Commodore 16 töltő

Hi,

Commodore 16 töltőt keresek (illetve annak megfelelőt): 9v, 0.8A, "ground must be on the inside". Ez gondolom kizárja azt, hogy "centre negative power supply" (pl. Joyo JPA-01).

Hol találok ilyet, illetve konkrét típus is jó (amit találtam, az nem szállít magyarországra).

Köszi!

Hozzászólások

DC9V, belül van a negatív. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

 "ground must be on the inside" - "centre negative power supply"

Ez ugyanazt jelenti.

De ha fordítva lenne (ZX Spectrum pl.), akkor se nagy kaland átforrasztani a dugót.

Van egy teljesen fölösleges commodore 16osom, aminek megvan a töltője is, de a csatlakozója le van szakadva (ha jól rémlik, csak ennyi baja van), csak meg kellene forrasztani. Viszont csak 2-3 hét múlva megyek arrafelé, ha ráér neked, szívesen neked adom.

Remélhetőleg semmit nem tölt. Én kifejezetten ajánlom, hogy a klasszik (trapéz alakú) Commodore tápokat kerülje a topikindító. Általában x év után kifáradnak, nem szabályoz le rendesen, és kinyírják a gépet. Jó hozzá bármilyen 9 voltos táp, ami a 0,8A-t eléri (az se baj, ha meghaladja, 1-1,5A is teljesen rendben van, 2A-nél esetleg lehet rezeg már a léc). Még elvileg az is mindegy, hogy AC vagy DC adapter, mert ha DC-s és a gépnek AC kell, akkor legfeljebb az egyenirányítónak nem kell annyit dolgoznia, vagyis fordítva nem mindegy, de az a Commodore-nál nem játszik tudtommal. Csatlakozó is mindegy, mert ha nem center negative jack lenne, akkor lehet kapni ilyen átalakítószetteket, amiben ilyen kombinált átalakítófejek vannak, hogy mindenféle csatlakozóról mindenféle méretű és polaritású jack-re konvertál. Amit linkeltem, az csak példa, laptopokhoz, meg M.o.-ra szintén nem szállít, de vannak hasonló univerzális átalakítószettek, amik jók rádiókhoz, magnókhoz, régi home mikrókhoz. Inkább ebben az esetben tényleg az a nehezítés, hogy nem tudom magyarban hol árulnak ilyet, meg hogy hívják ezt magyarul, hogy rá lehessen keresni, mert ezek a külföldi források felénk nem postáznak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/plus4/c16-2…

Hol látsz te ennek a tápbemenetén egyenirányítót? Hol van ebben ott komolyabb kapacitású elko?

Mi az, hogy "2A-nél esetleg rezeg a léc"??? Egy megfelelően csatlakoztatott 9V-os tápegység, ami 5 A-t tud, az nem jó ide? Nem kellene senkit sem félrevezetni...

szabályoz rendesen

Egy ilyen tápegységben semmi nincs, ami szabályozna.

https://hu.outletstore2021.ru/content?c=commodore%2016%20power%20supply…

Egy mezei trafó, egyetlen szekunder tekerccsel, rajta egy egyenirányító híd, azon egy komolyabb kapacitású elko, továbbá egy üvegcsöves biztosíték (jó esetben foglalatban). Ezt fogadja a C16 belsejében a zavarszűrő után egy 7805, ami egy 1 A-es stabilizátor IC, még az őskorból, ahonnan a C16 is való. Ilyen-olyan védelmekkel ellátott IC (zárlat/túláram, hőmegfutás ellen védett), áteresztőtranzisztoros megoldás, kell neki a bemenetén minimum 8 V, a rajta lévő hűtőborda valószínűleg nincs nagyon túlméretezve, szóval 10 V fölé nem érdemes menni a bemenő feszültséggel, ezért javasolt ezeknek a féltett kincseknek a táplálásához már külsőleg is stabil táp, nem csak egy kondival szűrt, mint amilyen az eredeti.

