Kirúgta az Apple a munkavállalót, aki munkahelyi problémákat tárt a nyilvánosság elé

Címkék

Csütörtökön az Apple kirúgta Ashley Gjøvik nevű alkalmazottját arra hivatkozva, hogy megsértette a cég szellemi tulajdonnal/tulajdonjoggai való közléshez kapcsolódó irányelveit. Az Apple azt "elfelejtette" pontosan megnevezni, hogy az érintett dolgozó milyen titkos információt hozott nyilvánosságra, ha egyáltalán tett ilyet. A rangidős projektvezető hónapok óta tárt a nyilvánosság elé munkahelyi problémákat, beleértve a szexizmust és a diszkriminációt.

Ashley Gjøvik nem először szerepel olyan hírekben, amiben Apple-lel kapcsolatos panaszokat említenek. A The Verge-ön jelent meg nemrég egy cikk, amiben szintén szerepelt és amiben egy munkavállaló azzal vádolta a Cupertino-i vállalatot, hogy csak akkor fontos számára a privát szféra védelme, ha nem munkavállalóiról van szó.

A cikkben arról számolt be egy, a céghez frissen belépett munkavállaló, hogy az Apple elvárja, hogy alkalmazottai összekössék személyes Apple ID-jüket a munkahelyi fiókjukkal. Ez nyilvánvalóan rosszul érintette a munkavállalót, hiszen Apple ID-ja személyes adatokkal van összeköttetésben. Mi lesz akkor, ha ezek a személyes adatok, dokumentumok a céges laptopjára kerülnek?

További meglepetés volt, amikor kiderült, hogy az Apple munkahelyi protokollja szerint, ha valaki távozik és leadja a laptopját, előtte nem törölheti a benne levő adattárolót. A munkavállaló ezt kifogásolta, mondván, hogy érzékeny, személyes adatok vannak a laptopján. Azt a választ kapta, hogy ebben az ügyben nem lehet alkudozni, nem vita tárgya.

Ebben a cikkben kerül említésre Ashley Gjøvik, aki akkor arra panaszkodott, hogy mikor egy Apple alkalmazott új termékeket tesztel, például a Face ID-t, minden alkalommal képeket készít a telefon, amikor azt a tesztelő feloldja. Ez pedig nyilvánvalóan privát szféra kérdéseket vet fel.

Részletek itt.

Hozzászólások

Ez egy akkora szervezet, hogy a munkavallalo nagyon nem egyenlo a ceggel amikor jogi ellentet all fenn. De ezt tudhatta amikor odament. Barcsak ilyen problemai lennenek a hazai munkavallalonak... 

Hazai munkavállalónál dolgozva megerősíthetem, hogy ilyen gestapós módszerekkel nem találkoztam még. Mármint, hogy a privát levelezésem és tárhelyem hozzáféréséhez használható credenciálisokat össze kellett volna kötnöm a céges loginemmel. Be is baszna :D

Az ügy lényege pedig itt egy mondatban arról szól, hogy egy, a privát szféra védelmét minden lehetséges felületen hirdető vállalat telibe' szarja a privát szférádat és ha ennek hangot adsz, még ki is basz.

#képmutatás

trey @ gépház

A csaj tweetjeit nem tudjuk kontextusba helyezni. Így kár ennek kapcsán ítélkezni.

A cikk szerint régi motoros, senior engineering program manager volt; valahogy csak felszopta magát odáig. Nem egy múlt héten felvett hisztis picsa jártatta a pofáját.

Az esetet messzebbről vizsgálva szerintem érik már helyükre tenni a dolgokat: elég szarok a tendenciák, kezd divat lenni pl. sajátosan értelmezni az intellectual property fogalmát. Valamint picit arányosítani kellene már, hogy a megtermelt bevételből max. mennyi juthasson a tőkéseknek, mennyit lehessen ellopni és mennyi maradjon a dolgozóknak.

A csaj tweetjeit nem tudjuk kontextusba helyezni. Így kár ennek kapcsán ítélkezni.

dehat nyilvanosan picsog. en kontextbe tudom helyezni.

Nem egy múlt héten felvett hisztis picsa jártatta a pofáját.

az emberek progressziven hulyulnek meg.

