25 éves a KDE!

Címkék

Ez alkalomból élesedett a KDE közösség 25. éves évfordulós ünnepi oldala. Boldog születésnapot!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 10. 14., cs – 11:05

HBD!

Akkor ez már a KDE 4? :D

Lehet sokmindent mondani a KDE-re, de hogy kitartóan nyomulnak - és közben nem félnek komoly változásokat lerakni az asztalra - az biztos.

Kár, hogy nem minden változásuk javította a használhatóságot. Én párszor anno nekifutottam a KDE-nek a 4-es után, de valahogy mindig nemgyerebe volt.

Ráadásul a 4.x kimondottan instabil is volt. A 3.x pedig a nem LGPL-es Qt miatt nem volt szimpatikus, annak ellenére azonban a 4.0-ig messze ez volt a legjobb és a legnépszerûbb DE linuxon.

Elvileg most a KDE Neon a KDE "szülőhazája".. Emellett korábban valóban az openSUSE is erősen tolta a KDE szekerét, mostanában nem tudom mi a helyzet, de valószínűleg még mindig az egyik legnagyobb contributor..
Egyébként jelenleg én is Fedorát használok KDE-vel.. De valahogy nem az igazi. Korábban használtam Gnome-mal is a Fedorát, azzal sokkal jobban össze van csiszolva.. A csomagkezelés részére gondolok főleg. KDE-ben a Discovert ha megnyitom, kihozzák a nyugdíjam, mire egy keresés eredményt talál.. Ez a Gnome Software-rel sokkal acélosabban megy. Persze nem tragédia, mert a dnf elég ügyes kis cucc.. Valahogy feleslegesnek tartom azt, hogy az utóbbi 10-15 évben már mindenki gyártott egy saját "szoftverközpontot".. Korábban ugye a Linux Mint kezdte ezt a színes szagos képekkel tűzdelt csodát megvalósítani.. A Gnome-nak nem is volt a 2.xx-es időkben.. Sőt igazából egy asztali környezetnek sem volt sajátja. Talán a Gnome-nak lett először amikor kijött a Gnome3.. A synapticot szerettem eddig a legjobban a grafikus csomagkezelő frontendek közül. Az crashelt el a legkevésbé.. Manjaro/Arch vonalon az Octopi sem rossz, vagy a Pamac-UI, azok legalább lekezelik az AUR-os, Flatpak, sőt még a Snap-es forrásokat is. Discovernek ez valahogy nem megy valami zökkenőmentesen..

Továbbá még egy kehem van: A Spotify-t ha flatpakból telepítem, nem veszi át az alkalmazás ikonját a tálcán a taskmanager és csak egy ronda X van helyette.. De majd megnézem, hogy a launcher-jében mi van megadva ikon útvonalnak, mert lehet hogy valami ott van elkefélve..

Mindezt leszámítva, azt mondom, hogy bár a Linux világát jelenleg a GTK4/Gnome40xx/pipewire/Wayland irányba tereli a Red Hat, meg még pár fősodratú Linux disztró, de a KDE mindig is egy svájci bicska volt a Gnome-hoz képest.. Sok nagyon hasznos funkció alapértelmezetten jelen van KDE-ben.. pl:

- kdeconnect (tudom van a GSconnect, de a KDEconnect volt előbb és jobban bele is van integrálva a KDE alkalmazásokba, pl: dolphinban menüpont a send to device..)

- Dolphinban alapértelmezett a 2paneles mód lehetősége, egyetlen kattintás, ráadásul kicsit értelmesebben jelzi, hogy épp melyik az aktív panel.

- További kellemes Dolphin funkció: "megjegyeztethető vele" az utoljára nyitott tab, panel, valamint annak tartalma.. Tehát ha bezárom, és újra megnyitom, akkor ott folytathatom a "fájlkezelést", ahol abbahagytam..

Estig sorolhatnám.. A KDE-vel nem az a baj, hogy nem elég feature-ritch, hanem az, hogy mire stabillá válik egy főverzió, addigra pont váltanak..

Mondjuk KDE-ből is lehet LTS-t használni.. Csak olyan disztrót kell alatta használni, ahol egy darabig nem frissül egy stabil KDE.. Mondjuk az openSUSE LEAP vonal, vagy a Debian pont ilyen..

"Egyébként jelenleg én is Fedorát használok KDE-vel.. De valahogy nem az igazi."

KDE/Fedors 33-ban már szokatlanul sok instabilitás volt és ez F34-ben sem lett kevesebb. GNOME felülettel sokka stabilabb, messze nem annyira komfortos mint a KDE.

Azt nem tudom, melyik a legalkalmasabb, én pl. Debian alatt használok KDE-t megelégedéssel, kb. 22 éve*.

*Valójában nem emlékszem, mikor kezdtem el használni. Feltételezem, hogy 98-99 körül lehetett és KDE1 volt, de elképzelhető, hogy csak pár évvel később. 2001 előtt nem volt még laptopom, és nem emlékszem már pontosan, hogy mikor váltottam a 95-97 között használt fvwm2-ről KDE-re. Az biztos, hogy a laptopra KDE került, valószínű már KDE2. De elképzelhető, hogy 2001-ben még a Debian stable KDE1-et hozott, az került a laptopra és arra emlékszem. Fene tudja már. Rég volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

HBD!

A 3-at nagyon szerettem, a frokját (trinity) mai napig használom Q4OS-el netbookon, az újakkal valahogy nem tudtam megbarátkozni. Nekem egyszerűen túl sok, de valaki pont ezért szereti.

Hejjj KDE...

Felrémlik, mikor anno egy Linux Konferencián (még a Nyugati téren), először jöttek össze a KDE hazai honosítói (valahol a KDE 1.0 idején).
Régi szép idők.

:-)