Aki biztosra akar menni, vegyen egy jobb minőségű tápegységet, ami stabil 9V-ot állít elő, tud a kimenetén legalább 1 A-t (vagy 2-3 A-t), és megfelelő polaritással csatlakoztassa a C16-hoz, akkor legalább a külső táp "örökös".

Igen, igazad van, csak egy trafó, de én akkor is úgy tudom, hogy be szokott halni, és rendszeres nyír ki gépeket. És javítani se lehet, mert be van epoxyzva egy tömbbe. De ugyanazt írjuk, jó bármilyen 9V-os táp, ami tudja a min. ampert.

Így kicsit utánanézve DC-s tápot írnak hozzá, jó a 2A-es vagy nagyobb is, és állítólag jó hozzá a ZX Spectrum (sima Spectrum, nem +2/+3, nem ZX81, stb.) tápja is. Bármilyen, ami 9V DC és 5.5/2.1mm-es center negative jack-kel van szerelve, aminek elvileg az IEC 60130-10 Type A csatlakozó a hivatalos neve.

Ami még nagyon hasonló, de csak átalakítva jó, az az Arduino-táp, annak is ilyen csatija van, de az center positive, de egy kis házi barkáccsal átdrótozható.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, ez C64 főleg. De állítólag a +4-nél is nyír ki gépeket a gyári táp, így ennek alapján azt gondoltam a C16-nál se a legjobb ötlet. Egyébként ebből a szempontból az 5V only TTL-eszközök öregedtek a legjobban, ugyanis azok a mai napig könnyen hajthatók egy átalakított, USB-s, 1-2A-os töltővel. Jó, a 12V modern PC-ken is használva van persze, mert nagy áramfelvételnél a 12 V-os ágról elég kisebb amperrel behúzni a kakaót, így ezt nem 5V-osítják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A C16 dugasztápjában talán az elkó tud tönkremenni az évek során, amitől riplissé válik a kimenetén a feszültség. De megfutnia ettől nem volna szabad.
Van egy mint állapotú C16-om (egy mint állapotú és egy picit viseltes C64 társaságában) két magnóval, lemezegységgel, csomó játékkal. Talán idén összerakom a kislányomnak valamelyiket játszani.

Kissé elbizonytalanítottatok, lehet, hogy tényleg nem jó ötlet ezeket a féltve őrzött gépeket a régi, talán megbízhatatlanná vált tápjukról elindítani. De egy kínai kapcsolóüzemű táppal ugyanígy nem volnék nyugodt.

"az se baj, ha meghaladja, 1-1,5A is teljesen rendben van, 2A-nél esetleg lehet rezeg már a léc"

Ez hülyeség. Ami a tápra van írva, az a maximális teljesítménye, amit le tud adni. A fogyasztó meg annyit fogyaszt, amennyi neki kell. Attól semmi baja nem lesz, ha olyan tápra dugod, ami több ampert tud. A feszültséget stimmeljen.

A géped sem konstans 500W-ot fogyaszt, mert 500W-os táp van benne, meg a 25A-es biztosíték a lakásnál se jelenti, hogy 25A-t használsz folyamatosan.

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 20:08

Bolhapiacon szoktam ilyeneket vadászni, egész ládák tele szoktak ilyen adapterekkel lenni. Persze általában a középső a pozitív, de pikk-pakk át lehet alakítani.
És a C16 még a jobbik eset, mert szabványos a tápcsatija, nem mint a C64 DIN-je, vagy a Plus/4 kocka csatija (ezt csak aranyáron lehet beszerezni) :S

Amúgy pont holnap, vagy holnapután kapok egy C16-ot. Tápja annak sincs, működése kérdéses, kinézetre elég megviselt. Ha említésre méltó lesz a rendbetétele, akkor lesz belőle egy kis blog poszt is :)

Most egy amiga tápegységet vettem innen: https://www.keelog.com/power-supply/, van C64-is, azt is rendelni fogok. C16-ot sajnos nem látok.

