fotel vezérlő

hi

 

Van egy fotelem, aminek motorosan dontheto a hattamlaja.

Amikor elromlott, az egyik irányba meg működött, csak a másik irányra volt süket.

https://photos.app.goo.gl/iz4vDpWQK8YFnzL3A

Ez a kapcsoló, meg gondolom a vezérlő is. Tökhüje vagyok az elektronikához.

 

Hogy lehetne újra működésre bírni? Kit, merre kellene keresnem?

Hozzászólások

Hogy lehetne újra működésre bírni?

Esetleg van a közeledben értelmes háztartási gép szerelő?

A gond valamelyik kapcsoloval/nyomogombbal lehet, mar ha tenyleg a vezerlo a problema.

Mi a kezedben tartott eszkoz bemenete? Gondolom van elotte egy trafo biztonsag kedveert, es mondjuk 24V AC-t kaphat. A tap (valto) a kepen jobbrol a fekete es zold drotokon jon be, a motor meg a kek/piros-ra van kotve. A kapcsoloknak van egy common (C) laba (a kepen jobbra), es egy NO (normally open) es NC (normally closed) laba, ezeken van a valto, C megy a motorra. Alapbol ugyanazt kapja a motor, ezert nem forog, de ha benyomod a ket gomb valamelyiket, akkor azon a masik lesz, es valamelyik iranyba forog.

Az aramkor tobbi resze szamodra nem erdekes, azok az M7 feliratu fekete alkateszek diodak (asszem 1N4007), a zold vezetek melletti kondenzatort toltik fel a bejovo valto csucsara, es az XL1507 DC-DC konverter a tekerccsel es a masik kondival (hogy simabb legyen) gondolom 5V-ot allit elo az USB csati szamara. Utobbi D+ es D- (adat) labainal van egy-egy ellenallas (kis fekete alkatreszek 103 es 153 felirattal, 10 es 15 kOhmos ellenallasok), amivel a masik oldali eszkoz felismeri, hogy toltorol van szo, es ez alapjan milyen aramot vehet fel rola. Nem tudom miert kell bele USB-s tolto is, de biztos tudta aki tervezte.

A fazisok szama meg nem vilagos szamomra, es hogy a motor honnan tudja merre forogjon. De az a resze nincs a kepen.

Ha van muszered es pakad, akkor eloszor is merj ra a fekete-zold koze (AC feszultsegmero modban), hogy mennyi van kozte. Ha 230V, akkor hivj valakit! Ha valami elviselheto (ez a valoszinubb, mert az XL1507 40V-ig birja), akkor folytathatod. Ha leszeded rola a kek es piros vezetekeket, es utana az egyiket a zoldhoz, masikat a feketehez erinted, mozog, akkor jo. Ha kicsereled, es a masik iranyba mozog, akkor megint jo. Ezzel kiderul, hogy valamelik kapcsolo hibasodott meg (elofordul, mechanikus). Ha nem mozog, akkor viszont a motor/trafo kornyeken lesz a hiba, nem a kepen talalhato eszkozben.

Ja, meg megnezheted, hogy az USB csatiban van-e villany. Az is lehet, hogy nem kapja meg a tapot (trafo gond?), bar kevesbe valoszinu.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Csipofogod van? Ha igen, akkor a tovenel elvagod a kek es piros vezeteket, leblankolod (lehuzod az utolso par mm szines szigetelest a rezrol), es osszeerinted 1. esetben a keket-feketet es piros-zoldet, 2. esetben a keket-zoldet es piros-feketet. Ha mindket esetben megy a motor, nyertunk. Utana nem nagy dolog ezeket visszaforrasztani.

Mindenesetre kiderult a rejtely, hogy mitol forog egyik es masik iranyba a motor, ha egyenaramot kap. Gondolom az M7-es diodak csak a biztonsag kedveert vannak benne.

Egy dolgot meg legyszi nezz meg: a kapcsoloidat mm pontosan merd le! A magassag-szelesseg-hosszusag mellett meg a labak tavolsaga is erdekes. Meg az EU-s vam valtozasa elott vettem a CNC maromhoz vegallaskapcsolokat, 10db-os keszlet volt, de nem fogom mind elhasznalni erre. Ha egyezik a merete (es ranezesre nagyon ugy tunik), akkor kaphatsz belole 2 db-ot.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Kozben levagtam es megprobaltam osszeerinteni,.de semmi.

Kiderult, h a fem vaz szetbarmolta a kabelt es zarlatos lett. Kep feltoltve:)

 

Kerdes  h lehet olyan adapterr venni olyan kabelcsatlakozoval, mint ami a linken szerepel? Olyan cucc, mint regen a billentyuzet csatlakozoja volt.

 

Ha nem  akkor csak siman alkalmas adaptert venni? Ez a mostani egy USA ketpolosu csatlakozo  jo lenne lecserelni EU szabvanyura. De nem vagom  mivel lehet kivaltani?

