Hamarosan kezdődik a Windows 11 bejelentése

Itteni idő szerint 18:00 órakor. Live stream majd itt.

Hozzászólások

Volt a Microsoftnak valami olyan mondása, hogy a W10-től már csak rolling release lesz. Ezt a mondást mikor hagytuk magunk mögött?

trey @ gépház

Mikor rájöttek, hogy a Windows 7 kinyírásával nem sikerült azonnal 900 millió munkaállomást kidobatni és helyette újat vetetni. Mióta rájöttek, hogy az úgy nem biznisz, ha 2013-ig visszamenőleg hardverkompatíbilis az új™ rendszerünk és nem vetet legalább 5 évente a Microsoft mindenkivel új számítógépet, az OEM licenszeken és a gépkidobatáson élősködve, a hardvermultikkal kartellezve.

Ne légy szigorú hozzájuk, épp akartam írni, hogy ez a 11-es neked külön kedvenced lesz. Dupla akkora bloat, mint a 10-es, Core i 8. gen alatt semmi támogatott, csak a boothoz min. UEFI kell TPM2-vel, 32 bites nem is lesz belőle (ezzel egyet is értek), de legalább tapcskolós Android appokat is futtat, stb.. Csupa nyalánkság, ami garantáltan megindítja a nyálelválasztásod :D Kedvenc babzsákfejlesztőid most kitettek magukért, hogy ne csak 900 millió munkaállomást kelljen kidobni, hanem többet, és az egész neked is testhez álló legyen. Nem hitted el nekem két hete, hogy csak a Linux marad. Írtad, hogy várod az alternatívákat. Nem lesznek. Linux és annyi.

Bár valamelyik oldal azt írta, hogy a 11-esre minden Win10-es user ingyen frissíthet, időkorlát nélkül. Én kifejezetten verzióhajhász vagyok, meg frissességmániás, de akkora ásznak tűnik ez a 11-es, hogy legalább 2023-ig tuti nem migrálom a Win10-es rendszereim, ennyire mazohista még én se vagyok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Írtad, hogy várod az alternatívákat. Nem lesznek.

A win nagyon régóta zsákutca. Sokaknak ezt a W10 tette nyilvánvalóvá, pedoig már jóval előtte is látszott.

Linuxban az a jó, hogy ha magával ragadja a divat, migrálhatsz bármilyen posix vagy unix-like rendszerre. A lényeg ugyanaz marad.
Rátehetsz egy faék ablakkezelőt. Az i3-at csak céleszköznek javaslom, de egy fluxbox szerintem mindenre is elég. Egyszerűen nincs szükség többre.

A win nagyon régóta zsákutca.

A Windowst és Androidot UX-majmolgató Red Hat által erőltetett desktop Linux is régóta zsákutca.

Rátehetsz egy faék ablakkezelőt.

Rátehetsz, de minek. Ha GUI-t szeretnél használni, nem terminálban pötyögni, akkor jön a QT/GTK bloat, tehát semmi értelme az ablakkezelővel "spórolni". Ha nem GUI-t szeretnél használni, akkor meg miért nem TTY-n vagy, tmux-szal.

Abszolút nem felesleges faék egyszerű WM. Minek? Böngészőknek, játékoknak, stb. kell. De minden másra terminál, meg billentyűzetes workflow. Annak az a trükkje, hogy először is nem pötyögni kell, hanem javasolt megtanulni gépírni, meg valamelyik főbb hotkey-rendszert megtanulni (vagy vi/vim, vagy Emacs, Wordstar, IBM, vagy hasonló, szabványosított). Utána ez a terminálos, billentyűzetes workflow nagyon hatékony, pötyögés nélkül is, minden hotkeyre indul, neked nem is nagyon kell semmit pötyögni, mindent felismer a rendszer, fzf-fel vagy tab-os kiegészítéssel, minden 1-2 billentyű lenyomása után előtted van, mindegy milyen ritkán használt alkalmazás, mennyire eldugott mappa vagy fájl a fájlrendszerben. Nem kell többé ikon, dokk, menü, szalag, document history, stb., nem kell Qt/Gtk bloat, UX/UI, mert te magad leszel a interface. De ez egy jó dolog, mert nem csak hatékonyabb, de szerintem sokkal nagyobb élmény vele a computing is, nekem pl. visszaadott egy rég elveszett érzést, amit utoljára a DOS korszakban éreztem, hogy a gép irányítása az én kezemben van, és nem csak távolról nyomkodok egy absztrakt GUI-t, ami a nevemben csinál dolgokat, és önállósítja magát, meg leegyszerűsít dolgokat, amiknek a lebutítását amúgy sem igénylem. Eleinte kontraproduktívnak érzed a terminálos-billentyűzetes metodikát, de csak addig, amíg rá nem áll az agyad, meg nem tanulod, ki nem alakul rá a megfelelő mindset. Nyilván bele kell fektetni munkát, mert kevésbé felhasználóbarátabb, mint a desktop metafora, de ez csak akkor lényeges, ha valaki teljesen laikus, v1.0-ás user, ami pl. te nem akarsz úgy se lenni. Nem nagyobb munka megtanulni, mint egy elavult XP-t működőképesre hekkelni állandóan.

Ilyen Win7-ről ne is álmodjál, hogy XP-ről oda váltasz, már a Win7 is el lesz lehetetlenítve 2025-re, a végén süllyedő hajóról süllyedő hajóra szálnál, Titanicról lyukas gumicsónakra. Az a lehető legrosszabb taktika, hogy elavultról elavult rendszerre upgrade-elsz, és mindig a technológia után kullogsz, állandó lemaradásban. Linuxszal a technológia élvonalában lehetsz, és te építheted vele a saját ökoszisztémád, anélkül, hogy ki lennél szolgáltatva multiknak meg a supportjuknak, a te kezedben lesz a rendszered, meg a dolgok működése, logikája. És jót fogsz röhögni minden ilyen corporate IT, meg MS, Apple, Red Hat, stb. híren. A titka, hogy kicsit dolgozni kell érte, és nem felpattintani az első mainstream Red Hat, meg Ubuntu alapú disztrót, meg aktuális Windowst.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Abszolút nem felesleges faék egyszerű WM. Minek? Böngészőknek, játékoknak, stb. kell. De minden másra terminál, meg billentyűzetes workflow.

Feleslegesnek úgy felesleges, hogy nem spóroltál vele semmit az erőforráshasználatból, ha utána a legbloatabb alkalmazásokat (pl. böngésző) futtatgatod benne.

Annak az a trükkje, hogy először is nem pötyögni kell, hanem javasolt megtanulni gépírni, meg valamelyik főbb hotkey-rendszert megtanulni (vagy vi/vim, vagy Emacs, Wordstar, IBM, vagy hasonló, szabványosított).

Tudok gépírni. Ettől függetlenül, úgy gondolom, hogy egy GUI-s alkalmazásban, mint pl. Total Commander, sokkal hatékonyabban lehet adott feladatokat elvégezni, mint terminálba parancsok bepötyögésével begépírásával.

minden hotkeyre indul

Képzeld, nálam is. A neve: AutoHotkey. Én állítottam be a hotkey-eket és örömmel használom. Linuxon nincs alternatívája, csak néhány gagyi utánzat, ami megpróbál a nyomdokaiba lépni.

nekem pl. visszaadott egy rég elveszett érzést, amit utoljára a DOS korszakban éreztem, hogy a gép irányítása az én kezemben van

Nocsak, Raynes kolléga, nocsak. Ezzel akaratlanul is elismerted, hogy a rendszer irányítása egy elavult™, zárt forráskódú rendszeren is lehet a kezedben. Akkor már csak azt magyarázd meg, miért nem vagy képes felfogni, hogy egy jól összekonfigolt Windows XP is képes megadni ugyanezt az érzést?

nem csak távolról nyomkodok egy absztrakt GUI-t, ami a nevemben csinál dolgokat, és önállósítja magát, meg leegyszerűsít dolgokat

Nem kell túlegyszerűsített, lebutított, tapicskoló GUI-s alkalmazásokat használni. Én se használok. Például egy Total Commanderről a GUI-kritikád semmilyen szempontból nem mondható el.