Nekem azt javasolták, hogy próbáljak meg egy jobb minőségű tápegységet venni, a régieket pedig felejtsem el, mert magával rántja a gépet is, ha elszáll.

Remélem is. :)

--

Gondoltam rád ma, működött a védelem a kütyüben, úgyhogy miután az összes (vagy 6db) itthon fellelhető commodore táp gyanús volt, az egyik csapott tetejű fajtát szétkaptam (leesett magától az aljáról a fedél és láttam, hogy úgy van kiöntve, amitől hozzáférhető a panel a kondival és a stab is). Kihajintottam a panelt belőle, és a felszabadult helyre pont befért egy 5V/2A-s kapcsolóüzemű kínai táp panel, úgyhogy most van egy nagyon stabil commodore tápom fillérekből. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

NAUGYE! :-D

Különösen ajánlom ezt a cikket! (2 oldalas!) Megáll az ész és ácsorog! Ez a sok okos ember eljuta vala az OLED kijelző + galvanikus izolációig is!!!

Pedig egy 5V/2A dugasztáp kb. 1000 Ft Kínából. (még) De legalább nálunk is ugyanazt a szart árulják drágábban.

A 7805 + minimális hűtés helyére lehet tenni ilyet vagy ilyet - ha fix értékűre cseréled az osztót. Ezekben az áramkörökben sokkal több védelem van, mint a maximálisan evolucionált saverekben. ;)

Igazabol egy ilyet raktam bele, de szabadon valasztott. Ez dugasztap, csak nincs haza, viszont kb ket filler az ara. :) pont befer a regi nyak helyere. Nekem egyebkent megvedte a gepet a power saver, (nem ilyenem van mint amiket a cikkben mutatnak) ugyhogy en ajanlani tudom. Olcsobb mint egy direkt erre a celra gyartott korszeru tap.

Itt a description:

"

ENGLISH

 

This "Power Saver HQ" is different from ordinary protectors: it is professional. And it was created to protect all the Commodore power supplies according to the list.

The protection is complete, both for the 5VDC line but also for the 9VAC line. It is completely made of semiconductors with very fast intervention times 20us (microseconds!), no relay on board that would require long intervention times 200ms (milliseconds!).

What does it means this time value?
It means 10.000 time fasters then relay-based protections . This is the only way we can safely safeguard our Commodore vintage computer

5VDC MONITORING
In the event of an output voltage from the power supply greater than 5.35V / 5.4V, our "Power Saver HQ" intervenes to cut off the output voltage, protecting all the ICs on this chain, thus avoiding a rather expensive expense given the cost (6526A, 6510, PLA, RAM, ROM, etc.).

9VDC MONITORING
The alternating 9VAC line is monitored and protected by fast solid-state devices that limit any peaks of disturbances coming from the network as well as additional protection against abnormal absorption.

I remind you that from this line the power supplies for SID 6581 and VIC 6569 are also obtained as verifiable from the official Commodore documentation.

This "Power Saver HQ" therefore offers you protection both on the 5Vdc line and on the 9Vac line and also has three LEDs used to monitor the smooth operation of both the power supply and the Commodore

GREEN LED

1) ON: All ok. Your Commodore is working has 5VDC under safety threshold
2) OFF: There isn't 5VDC output from the "Power saver HQ " DIN male connector. (No 5VDC at the input of "Power saver".Check if your original power supply is connected and if it works)

YELLOW LED

1) OFF --> regular operation.All ok
2) ON --> protection has occurred ... and your Commodore is SAFE! In this case we will notice that the green LED has also gone out, so we will no longer have 5Vdc output. At this point we will have to open the box to replace the protection fuse (Fuse 1.25A / 5x20mm)

RED LED

1) OFF : All ok. Your Commodore is working properly
2) ON: Your original "power supply" has a serious breakdown, therefore it is likely that its internal regulator (78S05) breaks and about 12V spills out towards the C64 ... disaster!

