Allasinterjus kerdesek

Fórumok

Sziasztok,

Interjuztatunk magunkhoz embereket, elsosorban C#/Angularjs-React/Microsoft SQL Server/CSS/valamennyi linux ismeret lenne az elvart, amit a versenyzoktol varunk.

Szoban interjuztatunk, egyikonknek sincs turelme a papirra leirt akombakomokat ertelmezni; es mind egyetertunk abban, hogy a codingame-szintu teszteket meg keszsegszinten be lehet gyakorolni ugy, hogy problema nelkul 95%-okat lehessen veluk elerni masodik-harmadik probalkozasokra.

A kovetkezo kerdessort tesszuk fel a versenyzoknek:

 

C#:

- Mi a legutoljara publikalt .NET verzio szama?

- Hogyan tudok tobbszoros oroklodest kesziteni? -- itt idealis esetben annyit tud, hogy tobb interfesszel lehet babralni, de nincs C++-szeru tobbszoros oroklodes a nyelvben

- Tudok-e interfeszben propertyket definialni?

- Mi a kulonbseg a singleton es a statikus osztaly kozott? Nevrol milyen mas design patterneket ismer?

 

CSS:

- Mit csinal a 'position' property? Milyen ertekei lehetnek? Mi az osszefugges az 'absolute' es a 'relative' pozicionalt elemek kozott? -- nyilvan nem definicioszinten varjuk el a valaszt, de ha 3 majdnem ertelmes mondatban el tudja mondani, hogy ezek kozott mi az osszefugges, akkor feltetelezzuk, hogy nagyjabol kepben van CSSbol

- Hogyan igazitunk kozepre egy divet?

 

JS:

Mi a kulonbseg a == es a === kozott?

Hogyan deep clone-ozunk egy objektumot?

 

DB:

Hogyan kapcsolunk ossze ket tablat?

Van egy querym, amiben van egy aggregalt mezo (pl. SELECT CountryName, COUNT(*) from Cities group by CountryName ), hogyan tehetek az aggregalt mezore feltetelt? (pl. COUNT(*) > 5)

 

Linux:

Mit muvel az uname?

Szkriptemnek stdout-stderr kimenetet hogyan tudom fajlban rogziteni?

 

Miket modositanatok a kerdeseken? Miket adnatok-vennetek el a listabol?

(Elore is elnezest, ha valamelyik kerdes nem pontosan-szepen van megfogalmazva, kulfoldi nyelvteruleten elo kulfoldi ember vagyok.)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 12., p – 16:12

Nem C#, .NET területen vagyok, de ezt én kivenném: "Mi a legutoljara publikalt .NET verzio szama?"

Az uname sem biztos, hogy a legfontosabb, nem? Meg inkább az lehet a kérdés, hogy mit tud, ha esetleg innen nem is tud valamit, és hajlandó-e gondolkodni. Érdemes lehet nem a kérdéssor mentén is beszélgetni.

- Mi a legutoljara publikalt .NET verzio szama?

Ha itt a major verziónál pontosabb válasz kell, akkor én nem fogadnám el az offert. Meg valószínűleg nem is kapnék, mert lövésem sincs :) Most kigúgliztam, 5.0.3, egy napja jelent meg. Ilyen gyorsan változó, lexikális dolgot én nem kérdeznék.

Ha arra lennék kíváncsi, hogy követi-e a pályázó az újdonságokat, akkor megkérdezném, mi a kedvenc feature-e az utolsó, vagy inkább az utolsó két C# release-ből.

Nekem kicsit egybites ez a kérdőív, ha nincs hozzá valami gyakorlati feladat, amit átbeszélnétek interjún. A kérdések alapján ez egy relatíve junior pozícióról szól, nem biztos hogy ott helyben eszébe jut neki a HAVING, mert nincs gyakorlata, közben meg egy tök értelmes gyerek, és a házi feladatot meg tudná jól oldani.

Annyit varunk el, hogy tudja, hogy "dotnet 5", az mar epp elegendo, hogy tudjuk, hogy legalabb nagyon nagy vonalakban tudja, mi tortenik ujdonsagok teren. Ilyet, hogy 5.0.3, ez konkret geciskedes lenne elvarni, nem is ez a cel.

De most kedden az allasinterjun magabiztosan kaptam meg, hogy a ".net 4-rol hallott, hat biztos van hozza valami patch vagy service pack mostanaban"..

Igazad van, hogy egybites a kerdoiv, de miutan borzalmasan full stack embereket keres a fonokom, es az elvaras az az, hogy "mindenhez is ertsen", ott barmennyire is szeretnek, egyszeruen nincs idom/lehetosegem 15-20 percet beszelni csak a C#-rol, majd ugyanennyit csak a Javascriptrol.. soha eletben nem vegeznenk.

