Linux Mint pendrive-ról, mentéssel. (MEGOLDVA)

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy Mint Live rendszerként, de csak úgy. Kérdésem az lenne, hogy az kivitelezhető-e, hogy pár dokumentumot létre hoznék, azt úgy mentsem el, hogy arra a pendrive-ra kerüljön amiről a rendszer fut? Ez így működhet? Ha igen, mi a módja?

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

A telepítésen túl nagyon ritkán dolgozom live rendszerekben, de szerintem a működő rendszer ramfs-be kerül, ott van a live user home-ja is meg minden. Ha vissza szeretnél menteni valamit a pendrive-ra, akkor meg kell keresned a filerendszerben (hje csatolva van valamilyen módon, meg kell nézni, hogy írásra engedélyezett-e), ott létrehozni valami saját könyvtárat, csatolni és abba menteni a munkát -- így rajta lesz a pendrive-on az anyag, amikor leállítod a live rendszert.

Mindenkinek nagyon köszönöm!

Laca

Tulajdonkeppen ket lehetoseget van. Vagy a pendriveon levo ures helyre mented a dokumentumodat es felcsatolod a driveot minden live inditas utan, vagy presistence spacebe mented es akkor csak a live rendszeren belul latszik a file. Tulajdonkeppen azt valaszotod amelyik neked jobb. 

The worst or stupidest ideas are always the most popular.

Nekem még lenne egy extra javaslatom: ne Live-ként használd, hanem rendes telepítésként is fel lehet telepíteni pendrive-ra (egy másik pendrive-ról vagy virtuális gépről). Ilyenkor ugyanolyan normál OS lesz, mintha belső meghajtóról futna, és nem lesz gondod a doksik mentésével. Erre sokan nem gondolnak, mert Windows alatt megszokták, hogy ezt a MS nem engedélyezi, USB-re telepítési korlátozások vannak, de ezek nem technikai korlátok, hanem a MS nem engedi, mert ha engedné, akkor mindenki USB saját rendszereket hordozna gépek között, és senki nem venné meg az összes gépére a Ringyózt. De Linux esetén nem kell ilyen korlátozásokat bevezetni, mivel ingyenes, nincs érdekükben, hogy bármit is megvetessenek veled.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én Ubuntu 20.04-et már telepítettem egy 32GB-os pendrájvra. A telepítési cél a pendrájv volt.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igen, de pont arról van szó, hogy nem kötelez rá senki, hogy csak arról legyen szó. Nem rúgja rád az ajtót az FBI kommandója. A Live rendszer telepítéshez lett kitalálva, meg alap teszteléshez, adatmentéshez, stb.. Ha rendesen akarod használni a rendszert, arra nem Live való. Lehet vele trükközni, újraparticionálni, perzisztens móddal trükközni, de sose lesz olyan igazi, mint egy rendesen telepített rendszert. És attól még, hogy rendesen fel van telepítve rá, nem csak Live módban, attól még épp úgy hordozható marad gépek között.

Egyedül akkor nem tudod megcsinálni a pendrive-ra telepítést, ha valami túl kics pendrive-ról van szó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ettől még telepítheted. Alig hosszabb telepíteni, mint Live rendszert kiírni. Épp úgy mindkettő fut tisztán pendrive-ról, úgy, hogy a host géphez hozzá sem nyúlnak, épp úgy gépek közötti portable megoldásod lesz. Csak a nem-Live rendszer gyorsabban fog bootolni, és rugalmasabb lesz,  cserébe több helyet foglal a pendrive-on. Nyilván én tőlem azt használsz, amit akarsz, csak próbállak meggyőzni, hogy alapos átgondolás nélkül ne vesd el túl korán a telepített rendszer lehetőségét.

Egyébként ha mindened Debian-alapú, akkor tudod azt is, hogy a Win10-es gépről nyitsz egy terminált vagy WSL rendszert, és abból távolról abajgatod az debianos gépeidet. Akár még ez is alternatíva lehet, akár még grafikus alkalmazásoknál is, X forward segítségével.

A Live rendszert telepítésre való, meg arra, hogy ha csak valamihez egyszer kell, és 2 perc alatt meg akarod úszni. Arra valóban jó, de ha többször kell, meg ilyen adatokat is akarsz menteni, akkor arra jobb a telepített rendszer.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hülye kérdés de felhőbe mentés nem játszik?