DON'T WORRY!
In this case our "Power saver HQ" intervenes very quickly and cuts off the power supply to your Commodore!
You only need to repair / replace the original Commodore power supply and replace the internal fuse of " HQ Power saver"

"

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Power safer"-t lehet csinálni házilag elég egyszerűen, nem kell érte súlyos pénzeket fizetni, akár egy meglévő tápegység kiegészíthető vele, akár egy saját gyártású "végére" illeszthető, de persze lehet olyan tápot is készíteni, ami ilyen "trükk" nélkül is eleve védett a megfutás ellen.

Ha mégis úgy érzi az ember, hogy neki nagyon kell valami a régi, klasszikus tápok megfutása ellen, akkor ilyen egyszerű dolog is megteszi:

http://www.zen22142.zen.co.uk/Design/overvoltage.htm

https://www.sunpower-uk.com/glossary/what-is-over-voltage-protection/

https://learnabout-electronics.org/Semiconductors/thyristors_61.php

Az alkatrészek (Zener, tirisztor stb.) kiválasztása attól függ, hogy milyen tápegységről van szó (kimenő feszültség, kimenő áram).

Igazán hálás vagyok, hogy ezt megosztottad velünk. :)

Persze ez a jelenség a nadrágtartóval biztosítot derékszíj esete, amelynek elkövetője egyéb aljasságokra is képes. :-D

Szóval egy tápegységnek az a dolga, hogy a specifikációnak megfelelő feszültséget és áramot biztosítsa. Ha ezt nem teszi, vagy hajlamos a specifikáción kívül eső paraméterekkel üzemelni, - akár meghibásodás miatt - az nem felel meg a specifikációnak. (loop)

Érzékeny berendezést bemeneti EMI filter nélküli analóg tápról nem hajtunk. Az alkalmazott 78S05 kimeneti feszültsége 5V +/- 5% (1A terhelés és 7V bemenő feszültség mellett). Ha ehhez 5,35/5,45V figyelő áramkör kell, akkor valami hiba van. Ha ugyanez az áramkör hajlamos a megfutásra, akkor elégtelen a hűtése. Az analóg tápnak elég alacsony a határfrekvenciája, ezért szűrő nélkül átmennek rajta a nagyfervenciás és impuzuszavarok, mint a huzat. Ezt még az említett 20us gyorsaságú beavatkozás sem képes megakadályozni.

Szóval bármannyire hiszel a megoldásban, bármennyire bejött és bármekkora piaca is van az ilyen áramköröknek,

  • a tápegység szar,
  • a "javítás" gyenge.

A legbonyolultabb védőáramkörhöz képest még egy egyszerű kapcsolóüzemű táp is egy kazalnyi többlet védelmet tartalmazhat, ami működik is. Ráadásul hivatalból fojtó is van benne. ;) Létezik belőle olyan is, aminek több kimenete van, így az 5V és 9V egyidejű megléte is biztosítható. Ezt egyetlen 8 lábú tokkal (meg a sallang) meg lehet építeni. De össze lehet rakni kis modulokból is.

Érzek némi cinizmust a hozzászólásodból, pedig nem velem van vitád. Ez a megoldás a commodore által megtervezett eredeti periféria használatához alkalmazott korszerű védelmi megoldások egyike. Ha eredeti tápot használsz, ez a minimum (!) amit meg kell tenned  annak érdekében, hogy a kalahütty ne menjen az örök bitmezőkre egy hirtelen megfutás esetén, mert utána meg lehet sírni, hogy nincs alkatrész, vagy annyiba kerül mint egy komplett masina...

..

A házi moddinghoz egy kis adalék: a beépített kínai kapcsolóüzemű 5V-os adapterrel a gép video és audio kimenetén zavarjel keletkezik, egyelőre nem jöttem rá a miértre, tippelek hogy az 5V-os ág nem a trafó szekunderről van táplálva, de csak tipp...

