Pénzügyi katasztrófaterv, gazdasági összeomlás esetére

Ha láttad a „Z világháború” című filmet, abban van egy rész ahol azt állítják, ami vagy igaz, vagy nem, de ez most nem is lényeges, hogy Izraelben a politika a döntéshozásnál, mindig kineveznek egy embert, akinek az a feladata, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvre dolgozzon ki stratégiát, bármilyen hihetetlen is legyen az.

Ennek az analógiájára gondolkodtam azon, ha The Big Short-nak igaza van és hozzáteszem Bogár László jóslatát akkor rövid időn belül, egy igen nagy világgazdasági válság fog bekövetkezni, sőt vannak akik szerint, a covid intézkedések ezt próbálják leplezni. A legrosszabb forgatókönyv szerint ez hetek alatt fog bekövetkezni. A forgatókönyv valami ilyesmi, először a tőzsdék omlanak össze, utána egyre több vállalat megy csődbe. A nemzetközi kereskedelem, lelassul, rengeteg ember kerül az utcára. A tech multicégek, megpróbálnak ezen pénzt keresni, néhány országban a felbőszült tömegek megrongálnak nagy adatközpontokat. A felhős rendszerek részben összeomlanak, hetekig tart mire megoldják a problémát. Utcai zavargások törnek ki a legérintettebb városokban, ahol a katonaságoknak kell beavatkozni. Ettől még jobban elmélyül a válság, évekig tart mire összeszedi magát a gazdaság.

Ez lenne a forgatókönyv, amire stratégia kéne. Ha van megtakarításod, aminek az összege lényegtelen, lehet egy milliótól az egy milliárdig, mert ez csak egy hipotetikus terv, mit lehet tenni, ha pénzed értéke hetek alatt elveszhet.

Reális dolgok, ötletek érdekelnek, az olyanok, hogy fegyvert veszek, nem, mert itthon ez nem lehetséges, a tartós élelmiszerbe fektetés sem túl reális, ha bemész a közértbe és 1 millióért kérsz konzervet, ki fognak röhögni. Az arany egy örök túlélő, az ékszer is, de talán ingatlan venni gyorsan, is egy reális dolog lehet.

Te mit tennél egy ilyen estben?

Hozzászólások

A veszteségtől nem félek. Restartnál többet nyernék. 

"talán ingatlan venni gyorsan, is egy reális dolog lehet." - Ez lehet egy szelete a tervednek, azonban arra nem készít fel, ha jelentős inflációval, az alapvető javak jelentős és gyors drágulásával is szembe kell nézni. Ezekhez napi/heti/havi szinten kell mobilizálható pénz vagy vagyonelem, amit a fogyasztásodra tudsz fordítani - az ingatlan nem ilyen, az a "mi lesz utána" időszakra történő vagyonátmentésre lehet megoldás.
Persze, modnhatd, hogy kiadod bérbe - viszont kaotikus állapotok közepette fogsz-e tudni fizetőképes bérlőt találni? Lesz-e elegendő bevételed az ingatlanból?
Mindenképp több részre bontanám a dolgot: elsősorban a pénzügyi/anyagi stabilitáshoz keresnék kell kis részekben is mobilizálható, várhatóan értékálló dolgot, és abban tárolnám a befektethető vagyonom egy részét.

Apám erre azt mondja, hogy okos ember azt sem mutatja, amije van, buta azzal is kérkedik, amilye nincs. Mondjuk ha nem házat/lakást vesz, hanem zártkert jellegű ingatlant, ahol saját fogyasztásra tud zöldséget-gyümölcsöt, vagy akár néhány tyúkot is tartani, az más kérdés - én egyébként ilyen irányba gondoklkodnék: az önellátás felé fordulnék a befektetésekkel is.