Az esetet messzebbről vizsgálva szerintem érik már helyükre tenni a dolgokat: elég szarok a tendenciák, kezd divat lenni pl. sajátosan értelmezni az intellectual property fogalmát. Valamint picit arányosítani kellene már, hogy a megtermelt bevételből max. mennyi juthasson a tőkéseknek, mennyit lehessen ellopni és mennyi maradjon a dolgozóknak.

WTF. dolgozokent fizetesert dolgozol. ha nem tetszik, mondj fel, es vallalkozz. semmi kozod a profithoz.

Nem dolgozóként, hanem mint társadalom.
A vállalatok működését törvények szabályozzák, amiket időről időre felül lehet vizsgálni. Így követi a jogi környezet a trendeket.

 

dehat nyilvanosan picsog. en kontextbe tudom helyezni.

Nem, nem tudod kontextusba helyezni. Mert fogalmad sincs, mi előzte meg, mi történt, mi váltotta ki ezt belőle. Lehet más megfejtés is, mint hogy meghülyült az illető. Lehet, hogy éppen ellenkezőleg: mostanra realizálódott benne ez az egész. Aztán persze ilyenkor jön az, hogy jaj, nem normális, biztos meghülyült szegény, kikellrúgni. Mert azt könnyebb, mint reflektálni.

maradjunk annyiban, hogy de, meg tudom. nem is erdekel, mi elozte meg, honapok ota nyomja a hulyesegeit, ez csak a jeghegy csucsa.

de ha nem is lenne hulye, akkor sem teregetjuk a szennyest nyilvanosan a ceges belugyekrol. mar csak ezert onmagaban is kirugnam, az elso twitterre megosztott ceges e-mail utan.

Persze ne teregessunk, pl. az Ubernel se ahol a felsovezetok meg akartak dugni az osszes normalisan kinezo noi alkalmazottat, akik mentek a HR-hez ahol eltussoltak az egeszet.

Ha egy ceg vezetese szarhazi akkor igenis teregetni kell, mert a sok onelegult topvezeto faszfejjel mast nem lehet csinalni, az eroszakbol ertenek meg az erosebb kutya baszik-bol, semmi masbol nem. Egy felsovezetonel meg csak a nyilvanossag erosebb, az alatta levo hierarchiabol senki.

Nem céges belügyekre hivatkoztak, hanem intellectual property-re. Nem ugyanaz a kettő.

Tök más, ha arról írsz, hogy a cég leszarja, hogy szexisták veled stb. vagy az, hogy a cég azzal vádol, hogy üzleti titkokat tették közzé. Az egyik vitatható (majd a munkaügyi bíróság eldönti), a másik meg nagy baj, de azt bizonyítani kellene.

trey @ gépház

Nem először hallani ilyet, hogy egy vállalat régóta ott dolgozó, rangidős kollégát bocsájt el egyik pillanatról a másikra. Holott nem a vezetők, hanem pont az alkalmazottak alkotják egy vállalat testét, korpuszát.

Valamint megint ez megy, hogy a vállalati információt a privát információ elé helyezik. Helyére kellene már tenni a dolgokat: az alkalmazottak privát információi elsőbbséget kellene élvezzenek minden vállalati dologgal szemben. Az ember az első.

Szóval, ha belépsz az applehez, akkor -ha addig volt- apple ID-d törlöd-és elkezdesz saját használatra valami másik rendszert használni, és szigorúan külön rendszer-t használsz saját illetve céges célra. Ez amúgy sok egyéb okból is célszerű, amúgy más cégek esetében is. Az applénél ez -ezek szerint- megfejelődik a más rendszer feltétellel is. Nyilván kényelmetlen két telefonnal, két laptoppal élni. De sajnos, muszáj.

"Apple cares about privacy, unless you work at Apple"

Az első mondatrész is csak addig volt igaz még el nem vitte a Pegazus. :)

... hm... vesz egy androidos oksytelcsyt es maris megvan a privacy! oh wait... 

Szerkesztve: 2021. 09. 12., v – 15:27

A privát fiókok cégeshez kötése nem éppen okos dolog... de azért a ló túloldalára se essünk át azzal, hogy sír, mert a telefon fényképezőjének tesztelésekor fénykép készül... 

A cikk egyébként mintha olyat írna, hogy kell legyen valami personal fiók, mert a cégessel nem lehet regisztrálni tesztelésre. Csak a többség nem csinál újat, hanem a meglévő személyes fiókját használja. 

