Csütörtökön jogalkotási javaslatként terjeszti elő az Európai Bizottság az "egységes töltő" témát

Régóta napirenden van az EU-ban, hogy az elektronikai eszközök - mobiltelefonok, tabletek stb. - töltéséhez egységes töltőt lehessen használni. Egy gyártó biztos van, aminek ez az egységesítési terv nem tetszik: az Apple.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 09. 22., sze – 09:57

2020 januárjában írta a HWSW:

Most már egészen biztos, hogy tíz évnyi előkészítő és törvényalkotói munkát követően egységes töltő, illetve ami ennél is fontosabb, töltőcsatlakozó használatáról születhet előírás az Európai Unióban.

12 év. Ennyi idő alatt nem sikerült bazmeg megegyezni egy ilyen egyszerű témában. És ezek akarják megmenteni a Földet. :D

trey @ gépház

Nekem azért ez nem tűnik annyira egyszerűnek. Az Apple részéről az szerintem egy teljesen jogos felvetés, hogy ez könnyen korlátozhatja az innovációt. A Webkit is szerintem azért kezd az online világban az IE nyomdokaiba lépni, mert a W3C egyes igényelt fejlesztéseket késéssel épít be a HTML5-be. Tudniuk kell olyan flexibilis és általános szabályokat hozni, ami sem a piaci szereplőket sem a fejlődést nem érinti hátrányosan.

Ráadásul azért azt sem lehet mondani, hogy ennek a 12 évnek nincs foganatja. A gyártók zöme önkéntesen is elindult ebbe az irányba.

Miért érzem azt, hogy te védeni szeretnéd a 12 éves semmittevést? Szerinted 12 év polémia elfogadható egy ilyen ügyben?

Szerintem semmiképpen sem elfogadható, hogy egy olyan kérdésen, amiben gyakorlatilag minden ember egyetért, 12 évig üljenek bürökraták.

BTW: a 12 év alatt még nem jutottunk el a döntéshez, lehet ebből simán 20 év is, ha belehúznak!

trey @ gépház

Én nem alkotok véleményt arról amiról kerek lófaszt sem tudok, ennyi. Ha neked megy, akkor csináld nyugodtan. Nem lepődtem meg rajta, csak belekötöttem.

Nem védem, hanem nyitva tartom a kérdést, hogy jó-e vagy sem. Bele kellene ásni magad hozzá, hogy a releváns szereplők mikor melyik részén meddig ültek.

Töredék méretű projekteken is elmegy ennyi idő és totojázás, IT-sként biztos láttál már ilyesmit.

(ps.: nem válaszoltál a kérdésre)

Én nem alkotok véleményt arról amiról kerek lófaszt sem tudok, ennyi. Ha neked megy, akkor csináld nyugodtan.

Eddig sem kértem engedélyt tőled erre, ezután sem fogok. Megint az látom, hogy jól mutatja valami az EU balfaszságát és ahelyett, hogy megadnád, próbáld menteni a menthetetlent. 

Hány év lett volna erre elfogadható? 6 hónap. Azért 6, mert ha beleesne a nyári 3 hónapos nyaralás, akkor is legyen idő ezzel foglalkozni.

trey @ gépház

Hát hasraütni mindenki tud. Az EU-ban legalább lesz egységes töltő. Máshol meg se próbálkoznak hasonlóval.

"jól mutatja valami az EU balfaszságát és ahelyett, hogy megadnád, próbáld menteni a menthetetlent."

Én csak azt mondom hogy nincs sem összehasonlitási alap, sem pedig információ arról hogy mi történt 12 év alatt. Információ mondjuk lehetne, de éppen te ismered el, hogy nem tudsz róla semmit, meg nem is akarsz utánanézni, de azért hasra ütsz és itélkezel. Erről viszont megvan a véleményem, cserébe. :)

De leirom újra: nem alkotok véleményt erről a folyamatról, sőt, inkább arra hajlok hogy kurva sokáig tartott, de örülök neki hogy legalább van/lesz ilyen is.

sem pedig információ arról hogy mi történt 12 év alatt.

Ha ez így van, az elég szomorú, mert az ember elvárná a transzparenciát. Ilyenkor illene elszámolni az idővel, amit erre basztak el.

De leirom újra: nem alkotok véleményt erről a folyamatról

Nem is kell, mert lerí az egészről, hogy mit szeretnél mondani (tisztára mosni). 

trey @ gépház

"Ha ez így van, az elég szomorú, mert az ember elvárná a transzparenciát. Ilyenkor illene elszámolni az idővel, amit erre basztak el."