Egy évvel korábbi önmagamat tudnám idézni. [1]

Tudod, abban az érában, amiben a Total Commander, az IrfanView, a PuTTY, a WinSCP, a Media Player Classic, az AutoHotKey, vagy akár a Microsoft Office 2003 készültek még szokás volt kivezetni szinte minden konfigurációs lehetőséget a UI-ra és az elérhetőségüket biztosító menürendszereket logikusan felépíteni. Azt meg szerintem te sem gondolod komolyan, hogy egy jól felépített menürendszerben jól irányzott két kattintás kevésbé hatékony, mint terminálban pötyögve config fájlokat editálgatni. Amiket ráadásul mostanában szeretnek 20 felé szedni *.conf.d idealizmusok alá, hogy még véletlenül se találd meg, amit keresel és még véletlenül se lehessen átlátni egyben. A desktop Linuxod pedig (akár tetszik, akár nem) pont affelé halad, hogy már konfigurációs fájlokból sem lehet alapdolgokat beállítani. Mint például a GTK3 rekurzív fájlkeresését kikapcsolni. Másik jó példa, ami most eszembe jutott, hogy Xorg alatt nincs egy olyan értelmes AutoHotKey-alternatíva, amivel meg lehetne oldani, hogy a Windows gomb megnyomásakor csináljon valamit (mondjuk dobjon fel egy menüt), de mindeközben modifierként is lehessen a Windows gombot használni, tehát egy Windows+R is menjen. Az eredmény, mind (kizárólag config-fájl-editálgatós) xbindkeysszel, mind bármelyik ablakezzelő saját hotkey-implementációjával az, hogy ha a Windows+R-re rá van konfigolva egy exec, akkor az Windows+R esetén is lefut. Értelmes doksi sehol, man page-en csak alapdolgok vannak. Ezzel szemben AutoHotKeyjel még a press-release-re is külön tudok állítgatni és még az egérmozgást is tudom befolyásolni, sőt az egérkattintást is összekombinálhatom egy modifierrel, sőt még azt is megmondhatom, melyik alkalmazásban szeretném, hogy működjön. Ha pedig valamit nem tudok kitalálni, van lokális (chm) helpje, ahol mindenre van részletes leírás, több, bonyolultabb példával is alátámasztva. Hol van ez a felhasználói szabadság Linuxon? Sehol. A hatékony, haladó felhasználáshoz alapdolgok hiányoznak Linuxon. Ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jó, vagy hogy ne lenne elég modern. Csupán azt jelenti, hogy haladó felhasználásra bizony jobb egy jól bekonfigurált Windows XP, mint egy jól bekonfigurált desktop Linux. Mindamellett, én el tudom fogadni, hogy te jobban érzed magad a Linuxodon. Kár, hogy a mai napig képtelen voltál elfogadni a fordítottját, az én Windows XP-felhasználásommal kapcsolatban.

Sszámtalanszor megvitattuk már ezeket. Ezért sem értem, miért erőlködsz.

Nem nagyobb munka megtanulni, mint egy elavult XP-t működőképesre hekkelni állandóan.

De igen, nagyobb munka, mivel a Windows XP-t nem kell állandóan működőképesre hekkelni, hanem egyszer elég volt beállítani és utána működőképes és nem kell terminálban™ kullogni™ a™ technológia™ után™, állandó™ lemaradásban™.

Titanicról lyukas gumicsónakra

Elképesztő, hogy képes vagy ilyen abszurd hasonlatokat hozni, miközben a Windows XP is használható maradt 2021-ben, annak ellenére, hogy a Microsoft úton-útfélen az ellehetetlenítésén dolgozott.

Az a lehető legrosszabb taktika, hogy elavultról elavult rendszerre upgrade-elsz

Használhatatlan rendszerről használható rendszerre. Tudod, engem továbbra sem érdekel, hogy legacy vagy sem. De egyelőre a Windows XP teljesen jól használható rendszer, a Win7-upgrade-et, mint lehetőség említettem csak.

mindig a technológia után kullogsz, állandó lemaradásban

A lemaradás egy illúzió, amivel a tech-lakájmédia, a tech-influenszerek és a reklámok a konzumerizmust fenntartani igyekszenek. Ha holnaptól divatba jön a chilis kutyaszar zabálás, mert néhány idióta influenszer elindítja, és én nem óhajtok kutyaszart zabálni, akkor sem, ha a chili teljes mértékben elnyomja a szar ízét, akkor én a trendbuzik szerint lemaradó vagyok. Miközben meg csak nem veszítettem el a józan eszemet. Lemaradást kiáltani nem más, mint az egyén döntési szabadságát, ítélőképességét megkérdőjelezni. Az előre a semmibe rohanást erőltető multik és csatlósaik profitérdekében.

Linuxszal a technológia élvonalában lehetsz, és te építheted vele a saját ökoszisztémád, anélkül, hogy ki lennél szolgáltatva multiknak meg a supportjuknak

Ez szélsőséges idealizmus. Linux alatt csak akkor lehetsz az élvonalban, ha instabil rolling release-t használsz. Máskülönben elavult csomagjaid lesznek, amikből, ha elég fiatalok, alapdolgok hiányoznak. Akkor jöhet a backport-keresgélés, a forrásból lefordítgatás, és máris ugyanott tartunk elégetett időben, mintha XP-n csinálnád meg ugyanezt.

a te kezedben lesz a rendszered, meg a dolgok működése, logikája

Windows XP-ben is az én kezemben van a rendszerem, mivel az elmúlt 15 évben volt lehetőségem annyira megismerni a működését és a kezelését, hogy tökéletesen eligazodjak benne.

A titka, hogy kicsit dolgozni kell érte, és nem felpattintani az első mainstream Red Hat, meg Ubuntu alapú disztrót, meg aktuális Windowst.

Pontosan ugyanez a titka annak, hogy Windows XP-n hatékonyan dolgozz, az aktuális Windows 10-11-idealizmusok felpattintása helyett.

Szép sorban: a GUI, mint koncepció zsákutca. Igen, megkönnyíti a gép használatát: de csak idiótáknak, akik nem akarnak semmit fejben tartani, meg most tanulják a gépet használni, és le kell bontani nekik a dogokat egyforma ablakokra, ikonokra, menükre. De aki haladó, azoknak nem kell ez a mankó, csak lassítja őket. Hiszen amíg GUI elemek között tallózol, ikonokra kattintgatsz, menüket hozol elő, az időveszteség, a billentyűzetről ki kell nyúlni az egérért vagy tapipadért, ott be kell célozni az egérkurzorral az aktiválni kívánt elemet, kattintani, majd még esetleg ha olyan GUI elem, ami előhoz további GUI elemeket, akkor ott ezt megismételni. Időveszteség ez, egy kis ms itt, ott, a sok kicsi sokra megy. Advanced / skilles power user meg csak megnyomja a billentyűkombót, és közvetlenül indul neki az app, vagy az appban a megfelelő funkció, nem kell keresgessen, egérrel célozgasson, egérért kinyúlkálnia, tallózgatnia. Plusz a szoftvert is leegyszerűsíti, mert nem kell annyi ikont, gombot, szir-szart ráaggatnia a fejlesztőnek. És ez minden GUI-ra és GUI-s appra igaz, az agyonhájplot Total Commanderedre is, ami egyébként nem rossz progi, használtam én is nagyon sok évig, aztán Double Commander klónját is, de idővel, ahogy fejlődtem, elengedtem ezeket, ma már Vifm és shell+fzf+alias/saját_scriptek mentén csinálom ugyanazt, ami sokkal gyorsabb.

Az AutoHotKeyt ismerem, de egy szar. Linux alatt vannak X-es alternatívái (xdotool), de nem kellenek. xbindkeys se egyedüli alternatíva, vannak mások is, pl. sxhkd, mxhkd, stb. A Linux egy plaint text és konzol alapú OS, nincs szüksége ilyenre. Követlenül lehet gyorsbillentyűket bedrótozni. Ez az AutoHotKey mindig is megbízhatatlan, néha nem reagálnak időben GUI elemek, beakad, stb.. Egyfajta utángondolás, ami a Windows problémáját van hivatva megoldani, de ez a probléma Linux alatt nem létezik, azért nem portolják át.

