Ma is tanultam valamit

Leginkább ilyen ötletbörze-féle, ömlesztve mindenféle amiket épp olvastam

Az A/V típusú diszkekről (pl. WD purple "surveilance" kategóriás) amiket NVR-be tesznek 24/7 videórögzítésre, az volt régen a mondás, hogy általános adattárolásra használhatatlanok. Mert az A/V felhasználás során nem gond, ha 1-1 szektor tartalma checksum-hibás a visszaolvasás során, mert lesz max. 1 frame hiba vagy audió zizzenés, de a rögzítés vagy lejátszás megy tovább megakadás nélkül.  Ahelyett h. nekiállna a meghajtó újraolvasni h. hátha a 20. próbálkozásra sikeres lesz a művelet, közben meg homokórázik a visszajátszás/eldobódik az épp rögzítendő stream. Ez a fajta hiba figyelmenkívül hagyása az A/V felhasználásnál még OK, de ha hagyományos értelemben vett adatot akarunk rajta tároni, ott bitszintű egyezés kell, különben hibás kód fut le v. adatvesztés lép fel. Namármost kiderült utánaolvasásra, h.  az A/V diszkek igenis használhatóak kutyaközönséges célokra is. Ugyanis a fentebb említett checksum figyelmen kívül hagyás-továbblépés csak abban a speciális esetben igaz, ha az un. ATA STREAMING eljárással történik az adat írása/olvasása. Ebben az üzemmódban van említva a szabvány szerinti kb. 100msec ideig történő újrapróbálkozás, ami után feladja és továbblép a diszk. Ezt az ATA STREAMING-et ált. csak az NVR-ek implementálják (forrás?), általános célú számítógépek ezt nem használják, így a diszk a hagyományos módon fog írni és olvasni, ha pedig kell újrapróbálkozni és hibajavítani.

 

Tech ARP - ED#178 : AV-Optimized Hard Disk Drives Are Safe To Use

 

WD purple-nél a datasheet-ben a marketingbullshit kifejezés amit keresned kell az ATA STREAMING helyett, az "ALLFRAME AI". Hogy ennek amúgy mi köze is van az AI-hoz..? Hogy egyszerű legyen az élet, ráadásul a kisebb Purple-ökön ( <8TB) meg egy korábbi verziója van ugyanennek, azt meg "ALLFRAME 4K"-nak hívja a WD. 

A legújabb 2021 januári WD PURPLE datasheet (pár havonta updateli a WD),  észrevehetően kozmetikáznak néhány specifikációs paramétert. Azaz ugyanaz a modellkódú diszk régebben meg ma megnézve elvileg nem ugyanazt tudja. Érdemes megnézni egy korábbi doksit (gugli kidob rengeteg régebbi változatú datasheet-et is), és összehasonlítani: elvileg ugyanazon modellkódú típusok elvileg megegyező paraméterei néhány helyen eltérnek.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 06. 19., szo – 13:22

Videó enkódolás több szálon / több CPU magon lerontja a kódolás minőségét! Ez azért van, mert több szálú videótömörítés esetén a szálak egymástól függetlenül dolgozzák fel az adott képblokkokat: a tömörítés során nem tudják felhasználni a közvetlen előző képkockában letárolt adatokat (delta tömörítês 2 képkocka között), mert azokon pl. 1 másik szál / másik CPU mag dolgozik éppen. Ezért hatékonytalanabb lesz a tömörítés, egyedül a gyorsaságon skálázódik jól a többszálú futtatás. Azaz az ideális megoldás videótömörítésre a lehetőleg 1-szálas futtatás, de azt lehetőleg minél gyorsabb processzormagon. Többmagos processzorok esetén meg az a hatékonyabb megoldás, ha több egymástól független videófájl tömörítést futtatunk párhuzamosan, ahol minden egyes videót magát viszont csak 1-szálas módban tömörítünk.

