Happy "lockdown" day!

Téged érint?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 08., h – 10:15

Ígv végre nem kell azon agyalnom, hogyan tarsam távol a gyerekeket az iskolától :)

Amúgy annyi minden került a kivételek listájára, hogy egyelőre más tekintetben nem nagyon értint... még barkácsboltba is mehetnék, ha akarnék!

Az iskolák előtt az autók tömege.

Egy csomó bolt nyitva.

Milyen lockdown?

Én ugyanúgy dolgozom, mint máskor. Milyen lockdown?

trey @ gépház

A munkahelyem müxik, a lidi útban odafelé nyitva, a buszok is járnak.

Olyankor amikor nem erted, hogy masok min visonganak, hogy lezaras igy, lezaras ugy, jossz ra, hogy te mar magad kialakitottad a sajat lezarasodat evekkel ezelott.

Oke, en ejszaka szerettem edzeni es boltba menni, most azt nem lehet /elvileg/ igy igen erint. Ennyiben.

Semmi masban. Er ?

Antiszocializmus rulz.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2021. 03. 08., h – 11:12

A kisebbik gyereknél kíváncsi vagyok, beindul-e a "digitális tanrend". Tavaly nem volt sikertörténet.

Idén újrapróbálkozunk, remélem több sikerrel.
Ma éppen tanítás nélküli nap van. A tanári kar rendkívüli értekezlete zajlik, ahol megbeszélik hogyan továbbot.

már tavaly se vettem észre semmit. max annyit, hogy a buszon és a boltban kell a maszk.

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Itthon van a gyerek, így nem lehet dolgozni. Kényszerű munkaszünet.

Lockdown az lenne ha nem lenne tömegközlekedés, és tilos lenne kimenni az utcára, plusz mindenkinek kötelező home office. Ez így csak valami tesze-tosza látszatintézkedés megint.

Az igazi lockdown -ba belerokkanna az ország szerintem pénzügyileg. Egyszerűen az államnak nincs arra pénze, hogy fedezze a leállitott gazdaság után maradó veszteségeket. Van olyan ország, ami ezt meg tudja tenni, és van olyan, ami szelektiven állit le ezt-azt-amazt, de mindent nem tud. (ez csak a személyes tippem)

Látszatintézkedésnek nem gondolnám, szerintem ha kipenderitik az ikeás - plázás tömegeket, és bezárnak minden iskolát, már tartunk valahol. Az ikeás-plázás tömeget ne becsüld alá, az elmúlt hónapokban a fantáziátlan és unatkozó emberek "jobb hiján" ott lógtak. Bármikor mentem el vmelyik mellett, tutira csont tele volt.

Kérdés az, hogy időnként egy 2 hetes fullos lockdown vagy a hónapokig tartó redukált gazdasági teljesítmény a károsabb?
(emberi hatásokról nem is beszélve)

Hozzáteszem, nem vagyok virológus, ezért ilyen szakemberek pro-kontra véleményét olvasnám a témában. Sajnos nem találtam eddig megbízható forrást.

Ja, lenne 80%-os munkanélküliség. Persze az állam segítene elkerülni az azonnali éhenhalást, azaz jönne rá egy hiperinfláció és utána halnánk éhen. Kollektíven, nehogy már ne vállaljunk elég szolidaritást a szegény hipochonderekkel, mert bármit tesz az átlag, az sosem elég. Túléljük, ha beledöglünk is.

Mindig is meg szerettem volna kérdezni a valódi/totális lockdown irányába hajló embereket, hogy ezt még is hogy képzelik el kivitelezve? Most épp te dobtál ebbe az irányba hajló hozzászólást, így ez a kérdést neked írom, de természetesen bárki más is válaszolhat.

A problémám mindig az egyébként, hogy mintha nem ismernék fel ezek az emberek a mai társadalmunk bonyolultságát és strukturáltságát.

Csak példának: azért lockdown mellet jó lenne, ha lenne kajád, szóval kellenek a közértek. Ha kellenek a közértek, akkor kellenek akik felpakolják az élelmiszert. Viszont a közértbe is el kéne jutni a terméknek, szóval kellenek a teher szállítók. Valahonnan nekik is kell hozniuk az árut, tehát kellenek a gyárak, ráadásul a teherszállító üzemanyaggal megy, szóval mellé csaphatod az összes benzinkutat. A gyáraknak kell energia, hogy menjenek, úgy hogy behúztad a teljes energia szektort. Ráadásul ha valami elromlik a láncba jó lenne megjavítani, szóval kellenek a szerelők és az őket kiszolgáló infrastruktúrák. Ráadásul jó lenne, ha ez a rengeteg ember bejutna a munkahelyére és onnan haza, szóval kell a közlekedés is. Mindezt csak azért, hogy legyen az asztalodon egy konzerv és egy kenyér.

De nézzünk egy még egyszerűbb példát: jó lenne, ha lenne csapvized (azt talán csak nem mondod, hogy miért nem halmoznak fel az emberek ebből is). Tehát kénne működnie a vízműveknek. Hogy működjenek a vízmű szivattyúi, amik a vizet kitermelik és mozgatják, kell elég sok áram, szóval az energia szektort behúztuk megint. A vizet kezelni kell, ezért a vegyipar egy részét is behúztuk. Ha valami elromlik (csőtörés, vagy akár elemi infrastruktúra) azt jó lenne megjavítani, szóval a fél gépipart is behúztuk. Ehhez megint rengeteg embert kell mozgatnod, szóval a közlekedés is visszajött. Legkésőbb ezzel megjöttek a benzinkutak és a fél olaj ipar is. 

