Framework Laptop - már szállítják

Címkék

A Framework Laptop egy új játékos a pályán. Célja a lehető legmagasabb fokú testreszabhatóság, a modularitás, bővíthetőség, valamint könnyű javíthatóság. 10/10-es iFixIt pontszám. Vagyis, akár a Right to Repair mozgalom zászlóvivője is lehetne. De vajon az?

Hozzászólások

Szép-szép, de kérnék szépen egy ethernet portot, négyes tagolást az F1-F12 funkciógombokhoz, dedikált [INSERT] gombot és egy trackpointot, aztán majd beszélhetünk róla.

dedikált numpadot, 1 nézgyzetméteres touchpadot, 10 ujjas touchscreent, ujjlenyomatolvasót, kártyaolvasót, soros portot, párhuzamos portot, USB portot vagy 8-at, usb type c-t vagy 10-et, 2-2 vga-dvi-hdmi-diplayport, spifd out, 30 órás üzemidőre elegendő akkumulátor, core i11- 99992342342 64 magos processzor, dual nvidia RTX 3090 TI SLI, 15 wattos fogyasztás, 128 giga ram, 4x4tb SSD raid0-ban, 2x20tb tárhelynek, tálcás CD-DVD-BLU-RAY kombó, windows server datacenter matricával 100 dollárért, 10 év helyszíni garral, mert ha elromlik, szeretem fikázni a szerelőt.

Szerkesztve: 2021. 08. 08., v – 11:40

Mikor lesz i9 Ryzen 7 Pro 4750GE-vel? :)

Minden laptopnak minimum ilyennek kellene lennie és persze gyártótól függetlenül minden modulnak kompatibilisnek kellene lennie más gépekkel. Azaz szabvány modulok kellenének, mint PC-nél a kártyák esetében. Így meglehetne az az építési szabadság mint ami a PC-ket jellemzi. 
De lehet tovább is gondolni: Lehetne venni üres laptop házat amibe azt építesz amit akarsz, szintén mint PC-nél. 

Noh de ilyen valószínű sosem fog megvalósulni. 

A koncepció nem rossz, de így elsőre még nem győzött meg.

 

A 4 modul slot szerintem elég kevés, főleg, hogy igazából csak 3, mert az USB-C töltő mindenképp elvisz egyet.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egy kis szűk rétegnek tetszeni fog, de nem sok vizet fog zavarni. A könnyebb javíthatóságért viszont nagy piros pont.

Már majdnem jó.

Csak, kellene 6 modulhely a 4 helyett.
Csak, kellene ethernet modul.
Csak, kellene GPIO modul.
Csak, kellene barrel plug DC töltőcsatlakozó.
Csak, kellene kivehető és cserélhető akkumulátor.
Csak, az árcimkének max. 300 USDnek kellene lennie.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Csak, kellene kivehető és cserélhető akkumulátor.

 

Ez olyan. Vagy arra gondolsz, ami a thinkpadekben volt regebben (pl: T560), hogy 2 akksi, amibol az egyik segedeszkoz nelkul cserelheto menetkozben, anelkul, hogy kikapcsolna? (ugye a masik akksi viszi a gepet, es az biosbol tilthato).

 

> Csak, az árcimkének max. 300 USDnek kellene lennie.

Kis sorozatu termekeknel ez lehetetlen. Az R&D-t, a prototipusok gyartasanak a koltseget meg kell etetni az elso 10 ezer darabbal (ez "szamolhato", hogy mennyi a tervezett darabszam).

 

> Csak, kellene GPIO modul.

Van.

 

> Csak, kellene barrel plug DC töltőcsatlakozó.

 

Megoldhato, a lehetoseg adott. (sajat modul tervezese, ami dc <->usb3). En nem ugralok a barrel plug DC csatlakozoert. Szerintem gagyi, es elobb-utobb elszakad a rezvezetek a kabelban. Meg a lenovo szogletes barrel plug dc csatlakozojat is jobbnak latom egy picit.

Nekem a regebbi macbookok magneses toltocsatlakozoi tetszettek.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megelégszem a segédeszköz nélkül cserélhető akkucsomagra. Ellentétben az itteni fotelinformatikusiva, rengeteg olyan notebookot igénylő munkakör van, ahol nincs akkutöltési lehetőség. Ilyen esetek többségében, nem opció a szétszedem, összerakom.

Nem, nem lehetetlen. Csak megfelelő iparági partnert kell hozzá találni. Évtizedekig szajkózták, hogy nem lehet 50 dollár alatt SBC-t gyártani. Aztán jött a Raspberry Pi és máris lett még 10 dollár alatti SBC is. Az a probléma, hogy ezek a kiscsoportos foglalkozások, soha nem akarnak egy-egy kisszériánál többet csinálni. Ha nem viszik le az árcédulát, soha nem lesz iparági változás belőle, mert a nagy gyártók csak akkor reagálnak, ha adott termék veszélyezteti a hegemóniájukat.