 

"nem biztos hogy ott helyben eszébe jut neki a HAVING, mert nincs gyakorlata, közben meg egy tök értelmes gyerek, és a házi feladatot meg tudná jól oldani" - ha ertelmes gyerek, akkor ki tudja magat vagni olyan felmegoldassal, hogy ezt beteszi egy viewba, es arra majd akkor meg egy view-val raszur. Ocsmany, szar megoldas, es nyilvan mint munkatarskent megmutatom es elmagyarazom neki a HAVING csodalatos vilagat, de egy nyakatekertebb felmegoldas is tobbet er nekem, mert legalabb latom, hogy gondolkozik, es nem blokkol le.

egyszeruen nincs idom/lehetosegem 15-20 percet beszelni csak a C#-rol, majd ugyanennyit csak a Javascriptrol.. soha eletben nem vegeznenk.

Ha nincs 40 perced/candidate akkor inkabb ne csinald ... komolyan! Vagy legalabb bizd masra az eloszurest. Ez az "5-bol 4-et nem tudtal ... ulj le egyes!" amugy sem mukodik ...

 

Szerintem 2 dolgot kell felmerni: hol tart most szakmailag vs hogyan gondolkozik es milyen gyorsan tanul. Ebbol a masodik az erdekes.

Elore elmondtam, hogy olyan jellegu teszt lesz amire nem igazan lehet/kell keszulni. Papirt, ceruzat, laptopot es internet hozzaferest es meg segitseget is kapnak majd, hogy elvegezzek ezt a ~20 perces feladatot. Erre kb. mindenki azt mondta, hogy "vegre, nem buborekos rendezes".

Kaptak egy ismeretlen nyakatekert feladatot. Ez lehet barmi igazabol, pl. egy szamara ismeretlen keretrendszerben osszerakott minta project es valami egyszeru feladat vagy olyan aminel a doksikat kell sokat bujni. A lenyeg, hogy egyutt kell csinalni. Ha izgulos/felos, meg kell nyugtatni kv/tea, smal ltalk stb.. 2-3 perc es back.

Lehet kerdezni beszelgetni a feladatrol, kozosen gondolkozni. Ebbol eleg sok kiderul (szakmai+emberi) mindket fel szamara.

Azt hiszem értem a problémátokat. Szerintem ez a kérdéssorral ugyanaz a baja, mint ami miatt nem akarjátok a "hagyományos" felvételit csinálni. Itt szintén lexikális tudást kérsz, szóval ezt is be lehet gyakorolni. Szerintem inkább egy átfogóbb képet kellene kérdezni és mögé kérdezni az elvárt technológiáknak, Mondjuk kitaláltok valami scennáriót és arról kezdtek el beszélgetni a kedves jelöltel, rákérdezve az adott technológia és a probléma kapcsolatára technológiák összekapcsolására...stb. Nyilván ez is nem 100%, de ha megvan a nagykép és nem teljesen ismeretlen nekik a technológia, akkor azt már meg fogja tanulni. Aztán úgyis elkülditek pár belső/kölső tanfolyamra/oktatásra/betanításra, viszont akkor már nagyjából biztos lehetsz abban, hogy azt sikerrel fogják venni és elég jó esélyel nem kidobott pénz lesz.

A .NET verzioi ennyire fontosak? Nem hasznalom, mostanaban Python kodot irtam legtobbet, de nem tudnam megmondani, foleg, hogy a telefonomon, desktop gepemen, laptopomon (Ubi es W10) kulonbozo verziok vannak. Talan a Termux tartja a legfrissebben. Odaig oke, hogy 3-as, de utana?

Az nem jo megoldas, hogy kiadtok egy "hazi feladatot", es utana azt interjun megbeszelitek? (+1-2 modositast kertek tole helyben, hogy tenyleg atlatja-e, ebbol kiderul, hogy o irta-e)

Linuxon .NET-eztek? Vagy az minek? (A C#+MSSQL gondolom wint jelent)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A .NET verzioi ennyire fontosak? - fentebb valaszoltam; nem fontos, de csomo ember ugy esik be hozzank, hogy az egyetem ota nem kepezte onmagat / ceg elhanyagolta a kepzest; es most a covid utani nagy ujraindulasban nem lesz arra idonk, hogy minden egyes dolgot megtanitsunk neki, amit onszantabol lusta volt megtanulni korabban.

