Rádiózaj jön a gépből 446,06875MHz körül

Fórumok

Sziasztok!

Valójában fogalmam sincs, hogy alaplap-e. Adott egy Dell Optiplex 3010 (i5, 8GB, DVD, 1SSD, 1HDD) konfig. VGA és HDMI porton monitor, Logitech wLess bill+egér közös receiverrel. A gép alapvetően stabil, gyors, csendes, hűtés megy, nincs vele semmi gond.

Az imént kezembe vettem egy walkie-talkie-t. A munkát mindig azzal szoktam kezdeni, hogy pár percig szkennelek (folyamatosan léptet és megáll ott, ahol adást érzékel), hogy se a mi adásunk ne zavarjon mást, se minket ne zavarjanak. A rádiót alapvetően gyakran használjuk számítógépek között, de ilyesmit még nem tapasztaltam, ebből gondolom, hogy valami nincs igazán rendben a géppel.

A szkennelés megáll a 446,06875MHz-es csatornán egy folyamatos zaj miatt (mintha ütvefúró menne, tipikus "amperzaj"). A számítógép leállításakor ez megszűnik, de nem a táp leállásakor, hanem hamarabb. A Logitech receiver nem befolyásolja a dolgot és a monitorok kikapcsolása sem. A zaj aránylag nagy teljesítményű, két téglafallal odébb is tisztán kivehető.

Van valakinek tippje, hogy mi az ördög lehet ez? Vagy marad a "szedd szét és egyesével húzz le mindent"?

Hozzászólások

Rajtad valószínűleg nem segít, de én egy Orange Pi PC-vel kapcsolatban vettem észre, hogy ha TV tunert kötök rá, egy bizonyos sávon belül nem lehet fogni vele multiplexeket. Több eltérő gyártmányú tunerrel sem. Itt az lett a megoldás, hogy az OS energiagazdálkodásában letiltottam a CPU működési frekvenciájának 600Mhz alá skálázását, így már nem zavarja egyik multiplexet sem.

Szerintem nálad is hasonló lehet a helyzet, valami tápáramkörből vagy IC-ből jön egy kis zaj. Különösebben nem értek az elektronikához, de gondolom, hogy valami szűrő alkatrész meghibásodása, esetleg hiánya okozza. Utóbbinak nem túl nagy az esélye, de én láttam már olyan gépet, amiben egy alkatrész gyárilag nem volt a helyére forrasztva, de amúgy működött, így átjutott a minőség ellenőrzésen és nálam kötött ki.

Jaja, előfordul. Ezt kimaxolva, raspbery pi -vel lehet csinálni fm transmittert, csak a gpio-ra kell kötni egy kis lengőkébelt és futtatni a programot :D
https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/raspberry-pi-fm-tran…

Jah.. lehet valami árnyékolatlan kábel is az oka, hogy kijön a gépből. Esetleg ha nem földelt a konnektor, akkor is talán a ház antennásodhat.

Szerkesztve: 2021. 02. 22., h – 12:07

nemide

Tornáztasd meg tesztprogrammal a cpu-t, gpu-t, hogy kizárd ezeket. CPU szerintem ilyen "mélyre" nem megy le, intel gpu 350-nél kezd.

se a mi adásunk ne zavarjon mást, se minket ne zavarjanak.

Csak kíváncsiságból: mi ez a munka, aminél ez számít?

(Most eszembe jutottak a jó öreg, "ciripelős" Celeron D-k.)

Ezen a linken a HDMI frekvenciák szerepelnek, képüzemmódtól függően: http://www.studiokonzept.at/content/documents/thumbs/0000724_Kordz%20Ca…

A 148,5 MHz-es frekvencia harmadik felharmonikusa pedig nagyságrendileg a PMR sávba esik.

Ezen a linken látható egy HDMI kábel szórt spektruma: https://www.sigidwiki.com/wiki/HDMI_RFI_Clock

/off
Ez kurvajoo :D

“446,06875MHz körül”
^^
Atlagember haztartasi korulmenyek kozott otod pontossagig nem meer, dehat “korul”. Like!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Te se rádióztál. 

Mondjuk rádióamatőrök engem is körberöhögnének, de azért volt pár DX-em, még Tesco-s vacakkal is jó pozícióból

Sajna egy számítógép bizony be tud zavarni, de amit én tapasztaltam, az 1-2 méter volt, távolabb már nem volt gond, esetleg, ha lehet a zajzár érzékenységét pituszkálni, az is segíthet, valamint a kábelek minőségibbre cserélése. Volt is téma itt is valamikor, hogy vacak HDMI kábel zavart valamit. De én GPU és proci helyett (ha csak nincs fent az oldallap) inkább külső madzagokat és arra kötött eszközöket nézném.