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem is vagyok cinikus! ;)

Ez az áramkör  funkcionálisan olyan, mint a kétütemű Trabanton a három méteres színarany parabola igazgyönyökkel kirakva. Hiszen a segítségével tudod detektoros rádióval venni a Kossuthot! Alternatív hasonlat: Mint amikor az 1m +/-5cm hosszt mikrométerrel ellenőrzöd.

Az áramkör árából 1..3 normális táp is kijönne. Tudod, én abből élek, hogy egyszerű motordiagnosztikai műszereket tervezek, melyek olcsók (legalábbis az előállítása;)), a kellő mértékig pontosak, és reprodukálható mérést végeznek - egymás között is. Ilyen drága és precíziós alkatrészeket betervezni nem érné meg.

Az is nonszensz, hogy egy (1) elavult ic(*) "ellenőrzésére" vagy 30 alkatrészből és mcu + kijelzőből álló áramkör készült. Helyette pár száz forintért ki lehetne cserélni a 2-3 régi alkatrészt, vagy korszerűbb tápot berakni.

És most jön a megvilágosodás!

A C64 táp eredetileg így néz ki. Itt még nem 7805, hanem SI-3052P szerepel, aminek konstans 11mA GND árama van. A kimenő feszültség nem 5V, hanem (max) 5,1 + 1,02 * 30, 1 * 0,011 = 5,44V. Na, innen jön az 5,45V!

A módosított táp ilyesmi lehet, amelyben valamilyen 78S05 van (S kellene!). Itt a maximális kemenő feszülttség 5,47V.

Mindkét kapcsolásban, ha a GND felé menő ellenállás öregszik és emiatt "megnyúlik", akkor nőni fog a kimenő feszültség.

A >5V feszültség a kábel és a csatlakozó feszültségesése miatt kell, de egyes vélemények szerint elég kevesebb is.

az 5V-os ág nem a trafó szekunderről van táplálva

Nem lenne jó ötlet, mert két külön tekercse van. Azt olvastam, hogy az érzékeny analóg részeknek helyileg állítja elő a tápot a 9VAC-ből.

Valószínűleg a tápod tényleg olcsó. :-D Kellene egy második és egy EMI filter a kimenetére, de nem biztos, hogy elég. Talán szór is, érdemes lenne árnyékolni.

Szerintem a legjobb megoldás az eredeti trafót (vagy 2x9V) használni, de a 7805 helyett egy mini modul kell - esetleg a kábel másik végére. De semmiképpen nem szabad a referencia (GND) és a stabilizátor közé öregedő alkatrészt rakni! :-D

(*) Helyesbítés: elavult ic -> elöregedett ellenállás.

Nekem azert nem ennyire komplex a vedoaramkor felepitese, ez tenyleg agyuval verebre. Annyit  tud, hogy az eredeti taphasznalatat biztonsagossa teszi, nem kell draga, utangyartott tapot beszerezni. A tapmoddingra vannak otleteim nekem is (a mini dc dc modul a kovetkezo, de momentan nincs itthon egy darab se), egyelore pauzaba tettem.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez az elején bizalmi kérdés volt,aztán azóta már egyszer működésbe lépett és megvédte a gépet. Az a bajom,hogy van itthon egy szatyornyi commodore táp és nincs szívem kidobni. Viszont egy ilyen kütyün keresztül már bátran üzemeltethetem. Egy utángyártott táp amugy is sokkal drágább mint ez a védő áramkör. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

de mit lehet tudni ezeknek az ellenállásoknak az öregedéséről? Milyen mértékben másznak el?

Ilyen 10 V körüli, alatti feszültségszinteken Kb. semennyire. Akkor érdemes cserélni őket, ha a környezeti hőmérséklet jellemzően magas.
A gond szinte mindig az elkókkal van.
Néha sima kondik is magadhatják magukat, de az is úgy történik, hogy veszítenek a kapacitásukból. 

Magam is így gondoltam.

