Windows 10 kezdő kérdés billentyűzet kiosztásról

Szégyellem magam, de egyszerűen nem találom, hogy hol lehet a billentyűzet kiosztásokat változtatni Windows 10 alatt.

Használtam korábban is Windows-t, és a control panelen (ha jól emlékszem, a language / region részen) mindig meg tudtam találni a helyet, ahol be tudtam állítani, hogy milyen kiosztásokat akarok és hogy akarok váltani közöttük.

Most telepítéskor kértem egy 101 gombos magyart (így hívja a Windows a qwerty kiosztást valamiért), meg egy US international-t.

Általában úgy szokott lenni, hogy magyar és angol nyelv között váltok egy billentyűzetkombinációval, és az angol nyelv az US kiosztást használja, de az angol kiosztást is ki tudom választani akár egérrel akár egy másik bill. kombinációval.

Most viszont egyszerűen nem találom, hol tudom ezt állítani.

Először is az US International-t (ami dead keys-t jelent), le akarom cserélni sima US-re (no dead keys), és esetleg feltennék még egy harmadik és negyedik kiosztást is.

Azt észrevettem, hogy Win 10 alatt nem csak Control Panel van, hanem van egy settings nevű terület is, és úgy tűnik, hogy van ugyan átfedés, de nem ugyanazok az opciók vannak mindkét helyen (lehet, hogy tévedek, de ez a benyomásom).

Settings alatt a Time & Language (Speech, region, date) az egyetlen, ami úgy hangzik, mint ahol ilyesmi lehet.
Ez alatt van Time&Date (nem), Region (adatformátum), Speech és végül Language.
Egyedül a Language gyanús, de ott csak azt tudom beállítani, hogy milyen nyelven írjon a rendszer ki dolgokat, illetve a Keyboard részben, hogy amikor én írok, akkor azt milyen nyelvként kezelje a rendszer.
Itt van a preferred languages részen opciók minden nyelvhez, szóval pl. az angol nyelvnél van opciók, amit kiválasztva beállítottam, hogy Keyboards: angol, US. Sorrendet nem lehet állítani, azt nem lehet beállítani, hogy hogyan válthatok ezek között.
De a nyelv váltó részen a taskbar-on továbbra is US intl, UK, HU szerepel. Itt hozzá tudtam adni egy harmadik nyelvet, de az US intl mindenképp benne marad a listában a taskbar-on, pedig itt, ebben a listában nincs benne.
A legjobb, amit el tudtam érni, az ez a lista: ENG (UK) nyelv US intl keyboard, ENG (UK) nyelv US keyboard, plusz a többi nyelv és billentyűzet. Angol kiosztást nem tudok ugyanahhoz a nyelvhez hozzáadni, ahol az US is van, mert nem tudok váltani közöttük. Azt meg tudtam tenni, hogy három Eng (UK) nyelvem volt, három különböző kiosztással, de így aztán igen kényelmetlen a váltogatás.

A Control Panelt is megnéztem, ott a Keyboard részben, ahogy régen is, csak olyasmi van, mint az ismétlés sebessége, a Region részben csak a formátumok vannak (úgy rémlik, itt volt a billentyűzet kiosztás régebben).

Semmi más helyet nem találtam.

Szóval a kérdés: hogy lehet az English United Kingdom / United States-International keyboard bejegyzéstől megszabadulni?

[szerk 2021-03-17]
találtam workaroundot és elméletileg megoldást is (egyelőre a workaroundot használom).

Leírom ide, hátha valakinek hasznos lesz még valamikor.

Úgy tűnik, hogy sokan találkoznak hasonló problémával, jellemzően valami windows update vagy szoftver telepítés után szokott megjelenni olyan billentyűzet kiosztás, amit az emberek nem kértek, nem jelenik meg sehol és ezért nem tudják eltávolítani.

Két megközelítést írtak erre.

1) Az extra kiosztást hozzá kell adni a listához a Settings-ben. Azután meg ki kell törölni. Ennyi. Ez néhány embernek teljesen megoldotta a problémát, másoknak reboot-kor visszajön a nem kívánt kiosztás.

