nvme ssd-vel megfagy a gep, sata-val nem

van egy nvme ssd amin ugyanaz a rendszer van mint egy masik sata ssd-n (at lett dd-zve az osszes block, egyforma meretuek).

ha az nvme ssd-t hasznalom akkor egy par ora utan megall a gep, majd kesobb mar semmire nem reagal, valoszinuleg egy ido utan nem tud irni a hattertarra ezert az iros programok megallnak mert hiaba varjak a valaszt hogy ki lett irva az adat. egy ideig meg lehet mozgatni az egeret, de vegul ez is elmulik. a sata ssd-vel honapokon keresztul folyamatosan tokeletesen mukodik.

a disk LUKS-al van titkositva, trim/discard nincs.

debian 10 es az io scheduler a default mq-deadline

ez egy AMD 450-es alaplap

attettem az nvme ssd-t egy AMD 550-es alaplapba, minden adatot toroltem rola dd-ztem a /dev/null-rol es windowst tettem ra, ugy tokeletesen mukodik.

tudom hogy tobb mindent is valtoztattam egyszerre, nem volt idom vele jatszani, es nem is az erdekel hogy mitol lett jo, hanem hogy masnal van-e hasonlo konfiguracio ami jol mukodik: nvme ssd + LUKS (+debian 10)

koszi!

Hozzászólások

Mivel se a lap/notebook, se az nvme típusát nem árultad el ezért nehéz lesz.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

970 EVO Plus

 

ez egy elbaxott szeria, elvileg van hozza firmware javitas mar.

nekem egy fuji oem-esitett verzio jutott, arra a gyari samsung firmware nem megy fel, igy se linuxon se macos-en nem hasznalhato stabilan, csak w10-en megy

 

https://bartechtv.com/samsung-releases-new-firmware-for-970-evo-plus-th…

Első gondolat: az nvme cucc melegedéssel hogy áll?

Első tippem: power management. A PCIe buszon ez egy létező "probléma", aminek az os támogatása simán lehet bugos.

Nem jól érted. A megadott jelenségek alapján ez lenne az, amit megnéznék első körben.

A PCI/PCIe, meg a SATA power management egy BIOS-ban is, és OS szinten is (kernel opciókkal) tekergethető dolog. Azért létezik főként, hogy a gép kevesebbet fogyasszon, ha nem csinál semmit valami komponense (laptop use-case), illetve a normális sleep funkcióhoz is szükséges. Desktop/szerver gépeknél hosszasabb gondolkodás nélkül szoktam az összes ilyesmire utaló funkciót letiltani, ha kicsit is hasonló dolgok történnek (minden frankón megy, aztán idővel random "egyszercsak" meggebed).

Szerintem vl javaslatai igenis megfontolásra érdemesek. Nézd meg az ACPI power opciókat a BIOS-ban - én kikapcsolnám. A kernelt is lehet hergelni ACPI téren.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

oke, de hasznalom a gepet is es az nvme ssd-t is (masik gepben) tokeletesen, igy barmilyen power opcio allitgatasa (ugy hogy nem is tudom hany van es melyikhez nyuljak) anelkul semmit nem er hogy utana ne tesztelnem le. ezert keresek olyan sorstarsat akinek szinten nvme ssd van a gepeben es luks-al van letitkositva, hogy esetleg ki tudjam zarni ezt a kombot azzal hogy masnal mukodik vagy nem mukodik.

mas lehetosegem most nincs.

neked aztan fura humorod van...

Pedig... nyitottál egy topikot, és kaptál egy megoldási javaslatot és most nincs rá időd?:) Akkor már megoldottad és nem is releváns. Sajnos az a helyzet, hogy az egyedi hw válogatás mindíg hozhat ilyesmit trükköt, amit végig kell tesztelni.

Az én tippem a BIOS frissítések (akár az ssd fw is), illetve előtte a changelogok megnézése lenne, hogy hátha segít, persze csak ha opció a BIOS frissítés és bevállalod. Ennek a papitája a kernel verzió és changelog megnézése.

letrehoztam egy topikot es leirtam mit szeretnek:

"masnal van-e hasonlo konfiguracio ami jol mukodik: nvme ssd + LUKS (+debian 10)"

ettol meg jo otlet a power management, majd ha osszerakok egy olyan konfigot amit ennek a problemanak a megoldasara hozok letre, akkor majd allitgatom.

nem idom nincs ra, hasznalatban van, nem akarom allitgatni mert fontos a stabil mukodes, a naponta (esetleg tobb) fagyas nem fer bele, igy mar ertheto?

a jovore nezve fontos lenne masok tapasztalata, hogy akarjak-e ujbol nvme ssd-t venni, masnal mukodik-e ilyen komboban, ezert relevans.

neked aztan fura humorod van...

nem akarom allitgatni mert fontos a stabil mukodes, a naponta (esetleg tobb) fagyas nem fer bele, igy mar ertheto?

Ezek szerint jelenleg "elég" stabil a működésed (= úgy érzed, hogy lenne ebben kockázatod). Ez teljesen rendben van akkor.

hogy akarjak-e ujbol nvme ssd-t venni, masnal mukodik-e ilyen komboban, ezert relevans

Van egy rossz hírem: mivel itt BIOS szintű dolgok is játszanak, plusz a konkrét hardver is benne lehet a dologban, ezért releváns infót akkor kaphatsz, ha pontosan ugyanazt az alaplapot (kb. ugyanazzal a BIOS verzióval), pontosan ugyanazzal az NVMe cuccal, ugyanazzal a kernel verzióval (és benne driverekkel) tesztelték. Windows alatt pl. azért működik, mert az ugye másik kernelt használ.

Mondjuk egy diszk kontroller, ami 1 másodperces timeouttal lekapcsolja azt a részét, ami fogadja és végrehajtja a parancsokat? Ezzel akár 1 Wattot is meg lehet spórolni, ami egy PC-ben semmi, de egy laptopnál akár több %-nyi extra akkuidőt is adhat. És hát egy interaktív módon használt desktop/laptopban az idő nagy részében nincs aktív I/O kérés, akkor se, ha éppen dolgozol rajta.

"debian 10 es az io scheduler a default mq-deadline": ssd-re van értelme mást használni, mint noop?

 

bios upgrade volt? sokszor szoktak "stability improvement"-eket tenni bele...

igen, az akkori legujabb volt rajta, aminek az volt a speci "stability improvement"-je hogy a 4 memoria slotbol csak 2 mukodott, ha nem a megfelelo slotban volt a memoria akkor meg sem mukkant. azota van ujabb, de eppen azon gondolkozom hogy fel merjem-e tenni, vajon mi nem fog rajta mukodni. raadasul ugy hogy F*CK ASUS nem tudom visszatenni az elozot, ami meg jo volt.

neked aztan fura humorod van...

Egymással kompatibilis eszközökből legózz össze gépet és azzal kompatibilis/támogatott OS-t használj - probléma megoldva ;)

Én a dd-vel klónozásra gyanakszok. Az ugyanis a partíciókat, UUID-ket, mindenfélét átklónoz, és hirtelen a rendszerben UUID ütközések lesznek, ami tud fura hibákat okozni. Kb., ahogy LAN-on is az azonos nevű eszközök lehalasztják az egész hálózatot.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)