A DOS-os életérzést úgy értettem, hogy azok még egyszerű idők voltak. Plain text konfigfájlos, konzolos rendszer volt, bloat nélkül, gyorsan betöltött még egy ótvar gépen is, mindent közvetlenül tudtál rajta állítani, nem nagyon volt GUI, köztes API, egyéb baromság, szinte teljesen testre tudtad szabni, és bloatmentes bare metal progik futottak rajta. Ezt a fajta egyszerűséget, áttekinthetőséget, konzolalapúságot adja vissza a  Linux, ami nagyon hatékony, csak aki használta, az nem emlékszik rá, aki meg használta, az elfelejtette. Itt a példámban nem az volt a lényeg, hogy a DOS zárt rendszer volt. Igen, az volt, de az őskorban ez nem számított. A lényeg, hogy konzolos rendszeren te saját magad vagy a user és a userinteface is egyben. Te csinálod a computinget rajta, te nyomod a gombokat, és nem valami GUI választja el tőle a gépet és közvetít közted, meg az alkalmazások és szofterek között, hanem közvetlenül használod a gépet.

A Windowst meg a GUI-t azért érzed hatékonynak, mert azt szoktad meg. De az nem azt jelenti, hogy valójában is a leghatékonyabb, ezt magamon vettem észre, mióta nem nagyon használom. Továbbá XP alatt semmi nincs a kezedben. Egy csomó rejtett, nem dokumentált funkció, registry beállítás, zárt forráskodú szutyok fut (jó, most kiszivárgott, de senki nem foglalkozik vele, te meg nem nézed át a kódját, ergo neked továbbra is zárt). Igazából semminek nem vagy az ura, csak a látható processek, service-ek, meg automatikusan induló egy-két progi vonatkozásában. Még a grafikus felületet se szabhatod teljesen testre. Egy fogyatékosoknak szánt, zárt rendszer, amiben minden le van egyszerűsítve, meg tele van pakolva korlátokkal, DRM-mel, stb..

A kedvenc programjaid sorban: IrfanView. Linux alatt nem kell, vannak normális képnézők, képszerkesztők. Van natív klónja, az XnView, de az se kell a kutyának se Linux alatt. Mert képnézésre teljesen jó a imv, sxiv, vagy a bloatabbak közül Gwenview és társai, tömeges képmanipulációt meg tud az imagemagick segítségével csinálni, aminek van GUI-s része, de van scriptekben használt parancssoros része is. Az imagmagick convert pl. ugyanolyan svájcibicska, mint az ffmpeg, sox, stb.. WinSCP felesleges, Linux alatt, FTP, SFTP, SSH, stb. kapcsolatokat fel tudod csatolni mappába, amit a kedvenc fájlkezelőddel, vagy shelles munkafolyamataiddal elérsz. Nem kell külön GUI szutykot letöltögetni, hogy menjen, meg n+1. szoftver is fent legyen a gépen, ami a helyet foglalja, frissítésnél extra töltögetést eredményez. Ott lenne helyette a FileZilla, de azt is csak nagyon egységsugarúak használják, nem a tipikus linuxos poweruser. A Media Player Classic helyett mpv, ami megy terminálban is, de ha MPC-s élmény kell, akkor SMPlayer, mindent tud, amit az MPC.

Putty holt felesleges, Linuxra vannak jobb terminálemulátorok, eleve a rendszer integráns része, nem kell még külön n+1. progit letöltögetni. Ez a Putty Windows 10 régebbi alverziókig volt szükséges, amíg a Windows Parancssor egy nagy szutyok volt. A Win10 kései buildjeiben viszont a MS megemberelte magát, és a sok minden hiányzó funkció beépített a gyári parancssorban. Linux alatt meg mindig is szükségtelen volt a Putty. Ez megint olyan Windowsos problémát oldott meg, ami Linux alatt sose létezett. Egyébként van a Puttynak natív linuxos, BSD-s változata, csak épp senki nem használja, ha mutogatod szakmai oldalakon, körberöhögnek vele, meg facepalmokat nyomnak.

Office 2003-at hagyjuk, ma már nagyon elavult, csomó feature-t nem tud, tele van korlátokkal, fájlméret, táblaméret, doksiméret, csomó formázást, modern betűtípust, stb. nem tud., zárt bináris formátum, amit a mai napig nem nyit meg semmi normálisan. Ha egyszerűség kell, akkor a markdown, TeX, HTML pehelysúlyúbb alternatíva helyette, ha nehézsúlyú alternatíva kell, akkor LibreOffice, TeX/LaTeX, R + Gnuplot.

AutoHotKey-ről már írtam, hogy miért felesleges. Maga a koncepció hulla ötlet, hogy GUI-s appokat automatizálj. Automatizálni a parancssoros, CLI progik valók, mert azokat lehet akármilyen scriptből hívogatni, POSIX shellscriptek, Python, PHP, Perl, awk, Lua, vagy amit akarsz, nem kell egy n+1. GUI-s szutyok megint, hogy helyetted idiótáknak szánt gombokat nyomkodjon, amikre eleve nem volt szükség soha, csak valami öltönyös-nyakkendős érezte úgy, hogy ez valakinek segítség. Eleve ez a GUI-s gombnyomkodás automatizálva teljesítménynek sem tesz jót. A GUI program is több erőforrást kér, mint a CLI, és általában míg a AHK nyomkodja a gombokat neked, addig pár ms-okat veszít itt-ott, mert várnia kell, míg aktiválódik és az aktivációról van visszajelzés. Ha ugyanazt CLI formában hívod meg, tool --parameter blabla /elérési_út/fájl, akkor az egész sokkal jobb teljesítményt is ad, ha pl. több ezer bemeneti fájlon automatizálod ugyanazt, akkor az AHK-ban hosszú percekig fut, míg a CLI + script megoldás lefut alig néhány mp. alatt.

Sokan vergődnek ezen, hogy jajj, XY windowsos programnak nincs linuxos alternatívája. De, általában van, ha meg nincs, az meg nem lustaság, hanem annak az eredménye, hogy nincs rá szükség Linux alatt. Pl. a Notepad++-ank van már, notepadqq, de ez megint olyan, hogy a kutya nem használja, mikor ott van a vim, Emacs, Visual Studio Code/ium, Sublime, micro. Vagy pl. Winamp/AIMP, van egy csomó klónja, Audacious, QMMP. Vagy foobar2000 helyett ott van a Deadbeef. De pl. sok user hiányolja az asio funkciót a Deafbeef-ből, ez megint olyan, hogy az asio a Windows hangrendszernek a problémáit oldja meg, ami Linux alatt eleve nincs (jó, vannak helyette más problémák, de azokat az asio úgyse oldaná meg). Persze rutinos linuxos megint nem nagyon használja a fentiek egyikét se, mikor ott van a mpd-alapú ncmpcpp, cmus, moc, mpv, ffplay, akármi, ezeket megint egységsugarúaknak csinálták, akik Windowsról frissen, ha jönnek, akkor ne ugassanak, hogy jajj-assincs. iTunes-nak is vannak klónjai, az Amarok-alapúak, Clementine, Strawberry, stb.. De megint, ezeket kb. a kutya nem használja, és nem csak azért, mert vannak jobbak, hanem eleve a legtöbb ember ma már nem offline tárból hallgat zenét, hanem online streamet hallgat, Spotify, Deezer, Tidal, Quboz, Apple/Google Music, stb., azok meg mind webesek, böngészősök, meg Electron appok, így ez a problematika nem jön elő, hogy jajj, Winamp, jajj, foobar2000, jajj 2000-es évek, futtassuk XP meg Wine alatt.

