Boot loader timeout otthoni gépeden ... másodperc.

Címkék

Hány másodperc nálad a grub vagy más rendszertöltő várakozási ideje mielőtt az alapértelmezettet betöltené?

< 3
38% (239 szavazat)
3
19% (117 szavazat)
5
23% (148 szavazat)
8
3% (16 szavazat)
10
10% (66 szavazat)
20
2% (12 szavazat)
30
2% (14 szavazat)
60
0% (3 szavazat)
120
0% (3 szavazat)
> 120
2% (13 szavazat)
Összes szavazat: 631

Hozzászólások

Hát, ehhez greppelnem kellett egyet.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2021. 09. 20., h – 12:07

Nulla lehetőség nincs? :) Nekem "nincs" grub, ha esetleg másik OS-re vetemednék akkor indításkor F12-es bootmenüből kiválasztom a másik meghajtót, az alapbeállítás alapján pedig nulla.

szerk: Köszi az új opciót, szavazat rögzítve.

"Grub nélkül nehezen indulna szegény OS."

Sok OS teljesen jól megvan grub nélkül, egyik se szegény (de még a szegényhez is léteznik más: lilo. eLilo, ...). Az összes otthoni gépemben loader (vagy loader.efi) van, amiben 10 sec a gyári alapértelmezett, amit mindig leveszek 2-re.

De már a loadert is betölti valaki :-)

Mert a szavazás nem kizárólag a GRUB-ról szól, hanem általánosan minden bootloaderről. Nekem sincs fent, helyette systemd boot van, egy másik partíción meg EFI stub boot, 0 mp-es várakozás után, azaz azonnal tölt. Ha valami másik OS kell, vagy bootopciókat szerkeszteni, akkor rebootkor ráfekszek a F12-re, és előhozom a bootmenüt, de ilyenre ritkán van szükség. Az élet rövid, nem akarok feleslegesen várogatni 3-5-10 mp-et. Nincs mit átgondolni, ha 99%-ban ugyanaz a rendszer bootol, ráadásul nekem fontos, hogy minél gyorsabb legyen a boot, szerintem míg nálatok a GRUB várakozik, addig nálam már az egész rendszer bebootolt, kb. 3-4 mp. alatt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én meg állandóan kikapcsolom. Legalább Archon a gyakori frissítések életbelépnek, és kb. 3-4 mp. a boot, pont azért, mert minimalista rendszer, gyors gép, SSD, és nem várogatok feleslegesen hülyeségekre, mint a bootloader. Persze ez sok mindentől függ, hogy pl. kinek mi a workflowja a gépen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Benyomom a gépet, aztán kisétálok a konyhába (ami itthon sokkal közelebb van mint az irodában) megtöltöm a termoszomat vízzel (mert valahogy mindig üres) visszaslattyogok, elindítom a telefonon az authenticatort hogy fel tudja kcsattani a vpnre. Nekem aztán mindegy hogy 0-2-5-30 másodpercet vár.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Egy rendszer van, nyilván az az alapértelmezett. Kettő másodperc (nincs a listában), az is csak azét, hogy ha véletlen valami van, akkor legyen időm reagálni és megfelelő menüpontot indítani.

Grub-nak vegtelen (azaz nincs timeout). De nem az a default, hanem hogy az uefi bebootolja a kernelt, 0 timeouttal. Nem tudom az uefi az rendszertoltonek szamit-e vagy sem.

I hate myself, because I'm not open-source.

Itt van legalább 3 openSUSE felhasználó vagy van más disztró is, ami 8 másodpercet állít be rá alapból? Vagy hülye vagyok és 8 s az általános alapértelmezett?

Akiknél 30 másodperc vagy több, azok légyszi magyarázzák el, miért.

Nálam 10. De a 30-asok védelmében annyit mondanék, hogy ha bekapcsoláskor ott ülök előtte, és sietek, akkor a GRUB menü megjelenésekor (vagy már előtte), ütök egy Enter-t, és akkor a 10-ből 0 lesz. Ha meg nem ülök előtte, akkor 10 mp nem számít. A 3mp szerelések után néha kevés volt, mert mire a monitoron megjelent a kép, addigra lemaradtam a boot menüről.

Szerk.: természetesen ez asztali gép. A laptop-on UEFI van - ld. följebb.

Ja, már a 30 mp. is fájdalmasnak hangzik, de én különösen a 120 és 120+ mp-es userekre lennék kíváncsi, hogy mi az indíttatás? Meg akarnak kávézni boot előtt, vagy imát mondanak?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha dolgoznak, akkor a 0 mp. lenne indokolt, hogy több idő maradjon a munkára. Persze, én is betoldhatnék egy 360 másodperces várakozást is akár, csak az értelmét nem látom, hogy mire lenne jó, a fölösleges önszopatáson kívül.

Tényleg csak egy nagyon szűk felhasználói tábornál van értelme boot várakoztatásának, akik multibootot használnak olyan gyakorisággal, hogy az összes OS-t majdnem egyforma mértékben használják, és mindig más OS-sel indítanak, így nem akarják túl gyorsra automatizálni, hogy csak egy darab OS töltődjön be, hanem adnak maguknak időt a választásra. De ilyenkor is kb. 5-10. másodperc elégnek hangzik, az 30-120 agyrém.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

UEFI tölti be a Windowst. Elég gyorsan, de elképzelésem sincs, hogy hogy lehetne megnézni az időt...

Legjobb tudomásom szerint w8 óta gyárilag 0 másodperc timeout van. Ezért hasztalan az esetek többségében mindenféle F8-ak meg F12-k nyomkodása win indítás előtt, mert már rég a kernelt tölti mire felfogná h. nyomtál valamit. Ha baja van, úgyis magától feldobja a menüt, amúgy meg tölti befele az OS-t kérdés és várakozás nélkül. Amúgy pedig a fent említett bcdedit.exe-vel túrkálható. Elmúltak már a régi boot.ini-s idők.

manapság már nulla. 0/24-ben megy a gép nincs idő boot-ra várni!

0. Az elmúlt 10 évben talán két alkalommal kellett az OS boot folyamatába beleavatkoznom, azon kívül meg nincs dualbootos rendszerem kb. 15 éve. Ha kell valami másik OS, akkor majd virtualizálok egyet.

Ha boot loopba fut a w10, és nem veszi észre magát h. a 2. v. 3. sikertelen boot után automatikusan a recovery menüt hozza fel, akkor sajna neked kell valahogy elővarázsolni a menüt, h. onnan kiválaszthassad pl. a safe mode-ot. Multiboot nem is feltétele a fentieknek.

Grubban nekem a default érték van, ami asszem 20 mp. ;)

Ha gyorsabban kellene, akkor még mindig ott van az ENTER. ;)