mobil adatátvitelre nem használják. Én ez utóbbi csoporttól sem sajnálom a csere lehetőségét, ahogy senkitől sem - mindenki eldöntheti, hogy cserél, vagy sem.

 

Itt megint előjön az a burzsoá attitűdöd, ahogy a szegényebb emberekhez, és a olcsó dolgokhoz hozz állsz. Számomra ez eléggé visszatetsző. 
Attol, hogy valakinek nincs annyi pénze, mint neked, nem lesz törvényszerűen értéktelenebb. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

Nincs semmiféle burzsoá attitűdöm. Egy ember pont ugyanolyan értékes, ha nincs okostelefonja, mintha csak olcsó okostelefonja van. Sőt, szerintem az se értékesebb ember, akinek drága okostelefonja van.

Ettől függetlenül az olcsó, költségoptimalizált kínai szar termék olcsó, költségoptimalizált, kínai szar termék marad, amit általában a szerencse tart egyben. Te ezt szándékosan összemomstad az emberekkel, hogy megtámadhasd a véleményem az elitizmus vádjával. Sajnos nagyon gyenge próbálkozás volt.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

 Éppen a olcsó eszközöket sajnáltad le, a szegényebb emberekről már napokkal ezelőtt formáltál lesújtó véleményt. 

Örülök, hogy tetszik az a oldal, csak használni nem tudod, mert ha, akkor az https://a.én.ervelesi.hibam.hu/szemelyeskedes lenne, hiszen _rólad_ formáltam véleményt, azt, hogy menthetetlenül elöitéletes vagy a kevésbé pénzes emberekkel szemben, meg a nem általad megfelelőnek titulált árú termékekkel szemben. 

 De ahhoz, hogy elfogad a hibáidat, esetleg tudatosan változtatni próbálnál, túlságosan pökhendi vagy. Pedig nemegyszer emlitettem már, hogy vannak értékes gondolataid is, csak sajnos azok elvesznek a fennhéjázó kiemelkedettségtudatod reklámozása között.  

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Pedig nemegyszer emlitettem már, hogy vannak értékes gondolataid is, csak sajnos azok elvesznek a fennhéjázó kiemelkedettségtudatod reklámozása között.  

Érdekes, fősodratúék elitkedése már nem zavar ennyire. Nem látlak rajtam kívül más kommentje alatt nyálat verni.

Ha szerinted vannak értékes gondolataim is, akkor fókuszálj azokra.

Nyálat ver az, aki nem tanított meg a kulturált kommunikációra, az a helyzet.
 
 Simán csak beszélgetünk, azt hiszem. De szólj, ha tévedésben vagyok. 
Most, hogy ezt tisztáztuk, elárulom, hogy azt gondolom, hogy téged igazából csak az zavar, hogy mivel úgy döntöttek a kapitalista szolgáltatók, hogy valamit már nem üzemeltetnek tovább, mert nem éri meg nekik, (engem is zavar, hogy nincs diablo2-es battle.net), és emiatt a állam segíteni szeretne azokon, akik ez hátrányosan érinthet, hogy ezzel a pénzzel nem téged támogatnak. 
 Tehát nincs benned más, csak irigység arra a 20.000ft-ra, amivel támogatják azokat, akik rászorulnak. 

Tehát ebben a témában egyetlen egy értékes gondolatod sincs, mert csak a irigység motivál arra, hogy a témán maradj.  Ott, ahol láthatóan pozitív, tényleg segítő szándék vezérel (xp-n futó böngészők, például) bizony vannak megfontolandó gondolataid. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Tehát nincs benned más, csak irigység arra a 20.000ft-ra, amivel támogatják azokat, akik rászorulnak. 

Amire mellesleg én is jogosult vagyok az NMHH által megjelölt Nokia C2-01-emmel. Tehát igazából saját magamra is irigy™ vagyok. Mesélj még...

Az a helyzet, hogy neked is annyira átmosta az agyad a kapitalista narratíva, hogy képtelen vagy felfogni, hogy valakit zavar egy valós probléma, például az okostelefonfüggőség és a szándékos, államilag támogatott készülékkidobatás kérdése.

Ugyanúgy megtehetném, hiszen jogosult vagyok rá.

Miért lennék irigy azokra, akikkel azonos szintű előnyökhöz van jogom?

Ez az én saját döntésem. A saját döntésem miatt lennék irigy? Ha irigy vagyok a döntésem miatt, szerinted miért nem döntök másképp?

Tényleg idáig süllyedtek a kognitív disszonanciából elkövetett skatulyázgatásaid?

Szerintem titkon te vagy irigy, hogy beérem kevesebbel, míg neked menedzsermódban élt életedből már valahol eleged van és stresszel a folyamatos online lét, meg a munkahelyeden a főnököd, meg néhány munkatársad is. Máskülönben nem erőlködnél, hogy meggyőzz a fejlődésmániás maszlagodról, hiszen az elmúlt 4 évben bőven láthattad, hogy nem fogok csak azért újat venni, mert fősodratúék azt tartják a normálisnak.

" te vagy irigy, hogy beérem kevesebbel, míg neked menedzsermódban élt életedből már valahol eleged van és stresszel a folyamatos online lét, meg a munkahelyeden a főnököd, meg néhány munkatársad is" - Egy elavult technológiába bebábozódott baromra nem vagyok irígy, és nem is leszek. Te nem tudod felfogni, hogy rosszak az alapvetéseid (ami neked elég, az mindenkinek elég, illetve aki 3G-s készüléket birtokol, az nem használ amúgy sem mobilnetet, minek neki a 4G-képes készülék), és mindezt tetézed a magad bicskanyitogatóan bunkó, alpári, habzó szájjal fröcsögő stílusoddal.

dehogy megy kukába, max fiókba amíg újabb funkciót nem kap.

