Google Drive rejtély...

Az egyik Google fiókomban – amelyet régen nagyobb mennyiségű adat tárolására használtam – rendet tettem, azaz töröltem minden fájlt, mert már nem volt rájuk szükségem. Mindegyik "mappa" üres lett, a kukát is beleértve. A fiókhoz tartozó Gmail fiókban nagyon kevés levél van (nemigen használom semmire sem), a legnagyobb méret közöttük egy ~200kb-os levél.

Mégis azt láttam, hogy a 15GB-ból 13,5GB foglalt, ami teljesen érthetetlen volt. Próbaképpen rákattintottam a Drive-on a Tárhely menüre a bal oldali oszlopban, és döbbenten láttam, hogy tele van a már régen letörölt fájljaimmal. Mint a törölgetések végére kiderült, ezekből több 10.000 volt a fiókban, de olyan helyen, ami nem elérhető a Saját meghajtó "mappában" és sehol másutt sem. (A törölgetés több napig eltartott, a végére 29MB foglalt terület maradt, ami már korrektnek tűnik.)

Megnéztem egy másik Google fiókomat is, és ott is ugyanez a helyzet.

Ha van itt Google Drive guru, aki tudja, hogy ez mi a fene lehet és vajon miért van így, az kérem ossza meg velem! (A Drive súgójában csak annyit találtam erről a Tárhely menüről, hogy itt meg tudjuk nézni, milyen fájlok foglalják a helyet, és csak a méretre lehet őket rendezni. Ez oké is, de azoknak a fájloknak egyáltalán nem kellett volna már a tárhelyen lenniük.)

Hozzászólások

Nem a szemetesben ülnek a törölt fájljaid?

“It is said that your life flashes before your eyes just before you die. That is true, it’s called Life.”

Itt találtam egy ilyet: „Tip: Within 24 hours, deleted items will show in the available space in your Google Drive account.”

Lehet, hogy a kukából is törölt elemek csak 24 órán belül törlődnek fizikailag? 

A Backup & Sync appban a külön hozzáadott mappáknál van egy olyan beállítási lehetőség, hogy  „Removing items synced between Gdrive and this computer”: Always / Never / Ask to remove both copies. A Never és Ask (don't remove választással) opció okozhat ilyet.

Most, hogy említetted a Backup & Sync appot, beugrott, hogy annak a Linuxos rokonát, az InSync szoftvert használtam egy jó ideig a Drive fiókjaim kezelésére. Aztán végül töröltem, mert egy kissé kényelmetlen, nehézkes és lassú volt a feladatra.

Lehetséges, hogy ez miatt alakult ki a topicnyitóban vázolt helyzet?

Szerkesztve: 2021. 05. 02., v – 14:35

> Mint a törölgetések végére kiderült, ezekből több 10.000 volt a fiókban, de olyan helyen, ami nem elérhető a Saját meghajtó "mappában" és sehol másutt sem

Ha berakod a filet mas megosztott mappajaba, akkor is a te tarhelyed banja.

Nem nyitnék új topikot, de az én Google Drive-om is hasonló dolgokat produkál.

13,5 GB használt a 15 GB-ból. Kitöröltem kb. 3-4 GB-nyi adatot, majd kitöröltem a "lomtárból", de semmi változás. Ez volt kb. egy hónapja.

Ami feltűnt, hogy néhány fájl mérete egyszerűen nem látható. A méretnél "--" látható.

Próbáltam a fenti linket ott se látok semmi érdekeset.

Van valakinek ötlete vagy esetleg futott bele hasonlóba?

Próbáld ki, hogy rákeresel erre:

is:unorganized owner:me

https://gsuitetips.com/tips/drive/find-an-orphaned-file-with-an-advance…

 

A Google Drive-ben a file-ok nem egy szigorú fastruktúrába vannak szervezve, tartozhatnak nulla, egy vagy több könyvtárhoz is. Amik nulla könyvtárhoz tartoznak, azokat nem tudod egyszerűen listázni, viszont a fenti keresőkifejezés megtalálja őket. Feltételezhető, hogy neked ilyen file-jaid vannak, és ebből a találati listából tudod őket törölni rendesen.

A Google Drive-ben a file-ok nem egy szigorú fastruktúrába vannak szervezve, tartozhatnak nulla, egy vagy több könyvtárhoz is.

Hogyan tudok egy fájlt pl. több könyvtárhoz rendelni?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.