Nem igy van. Minden le van irva feketén fehéren az EU weboldalain. Csak te nem nézel utána annak, amiről véleményt alkotsz. Én meg ezt a véleményalkotást kritizálom, de nem akar feltűnni.

"Nem is kell, mert lerí az egészről, hogy mit szeretnél mondani (tisztára mosni). "

Goto 1.

És idézek magamtól, mert te nem olvasol:

"De leirom újra: nem alkotok véleményt erről a folyamatról, sőt, inkább arra hajlok hogy kurva sokáig tartott"

Ha ez nálad mosdatás, akkor nagymértékben más hajóban evezünk.

Minden le van irva feketén fehéren az EU weboldalain.

Deeplink erre a témára, pls. Ígérem, utánanézek mi tartott ebben az ügyben eddig.

Nem kell leírnod, hogy kurva sokáig tartott, minden nem EU-sérült pontosan látja, hogy nem kurva sokáig, hanem egy örökkévalóságig tartott.

trey @ gépház

Robert Crandall, the head of American Airlines at the time, calculated that if they removed just one olive from every salad served to passengers, nobody would notice and the airline would save $100,000 a year.

(Innen.)

 

1000 tonna az olyasmi lehet nagysagrendileg, mintha te egy evben egyszer sajat poharba kerned a kavet elvitelre. Nagyjabol a gyikfing kategoria lehet.

De jo igy kontextusbol teljesen kiragadni.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az a gond, hogy ezt az elveszünk egyet dolgot elkezdik teljes indukcióban tolni: elvesznek mégegyet, aztán mégegyet.
Így jutunk el a mikro adagokhoz (lásd mikro hamburgerek) és a szar autókhoz. Ott is csak mindig kispóroltak 20-30 eurót.
Nem a profitmaximalizálásra kellene törekedni. Mert a nagy képet nézve valahol máshol sokkal nagyobb kár keletkezik, mint amennyi plusz haszon.
Főleg amikor már ez az aprópénzért lehajoldozás megy.

Ahha!

 

Thus, since the 2009 elections, all MEPs receive a monthly pre-tax salary set at 38.5 per cent of that of a judge at the European Court of Justice. As of July 1, 2019, the monthly salary is of €8,932.86, or just over €107,000 per year. MEPs also receive a general expenditure allowance of €4,563 per month.

Ez persze brutto. Oke, repjegyet meg albit fizeti a 'ceg', de a 9K -bol marad kb 5K neki nettoban (attol fuggoen, hogy hol adozik). BTW, ennyit (expenditure allowance nelkul persze) megkereshetsz nyugat-eu -ban profi IT-skent is, alkalmazasban. Freelancer-kent, vagy a silicon valley-ben meg duplajat, triplajat.

Nem keresnek azok olyan sokat, mint hiszed. Vagy maskent fogalmazva, a felso 10%-ba esik a keresetuk, igen, de messze nem a felso 1%-ba vagy afole.

Ezt gondolod, vagy sejted?

Nekem inkabb tunik a sajat belso ideologiad kivetitesenek, mint alatamasztott tenyeknek.

Meglepoen konnyu egy vesztegetessel megbukni olyan tarsadalomban, ahol azt elitelik. Gondolj csak az ereszesre. Pedig o meg csak nem is valami elitelt dolgot csinalt (mar ott helyben nem).

Nem úgy volt anno, hogy a micro usb lesz az egységes? Ezt ugye az apple kivételével minden gyártó követte.

Most eljutottak a micro usb korlátaihoz, és lesz hivatalossá téve a next gen egységes: a type-c..... (Természetesen az apple most is vétóz...)

Szóval én azért abba a tizenX évbe beleszámolnám a micro usb-s időszakot is.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem úgy volt anno, hogy a micro usb lesz az egységes? Ezt ugye az apple kivételével minden gyártó követte.
 

A micro usb az minden volt, csak jó nem.

Én örülök, hogy az Apple nem kezdett el szar csatlakozót szállítani, csak mert mindenki más is szar csatlakozót használt; jó volt nekem a bármilyen irányból bedugható Lightning.

4-rol 24-re (!!!) emelkedett a csatlakozok szama.

type c-ben ketszer annyi USB vezetek van, adatnak is es power -nek is. Ezen felul van meg benne egy extra metakommunikacios csatorna, hogy "osszesipoljanak", hogy milyen adatot es power-t fognak adni/venni. Es ugye van neki 6-8 (nem szamoltam) generikus vezeteke, amik kozul az egyik standard a lightning, a masik a hdmi, es a tobbi. Hogy eppen mire hasznaljak, az az "osszesipolas" eredmenyetol fugg.