Jo, a Threadripper az kicsit mas teszta. 64 vagy 128 thread eseten a tile-ok mar extrem kis meretuek lesznek (ha egyaltalan tamogat a codec ennyi tile kezeleset). Gyakorlatilag olyan, mintha a videokepet felosztanad 128 kis darabra es mindegyiket kulon-kulon tomoritened be. A tile-hatarokon atnyulo kepelemeket nem fogja tudni optimalisan kezelni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

No igen, csak rengetegen rohannak megvenni a kistesó TR-ket (16 v. 32 mag, pedig a fele is bőven elég lenne neki és akkor másnak is jutna olyan processzor amilyenre szüksége van), hogy majd boldogan tudnak gyorsan transzkódolni videót. Aztán kiderül h. nem egészen, feleslegesen nagy processzort vett, feleslegesen sok pénzt dobott ki mert a megalomán agya csak addig látott h. nem elég neki a 8 mag 16 szál, hanem neki jár a 16 mag, vagy a 32 mag!

"hatékonytalanabb" -- lehet javaslatokkal is élni, hogy miket tanulj még.?!

God bless you, Captain Hindsight..

Érdekes gondolatok.

A streaming mód a zoftváre "kiegészítése", miszerint nem molyol. Ha nincs ilyene, akkor csak normál célra használható. Vagy 20 éve olyan diszkeket használok, aminek streaming módja IS van. A forrás pedig általában a datasheet - amelyik 1 lapnál nagyon-nagyon hosszabb, és ATA parancsonként specifikálja a működést is. Ezek a cuccosok nem férnek el az 1 oldalas specifikációra, de a marketing bullsheet igen.

Specifications are subject to change without notice.

Gondolom, ilyet se láttál még. :-D Pedig a technológia fejlődik. Ha nem az adott gyártónál, akkor a konkurrenciánál. Ezért az adatlapot néha akkor is kell vátoztatni, ha semmi sem változik. ;) Az AI az AI, mese nincs!

A Prometheus-válságban (atomerőmű katasztrófáról szól) a sugárdózist napfényegységnek hívta a marketing...

A 300+ oldalas ATA szabvány leírást direkt nem linkeltem. Mert minek. Fehér ember (az átlagnál jobban tájékozott végfelhasználó) nem megy vele kb. semmire. A fejlesztők meg jól ismerik, olvasgassák csak nyugodtan.

Specifikációt meg updatelhetnek minden előzetes figyelmeztetés nélkül. Mert a f*sszopó ügyvédek kiharcolták a kapitalizmus hazájában, aztán a világon mindenhol átvették a prospektusok legalján.

Aztán meg ha kell neked 2 egyforma bármi, nem tudsz venni, hiába papíron mindkettőnek ugyanaz a neve: a belseje meg pont lehet bármi. A wd kifejezetten hirhedt ezen a téren, h. green meg blue címke alatt éppen olyat szart ad a kezedbe, ami lejött a futószalagról.

Igazad van. Mindenki maga dönti el, hogy egy bonyolult műszaki cikket egy oldalas leírás alapján vagy részletes specifikációból ismer meg.

Az egy oldal pontosan annyit tud közölni, ami ráfér.

Aztán meg ha kell neked 2 egyforma bármi, nem tudsz venni, hiába papíron mindkettőnek ugyanaz a neve

Ez  a konzumer eszközökhoz való konzumer hozzáálás. A nem egyforma, de azonos nevű eszközök eltérő part numberrel rendelkeznek - ugyanis ez a szerkezet "igazi neve".  Ha nem érdekel, akkor nem érdekel, nincs mit tenni.

Pedig a régi amcsi krimikben az "autó" specifikációja márka + modell + szín + évjárat szokott lenni. Ők már az ATA szabványt megelőzően tudták, hogy a "piros autó" nem specifikálja a gyilkos járművét. ;)

Szerkesztve: 2021. 06. 21., h – 15:22

A közhiedelemmel ellentétben SSD-t is kell defraggolni.

https://www.hanselman.com/blog/the-real-and-complete-story-does-windows…

Eleve nem érdemes letiltani az ütemezett defrag-ot ssd meghajtóknál, mert általában ilyenkor csak egy un. "optimalizáció" fut le, ami annyit tesz h. futtat egy TRIM-et, és már kész is, pár másodperc. Ezen kívül, ha engedélyezett a meghajtó valamelyik kötetén a Volume Shadowcopy, akkor havonta ütemezetten ténylegesen is defraggolja, mert a nagyon töredezett fájlokat máskülönben nem lenne képes backup-olni.