"Employees could pause during onboarding and say they want to create a new Apple ID specifically for work or use a different phone. But most do not — it seems a little paranoid, and the Apple instructions say to go ahead and use your personal account."

Meg a meztelen selfiek a céges készülékeken.. nice

Ja, hát akkor Androidot használok, vagy a Face ID az ikertesómé, meg az iPhone is.

USA munkaugyi birosaga visszakezbol visszaveteti fel even belul iteletben + megiteli neki fel eves fizeteset.

Aztan megegyeznek vele, hogy inkabb fizetik, csak tobbet ne menjen be.

Ennél azért bonyolultabb a kérdés, itt van pl. egy viszonylag érdekes (nem szarkazmus) PhD disszertáció a témában. 400+ oldal. :)

Szerintem, bár nem vagyok jogász:

  • mások szellemi tulajdonának nyilvános terjesztése engedély nélkül: nem szólásszabadság
  • trash-talking a munkáltatódról: szólásszabadság, de szerintem a legtöbb jogrendszerben a munkáltatónak nem kell csendben tűrnie

<ironia on> en is kib@sztam volna ha a cegem belso dolgairol kezd el nyilvanossag elott 'szennyest kiteregetni'.  <ironia off>

szvsz nincs ceg aki szereti az ilyet....de azert remelem sikerul neki egy jo nagy karteritest kiperelni az alma-tol.

Az Apple igazából jó fej, ha megengedi, hogy a saját AppleID-d használd (sok cég nem engedi egyáltalán). Ez valószínüleg azzal jár, hogy a céges eszközök mellett a sajátjaidat is használni tudod, ha a cég nem utalt ki neked olyan eszközt (iPad dokumentáció olvasásra, jegyzetelésre, második, harmadik monitorként, telefonon/Watch-on emlékeztetők megjelenítése, Siri-vel emlékeztetők létrehozása, stb).

Gyakorlatilag, ha jól értem, ha akarod, akkor támogatják a BYOD kultúrát, amit nagyon sok cégből hiányolok:

nem tudom a saját, hatékony workflowmat használni, mert nem adnak hozzá eszközt, a sajátomat meg nem használhatom...

"Az Apple igazából jó fej, ha megengedi, hogy a saját AppleID-d használd "

Már aki szerint ez jófejség. A büdös életben nem kötném egyik cégem, munkáltatóm, ügyfelem, projektem orrára hogy milyen privát fiókjaim vannak. Semmilyen irányban nem kapcsolódhat a privát és a céges világ, szerintem. Egyrészt ha valahonnan távozom, nem akarom magammal vinni a céges anyagot. Másrészt, ha távozom, nem akarom hogy magam mögött hagyjak olyan dolgokat, hogy mit tudom én, a privát google fiókomból vannak sharelve cuccok más kollegáknak. És hasonlók. No way.

Ha muszáj akkor csinálok egy lóf4szjóska apple/google/ms id-t, és jónapot.

99.99%, hogy nem lesz ítélet.

Amerikában, a precedensek országában fontosabb ügyekben mindig peren kívüli megegyezések születnek - egy Apple nem kockáztatja meg egy ilyen piszlicsáré összeggel elintézhető ügyben, hogy esetleg az általános jogi standardjainak valamelyikéről kimondja a bíróság, hogy jogellenes.

Itt is ez várható, kap az illető egy marék (az ő szintjén sok, az Apple szemszögéből nézve elhanyagolható) lóvét, cserébe aláírja, hogy nincs több pereskedés és többé nem mondhat semmit az ügyről.

Kicsit itthoni politika. Megmondják mi lesz és az lesz, ami az ő érdekük. És erősebbek és ennyi.

Szerkesztve: 2021. 09. 13., h – 22:12

"Ez nyilvánvalóan rosszul érintette a munkavállalót, hiszen Apple ID-ja személyes adatokkal van összeköttetésben. Mi lesz akkor, ha ezek a személyes adatok, dokumentumok a céges laptopjára kerülnek?"

No varjunk csak, az a baja hogy az Applnel tartolt adataihoz, hozza fer az Apple ? Nem pont azert nem problema mert mar ugy is mindegy ?
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Érdekesség, de a céges levelezésed, még akkor is ha céges, nem a tied: a cég nem használhatja, nem nézhet bele.

A számítógéped, amin a te privát adataid is lehetnek, a te jelenlétedben egy IT kolléga lementi róla a TE és csakis a TE privát adaidat, majd mindent letöröl.