Nekünk a családban ezekből másodlagos eszközök lesznek ezzel szétválasztva a családi és nyilvános telefonálásokat két külön eszközre, a faterom médialejátszónak használja a régit azt köti a régi rádióra, tesóm babafigyelő kamerának fogta be amire nappal tökéletesen megfelel, egy ismerősömnek a régebbi autóját okosítja mind GPS+Spotify nekem van amelyiket a gyerek kapta mert nem sajnálnám ha annak esne baja a miénk helyett, régi tabletre fejlesztő játékok kerültek + LineageOS hogy ne reklámokat bámuljon ha már tabletezik, régi tablet egyébként szintén jó akár digitális kékeretnek akár okos-otthon kezelőfelületnek, de okos-otthonra tökéletes kapcsolónak, GoogleHome-nak a régi kütyü és még sokáig sorolhatnám...

Lényeg, te sajnos annyira belelovaltad magad már ebbe a "mindenki pazarol" dologba hogy nem látod a való világot ami körülötted van...

Pedig ha kicsit is kinyitnád a szemed látnád hogy ezeket a kütyüket a legtöbben nem kidobják hanem próbálják átértelmezni a funkciót, ami pedig nagyon is lehetséges mert míg a régi kütyük telefonálásra és SMS-re voltak jók azaz ha újat vettél annak nehéz volt új funkciót adni addig ezekben rengeteg lehetőség van még bőven azután is hogy már nem elsődleges telefon...

Persze ehhez ugyebár tudni kellene látni a jót is a világban nem csak mindenkit fikázni mert nem úgy él az emberiség
ahogyan te azt elvárnád...

Ha a szélmalomharc helyett inkább abba fektetnéd az energiád hogy példának okáért esetleg blogot írsz, videókat készítesz arról hogyan s mire lehetne a régi kütyüket újrahasznosítani (a kuka helyett ami igazából max fiók) az emberiség több hasznodat venné és te is közelebb jutnál a célodhoz.

Persze tudom, ez némi kreativitást is igényelne, ellenben a multik és a fórumtársaid zaklatásával, mocskolásával és blamálásával ami szerencsére nem igényel semmit csak egy fotelt és egy öreg PC-t meg sok-sok elpazarolt időt...

megláttam a címet, első gondolatom az volt : "99% hogy hajbazer" és tényleg ... :D

Ez a reklám most jött szembe (kiemelés tőlem) - szerintem teljesen korrekt:

"A szolgáltatók hamarosan kivezetik a 3G-t!

Ön dönt: megelégszik a jelenlegi telefonjával és csak hanghívásra használja, vagy egy modernebb, mobilinternetezésre is alkalmas készülékre vált!

Az ön készüléke készen áll? Ellenőrizze a netrefel.hu oldalon vagy kérjen segítséget!"
 

Kicsit más irányból is hozzászólnék, nem a műszaki részéhez, hanem a függőséghez. Nem tesznek támogatással se függővé senkit. Aki már eleve okostelefon-függő, az már úgyis az, jellemzően fiatalok, ők anyuval, apuval eddig is megvetették és továbbra is megvetetik a legújabb Szifon, Samsung csúcsmodellt, 5G, 6G, 10g gyorsulással leejtve, NFC, LTE, mindenféle három-négybetűs rövidítés, ami szem szájnak ingere, őket nem érdekli, az ára se, aki függő, az nyomja, bármi áron.

Aki nem függő, meg ezután se lesz az. A 3G lekapcsolása kb. senkit nem érint. Néhány idős lehetne célközönség, de ők meg inkább csak hanghívást indítanak, és nem SMS-eznek, meg neteznek rajta, mivel utálják a kis képernyőt, tapicskolást, kütyüket, teher nekik a használata, nem látják a kis kijelzőn az apró betűket, ügyetlen az ujjuk, ezért sokszor inkább modern butatelefont használnak, Doro és társai.

Egyébként abban egyetértek hajbival, hogy az okostelefon a modern kori találmányok egyik leghaszontalanabbika. Mármint az eredeti funkciója oké, hogy valakit el tudjanak érni, meg netre lehessen vele menni útközben, mikor az embernek nincs más kéznél. De ahogy a modern ember használja, főleg fiatalok, hogy erre a szarra vannak rágyógyulva a nap 36 órájában, és állandó tapicskolás, meg f@szb.uk megy, mindent ezen csinálnak, az agyf4×. Pedig én nem vagyok konzervatív, magam is mindig műszaki cuccoktól függő voltam, meg monitorban volt a fejem, még az e-inkes e-könyvolvasó, és játékkonzol is okés, de ez a modern kori okosteló, tábla, okosóra, okoskarperec, okoshátvakaró, okospöcsgyűrű az még nekem is sok, mert ezek már olyan dettó értelmetlenek, hogy szavak nincsenek rá. Ezeknek már tényleg semmi hasznuk, csak hogy unatkozókból egy kis pénz ki lehessen húzni.

Nekem van pl. egy fiatal munkatársam, az is a telefonjára van állandóan rágyógyulva, és nem lehet pajszerral se lefeszíteni róla. Még otthon is abban van a feje, arról néz mindent, arról netezik 100%-ban, még az angolt is arról tanulja agynyomorék Google Fordítóval. Pedig ott van a rendes Win10-es FullHD Core i laptopja, nem elavult, és nem használja, csak egy kis játékra. Csak a teló, mindent telón. Pedig adtam neki angol tanuláshoz is segédanyagokat, rendes nagyszótárakat, szótárprogrammal (Scriptum GIB, Goldendict), linkeltem neki hasznos videókat, megmutattam neki hogy lehet több fülön rendesen böngészni, tartalmat előállítani, tanulni, és 5 perc alatt azon kapja magát az ember, hogy már megint a telóban van az arca. Aztán jön panaszkodni, hogy nem talál ezt-meg azt, ami ott van a szeme előtt leírva, meg hogy az infóhalmaz, amit linkeltem, az túl hosszú, sokat kell görgetni. Nem kell ám, teljesen átlagos, fórumtopik vagy könyvfejezet terjedelmű, összefoglaló szövegek, csak rendes képernyőn kéne olvasni, nem 5-6 colos szappantartón. De ugye csak az okostelefon, mert az „kényelmes”. Már néha van olyan érzésem, hogy egyszer elszedem a telóját, és olyan messzire elhajítom, hogy sose találja meg. Ez egy ilyen szellemileg népnyomorító termék, a Facebookkal kiegészülve.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hatalmas +1. Szoktam nézni tömegközlekedésen, amikor egymás mellett hatan ülnek a metrón egy oldalon két ajtó között, s mind a hatan telefonra vannak gyógyulva. Számomra ijesztő a jelenség, meg az egésznek az elidegenítő hatása is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A telefonra rágyógyulásra mondanék egy érdekes megfigyelést. Amit hosszú évek alatt tapasztaltam és közvetlen a munkavégzés közbeni mikro szabadidő elütésére hegyeznék ki. Az alapszitu egy gépgyártó műhely, tele CNC gépekkel. Hosszabb-rövidebb ciklus időkkel, egy-két gépes rendszer. A melósnak mérni, korrekciózni, szerszámot kell cserélni. Átállni, elpakolni, ecetera.