Kedvenc, no1 Total Commdered megint ugyanez. Ja, a Double Commander ott van, ami Windows alatt semmivel nem bloatabb, Linux alatt a Gtk2-es ága, ha Gentoo alatt kihagysz a fordításából hülyeségeket, alig bloatabb, Gtk3 verzió bloatabb, de még az XP összbloatságával (amit megúszol) így se versenyez, a Qt4-es Double Commander meg tényleg bloat, de azt Qt-s KDE-s embereknek csinálták, akiket a bloat nem érdekel, csak hogy minden Qt-s legyen, és Qt-témával egységesíthető legyen, ne fusson külön Gtk-libes program. De a Double Commandert se ajánlom, annak ellenére, hogy kevésbé bloat, mint ha Linux alatt Wine-ban futtatnál Total Commandert. Eleve, míg ilyen Commadnerben elkezdesz tallózgatni, hogy jajj, D: meghajtó, jajj, nem várj, C: meghajtó, klikk-klikk, Users, várj, hol van, mi is volt a neve, ja igen, Local, akármi, klikk-klikk, nagy nehezen végre megvan, kijelölöm, klikk-klikk. Ugyanez nálam, fzf script indul, elkezdem írni a mappa 1-2 jellemző betűjét, máris közvetlenül odaugrok Vifm-ben, mindegy, hogy hány mappával van mélyebben vagy felettem, ahol épp vagyok, Vifm-ben benyomom Vg (kijelöl a mappában mindent) és ugyanazt megcsináltam 0,5 másodperc alatt, egyszerű plain text alapú terminálos toolban, amiért egy csomó másodpercet, és egy csomót kattintgattál GUI-ban. Esetleg még elegánsabb, hogy shellben tab-os kiegészítés, ott is lehet fzf-et is használni, zsh autocomplete-et, regexpet, ** trükköket, ott is olyan villámgyorsan nyomom be pár billentyűből a fájlokat, amivel csinálni akarok valamit, hogy megvan 0,5 mp. alatt, te ennyi idő alatt a Total Commander nem szeded elő, nem hogy kijelölgess benne, amit akartál, még ha valami külön fülön meg is van nyitva benne a cucc előtted, akkor is én jövök ki gyorsabban. Ja, a Total és Double Commander én is szerettem, míg az volt a workflow-m, addig azt hittem, hogy az a leghatékonyabb. Egészen addig, amíg nem találtam hatékonyabbat.

De pl. a terminálos fájlkezelők, mint a Vifm, Ranger, lf, stb. abban is hatékonyabbak, mint a Total Commander, hogy szabadon írhatod alá a pluginjeidet. Nincs hozzá API, hanem a konfigfájlban közvetlenül drótozod, hogy bind billentyű /meghívni/kívánt/script %f, a scriptben meg pár sorból elvégzed a saját műveletet, azon a fájlon, mappán, ami fölött épp voltál a fájlkezelőben. Total Commander alatt hegesztheted a bonyolult plugin API mentén a dolgokat, meg gyorsbillentyű is csak korlátozottan drótozható be, és igen, AutoHotKey is tudja pótolni, de az megint lassú, szuboptimális, míg GUI-t nyomkod neked. Így neked fut XP + Total Commander + AutoHotKey, nálam csak minimalista WM + terminál + Vifm, de megy grafikus felület nélkül, konzol + Vifm, szerintem melyik tölt be gyorsabban, melyik foglal kevesebb erőforrást?

De ugyanez van fejlesztőknél is. Pl. ha Windows alatt akarsz debugolni kódot, általában a legtöbb IDE felület meg grafikus debug kimeneteket nyújt. Ugyanez Linux alatt plain text alapú, amit további terminálos-shelles toolokkal dolgozhatsz fel, grep, awk, sort, sed, irányíthatod át pipe-pal vagy egyébbel a soron következő parancsba, vagy fájlkimenetben, stb., könnyebben kereshető regexp mentén, könnyebben tolod fel a szöveges kimenetet git-re, stb.. Ergo a GUI itt is kevésbé hatékony, mint a plain text alapú megoldások. Ezt kezdik a fejlesztők is észrevenni, mármint a windowsosak is, egyre többen már WSL2-ben, meg hasonlóban tolják emiatt, mert rájöttek, hogy tényleg jobb.

Nyilván megszokás kell. Amióta megszoktam a terminálos, billentyűzetes workflow-t, azóta kínlódás hagyományos dektop GUI-t, meg grafikus toolokat használni, ha desktop Linux, vagy Windows elé ülök. Olyan érzés, mintha hátrakötött kézzel kéne dolgozni, és csak az orromat használhatnám. Persze, lehet így is dolgozni, de lassabban, csomó extra kattintgatás, ikonozás, menüzés, csomó extra GUI segédprogram szögelése mentén, sose lesz ugyanolyan hatékony. De amíg az ember csak a hagyományosat szokta meg, addig nem tűnik fel. Anno én is röhögtem, mikor ilyen filmekben mutattak hackereket, hogy ott zongoráztak valami terminálos rendszeren, és nem használtak egeret, meg GUI-t. Csak azóta nem röhögök rajta, amióta rájöttem, hogy tényleg hatékonyabb, nem bullshit. Vagyis mondták ezt nekem előtte is linuxos meg shelles veteránok, mármint hogy hatékonabb, de nekik akkor nem hittem el, mert nagyon Win Pisti-s volt még a szemléletem, meg fostos, egerészős, ubuntus-mintes-DE-s kezdő voltam. Úgy voltam vele, hogy konzervatív, elmaradott, múltban rekedt hülyék, de ne bántsuk őket, mert majd egyszer elérnek ők is a 21. századba. Közben meg fordítva volt.

A GUI egy dologban jó: grafikus szerkesztésnél, képszerkesztés, videóvágás, effektezés. Mert ott szemre, vizuálisan, érzetre kell rajzolni, pozicionálni, grafikus objektumokat alkalmazni, random elemekkel zsonglőrködni. Ott pl. a billentyűzetes meg CLI workflow nem rúg labdába. De ez is relatív, mert ha csak egyszerű képeffekt, amit pl. amit tömegesen elvégzünk több képen (pl méretre vágás, átméretezés, színmélység csökkentése, újratömörítés), akkor az viszont imagmagick convert-ben hatékonyabb shellből, shell scriptből, mint GUI-ban annyi képet megnyitogatni, és egyenként beklikkelgetni mindnél a beállításokat. Vagy pl. játékokban, ahol pl. nyilván egy FPS-t, platformert, autós játékokat, 3D-s dolgokat nem fogsz tudni shellben játszani (bár ezekhez viszont nem kell menü, ikon, hagyományos GUI elemek, csak grafikus mód), de egy logikai, puzzle, táblás játék, mint a sokoban, sudoku, 2048, textsearch, amőba, aknakereső, kártyajátékok, go, dáma, pegsolitaire, pentominoes, tetris, scrabble, stb. meg simán megy terminálból is, jigsaw (vagy videócset) csakis GUI-ban működik, a mahjong, sakk határeset. Szóval lenne olyan, amire csak a GUI jó, de az kevesebb minden, mint amire gondolnál. Az teljesen tévhit, hogy mindent csak GUI-ban lehet. Ahhoz a multik szoktatták hozzá az embereket, és annyira elterjedt, hogy sokan nem is bírnak már mást elképzelni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elhiszem, hogy erősnek tűnnek. Nekem is nagyon meglepő volt eleinte, mikor rájöttem. Csak az a baj, hogy a nagy multik ezzel a GUI mániával annyira elhitették mindenkivel, hogy csak a GUI az egyedüli, az az úr, hogy sokan már másban nem is tudnak gondolkodni. Természetesen, ahogy már írtam, egyes esetekben a GUI kell, grafikus, és 3D alkalmazásokhoz, meg pl. érintőképernyős eszközökön tapicskolva csak a GUI jön szóba, ott pl. senkinek nem jutna eszébe gépelni akármit is, mert nehézkes, szuboptimális. Tehát mindennek megvan a maga használati helye, de a CLI/TUI annál univerzálisabb, mint azt sokan képzelik, főleg PC-n. Ami miatt a CLI/TUI nem népszerű, az a GUI erőltetésén kívül az, hogy nem kezdőbarát, tanulni kell, meg kell szokni, munkát kell belefektetni, amire sokan vagy csak lusták, vagy nem motiváltak eléggé, mert elsőre kontraproduktívnak tűnik nekik, nem látják, hogy ez kifizetődhet, mi a valódi előnye. Csak valami elavult, fura koncepciónak tűnik, ami elsőre nagyon nem csábító.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem hitted el nekem két hete, hogy csak a Linux marad. Írtad, hogy várod az alternatívákat. Nem lesznek. Linux és annyi.

Továbbra is használhatok Windows XP-t, vagy ha az már használhatatlanná válik, akkor Windows 7-et, akár 2025-ben is.