Érdekes, én turul16 kolléga hozzászólását olvasva azt olvastam ki a sorok között, hogy ha az appla cloud-ban van a nagyon titkos adat meg a házipornó, akkor ha az Apple meg akar engem figyelni vagy vissza akar ezzel élni, akkor ezt meg tudja tenni akkor is, ha nem kötöm össze a magán apple ID-met az apple által adott céges hardverrel, tehát ha beléptem a céghez, akkor már oly mindegy, hogy összekötöm-e vagy nem, nem ezzel adom az apple kezébe az adataimat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

hogyan lehet a face ID-t tesztelni a tesztelő feje nélkül?

Szerkesztve: 2021. 09. 15., sze – 16:29

Pár éve dolgoztam egy cégnek. A cégvezető és a felső vezetés irodáiban büszkén állt egy "diploma" aminek ez volt a neve "Tigris és a nyúl" Tehát sikeresen elvégezte a tigris és a nyúl szemináriumot.

Olyan is volt a cég. Nem ment valami a főnök leordította az alkalmazottakat. Na és persze akit lehetett azt meg is dugta (szerencsére csak a nőket). Sajnos az alkalmazottak java-része be is csicskult.

Nem hiszem, hogy okos dolog volt, aki tudott lopott vagy a saját ügyeit intézte nulla volt a lojalitás csak félelemből ment a cég.

Volt, hogy fültanúja voltam ahol leordította titkárnője fejét akit persze rendszeresen tömött, hogy neki miért van Porsche-ja másnak meg csak Trabantja és kb az volt a lényege, hogy akin lehet át kell gázolni.

Pár évre rá a 40-es évei elején vastagbélrákja lett nemsokára el is patkolt az utolsó évében megváltozott. Normális lett.

De hát ez a féle arrogancia iszonyat jellemző a mostani cégemnél is egy szerencse van a mátrix felépítés. Így a zsarnokok nem tudnak átpattogni a mi részlegünkre. Természetesen mindegyik jár Szabó Péter okosításaira az rendesen trendi ezeknél a topfickóknál.

Jó lenne még megélni, hogy eltűnik ezaféle attitude. Rossz nézni a cégek tucatjait ahol néha dolgozom, hogy egy - egy idiótától milyen rettegés van, hogy mennyi ideget és stresszt nyomnak bele ezek az idióták az alkalmazottakba.

Ez a majom Apple is micsoda "trendi" cég a vloggerek tucatjai nyomják a képünkbe az Apple logót közben gyerekmunka, rabszolgamunka, az alkalmazottak megalázása stb.. még a pszihologusom is azt használ komolyan csak ezért keresek majd mást, hogy a picsába tudnak egy ilyen majom cég fejlesztéseivel együtt élni? Közben a jóságról papolni meg a trendiségről. Az megy. "Müködik minden mint a pöpec" Ja büdös bunkó mennyi embernek cseszitek szét az életét, hogy neked ilyen frankó trendi szarod legyen?

áááá

Nem is dühöngök, mert nincs értelme.

Ez a majom Apple is micsoda "trendi" cég a vloggerek tucatjai nyomják a képünkbe az Apple logót közben gyerekmunka, rabszolgamunka, az alkalmazottak megalázása stb..
 

Valahol nagyon eltévedtél.

Nem is dühöngök, mert nincs értelme képtelen vagyok értelmesen gondolkozni

ftfy

Nem tévedtem el, nézd meg a felső vezetőknél a vloggereknél manapság az Apple kötelező cucc. Nézd meg a legmenőbb vlogereket a jórésze almát használ. A menű kb ugyanaz copy-zni lehetne. Asztal. Az asztalon semmi középen egy szuper-vékony alma és egyből áramlik a "LETISZTULT" életérzés. Ezért jó nekik az egy darab csatlakozó is mert minek több. De már a családomban is volt eset a gyerek programozónak ment aztán kellett is neki a retinakijelzős macbook mert csak azon lehet programozást tanulni megfelelő minőségben. Oké én se vagyok normális de, hogy a világ is beteg az is biztos.

a felső vezetőknél a vloggereknél manapság az Apple kötelező cucc

Mi az, hogy egy felsővezetőnél kötelező valami? Odamegy az IT, hogy márpedig most iPhone-t kell használnia a magánéletben is? :)

Btw a vloggerek (zenészek, stb.) nagy része azért használ Apple cuccot, mert régebben köröket vert a Windows-os megoldásokra. Most kb. egál (pontosabban use case-től függ), de emiatt senki nem fog rohanni, hogy másik gépet vegyen.

aztán kellett is neki a retinakijelzős macbook mert csak azon lehet programozást tanulni megfelelő minőségben

Plot twist: én több év kihagyás után azért vettem újra Macbookot, mert visszamentem MSc-t csinálni, és az bírja ki magabiztosan az egész napos használatot aksiról.