Amikor még nem voltak okos telefonok és nem volt mobilnet:
-a melósok a mikro szabadidejükben és a munka rovására is eljárkáltak a gépektől, bandáztak, kávéztak, újságot olvastak. Amikor nem volt kedvük dolgozni és egyéb okok.
Mostanában, amikor mindenkinek okostelója, saját adatcsomagja, céges wifi rendelkezésre áll.
-a melósok túlnyomó részben, drasztikusan az összes lehetséges mikro szabadidejüket a telefonba gyógyulva töltik. Viszont az őket irányító ciklusidő, anyag csere, kötelező mérés, stb. Olyan tudatalatti összecsatolást eredményez, hogy amikor azt látod, hogy bele van gyógyulva a telóba és zombi. Nem igaz, mert tized másodpercnyi késéssel kimozdulnak a képernyőből és az online tartalomból és elvégzik a munkájukat rendesen.
Nem vagyok mai gyerek, közel a 48. De ezen a folyamaton keresztül mentem én is. Nem mondom, hogy ez rossz vagy jó, de tény az biztos. Nem járkálok el a géptől, nem csinálok több selejtet, nem teljesítek kevesebbet. De azt látom, hogy nincsenek azok a régi offline idős nagy bandázások a kávégépnél. Selejt sincs több, sőt kevesebb.
Ezt oda tudom visszavezetni, hogy a melós az így eltöltött mikro szabadidejében teljesen szabadnak érzi magát. Viszont tudja a feladatát és a kötelezettségeit és azt meg is csinálja.

Ezelőtt 3-4 éve csak lestem, hogy dikk ezek milyen zombik, csak a telót nyomják. Most meg röhögök magamon, hogy én is zombi lettem. Ami így belülről nézve nem is annyira zombiság, mert sokkal éberebb vagy.

Na, érdekes ez.

ezzel nem értek egyet egészében

persze egyrészt elszigetelődnek egymástól másrészt meg mégsem, van családtagom aki a feleségét online ismerte meg több száz kilométerre éltek egymástól,
másik szempont amit épp pár hónapja beszéltünk a párom szüleivel hogy az ő idejükben ha a falu két végén lakott a két testvér akkor is havonta beszéltek amikor találkoztak,
én személy szerint tökre örülök neki hogy a tesómékkal szüleimmel van egy közös csoportunk és bármikor bárhol meg tudjuk egymással osztani mi van velünk vagy épp merre járunk az unokáikkal akikkel sajnos a nagy távolság miatt élőben ritkán találkoznak és még lehetne sorolni.
Szerintem az emberek nem elszigetelődtek egymástól csak szimplán átalakult a kapcsolattartás az elmúlt 20 évben, és értem én, főleg az idősebb korosztály ezt negatívan éli meg.

Mindenesetre úgy vélem itt nem a technológia a rossz vagy az hogy létezik, van aki tudja okosan használni és van aki hülye okosan használni.
Pont mint egy kés, ha okos vagy jól szolgál ha hülye vagy a használatához akkor előbb utóbb kért okozol magadban vagy másban.

egyszer egy fórumon pont egy srác panaszkodott erről hogy a buszon van egy lány de állandóan telefonozik hiába ül mellé minden alkalommal, nem tud vele beszélgetni,
én akkor egyből arra gondoltam hogy esetleg az a bizonyos lány csak szimplán nem akar vele beszélgetni, nem szimpatizál vele és ennyi, pofátlanul már már zaklatni a másikat nem épp jó dolog, és igen ez egy kb 15 éves történet amikor még a klasszikus max mp3 lejátszós telefonok voltak :)

 

Ez az egymásra mosolygás, flirt meg egymásba gabalyodás,

nos szerelmek születnek az interneten is, de mikor fiatal voltam sem mindig személyesen találtak egymásra az emberek, akkor volt nagyon népszerű SMS-t küldeni ia rádióba ahol felolvasták hogy XY párt keres leírás 160 karakter aki akarja jelentkezzen, nekem is volt így barátnőm, ma már eléggé vicces de akkor így volt.

De őszintén nem is értem mit írsz, gyakorlatilag az egész érvelésed alapja egy hatalmas de nem valós általánosítás,
az hogy mondjuk munkahelyi közösségben mindenki elvan a maga kis világában abszolút nem jelenti azt hogy az emberek elszigetelődnek hanem inkább azt hogy akkor írnak azoknak akiktől nem akarnak elszigetelődve lenni.

Ettől Béla meg Kati hazamegy és a családdal van és éli az életét vagy Béla lemegy a kocsmába Kati meg a szomszédhoz beszélgetni vagy elmennek mindketten a baráti társasággal találkozni, szimplán a munkahelyi közeg nem az ahol nagyon haverkodni akarnak.

Őszintén, mi a kollégákkal az irodában szoktunk beszélgetni általános dolgokról nevetünk stb.
de ez nem azt jelenti hogy ha van egy csepp szabad időm azt velük akarom tölteni hanem lehet inkább ráírok a páromra hogy mi újság, hogy van a gyerek hogy telik a nap mert miért ne, ettől még lesz életem és barátaim bár nyilván te kapásból azt mondanád hogy mert állandóan a telefonom bújom, közben meg ez nem az igazság.
De ugyan ez a buszon is, ha lehet választani hogy egy random emberrel beszélgetek vagy egy családtagommal ismerősömmel (anyukám szoktam egyébként felhívni ilyenkor) akkor miért ne tenném, ha társaságra, közösségre vágyom azt meg megtalálom anélkül is hogy a munkahelyen épp veled tölteném a szabad 5 percemet :)

 

de tudod mit, mindegy, másként látjuk a világot, én a 30-as éveim elején középúton vagyok a fiatalok mindenhez kütyü felfogása és az idősebbek "bezzeg a mi időnkben" felfogása között, az arany középút ahol részen mindkettőt megértem részben mindkettőre elmondhatom hogy az egyik túltolja a kütyüket a másik meg sajnos a múltban ragadt.