Dupla akkora bloat, mint a 10-es

Uh... ne is mondjatok. En felraktam a leak-elt ISO-t egy VM-be es hat ez az uj felulet valami mocskos modon gany. Minden mas szempontbol meg lenyegeben a 10. Szoval a leak-elt ISO-ban levo build az kozelebb all egy Win10 feature upgrade-hez, mint barmilyen Win11-hez.

Itteni idő szerint 18:00 órakor. Live stream majd itt.

Nem 17:00? Mintha máshol azt írták volna és most megnézve, 17 kellene legyen.

Szerkesztve: 2021. 06. 24., cs – 14:13

Xp 4 GB
Vista 20 GB
Win7 40GB
Win10 100GB

Win11 ?
 

Mindeféle off nélkül, erre kíváncsi lennék mindenképp, hogy hogyan. Mert ahogy lejönnek a frissítések és egyebek ennek a sokszorsa kellett eddig neki. Lényegében egy 30GB HDD-s virtuális gép rövid időn belül használhatatlan lesz.

Na meg mi fog rajta futni, mert a futtatandó szoftver miatt kell esetlegesen egy .NET v798-as frissítés, akkor az magával húzza a fél internetet pornó nélkül.

wimboot féle telepítés, melyen nem szerepel minden 2x a c:\-n

Normálisan van egy recovery-t, amin fenn az install iso. Emellett az windows mappád, amiben benne ugyanazok vannak.

Ha wimboot, akkor úgy képzeld el, hogy felmountoljuk a iso-t, és az lesz a windows mappád. Persze ezt is karban kell tartani, de ezt egyszerűbb parancssorból frissíteni az MS-től parancssorból.

 

How to Create a Wimboot Installation of Windows 8.1 : 6 Steps - Instructables

esetleg: 

WimBoot telepítő készítés usb kulcsra (windows 10) - LOGOUT.hu blogbejegyzés

Ebben tényleg nem bántanám a Win10-et. Egy normális, fullos, desktop environmentes, full GUI-s, daily driver Linux is foglal annyit. Viszont annál nem csak az OS, hanem az összes programmal együtt.

Vagyis lehet, pl. nálam jelenleg Arch + bspwm mindössze 6,8 gigát foglal, de ez egy minimalista rendszer, mindössze 749 csomag, minden terminálos megoldás szinte, semmi bloat, semmi GRUB, semmi sallang, nincs DE, nincs mindenféle ikon meg dokk, meg mindenféle extra, a csomagkezelővel sem mentem el a csomagcache-t, nem gyűjtöm be a régi kerneleket, játékok és letöltések már másik partíción vannak (/home), stb.. De ez extrém véglet, átlag Ubuntu, Mint, Manjaro, Fedora, akármi Gnome, KDE, Cinnamon, Xfce, stb. DE-vel, mindenféle Gtk3-Qt5 libekkel mind van 10-20 giga között, 20 giga felé, ha minden alkalmazásod felrakod rá, de akkor kulcsrakész a rendszer, míg Windowson csak az alaprendszer foglal ennyit, erre jönnek még rá a programok, de végeredményben, egy teljesen belakott, huzamosabb ideig használt rendszernél nem tér el túl durván a kettő. Akinek manapság nincs 40-60 giga helye, az nem tudom hol él. 5 ezer forint egy 120 gigás SSD vagy 64 gigás pendrive, és a több terás HDD-k se annyira drágák. Ennyi szabad hely már 12 éve se okozott gondot a 160 gigás HDD-s, cerkás, low budget notimon, meg kb. 17 éve sem egy P4-en, mert már abban is volt két darab 160 gigás HDD (az egyik SATA1-es, a másik IDE133-as). Jó, a Win10 és Win11 alá kell az SSD, mert marha lomhák anélkül, de már 120 gigás, sőt, 250-es SSD-k sem valami drágák, de használtan még filléresebbek a 60-128 gigásak, nehogy már valakinek ez legyen a szűk keresztmetszet.

Én se a lemezhellyel spórolás miatt tartok kisebb rendszert, de a kisebb rendszeren mindennek kevesebb a memóriafoglalása, minden gyorsabban betölt, kicsi alkalmazásoknak a függősége se sok, frissítésnél gyorsabban frissül minden (mivel kevesebb, kisebb csomag, ez forráskódból forgatásnál is fontos, pl. egy Gentoo-n a minimalista csomagok gyorsabban fordulnak le), kisebb eséllyel is törik el valami, stb.. Egy csomó előnye van, de pont nem a lemezhellyel spórolás. Jó, kicsit az is, hogy a háttértár megmarad a valóban hasznos adatoknak, és nem a rendszer alá veszi az ember, meg a MS-nak P2P update servernek, de ez még a legkisebb része.

Ma már egy Blu-Ray film 25-50-100 giga, egy játék 50-175 giga (de már 1-2 évtizede is simán ilyen 4-20 gigákra rúgtak), nem tudom miről beszélünk, hogy valakinek pont a Windows ne férne el. Max. ilyen beépített tárolós, SD kártyás táblagépen tudom elképzelni, hogy gond, de arra meg nem való Windows, mivel nem desktop.

Nekem egyébként régen a Linux lemezigénye tűnt nagynak, mármint 20-25 éve. Egy Win95, 98 telepítés akkoriban belefért 100 meg párszáz megába, de egy komplett Linux már akkor pár gigára rúgott. Ez akkoriban érvágás volt, mert nem volt még hú de nagy HDD-jük az embereknek annyira általánosságban, mivel a RAM meg a háttértár akkoriban drága volt, drágább, mint a CPU erő. De időközben a Windows is jött fel méretben, verzióról verzióra, és megfordult az egész, RAM, háttértár már olcsóbb. Legalábbis akinek nincs extrém sok terabájt helyigénye, annak eléggé megfizethető, még a legolcsóbb, Tesco gazdaságos hardveren sem ez az szűk keresztmetszet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem 120 gigás SSD sokáig elég lesz akármilyen OS alá, és ez ma már elég olcsó. Egyébként megfigyelésem szerint maga a Windows ténylegesen nem nagy, 10, tizenakárhány giga, ez kb. a Vista óta nem változott. Ami miatt hízni szokott, az a balfékség, ahogy az update-eket kezelik, hogy behalmozódnak, meg majd minden update előtte mentést csinál a rendszerről, hogy probléma esetén vissza lehessen állítani, és ennek a behalmozódása szereti ménkű mód behizlalni a rendszert. Az is igaz, hogy Linuxon is jókorára meg tud hízni a csomagkezelő cache-e, be tudnak gyűlni a bootra is régi kernelek, meg ha az ember ilyen timeshiftes, meg btrfs-snapshotos funkciókat is igénybe vesz, az is plusz hely, és ugyanott vagyunk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nagy mágus lehetsz ha neked 100gb-ot foglal a win11.... nekem az egyik asztali gépen ami napi használatban van és 2019-ben lett telepítve rá a win11 most épp 33gb-ot foglal, minden frissítés fent van ....amúgy anno win7-nél sosem érte el a 30gb-ot se ...
....gyanítom klasszik linugz pistával van dolgunk aki még windowst se tud használni :D

Cseréljük ki a Vista-Win7-Win10 méreteket 40-100-20 sorrendre és már jó is lesz.

A Win7 egyik nagyszerű tulajdonsága volt, hogy az Installer mappa szeretett ökör méretűre hízni, bepockolt oda magának minden installer patch filet. Egy laptopon a C:\Windows a gyári szoftverekkel, Win7+Office2010 kombóval simán meghízott 80-90-100 gigára. (és akkor erre nem nagyon volt gyógyír)

Mikor valaki tömjénezi a 7-est, mindig eszembe jutnak az ilyen nagyszerű tulajdonságai, könnybe is lábadnak tőle a szemeim mindjárt.

Nem voltam rest és csináltam egy mérést, hogy mégis mennyi az annyi. Mert ugye, van akinek 3GB-ba belefér a teljes windows-a, valakinek 10GB-ra van tippelve. Nekem meg van egy olyan tapasztalatom / érzésem, hogy a 30GB tárhely csak a windows számára lényegében kevés.