Kb. mint az arany. Vagyonátmentésre tökéletes. Létfenntartásra vannak más forrásaim. Ha futni kell, egyszerűbb ezt cipelni, mint 14M-ot papír húszezresekben. Aki látott már annyit egyben, az tudja miről beszélek. Ráadásul, a papír húszezresek varázsa véget ér a határnál. Ezé nem. BTW: belső, zárt Facebook fórumokon mennek az eladások, benn vagyok egyben, látom, hogy mennyire pörögnek. Ja, és ez az alja. :D :D :D

10-20-30M forintos (egy darab!) úgy cserélnek gazdát pillanatok alatt, hogy ihaj! Azokban a körökben nincs válság. Tán sose volt.

trey @ gépház

Ezzel csak annyi probléma van, hogy ez 3 darab nagy értékű tétel. Válság esetén kevés a potenciális üzleti partner, aki például egy kamionnyi krumplit tudna adni cserébe érte. Sok kisebb értékű aranygyűrő szvsz válságállóbb, mert egy csereüzlet így kisebb értékű, ráadásul valamiért válságok alatt inkább nő a motiváltság házasságra, ahhoz pedig kell két gyűrű, ami jó ha arany. 

Attől függ, milyen kockázatot akarsz hedge-dzselni. :)

Ha azt, hogy holnap ötszázmilliárd bilpengő lesz a kenyér, akkor ja, arra nem jó. Ha viszont pl. az a risk, hogy holnap dobbantani kell egy másik országba, és magaddal kell vinni minél több értéket, akkor sokkal jobb, mint az aranygyűrű. Vagy legalábbis egy karórát könnyebb feldugni a seggedbe, mint száz aranygyűrűt. :)

Te mit tennél egy ilyen estben?

Semmiképpen sem laknék nagyvárosban. Vidéken a legtöbb hasonló szitut jobb eséllyel lehet átvészelni (történelmi tapasztalat). Ha beütne a krach, helyi ismerősökből polgárőrséget szerveznék a MadMaxek megfékezésére. (Szerencsére itt a finneknél nem gond a fegyvertartás, nem sok eséllyel indulnának a városból induló portyák.)

Plusz a finnek békés népek, kaja ugyan nem sok lenne, de éhen senki sem halna, cserébe évekig önellátóak a lennének legfontosabbakból. Ha az egész nordic régió békében marad, kb akármeddig el tudnak éldegélni a világ többi része nélkül, a mostaninál nem sokkal alacsonyabb életszínvonalon.

Csaba

A vidékkel egyet értek. Habár definiálni kellene mi a vidék. Megyei város még nem szerintem. Második világháborúban például Pécs egyetlen szimbolikus tanklövéssel megúszta a "felszabadítást" Ugyanakkor Székesfehérvár sokat szenvedett, Szombathelyről nem is beszélve. Max 5000-es falvak viszont nagyrészt megúszták a brutálisabb incidenseket. 

Finnország szerintem annyira nem biztonságos hely. A Svéd-Orosz háborúk alatt, amikor még a Svéd korona alá tartoztak a finn területek, olyan 70% körüli lakosságveszteségek voltak. Ebben a háborús helyzet miatti éhezésnek is szerepe volt. 

Finnország szerintem annyira nem biztonságos hely. A Svéd-Orosz háborúk alatt, amikor még a Svéd korona alá tartoztak a finn területek, olyan 70% körüli lakosságveszteségek voltak. Ebben a háborús helyzet miatti éhezésnek is szerepe volt. 

Ez valóban így van, az orosz medve nagy ismeretlen az északi országok biztonságában. Ezért írtam, hogy ha békében marad a környék, azaz ha az oroszok nem támadják le a környéket. Amire van esély, meg az ellenkezőjére is. (A postban vázolt szituban nem világos, hogy nyerne e bármit a muszka, ha betámadná a finneket, svédeket.) Én a magam részéről ebben a dilemmában a finnek mellett tettem le a voksomat, lévén, hogy mind a két fiam katona, a nagyobbik tartalékos, a kisebbik meg épp hivatásosnak készül. (A finn tartalékos haderő megérne egy külön misét, nem biztos, hogy az orosz haderő nyerne velük szemben, hiába a hatalmas létszámfölény. Egyszer már megpróbálták, akkor nem ment. Most leginkább arra megy ki a játék, hogy meg se próbálják még egyszer, és ehhez nagyon komoly felkészülés megy folyamatosan egy potenciális konfliktus esetére.) 

Éhezés: mint mondtam, ha nincs háború, lenne elég kaja, csak nem lenne túl sok, meg túl jó (tej, rozskenyér és hal). 

Csaba

Ebben az a legszebb, hogy ezek szovjet gyártmányú, háború alatt zsákmányolt tankok. 