Jó, azt mondod, hogy online tartod a kapcsolatot másokkal, mint akik élőben körülötted vannak. Erről épp az a véleményem, mint a koffeinmentes kávéról, alkoholmentes sörről és a guminőről. Vagy teszem azt, élőzene, vagy fülhallgatón zene. A másik, hogy az az online kapcsolat már kialakult, mondhatnám, mi a fenéért nem dolgozol, miért nem bírod ki, amíg hazaérsz. Igazából az elszigetelődés idegenek kontextusában érdekes, ahol ha végre letakarodna a tekintetük arról a csoffadt telefonról, esetleg észrevehetnék, hogy jé, másik ember, jé, vonzó, tünemény, haza kéne vinni, akármi, de nem, hanem ehelyett van a telefon, a felhasználó, és közben az emberek úgy, hogy észre sem veszik a másikat. Szerintem ez rossz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

én személy szerint tökre örülök neki hogy a tesómékkal szüleimmel van egy közös csoportunk és bármikor bárhol meg tudjuk egymással osztani mi van velünk vagy épp merre járunk az unokáikkal

Ménem jó neked az sms meg az email? 2G-ről meg desktop gépről? (irónia off)

ebben nem tudom mi volt az irónia, én inkább valami gyenge kis beszólásnak éreztem, de mindegy.

Egyébként az SMS kommunikáció költsége magasabb, abban az időben voltam fiatal, nem volt akkora buli az ismerősökkel úgy kommunikálni,
az utána következő MSN korszakban meg már megvolt a kommunikáció de csak otthon a gép előtt, szóval bárkinek írni akartam vagy drága volt vagy helyhezkötött, arról nem is beszélve hogy az információszabadság sem volt ilyen mértékű hiszen bármi eszembe jutott azt le kellett írnom majd otthon kereshettem rá.

A kényelem nagy úr, de ha nem így lenne még mindig a barlangjainkban rajzolgatnánk a falra.

Az még nem olyan nagy baj, ha valaki tömegközlekedésen, meg melóban unatkozva üresjárati időket szórakoztatja magát vele, mikor nincs jobb kéznél. Hanem hogy egész nap ezt nyomják, mikor leszáll a buszról, stb., akkor is, otthon is, éjszaka is, álmában is. És még ezzel se lenne olyan óriási baj, vagyis nem pozitív jelenség, de igazán negatív ott lesz, hogy ilyen faszbukos fütyiségeket nyomnak rajta non stop. Ha valami értelmesebb weboldal, fórum, oktatóvideós oldal, stb. lenne, vagy tényleg játszanának, ami legalább élményinputtal telít el, meg a szerotoninszintet emeli, akkor azt mondom, hogy kikapcsolódik, szórakozik, kell az az embernek, mert nem lehet a nap 24 órájában produktívnak lenni. De hogy FB menjen egész nap, unalmas, agyrohasztó, monoton, semmi értelmes nincs rajta, és szünet nélkül ez legyen napirenden, az már egyenesen horror. Tényleg ehhez képest még a retekkluppos Mónika show is színvonalnak tűnik, pedig az se egy óriási civilizációs érték.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Üresjáratra bőven van alternatíva az okostelefonokon túl. Ha valaki művelődni szeretne, hallgasson PodCastot a butatelefonján. Ha valaki szórakozni szeretne, hallgasson zenét a butatelefonján. Ha valaki szeret olvasni, olvasson könyvet. Mit csinál ehelyett a sok tapicskoló? 0-24 csüng a Messengeren, meg TikTok trasht néz.

A hülyebirka meg azokat ócsárolja, akik máshogy szórakoznak - például nem azzal tosszák el otthon az idejüket, hogy empéhármakat másolgatnak a butatelefonjukra, vagy épp előre gondolkodva a közlekedési cégek telefonos információs vonalát hívják, hogy ebéd után mikor kell indulni a-ból, hogy b-be x időpontra odaérjenek, hanem használják a birtokukban lévő eszköz adta lehetőségeket - tehát például streamingben hallgatnak zenét, vagy épp podcast-ot, vagy néznek videót, vagy épp a világ bármelyik részén lévő ismerősükkel beszélgetnek, illetve ha a szükség úgy hozza, pillanatok alatt kiderítik, hogy a-ból b-be x-43 perckor kell elindulni az xyz tömegközlekedési eszközzel...

Őszintén, a NMHH-nak erre több jogosítványa van, mint random arc a netröl-nek, még akkor is, ha ez https://a.te.ervelesi.hibad.hu/tekintelyre-hivatkozas .

 De azért, valahogy egy agysebésznek jobban hiszek, mint Bibircsókos Teri nénének ilyen fejfájási kérdésekben, hiába értékes nyilván Teri néne véleménye is a piócákról. 

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Az NMHH-nak semmilyen jogosítványa nincs olyan telefonok cseréjére manipulálni, amik a lekapcsolás után is működni fognak. Nevezetesen a mobilnettel nem rendelkező butatelefonokra.

De azért, valahogy egy agysebésznek jobban hiszek, mint Bibircsókos Teri nénének ilyen fejfájási kérdésekben, hiába értékes nyilván Teri néne véleménye is a piócákról. 

Ha valamiért tekintélyre hivatkozás, akkor azért, mert az NMHH a propagandaoldalán minden szakmaiságot nélkülöz. Egy agysebésznek a szakmai tudása miatt hiszel, nem a tekintélye miatt. Az NMHH-nál viszont nincs meg a szakmai tudás, legalább is annak, aki a netrefel.hu-n lévő propagandaanyagokat írta.

