Wifi jelerősítés antenna hosszabbítással

Sziasztok,

 

Egy idős hölgy ismerősömnél szeretném megoldani az alábbiakat:

Az utcán elérhető a település által osztott ingyenes wifi hálózat. Egész jó sebessége van, legalábbis alap netezéshez jó.

A ház udvarán teljesen jó a jel és a sebesség is (20-30 Mbs le/fel), viszont vastag vájog fal van, így bent az ablak mögött már kb 0 a jelerősség, csatlakozni lehet, de semmi többet.

Ezt szeretném megoldani egy wifi erősítővel. 

Tudnátok olyan eszközt javasolni, aminek az antennáját meg tudnám hosszabbítani (min 2 méterrel), hogy kivigyem a falon kívülre, de maga az eszköz lakáson belül marad és egy másik antánnával ott szórná a netet? Falon kívül azért nem akarnám elhelyezni a kütyüt, mert ott nincs áramforrás. Ha lehet inkább az antennát vinném csak ki ami a fő AP-vel kommunikál.

A megoldásra azért van szükség, mert igen szűkösek az anyagi körülmények, egyetlen táblagépet kéne meghajtani róla, hogy videóhívást tudjon csinálni néha az ismerősökkel...

Köszönöm a tippeket!

Hozzászólások

Nemrégen dobtam ki egy kültéri usb wifi antennát, kb. 5 méteres kábele volt :-( Azt PC-be lehetett bedugni.

De gyártanak wifi repeatert, aminek a kültéri egysége irányított antennával ad/vesz, kábelen beadja a jelet a beltérinek, és az felerősítve visszasugározza (vagy mi). Gondolom router azért kell ehhez is.

Két olcsóbb Mikrotik UTP kábellel összekötve. Ebben az UTP kábelben megy a tápfesz is (POE). A beltérinek legyen "POE out"-ja, a kintinek elég a "POE in" képesség.

Legolcsóbb párosítás Mikrotikből:
MikroTik RB941-2nD-TC Router (hAP lite TC) - ~7-7,5e Ft
The hAP lite is equipped with a powerful 650MHz CPU, 32MB RAM, dual chain 2.4GHz onboard wireless, four Fast Ethernet ports and a RouterOS L4 license. USB power supply is included.
MikroTik RBSXTsq2nD Router (SXTsq Lite2) -  ~12-13e F
Low-cost small-size 10dBi 2.4GHz dual chain integrated CPE/Backbone
The SXTsq Lite2 is a compact and lightweight outdoor wireless device with an integrated antenna. Perfect for point-to-point links or as a CPE unit. It is compact, weatherproof and easy to mount.
Az árban van táp, passzív injector és egy bilincs. 

Köszi, ez nagyon profi cuccnak néz ki. Kb 15 éve volt dolgom Mikrotik antennákkal, azok nagyon jól tették a dolgukat.

Az irányított antennával az a gondom, hogy kint foggalmam sincs honnan jön a jel, egy nagy tér van a házzal szemben, csak sejtem, hogy ott valamelyik oszlopon lehet az adó. 

Ha lehet egy eszközzel oldanám meg, az antenna nem baj ha nem kültéri, alapvetően árnyékban, védett helyen lenne még kint is, víz sem érné, mert van egy kis terasz ami fedett, oda tenném ki az antennát, ott telefonnal nézve elég jó volt a jelerősség és sebesség is.

Egyfelől szerintem az az 5-10 watt az alap Mikrotikeknél inkább maximum 5 watt, másfelől kérdés, hogy mit nevezünk fedett terasznak? Mert én azt, aminek a teteje megvan, de az oldala nyitott. Ha az oldalai is zártak (vagy téliesíthető), akkor az a zárt terasz lesz.

Szerkesztve: 2021. 03. 01., h – 20:00

Hasonlot csinaltam mar par eve, epp valyog kozeget kellett kiiktatni. Valami tok egyszeru TP-Link vagy Linksys repeatert neveztem ki, 2-3e Ft-os kulso SMA antennat racsavarva. A 8dB antennanak kb masfel meter kabele volt, egyszeruen felfurtam kivulre a teto koronaja ala, mikozben az eszkoz bent volt. 20 perc meloval minden sinre kerult.

Aztan persze lett bent dedikalt internet, mert ez megiscsak egy ocska ganyolas volt, ami nemcsak tolem, hanem a talalt forrastol is fuggott.

Ui antenna kb ilyen volt: https://www.dnd.hu/maxlink-dontheto-magnestalpas-korsugarzo-wifi-antenn…

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszi, az eszköz maga tud ilyet, van benne WISP mód (két wifi hálózatot össze tud kapcsolni), csak az a kérdés, hogy mit szól ha az egyik antennát "kiteszem" a falon kívülre egy antenna hosszabbító kábellel.

De majd tesztelem, mert végül megrendeltem este, elvileg csüt/péntek magasságában megjön.

;)
Off: volt dolgod már -40 dB vagy az alatti nyereségű antennával?
Még nekem is szoknom kell a gondolatot. Egyelőre én is csak szemezek vele. Még hiányzik nálam is a megfelelően nagy elszántság.
Konkrétan ez a 2200 méteres hullámsáv illetve a 33000 méteres hullámsáv lenne. Gyorsan belátható, hogy λ/4 hoszúságú sugárzó ide esélytelen.

Gyakorlásként évente 2-szer 17200 Hz-en veheted a történelmi forgógépes svéd adó jelét: https://alexander.n.se/?lang=en
200 kW teljesítményű forgógépes adó, impozáns 120 méter magas oszlopokon elfutó adóantennával.

Általában nyáron szoktak egyszer adni, egyszer karácsonykor. Ritkán mégegy eseményt csinálnak.

Mellekszal: Multkor nekem is kellett ilyen, de csak ideiglenesen. En raspi-vel oldottam meg, az volt keznel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nos infóképp jelzem, hogy végül nem volt szükség a kinti antennára, ugyanis a lakás egy másik pontján az ablakban jó volt a kinti Wifi vétele.

Ide helyeztem el a fent linkelt Tenda AP4-et, ami remekül teszi a dolgát WISP módban, szépen összeköti a 2 wifi hálózatot és szórja az erős jelet a lakás többi pontjára. Így 14-15 Mb/s kapcsolat van fel/le ott, ahol korábban semmi jel nem volt, ami bőven elegendő az alkalmankénti videós összeköttetésre. 

Köszönöm a segítséget és a hasznos tippeket!