Ami az előző videót illeti, ilyenkor mindig kétségek merülnek fel bennem a finn-ugor nyelvrokonsági elméletek hitelességével kapcsolatban : ) Egy szót nem értettem az egészből. 

Ami az előző videót illeti, ilyenkor mindig kétségek merülnek fel bennem a finn-ugor nyelvrokonsági elméletek hitelességével kapcsolatban : ) Egy szót nem értettem az egészből. 

Szerencsére van angol felirat... Amúgy a finn honvédség pár évente elkészíti a fenti videó aktualizált változatát, ez az újonc besorozottak felkészítő anyagához tartozik. A tavalyit közkívánatra kitették a YTra pár hasonlóval együtt, akit érdekel a téma, érdemes ott nézelődni. BTW, a linkelt videón a nagyfiam csapata és fegyverneme is látható, elég félelmetes akcióban látni őket. A kisebbik meg a légierőhöz szeretne bejutni, nagy kérdőjel, hogy átmegy e az oda vonatkozó erőnléti szűrőn annak ellenére, hogy heti öt nap edz(ünk) a tesztre már majd egy éve, és még van további fél év a tesztig.

Csaba

Próbálom megérteni, hogy mit szeretnél kérdezni. Azt tippelem, hogy hibás karriernek tartod a katonai pályát, de szerintem könnyű ezzel kapcsolatban tévedésbe esni. Jól emlékszem, hogy Svájcból vagy itt? Pont Svájcnak nagyon is fontos a katonasága a függetlenségük fenntartásában. 

Másrészt a katonaság karriernek sem olyan rossz, nyugdíjas állás csomó, máshol nem szokásos perkkel (lakás és kaja a fizetés mellé), korai nyugdíjjal. Nem mindenki kreatív, nem mindenki lehet fejlesztő vagy IT szakmunkás, számukra pl. simán lehet pálya a katonaság.

Csaba

Szerkesztve: 2021. 03. 09., k – 09:46

Egy éve szopjuk ezt, és én azt mondom hogy ha össze akart volna dőlni a világ, megvolt rá az ideje és lehetősége :) Az alap struktúrák semmit sem változtak. Néhány szektor a földbe állt, elszáll az államadósság, visszaesik pár %-ot a GDP, a nagyon szegény országok és rétegek még lejjebb csúsznak - business as usual, csak kicsit durvábban.

Nekem nincs tervem amúgy, bezárkózom a lakásba és majd gyűjtök esővizet mint a 28 nappal később c. filmben, itt van a tetőlétre az ajtómnál :)

Pénzügyi katasztrófatervem nincs, talán az valamennyire okos lépés volt, hogy minden hitelünk forintra fixált kondiciókkal megy a teljes futamidőn át, szóval ha az infláció elporlasztja az értékét, az nekem csak jó.

Én is. Futná drágábbra is. De azt a parasztok már nem értik. Olyanba érdemes fektetni, aminek széles piaca van. Tehát Rolex és nem Patek, panellakás jó helyen és nem vidéki kúria stb.

Ha eladásra kerül a sor, nem mindegy, hogy mennyi idő alatt adsz túl rajta.

trey @ gépház

Magamnak veszem. Azonban, mivel nem vagyok teljesen gyopár, tekintettel vagyok arra is, hogy mi lesz, ha egyszer úgy döntök, hogy eme befektetésem pénzzé kívánom tenni. Ha úgy döntök. Ezért is nem egy, hanem több, ezért is nem egy niche termék, hanem egy e körben kommersz. Az, hogy passzol az ízlésemhez, csak egy plusz szempont a sok közül. Ettől még lesz szerintem Patek is, de most itt elsősorban befektetés szempontból nézzük a dolgokat. Erről szól a nyitó.

trey @ gépház

Köszi, ezt nem olvastam még. Azt sajnos nem írja pontosan, hogy milyen gyorsan történt az összeomlás, de gondolom nem hetekről beszélünk hanem napokról. Nagyon érdekes amit ír, például, hogy a feketepiac szinte azonnal létrejött, ezzel mindenképp számolni kell. A legfontosabb tudnivaló nekem az, hogy érdemes valamennyire előre készülni, mert ha beüt a baj, nagyon kevés ideje van az embernek. Házat venni például nem biztos, hogy sikerül, de egy kutyát nevelni és tanítani biztosan nem lesz idő.