Nálam is visszajön, viszont két érdekes dolgot vettem észre: 1), ha eltávolírom a magyar nyelvet, és az angol nyelv mellől eltávolítom az angol és az US-Intl kiosztást, csak az US kiosztást meghagyva, akkor reboot után az US kiosztás él, és nincs language bar. Ez is működhetne, de nekem kell a magyar nyelv + kiosztás és az angol kiosztás is. Ha legalább két bejegyzés van, akkor visszajön az US-Intl is. 2) viszont, mivel az US kiosztás volt az első és az összes többi (az US-Intl is) utána jön, ezért egyszerűen alt-shift-tel tudok nyelvek között váltani, és az angolhoz tartozó extra kiosztások (se a UK se az US Intl) nem zavarnak, bár a listában ott vannak.

Ez nekem megfelelő workaround.

2) A másik megoldás, ami sok embernek működött a registry szerkesztés.
Négy helyen:

  • HKEY_USERS\.DEFAULT\Keyboard Layout\Preload
  • HKEY_CURRENT_USER\Keyboard Layout\Preload
  • HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\International\User Profile
  • HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\International\User Profile System Backup

kell számokat eltávolítani a listából. Meg lehet találni a neten, hogy melyik szám melyik kiosztás, pl. 20409 = US-Intl

Volt, aki csak egy helyről vette ki a számot és reboot-kor visszajött, de úgy tűnt, hogy aki mind a négy helyről kivette, azoknál hosszú távon jó volt, de fene tudja.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 03., sze – 15:20

A settingsből - Language settings - a Prefered Language Options  - Keyboards alá add keyboardal bepakolod a megfelelő billentyüzetkiosztásokat és Winkey spacevel váltod ... 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Win 10 1809 változat, angol nyelven:

Settings / Time & Language / Language / Preferred Languages

Ott tudsz hozzáadni új nyelvet, vagy ha a jelenlegire rákattintasz, akkor megjelenik egy Options gomb, ami átvisz egy új ablakra.

Ott a Keyboards-nál szintén tudsz felvenni új billentyűzetkiosztást, vagy ha a jelenlegire kattintasz, akkor megjelenik a Remove gomb, amivel tudod törölni (ha több van beállítva)

Szerkesztve: 2021. 03. 04., cs – 03:35

A Windows megkülönbözteti a beviteli nyelvet a kiosztástól, igy a programok tudják, hogy pl. milyen helyesírás-ellenőrzést állítsanak be a begépelt szöveghez. Nálam pl. van English (United States) - Hungarian keyboard, English (United States) - US keyboard és Hungarian - Hungarian keyboard, így pl. tudom használni a magyar kiosztást magyar és angol nyelvű bevitelre is, de a US kiosztás csak utóbbihoz érhető el.

Vagyis először azt döntsd el, milyen nyelveken akarsz gépelni és ezekhez a nyelvekhez vedd fel az azokhoz használt kiosztásokat. Ahogy látom mindegyik felvett beviteli nyelvhez tartoznia kell legalább egy kiosztásnak.

Váltani a Win+Space-szel lehet az összes variáns között, Alt+Shift-tel a beviteli nyelvek között és Ctrl+Shift-tel a kiosztások között.

Fontos infó nekünk, hogy pontosan melyik Win10 verzió? Ugye a Control Panel tartalma folyamatosan megy át a Settings-be, verzióról verzióra. (Aztán gondolom a végén a Control Panelnek vége.) Ezért mindig "izgalmas", hogy az újabb féléves kiadásba megint mit változtattak meg.

Ráadásul a Settings tartalma is változik. Amit a többiek fentebb írtak az emiatt "többnyire jó". Arra kell keresned, ahol írták, csak lehet egy kicsit arrébb van :)

Fontos infó nekünk, hogy pontosan melyik Win10 verzió

Bocs, erre gondolhattam volna.

Windows 10 Home
version 20H2
OS build 19042.867
Experience Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

OK, köszönöm mindenkinek, aki eddig segíteni próbált. Az általatok leírt módon hozzá tudok adni egy új nyelvet vagy billentyűzetkiosztást.

Viszont bármit csinálok, nem tudom eltüntetni a English (UK) nyelvet a hozzá tartozó US International billentyűzetkiosztással.

Most pl. a legutolsó próbálkozás eredménye az, hogy a Settings ... Language alatt kizárólag magyar van, amihez kizárólag egy magyar 101 gombos kiosztás van hozzárendelve.

Arra már rájöttem, hogy reboot kell, mert nélküle (sose? gyakran?) nem változik a language bar tartalma.