Szét kell csavarozni az adaptert (ha lehet), aztán beforrasztani. Ilyen dugóval szerelt adaptert nem hiszem, hogy könnyen találsz. De akár toldani is lehet, ha van még értékelhető csonk a régi kábelről, némi zsugorcsővel + forrasztással.

Toldani persze lehet, de attol meg USA dugo marad rajta.

Nincs olyan, hogy veszek vmi hasonlo adaptert es akkor az hasznalhato ehelyett? Nincs mondjuk egy olyan mondas, h legyen azonos a leadott aramerosseg es a feszultseg kozul az egyik, a masik pedig legalabb akkora?

Vagy vmi hasonlo?

 

Ha nincs, akkor persze vissza kell raknom a jelenlegit.

t

Szerkesztve: 2021. 09. 11., szo – 14:59

Teszteld le valahogy, hogy amikor megnyomod a mikrokapcsolón a gombot, akkor az valóban zár-e. Használható multiméter, vagy az általános iskolában volt laposelem-izzólámpa-kapcsoló áramkör (modernebb fajtája a ceruzaelem-ellenállás-LED), stb.

Figyelj, én felajánlom, hogy megmérem a kapcsolókat, sőt, ki is cserélem őket, ha az a baj, ha hozol kapcsolót.

Itt szerintem van olyan, ami kell neked:

https://www.hqelektronika.hu/hu/mikrokapcsolok-10001146/4

Amúgy ha a kapcsoló helyett zárod rövidre a lábakat egy kis vezetékkel, akkor működik a szék?

Középtájon van ott egy dióda, nekem az is hiányosnak tűnik.

Nem tudja rovidrezarni, mert a kapcsolo akkor osszezarja atapot a folddel! Probalta csavarhuzoval, es szikrazik (teljesen erthetoen).

A dioda resze mukodik, az az USB taphoz tartozik, amit valaki teljesen erthetetlen okbol odatervezett. De azt mar irta, hogy megy, es amugy sincs semmi koze a motorhoz.

Ha a kapcsolo meretei egyeznek az enyemmel, akkor megkaphatja. Annyi, hogy a XIII. keruletben van, eleg messze tole.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem itt alapvető félreértés van, mert a nyitóból nekem maximálisan az jött át, hogy tompos konkrétan egy szervizt keres, mert se eszköze, se ismerete nincs a probléma megoldásához. :)

Konkertan lógnak a beforrasztott alkatrészek lábai a levegőben. Nézd meg azt a diódát a kondi mellett!..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De, a GND-k nincsenek rendesen leónozva (ki van szopósodra a forrasztási felület),  a tekercsnél is, es az a LED feliratnál is. Először is a forrasztásokat kellene rendbeszedni, aztán a mikrokapcsolokat kimérni. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Csak valami vacakabban adalékolt ólommentes forrasztóanyaggal készült, az meg ilyen ócska kinézetű. Nem folyik rendesen.
Az ólmos forraszanyagok pedig sok (40%) ólmot tartalmaznak, ezért kerülni illik. Kivéve például a világűrbe fejlesztett cuccoknál, ahol ólommentest ne használj, mert pórul jársz.

A LED, es a hozza tartozo R1 elotetellenallas sincs beultetve. Az a resze innentol mindegy. A tekercsnel a forrasztas olyan, amilyennek lennie kell, gyonyoru, kupos. (igy nez ki, ha felulrol fotozod) Az, hogy a tekercs oldalan is van egy kis on, igazabol mindegy, az is a masik oldalrol van beforrasztva.

A DC-DC konverter resze OP szerint mukodik, szoval az a resze amugy sem erdekes az aramkornek (amugy kb. a DCDC konverter doksijanak 3. oldalarol a mintakapcsolas, egyedul a kisebb kondit sporoltak ki belole). A motor es a kapcsolok meg elegge egyertelmuek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nálam szelepmozgató motor vezérlésénél az egyik végállás kapcsoló forrasztása volt kontakthibás, átforrasztás után évek óta hibamentesen üzemel.

A fenti kek-fekete+piros-zold tesztet szerettem volna megcsinalni, de semmi. Vagy rossz az uj tap vagy vhol meg hiba van a rendszerben vagy rosszul szereltem ossze vmit

Kene egy multimeter:)

Kozben kiderult  h a villanyszerelo, aki amugy is jott, hobbibol foglalkozik ilyesmivel.

Egy mikrokapcsolo van szopoagon, ami a vegallasnal van. Ha sikerul is beszerezni egy olyat v. megfelelot, meg akkor is gane melonak tunik a fix, eleg kis eselyet latom, h meglesz meg ebben az evtizedben:)

Most, hogy az erdemi resze befejezodott a beszelgetesnek, felve bedobom, hogy tudjatok mi hianyzik nekem innen? :)

hajbazer, hogy megmondja, hogy mi a fenet kenyelmeskednek itt az emberek motorosan dontheto fotellel. :)