A telepített teszt rendszer Virtualbox vdi dinamikusan növekvő kötettel készült. 4GB RAM-al, 30,00GB HDD hellyel. Azért ennyi hellyel, hogy esetlegesen se léphesse túl a mondott 10GB háromszorosát soha.
A telepítő iso Win_Pro_10_1909_64BIT_Hun
Méretet több helyen néztem. Az egyik a Windows C:-Tulajdonságok lapja, a másik az a .vdi image fájl mérete.
Renszer viszaállítás kikapcsolva, SWAP 1400MB
A rendszer az aktuális update szerinti verzióra frissítettem. (Több újraindítás, sok idő, többszöri update intdítás, amíg nincs mit feltennie)
Lemezkarbantartóval a "Rendszerfájlok törlése", "Korábbi Windowsok telepítőkészlete" is megvolt.
Semmilyen extra beállítás, tool nem volt használva. A telepítő nem mókolt, hanem eredeti MS forrásból származik.
Semmilyen más program, még csak egy Chrome böngésző, vagy pl Totalcommander fájlkezelő, semmi nem került telepítésre a rendszerre. Csak ami vele jött.

Telepítés alatt: .vdi = 10,0GB
Lényegében majdnem változatlan maradt végig a másolást követően. Közben rájöttem, hogy mennyi nem napi dolog ez szerencsére nekem. Érdekes olvasni, hogy akarod-e hogy kövessünk reklámokkal vagy csak úgy nyomjuk a reklámokat, meg hogy részben küldesz be adatot, vagy mindent... mintha lehetne választani hogy 1 vagy 2 lófasz legyen a seggedbe. A legjobb amikor utána kiírja, hogy "Bizzon mindent ránk!", hát mást nem is tehetsz :D

Első indítás: .vdi = 10,1GB, Foglalt/Szabad terület: 17,1GB / 12,2GB, Windows mappa: 11,7GB

Update to 20H2 / 1909
Első update után: vdi = 24,6GB, F/Sz: 24,7GB / 4,72GB

Második update után: vdi = 24,6GB, F/Sz: 25,4GB / 3,95GB

Lemezkarbantartó után: F/Sz: 23,4GB / 5,96GB (~6GB felszabadítását ígérte, nem sikerült)

Harmadik update után: vdi = 24,9GB, F/Sz: 23,3GB / 6,07GB

Negyedik update után: vdi = 25,1GB, F/Sz: 23,4GB / 6,01GB (Ekkor már a sajtágép megszokott Windows 7-es tulajdonságok lapja eltűnt, más jelent meg, ahol a gép adatait láthatom.)
A Negyedik volt az az update, ami után már nem talált semmit.
Ekkor kaptam egy naprakész rendszert, amire majd feltehetem az általam futtatni kívánt programot.

Persze lehet mondani, hogy mi az hogy 30GB egy rendszernek, meg ilyesmi, de eléggé sok rendszerem van ennél sokkal kisebb tárhellyel használva, legtöbbször 1-1 funkcióra.
A 100GB eléggé elrugaszkodott szám, ahogy a 10GB is az. Nem a windwos könyvtár számít a rendszernek, vagy a programfiles, vagy users, vagy épp mi a neve az törölhető, nem kell a rendszer működéséhez?
A fenti példa azt mutatja, hogy a 30GB édes kevés, ahhoz, hogy használd is valamire. Vagy esetleg majd egy frissítéskor megfullad. 

Ez a tapasztalatom nekem is, 10-16 giga között, majd erre jönnek update-ek, és szerintem a Win11 is ekörül lesz, max. plusz alig néhány giga, jelentős eltérést nem várok. Azt nem tudom ki írta, hogy neki 3 gigába belefér, az már az XP-nél is bajos volt, már annak is adtam akkoriban 20-30 gigát, vagy esetleg többet is, igaz stratégiai alapon is, mert nem csak az OS eszik, meg a begyűlő update-ek, de van egy csomó olyan szutyok program, meg driver, ami a C-re akar csak települni, vagy a telepítője első körben mindenképp oda bontogatja ki magát, és ha nincs elég szabad hely, beleáll a történet a földbe. Win8-tól felfelé min. 60 giga ajánlott, és ez is elvi minimum, mert ha az ember sok évig görgeti maga előtt a rendszert, meg sok progit telepít rá, akkor jobb, ha 100 gigát minimum rászán. Nem azért, mert a rendszernek 100 giga a helyigénye, hanem a sok szutyoknak, ami idővel beleszemetelhet, és inkább legyünk előrelátóak, legyen egy kicsit overkill a lemezhely, inkább ne legyen kihasználva, mint később azzal kelljen szenvedni, hogy szűkös, nem elég.

Elvileg lehet feszegetni a határokat, ha pl. az ember ritkábban frissít, meg kevés progit telepít fel, és 3rd party pucolóprogrammal állandóan pucolgatja a rendszert, de az megint már extra vergődés. Mikor ilyen ajánlásokat teszünk, akkor szerintem az átlag felhasználó átlagosabb felhasználását és helyigényét kell figyelembe venni, miszerint sok évig nem telepít újra és sok szutykot feltelepít, a rendszer beszemetelődik, de ő default beállításokkal használja a rendszert tovább, semmit nem hekkel rajta.

Mint írtam, manapság egy modern full DE Linux is megeszik 20-25 giga körül, plusz behalmozódó csomagcache, kernelek, stb.. Itt most ilyen Ubuntu/Mint méretről beszélek, amiben full DE, bloatabb progik (GIMP, Blender, LibreOffice, Kdenlive, hasonlók) vannak tömegével telepítve, 2000 csomag körül, felett. Ennek a hardver és helyigénye teljesen a Win10 szintjén van (épp úgy idle-ben 1 giga alap RAM fogyasztás, épp annyi CPU terhelés, GPU terhelés effektekkel, hardveres gyorsítással), max. azonos hardveren csak azért fut jobban, mert a Linux kernel jobban gazdálkodik az erőforrásokkal, jobb stratégiával cache-el, gyorsabbak a natív linuxos fájlrendszerek, mint a töredező, szutyok, nagy overheades NTFS, stb.. De gépigényre lassan ugyanott vannak. Ez sok laikus felhasználót egyébként frusztrál is, hogy hallja, hogy az ősrégi gépére jobb lenne Linux, és fel is teszi rá, de tapasztalja, hogy épp úgy lassú, közben meg ez nem a Linux ismérve, hanem a bloat mainstream disztróké (Ubuntu, Mint, Fedora, stb.), amit sokan a Linuxszal magával tesznek tévesen egyenlővé, általában a grafikus felületet is rosszul választják meg, KDE, Gnome, Cinnamon, ami gyenge gépen elég túlzás, az Xfce-re, Openboxra, IceWM, stb. nem nagyon gondolnak, meg nem mainstream disztróra, MX, AntiX, Sparky Linux, Debian minimal, csak nem ezekkel próbálkoznak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A 30GB-os limit, az egyszer teszt miatt lett most. Másik részről nincs rendes Windowsos gépem használatban, viszont néha 1-2 speciális program csak arra van amit 1 évben max. 10 percig kell használni. Régebben ezekre tartottam 1-2 kiherélt windows image-t ami azt az 1-1 dolgot oldotta meg. Úgy néz ki ez az irány lassan elvetendő, inkább egy nagyobb pl 60GB-os image-ban lévő Windowst kell erre használni majd, több programmal. Régebben azért volt elszeparált a dolog, mert pl egy kínai cucchoz kapott pl. Flash-IC-programozó programja, csak olyan rendszerre ment fel, aminek mindegy volt, lehetett vírusos, oda értelmes dolgot nem tettem. De pl. egy TI vagy Analog-Devices, stb... által szállított dolgot pedig olyan helyre ami megbízható.

A tesztből lejött teljesen, hogy 30GB-al nagyon tudni kell, hogy épp csak azt akarod feltenni, amit. Viszont akkor lehet egy 300MB-os program miatt 30GB image helyet pazarolsz el.

A Virtualbox amúgy 50GB-ot ajánlott fel, amikor a rendszer nevéből megpróbálta kitalálni, hogy mit is akarok majd telepíteni.