Szumma, a type-c csatlakozo/szabvany kb. 3-4x annyit tud, mint a microusb. Hat ezert.

De. microusb max. 5V, 3A-t tudott. Arra alkalmas kabelen 5A-t (de az mar nem szabvanyos - gyartofuggo/hekkelt).

Az usb-pd (power delivery) tud 5,9,12,20V -ot es max. 3A-t, vagy arra alkalmas kabelen 5A-t. Ezert lehet laptopot is tolteni rola; megfelelo kabellel 100W-ot kepes leadni, es mindezt dokumentalva, szabvanyosan. Mivel tobbfele feszt is tud, kisebb/olcsobb toltoelektronika kell a mobil eszkozokbe is, es az 5V miatt visszafele kompatibilis.

A mindennapi életben egyébként eléd kerülő unidirectional dolgokat sem szoktad elsőre eltalálni? Pl. Type GC5/C6, C13/C14, 8P8C, memóriakártyák (SD, MicroSD, CF), legtöbb kulcs, stb. USB-A-t szándékosan nem írom mert az tényleg nem a legjobb design, bár annak az orientációját is meg lehet határozni ránézésre.

Nem csak töltés, adatátvitel is. De egyébként valóban van baja, irányfüggően kell bedugni, és sajnos ha valaki gyengébben lát, nem biztos, hogy látja, hogy pontosan melyik irányba kell bedugni a csatlakozót. A mini USB még elég nagy volt ahhoz, hogy könnyen látni lehessen a helyes irányt. Rendben, hogy a telefonok vékonyításával a mini USB tál nagy, ezzel együtt a micro sok esetben kényelmetlenebb.

Arra szoktak hivatkozni, hogy sötétben... részegen... gyengén látó... fogyatékkal élő... stb. Hogyhogy 180 fokon belül sikerül megtalálni a helyes irányt, de 360-on belül már nem? Miért lett sikk nem-odafigyelni arra, amit éppen csinálunk?

Szerintem egyébként ez csak a pórnépnek eladott mese, hogy ,,azékell hogy bárhogyan belehessen dugni". Hiszen ha így lenne, kerek lenne az a nyavalyás. (Akkor meg azért menne a sírás, hogy a lukat nem találod el.)
Az USB-C inkább a PD módokért előrelépés töltés terén szerintem. Meg valljuk be, a mikró usb3-as változata nevetséges volt.

Miért lett sikk nem-odafigyelni arra, amit éppen csinálunk?
 

De mi a déreres lóf@szér' akarnék én odafigyelni egy kibeb@szott töltő bedugására naponta?

Az eszköz van a felhasználóért, nem a felhasználó az eszközért.

Persze ezt egy tősgyökeres Android/Linux user úgyse érti.

You've got to start with the customer experience and work backwards to the technology. You can't start with the technology and try to figure out where can I sell it.

- Steve Jobs

Ez kicsit olyan, mintha azért panaszkodnál, hogy a cipődet neked kell megkötni, vagy a WC nem húzza le magát. Pedig ezek is megoldható, sőt, megoldott problémák, mégsem hord a túlnyomó többség tépőzáras cipőt és vásárol önlehúzó WC-t. Számomra ezek a problémák a diminishing returns kategóriába esnek.

Szerintem meg kurvára félre van menve a világ, hogy emberek elkezdtek így gondolkodni. Ilyen szarokkal vagytok elfoglalva.
Nem tudom, nekem nem esik nehezemre egyáltalán bedugni azt a kibebaszott kábelt a lukba. Az íróasztalomon meg van wireless, de nem azért, mert nehéz dugni, hanem hogy gyorsan fel tudjam kapni, ha hívnak vagy jövök-megyek.

Ezzel az a gond, hogy teljesen el vannak már kalibrálva emberek az ilyen okoskodók miatt, akik próbálják elhitetni a világgal, hogy a customer experience az aztán a legfontosabb. Közben meg legyártott, fröccsöntött életet éltek.

Egyetértek azzal, hogy ha valamin lehet javítani, akkor javítsunk. Azzal van bajom, amikor elkezdik mesterségesen generálni az igényeket.

Te tényleg csak játszod a hülyét? Én hiszek neked.

De komolyan el kell magyarázni, hogy ha valaki gyengébben lát, akkor nem igazán tudja könnyen kivenni, hogy az a ferde letörés, ami a dugón látszik, épp hogy áll az aljzatban. Hosszirányban ezt 'kicsit' könnyebb látni. Szóval ha szerinted ez odafigyelés kérdése, akkor jusson ez eszedbe, amikor gyengébb lesz a látásod.

