Vodafone mediabox

Na, engem is utolért a Vodafone újítása, a régi felvevős mediaboxomat cserélték (volna) le az új holmira. Felhívtak előtte annak rendje és módja szerint, egyeztettünk időpontot, a szerelő be is jelentkezett. Hozta a boxot, csatlakoztatás hálőzati feszültség OK, ethernet Ok, HDMI OK. Na itt jöttek a problémák.

Denon X2400H videoerősítőm van, és egy Panasonic fullHD TV. Ha a mediabox csatlakozik a Denonhoz, az továbbadja a jelet a TV felé, akkor jön a TV képernyőjén egy üzenet, hogy az ön TV-je nem támogatja a HDCP 2.2 szabványt, emiatt ez nem fog működni. Ha a mediabox közvetlenül a TV-re csatlakozik, akkor minden szép és jó. A mediaboxon elvben be lehet állítani, hogy mit adjon ki magából, de még ha 720-ra van állítva a felbontás, akkor is ugyanez a helyzet, más hasonló állítási lehetőséget nem találtunk.. A Denon erősítőn és a TV-n szintén nem. A szerelő jött, hogy ez már 4k-s rendszer, és ehhez kéne az eszközöknek is 'idomulni' (minek, ha az adás legfeljebb fullHD?), mire mondtam, hogy a Denon másik bemenetére egy AppleTV 4K van kötve, és gond nélkül megy, erre sokat nem tudott mondani. Mindegy, mondtam neki, hogy akkor csók, mivel a Vodafone keresett meg, hogy eszközt cserélne, és az új eszköz nem tudja, amit a régi, vigye vissza.

Rendben, visszaálltunk a régi konfigra, minden megy rendben. Aztán felhívott egy ürge a Vodafone-tól kicsit később, hogy mi volt a probléma, és miben állapodtunk meg a szerelővel. Elmeséltem neki a történetet, majd mondta, hogy jó, akkor átkapcsol valakihez. Némi további zenélés után jött egy telejsen alapfokú ügyintéző, és megkérdezte, hogy miben segíthet (!). Közöltem, hogy igazából ha ők hívtak, akkor talán ne nekem kelljen elmondani, hogy mi a probléma, de ahogy a beszélgetés során kiderült, ő egyáltalán nem volt képben, hogy miről is szól ez az egész. Nem igazán jutottunk dűlőre, én azt mondtam, hogy azt várom tőlük, hogy ha berendezést akarnak cserélni, akkor az legalább azt tudja, amit a régi (vagyis működjön a meglévő rendszeren), ő meg nagyjából annyit mondott, hogy ha a rendszerük nem tud valamit, akkor így jártam, még őszig tud működni a rendszer, aztán majd meglátjuk.

Fórumokban utánaolvastam, a probléma alapvetően ismert, a Denon és a mediabox megegyezik abban, hogy ők tudnak 4K-t, és így a mediabox kiadja a 4K-s jelet a HDCP 2.2. protokollal (ez valami DRM-es anyámkínja), aztán a Denon az egészet továbbdobja a TV-re, és ott derül ki, hogy bizony itt nincs HDCP 2.2. Ha meg az egészet kiiktatom, akkor a külső hangrendszer nem működik, na meg nem kicsit bonyolultabb lesz a rendszer.

Kérdésem: futott valaki más is bele ebbe a problémába? Ha igen, lett-e megoldás, és mi?

Digi nincs errefelé, a Telekom IPTV-je meg nem kell, tehát sajnos szolgáltatóváltás nem nagyon látszik lehetőségnek.

Hozzászólások

el kell engedni a TV kezecskejet....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az, hogy senki nem kérdezte a véleményedet és atyáskodó útmutatásodat arról, hogy ne tévézzen. Technikai kérdést tett fel, erre idejöttél okositani, hogy ne is legyen tévéd. Senki sem kérte ki a tanácsodat. Vagyis de, csak nem ebben.

Abszolut nem atyaskodo. Kikereshetnem a pontos referenciat, de valamikor a 60-as evekben Las Vegasban tartottak egy fizikus (vagy matematikus?) talalkozot, es azota tilos Las Vegasban fizikusi konferenciat szervezni.

Vagy itt egy xkcd link is:

Strange game. The only winning move is not to play. How about a nice round of chess?

https://xkcd.com/601/

 

Azaz, ha evrol evre szopatnak a technologiai valtassal a TV-knel, egyre jobban lekorlatozva, a te aramodon uzemeltesd az o szamitogepuket (emlekszik meg valaki, hogy az elso set-top-box -okban rendes vinyo ment, normal ventilatorral?), iptv-nel kenyelmi dij, hogyha tobb TV-d van, stb.

Aztan kb. gondolnak egyet, es hoznak egy uj szart, es tojnak a fejedre, hogy a te cuccodat tamogatja-e. Akkor tudjak mit? Dugjak fel maguknak.