Másnak is szaggat a stream? Nálam gigabites T-Home-on nagyon rossz :(

Nézd itt, töredéke nézi, de talán a Twitter infra stabilabb: https://twitter.com/i/events/1407353538875850752

Bár lehet, hogy ez nem ugyanaz, de ez is valami live, rosseb se tudja... :D

Update: talán ez lesz az: https://www.youtube.com/watch?v=h82ErsXJldg

Update: a Twitter link is jó. :) 

Szerkesztve: 2021. 06. 24., cs – 17:14

Nekem annyira szaggat, hogy tisztára úgy látom a Windows 11 kinézetét, mint ha a macOS-t mutatnák be.

A csajszi beszéde közben lehalt az egész strumm :(

Most kb. az egész bolygón túlterhelt a hálózat.

Na most az a gondom, hogy én a hónapban akarok venni egy M.2 SSD-t, amire nem másolom már a régi (6 éve telepített) Win 10-et, hanem újratelepítem. Legalább is ez volt a terv. De most hogy jön a 11, nem akarom megint újratelepíteni pár hónap múlva.
Tudom lehet upgradelni, de én abban nem hiszek :D

Biztos béta teszter akarsz lenni már az elsők között? Régen volt egy mondásom az új Windows-ok megjelenésekor, hogy sp1-ig nem rakom fel. Én is most gondolkodom nvme-s cuccon, de meg sem fordult a fejemben, hogy azonnal ezt rakjam rá, pedig eddig mindenféle kellemetlenség elkerült már hosszú évek óta.

Meglátjuk majd mi lesz a megjelenés után és majd a mások kárából tanulok.

Szerintem mi vagyunk többségben. De az MS sem készülhet fel a világ összes idiótájára és ezeknek az idiótán szétkúrt rendszerére. Én meg fogom várni, amíg elhal a köpködés, fórumokról letakarítják a nyálat, aztán amikor csend lesz, majd én is nekiülök.

Tuti év végén ebből is cirkusz lesz, de hát idiotizmusra nincsen peccs.

Már ideje volna. Reggel épp elgondolkoztam rajta, hogy gépet kéne cserélni imitt-amott. Elég fura lesz, ha három év után előállok azzal, hogy most újra ki kell perkálni a 150 eurót a Microsoftnak.

Jelentsék már be, hogy ingyen frissítés (én így gondolom) vagy sem, tudjunk tervezni.

hat ez nagyon eroltetetten masolta az apple keynote stilusat csak tartalmilag ezerszer unalmasabb...

"Windows 11 isn’t here yet, but will be coming later this year. "

azt hittem mar lehet is tolteni legalabb beta/insider verziot

(applenel a bemutato utan mar toltheted is a betat)

Hát, néztem két percig, aztán beletekerve megnéztem a maradékot két perc alatt, valaki összefoglalná, hogy miről volt szó? Annyi lejött, hogy nincs még kész, nagyrészt ugyanaz, mint a régi, és majd nagyon fasza lesz egyszer, ha kiadják a véglegest.

Elég szkeptikus vagyok, hogy a belépőkategoriás laptopokba tesznek TPM-et, mindenesetre szűrni semmilyen nagyobb magyar webshopban nem lehet rá és fel sem tüntetik a leírásokban a jelenlétét. 

Így laikus csak úgy fog tudni venni hozzá gépet, ha rányomják a Win 11 matricát - az otthoni használt gépek többségében pedig biztos vagyok benne, hogy nincs TPM (miért is lenne, ha a targetált W10 Home-ban Bitlocker sincs).

Ezt vagy félreértették és ez lett szétkürtölve, vagy megőrültek a Microsoft-nál. 

Ezzel a követelménnyel én se értek egyet. Félre ne érts, jó a TPM, minél újabb verzió, hasznos, nekem is van minden gépemben. De hogy ezt minimum követelményként írják elő, egy tömeg Windowsnál, ami a gépek 99%-án van hivatva futni, az nevetséges. A 64 bit onlysággal még egyet is értek, de ez az UEFI only, meg TPM2 only előírás még nálam is kiveti a biztosítékot. Elég sok olyan régebbi gép van, amiben a RAM elég, proci bőven kellően erős, csak vagy az UEFI-t nem tudja (ez azért ritka), vagy a TPM nem áll rendelkezésre, vagy nem a 2.0-ás verzióban.

És még nem is lenne olyan nagy baj, ha mondjuk csak a Secure boothoz vagy a Bitlockerhez követelnék meg, mert akkor az ember csak azoktól a funkcióktól esne el, de megkövetelik az egész OS-hez. Nem is értem, mit szívtak. hajbinak most teljesen igaza van, hogy jön a kidobatják szövegével, mert most pontosan ez történik, 2025-ben lejár a Win10 támogatása, onnantól egy csomó gépet lehet tényleg kidobatni. Vagyis lehetne ugye tovább Linuxszal használni, de az szar, meg hobbi OS, halott, hagyjuk meg szervernek, soseleszdesktopéve, csak nekünk itt sokaknál van desktopéve majd/bő egy évtizede.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem meg az uefi már vagy 11 éve jellemző, így annál régebbi gépeknél már más problémák sokkal súlyosabbak, mint az uefi hiánya.
A tpm 2.0 érdekes, az 5 éve van velünk. Háát.. ha usb donglevel ki lehetne váltani, még akár rá is lehetne hagyni, hogy ha már nagyon biztonságos akar lenni, akkor legyen.

Bár mégis eszi az 1.2-őt is https://docs.microsoft.com/en-us/windows/compatibility/windows-11/

Szerintem sokan inkább a wddm 2.0 videodriver hiánya miatt fognak szívni. Bár lehet, hogy az egyezik a win10 aktuális verziójának követelményével. 

egy hivatalosan nem elérhető alfa változaton...

egyébként meg úgy olvastam, hogy a bios-ban nem elég uefi-re állítani, hanem le is kell tiltani teljesen a legacy boot-ot, csm nélküli kell. Lehet nálad is azért nem engedi.

szerk: az egyébként inkább hangzik bosszantónak, hogy a home változathoz internet és ms fiókba léptetés kötelező,  legalábbis a beüzemeléshez.  A pro esetén gondolom megy majd az offline mód is.

Az semmit nem jelent. Rengeteg olyan processzorral simán települt a win10 is, amely nem szerepel a 10eshez kiadott listán. De még a win7 lista is vicces.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/window…
Ha igaz lenne a lista, akkor még win7-hez is legalább corei 5ödik gen kéne.

Plusz notiknál, ha integrált intel gpu van, az is lehet limitáló tényező, mert wddm2.0 dx12 a minimum.

Most látom, hogy pl a 4th gen inteleknél egy frissítéssel kivették a dx12 támogatást a gpu driverből 
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000057520/grap…

Szóval innen máris jöhet egy 5th gen alsó limit a gpu miatt. 

A Pc Heath Check appot meg visszavonták :D Még variálnak a követelményeken.

Borítékolhatom, hogy amin win 10 x64 van mindegyik frissíthető lesz. Kimaradnak majd ficsörök mint hello amit soha nem használnék.

Itt nagy dolgok nem fognak történni, igazából ez mehetne 21H2-nek is, csak összezavarna sok usert, hogy középen van a start menü :)

sudo mount -o ro /hup.hu

Ennyi bullshit-el tűzdelt előadásra nem is emlékszem. 

Engem is meglepett, hogy mennyi bullshitet összehordtak, és milyen komoly, meggyőző arccal. Ezzel még az Apple-ön is túltettek, pedig a Big Sur meg M1-es kampányvideóik azoknak is iszonyat BS-hegyek voltak. Látszik csillagászati pénzt beletettek, csak nem a szoftverbe, hanem a marketingbe.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2021. 06. 25., p – 05:14

Valahogy úgy történhetett ez a szerencsétlenség, hogy golfozgatott a Satya és a Pat és szóba került, hogy a amerikaiak ülnek a pénzükön, meg esetleges jövedelmet hozó dolgokba fektetnek.

Kell már nagyon egy új Windows, hogy azt higgyék új gépet is kell venni. 21H1 helyett így 11 lett.

Ebben a fantáziavilágban amúgy mi a jó az MS-nek? Mert Windows 10-ről ingyen lehet frissíteni és vélhetően ugyanannyi bevételt kapnak egy eladott gép OEM licence után, mintha Windows 10 lenne. A költségek viszont nagyobbak, mert mégiscsak dolgoztak azért valamennyit ezen.