Mikro USB-vel worst case ugyanazt el tudod jatszani, mint amit USB-A-val szoktak: ovatosan beleprobalod, megforditod, igy se megy, hopp, harmadikra beletalalsz. Nem kell hozza amugy rossz latas, gep hatuljan levo csatlakozo, sotet (sokan estere teszik toltore a telefont) is lehet az ok.

Ettol fuggetlenul jobb, hogy a type-C-t nem kell forditgatni. A mindenfele magneses fejek meg megintcsak kenyelmesek, hogy "beszippantjak". Szoval jo, hogy lett, es terjed.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A mágneses fejnek +1, annak tényleg van értelme. Sportórákon, zseblámpákon nagyon szeretem. A tabletemen is mágneses adapter van.
De ez a mikró miatti jajhogykellbedugni sírás már idegesít. Mert színjátéknak tartom. Ugyanúgy kell bedugni, mint tegnap, bakker. Miért kell úgy tenni, mintha valaki minden alkalommal először csinálna ilyet?
Ha szarul látsz, akkor élénk színű címkét kell tenni az egyik felére, mondjuk amelyik a képernyő felé van. Case closed. Ne legyél már életképtelen.
Nekem pl. a C-t nehezebb bedugni, mindig picit játszanom kell vele. Valószínűleg azért, mert kevesebb még vele a gyakorlatom, mint a mikróval.

Ok, tegyük fel, hogy 12 (na jó, 10) évvel ezelőtt sikerült volna bevezetni szabványként. Azaz lehetett volna nagyjából microUSB, akkoriban nagyjából az volt mobilon viszonylag általános. Ez esetben nem lett volna USB-C egyik mobilon sem, mert a szabvány nem ezt írja elő. Jobb lenne akkor most? Kétlem.

Nem értem a feltételes módot.

Legelső google találat az "egységes mobiltöltő 2010" kifejezésre:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/IP_11_136

"Az Európai Bizottságtól kapott mandátumuk alapján az európai szabványügyi testületek (a CEN-CENELEC és az ETSI) harmonizált szabványokat adtak ki, amelyeket 2011‑től be kell tartani az adatátvitelre képes, az egységes mobiltöltővel kompatibilis mobiltelefonok gyártásánál. Az egységes mobiltöltő mikro-USB csatlakozóval működik. Az egyetértési megállapodás értelmében a mikro-USB csatlakozóval nem kompatibilis telefonoknál engedélyezett az adapter."

És én ezért nem értettem a 10 év altt nem történt semmi jellegű kommenteket sem.

 

" Azaz lehetett volna nagyjából microUSB, akkoriban nagyjából az volt mobilon viszonylag általános. Ez esetben nem lett volna USB-C egyik mobilon sem, mert a szabvány nem ezt írja elő."

Ezt inkább úgy fogd fel, hogy a szabványalkotók régóta követik az irányadó fejlesztéseket, és az alatt a 10 év alatt a nextgen egységes töltőn dolgoztak. Ennek köszönhető, hogy pár éve van már Type-C. És mostanra lett annyira elterjedt, hogy alapértelmezetté lehet tenni.... Legalábbis én ezt szűrtem ebből minimális utánaolvasással.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Igen, akkor azt is leszűrheted, hogy volt szabvány, amit eleve nem mindenki tartott be (pl. Apple), később pedig egyre kevésbé (gyakorlatilag mindenki, aki már áttért USB-C-re). Tehát ennyit ért. De legalább nem gátolta a fejlődést. Na most vagy ugyanez a be nem tartás vár majd az USB-C-re is, vagy megáll a csatlakozórendszerek fejlődése.

Az egységes töltőszabványnak addig volt (lett volna) értelme, amíg a csatlakozó csak töltésre volt jó. Amint kombinálva van az adatátvitellel, már jóval kevésbé.

Most te nem tudom milyen lovon ülsz, de kb az üres holdat ugatod. :)

2011 óta van egységes töltőszabvány.

Az Apple azóta is trollkodja. Ezt is fogja, ezzel tisztában vagyok. :)

Az hogy mindenki áttért USB-C-re, az nem azt jelenti, hogy ők jobban tudják, mint bárki, hanem ők olvastak szabványt.

És megfeleltek az elvárásoknak.

