Mobiltelefon akkumulátor töltése - telefon nélkül

Sziasztok!

Jópár régi telefon van nálam elfekvőben, amelyeknek a töltője már hiányzik. Akkumulátor is akad kiszerelve, telefon nélkül. A közös bennük, hogy akkumulátor jól működik (eredeti), amiket szeretnék felhasználni a házi projektjeimben áramforrásként.

Miként tudnám biztonságosan, a telefon és az eredeti töltő nélkül feltölteni ezeket?

Hozzászólások

Ezek lítium-ion ill lítium polimer akksik, 1db cella.
Az erre a célra készített töltőkkel tölthető. 
Én pl. IMAX töltőt használok, ezer helyen beszerezhető.

#1. megkeresed rajtuk, hogy lifepo/LFP akkuk-e, vagy 'normal' litium. Az elobbinek 3.2V -os kapocsfesze van, az utobbinak 3.6-3.7V. Illetve van meg egy mangan alapi litium akku is, ennek 3.8, de ezzel nem hiszem, hogy talalkozol.

alternatively, megmerheted a kapocsfeszt, hogy mekkora; a hatulutoje, hogy egy kellokepp lemerult litium akku is lehet 3.2V :)

#2. radugod a toltore. Ehhez lehet kapni olyan toltoket, amiket lehet allitani 3.2V/3.6V/3.7V/3.8V kozott, de elvileg vannak olyanok is, amik ezt automatikusan el tudjak donteni.

A toltore radugas erdekes lesz, altalaban ugye a kapcsolodasi pontok nehezen hozzaferhetok, erdemes probalkozni pl. krokodilcsipesszel, de vegso esetben akar azzal is, hogy fan keresztul ket csavar, megfelelo tavolsagra, ugy, hogy a hegyuk kilogjon, es arra ratenni az akku erintkezoit. Esetleg meg egy fem epitokeszlet is mukodhet, legy kreativ! :)

Arra vigyazz nagyon, hogy ha rovidre zarod az akkut, az masodperceken belul minimum szetolvad, rosszabb esetben robbanhat es eghet is!

Ezek akkor is működnek, ha van töltőelektonika? A legtöbb akksi régi Nokiákból származik, meg talán Sony-Erricson van még több.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Akkor vagy kulon-kulon toltod (kozepet kivezetve), vagy sorbakapcsolva, olyan toltovel, ami ezt tudja. Amugy ebayen/alin gombokert vannak olyan elektronikak, amit osszekotsz az akkuval, adsz neki 5V-ot (mondjuk egy mikrousb csatin), es a tobbit megoldja. (sajnos mar van afa/vam, meg vamugyintezes, szoval kevesbe eri meg)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ez 1 db li-ion cellat (3.7V-osat), fizikai meretre mindegy, hogy valami lapos cella, vagy 18650 vagy 14500 vagy mi. Tobb sorbakapcsolt cellahoz ez nem jo. Ugy emlekszem, van olyan modul is, ami mellett ott az 5V-os boost konverter is, szoval az akkurol mukodo 5V-os aramkorodhoz mar nem kell mas, csak a modul, az akku, es tolteshez egy barmilyen USB-s tolto, madzaggal. (persze ha nem 5V-rol megy, akkor nem vagy vele elorebb)

Illetve ha nem akarsz modulozni, a kinaiak szokasa, hogy fogjak egy adott IC-nek az adatlapjaban az ajanlott mintakapcsolast, es radobaljak egy NYAKra. Ha sajatot akarsz, es elfer mellette, te is rateheted ugyanezt a sajatodra (mondjuk ilyen arak mellett kb. mindegy, ha hobbira kell, egyedi vagy kis sorozatu eszkozokhoz).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igen. Es a hestore-on 1 db kerul a fenti osszegbe, az alin meg 5-ot kapsz ennyiert. Durvan 600 ft-ert az egyiknel 2, a masiknal 5 db, az ugy 2.5-es szorzo. (es elektronikai alkatreszbol - ha nem kerul sokba - nem 1 db-ot rendel az ember, foleg ha "jopar" akkuja van)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hobby dolgokhoz valszeg 1000+ db kell neki rögtön.... Másik meg, hogy jó eséllyel jobban járna a topic nyitó ha célirányosan normális árramforrást használna. Nokia meg Ericsson aksik tuti jó állapotban lehetnek... Ilyenkor nem többe kerül az idő meg energia amíg tákolsz mint célirányos hardvert beszerezni? Jelen esetben tápegységet, töltőt, aksit...

Az 1000 db egy kicsit tulzas (bar diodabol/tranzisztorbol/ellenallasbol en is rendeltem mar hasonlo mennyiseget), de en hobbi projectekhez is tobbet szoktam venni, mert kiserletezes kozben azert ki lehet nyiffantani (meg persze olyan is elofordul, hogy jol sikerul az eredmeny, es szeretnel belole meg egyet). Olyan is elofordul, hogy egy alkatreszt felteszek valami panelre, hogy be lehessen dugni breadboardba, de a vegleges cucc mar nem azon lesz, akkor inkabb nem szerelem le, hanem osszerakom a masik peldanybol. Olyan is elofordul, hogy egy projecthez mar alapbol tobb kell (mondjuk nem pont akkutoltobol), egy alkatreszbol 5-10 db-os keszlet sokszor belefer, ha amugy nem draga.

OP azt allitotta, hogy az akkui rendben vannak, ezt - miutan nem ismerem a konkret helyzetet - elhittem neki. De egyebkent jogos felvetes, a li-ion akku a tulmeritest sem birja tobbek kozt, szoval ha az akku sokat volt a doglott telefon mellett a fiokban, es lemerult, akkor valoszinuleg nincs mar jo allapotban. Tovabba felteteleztem, hogy - miutan az utobbi 15 evben kb. minden mini/mikro/C USB-rol tolt, es szamitogeptol kezdve a tapokon keresztul kb. mindenen van, az valamilyen USB csatirol tudja tolteni, mas mar nem fog kelleni neki a toltomodulon es az akkujan kivul.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ezeknek az akkuknak a többsége csak fél-egy évet volt használva telefoncsere miatt. Fiammal építünk majd micro:bitből dolgokat, oda használnám áramforrásnak.

Ahol a telefon megvan, ott bekapcsoltam és müködik. Fel voltak töltve, mielőtt eltettük őket.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.