Szóval volt reboot, és annak ellenére, hogy semmi ilyen beállítás nem aktív, a language bar két dolgot listáz:
- HUN: Hungarian + Hungarian 101 key keyboard
- ENG: English (United Kingdom) + United States-International keyboard

szóval arra kellene tipp most már csak, hogy az US-International keyboard-ot hogy tudom eltávolítani (vagy sima US-sel lcecserélni).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az US international miért nem jó? Az ugyanolyan, mint a sima US kiosztás, csak AltGr-rel tudsz még rajta használni másodlagos jeleket, ékezetes betűket (á, é, ñ, stb.), szimbólumokat (®, ©, ¢, ¥, €, stb.), de ezek használata opcionális, ha nem kell, nem nyomod le az AtlGr-t. Ezt leszámítva mindenben úgy viselkedik a kettő.

Én a UK+US kiosztást sem erőltetném, a UK-nek egy előnye van, hogy ha kell a fontjel, akkor azon rendelkezésre áll, de alapvetően ugyanazok a karakterek, ugyanabban az elosztásban vannak rajta. Vagy ha ragaszkodsz a UK-hez, akkor az US kiosztás felesleges. Magyarból sem erőltetném már a 101-es kiosztást.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Az US international miért nem jó?

Mert dead-key módban működik.

Bármikor, amikor idézőjelet írnék, nem jelenik meg, megnyomom megint, megjelenik duplán, és ez halálba idegesít.

Sosem használom az US kiosztáson a dead-key ékezetbevitelt, ha ékezetesen akarok írni, akkor átváltok magyar, portugál vagy francia kiosztásra és direktben írom be, amit akarok.

Ezt leszámítva mindenben úgy viselkedik a kettő.

Ha ez igaz lenne, együtt tudnék élni vele. Sajnos nem igaz.

Én a UK+US kiosztást sem erőltetném

Nem értem, mire gondolsz. US kiosztást szoktam meg. Ha kell fontjel (ritkán), arra a pár másodpercre átkapcsolok UK kiosztásra. Máshonnan is be lehetne a font jelet illeszteni, de egyszerűbb (számomra) kiosztást váltani, beírni, visszaváltani.

Magyarból sem erőltetném már a 101-es kiosztást.

Én se. Hungarian (102/QWERTY/dot/no dead keys) kiosztást használok, ahol lehet. Windows alatt nincs ilyen kiosztás (alapból). A Hungarian 101 legalább QWERTY.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt észre sem vettem, hogy az US intl deadkey-s. Majdnem azt írtam, hogy Windows bug lesz, de Linuxon tesztelve tényleg deadkey-s idézőjeleket használ. Ez elég gáz. Amit a többi kiosztásról írtam, az persze továbbra is áll.

Ilyen 102 gombos QWERTY kiosztást nem láttam már vagy 20 éve, de már akkor is a 104 gombos QWERTZ volt az elterjedt, és ez került be a gépírásszabványba is.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ilyen 102 gombos QWERTY kiosztást nem láttam már vagy 20 éve, de már akkor is a 104 gombos QWERTZ volt az elterjedt, és ez került be a gépírásszabványba is.

Ez a neve KDE-ben a kiosztásnak. Lehet 101 és 102 közül választani. A 104/105 kiosztásilag ugyanaz, mint a 101/102, csak Windows billentyűvel meg menü billentyűvel.

A lényeg, hogy ideális esetben én 102/105-ös QWERTY kiosztást választanék. Windows-ban két magyar kiosztás van, a magyar nevű 102/105 QWERTZ és a magyar101 nevű 101/104 QWERTY.

Mivel QWERTY-t szeretek használni, az egy elemű listából csak ezt az egyet tudom kiválasztani, szóval nem teljesen értem, hogy miért ezen rágódunk.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ja, ez a KDE, meg a Windows átka. Ilyen öltönyös-nyakkendős, corporate trenddiktátor emberek eldöntik, hogy egyelemű listaként miket választhatsz a GUI-s szutykaikon, és csak azokat választhatod. Közben meg nálam a linuxos minimalista WM-ben, CLI parancsokat scriptből hívogatva és gyorsbillentyűre drótózva elérek minden rendszerbeállítást, lazán váltom egy billentyűnyomásra, bárhogy be tudom állítani, bármilyen kiosztás, bármilyen opcionális feature-set ki/bekapcsolásával, bármire vált kiosztást. És az egész 10-ed annyi memóriát eszik, 10× olyan gyorsan bootol, 10× jobban testreszabható, nem kell semmilyen GUI-n 600-at kattintani mindenféle eldugott ikon, utolsó fülének, checkboxos apróbetűs részére, ahol szintén csak egyelemű listának a fixre drótozott elemeivel kell fetrengeni. Pontosan ezek azok a görénységek, amik miatt én sose használnék Windowst meg Macet. Ha átlép valaki egy szintet, akkor fogja látni, hogy mennyire az r=1 usernek vannak ezek, és egy komplexitási szint felett mennyire korlátoznak meg supoptimálisabb.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Itt ugyan ott-topik, de az érdekesség kedvéért megemlítem, hogy a Microsoft Keyboard Layout Creator (MSKLC) még Windows10-en is működik (kell ugyan hozzá valami régi .Net futtatókörnyezet), és a generált billentyűkiosztás használható is Windows10-en.