És megfeleltek az előzetes bevezetési szabályoknak a világon. Olyan nincs, hogy te USB-C telefont adsz ki, amikor micro van, és átveszik a szolgáltatók eladásra ..   Tudod ilyenkor ilyen-olyan szabalyoknak meg kell felelni, meg ilyesmi.....

"Az egységes töltőszabványnak addig volt (lett volna) értelme, amíg a csatlakozó csak töltésre volt jó. Amint kombinálva van az adatátvitellel, már jóval kevésbé."

 Kb lófas*t. Azóta van pl Dex, meg Spacedesk, Unified Remote, meg rengeteg usb alapú marhaság az egér/ bill pároson túl.... 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Láthatólag nem ez volt a legfontosabb témájuk. :)

Meg az EU roaming dijak eltorlese, ami miatt mar visszakezbol autozhatok be az elso e-sim-et ado szolgaltatohoz, ha nem lassitott netet akarok kulfoldon, amit nem tudnak a szolgaltatok egymasnak kiszamlazni. Meg ami miatt azt hiszik sokan, hogy magyar szamrol Magyarorszagrol ingyen hivjak Szlovakiat (ez a furcsa teszteseti kivetel csak a telekom szektor profitjat novelte)

Annyiban igaza van az Apple-nek (akarmennyire is nem kedvelem oket), hogy a tolto bebetonozasaval egysegesitesevel kinyirjak az innovaciot.

Ha valaki kitalal egy sokkal hatekonyabb toltesi modszert, amit nem lehet USB-n keresztul megoldani, akkor nem juthat nagyobb piaci reszesedeshez.

Btw. Mi koze van az EU-nak ahhoz, hogy ki milyen toltot rak a telefonjaba? Ha korabban hoztak volna meg ezt a dontest, akkor mindenki csak mini-USB-t hasznalhatna?

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Ha jól értem a kezdeményezést, nem azt mondják, hogy betonozzuk be ezt vagy azt a szabványt s onnan tilos lesz az innováció,

hanem kell lehessen egy egységes töltőt használni. Amiért bebetonozták az USB szabványt, azért elkezdtek megjelenni az újabb

USB 2, 3, stb protokollok, csak ugye ezek visszafelé is kompatibilisek kellene legyenek.

Valakinek hiányzik a régi n+1 féle csatlakozó?

Nem lesz tilos az innovacio. Ezt senki nem mondta. Csak eppen nem tudod piacra dobni. Ugy meg minek probalkoznal?

Mint emlitettem: Mi van ha az USB nem eleg? Nem csak, hogy nem eleg, de nem tudod visszafele kompatibilisen megoldani?

Nem hianyzik senkinek az n+1 fajta tolto. De allami beavatkozas nelkul is leszukult a valasztek. Az emberek olyan telefont akarnak venni, amihez mar van hasonlo toltojuk

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Szerintem ez bullshiting az apple részéről. Nyilvánvalóan a proprietary cuccukat akarják tolni, amihez saját láncon belül tudnak eladni kábeleket és kiegészítőket, valamint fenn tudják tartani a különbözőség élményét.

Ugyan milyen innovációt akarnak még bemutatni töltés terén, amit az USB-C nem tud?

Szerintem már a Micro --> C átállást sem szabadott volna erőltetni. Most megint kétféle töltő van. Amivel ha nem is a régi töltő hell jött vissza, de megint lehet miatta szopni. És nem csak a telefonokon, hanem egy csomó minden leköveti ezt (fejlámpák, bt hangszórók, bt fülesek, powerbankok és a többi).
Értem én, hogy egyeseknek ez egyéni érdekük, de talán a közérdek fontosabb.

A Type-C nálam megoldotta azt, köszönhetően a power delivery szabványnak, hogy ugyanazzal a töltővel tudom tölteni:

- a telefonomat

- a fülhallgatómat

- a laptopomat

- a konzol kontrollerének akksiját

Ezekhez mind elég egyfajta töltő. Általában a laptop töltőjét fogom és tűzöm bele ezekbe az eszközökbe is. Plusz ezen kívül a Type-C dokkolás és a Thunderbolt protokoll megoldja, hogy a laptopba egy kábel megy, mégis tudok csatlakoztatni Ethernetet, HDMI-t, USB Type A eszközöket, és közben tölt is.

Ezt a protkollt micro USB-n nem tudtad volna áttolni, főleg a power rész miatt).

Plusz Tunderbolttal (aminek a form factory a Type C) meg tudod oldani kijelzők esetén egyben az energiaellátást és képátvitelt. micro USB szabvánnyal ez se megy.

