Ajánljatok Android billentyűzetet Gboard helyett

Fórumok

Miután az imént megírtam egy hosszabb hozzászólást HUP-ra, majd közvetlenül a beküldés előtt sikerült kitörölnöm majdnem az egészet, rá kellett döbbennem, hogy a Gboard nem támogat visszavonást sem. Mivel más problémáim is vannak vele, ajánljatok alternatív Android billentyűzetet a következő szempontok szerint:

Amit nem szeretek a Gboardban, ezért szeretném, ha jobb vagy konfigurálható lenne:

  1. A prediktív szövegbevitel nem ad 3-nál több javaslatot
  2. A prediktív szövegbevitel szóközt tesz a bevitt szó után, nem lehet a bevitt szót utólag ragozni (amikor nem ismeri fel a ragozott alakot magától, pl. "ajanljatok" → "ajanlja" → "ajánlja" → "ajánljatok")
  3. A prediktív szövegbevitel nem jelzi, ha a bevitt szót nem ismeri (kikapcsolt autokorrekció mellett)
  4. Nincs visszavonás/újra funkció
  5. Automatikusan nagybetűkre vált pont bevitele után
  6. Nem ismeri a nemzeti TLD-ket (pl. .hu)

Amit szeretek a Gboardban, ezért szeretném, ha maradna:

  1. Be lehet vinni az utolsó vágólap értéket a billentyűzetről (nem kell hosszan érinteni a szövegmezőt)
  2. Megjegyez több vágólap értéket
  3. Leggyakoribb speciális karakterek egyszerű bevitele (ritkán kell átváltani a speciális karakterek billentyűzetére)
  4. Kurzor mozgatása a billentyűzetről (space bar-ral és külön kurzormozgató billentyűzettel)
  5. Több nyelv támogatása (magyar, angol)
  6. Emoji billentyűzet kereséssel

Amit nem használok, de nem zavar, ha van:

  1. Swift key funkcionalitás
  2. Egykezes mód
  3. Diktálás
  4. Témák
  5. Matricák, gifek
  6. Fordító

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 03. 01., h – 15:04

Válasz tomsolo hozzászólására.

de miért nem használsz swiftkey-t?

A legtöbb feature tekintetében megegyezik a Gboard-dal, sajnos a negatívumokban is. Konkrétan az 1-es, 2-es, 3-as, 4-es pont mind igaz rá, a 6-os meg még rosszabb, mert a nemzetközi TLD-ket sem ismeri (.com, .net, .org, stb.). Kb. semmilyen extrát nem nyújt a Gboard-dal szemben ami engem érdekelne.

Egyébként érdekes, hogy néhány feature-re azt írják nem lehetséges, amiből arra következtetek, hogy az Android rendszer API-ja viselkedik így. Ha ez így van, akkor elég rossz a helyzet.

Az biztos, hogy az 1-es pont az nem rendszer limitáció, hiszen a Hacker Keyboard egy halom szót felajánl. Nem számoltam, de 3-nál jóval többet, egymás mellett. Mondjuk ez egy tablet, van elég hely.

Gondolom arra gondoltál egyébként, hogy egyszerre láthatóan, egymás mellett. Mert a telefonomon is felajánl mondjuk 12 szót, de csak 3 látszik mindig és lapozni kell a következőkhöz. Szinte sosem lapozok, tehát számomra olyan, mintha nem is ajánlana többet. Ezért más a HK, mert ott egyszerre látszik a sok szó.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én nagyon sokáig a Sony Xperia telefonok saját app-ját használtam, persze nem-Sony készüléken :) Az apk-t be lehet szerezni a neten sok apk archívumból.

Ami nagyon tetszett benne, hogy a prediktív bevitele messze veri az összes billentyűzetét, amit valaha is kipróbáltam. A magyar ragokat és toldalékokat is meglepően jól lehetett vele írni. Ezen a téren sokkal jobb a Gboard-nál.