A "működni fognak" nem azonos azzal, hogy "ugyanazokat a funkciókkal fognak tovább működni" - mert a 2.5G _nem_ ugyanazt adja mobil adatátvitel terén, mint a 3G. Tudjuk, neked az fáj, hogy később (_ha_ a készülékcserére szánt keretből van maradvány) a 2G-only készülékeket is támogatottan lehet majd mobilnet-képes eszközre cserélni. Lehet, de nem kötelező.
És ismét megkérdezem tőled, mint nemsmart birkától, hogy egy "netre fel" oldal mit promotáljon 2021-ben? A kurblis telefont meg az telefonkagylóra applikálható akusztikus modemet?

"Az NMHH-nál viszont nincs meg a szakmai tudás" - Mondod ezt te, akit szakmai (nem)tudásod alapján az NMHH-hoz takarítani sem vennének fel...

Kicsit elfeledhetnéd a vélt fájdalmaimat és elkezdhetnél azzal foglalkozni, hogy az NMHH miért akar lecseréltetni többszázezer, mobilnet-előfizetés nélküli és/vagy okosfunkciókkal nem rendelkező 3G és 2G butatelefont.

A több milliárd forintos keretet szét lehetett volna osztani olyanok között, akik 3G-only okostelefont használnak. Mert ők lehet, hogy tényleg szívesen tovább lépnének. Vagy ha nem is, nekik fájni fog az, aminek kapcsán engem és a Nokia C2-01-emet folyamatosan emlegestz (tök irrelevánsan egyébként, mert nincs mobilnetem), hogy elvesztik a funkcionalitásukat.

Ehelyett megágyaztak az egyik legigazságtalanabb forgatókönyvnek is: Tapicskolóék beviszik a 10 éve porosodó butafonokat, hogy az amúgy is 4G-képes tapicskoldájuk helyett vehessenek egy újat 20 000 Ft kedvezménnyel.

"az NMHH miért akar lecseréltetni többszázezer" Te nagyon hülye vagy, vagy nem tudsz értő módon olvasni? Sokszor le lett már neked írba, de nem smart birka, hogy senki nem akar lecseréltetni semmit - lehetőséget/támogatást adnak annak, akinek a 3G kikapcsolása problémát okoz, ennyi, és nem több a leendő készülékcsere program. Ennek keretében az erre fordítható összeget _elsődlegesen_ a 3G-t már tudó, de 4G-t nem feltételnek megfelelő készülékek cseréjére lesz lehetőség, és ha marad a programra szánt összegből, akkor a még régebbi technológiát használó készülékek támogatott cseréjére is lesz lehetőség.

"Tapicskolóék beviszik a 10 éve porosodó butafonokat, hogy az amúgy is 4G-képes tapicskoldájuk helyett vehessenek egy újat 20 000 Ft kedvezménnyel" - na bumm, és akkor mi van? Egyik mondatodban azon botrányolsz, hogy a 2G/2.5G készülékek tulajdonosai kaphatnak támogatás, ha marad a 3G-s készülékek cseréjére szánt támogatásból, és hogy ez milyen igazságtalan, a másik mondatodban meg az a bajod, hogy olyanok is igényelhetnek támogatott cserét 3G-s készülékre (azaz csökkenthetik az esélyét annak, hogy a 2.G/2.5G készülékekre is maradjon támogatásra szánt forrás), akiknek _szerinted_ semmi szüksége nincs rá.

Egyébként meg inkább egy támogatott készülékcsere során kerüljön e-hulladékként kezelésre egy régi készülék, mintsem a kukában landoljon egy fióktakarítás során...
 

A nagy büdös lófaszt! Ezt ki mondta?

" Ha valaki művelődni szeretne, hallgasson PodCastot a butatelefonján. Ha valaki szórakozni szeretne, hallgasson zenét a butatelefonján. Ha valaki szeret olvasni, olvasson könyvet. Mit csinál ehelyett a sok tapicskoló? 0-24 csüng a Messengeren, meg TikTok trasht néz."

Az bassza a csőröd, mert nem mindenki a Te szádíze szerint használja az eszközeit és a rendelkezésre álló technológiát.

Faszkalap.

Én mondtam.

Szálljál fel egy forgalmasabb buszra, pl. a 7-esre és nézd, ki milyen tartalmakkal szennyezi a tudatát a tapicskoldáján.

Az bassza a csőröd, mert nem mindenki a Te szádíze szerint használja az eszközeit és a rendelkezésre álló technológiát.

Az bassza a csőröm, hogy az NMHH totál szakmaiatlan, igazságtalan módon igyekszik áterőltetni többszázezer embert okostelefonokra.

Faszkalap.

Látom, azért neked is bassza a csőröd, hogy nem mindenki a fősodratú, kényelmeskedő mantrát fújja. Rád férne egy kis okostelefon-elvonókúra.

Van alternatíva, de lassan az okostelefon a legelterjedtebb, legolcsóbb. Minek venne valaki ma már butatelefont? Főleg, hogy a modern butatelefonok lényegében korlátosra hekkelt, átmoddolt okostelefonok, sok esetben drágábbak is. Zenehallgatás, podcast oké, olvasás is, de a könyvvel nem értek egyet. A hagyományos, papír alapú könyv drága, meg cipelni kell, később a helyet meg a port fogja. Elektronikusan (audiobook, e-book) viszont minden könnyen beszerezhető (ingyenes e-könyvek, genesis library, torrent, e-kölcsönzés, audiobook-os szolgáltatók), ott lesz a zsebben. Itt a gond nem a műszaki részével van, hanem ahogy írod, FB, Messenger, TikTok és a többi agyrohasztó, igénytelen szemét, amit tartalomként fogyasztanak rajta. Az már csak súlyosító körülmény, hogy zsebkendő méretű képernyőn nyomatják egész nap.