A Type-C form factor, és a Thunderbolt interfész nagyon jó dolog. Az USB4 szabvány például csak Type-C csatlakozóval implementálható, és előírás ott a PD használata, valamint hubok esetén a Thunderbolt 3 kompatibilitás.

Amiket leírtál, ezek valóban hozományai a Type-C-nek és magam is támogatom őket. Főleg a laptop dokkolást.

A mikro leváltása nekem azért fáj, mert nekem meg pont arra berendezkedve volt jó egy csomó mindenhez ugyanaz a töltő.
Oké legyen Type-C, de akkor most már tényleg legyen egyforma legalább tíz évig.

A Type-C mint fizikai csatlakozó szabványa amúgy 7 éve jelent meg, de még messze nem akkora az elterjedése, mint lehetne. Szóval ez maradni fog velünk sokáig, főleg, hogy ezen a 24 tűs csatlakozón sok protokollt (USB 3.2, USB4, Thunderbolt 3, USB PD) át lehet tolni.
Erre a micro-USB csatlakozó nem volt képes.

Erre is lenne megoldas: csak USB es Thunderbolt (mint szervezet) altal szabvanyositott toltovel es toltoporttal lehessen adni telefont es laptopot. A gond az MFi (made for iPhone) jellegu vendor lock-inekkel van. Nem is toltonel volt durva, hanem fulhallgato+DAC komboknal, hogy mennyire nem mukodott "szabvany inventor" modjara az Apple.

Ez megoldana azt is, ha 10-20 ev mulva az USB szervezetnek kene draga uveg+arany kabelt szabvanyositania, hogy atmehessen 1000W meg 1000Gbit, de ne 30 kulonbozofajta kabelen.

Nem ertek egyet azzal, hogy csak bizonyos technologiakkal lehessen tolteni telefonokat, vagy szamitogepeket.

Ha bajod van az Apple termekeivel, akkor nem kell megvenni oket. Ha az Apple nem szabvanyos USB csatit keszit a termekeihez, a megoldas az az, hogy nem reklamozhatjak USB kompatibiliskent. Aki igy is megveszi, az szivjon a vendor lock-in-nel.

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Nem értem hogy miért ne lehetne innoválni csak azért mert a fogyasztói piacon szabványositunk. Ha valamelyik gyártó előáll valami nagyon frankó újdonsággal majd a szabvány következő verziójába beleteszik.

Nem hiszem hogy bárki aláirta volna, hogy 100 évig tilos hozzányúlni.

Nincs bajom a szabvanyositassal. Ha valami ujat talalok ki, ami nem illik a szabvanyba, akkor keszitek egy masik szabvanyt, es hasznalom azt.

A problema az, hogy torvenyileg szabalyozzak, hogy melyik szabvanyt hasznalhatja a gyarto. Ha a szabvanyba nem tudom beilleszteni a talalmanyomat, akkor megette a fene az egeszet, mert nem hasznalhatja egyetlen gyarto sem a munkamat.

Ha meg megvaltoztatjak a torvenyt miattam, akkor meg mi ertelme az egesznek?

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Nem teljesen ertem mire akarsz kilyukadni.

Az en "vilagnezetem" az ebben a threadben, hogy az Apple felolem adjon el azt amit akar. Akar nem-szabvanyos USB eszkozoket is, egeszen addig, amig nem allitja, hogy marpedig az o termekuk az USB szabvanynak megfelel. Ha az allitja, hogy ok megfelelnek az USB szabvanynak, de a valosagban megsem, akkor lehet perelni oket a vasarlo megtevesztese miatt.

(Szemely szerint en nem vasarolok egy Apple termeket sem, mert tudom, hogy nem lesznek kompatibilisek a legtobb USB-s hardveremmel.)

 

Az EU-nak ne legyen semmilyen beleszolasa, hogy az Apple (vagy egyeb masik gyarto) milyen csatlakozot koteles a termekebe forrasztani. Ellenkezo esetben ha jon egy tolto, ami evtizedekkel elorebb mutat, mint ami a jelenleg a piacon van, annak nem lesz eselye sem piaci reszesedest nyernie, hiaba, hogy a fogyasztok meg szivesen hasznalnak a meglevo helyett.

A torvenyi szabalyozast ketfelekepp lehet kiboviteni, egyreszt a torveny alapjat kepezo szabvany bovitesevel (ami nem mindig lehetseges), vagy a torveny modositasaval. Egy torvenyt modositani van olyan hosszu folyamat, hogy nem eri meg emiatt egy masik termeket kifejleszteni. Emellett lobbizhat az uj szabvany elfogadasaert, ami rengeteg penzbe kerul.