Az nem jo megoldas, hogy kiadtok egy "hazi feladatot", es utana azt interjun megbeszelitek? - relativ szeles nagy stacken dolgozunk, frontbol {angularjs/react/aspx/csak jquery/php, mint minden nagyvallalat, de titkoljuk}, backendbol {asp.net web api / .net core}, van egy raklap tsql; igy vagy egy-ket dologra teszteljuk le, vagy 2 napig irhatja szegeny a tesztet.. es tovabbra sem tudjuk, hogy latott-e linuxot vagy iis managert.

Linuxon .NET-eztek? Vagy az minek? - Oceanjaro hajokat uzemelteto ceg, minden kabinban 1-1 androidos Set-Top Box, amik 1-1 centos 6 szerverrel kommunikalnak media streaming miatt; emellett pedig ezek a set-top boxok interaktiv tv modjara mutatnak egy angularjs-es, taviranyitoval iranyithato appot, ami egyfelol mintegy "hazi netflix", masfelol ettermi foglalasok-utvonal-kirandulasszervezo-mittudomen egyeb kutyafaszara valo app. Mivel rank van delegalva az is, hogy a hajon levo broadcast manager feladatat segitsuk, amikor az uj filmeket-tv sorikat bemasolja a rendszerbe, ezert az ezzel jaro dolgokhoz is neha-neha hozza kell nyulni. O, meg van raspberry is, arra is van irva egy program pythonban, azt is buzeralni kell neha-neha. Mindentudo kis minionok vagyunk, bar eppen ezt probalnank majd kiszervezni lassan egy uj pozicioba.

Ha a C# többszörös öröklődéses kérdés után megkérdezi az inerjúztató hogy mire való a css position, akkor arra volna a válaszom, hogy "kipozícionáljam magam az irodádból".

Hát mivel ezt a kérdéssort legalább 70%ban én is meg tudtam válaszolni, ezért szerintem ez gyenge. :)

Kérjetek be github repo-t, hogy csinál-e bármi értelmes dolgot v. olyat amit ki mer rakni public-ba.

Nyugodtan kaphat szóban megoldható logikai feladatokat, algoritmusokat, ismer-e nyelvi finomságokat, trükköket, best practice-eket. Optimalizáljon minta kódot (nézzen át 2 perc alatt vmi egyszerűbb kódot és találja meg benne a lehetőséget).

Mondom, ezek alapján a kérdések alapján még engem is majdnem felvennétek :D

Ezt a github repos dolgot sose ertettem. Van nekem is, de par befejezetlen szemeten kivul nem sok dolog van. Ertelmes dologhoz ido kell, az meg ha dolgozol es csaladod is van, nem biztos hogy egy open dolog egyengetesevel toltod, ceges kodokat / masnak szant kodokat meg nem raksz fel

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Én sem ertettem sokáig ezt a dolgot, de kipróbáltam, lett digitalis nyomom. Es tenyleg szamit. Melo mellett vannak hobbi projektjeid, pláne ha hiszel egy kicsit az opensource-ban.. már van egy projekt, amit meg tudsz mutatni. Vagy munkád miatt egy lib-et hasznalsz, amiben van valami hiba/feature, ami miatt fork-olod, modositod, esetleg pullreq-et is csinalsz. Már latszik hogy ki vagy digitalisan.

A mai fiatalok toljak, a csaladosoknak ertelemszeruen nehezebb. Nekem is 1.5 evbe telt. Ez az elet inflacioja. 

+1

Egyetemistaként, amikor van rá ideje az embernek, kezdőknél (ahol esetleg elvárható az extra belefeccölt energia) hasznos lehet nagyon, ott látom a piaci értékét.

Ha alkalmazás fejlesztőt veszel fel, akkor a (közelmúltban) egyengetett random opensource projektek nem feltétlenül festenek pozitív képet. Vagy a munkaidejéből csíp le hozzájuk rendszeresen a kedves jelölt, vagy nincs semmi magánélete. Előbbi értelemszerű, utóbbi lehet - munkaadói szemszögből - pozitív, de azért tud változatos problémák melegágya lenni.

Jok a kerdesek beugronak. Aki viszont fullstack, azaz ennyi minddnhez ert, az melyebben is erti a dolgokat. Ha pedig nem, akkor felesleges ennyi mindenhez erteni. 

Par emelt szintu beszelgetos kerdes. Melyik verziotol valtja ki a newtonsoft-ot beepitett json kezelo? Mekkora az ures alpine docker kontener es mi a csomagkezelo neve? Melyik adatbazisban van konkurrens index keszites? Melyik db rendszerben nem lehet triggerrel önnön tablat modositani? Melyik adstbaziskezelo portja a 1433 es miert nem mindig az? 

Imho ezek ugyanazért rossz kérdések, amit fentebb is kommenteltem. A legtöbb túl lexikális, példa:

Melyik verziotol valtja ki a newtonsoft-ot beepitett json kezelo?