Az is igaz, hogy erről nem csak a FB tehet. Ez a fajta igénytelen, zombi népréteg régen is megtalálta magának a szellemi fertőt, Mónika show, szappanoperák, Romana ponyvák.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

részben egyet értek és bár nem tudom a korod,
de azért a "mai fiatalok" és a "facebook" egy mondatban viccesen hatott, mint ha csak 10-15 évet ugrottunk volna vissza,
a facebook de már az instagram is erősen 30+ de lehet már inkább 40+ kategória :D

ettől függetlenül tény és egyetértek hogy erősen addiktív,
viszont az akit te mai fiatalként emlegetsz már nagyjából mindenki aki még nem töltötte be az 55-életévét. :)

Ez kb 10 éves, de tudom hogy neked tetszik majd. :)
https://youtu.be/d7l5Mw6GxLs

u.i. az okostelefon előtt is voltak kütyüfüggők, netfüggők csak legfeljebb szűkebb réteg mert kevésbé engedte a technológia meg drágább is volt elérni azt.

örülök hogy tetszett. :)
Régi de igaz jó öreg AntiFaces videók, javaslom a többit is (még a retroShock előtti időkből)

Nekem ugyan van de csak a messenger miatt, alapvetően Telegram felhasználó vagyok de csak a család felét sikerült részben levezetnem a messenger használatáról szóval a kommunikáció egy részét ott töltöm továbbra is. :)

Itt jegyezném meg, múltkor mikor leállt a facebook egy estére jól is jött a Telegram mint kommunikációs vésztartalék.

Szerkesztve: 2021. 10. 18., h – 12:31

Magyarország a Fidesz uralkodása alatt a támogatások országává vált. Mondhatnánk, hogy ez tök jó. Azért ha mélyebben a dolgok mögé nézünk, már nem annyire tiszta a kép, pár példa a teljesség igénye nélkül:

- CSOK és minden egyéb gyermek után fizetett támogatás. Az embereket arra ösztönzi, hogy vállaljanak gyereket, ez teljesen világos, hiszen ez a célja. Országunk lassan elnéptelenedik, ezt valahogy kompenzálni kell, hogy az államilag finanszírozott területek ne váljanak finanszírozhatatlanná, pláne idö elött. Tehát azok is vállalnak gyermeket, pláne többet, akik azelött nem akartak. Természetesen a pénz miatt, bár ezt mindenki tagadja. Eredmény? Infláció: az ingatlanárak, anyagárak, munkadíjak az egekbe szöktek. Az érintett területek felismerték a piaci lehetöséget, és ki is használják. Végeredményben a támogatás összegével nöttek az árak, ergo ugyanott tartunk, mint ha nem lenne támogatás, és az árak az azelötti szinten lennének. Viszont jóval többen ugranak bele hitelekbe, mint azelött, ami ugyancsak aggályos.

- Cafeteria: mindamellett, hogy ez is "magyarosítva" lett, a helyzet hasonló. Megszállhatsz valahol 20-30 ezerért 1 éjszaka, ami nem tünik soknak, de ha azt nézem, hogy Ausztriában is megszállhatsz ennyiért, akkor bizony arányosan itthon jóval drágább. Persze kártyáról megy, ami ezért van. A támogatás hatása hasonló, mint az elözö pontnál. Valójában nem a családok kapják, hanem a szolgáltatók.

- Minimálbér emelés: szar az üzenete: mintha nem is lenne más. Ja igen, rengetegen minimálbéren foglalkoztatják az alkalmazottaikat, vagy 4 órában, vagy be sem jelentve. Itt tömegek vannak megszólítva. Normális bérek kellenének, és nem megemelt minimálbérek.

- Nyugdíjprémium és társai: miközben tudjuk, hogy a nyugdíjrendszer fenntartása egyre nagyobb probléma, ez nyíltan a választópolgárok megnyerését célozza. Sajnos nagyon sok ember él itt, akinek a szemét pár ezer forinttal ki lehet szúrni. Miközben az ország ismételten eladósodik. A gazdasági növekedés csodája meg akkora mese, mint a hivatalos infláció mértéke.

 

Egy szó mint száz: odáig kellene eljutnunk, hogy senki se keressen 500 ezer Ft alatt. Direkt nem minimálbérröl beszélek. Ha a dolgozói réteg meg van fizetve, akkor az ország valóban elindul a gazdasági fejlödés útján. El kellene felejteni az alamizsna osztást. Tudom, nem egyszerü, hiszen a kormány is EU-s alamizsnából él, és nem tud ettöl a modelltöl eltávolodni, csak verbális mocskolódás szintjén.

Ezt lehet szabályozni, és kell is. A haszonlesö csalókat kell törvényileg ellehetetleníteni, és meg van oldva. Ezért sem szerencsés, ha a mindenkori politika gazdaságilag is elfogult, és most is ez van. Senki sem szereti magát térden löni.

A legegyszerübb módja az állami bevételek egy részét támogatásként kifizetni, amik aztán politikailag érdekelt cégekhez vándorolnak.

Az SZJA visszatérítések illetve nyugdíjprémiumok kifizetése a választások elött meg ékes példája annak, hogy az állami bevételek irreálisan magasak, hisz kvázi vissza lehet öket adni. Tovább gondolva: tudna az ország kevesebb adóbefizetéssel is müködni, ha a takarékosság lenne az elsö helyen, és nem a kapzsiság. A gazdasági csoda, ami ezt lehetövé teszi meg szimplán baromság.

Jórészt egyetértek. Sajnos a legtöbb ember alapvető közgazdasági mechanizmusokkal nincs tisztában. Ha agyontámogatom egy szűkös kinálattal rendelkező piacon a keresleti oldalt, akkor ne csodálkozzak, hogy az egekbe szöknek az árak.

Aztán amikor jövök azzal hogy az elszórt száz- és ezermilliárdok alkalmasak lettek volna egész lakóparkok felhúzására, jönni szokott az, hogy kommunista vagyok. :)

Úthálózat bővítés (nem felújítás), egészségügy fejlesztése, oktatás fejlesztése, felnőttképzés támogatása, sorolhatnám. Csomó olyan terület ez, amibe a befektetés valóban a jövőt szolgálja. Milyen érdekes, hogy pont ezek a területek vannak a legjobban elhanyagolva. Ebből az következik, hogy a jövőbe fektetés itt nem biznisz, mivel nem az egyéni gyors meggazdagodáshoz vezető út.

Magyarországon a kisbetűs politika erről szól a rendszerváltás óta, folyamatosan. Picit sem hiszem, hogy változni fog, jelöltektől, pártoktól, nyertesektől és vesztesektől függetlenül.

