Redőny automatizálás, nyomógomb lenyomva tartás érzékelés

Helló!

Apáméknak az elektromos redőnyét automatizálni szeretném. Nem tudom az okát, de tök béna, hogy addig kell benyomva tartani, amíg akarom, hogy menjen, vagy 1 perc, amíg le vagy fel megy. Továbbá megígértem nekik, hogy előre beállíthatóan, programozhatóan fog mozogni és nem fog összeakadni, ha nyomják és vezérli valami. Felelőtlen voltam, nem ilyen egyszerű, már látom.
Faék kapcsolója van most. Le és fel. 1 bemenet: L, kimenet 2: le vagy fel, és ha zár, valamelyik irány, akkor arra megy a redőny, egyszerre nem nyomható a kettő irányba a gomb. Nem tud túlmenni lent vagy fent, próbáltam, tehát ha 1 percig nyomva relével vezérelve lenyomva tartom, tuti fel vagy lemegy. Van Wifis relé vezérlőm, ami X másodpercig lenyomva tudja tartani a relét, azaz 1 percig close. Ezzel megoldva a le és fel húzás. Ami kellene, hogy valahogy megoldani, hogy a kincony.com KC868-H8B Wifis relé modulom valahogy érzékelje, ha a régi kapcsolóval zárom a 24V részt. Van ennek 8 inputja, de nem tudom, analóg vagy digitális, még azt nem használtam, csak lámpát kapcsolgattam vele tesztnek. Ja, van Raspberry Pi 4, ebből 2 darab, táppal, stb. Ezen futna valamilyen vezérlő, például most a Home Assistant van, az kapcsolja is a reléket. A Raspberry Pivel tudom le és fel vezérelni relével a redőnyt, de nem akarom, hogy ütközés legyen, ha kézzel is nyomják a másik irányba, tehát a fali kapcsoló vagy a Raspberry Pibe vagy inkább ebbe a Wifis relé vezélőbe lenne kötve. Ezért akarom megoldani, hogy a nyomógomb input is egy helyre jöjjön be, hogy ne tegyenek kárt a redőnyben. Tehát ha menne fel a redőny automatikusan reggel, ahogy a relé zár, de megnyomna valaki gombot, megállna. Aztán ha újra bármit nyom, le vagy fel, akkor menne oda, amit nyomnak. Az is jó lenne, ha 3 másodpercig nyomják bármerre, akkor 1 percig megy, és nem kell nyomva tartani. Ez a fő funkció, de tudom, van ilyen fizikai kapcsoló is, ami ezt tudhatja.A kapcsolókat nem akarom lecserélni. A kérdés, hogy ezzel a KC868-H8B Wifis cuccal hogy oldjam meg, hogy érzékelje, ha lenyomom a fizikai gombot, és addig legyen on, amíg zárva tartom azt az inputot. Vagy ha lenyomva tarták. Ha 3 másodpercig lenyomva tartják, akkor nyomódjon be 1 percre, majd engedjen el, ha nem nyúlnak hozzá. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 24., sze – 08:37

Önbehúzó relé amit az ellenkező irány megszakít? Az azonos irány pedig idempotens művelet ugye. És/Vagy bevezetni a stop műveletet. (nekem gyárilag így van.)

Thx, utana nezek. Van a rele, amit tudok kapcsolni vezerelve. Az kapcsolja ezt az onbehuzo relet, ami megszakitja a masik iranyt. Ez jo. Mas neven mi ez az onbehuzo rele? 230v amit megszakitana, max 5a vagy kevesebb, csak egy redony motor.

Amit nem tudok, hogy erzekeljem azzal a reles ethernetes eszkozzel, ha kapcsolot nyomva tartom, de ezt ki fogom probalni.

Ebből két kör (fel/le):
http://www.bsselektronika.hu/old/index.php?w=yTwE8oI4US

S1 az default NC amit megszakít a másik irány indítása, egy impulzusnyi időre.

Így igazából az S1 és az S2 is két kört vezérel egy NO-t az adott körön és egy NC-t a másik irány körén. Érthető?

 

Ha létre hozol egy közös NC-t ami legyen itt S0 ami mind a két kört (fel/le) megszakítja, akkor az lehet a stop.

Szerkesztve: 2021. 02. 24., sze – 12:27

Biztos, hogy 24V van a kapcsolókon? Nem lehet, hogy sima 230V-os redőnymotor? A kapcsolót egyébként redőnnyomónak hívják, mivel a redőny kapcsoló billen és marad (mint a redőnnyomó mint a sima redőny kapcsoló persze reteszel is).

Ha 230V-os redőny, akkor megpróbálhatsz Shelly 2.5-t használni inkább, vagy Tasmota is szépen fut pl. egy BlitzWolf SS5 2 gang (ami valójában egy MOES-104B). Ezekre rákötheted a redőnnyomót, és szépen pont azt tudja amit szeretnél. Tasmota roppant könnyen összelőhető Home Assistant-tal is.

https://templates.blakadder.com/blitzwolf_BW-SS5_2.html

https://templates.blakadder.com/moes-MS-104B.html

Ha a kapcsoló doboza mélyebb, akkor szépen beépíthető alá.

Ha nem ragaszkodsz a relémodulodhoz, akkor használhatsz mást is amit támogat a Tasmota. Ezt szintén nézegetheted:

https://tasmota.github.io/docs/Blinds-and-Shutters/

Shelly 2.5 - belefér a kötődobozba. Faék és WIFIN is...

Szerintem valami ilyesmit keresel. Ezt spec nem ismerem, de van sok hasonló, általában nem olcsók, de én nem tökölnék vele.

Úgy általában fontos az ilyen elektromos redőnynél, hogy legyen beépített nyomatékhatárolás. Ha megszorul a redőny, akkor ne tépje szét a mechanikát a motor. Ez nem azonos a végálláskapcsolóval.

Vegyél egy PICoPLC USB sticket, azzal hamar meg lesz budget áron.

Szerkesztve: 2021. 02. 28., v – 18:42

Kétféle redőnykapcsoló létezik, az egyik nyomógombos, a másik interlockos átbillenős (olyan mint egy kétgangos csillárkapcsoló, csak az egyik oldal felkapcsolása esetén mechanikusan ellentétes irányba billenti a másik oldal kapcsolóját). Gondolom nála az előbbit szerelték fel, az igazából olyan motorokhoz jó, amikben van valamilyen elektronika a vezérléshez, ellenkező esetben nyomva kell tartani ahogy azt tapasztaljátok is.

De ez a része offtopic, mert ugye időzíteni is kellene. Erre csak azt tudom javasolni amit valaki fentebb is: Shelly 2.5. Ez egy kétcsatornás wifis relé, de van a szoftverében kifejezetten redőnymotor vezérlő funkció, tudsz vele pozicionálni is (X% állsába küldeni a redőnyt, árammérés alapú, nyilván nem tökéletesen pontos, de van hozzá egy kalibráló funkció), és elakadást is képes érzékelni. Nálam is ilyenekkel megy mindegyik redőny, a meglevő kapcsoló mögé is be tudod szerelni, vagy a tokba. Magán az eszközön fut egy egyszerű webgui, ezen is van néhány opció az időzítésre, de van local http api, és mqtt is, illetve ha valaki arra fanyalodna, akkor van gyártói cloud mobilappal (nem kötelező, alapból ki van kapcsolva).

Home Assistant használata esetén az összes dolgot meg tudod vele oldani amit felsoroltál.