Már nem én adom ki a vasakat, korábban nálam volt ez a feladat. Nem egyszer volt, hogy a frissen kinevezett manager rögtön kérvényezte magának az iPhonet, az iPad-et és a Macbookot. Pedig sose szarral gurigáztunk. Sokan a Wordot és az Excelt nem bírták megfelelően kezelni, de persze rögtön jött a duma "a hatékony munkához neki arra szüksége van". A végefelé már olyan is volt, hogy a villanyszerelő is iPhone-et kért magának. Szerencsére továbbfejlődtem mert az a munkakör meglehetősen strapás volt, bizony bizony gyakran volt, hogy mikor kijött az új iPhone hirtelen a régiekkel (1 éves vagy fiatalabb telók) valami történt.

Egy ideig ment a dolog aztán a cég bekeményített. Sokan full indokolatlanul veszik meg ezeket az eszközöket. Tény, hogy jól néznek ki, de ha nem értesz hozzá akkor kb tökmind1, hogy Windows vagy Apple.

...a frissen kinevezett manager rögtön kérvényezte magának az iPhonet, az iPad-et és a Macbookot. 

Frissen felvett fejlesztőként rögtön kérvényeztem magamnak a MacBookot, amit már az interjúk során is hiányoltam (a cég jelenleg még Win only). Mondjuk egyelőre adtam nekik haladékot, mert ugye az Intel -> Apple Silicon átalakulásnak le kell zajlania, ki kell jönnie a 16"-os min. 32GB memóriával rendelkező MBP-nek, illetve a Dockernek is van még egy-két gyerekbetegsége a platformon. Szóval egyelőre nem erőltetem, de azért max. 1 éven belül jó lenne, ha áttérhetnék egy Mac-re (de jobban örülnék annak, ha már az év vége előtt kezemben lenne a céges Mac).

Egy managernek meg nem csodálom, hogy kell az iPhone, iPad meg a MacBook. Azaz az Apple ökoszisztéma. Nagyon jól együtt működnek ezek az eszközök, és amikor a technológia a kezed alá játszik és nem hátráltat, az sokat dob a produktivitáson és a stressz szint csökkentésén.

Nekem fejlesztőként egy MBP + iPad (Air/Pro) + Pencil elég lenne, bár sajnos az iPad már kívül esik a realitásokon. Annyi, de annyi dolog van, ami Apple platformon már megoldott és brutál egyszerű használni a produktivitás növelésének érdekében, míg ez más platformokon nincs meg.

Nagyon kompromisszumosan egy Microsoft Surface + Stylus tudna hasonló lenni, de na.

Nem kell nekik. Nem kell madárnak nézni az embert ismerem az ökoszisztémát az almát is. Az, hogy ikonra milyen felületen klikkelsz nagyjából mind1. Itt olyan emberekről beszélgetünk akik egeret használnak a Wordben is. Pont ugyan az a dolog mint a BMW, ott van céges autó opciónak a Skoda is mégis ha lehet addig lobbiznak és csavarják a cégszabályokat még belefér a BMW-is.

A te eseted speciális de én nem is rólad beszélek. Hanem emberek millióiról akik a marketing bullshitnek, köszönhetően örömmel fizetnek azért 100-ezreket, hogy egy almán nyomják meg az ikont. Mert ez ad nekik egyfajta életérzést ami véleményem szerint kifejezetten káros a világra nézve.

És ha nincs apple ID-m, akkor nem mehetek az applehöz dolgozni?

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2021. 09. 26., v – 17:33

Én biztos soha nem adnám meg a privát apple IDmat, hanem regisztrálnék egy újat. Ennyi. (kivétel ha a munkáltató valami hárombetűs vagy hasonló hely, de nekik meg úgysem kell... úgyis tudják mi van a fiókomban...)