Az elkók viszont sajnos az idővel menthetetlenül kifinganak.
Fóliakondik pedig az általad leírt kapacitás-halállal szoktak elpusztulni (technológiától függően).

Számomra meghökkentőnek tűnt, hogy egy félvezető egyszercsak ,,megfut", vagy hogy egy ellenállás ekkorát driftel.
Azt el tudom képzelni, hogy az elkó kifingása miatti ripli megborítja a stab. IC szabályozási hurkát.

Ettől függetlenül kíváncsi vagyok mindenkinek a tapasztalatára.

Mivel a stab IC hűtőfelülete nem túl bölcsen be van öntve a műgyantába, ezért mindig a felső hőmérsékleti határértéken üzemel a kezdetektől fogva, és a kezdetek úgy 30-40 évvel ezelőtt voltak. Ez nem túl egészséges konstrukció, mivel mellette van egy elkó, ami viszont előbb utóbb ki fog száradni (ha melege van, akkor inkabb előbb). 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A szénréteget felejtsd el!

A fémréteg tartóssága sok tényezőtől függhet. Ne legyen "sapkás" (felülről a harmadik nem sapkás) és legyen rajta időtálló a bevonat. Kedvező tapasztalataim voltak a REMIX R534 típussal, ami eredetileg Siemens konstrukció. Amikor a festék már elszenesedett a túlterheléstől, akkor is pontos maradt. Van néhány 35 éves példányom is. Viszont láttam olyan áramkört is, ahol az 50 db ellenállás tetemes részének köze nem volt a névleges értéknek. Kizárt, hogy mind túlterhelődött volna. ;)

Nem rossz ötlet az SMD helyettesítés sem! Ha a választott ellenállás pontossága 0,5% vagy jobb, akkor a stabilitása sem lesz rossz. Ha megnézel egy adatlapot, akkor rá fogsz jönni melyik az az 5-6 parméter, amitől a stabilitás függ.

Szigorú értelemben véve tudod igazad is van.

Csakhogy mi, buzik, szeretjük a retró hardvereinket a saját retró tápjukkal buzulni. Ez szülte szerintem az ,,igényt" ezekre a ,,közdarabokra". (Habár jómagam túlárazottnak tartom legtöbbjüket.)

A stab-on egyébként lehet, hogy átjutnak az impulzuszavarok, a trafó viszont valamelyest korlátozza ezeket.
A trafó-Graetz-elkó(-áteresztőtranzisztor) tápok elég biztonságosak. Leggyengébb láncszemnek az elkót látom, aminek a kifingása végül megboríthatja az áteresztő stab-ot.
Egy kínai kapcsolóüzemű táp (szerintem) legalább olyan kockázatos, mint a gyári tápegység.

Én betennék egy decens puffert egy fojtó induktivitással (L-C szűrő, ahol a C-tag párhuzamos elkó (vagy fólia) ÉS kerámia) meg egy Zenert, aminek ha az árama megnő, kivágna egy üvegcsöves biztit. Így nulladik közelítésre.

Sorry mindenki, nem tudtam válaszolni. Áthozták a kérdéses darabot, szétszedtem, le volt szakadva egy forrasztása, megcsináltam, most jó. De köszi a tippeket.

És igen, töltő. :D

Kékes TV-hez nincs valakinek töltője?

Mikro USB-s lenne a legjobb.

Tényleg, megkérdezem - ha már töltő -, hogy emiatt ne nyissak külön threadet. Volt a kilencvenes években egy PRIMO A-32 számítógépem. Annak meg egy tápja. A táp borzalmasan melegedett, szidva is volt ez a fajta tápegység [energoTER ?], nem kevesek által.

Szóval, hogy

miért nem voltak képesek a nyolcvanas években normális tápot tervezni,

gyártani egy olyan kis fogyasztású géphez, mint a PRIMO? 

A választ előre is köszönöm.