A FIDESZ mostani 10 éves "uralkodása" alatt, mi is történik..? - Teszik amit megtehetnek, hol profin, hol meg kevésbé. De legalább igen!

Elkezdődött a kapitalista típusú felzárkózás és felzárkóztatás. A cégeket, amelyek adhatnák a munkaerő igazi értékén alapuló fizetéseket és ehhez persze akár versenyképesen működhetnének a világpiacon, először is lámpással sem nagyon lehet találni. A szocializmus 40 éve nem hozta létre ezeket. A FIDESZ sem képes erre nagy számban, csak a spontán fejlődő magángazdaság. Ahhoz időre van szükség, nem megy 10-20 év alatt. (A jelenleg előállított érték legtöbbször talmi, még itthon sem sikertörténet.) Az eladhatósághoz versenyezni kell a legolcsóbb munkaerőt kínáló ázsiai országokkal. - Hogyan lehet itt a fejlett nyugatihoz mérhető, magasabb munkabér????

Önismeret kellene, alázat és főként tanulás, kitartás pár évtizedig, mert az itthoni munkaerő nagy része jelenleg alkalmatlan a minőségi munkavégzésre. (Elhiszem, hogy a magasabb bér jól jönne mindenkinek? - De miből???)

Erre az ellenzéki sablon-szöveg "A lopásból"!!! - Csak hogy a "lopás"-nak nevezett jelenség nagy része éppen a versenyképes, magán kapitalista gazdaság, a magánmunkáltatók megteremtését célozza. Azon túl, hogy a társadalom működőképességének is vannak költségei és ez mellett azt is finanszírozni kell. (Többek között a humánerőforrás reprodukciója is ilyen.)

Miközben a külföldi, 50, 100, éve gazdaságosan működő, jól szervezett versenytársak körülötted mind igyekeznek, jobbnál jobb húzásokkal, - és ennek érdekében sok befektetett pénzzel, - a "víz alá" nyomni.

Csoda még az is, ahol most tartunk. Sok ravaszság és az eu-normákat nem mindig tisztelő megoldásra volt-van szükség az előnyszerzéshez. Ügyes üzletkötésekre, támogató kapcsolatokra szerte a világon. A politikában nem mehet minden őszintén és tisztán. Mert a veled szemben sem ilyen erők állnak. Ezért semmit sem tehetsz nyilvánossá, vagy rögtön haszonszerzésre lesz használva mások által. Ezért a sok terelés, kifordítás, elhallgatás a világban. És mindegy jobb vagy bal. Ezt bárkinek végig kell szenvednie aki szervezi, vezeti a társadalmat. A finanszírozáshoz meg nincs "lottó 5-ös" erre. Csak az "istenadta", dolgozni akaró nép.

"Csak hogy a "lopás"-nak nevezett jelenség nagy része éppen a versenyképes, magán kapitalista gazdaság, a magánmunkáltatók megteremtését célozza. "

Ezt a hülyeséget valami Fideszes megmondó ember kitalálta, és azóta ezt fújják, de nem fogják fel, hogy ezt már láttuk ezelőtt egy Simicska, Nyerges, stb tengellyel. Miután nem szerette őket a hatalom meddig maradtak "mágnások"

Szánalmas tényleg hogy 4-5 évre visszamenőleg nem tudnak visszaemlékezni. Értem ez kényelmesebb.

Másik kedvencem mikor a pl a Hungaro Digitel, Digi, Invitech megvásárlását hozzák erre bizonyítéknak, mintha lenne valami információjuk a távközlési iparról. Volt az az idő amikor bagóért lehetett volna ilyet venni és tényleg önállóságra törekedni, de ahelyett mi van szabad rablás. 

cat index.html | grep a\\.te\\. | wc -l
39

Please stahp.

Hajbi!

Itt a több százezer:

Nincs tolongás a mobilcsere-támogatásért
Meglehetősen csekély érdeklődés mutatkozik eddig arra az ötmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodó állami támogatásra, mely azt a célt szolgálja, hogy a mobilszolgáltatók 3G-s hálózatainak lekapcsolása által érintett lakossági előfizetők a tulajdonukban lévő, kizárólag 2G/3G képes készülékeket korszerűbbre cseréljék.

Nem rohanták meg a boltokat a húszezer forintos vissza nem térítendő állami támogatás reményében a korszerűtlen, 3G-s mobiltelefonjukat lecserélni szándékozó felhasználók, vagyis a 3G-s mobilhálózatok idénre ütemezett lekapcsolása a jelek szerint a vártnál jóval kevésbé számít akut problémának a lakosság számára. Egyszersmind jó hír, hogy a támogatást a kiíró szándékaival egyezően a fentiekből következően túlnyomó részt tényleg csak azok igénylik, akik igazán rászorulnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium február 14-én kezdődött, és két szakaszban, 2022. július 17-ig tart. Az összesen ötmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodó programba az NMHH lapunknak megküldött tájékoztatása alapján eddig körülbelül 4000 igénylés futott be (vagyis legfeljebb 80 millió forintot ítéltek meg a keretből), melynek 90%-át már elfogadták és folyósították, tíz százalékban pedig a folyósítás jelenleg is folyamatban van.

https://www.hwsw.hu/hirek/64449/3g-mobilcsere-tamogatas-nmhh-keszulekcs…

Ezt nagyon rosszul gondolod. A mobiltelefon egy modern társadalomban (a széles körben terjesztett negatív hatásaival egyetemben) egy nélkülözhetetlen eszköz ma már. Olyan mint az elektromos áram (ami szintén hiányzik a listádról). A társadalmi kérdésekben történő részvétel fontos eszköze, másodlagos faktort kínál azonosításhoz, elektromos aláíráshoz van titkosított tárolója, üzenetet közvetít az emberek közt. 

Számomra sem központi kérdés sem a telefon, sem a tévé.
Mégis, be kellett látnom, hogy vannak családok, ahol meg ezek jelentik az egyetlen csatornát a világ felé. Még ha az a sok szenny be is folyik rajta, akkor is.
Kb. én is leszarom, mert ezerszer nívósabb dolgokból van lehetőségem választani. De ne mindig a saját helyzetünkből induljunk ki.