Én egyetlen "hibája" miatt hagytam abba a használatát: mivel a legfrissebb apk is régebbi, mint az Android 10 dark módja, és a OnePlus nem csinált workaround-ot a régebbi alkalmazásokhoz, ezért az alsó button sorom fehéren világít a szemembe sötétben is. Volt pár progi, amivel lehetett ezen segíteni, de egyszer átkapcsoltam Gboard-ra és ott is maradtam; habár az app még mindig fel van telepve, de nem használom aktívan.

Szerkesztve: 2021. 03. 01., h – 16:23

Csak röviden, engem a mobilomon megőrjített a G. (6,38") állandóan mellé fogtam, nem győztem javítani. Amióta MS-t használok, mintha kicserélték volna a kezemet. Alig ütök el vele. (Persze a key-logolás akár aggaszthatna is, de döntöttem, nem fog. - Valszeg mindegyik ludas ebben is....)

Válasz fhuse hozzászólására.

Hacker's Keyboard ? estleg

Magyar szótára nincs, ezzel kb. el is vérzett. Igaz, 5 soros módban vannak dedikált magyar ékezetes billentyűk, de ez portrait módban használhatatlan. Az pozitívum, hogy a Ctrl+Z-vel van visszavonás, cserébe nincs vágólap kezelés.

Ezekkel próbálkoztam, de egyik sem hatásos.

Illetve még két hiányosságo tűnt fel, de mindkettővel tudok élni. Az egyik, hogy a beállított TLD-ket csak emailcímekhez ajánlja fel, URL-ekhez nem, ahol nekem hasznosabb lenne. A másik, hogy az emojik között nem tud keresni, de azt egyébként is csak ritkán használom.

Felraktam az AnySoftKeyboard-ot, ez gyakorlatilag mindent tud, amit szeretnék, de szokni kell. A legnagyobb problémám vele, hogy a magyar támogatása elég gyenge, a layout is szokatlan és a prediktív javaslatok is elég gyengék. Még nem döntöttem el, hogy jobb-e, mint a Gboard.

Én is ezt ajánlottam volna, layout konfigurálható, prediktív ha engeded, tanul. Beállításokba mássz picit bele, baromira testre szabható, véleményem szerint a legjobb androidos billentyűzet.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Évek óta használom, nagyon elégedett vagyok vele. Rengeteg rejtett funkciója van, érdemes pl. lentről felfelé felhúzni az ujjat a billentyűzeten: kijön egy extra sor számokkal és szimbólumokkal, illetve egy gyorselérés a vágólaphoz.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Bocs, ha zavaró, de csak megkérdezem: tud valaki IOS 12.5.1-re alternatívát Gboard helyett? Ahogy már említve volt, a magyar ragozás hiánya számomra is zavaró.

No God, no peace. Know God, know peace!

Miert szerintetek egyebkent van olyan bill a _vilagon_ _barmilyen_ platformon ami a magyar agglutinalo ragozast ismerni fogja neked?

Nyilvan nem lenne lehetetlen feladat megoldani, de tizenX millio ember beszeli csak ezt a nyelvet, ekkora piacra senki nem fogja megeroltetni magat.

En ugy szoktam, hogy kivalasztok egy "kozeli" ragozott alakot az ajanlatokbo, majd backspace, es korrigalom.

Nem csak a magyarban kaphatnak a szavak "toldalékot", pl. angolban is van múlt idő vagy többes szám jele, igék kaphatnak -s vagy -ing ragot, stb.

Nem kell a ragozás szabályait ismerni, csak kell egy szótár ami ismeri a leggyakoribb ragozott alakokat. Persze az összes alakot lehetetlen letárolni, ezért valamilyen statisztika alapján kell húzni egy határt, hogy mi kerüljön a szótárba. Ami már nem került be arra lehet használni az általad említett módszert (ezért is fontos nekem, hogy szótári szó beszúrása után ne kerüljön mögé automatikusan szóköz).