Ha végig gondolod az összes láncot, hogy milyen alap funkciókhoz mi kell, egy igen részletes cégtípus listát kapsz, akiknek működniük kell és a feladatukat nem tudják elvégezni az otthoni fotelből. A megkapott lista egyébként elég kísértetiesen hasonlítani fog a tavalyi kivétel listához, amin túl sokat nem bővítettek a mostani körhöz sem.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Ahogy korábban írtam, én csak annyit mondok, ne hívjuk lockdownnak azt, ami nem az. De teljes mértékben egyetértek veled abban, hogy nem olyan könnyű kivitelezni egy ilyet. És én nem is igazán hiszek a hatékonyságában. Az éjszakai kijárási tilalmat pl. kifejezetten károsnak tartom.

Az egesz cirkuszt karosnak tartom.

Az elejen kellett volna konzultalni, hogy "elfogadhatonak tartja e 100k honfitars vagy bevandorlo migrans idegen csaladtag akarki elveszteset, hogy szarjunk az egeszre ?" 

A 100k igy is meglesz, csak legalabb nem olyan gyorsan.

Emberi arrogancia nem ismer hatarokat, mentsd meg a bolygot. Ja, meg kellene kerdezni a bolygot, hogy ma eppen ebben a pillanatban fenyegetve erzi e magat az embertol... Hasonlo finomsago miriadja var bevetesre keszen tobbfele a bolygon, de azert mentsuk meg. Pfff. Eloszor magukat kellene megtanulni megmenteni, mert az a vilag jol mutatja, hogy keptelen. A jelenleg allamberendezkedes barhol es mindenhol hat erosen nem hatekony, hogy finoman fogalmazzunk.

Apro biologiai szennyezodes egy tucat rendszer jelentektelen napja korul keringo geoidon egy atlagost eppen elero spiralgalaxis egyik karjanak lenyegtelen szegleteben valahol a lokalis klaszterben.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ezért vettem másik példának a csapvizet.

Másik oldalról a kijelentésed inkább csak a nagyszülökre igaz. Ez a probléma a társadalom nagyfokú városias specializációjának köszönhető, ami már javába folyt a szüleid idejében is. Például akik lakótelepeken laktak a 80-as években már ugyan ezzel a kitettséggel számolhattak (max nem tudatosult). Gyakorlatilag amikor a társadalom egy jelentősebb része elhagyta a vidékies saját konyhakert, saját kis művelt földecske modellt megjött ez a probléma.

Mondjuk ha kicsit értőbb szemmel olvasod a történelem könyveket látszik, hogy Budapest már az első világháború vége felé ebben a cipőben járt, szóval nagyon nem új keletű ez a helyzet.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Úgy érted, hogy kábé egy éve kezdődött, vagy úgy hogy tegnaptól lett újra szigorúbb? Mikor is kezdődött tavaly?

Én mostanra nagyjából megszoktam az idiotizmust, elvi szinten zavar, de a napi életemben nem. Az, hogy itthon vannak a gyerekek talán még könnyebb is, mert nem kell korán kelni és szórakoztatják a legkisebbet. Egyelőre online órák nincsenek.

Ha azt akarnák, hogy kevesebb legyen a betegség, akkor a februárt kellett volna lezárni, mert akkor tombol az ilyesmi legjobban. Csak akkor kiderült volna, hogy szart sem ér. Így viszont, hogy a március-április-májust zárják le legjobban (majd utólag meglátjuk, hogy pontosan meddig lesz ez a mostani "új normális"), így majd azt lehet mondani, hogy ez vitte el a kórságot, nem a napsütés. Zseniális, mondhatom :-)

A napsütésben, D vitaminban én is nagyon bizom, hiszen nálunk is lenyomta nullára a járványt a jó idő nyáron, és csak nyár végén, ősszel indult be újra. Erre megpróbáltak mindenfélét rámagyarázni, de szerintem egyértelmű.

Ez a mostani epizód 1 hónapja kellett volna, egyetértünk.

Nem érint jobban, mint egyébkor, melózni kell járni, bár öröm, h kissebb a forgalom. Gyúrni ugyanúgy tudok járni (nem kell kötekedni, betű szerint zárva a terem, csak van hozzá kulcsom), bicajozni ugyanúgy tudok, vásárolni ugyanúgy tudok, ikea meg nem érdekel. Túrázni béármikor lehet csapattal, bicajozni ugyanúgy fogunk. Nálunk vidéken maszkot sem hordanak az utcán, igaz, eddig hivatalosan sem kellett.

Ja. És ne legyünk naívak, ez a 2 hét ez igazából minimum 2 hónap lesz.

Nagyon komolyan meglepődnék, ha pár hónapon belül lenne elég szuri. Megmondom őszintén, én arra készülök, h ősszel ez az egész újra kezdődik, és nyár elejére fut ki, de nem a szurik miatt, hanem a napsütés általi D vitamintól.

Szerintem erre még nincs olyan adat, amit statisztikai tényekkel lehet alátámasztani. De a józan paraszti eszem azt mondja, h az a legnagyobb biznic, amit állandóan el lehet újra adni, úgyhogy simán ki fogják találni, h évente be kell adni.

Szerintem ez olyan lesz, mint az influenza, ha akarod, beadatod.

Többmindent olvastam a fél évtől a 3, vagy még több évig. Ezt majd az idő eldönti. Valószinűleg egyébként fokozatosan csillapodni fog a járvány igy is úgy is, mert a "kollektiv" immunrendszerünk ismerni fogja a virust, ellentétben az első találkozással. Legvalószinübbnek azt tartom hogy idővel visszaszelidul az influenza mellé, hasonlóan ajánlott oltásként. De ez még messze van.