Nem voltak még olyan jó alkatrészek, nem volt olyan magas a hálózati feszültség mint manapság, egy masszív konstrukció nagyon drágította volna a konfigot. Előfordult a kisipari cuccoknál, hogy egy egyébként máshoz konstruált egységet terveztek bele a konfigba, vagy ahhoz csináltak egy másfajta dobozt, elégtelen szellőzéssel,  stbstb.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Baaszus, ennyiből áll az egész táp:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/tap_elol2.jpg

És ezért volt pofájuk akkoriban közel ötezer forintot elkérni.

Itt van ez is:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/tap_belso2.jpg

A graetz is csak négy teljesítménydióda.
Egy trafó, egy graetz, két feszstab, némi hűtőborda és simítókondi. ennyi.

Olvastam egy leírást, hogy a csávókám akkoriban vett egyet, táp nélkül, mert a két feszt a bátyja is elő tudta állítani. Szóval, Így olcsóbb lett a cuccos. Persze rengeteg volt a hibás közöttük, mármint a gépek között. Az övé is meghalt valami miatt. Nem akarták engedni a garit érvényesíttetni, mondván, hogy nem gyári táppal volt járatva.  Bohózat.
 

Ezt legalább tudtad javítani. Commodore tápjait jellemzően kiöntötték műgyantával. 
Nemrég szereztem egy megtépett C64 és Plus/4.
Plusinál szerencsére a nyákot nem érte a gyanta, így az kivehető, de a C64-nél esélytelen szépen kiszedni. 
Amúgy ezekben is csak 1 trafó, fesz szabályzó és pár kondi és dióda van :)

Ezt legalább tudtad javítani.

Igen, ez igaz.
Nem is a komponensek csekély számával van bajom, hiszen ha ennyi elég, akkor elég és passz.
De nem volt elég, valószinűleg a trafó lett alulméretezve, vagy ahogy a kolléga említi, más projektből lett átmentve. Ezért is melegedett.

A gond inkább az árával van.
Egy ilyen táp 4600 Ft-ba került, 1985 magasságában. Akkoriban apám keresett nagyjából ennyit havonta.
Ez nem volt kimagaslóan jó kereset, de alacsony sem. Tudom, hogy minden ilyen hasonlítgatás sántít valahol, de ez kb. olyan, mintha ma kérnének el legalább 100 rugót egy ilyen csodáért.   És ezt meg kellett venniük az embereknek. Önmagában a tápegységért nyilván senki nem adott volna ki ennyi pénzt.

Éppen ma javitottam egy plus4-hez keszult, fekete szinu, ferde tetejű tápot, az nem volt teljesen kiontve es ki tudtam cserelni az 5V-os ág megoldasat egy komolyabbra. A vilagos szinu, bordazott kialakitasu valtozat mar jobban ki van ontve (ket darabom van, mindketto ugy nez ki, mint a te kepeden), viszont ovatosan korbevesegetve ki lehet berhelni a mugyanta teglat belole,es utana a dobozba vissza lehet pakolni egy normalis tapmegoldast.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez hazugság. A modulátor a gépen belül helyezkedett el.
Itt is egy kép róla [bal oldalon, az a kis szürke doboz]:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/primo_b_belulrol.jpeg
 

Tudom, hogy te tudod, melyik az, de olyan is olvashatja a bejegyzést, aki nem. 
Azt viszont tényleg nem tudom, hogy mit keres ott a kábel.

Lehet, hogy csak a minőséget akarták megfizettetni:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/tap_belso3.jpg
 

Te a Primo B modellt mutatod. Annak billentyűzete volt, és a modulátort is a helyére tették. A képen a tápjának is csak egy farka van.

Az A modellnél igenis a tápban volt a modulátor, és a dobozon nem volt TV-antenna aljzat.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Előző beírásomhoz adalékként informálni szeretném a kedves olvasót és téged is kisbetu, hogy nem vádollak hazugsággal, csak azt, aki olyat állít, hogy a primó A verzióiban a tápegységben lett volna a modulátor.