Elképzelésem sincs, pedig főleg .NET-tel dolgozunk, rengeteg json-feldolgozással. Kigúgliztam, 4.7.2. Utánaolvastam. Állítólag a Newtonsoft 250%-kal gyorsabb, mint a natív. Akkor a válaszom: még nincs olyan verzió, amiben a natív serializer a (mi projektünkben) kiválthatná a Newtonsoftot. Illetve ez csak tipp, de valszeg a Newtonsoft-féle libet többen használják, mint a beépítettet, ami nem feltétlenül baj.

Pont erre gondoltam, hogy eldontendo kerdesek helyett valami szakmai beszelgetes alakulna ki.

Es igen, a kerdeseim leher tul gyakorlatiasak. Elvarnak sok lexikalis tudast, ds meg tobb gyakorlati tapasztaltot, amelybol holnap penze lesz a cegnek. (Nem jo, nem azonosulnek vele, de csinalom) 

most db szakembert keresel vagy full stack fejlesztot?

az ures alpine kontener mereterol fingom sincs, pedig surun kontenerezek, az 1433-at meg kellett gugliznom (eletemben nem hasznaltam meg SQL Servert), a konkurrens index legyen az uzemeltetes dolga, es meg sorolhatnam.

szar kerdesek.

full stack developert, nyilvan.

Ezeket meg tudnia kell egy ilyennek. Ez meg sehol sincs a tokomtudja reszletektol, hogy pl. lehet-e jsonb-be compound gist indexet rakni?

De egy modern document store alapu, neadj' isten, clusterelt DB is alapveto lenne, es akkor arrol, hogy ugyanezt 100% cloud-ban futtatva, cloud native DB-kkel is kell tudni.

 

Persze ennek meg is lehet, sot, kell kerni az arat.

szerintem nem vagy kepben, mi az a full stack developer. En mar lattam elesben, es igen, otthon van frontendben es backendben is.

Nem konfigol neked zfs-t, az system engineering. De egy docker containert ossze tud rakni, igen.

Es igen, nem olcso, es nincs sok (marmint aki tenyleg full stack, nem csak CV-n), de van es hasznos.

Attol, hogy ossze tud rakni dev kornyezetebe egy docker containert (ami mielott live-ba kerul, azert nezzen mar ra egy devops), vagy "megoldja maskepp maganak" a dev kornyezetet, meg nem kell tudnia fejbol, hogy az alpine alapimage mekkora (eleg ha arra ra lehet vezetni, hogy miert azt hasznaljak nehol, bonusz, ha mar magatol tudja is, de leginkabb szerencses veletlen).

Ahogy azt se kell fejbol tudnia, hogy melyik db engine melyik verzional tart es hanyas portot hasznal a default configon. Es eredetileg dotnetlinux kerdeseibe kotottunk bele, amik errol szoltak.

Ettol meg elvarhato a full stack developertol, hogy a local copy-jat o rakja ossze az elso napjan. De pont ezekbe a reszletekbe nincs ertelme belekerdezni az interjun.

Megkovetem magam. A kerdeseim mas miatt, de ugyanolyan rosszak mint a kerdesfelveto kerdesei. De ha szintfelmeresrol beszelunk, en ilyen kerdessekel ugrasztanam ki a tudast a bokorbol. Nem kell tudnia mindent (mai altalanos iskolaban az idegen nyelvet ugy osztalyozzak hogy 50%-tol kettes), miert ne kehetne gondolatebreszto egy kerdes, kezdjunk el beszelgetni rola. Legalabb kiugrik az hogy a jelentkezo miert nem tartja fontosnak az alpine meretet. Es persze az is egy valasz, hogy: nem tudom mekkora, asszem az az egyik legkisebb es nincs benne bash csak sh.

Es mar el is kezdtunk beszelgetni. 

En amugy masik iranybol kozelitenem meg ezt: mik azok az uj feature-ok, amiket mostanaban kezdett el hasznalni, es miert. Mi a legnagyobb problemajja egy adott nyelvvel/rendszerrel, mik azok a hibak, amikbe belefutott, es erdekesek voltak/megmaradt valami miatt. Es ezt mondjuk minden teruletrol. Ezekbol lehet jo beszelgetest inditani.

>Persze ennek meg is lehet, sot, kell kerni az arat.
Ott, ahol a főnökség leszavazta a döglött keretrendszerről az újabbra migrálást, mert "tul sok erofeszites lenne mindent letesztelni"?
Meglepne, mivel a "rendesen megkért" árból kijönne simán 5 tesztelő full munkaidős bére...