"Van valakinek tippje, hogy mi az ördög lehet ez? Vagy marad a "szedd szét és egyesével húzz le mindent"?"

A gépek annyi zajt hánynak magukból, hogy jajjj, szóval ezzel jársz tényleg a legjobban (cpu-t / gpu-t esetleg stresszelheted, hogy más órajelre váltsanak)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

... ráadásul a sok zajforrásnak árnyékolatlan műanyagháza van. Ha otthon le is árnyékolsz mindent, jöhet a szomszédból is rengetegféle zaj. ... ha meg az NMHH ráálna ezek betiltására, akkor meg mindenki sírna, hogy csak drága tápegységek/töltők/egyebek kaphatók.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Azért ezeknek a zajoknak a hatótávolsága jellemzően kicsi; Téged és a szomszédodat zavarhat esetleg. Persze ez is gáz, de a probléma lokális volta miatt kisebb hajlandósággal foglalkozik vele hatóság. És valójában nehéz is lenne ezeket a problémákat felgöngyölíteni, mert nem oldhatók meg puszta egyszerű szabálymódosítással.

Jelen esetben szerintem egy-két szobával odébb már nem nyit ki a zajzár, csak neki ez nem vigasz, mert a gép mellett szeretné használni a rádiót. Legfeljebb átmegy másik csatornára, ennyit lehet tenni (bár a zaj ilyenkor is ronthatja a hatótávolságot, mert túlvezérelheti a rádió bemeneti fokozatát).

Bár valóban van minőségi különbség az egyes tápegységek zaj- és zavarszűrésében, sokszor nem is maga a tápegység a vagy töltő önmagában a hibás. Ezeknek az eszközöknek a túlnyomó része egy szabványos egységteszten átmenne szerintem.

A rendszer egyes komponensei által bevitt side effect-ek miatt emittálódik sok esetben a zaj szerintem. Nem reprezentatív a saját tapasztalatom, de több esetben láttam olyat, hogy eleve a gép földelésével volt valami gebasz.
Valaki említette már itt a gagyi HDMI kábeleket, amik - megfelelő árnyékolás hiányában - antennaként szórják a jóságot.

Szerintem itt a grephics base frequency lesz az eset kulcsa. Amikor throttling van, sokszor ezek a frekvenciák is skálázódnak a gépen. Lehet próbálkozni egyes órajel módok letiltásával, hogy megszűnik-e a jelenség.

ezek altalaban tenyleg megszunnek a szomszed szobaban, 2-3 meterrel odebb, de igen. Az NMHH egyebkent vadassza ezeket, rengeteg a meghibasodott kapucsengo es egyeb vezeteknelkuli cucc ami okadja magabol a zajt.

Ezeket egyebkent folyamatosan monitorozzak, van egy "Spektrum monitoring" nevű hálózat egészen sok fixen telepített rendszerrel (nagy dómok háztetőkön), 20mhz-től 3ghz -ig elérhetőek az adatok (vagy elérhetőek voltak). Azokat a forrásokat amik már másokat is zavarnak, viszonylag gyorsan levadásszák (ez a rendszer alkalmasak iránymérésre), háromszögeléssel belövik, hogy kb merre van aztán indul a mérőkocsi, onnan pedig már a kopogtatásig érnek.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ja persze. Mondok neked helyet ahol általában az autót se tudod bezárni, akkora a zavarás (jobb esetben, rosszabb esetben kinyitni nem tudod ha sikerült valahogy bezárni). Főposta, bank, orvosi rendelő, ügyelet, mentőszolgálat és egy rakás panel közepén. Ha itt nem érdekli őket az állandó zavarás, ahol több száz embernek problémája van ezzel, akkor hol..  

A PC-ben sok a négyszögjel. Azoknak rengeteg felharmonikusa van.

Az, hogy 446 MHz-en rádiós zaj van, az csak annyit jelent, hogy ennek valahányad részén lehet a problémás frekvencia.

Lehet mondjuk az 16-od része is.

"Az, hogy 446 MHz-en rádiós zaj van, az csak annyit jelent, hogy ennek valahányad részén lehet a problémás frekvencia."

És akkor még nem is biztos, hogy az antennáról jön a zaj, mert ki tudja, hogy a kis pmr rádióban mit hova és hogyan kevernek le/fel és mire ugrik

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Erről csinálhatnál egy videót, mert így, hogy "ütvefúró hang" sokat nem mond. 

openSUSE Leap 15

Valamelyik pmr csatornát itthon is zavarja 1-2 gép.