Ha meg rogton elfogadjak a torvenymodositast egy szabvanyon kivuli megoldas miatt, akkor mi ertelme van a szabalyozasnak?

 

Szoval amikor az Apple azt mondja, hogy egy ilyen lepes az EU-tol kinyirja az innovaciot, akkor a fentiek miatt szerintem igaza van.

Lambda calculus puts the fun into functional programming

Arra, hogy nem értelmetlen előírni valamelyik csatlakozó használatát, mert így csak akkor lehet majd lecserélni, ha valahol valami nagyokos rábólint, mert tényleg lényegesen jobb, mint a régi.

Én részemről örülök, hogy történt egy egységesítés, mert így egyrészt össze-vissza tudom használni a töltőimet, másrészt ha épp nincs nálam a sajátom, de nagyon kell, akkor jó eséllyel tudok egyet kérni valakitől (valójában én szoktam kölcsönadni, de ez most nem számít). Nekem ez többet ér, mint az, hogy valamilyen állítólag innováció miatt valaki tönkretegye ezt az átjárhatóságot. Nekem egyáltalán nem hiányzik az az időszak, amikor gyakorlatilag minden hordozható vacaknak saját, csak vele kompatibilis töltője volt.

Nem hiszem, hogy egy ilyen előírás megöli az innovációt, hiszen a USB microt is sikerült C-re cserélni, ezzel megoldva még azt a szörnyű problémát is, hogy csak egyféleképp lehet bedugni (amúgy worksforme, ránézek és egyértelműen látszik, hogy jól tartom-e). A PD támogatással pedig sikerült biztosítani, hogy telefonok esetében belátható időtávon belül ne nagyon legyen gond a töltési teljesítménnyel.

Egyébként tőlem aztán innováljon bárki bármit, csak az innovatív új csatlakozó mellett legyen ott egy Type-C is. Vagy használja azt a csatlakozót és legyen kompatibilis a "rendes" töltőkkel is. Van is erre példa, már nem tudom melyik telefon, ami a saját töltőjének gyakorlatilag direktben kivezeti az akkutelepe kapcsait, de ha "hagyományos" töltőt dugsz bele, azzal is feltöltődik, csak lassabban. Nekem ez így pont megfelelne.

Így van. Sajnos nem az innovációról szólt ez azelőtt sem, a bocsi, nincs egy siemens töltőd? korban.
Inkább az volt, hogy minden gyártó előhúzott a segge lukából valami régi szart, ami volt nekik, aztán azt beletette.

Volt, ahol tényleg próbáltak innoválni. Pl. a korai Samsung tabletemen még ez a sokpólusú tepsi csatlakozó volt, talán HDMI is volt benne. Kutya nem használta. Ellenben külön kábelt kellett hozzá cipelni, ami ha tönkrement vagy elveszett, legalább jó drága volt.

Szoval amikor az Apple azt mondja, hogy egy ilyen lepes az EU-tol kinyirja az innovaciot, akkor a fentiek miatt szerintem igaza van.

Szerintem meg csak azt a kis játékukat féltik, hogy csinálnak egy külön almás világot, amiben csak akkor van komfort, ha minden eleme almás. ,,Külső" eszközt nem lehet vagy szívás integrálni.

Nekem oké, remélem a Lightning lesz :)

Nyilván nem, csak nem volt kedvem azt írni, hogy a sok semmirekellő bürokrata kereshetett volna nagyobb problémát is, mint az évek óta tökéletesen működő telefon-kiegészítőim kidobatása.

Remélem, az Apple rendesen megkeni a tisztelt politikusokat, és az USB-C, illetve Lightning lesz majd a választható csatlakozók listáján, hogy aztán ezek a talpig becsületes, jóindulatú államférfiak és -nők otthon felköphessenek a levegőbe, és aláállhassanak.

Remélem, az Apple rendesen megkeni a tisztelt politikusokat

Ezt biztosra veheted hogy sokszorosan megtörtént, ez is elég szép eredmény hogy sok év alatt nem volt előrelépés a témában. Persze a legzsírosabb bónuszokat valóban akkor osztanám ki a lobbistáknak ha végül átnyomnák a lightning csatlakozót.

Szerkesztve: 2021. 09. 22., sze – 11:37

FAKE NEWS. szerintem ha az egységesítés nem tetszene az applenek akkor nem elsők között térnek át rá és egyik ipaden se lenne usbc. telefonokon sztem 1-2 év és váltva lesz a lightning. a dock connector is 10-11 év után lett leváltva.