Szerkesztve: 2021. 02. 12., p – 22:13

Ha már így belemész a többszörös öröklésbe "Mi a Diamond probléma?" amire a C# védett de a C++ nem. 

SQL-nél a táblák összekapcsolása kérdés után "Mit jelentenek a következők: Full (outher) Join, Inner Join, Left Join, Right Join és mi a különbség közöttük?

0. kérdésnek kérnék egy Fizz-Buzz-t tetszőleges programnyelven. 

Hogyan kernel be egy fizzbuzzt, zoomos allasinterjun?

Ez egy komoly kerdes, mert az elmult 8+ honapban zoom-teams-webex-gotomeeting-fasztudja webkonf appon interjuztattunk, hogyan kerjek a versenyzotol be egy fizzbuzzt? Tavol van; nem latom, hogy nincs-e egy masik ablak megnyitva neki a zoom mellett, ahol a fizzbuzz implementaciokbol keres egyet, amit elso olvasatra is majdnemhogy megert.

Szoval a csetbe barmilyen megoldas mehet, szoban meg nehez leellenorizni, hogy forban szintaktikailag-szemantikailag helyes kondiciot es ciklusleptetest mond, meg hogy hogyan zarojelezi a kondicio blokkokat..

Vagy adjunk neki egy online shared word dokumentumot, es nezzuk, hogy milyen ritmusban, milyen sebesseggel potyog?

Utolso alkalommal amikor fizzbuzzt kerdeztek tolem, az pont az volt, hogy "pszeudo kod" alapon szoban mondjam el mire kell figyelni ilyen tipusu problemaknal. Segito jelleggel megirhattad a sajat kedvenc nyelveden ha nem ment szoban felvazolas.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A HackerRank.com kábé erre van kitalálva.

Most, januárban kezdtem egy új munkahelyen. Októberben volt az első kapcsolatfelvétel, és a nagyjából öt alkalmas táv-inkvizíció során az egyik megmérettetés egy privát feladatlista megoldása volt. Annyi infót kaptam, hogy az összes feladatra 90 percem lesz, és ha megszakadna a netkapcsolat, akkor annyi volt, úgy jártam. Azt se tudtam, hány feladat lesz összesen. Az első egyébként épp egy fizzbuzz volt, aztán onnan kezdődtek a komplikációk. :)

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy belépésnél megkapja a pályázó a feladatot, és kedvére pötyöghet egy böngészős szerkesztőablakban, ami alapfokú kódkiegészítést és forrás-színezést nyújt. Bármikor lefuttathatók a feladathoz tartozó automatizált tesztek, és ezek eredménye alapján kell teljesíteni.

Kissé persze stresszes ez, mert nyilván épp ilyenkor lehet áramszünet, vagy persze az ember agya viccből leblokkol. Nálam az utóbbi meg is történt, de sikerült újraindítani magam, így bőven a határidő előtt be tudtam adni minden megoldást, és a többi már történelem.

Úgy tudom, a hackerrank visszajátszhatóvá teszi a szerkesztőablak változásait az elbírálók számára, tehát a direkt copy-paste-elést azért ki lehet szúrni, ahogy azt is, hogy egypár bevörösödő teszt után hosszú percekig nem történik semmi (a káromkodást nem rögzítik, nincs hang- vagy videofelvétel), majd egyszer csak -- a megvilágosodás után -- megjavul a kód és szép zölddé válik minden.

Persze ez csak egy előszűrés volt, és később ugyanezen a hackerrankes felületen két -- most már kolléga -- felügyelete és irányítása alatt kellett általuk megadott kódolási feladatokat megoldanom és magyaráznom.

Én is inkább feladatokat adnék. 2-3 kérdés nyelvenként nem mond nagyjából semmit. Amúgy biztos hogy AngularJS-re kerestek embert? Az Angular 11 nekem sokkal jobban bejön. :-)

mi angularjs-tudasert fizetjuk a szamlaidat

A munkámért fizettek (nem a jelenlétért) és ez rendben is van. De a számláimat én fizetem - feltételezve, hogy itt nem céges telefonszámláról van szó vagy hasonló. Nem ti tesztek szívességet és nem is én, egy kölcsönösen előnyös helyzetet teremtünk cég-alkalmazott viszonyban jobb esetben. Bocs, ha esetleg félreértettem...