A tervezgetősdi, saját magamnak reszelem nem opció. Munkaeszközt szeretnék, nem plusz egy hobbit. Különösen nem RetardBus 3.0 interfaccel. A klasszikus barrelplug csatlakozó több mint 50 éves, olcsó, két perc alatt javítható. Pl a HPt is akkor kellett volna parkóncsapni, mikor kitalálta a centerpines sajátszabványos barrelplugját.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem veszek. Szerintem 15 éve nem vettem saját részre IT eszközt (még egy pendrive-ot sem), mert ezek nekem munkaeszközök, azt meg a munkáltató adja. Kérek, amivel szeretnék dolgozni és megveszi. Nekem egyébként nincs ilyen moduláris fétisem. Nekem megfelel egy Lenovo notebook.

trey @ gépház

Kérek, amivel szeretnék dolgozni

Ez szerinted azt jelenti, hogy nincs beleszólásom? Nem. Ezt azt jelenti, hogy leadom, hogy mit kérek és beszerzi a beszerző. Magyar cégtől, aki tud Magyarországon elfogadott számlát adni, tud garanciát adni stb. 

Egyébként, melléfogtál, ugyanis a cég összes dolgozói eszközigénylése pont rajtam keresztül történik. Én vagyok az, aki engedélyezi műszaki szempontból, majd utána megy az igény a gazdasági osztályra.

trey @ gépház

szerintem totál lenyűgöző, hogy ilyet így lehet.

Szerkesztve: 2021. 08. 09., h – 01:22

Amik hianyoznak:

- 15" a 13" helyett

- 6 modulhely a 4 helyett (15"-nal beferne)

- diszkret gpu

- ethernet modul (bar ezt igerik, hogy jon)

- magyar billentyuzet

- trackpoint, tagolt F1-4,5-8,9-12, normalis kurzorok, sajat home,end,insert,delete gombok es numpad.

Referencia billentyuzetnek tudom ajanlani a Thinkpad T560-as laptopot. Nekem az az etalon. (mondjuk aki az Fn es a Ctrl gombokat kulonbozo mereture tervezte, annak az arcat en is  ujraterveznem). Mert ugye az Fn-Ctrl gombot az elso dolog visszacserelni a biosban, hogy a sarkon legyen a Ctrl. Csak igy kis nyomorek gomb lett. De meg mindig jobb, mintha Fn lenne a sarkon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem gondolom , hogy ez maga lenne a megváltás. Túl olcsóak a  gépek ahhoz, hogy barkácsoljunk. Azt gondolom, hogy egy alkatrészek upgrade nem lesz olcsóbb, mint egy komplett gépcsere.

Valahogy en is igy vagyok vele. Persze jo lenne, ha az utolso szogig cserélheto-javithato-bovitheto lenne a gepem. De igazabol *tenylegesen* olyan kicsi elonye van ennek szamomra, hogy egyeb szempontok (pl. ergonomia, poccre indulas, esztetika, stb) miatt vegulis en pont az atellenes oldalon kotottem ki (Apple). Dehat nyilvan mindenkinek masok a prioritasai.

Milyen a hordozhatósága, strapabírósága? Arra gondolok, ha cipeled, nyitogatod, táskában ide-oda zötyög, a belul összecsúsztatott (nem pattintosnak néz ki) alkatrészek olyannak néz ki ami egy idő után kimozognak, elmozdulnak.

Kijelző pánt erőssége? Mennyire mozgat belül meg bármit, stb. Csak feltételezem, mert amit ilyen egyszerűen összeraknak az ilyen egyszerűen szét is jöhet. Kontakt hibák lehetősége? Csak kérdezem, mert érdekes a project.

Régebben volt egy hasonló project mobiltelefonokra, az is ilyen legó elvet követett, azzal vajon mi lett? Lehet a fentiek voltak a buktatok?

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

Régebben volt egy hasonló project mobiltelefonokra, az is ilyen legó elvet követett, azzal vajon mi lett? Lehet a fentiek voltak a buktatok?

 

A koncepcioval egy holland gyerek jott elo, aki azota egy eleg jo youtube csatornaval rendelkezik (onfenntarthatosag, ujrahasznositas, hogyan alakitsunk hippi kozosseget a 21. szazadban):

https://www.youtube.com/channel/UCqA-SppbeUi5ou0isB27mgg

 

Mivel az 5letnek hatalmas marketingerteke volt, ezert a google "beallt moge", majd amikor elult az erdeklodes, szepen ez is a google temetoben vegezte:

https://gcemetery.co/

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazából az államoknak központilag kellene a gyártókból kikényszeríteni a bõvíthetõséget illetve szabványos alkatrészeket. Sokkal faszább lenne mint a 3 millimiéteres hyperdesignos laptop amit aztán pár év múlva kukába dob a user mert nem elavult. Az EU Pl. hasznossá tehetné magát ezen a téren.

