FreeBSD 13.0-RELEASE - frissíthető :-)

Ezt is megértük.

Csúszott rendesen. 2 (? 3?) extra Release Candidate. A vége felé még a kiadási oldal is később frissült, mint kellett volna. De a 13.0-ről a legutolsó infó az volt, hogy 2021. április 9-én elkezdik buildelni az anyagot. És ma reggel mikor ránéztem, örömmel láttam, hogy most valóban megkezdték a jelzett időben.

Ezzel együtt is, még nem láttam letölthető ISO-kat / IMG-ket. Sőt a freebsd-update sem tud frissülni, de gyaníthatólag a hétvége során legalább ez utóbbi már menni fog. Mondjuk amilyen összecsapottnak tűnnek mostanában, elfekvő netbookon, meg VM-ben kezdem az előrelépést. A netbook amúgy RC5-ön ketyeg - látszólag problémamentesen. Ha jól olvastam, a portsnap jelenleg félig kész állapotban van - ha jól értettem ennek oka az SVN - GIT átállás (e miatt 3-4 napig a freshports.org sem frissült, bár az most már megy.) A csomagok a LATEST ágban kb 1 - 1,5 hete nem frissültek, nyilván kiadás előtt a QUARTERLY-repó gatyába rázása a fontos.

Szóval jelenleg még nincs 13.0-s kiadás a publikus láthatáron, de már célegyenesben vagyunk. Bocs a félreérthető címért ;-)

freebsd-update-tel + pkg upgrade -del a frissítés szűk 3 óra alatt lefutott. Pesze még mindig nem hivatalos, az majd csak akkor lesz, ha megjeleník róha a hír / email.

Hozzászólások

Azért sokak ennek is örülnek: FreeBSD/arm64 becoming Tier 1 in FreeBSD 13.

A portsnap úgy tűnik, működik: a ports svn-en keresztül már nem frissül, így "otthonra" portsnap-pel töltöttem le, és azzal is fogom frissíteni (nem akartam csak ezért git-et pluszban telepíteni).

Szerkesztve: 2021. 04. 10., szo – 10:50

Én 19 tavaszán tértem vissza a FBSD-re (volt már többször, nálam ez a distro hopping mánia). Mivel a funtoo-m már teljesen kezelhetetlen volt. Lenyugodtam, akartam valami normálisat. Mindent portsból, mindent forrásból. Megszoktam. Hamar 12 stable lett, majd 20 tavaszától Current. Ez idő alatt durván háromhetente frissítettem a base-t. Ezalatt egyszer volt , hogy vissza kellett térni az old kernelre. Mióta kijött, azóta a Currentről visszatértem a 13stabe-ra. Azóta sincs semmi bajom.Most többször volt frissítés, az SA-k miatt. Alapvetően desktop. Meg vagyok elégedve.

Én mint írtam megszoktam a Funtoo(gentoo) alatt. Miközben netezek a háttérben, elvégzi a dolgát. Az a Jó a FBSD-ben (de a gentoban is ) hogy van rá nagyon egyszerű prog. git pull és a portmaster. Ezekre csináltam egy pár betűs alias -t . Konzolban kiadom. Aztán ennyi.  Mire végig olvasom a leveleimet, meg olvasgatok egy kicsit már meg is van. Mint írtam minimális a hiba, ahol kézi beavatkozásra van szükség.

Basszus én meg néztem WTF, RC5-ről nem akart tovább menni. :)

Szerkesztve: 2021. 04. 12., h – 10:13

Elindult. Este még nem ment, de most reggel az update4-ről elindult a freebsd-update. Egyelőre inspecting system , de hamarosan jön az órákig tartó letöltés :-)

46475 patches

Fetching 58156 files

Első rebooton túl vagyok, most tartok a 2. freebsd-update lépésnél. A kernel az már 13.0-RELEASE. Bő 1 óra volt a letöltés, molyolás, kernel frissítés. Ami megint hosszú idő lesz, az a csomagok frissítése, lévén mindent (OK, kb 99%-ot) újra kell húznia.

Befejeződött.

A frissítéssel nem volt gond, a 849 fent levő csomagból egyet törölt (az etc_os_release vagy mi nevűt, de ez most már a rendszer része.)  eddig egyetlen hibát tapasztaltam: a loader.conf fájlokban levő exec="read " sorokban eddig tudtam a promptban szóközt írni takart idézőjellel, most nem megy, de ennyit kibirok. (Vagy megnézem a FM-ben, hátha annak változott a szintaxisa.) Viszont mintha eddig itt pontatlan lett volna a timeout, most meg jó. Valamit valamiért.

Még most is azt mondom, hogy egyszerűbb forrásból. Többet molyoltok az ilyen, ez nem megy, az nem meggyel. Arról nem beszélve, hogy a portsból is azért kezdtem el, mert úgy ki tudtam hagyni a pulsaudiot a Firefox-ból. Egy idővel meg mindent, abból forgatok. Mi a fenének ennyi erő egy desktopba, ha nem használom:). Csak azért hogy szarul megírt webes förmedvények pörgessék? Akkor már pörögjön inkább a forráson. A git pull egy fél perc sincs. A base másfél óra alatt lefordul. (i5-2500 8G szóval nem uptodate vas). Egy év alatt egy gond a currentben, ami öt perc alatt meg volt oldva. Három nappal később az új kernel gond nélkül. De persze kinek a pap kinek a papné.

Kb húsz évig én is azt csináltam, Volt időszak, amikor kb havi 2x frissítettem a CURRENT-et, és naponta (!) a portsfát, és abból forgattam a csomagokat (OpenOffice, és full-KDE voltak a "kedvenceim" - ebből a KDE azért volt fura, mert sose szerettem). Aztán elkényelmesedtem, Először csak a make world-ről szoktam le, aztán a dekstpo fordítgatásáról. A helyett használom most a LATEST-repót, és max 3-4-5 saját fordítású csomagom van.

Szerencsére mind a 2-féle megközelítés használható :-)