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Igen, volt egy ilyen érzésem, hogy nem feltétlenül negatív értelemben használtad, de jobb ezt tisztázni. Mondott már nekem is hasonlót főnököm, és én is neki vissza, de ott teljesen egyértelmű volt a szituáció, mindkét fél nagyon jól tudta, hogy a másik hogyan érti.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Az a rossz hirem, hogy szar a munka, amit csinaltok. It's OK, viszont fogadjatok el, hogy a legjobb jeloltetek, aki hajlando lesz hozzatok szerzodni az egy olyan srac lesz, aki picit mindenrol mar hallott legalabb, sokminden erdekli, mivel meg a palyaja elejen van, ezert par evet hajlando lehuzni egy ilyen helyen, mielott elkezd specializalodni. Ha talaltok egy ilyen embert, aki nem seggarc, akkor vegyetek fel, halas lesz erte es odateszi magat.

NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

 Div középre igazítás jó kérdés :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2021. 02. 13., szo – 18:10

Nálunk (linux devops terület) a következő feladat volt az egyik jó indikátor.

Volt (van) egy rövid bash script, az egész nincs egy A4 -es oldal kinyomtatva.

Delikvens megkapja, a kérdésünk az, hogy mit csinál ez, szerinte mire való, hol mire gondolt a költő,
miért gondolta azt, és a költő hol tévedett ha tévedett valahol, és mit javítana ezen a scripten?

A kód nem példakód, hanem valódi, még egy-két komment is van benne, és tényleg ilyennel fog
nálunk találkozni, ha felvesszük. Nem árt, ha tudjuk, hogy megérti-e azt amit írunk. Volt a scriptben
egy potenciális hibalehetőség is, (if [ $? -eq 0 ]; then ...) aminél volt aki megjegyezte, hogy ha valaki
betesz elé egy másik parancsot, mondjuk egy echo akármit, akkor ez úgy eltörik, hogy csak na, és
volt aki nem ismerte fel a taposóaknát.

Ja, lényeges, hogy ott azt kértük a jelölttől, hogy hangosan gondolkozzon, és ha kérdése van tegye
fel nyugodtan, elvégre mi is szoktunk egymástól kérdezni, nincs azzal baj, nem elvárás, hogy minden
szirszart tudjon, a lényeg, hogy értse meg, lássa át az egészet.

Volt aki így végig nézte a scriptet és értelmezte, látszott rajta, hogy rutinos, és volt aki leakadt egy
dolognál és képtelen volt elengedni és átlépni, és volt olyan is, aki belezavarodott a dologba, azt
sem tudva, hogy hogy kezdje. A legtöbben szépen elkezdték sorról sorra, és mondták, hogy mi mit
csinál, aztán ahogy ráéreztek,egyre nagyobb blokkról mondták meg, hogy az valószínűleg mit fog
csinálni, és hogy ezt hogyan szokás, meg mit lehetne máshogyan, például gyorsabban.
A kód amúgy nagyjából két egymásba ágyazott ciklus, file olvasást és SSH kapcsolt kiépítést végzett,
némi hibakezelés és logolás mellett, szóval nem volt túl bonyolult. 

De nagyon sokat elárult a jelentkezőről az, hogy hogyan állt neki egy tök ismeretlen dolog felfedezésének.

És a jelentkezőket is inspirálta, hogy "rejtvényt fejthettek". Az sem hátrány, hogy így máris tudják ők
maguk is, hogy milyen kaliberű cég vagyunk, milyen dolgokat csinálunk, mivel fognak nálunk találkozni.

Én egy ilyen feladatot javaslok, mert ezen keresztül nem lexikális tudást mérsz, hanem gondolkodásmódot.

Elmeletileg igazad van, sot, egy autista zseni eseteben is kifejezetten rossz ez a modszer.

Gyakorlatilag viszont tobb az atlagos, vagy csak enyhen introvertalt ember, aki kepes elmondani azt amit akar. Ez egy scrum reggeli standupon is elvaras, sot, code review eseteben is szukseges, hogy az ember megnyilvanuljon.

A jo kommunikacio mindenkeppen elony, es ez ezt is meri. Ha valaki maganyos farkasokat keres, akkor persze nem jo.

Csak azt mondom, hogy vegye figyelembe ezt a szempontot is.

Ha csak es kizarolag ez alapjan meri le a tudasat az emberkenek, akkor elegge felreviheti a processzt. Lehet, h az emberke tok franko, de szerepelni eppen szarul tud egy olyan kozegben, amikor a sok ismeretlen, vallato "kocsog" ot bamulja.

Voltam sok interjun es kesobb szupernak bizonyulo szakemberekek izgultak vegig ennel lazabb kozegben interjut es olyanok, akik semmit nem tudtak, frankon eladtak magukat.

 

Egynek jo, de ne ragadjon le egy ilyen modszernel, melle raknek 1-2 masik modjat is, ahogy kideritenem, h milyen kepessegei vannak a figuranak.

