Proci különbség

Fórumok

Üdv

 

Mi a különbség a két processzor között?  Lehet semmi?

Ez az amit vettem : https://drive.google.com/file/d/1MpY4f2jTXnn3I52MPk26Un8leL2ws7i4/view?…
Ezt garanciába kaptam : https://drive.google.com/file/d/1N6rKGPTpXYJd6V2CiPIcM53qdAbpWIwo/view?…
 

Pofára nagyon eltérőek a processzorok. Csak a gyártó miatt lenne?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Hozzászólások

Az egyik AM3+ foglalatos, a másik AM4, az egyik DDR3 a másik DDR4 lappal megy. Teljesen más felépítés a kettő ilyen szempontból. Az új mindenben jobb.

Szerkesztve: 2021. 04. 01., cs – 08:11

Hogy kaphattál olyat, amit nem tudsz az eredeti helyére betenni?

Hány éve vetted, hogy még garanciális? Vagy valami használt cucc volt? Az emagon vannak külsős árusok is, nem csak az emag árul a felületen. Egyébként valsz benézte az árus, mert gondolom nem akart egy 8 ezer foriontos proci helyett 40 ezrest adni. 

Szerintem még az is lehet, hogy nem tévedésről van szó, hanem nem volt már ilyen ősrégi Phenomja, valamit meg kellett adjon garanciális cserébe, és pénzvisszafizetés helyett behúzta, hogy az épp készletén lévő legolcsóbb AMD procit adta helyette, mert éppen nem volt kisebbje a 2600-as Rizsánál, vagy volt, de az vadi új, ez meg valami visszavitt, vagy bontott dobozos cucc volt, így ez volt neki a legkisebb költségű lépés. Tény, hogy nem minden nap látni ilyet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

End, Polesz  köszönöm a választ.
Most lesek bután, hogy most örüljek vagy ... . Kell egy új alaplap.

Szerintem ha ezt kapta 0 felárért, akkor itt az ideje új platformra váltani. Az a Phenom úgyis nagyon régi már, se SMT, se releváns utasításkészletek (SSE4, 4.1, 4.2, AVX, AVX2, BMI, AES, VT-d, stb.), kevés L2 cache, nuku L3 cache, se rendes SATA vezérlő az AM3-as lapokon, se PCIe v3-4, se DDR4. Használható, de megette az idő vasfoga, ha egyszer ennyit fejlődött a technológia, és árelőnnyel tud upgrade-elni, akkor miért ne. Lehet nem tervezte még, de ha most jött el ezzel az ideje, akkor most, lehet égi jelnek tekinteni. Most ha el is adja ezt, amit kapott 30-40k-ért, akkor sincs értelme a Phenom-témába visszaszálni. Azért durván 10 évente nem árt platformot újítani, hiszen a teljesítmény addigra 2-4× lesz.

Írom ezt ráadásul úgy, hogy most sok mindennek fent van az ára, de azoknak a komponenseknek, ami neki kell, azoknak javarészt annyira nincs, egy olcsó B450-es alaplap, 2×8 giga 3200 MHz-es DDR4 kit. Mivel kisebb TDP, ezért valószínű tápot se kell cseréljen. Egyedül ami húzós lehet, az a GPU, ha azt is kell cserélni, az most nagy szopás, de ha elég neki egy GTX750-960 szintje, akkor az sem annyira vészes, főleg használtan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tehát azt mondod, költsön ~40.000 forintot el, miközben neki lehet, az eddigi teljesítménye a gépnek is elég lehetett? (ha eddig használta) (komolyan érdekelne, hogy miben jobb "hétköznapi" használatban egy ilyen emlegetett új konfig)

(egy gtx 750 jelenleg 20.000 körül megy használtan... )

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Igen, pontosan azt mondom. Költsön 40 ezer forintot, mert most nem kell 70-80-at költenie egy teljes platformcserére. Ugyanis nem minden nap adódik ilyen félingyen upgrade-re lehetőség. Ezt fel lehet fogni csapásnak, hogy extra, be nem tervezett költekezés, meg ölbe hullt lehetőségnek is. Kinek félig tele, félig üres a pohár, ezt egyénileg kell eldönteni.