Az eredeti kérdésemből kiindulva, amit említ arra én is gondoltam, az arany értékálló és használható a feketepiacon is, talán az a legjobb befektetés ha hirtelen kell dönteni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ott a legjobb vasarolni ahol patakokban folyik a ver.

Ebben az esetben egy igen szegeny/elszgenyedett tomeg keletkezne, amig az akinek volt, annak hirtelen megtobb lenne. Ez most is lathato.

Amikor egy bizonyos szint felett diszponalsz es megfeleloen diverz aka. tobb labon allsz, akkor ilyen esetben ha nem vagy panikolos idiota es mindenkinek szem elott es vagy nincs akkora lehetoseged, hogy maganvedelmed legyen, akkor a legjobb a nyilt szinen rejtozni.

En nem aggodnek, nem az a lenyeg, hogy mit teszel, hanem az, hogy akkor, vagy utanna felelossegre vonnak e erte. Barki is.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Látom, hogy kihagytátok az Európába irányuló, a káosz miatt felbátorodó muszlim "turizmust", akár 100 milliós nagyságrendben lehetnek konkurensei a honi cápák, vámszedők képviselőinek. - Fegyveresen gondolva a személyes magántulajdon védelmét, nem sokáig fog kitartani a lőszer.

ha lenne egy jo kis crash akkor jo sokat lehetne keresni, johetne mar! a tavalyi ev kifejezetten nagyon jo volt, amikor a sok idiota panikolt, es adott el mindent, sokszor book value alatt mentek a reszvenyek, aztan ugrottak +100%-ot.

Ahol tudok, segítek.

 

Amúgy közted meg Oregon között annyi a különbség, hogy Oregon szerény, te pedig kérkedő vagy, ami sok esetben visszatetszést vált. Ugyebár Oregont basztatják a kommunisták, mert hogy képzeli azt, hogy vett még egy házat Olaszországban. Te meg csak kérdés nélkül bedobod, hogy Rolex és 12M/kar, amire ugranak a prolik (és te élvezed hogy a disznókkal játszhatsz a sárban). Amúgy ha tippelni kellene ki éli túl nagyobb eséllyel a Mad Maxet, akkor Oregonra tippelnék.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

ami sok esetben visszatetszést vált

kelt

Ugyebár Oregont basztatják a kommunisták

Hogy kik? 

Te meg csak kérdés nélkül bedobod, hogy Rolex és 12M/kar, amire ugranak a prolik (és te élvezed hogy a disznókkal játszhatsz a sárban).

Kérdés nélkül? Hát, bazmeg, ha 5 kommentben nem indokoltam, hogy szerintem miért jó befektetés "Pénzügyi katasztrófaterv, gazdasági összeomlás esetére" (ontopik, topik címe megvan???), akkor egyben sem. Ne röhögtesd ki magad!

Amúgy ha tippelni kellene ki éli túl nagyobb eséllyel a Mad Maxet, akkor Oregonra tippelnék.

Nem ismerem Oregon képességeit, de azért azt megjegyezném neked, hogy 18 évesen 0 forinttal (pontosabban apám temetésének adósságával) a nyakamban álltam árván az utcán (szó szerint, mivel technikailag és jogilag hajléktalan voltam) és mindent a magam erejéből értem el, nem mástól kaptam. Nekem adott esetben nem lesz gond visszaskálázni magam akár ugyanarra a szintre és onnan újra felállni. Én nem aranykanállal a számban születtem. Mondjuk, ez nem jelenti azt, ahogy nem is úgy fogok meghalni :D

Értem, hogy irritál a dolog. Engem pont ezért szórakoztat(sz).

trey @ gépház

Vannak dolgok amiről szerintem nehéz szerényen beszélni, mert maga a dolgok létezése sokaknak irritáló. Ha az olaszországi sztorival azonos értéken a Balatonnál lenne ingatlanom, akkor észre sem lehetne venni.  Emiatt a nagy dolog benne nem a pénz, hanem az, hogy megléptem és megtehetem, hogy ott vagyok hónapokat. Azt gondolom idővel a balatoni láz elmúlik és a magyaroknak is kinyílik Európa vagy a világ. Egyre több ismerősömnek már kinyílt és van már külföldi ingatlanuk. Többség dobta a balatoni nyaralót és a pénzből vett egy közel új állapotú 2x akkora ingatlan valahol a tenger mellett. 