Ha valaki maganyos farkasokat keres, akkor persze nem jo.

Szóval neked a farkas meg a vérfarkas már nem is jó, csak a "fajtiszta" ember? Na, ez az igazi rasszizmus. :D  (Egyébként ha a dályverziti nem csak divatbaromság lenne, hanem komolyan is vennénk, akkor magányos farkasoknak is lenének kvóták, meg külön emberek segítenének kiszedni belőlük az ötleteiket. #wolfpride #wolflivesmatter :P)

Neked pl. nehezen megy nem nagykepunek lenni. Idegesiti az embertarsaid jelentos reszet a stilusod, ami egy komoly kockazat egy felveteli soran. Lehetsz ettol meg szuper szakember a magad teruleten, de a felveteliztetonek szamolni kell azzal is, be tudsz-e illeszkedni a csapatba es a cegbe.

Ha nem gondolkozol szelsosegekben, akkor merlegeled az elonyoket es a hatranyokat, majd az alapjan dontesz.

Most amirol beszeltek viszont az, mintha a te esetedben alap felteves lenne, hogy ha nagykepu, akkor veto.

 

Ha egy kicsit kockasabban akarnam leirni, azzal is lehetne peldalozni, h nem mind1, h a kommunikacios kepessegei (es itt van tobb is, minthogy elo tudja adni magat a szinpadon v. elo tudja adni magat egy code review-n) a 0-10 skalan hol helyezkednek el.

Ezt így azért nem jelenteném ki. Volt nem egy junior/medior((?) == dev) kolléga akikkel foglalkoztam, mentoráltam, és pont az volt a bajuk, hogy nem mertek beszélni, megszólalni, téveszteni, hibázni (nekem is probléma volt ez egy jó ideig).

Miután elmagyaráztam nekik, hogy az esetek felében fogalmam sincs miről beszélek nem kell tökéletesnek lenni, hiszen csapat munka van, de legyen elég önbizalma ahhoz, hogy merjen kijavítva lenni. Pár hónap pairing után általában rájönnek, hogy az idő nagy részében az ember kérdezősködik, információt szerez, és csak a maradék idő a konkrét kódolás.

Ahogy ezt megértették, semmi gond a teljesítményükkel.

Volt (van) egy rövid bash script...

No, itt hagytam abba az IT Megmérettetést is! Ott is - állítólag - valódi scriptekről kellett eldönteni mit csinálnak, vagy egyes esetekben mi lesz az eredmény. Akik ezeket írták, mindkét kezük eltörése után repültek volna kifelé a legmagasabb emeleti ablakon keresztül. Már ha éles rendszerbe ilyet művelnek. Humánusabb megoldás tanítani őket, vagy először egy szempontrendszert adni a munkához.

Valós helyzetben inkább megkérdeztem volna a feladatot és megírom áttekinthető és biztonságos módon.

egy potenciális hibalehetőség is, (if [ $? -eq 0 ]; then ...) aminél volt aki megjegyezte, hogy ha valaki
betesz elé egy másik parancsot, mondjuk egy echo akármit

Erről rögtön a Biblia kódja jutott eszembe. ;) Mi az, hogy "valaki betesz elé egy parancsot"?! Ha tetszőleges három betűt átírok a kódban, akár mákosrétes is lehet belőle! :-D

Belátom, roppant nehéz felmérni valakinek a képességeit és ehhez feladatot kitalálni. De ilyen célra egy jól-rosszul megírt scriptet Rorschach-tesztként alkalmazni érdekes gondolat. ;)

 

A script, vagy bármely másik programnyelv nem azt jelenti, hogy csak primitíven lehet használni. ;)

Command
if [ $? -eq 0 ]; then ...
==
if Command; then

A második esetben nem lehet beszúrni semmit. (Biztosan akad olyan, akinek ez új. ;))

Kicsit komplexebb megvalósítás (az IZÉ, ECET és Józsi "anonimizálás"):

case $IZÉ in
     ECET)
         ExitCode $(SetParam ppid $BASHPID ;$LIMIT_SPEED $CMDSSH -p ${RPORT:-22} ${RLOGIN:-Józsi}@$RHOST "/bin/tar -cz -b 1 -C $(GetParam base.path $FPROP) -T - -f -" < $FCOPY >$FTAR 2>$REASON ;echo $?)
         SetParam ppid delete
         ;;
...
...
case $(ExitCode) in
    0)
...
...
 

Ez egy olyan eset, amikor  $? étékére sokkal később van csak szükség és/vagy máshol is kíváncsiak vagyunk az értékére.

