Thunderbird helyi levelek

A történet ott kezdődik, hogy édesapám januárban meghalt. Telekom-os előfizetésben össze volt vonva a mobil, a vezetékes, az internet és a TV. Múlt pénteken besétáltunk anyukámmal egy Telekom ügyfélszolgálatra és megszüntette a mobil előfizetését, mivel fölösleges. Fickó átrakta édesanyám nevére, csak kevés papír volt, a többit email-ben küldte. Amire nem gondoltunk, hogy ezzel kinyírja az email-t, amit főleg ő olvasott és érkeznek rá hivatalos dolgok is, számla, stb. Ez hétfőn lett világos, bement újra személyesen és visszaállították az email címet, de magunk az email-ek elvesztek. Kapott új felhasználónevet és jelszót. A jelszó megváltoztatásához szükséges menüpont nem ott volt egyébként, ahol a leírások jelezték, de sikerült megtalálni. Semmi gond - gondoltam - thunderbird-ben megvannak úgyis local-ban az email-ek. Szépen átállítottam apukám laptopján a user credentials-t SMTP-re és IMAP-ra. Eddig rendben is van. Ma pedig anyukám gépe került sorra. Ott is átállítottam a mailbox-hoz tartozó felhasználó nevet és jelszót, erre a thunderbird kérdezés nélkül törölte az össze lokális emailt. Az eszem megáll. Biztos valami beállítás, de legalább megkérdezte volna a rohadék, mielőtt legyakja. Ami fater gépén van, át tudom másolni, bár anyukám azon kesereg, hogy szerinte volt olyan email is, ami apuén nem volt. A cache-ben találtam egyébként olyat, amit nem is jelzett ki már az előtt sem, hogy törölte volna az egészet. Látom, hogy van egy 45Mb-os email adatbázis a profil-ban, és kijelez összesen 6 emailt. Rohadjanak meg. Bárkinek van bármi ötlete, ha nem volt mentés a profil-ról?

Hozzászólások

En csak annyit kerdeznek, hogyha latod, hogy IMAP, akkor miert inditod ra a klienst? 

Megszokás.

Attól még nem kéne törölnie minden levelet, hogy a mailbox-nak megváltozik a credential-ja - vagy legalább figyelmeztessen és akkor rányomok, hogy No. Maga a mailbox (e-mail cím) maradt.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerintem egy darab levelet sem torolt. IMAP, nem feltetlenul vannak lokalban levelek, illetve ha vannak is, szinkronban vannak a szerverrel. Ez ennek a protokollnak a lenyege, ezert hasznalod. Meglatta, hogy ez egy ures postalada, ennek megfeleloen cselekedett, egy ures postaladat mutatott. Ez a helyes mukodes. Ha nem igy mukodne, te lennel az elso, aki kiboritgatna a bilit, mert kitorolt 1000 levelet a telefonjan, miert nem tunik el a masik eszkozon is. Probald meg backupbol eloszedni (gondolom van:D), mert az is lehet, hogy a leveleknek csak a headerje volt meg csak lokalban.

Attól még nem kéne törölnie minden levelet, hogy a mailbox-nak megváltozik a credential-ja

Nem ez történt. Az történt, hogy az IMAP szerverről letörölték a leveleket (oké, ez a valóságban egy rm -rf + mkdir volt, de a kettő ekvivalens). A kliens pedig szinkronizálta ezt a lokális cache-be. Más helyzetben pont ezt várnád: ha 3 IMAP kliensből nézed ugyanazt az mailboxot, és az egyikben letörölsz egy levelet, azt várod, hogy a másik kettőben ne kelljen ugyanazt a levelet megint letörölni, hanem automatikusan felejtse el a két másik kliens is azt a levelet.

ha nem tomoritetted a fiokot, akkor meg ott vannak a levelek (45MB)

neked aztan fura humorod van...

Kapcsold ki a gépet, egy másikon csinálj ebből egy CD-t, kösd rá a gépekből a lemezeket és bootold a CD-t: https://www.runtime.org/data-recovery-live-cd.htm (a letöltési link hibás, az URL-ben a domainből vedd ki a négyest... hát a webhez nem értenek annyira, mint a visszaállításhoz :) ). Ereszd rá és nézd meg, mit talál a régi fájlokból, jó eséllyel elő lehet még szedni őket. Csak tényleg ne hagyd, hogy bármi a lemezekhez nyúljon.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Először is részvétem.

A Thunderbird csak azt csinálta, amit tennie kellett IMAP kliensként, nehezen lehet hibáztatni, bármennyire is fáj.

A Telekomnál futnék egy kört, remélhetőleg vannak mentéseik. Valószínűleg nem tartanak meg sok állapotot, így minél később futod le ezt a kört, annál kisebb az esélye annak, hogy lesz belőle valami.