De. Én is büszke vagyok rá. Fontosnak tartom, hogy lehessen beszélni erről, mert ebből mindenki tanul, mindenkinek hasznára válhat.

 

Nemrég azon barátaimmal akikkel lehet pénzügyekről beszélni kibeszéltük azokat akikkel viszont nem. Az lett a teória, hogy akikkel nem lehet, azok többet mutatnak mint amik és majd bele rokkannak a terheikbe.

Na, látod! Nekem azt többen is azt jósolták gyerekkoromban (gondolom, mivel erősen hátrányos helyzetű voltam), hogy 20. életévemre börtönben fogok ülni. "Szívesen" találkoznék most ezekkel a szarcsimbókokkal (ami súlyosbítja, hogy tanár/tanító is volt köztük), hogy megnézzem, hol tartanak.

Mire fel kéne magamat meghúznom? Csinálja mindenki utánam, utána ugasson.

trey @ gépház

Nekem általános iskolában beírták az ellenőrzőmbe is ezt.  Negyedikes koromban elküldtek pszichológushoz azzal a szándékkal, hogy átraknak majd a szellemi fogyatékosok közé.  A pszichológus azt mondta azt kellene ideküldeni, aki ezt a gyereket ideküldte. Nem gondolom, hogy ez annyira nyerő start.

Általános alsóban engem is pszichológushoz küldtek, mert egy haverommal lerajzoltuk a világűrt és a bolygókat és ez szerinte túl sötét :)

Aztán középiskolában az informatika tanárom azt mondta kukás leszek, mert engem nem kötött le, hogy felolvassa egy könyvből az "anyagot" (html-framek volt épp a téma) és inkább neteztem órán. Az informatikaszakos középiskola évekre elvette a kedvem az IT-tól a tróger, frusztrált tanárokkal.

Pár matektanárt megsirattam, mert kijavítottam a hibáit. Sokszor kiküldtek az óráról, mondván zavarom az órát.  Az volt számomra a cselendzs matekdolgozatnál, hogy nálam kezdte kiosztani és én hamarabb beadjam, mint ahogy ő visszaért az asztalához. Többször összejött, de az ilyenekre soha ne kaptam négyesnél jobb jegyet. Ilyenkor, ha nem küldtek ki, mindenkiét megcsináltam körülöttem. Volt olyan tanárom aki azt mondta, hogy ha jobban tudom tartsam meg az órát. Felálltam és kimentem a táblához, a tanár sírva kiment a teremből.  Az óra nélküle lett megtartva. Soha nem vittek matekversenyre, fakultációra sem járhattam.

Szerkesztve: 2021. 03. 11., cs – 08:28

lehető legrosszabb forgatókönyvre dolgozzon ki stratégiát

Tessék.

Ha ugyanaz lesz a lezárása, mint a 1933 nagy gazdasági világválságnak, akkor oda kell költözni ahol jól pattintható kő van. (nem várható újabb Marshall-terv)

Szerkesztve: 2021. 03. 13., szo – 22:43

Itt van valaki aki gondolt erre az esetre :)

De most mégis inkább úgy döntött, hogy él a meghirdetett amnesztiával és leadja a cuccot. (igen azt a kupacot egy polgár adta le... amolyan horvát Sarah Connor...)

Komolyra fordítva: Csak pörgesd vissza a hiperinflációhoz a történelmünket és nézd meg, hogy ki hogyan élte túl, tanulj belőle.

Lehet, hogy meg sem várják és pénzügyi, gazdasági összeomlást és előremenekülnek egy kis háborúba?! 

Biden lelketlen gyilkosnak nevezte Putyint

Orosz házelnök: Aki az elnököt támadja, Oroszországot támadja meg

Ez olyan bokszmérkőzés előtti beszólogatós stílusnak tűnik. Ebben a léptékben a boksz háború névre hallgat. Csak jó lenne ha a felek megmaradnának az ukrajna nevű ringben.