A GTX750-et csak példának írtam, hogy ha valami miatt le kell cserélje a GPU-t is, és nincsenek nagy igényei, akkor az azért egy relatíve korszerű, és mai napig használható GPU, aminek nem ment fel túlzottan az ára, mivel a coinbányászoknak, és a modern gamereknek nem elég erős. De ugyanakkor támogatja a modern codec-eket, meg a modern, releváns API-k releváns verzióit, és egy 720p szintig azért elmegy, tehát nem is olyan hulladék a teljesítménye, és általában tápcserét se igényel. Nyilván nem értettem úgy, hogy rohanjon máris ilyet venni, mert a legjobb tényleg az, ha elég neki a mostani GPU-ja, akkor lehetőleg használja azt, amíg nem igényli a kifejezett upgrade-et. Mert nyilván egy RX570-580, GTX1060 még jobb lenne, de az már jóval drágább, mert az már kell a bányászoknak is, meg azok 1080p-re és kicsit felette is relevánsak lehetnek, így jól fel van strófolva ezeknek az ára, pedig egy évvel ezelőtt még elég jó ár/értékarányú GPU-k voltak, főleg használtan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha hozzámvágna valaki egy ilyen frankó procit, hét közepére már lenne hozzá RAM + alaplap az tuti.
Hiszen a fele ezzel már megvan. :D

Jah és a Phenon II-t még azért is érdemes nyugdíjazni, mert az átlagos 30..60 watt fogyasztás különbség az az élettartama alatt tuti visszahozza villanyszámlában az alaplap+RAM-ra költött összeget.
A villanyszámlát sosem számoljuk, pedig alattomos költségként jól benne van a család kiadásában.

60w minden nap 8oraval szamolva evi 6400forint. (60*8*365*37/1000)

Ha ez heti 14ora ( napi 2ora), akkor mar csak 1500forint. 

En a 60wot erosen tulzonak tartok, van itt egy phenom 925 (95w) alaplap+ram bekapcsolva idleben 22w-ot eszik, nem hiszem ,hogy idleben 10w-nal tobbet sporolsz vele. Kihatjva sem hiszem, hogy 60w lenne a kulonbseg, inkabb 40w, es az igazsag a 2 kozott van valahol.

HA a regi gep megfelelt neki, akkor adja el a procit, vegyen olcson egy regit, igy keresett penzt, es amit uj alkatreszekre koltott volna rakja be allampapira, es siman ki fogja adni a fogyasztas kulonbseget a kamat.

ne rontsd a bizniszem :D

nekem kidolt a Phenom alol az alaplap, neki meg valoszinuleg a Phenom dolt ki az alaplaprol.  ( bar olyat, hogy tonkrement a proci, utoljara a coppermine celeron es a kortars athlon (xp) korszakban lattam, amikoris gyakori volt a lesarkazas. )

Inkabb a Ryzen ala vennek lapot, ddr4 memoria van elfekvoben, videokartyat , ssd -t a kipurcantgepbol atpakolom oszt mindenki boldog.

HUP te Zsiga !

Vagy legolcsóbban veszel aprón valami fx-et, a garanciában cseréltet pedig eladod, de építhetsz köré új gépet is..

nekem van egy phenom II-es alaplap+processzor+memoria elcserelhetjuk :)

neked aztan fura humorod van...

Annyiból szerencséd volt, hogy egy sokkal jobb procit kaptál. Cserébe viszont komplett platformot kell váltanod, új procihűtő, új alaplap (AM4 foglalat), DDR4 memória. A videókártya, táp, ház azért még jó lehet valószínű, ami most van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Csak nekem tűnik ez egy április 1 viccnek? :D

Új monitor is kell majd, meg új szék is :-)

2600X egy teljesen jó processzor, nekem is olyan van. A nehezítés, hogy cserélhetsz mindent (alaplap, memória)

"A kígyó a saját farkába harap, majd felsikít..."