Engem meg az érdekelne, hogy angol nyelvű felületre, de magyar régióra állított W10 alatt ki lehet iktatni az angol billentyűkiosztást vagy legalább a kiosztás váltót? Magyar billbeállítás van, de néha visszaugrik angolra.

Szerintem ugyanezzel a problémával nézek szembe most én is.

Nem ez volt a célom, de ugyanide jutottam. Nem tudom a telepítéskor kiválasztott angol/USintl-t kiiktatni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Hitetlenkedve olvasom, amiket írtok. 1-2 gépen nekem is van/volt Win10, csak offline játékra van befogva, meg tartalék rendszernek. Amerikai (default, azért nem nevezem angolnak, hogy nehogy valaki britként értelmezze) Win10, amerikai területi beállítások, telepítéskor és az offline felhasználói fiók létrehozásakor is magyar billentyűzetet választok ki, telepítés után hozzáadok egy másodlagos amerikait, már nem is tudom hol, valahol az új, modernUI-s felületű beállítások alkalmazásban (nem a régi Control Panel-ben), így fejből nem tudom megmondani, hogy mit kattingatok hozzá végig. Simán működik, simán vált, nem ugrál semmilyen kiosztás, mindig mindenhol defautl magyar, amíg át nem váltok US-re. Szóval most vagy én vagyok valami nagy zseni, amit nem hiszek, vagy ti toltok el valamit alapvetően.

Az is igaz, hogy én nem bonyolítom, „sima” (vízpapírral csiszolt, nem göcsörtös) magyar és amerikai kiosztás, semmi spéci magyar 101 gombos QWERTY, meg US intl. Simán 104 gombos, hagyományos ISO magyar és ANSI amerikai. Ezzel az US Intl.-lal csak Linux alatt kísérleteztem egy ideig.

Plusz én US kiosztást csak vész esetére állítok be, ritkán használom. Néha egy kis kódolára, mikor sok zárójelet, kapcsos vagy kacsacsőrös zárójelet, vagy dollárjelet, egyebet kell bevinni programozáskor, vagy régi játékok gyakran hadilábon állnak a magyar kiosztással (pl. Quake 3, Far Cry 1, Half Life 1, Serious Sam 1, hasonlók), hogy már a konzol se nyitható le magyar kiosztáson, vagy lenyitható, de visszafele perjelet nem lehet bevinni, meg ékezetes karakterekkel meggyűlik a bajuk, mivel ezek régi legacy alkalmazások, default US kiosztásra drótozva, az OS-ben hiába támogatott meg alapértelmezett a magyar kiosztás, meg van Unicode/UTF-8 támogatás. De szökőévente egyszer van csak szükségem így is US kiosztásra, tényleg csak tartalékban van tartva, hogy ha egyszer hirtelen és nagyon kell, akkor legyen, ne akkor kelljen vergődni vele.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szóval most vagy én vagyok valami nagy zseni, amit nem hiszek, vagy ti toltok el valamit alapvetően.

Vagy pedig a Windowsban olyan bug vagy feature van, ami egy csoport embert érint, egy másik csoport embert meg nem. Te a nem érintett csoportban vagy, én, bennyh, meg azok az emberek, akiknek a kérdéseit és válaszait átböngészve a Google találatok között megtaláltam az ide beírt workaroundot és megoldást, mi meg mind a másik csoportban vagyunk.

Egyébként, csak érdekességként írom, hogy a másik laptopomon, amin csak játék miatt van Windows 10, telepítés óta gyönyörűen működik az, hogy van két nyelv és 3 billentyűzetkiosztás: Hu101, US, UK.
 

Ezen a gépen, amit most használok, ezen meg nem működik jól.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.