 

Ez nem arrol szol, hogy TV-zen, vagy se. Ez egy szar szolgaltatas visszamondasarol szol, ha nincs mas alternativa.

Es igen, ez is egy lehetseges kimenet. Sajnalom, hogy teged az atyaskodo el csapott meg belole.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

conax slot van e azon a panasonic full hd tv-n? ha igen akkor engedd el a mediaboxot és a conax kártya (feltéve ha adnak olyat, legjobb tudomásom szerint  arculatváltás után sem vezették ki) és támogatja a tv akkor azzal használd, tisztább szárazabb érzés a saját dvb-c tuner és csak egy távirányító használata, és akkor mehet a tvből toslinken az erősítőbe a hang. elsőre ez jut eszembe.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

Ha a rendszerben a médiaboxhoz van regisztrálva akkor nem lehet csak úgy átrakni a tvbe. Vissza kell adni, és kérni egy olyat, ami a tévébe megy majd. Ugyanezt lezongoráztam tavaly december körül velük.

Plusz a tévé korától függ hogy működni fog-e, nekem elegánsan kiirta hogy túl régi a tévé, nem fog menni, sry bro. Ez egy régi Panasonic Viera plazma. Van benne tuner, meg conax kártya hely, tudná is a dolgokat, de régi szabványokat támogat. Hogy pontosan miből, nem tudom fejből.

A másik szobában van egy kinai Orion tévém, azon simán ment, mert az frissebb modell sokkal.

A denon-ban van limit mode, használd! (ekkor a limitben definiált edid-et fogja a mediabox fele prezentálni)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ezt írta elod is, nem tudtam róla, de ha újból megtalálnak, hogy  most már istenbizony le kell cserélni a régi boxot, akkor ki fogom próbálni. A normál menün keresztüllépkedtem, de ott nem találtam ilyen módot. Mindenesetre a Voda küldött egy automatikus ügyfélelégedettségi oldalt, hát, nem írtam pozitív dolgokat róluk, de nem hiszem, hogy esetleg jelentkezik valaki, hogy akkor mégis mit tehetne :)

Kotekedes nelkul kerdezem, Telekom IPTV miert nem? Nekem volt 7 evig UPC, valamikor par eve akartak cserelni "uj" Horizon boxra, kiprobaltam ket napig, visszakuldtem. Nem tudom most is ez szamit-e meg ujnak. Masfel eve telekom net es IPTV, eg es fold a kulonbseg a Telekom javara. Gyorsabb menu, csatornavaltas, porgetes, PiP, soha nem kellett meg ujrainditani, minden szempontbol jobban orulok neki, mint a UPC/Vodanak. Valami Yamaha erositom van, ebbe megy a STB, Apple TV, 1080p TV, poccre megy minden.

Nem minden esetben van lehetőség váltani. Amúgy a UPC-nek a mostani nem-okos doboza egészen jó. Gyorsan bootol, gyors a menü, minden jó. De lehet hogy ez nem tud minden funkciót. Igaz én arra használom hogy hetente kétszer bekapcsolam a TV paprikát, nagyjából. Semmi felvétel és megállitás és beletekerés és egyebek.

Tobb szempontbol visszalepes az uj medaboxuk. Az egyik, hogy kell neki vezetekes (!) internet. Nincs sajat rogzitoje, vmi cloud save van, de nem mindent enged felvenni (gondoom DRM miatt), es le is jarnak a felvetelek talan 3 honap utan. Na, nekem ezek egyiket se emlitette a telefonos ugyintezo.. Nalam a mini-tTV musor (vagy mi az, ami a lefele gombot lenyomva elojon) mintha rosszul lenne pozicionalva, nem a fullHD kepernyo kozepre igazitottak, hanem kicsit lejjebb igy gondolom az utolso sora nem latszik, mert ha a csatornavaltoval lapozok, mindig atugrik 1-1 csatornat - oke, feljebb lehet leptetni, de megis hogy volt ez elkepzelve?

Amikor a Telekom elkezdte erőltetni az átállást IPTV-re, szerencsére abban az időben jött erefelé a UPC, akkor álltam rá, és nem akarok visszatérni. Akkoriban ráadásul nem volt a TV közelében internet-csatlakozás, legfeljebb Wifin tudtam volna odavinni az ethernetet, koax meg mindenhol van (így vettük meg a házat). Fúrni-faragni meg nem akartam. Ráadásul az egyik szobában van egy másodlagos TV, amin - lévén csak egy sima digitális tuner benne - korlátozot mennyiségben, de bejön néhány csatorna, IPTV-vel ezt is buknám.

És ARC-on nem műkődhet a Denon? így a TV-be kell dugni a mediaboxot, az erősítő meg megkapja a hangot.