Postfix reject_multi_recipient_bounce

Sziasztok!

Adott egy Postfix, ami az ügyfél levelezését bonyolítja. És adott egy külföldi multicég, akiknek a ticketing rendszeréből küldött automatikus levél hol megérkezik hozzánk, hol nem. Azért nem érkezik meg, mert a Postfix eldobja ezzel az üzenettel:

NOQUEUE: reject: DATA from **: 550 5.5.3 <DATA>: Data command rejected: Multi-recipient bounce; from=<> proto=ESMTP

Ennek oka, hogy a main.cf-ben az smtpd_data_restrictions -nek meg van adva a reject_multi_recipient_bounce. Doksi itt: http://www.postfix.org/postconf.5.html#reject_multi_recipient_bounce

Ez a Postfix már évek óta remekül működik és nem vagyok benne biztos, hogy ezt a problémát nekünk kéne megoldanunk úgy, hogy kivesszük a reject_multi_recipient_bounce -t. Kérdésem az, hogy mit okozok azzal, ha kivesszük? Megszaporodhatnak a spam-ek? Esetleg nem SMTP-időben lesznek eldobva a levelek? Létezik olyan, hogy csak egy bizonyos domainről vagy IP címről ne működjön ez a korlátozás? Vagy kezdjünk neki a multicéggel a hónapokon átívelő végtelen eszmecserének az email-ek szabályos kiküldéséről?

Hozzászólások

"Megszaporodhatnak a spam-ek?"

erre akkor lesz válaszod, ha a logokban a fenti hibaüzenetre rákeresel, és releváns mennyiségű találatot kapsz. ha alig utasít vissza emiatt levelet, akkor vélhetően semmilyen hatása nem lesz, csak ez a jelenlegi "problémás működés megjavul". mivel szerintem ez a legoptimálisabbnak látszó út, erre indulnék el. utána jöhet a többi kérdésed felderítése :)

szerintem nem érdemes aggódni ezen túl sokat, ez a 8 darab szinte semmi, és azok is valid levelek voltak. amúgy ez egy elég "spéci" szabály, így vélhetően az összes, erre a szabályra amúgy is illő káros levelet/csatlakozást/klienst már egy másik szabállyal korábban eldobatod/visszautasítod.