"Rosszat" küldtek.
Megy vissza proci. Észre vették, mert én hülye reklamáltam.       :-(  vagy :-) 

Használt gépként vettem egész konfigot, kb 4 hónapja. Mivel csak a proci volt rossz, azt küldtem vissza fiam "ryzen 5" proci dobozában. Valószínűleg ez zavarta meg a "jó népet".
Kb egy, másfél órát telefonáltam az ügyintézővel mire megértettem vele az én és az ő töketlenkedésüket. A végén már röhögtünk kínunkban az ügyintéző hölggyel.

A vége az lett, hogy ha tudnak küldenek (ill. nem ők mint emeg, hanem aki náluk árulta.) valami procit hozzá, ha nem tudnak. Akkor küldöm vissza a komplett gépet és kapok valami árban egyezőt. Talán a pénz visszatérítés is játszhat.

Személyesen én még a 33 éves PC pályafutásom alatt nem találkoztam hibás vagy elromló procival. Egy darabbal sem, sem új, sem használt procinál. De ennek ellenére bele lehet futni, úgyhogy simán lehet, hogy kipurcant nála egy. Lehet egyébként így járt jól, hogy szólt, és Phenomra átcserélik neki. Ha sunyin megtartja vagy tovább adja, és a román később veszi észre, hogy tévedés volt, az lehet anyagilag kellemetlenebb lett volna neki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A tuning az nyilván más. Bár a modern procikat nehezebb annyira túlhajtani, hogy befossanak, hamarabb throttlingolnak, meg általában az alaplap oldaláról van egy energiakeret is. De aki extrém tuningban utazik, annak számítania kell rá, hogy kipurcan. Annak ellenére, hogy vadi új, dobozos prociban is előfordul néha hibás darab, de tényleg fehér holló. Bár ha Ryzen volt említve, ott a szóbeszéd is azt járja most, hogy az 5xxx-ekből állítólag volt némi szériahiba.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

rosszul mondjak. a "Performance Boost" az az alap gyari turbo elnevezese.

amire gondolhatnak, az a "Precision Boost Override", ami elvileg az utolso MHZ -t is kicsavarja a procibol, de nem szoktak szeretni, mert eleg vad feszeket ad neki, es erosen megugrik a hotermeles.  De mind1 is, mert a topicinditoban szereplo 2600X még csak sima Performance Boost2 + XFR2 lehetoseggel bir. ( az XFR2 procitol fuggoen +50-100Mhz -t tud hozzatenni a mutatvanyhoz. )

amire gondolhatnak meg, hogy tobbfele limit fogja meg a procit, ezek egyike a homerseklet, es ha esznelkul tulfeszeled, akkor kifuthat a thermal limitbol alacsonyabb orajelen is, mint amire amugy kepesvolna.

HUP te Zsiga !

Ezt a PB-t meg PBO-t mindig keverem, nem kis mértékben köszönhetően az amd balfasz elnevezéseinek. Én mindenestre nem tudom az alaplapomon bekapcsolni a csak-PB-t a PBO nélkül, akkora katyvasz ezeknek az alaplapoknak a BIOS-a (Gigabyte legalábbis). Vagy csak béna vagyok már ezekhez.

Egyáltalán nem te vagy béna hozzá, az AMD-nek ezeket a mindenféle boostokat sikerült olyan szintre bonyolítania (még a korábbi inteles megoldásokon is túltéve) hogy már én se tudom követni. Nem is kötelező használni, olyat sokat nem veszít nélkülük sem az ember, ha az megnyugtat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Erről eddig nem hallottam. Elszomorító, így múlik el az oláhok dicsősége! Pedig az eMag híres volt a Romaneszku Lapraarcioneszku SRL SRU FRU BLA Inc. minőségről, ezt a színvonalat holmi magyar garázscég nem fogja tudni hozni :D Úgy néz ki, hogy a románokra mostanában jól rájár a rúd, a Digit is adják elfelé. Csak a végén nehogy eltűnjenek a Föld színéről, mert nagyon hiányoznának :-)

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)