Mert amikor az iPhone-t vettem, akkor nem az volt benne. Amúgy én szeretem a Lightningot, de azért ne csúsztassunk, az Apple eddig nem kapkodott az egységesítéssel, ezzel ne próbálj megetetni. El tudok menni nyaralni 1 db kábellel, ha van nálam Macbook/iPad és iPhone? Nem.

eddig nem ez volt a kérdés, hanem hogy 2021-ben miért nem tudod tölteni a telefonod a dobozában kapott kábelével a macedről. ha 2021-ben 2021-es iphonet veszel akkor tudod tölteni. ha nem, akkor te baszol el valamit. :D én jelenleg nem bánom hogy lassan 10 éve tudom használni a lightninges kiegészítőimet, de igen, én is örülnék már ha usb-cvel jött volna a 13-as széria.

Igen, rossz példa volt, valóban bele lehet kötni.

Ha most megveszem a legújabb verziót mindkét eszközből, elég lesz 1 db kábelt vinnem a nyaralásra?

én jelenleg nem bánom hogy lassan 10 éve tudom használni a lightninges kiegészítőimet

Én sem bánom, ezt írtam fentebb.

Lesz egységes töltő. Aztán lesz egy másik, még egységesebb töltő...

Mindegy, a töltőktől (zacskóktól, stb.) nem fog sem elpusztulni sem  megmenekülni a föld. Más nagyságrendben kéne beavatkozni, mondjuk be kéne szüntetni az autógyártást. Szóval marad a pusztulás.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Ha következő mondatot is sikerült volna elolvasnod,  észrevetted volna, hogy mit tartok reálisnak. A realitás, hogy az EU 12 évig ült a töltő témán, szerintem még ebben is esélytelen, de ha mégis sikerülne, az sem több, mint a bolhafing.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Szerintem, akinek van 99 problémája, annak kurva jó dolga van. Elmagyarázom. Mi kell az élethez?

Levegő,

víz,

élelem,

fűtött lakás,

internet.

Akinek ezek nincsenek meg, az biztosan nem gondol 99 egyéb problémára.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Szerinted a forgalom mekkora hányada az áruszállítás? Tanultad irodalomórán, hogy Petőfi 5 nap alatt gyalogolt el Debrecenből Pestre. Minden megoldható.  A mai emberek túl nagy fontosságot tulajdonítanak maguknak. Azt hiszik, számít, hol vannak. Azt hiszik,  megéri 2 tonna tömeget mozgatniuk, hogy azt a bizonyos 80 kiló hasznos tömeget (magukat) ide-oda szállítsák. Nem jut eszükbe, hogy talán az a 80 kiló sem hasznos:) Most meg abban reménykednek, hogy a töltők egységesítésével, és az elektromos autókkal megúszható a klíma katasztrófa.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Szerinted a forgalom mekkora hányada az áruszállítás?

Üvegházhatású gáz kibocsátásra vetítve 40%.

Én egyébként a szénerőművek leállításával kezdeném, ami az energiaszektor kibocsátásának közel 40%-át adja. Már csak azért is, mert addig az elektromos meghajtású közlekedést sem lehet igazán környezetkímélőnek nevezni, amíg az elektromos energia előállítása nem környezetkímélő.

Szerkesztve: 2021. 09. 22., sze – 17:48

Ugyesen keresztulvittek az oraatallitassal kapcsolatos dolgokat is, azota mindenutt megszunt a DST koruli mizeria. Hiaba, hatekony testuletek ezek, na...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Kisebb államot, kisebb EU-t, kisebb bürokráciát, kevesebb szabályozást.

Fordítva, több EU kéne. Egy nagyobb EU a töltő problémát megoldhatta volna egy óra alatt, és akkor a maradék 11 év 364 nap 23 órában foglalkozhattak volna valami fontosabb dologgal. Minden esetre az EU szkeptikus kollégákat óva intem a kárörömtől. Jelenleg a kárörvendezés nem időszerű, ui. Orbán bejelentette, hogy mi fogjuk tartani az összeomló EU utolsó gerendáját. Bár azt nem mondta, de nyilván  a pusztuló világ utolsó gerendáját is.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Kukába a sz*r USB-vel, ethernet portot a telókra, PoE töltéssel! ;)

Szerkesztve: 2021. 09. 23., cs – 19:34

zseniális :D

kellene még pár ilyen piszlicsáré gittrágás - legalább addig sem a saját autóipar kinyírásán, vagy a 72 féle gender "elfogadtatásán" ügyködnének kontinensünk legjobbjai