Tetszik, badass cumó, de drága. Hiába bővíthető, ha egyszer olyan drága, hogy az árából veszek egymás után két nem bővíthető laptopot inkább. De az irány mindenképp jó, tetszik a koncepció, ha kinövik magukat nagy céggé, tömeggyártássá, ez mindenképp jobb irány, mint a gyártók jelenlegi, vékonyítsunk mindent ultrabookká, meg minden legyen odaforrasztva, a BIOS-ban feketelistázzunk minden nem saját hardvert típusú genyósága.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De ha olyan kiépítést rakok össze belőle, akkor meg a későbbi upgrade-elhetőségnek nincs értelme, hiszen azon már nem lesz mit combosítani, hanem kiszolgálja a gép teljes élettartamát, míg szét nem esik a vas. Mondom, nem kritizálni akarom, mert az irány jó, de egyelőre egy kis cég, kicsi manufaktúrában gyártatja ezeket, és így csak drágán tudják kihozni. A system76-os gépek is ezért drágák. Egy Lenovo, Apple, Dell méretű cég sokkal költséghatékonyabban tudná nagy tételben gyártani, reklámozni, teríteni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elvileg az alaplap is upgradelheto lesz, es a regi alaplaphoz lehet akar kis szerverhazat venni, es akkor folytathatja otthoni szerverkent/naskent/routerkent tovabb az eletet az alaplap.

 

A System76 nem csak egy atcimkezett Clevo laptop?

Mert itt azert annal komolyabbat tettek le az asztalra.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

De, hardverügyileg elvileg átcímkézett Clevo a system76, ott nem is annyira a hardver a legdrágább (bár az se olcsó), hanem hogy az egész szoftveres részén maguk dolgoznak, alig pár ember. Nem is azért írtam, hogy ki milyen komolyat tett le az asztalra, csak hogy az ilyen kis cégek árban elég nehezen versenyeznek, vagy ha meg is próbálják, akkor meg a minőség rovására megy, lásd olcsó ARM-es Pinebook. Főleg, ha a termék is moduláris, upgrade-elhető, mert az eleve növeli a költségeket, gyártási komplexitást, egy csomó extra PCB, extra forrasztás, extra csatlakozó, extra selejtlehetőség, és ezen a ponton még az is mindegy, hogy saját maguk gyártják, vagy valahol Kínában gyártatják. Mert egy Apple eleve sokkal nagyobb tételben gyártat, és mivel minden össze van integrálva, odaforrasztva, 1-2 chip formájában egy mini PCB-n, ezért hihetetlenül le tudják csökkenteni a tényleges gyártási költséget.

Ebben az olcsósításban a számológépek fejlődték ki magukat a legjobban. Anno vagyonok voltak, míg külön TTL chipek voltak meg rendesen tokozott IC-kkel, LED-ekkel, stb., de aztán elkezdték olcsósítani, már mára egy 10 centes epoxizott szilikon SoC „blob” egy papírvékony PCB-n, plusz egy filléres szalagkábel egy 5 centes LCD-vel, annyira egybeöntve, tokozást, foglalatot, forrasztást, mindent annyira kispórolva, hogy már lehetetlen tovább olcsósítani. Maga a burkolat, doboz, gombelem, szállítás többe kerül, mint az eszköz egész belseje. Na, ide tartanak a gyártók a laptopokkal is, agyonintegrált, nem bővíthető, papírvékony, eldobható műanyag darab, portok meg minden nélkül, tényleg olyan olcsón legyártva, hogy majdnem papír/műanyag pohár szintje.

Eleve már a laptopok csomagolása is mennyit egyszerűsödött. Régen szépen dizájnolt, fényképekkel, marketinggel szépen feldiszített dobozban jöttek, nem csak töltővel, de jól kibélelve, mindenféle kézikönyv, driver CD-k, egy hóbelebanc. Ma meg a legtöbb igénytelen, wcgurigás anyagú, majdnem teljesen jelöletlen, natúr barna kartonpapír dobozban jön (plusz benne a laptop egy nejlonzacskóban, ami még csak nem is antisztatikus), már a hungarocell tömőanyagot is kisajnálják, és ahelyett is élére hajtott karton van benne, hogy elnyelje a rázkódást, ütődést. Lassan már a töltőt is ki fogják spórolni, olyan alapon, hogy USB-C töltője már úgyis van mindenkinek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem is baj, hogy ilyen egyszerű lett a csomagolás. Nem a dobozt akarom használni, hanem ami benne van. A többi csak szemét, amit nem is árt visszaszorítani. 

nemrég vettem két ceruzaelem (AA) akksit. benne volt egy dobozban, abban volt egy műanyag zacsi, amiben benne volt egy műanyag doboz, amiben benne volt a két akksi. Mellé egy USB töltő kábel, ami megint csak benne volt egy dobozban, amiben megint csak egy kis zacsiban a kábel.
Lett fél kuka szemét a két ceruzaelem kicsomagolása után. Hát fantasztikus...

Nekem ez tetszik. Még idén lesz EU keyboard layout hozzá, utána akár érdemes lesz elgondolkodni rajta.