A diploma semmit nem jelent. Volt nekem olyan ismerősöm, aki ugyan vörös diplomával végzett, de szakmai feladatot... Mondjuk úgy, nem igazán bíztam volna rá.
Az, hogy neked megfelel a digitális fényképezőgép+GPS+mp3 lejátszó+papír alapú menetrend meg a vonatjegy a keletisgiziknél megvásárolva, az még nem jelenti azt, hogy hülyeség az, hogy az okostelefon az életünk olyan része, ami nélkül ugyan lehet élni, de a kényelmetlenségek azért egyre többen vannak nélküle...

3G-n nem lehet netezni. Ennyi erővel a sajtreszelőt is előveheted. Az is legalább annyira lesz érdekes, és legalább annyira fájdalmas lesz.

Másrészt a 3G-only telefonok mára sajnos egyéb okból sem használhatók rendeltetésszerűen: kevés RAM, kevés Flash.
Engem ez a része jobban zavar: hogy jó telefont kell eldobni pusztán azért, mert a limitált tárterületen nem férnek már el az idő közben bloat-ra hízott alap szoftverek sem. Most is e miatt kínlódok, pedig ez a telefon még csak 4 éves.
Viszonylag advanced és conscious userként még így-úgy elvagyok vele. Egységsugarúbbak már rég cserélték volna.
És ez sokkal gázabb, minthogy hány gét tud, mert jóval hamarabb megtörténik.

Lehetett, persze... (A "hogyan" kapcsán v.ö.: "sajtreszelő"...) Anno 9600,8,n,1 is elég votl "netezésre", sőt a szikratávíró is használható volt hírek továbbítására... De picit mások lettek azóta az igények és a lehetőségek. A wap felhasználói interakcióra - hogy is mondjam csak - kevésbé volt alkalmas - még egy értelmesebb felülettel megáldott (pl. Sony Ericsson P800) telefon használata esetén is... (Tudom, volt ilyen telefonom, és az akkori munkahelyemen wap-os szolgáltatást is csináltunk)

Próbáld meg mellé tenni a dátumot, és azt, hogy a "netezni" kifejezés manapság mit jelent. Na azt már csak erős korlátozásokkal lehet. Lehet IP-kapcsolatot felépíteni az RFC1149 szerint is, csak épp erősen szuboptimális lesz, de mondhatnám azt is, hogy messze el fog maradni a jelenleg elvárt paraméterektől.

3G-n nem lehet netezni.

De igen, lehet. Persze, a reklámok, amik ezt elhitették veled már lassabban jelennek meg.

Másrészt a 3G-only telefonok mára sajnos egyéb okból sem használhatók rendeltetésszerűen: kevés RAM, kevés Flash.

Attól függ, mire. Átlag netezésre, e-mailezésre, SD-videók nézegetésére (NewPipe), Facebook-ozásra (Messenger Lite, Facebook Lite) bőven használhatók, ha nincs telerakva minden szarral, meg promó appal, ami elzabálja a RAM-ot. Akinek nem volt elég netezésre a 3G-telefonja, az már rég vett 4G-telefont, akár használtan.

hogy jó telefont kell eldobni pusztán azért, mert a limitált tárterületen nem férnek már el az idő közben bloat-ra hízott alap szoftverek sem

Igen. Engem meg az zavar, hogy egyesek azt hiszik, hogy ezekre a bloated appokra szükségük van. Ahelyett, hogy a felét letiltogatnák róla a picsába.

És ez sokkal gázabb, minthogy hány gét tud, mert jóval hamarabb megtörténik.

Ha tényleg advanced és conscious user lennél, nem történne meg. Ha meg mégis, az plusz egy jó érv az okostelefonok ellen.

Nem a reklámok hitették el, ember. Sőt, filterem van, hogy reklámot ne is töltsön be.
Megnyomom a kedvenc híroldalam, és inkább elsírom magam; nem bírom kivárni, hogy vajon nővé operáltatta-e már magát Orbán vagy Putyin felvette-e már a tizenharmadik havi nyugdíjat. De ez a kisebbik gond. Egy nyamvadék térképet nem tölt be.

A bloated appokkal meg nem tudsz mit csinálni, mert bazzeg a telefonnak a saját service appjai híznak meg így. Ugyanígy igaz ez basic appokra. Pl. email olvasó, netbank, akármi.

Egy 3G-only telefonon van legalább 6-os Android? Ja, hogy nincs? Akkor mobilbank, netbank 2FA push-sal kilőve.

"Akinek nem volt elég netezésre a 3G-telefonja, az már rég vett 4G-telefont, akár használtan." - pontosan ezt mondtam fentebb, de mi volt rá a válaszod: hogy a hülye NMHH meg mobilnetbuzi szolgáltatók elszámolták magukat.
Lehet, de ha ez így van, és a maradék 3G-only telefon felhasználójának nem kell a 3G, akkor mi a lósz@r bajod van azzal, hogy kihajítják a szolgáltatók a 3G-t? mert ugye a másik hasfájásod az, hogy miért lövik le a 3G-t...

"Igen. Engem meg az zavar, hogy egyesek azt hiszik, hogy ezekre a bloated appokra szükségük van. Ahelyett, hogy a felét letiltogatnák róla a picsába." - 6 éves telefon, 32GB bővíthető tárhely, 4GB RAM, Android7-est még megkapta. Árban valahol a középkategóriában volt. Az a 15-20 app, amit rendszeresen használtam rajta, még most is rajta van, használható, frissülnek - és nem fogyott el a hely.

Ha elvitték volna a teljes rendelkezésre álló keretet, akkor "okostelefonbuzik", tehát neked van igazad, ha meg az van, mint most, hogy a még legfeljebb 3G-t tudó telefont használók nem rohannak cserélni a telefonjaikat, akkor a helyzetet rosszul felmérő okostelefonbuzik. Persze te nem tévedhetsz... Soha...

Off: Ha bennem ilyen nemes indulat forrongna, azzal kezdeném, hogy dacból leállok az internetezéssel, aztán nézzék meg, mire jutnak nélkülem!