Látod erre nem is gondoltam még. Hogy a bevételük nagyja nem az Windows upgrade licenceladásokból van, hanem hogy pörgetik a gépeladásokat, ami önmagában nem vezetne extra bevételhez, de ugye a gépeket meg Windowszal és Office-szal is adják, így pörgeti nem csak a gépeladásokat, de a MS bevételét is. Azt kell mondjam, hogy ez olyan szinten rafinált, hogy már-már mesteri és ördögi egyszerre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a jó, hogy 8. generáció alatt több, mint egymilliárd munkaállomást kell kidobni a nem támogatott driverek miatt. Az újravásárolt munkaállomások nagy része után a Microsoft OEM-profitot realizál. Tehát, a Microsoftnak gazdasági érdeke hosszú távon a számítógépek kidobatása. Amit egy egészséges piacgazdaságban már rég monopol- és trösztellenes törvényekkel kellett volna ellehetetleníteni.

Valószínű leviszik a követelményt 6. genre, AMD-nél Ryzen 1. genre. De még így is iszonyat sok munkaállomást érinthet, talán egy milliárd felett is. Az a baj, hogy nincs vonatkozó adat, meg ha lenne is, csak homályos következtetést lehetne belőle levonni, mert ugye nem mindenki akar Win11-re upgrade-elni, vagy mert túl konzervatív, és megszokásból ragaszkodik a régi verzióhoz, vagy mert úgy gondolná, hogy a gépén túl lassan futna, vagy mert Linuxot használ rajta, vagy retrózik, stb., és így a régebbi gépet nem dobja ki semmiképp.

Én egyébként azt írnám elő, hogy hardverhez nem lehet szoftverlicencet kapcsolni, azaz nem engednék OEM-et árulni, amit mindig minden géppel le tudnak nyomni a felhasználó torkán. Sokkal inkább azt kéne előírni, hogy személyhez kötődjön a lincenc, előírni min. 5 év támogatást, és biztosítani a felhasználó részére legalább egy ízben az új főverzióra frissítési lehetőséget. Ezzel el lehetne kerüli, hogy gépeladásokkal turbózzák fel a multik a szoftverlicences bevételüket. A szoftverbérlést meg árban korlátoznám be nagyon durván.

Mondom, ez a szintű, nevetséges kidobatás, már nekünk fejlődésmániásoknak is ledobja az agyunkról a gépszíjat, olyan szinten agyrém. Mert oké, ami túl régi, meg limitáló technológia, elavult, azt dobassák ki, fejlesszék az emberek a gépparkot, az még jót is tesz a technológiai fejlődésnek, fejlesztési lehetőségeknek, de ez a mondvacsinált, TPM-es kidobatás már nagyon átlátszó. Ha tényleg ezt akarják, akkor nem kell TPM-mel ökörködni, meg minimum requirementsel, írják helyette elő, hogy a Win11 licenc csak olyan hardveren futtatva érvényes, aminek minden elemét 2021-ben vagy azután gyártották, vagy csak vadiúj gépekkel értékesíthető. És akkor nincs ez az ilyen-olyan technikai csűréscsavarásra hivatkozás, hanem mindenkinek egyértelmű a szitu, hogy a gépeladásokat pörgetik, és csak lehúzzák a laikusokat.

De az a baj, hogy az átlag felhasználó, meg cég, kormányzatok ezt nem látják világosan. Csak ilyen szűkebb szempontrendszert néznek, hogy milyen a dizájnja, hol vannak az ikonok, x alkalmazás és y játék csak azon megy. Még te is le szoktál ragadni azon, hogy z% CPU és x MB memóriaterhelés, meg így bloat, úgy bloat. Igen, a bloatság is baj, de még az a legkisebb veszély, mert a hardverek nagyobb ütemben fejlődtek és combosodnak, mint amilyen ütemben a fejlesztők bloatosítani tudják a kódot. Hanem ezek az elvi kérdések, szabadság, hogy ne függj multiknak ilyen kidobatós, támogatás húzásaitól, ne legyél vendor lockin meg termékkapcsolás álozata, ne kényszerítsenek rád telemetriát, trójai beépített megoldásokat, hosszú távú fejlődési trendek, multiplatformosság, a saját géped és rendszered ura legyél, te döntsd el, hogy meddig használod a gépet, mikor veszel újat, ezek sokkal fontosabb kérdések, ezeket kell nézni, nem felszíni dolgoknál leragadni. A nagyobb összképet kell nézni. De ezt pl. hiába sulykolja Stallman is, nem fogják fel a legtöbben, hogy miről papol.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

öcsém nem az volt a duma ha megveszed a Win10 soha többet nem kell OS-re költened mert az örökké frissűl?

Nem. Az volt a duma, hogy a Win10 lesz az utolsó Windows. És ebben nem is hazudtak, mert ha nem csökkentik a hardverkövetelményeket reálisabbra, akkor sok ember mostani gépén valóban a Win10 lesz az utolsó Windows :D

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ahol én dolgozom, ott most migráltak mindenkit kötelezően Win 10-re, mert megszűnik a Win 7 támogatása. Szerintem lesz pár év míg eljutunk a Win 11-re. :)

Ez nálunk is így van. Amerikai gyökerű multi, angol leányvállalata, A gépeik meg a használt szoftverek a kezdettől fogva támogatták a Win8.x-et, Win10-et, de eddig Win7-en voltak. Csak ebben az évben kezdték meg az átállást, most nemrég láttam olyan gépet, amit kb. 2 hete állítottak csak át. Nem kapkodják el, ebben az esetben nem pénzhiányról, hanem lustaságról meg nehézkes multis döntésekről és bevezetésről volt szó. Win11-re majd szerintem soha napján kiskedden állnak át, ha lehet, igyekeznek kihúzni valahogy a Win12-ig. A legtöbb cég is olyan, mint a laikus magánemberek, hogy a PC-k nekik csak egy eszköz, amire nem akarnak költeni, amit nem akarnak megérteni hogy működik, amíg lehet, a saját kis workflow-jukban elvannak vele, ha kell frissítés nélkül, és már csak akkor váltanak, ha sorra kapják be a ransomware-eket, vagy valami alkalmazásuk már nem működik rajta, tehát ha csak kényszer alatt vannak. Nem akarnak újdonságokat, mert akkor jajj, valami újat meg kell tanulni, változásokkal jár, és az életveszélyes. A Linuxot is ezért nem adoptálják a cégek, nem azért, mert ne lenne alkalmas, hanem mert teljesen más, mint a Windows, és nem akarnak annyi mindent újratanulni, meg mindenki betanítani rá.

Másik oldalról viszont Win8.1-ről meg Win10-ről könnyű átmozdítani az embereket, mert nem szereti őket a felhasználók többsége, ahogy a Win8-at ls Vistát se szerették, amikor megszűnt a támogatása, azokért se hullatott senki könnyet. Az utolsó két klasszikus, hagyományosabb Windows, amit az emberek szerettek, meg hosszú idő alatt hozzászoktak, az az XP és a 7-es volt, ha arról sikerült valakit átmigrálni, akkor onnan már hajlandóbbak lesznek akármire váltani. Ezzel a Win11-gyel szemben nem lenne a legtöbbek embernek fenntartása, mivel az upgrade sok esetben ingyenes lenne, és a hardverigény is hasonló, sokkal inkább, hogy a magasra szabott hardverkövetelmények miatt nem válthatnak rá, mert a gépük nem támogatja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sok komoly feature került a win10-be is az életciklusa alatt, de azt figyeltem meg, microsoftnál verziószámot váltani mindig akkor szoknak, amikor picit arrébb megy / más alakú lesz a start menü. Reméljük lesz új designú settings ablak is, amiről vissza tudunk jutni a máig befejezetlen win10-es designúra, ahonnan trükkös módon eljuthatunk az xp-sre, ahol a valódi konfigurálást elvégezhetjük ;)

Felment a 22000.51 build, hát, mit mondja, szokatlan. De annyit megmond magáról, hogy 21H2 alapú, szerintem pár héttel korábbi Windows 10 21H2 insider preview van + a facelift csomag, gyakorlatilag egy újraindítás volt az upgrade, akinek 20H2 van vagy 21H1, azoknak szerintem jóval több dolog változik.