Íme:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/primo_open_2.jpeg

Ez a kép egy A64-esről készült és jól látható a bal oldaon a modulátor doboza.
Nekem csak primo A32-esem volt, szét is szedtem azt nem egyszer, és a modulátor ugyanott foglalt helyet, a gépen belül. 

Ezen túl, a modell fejlesztési folyamata nyilván A-tól indult B-n keresztül a C-ig.
Elképzelhető, hogy a B vagy C verziókat úgy módosították, hogy a tápegységbe költöztették át a modulátort, de az A verziókban ez nem így volt, viszont, a tápra vonatkozó árképzés [4600 Ft] az A verziók idejében történt. Ez ellenőrizhető a primo.homeserver.hu oldalon található információk segítségével. Tehát, a 4600 Ft a négy diódára, a két feszültség stabilizátorra, a trafóra és három kondenzátorra értendő, plusz a kapcsolóra a biztosítékra és az egészet magába foglaló házra. Feltételezem, hogy ez utóbbi fröccs szerszáma emelte a tápegység árát az egekbe. 

Még valami, ezt a hivatkozott oldalról másolom ide:

"Az alábbi tápegységből az antennakábel is ki van vezetve (ezt az elrendezést ábrázolja az eredeti felhasználói kézikönyv is), de a TV modulátor nem található meg, ehelyett csak a kompozit videojel van az antennakábelre kötve."

Itt is egy A verzió, ez látszik a billentyűzetről és a bal felső sarokban ott pihen a modulátor:

http://primo.homeserver.hu/html/pic/galeria/primo_open_1.jpeg

És itt van ez az oldal is: https://www.retropages.hu/theme_323.html

Eszembe jutott még valami. Elképzelhető, hogy az volt az eredeti koncepció, hogy a tápegység házában helyezik el a modulátort, hogy ne lehessen a táp vásárlást olyan könnyen megúszni, aztán ezzel az elképzeléssel végül mégis felhagytak. A kilógó kábel meg lehet, hogy a gyártás során meglévő permanens káosz okán került bele. Talán aki a gyártást előkészítette, az még úgy hitte, hogy a modulátor a tápegység dobozában lesz. 

De, képesek voltak normális tápot tervezni, de az jelentősen drágította volna ezeket az agyonolcsósított home mikrókat. Úgyse volt ezeknek az áramfelvétele nagy, meg nem is arra készültek, hogy valaki 30-40 év után is használja ezeket. Így nem fektettek rá túl nagy hangsúlyt, épp csak egy olyan tápot adtak, amivel épp hogy csak pont ment 1-2 évig. Nem gondoltak mindenféle védelmekre, meg biztonságra, a lényeg az olcsóság volt. Na meg az akkori gépeknek bonyolultabb táp kellett, mert többféle fesszel mentek, nem úgy, mint ma, hogy mindennek elég az USB táp.

Ami miatt én haragudtam mindig is a gyártókra, az nem az, hogy szar a táp, hanem általában mindig valami egyedi csatlakozós, proprietary megoldást erőltettek, épp ami volt nekik nagy tömegben készleten, jack, DIN, IEC, hatszögletű, 10 szögletű, svájci rugós bicskás csatoló, épp ami kéznél volt. Ha lett volna 2 fő, szabványosított csatolótípus, világos, szabványosított PIN kiosztással, akkor nem lett volna nagy baj, hogy ócska táp, mert az emberek könnyen lecserélhették volna valami utángyártott, szabványos, jobb megoldásra. Persze ilyen eszük ágában nem volt, mert pont az volt a lényeg, hogy az ő gépjükhöz csak az ő tápjuk legyen jó, mert akkor csak tőlük tudta a user venni a pótlást is. Az Apple a mai napig ilyen húzásokból él.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A gitárpedálokhoz kapható tápegységek 9V-osak, alaphangon általában tudnak 800mA-t és középen a negatív.