A rejtélyes ExitCode:

ExitCode()
{
    if [ $# -eq 0 ]
    then
        GetParam $EXITCODE
    else
        SetParam $EXITCODE $1
    fi
}

Vajon milyen eredményt érnék el állásinterjún? :-D (devops, blabla)

Ebben a threadben: Nem veszünk tudomást, hogy mindenki a stackoverflowról programoz.

Oké.

GPLv3-as hozzászólás.

Én nem szeretek lexikális tudást tesztelni. Az, hogy valaki be tud magolni valamit, vagy olyan jó a memóriája, hogy fel tudja mondani a könyvet, az nem az, amit a jövendő munkatársban keresek.

Azt szeretném, ha gondolkodni tudna, ha problémákat meg tudna oldani, stb. Ezért olyan dolgokat kérdezek, amik ezeket a területeket érintik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Én a whiteboardos kódolós feladatokat nem szeretem. Inkább van egy kb 20 soros osztály, amiben hibát kell keresni. Van benne szintaktikai hiba, szemantikai, multithreading hiba, stb. Ritka, hogy valaki mindet megtalálja, de az, hogy miket talál meg és milyen folyamat során, abból sok minden leszűrhető. Közben ugye hangosan gondolkodik... ez nagyon bevált.

Ezen túl persze agilis módszerek, SOLID, concurrency, security, design pattern, REST, ACID témákat szoktam többnyire, de persze nem kizárólagosan érinteni.

Frontend témakör nem a területem, de websocketre utaló kérdés, responsive, mobile first design, stb. kérdéseket szoktunk ellőni. A "hogy oldanád meg..." típusú kérdésekből leszűrhető, milyen módszereket és konkrét megoldásokat ismer az illető.

Szerkesztve: 2021. 02. 15., h – 11:53

En elegge mas iskolat kepviselek. Csak nyitott kerdeseket teszek fel, ahol az alany feltarja, hogy milyen szinten jar adott technologiaval. Ugyanarra a kerdesre teljesen mas szinten valaszol egy junior vagy egy senior. Ilyen kerdeseket teszek fel, Kedvenc XY technologiaban mi az egy dolog, amit megvaltoztatnal? Vagy melyik featuret varod legjobban XY technologiaban? Miert ajanlod XY cuccot, miert erdemes megtanulni? Milyen elosztott rendszerekkel kapcsolatos szivalsokat ismersz vagy tapasztaltal? Es ha valami erdekel jobban, akkor az o valasz alapjan meg bele lehet menni, de a lenyeg, hogy o hozza a sajat temajat/szintjet. Az iranyiotott beszelgetessel is ovatosan kell, metr nagyon felre tud menni. Olyan is van, pl nem tud erdemben valaszolni, akkor siman raszanom a par percet, es akkor elmagyarazom, es ettol ilyen beszelgetes lesz kikerdezes helyett.

Szoval a direkt kerdesek helyett beszeltetem, es kozben probalom felmerni hol tart, es ami meg fontosabb hova tudnank eljutni vele. Nekem a direkt kerdesekkel az a bajom, hogy sokszor igen, nem, 12 tipusu valaszok jonnek ki. A jeloltnek elegge vizsgaztatas erzese van, ami nem mindenkibol hozza ki a maximumot (hiszen a melo kozben sem vizsgaztatni fogjuk, hanem egyutt akarunk vele dolgozni). Ha pont nem talalkozott a kerdeses dologgal nem fog tudni valaszolni, mikozben lehet 12 masik teruleten meg penge, csak epp azt nem tudja.

Szerkesztve: 2021. 02. 15., h – 16:22

Jó kérdés. Pontosan kit kerestek, generalistát vagy specialistát? Utóbbihoz külön-külön jó lehet. A generalistához szerintem nem, ugyanis annyira bonyolult minden, hogy az út a lényeg ill. az, hogy a Stackoverflow-n vagy Githubon megtalálja-e az ember a megoldást vagy a megoldáshoz vezető utat. Én valami hasonlót csinálnék: C#: szűz gépre telepítsen VS Code-ot a kedvenc addonjaival és valamilyen C# kódot szedjen le a Githubtól, fordítsa le ill. valamit módosítani kelljen benne. CSS & JS: az előbbi feladat (VS Code-ig) csak Ubuntun vagy OSX-en de most egy egyszerű next.js appot kéne csinálni Antd-vel és ott középre tenni a dátum widgetet. DB: valamit FirebirdSQL-ben lekérdezni DBeaverrel :), Linux: Azure felhőben Terraformmal gép telepítés és Ansible-el valamit automatizálni pl. SSH kulcsok vagy egy SNMP szerver install. +1 Hello World script https://github.com/kvz/bash3boilerplate segítségével. +2: A next.js production appot Ansible-el Dockerbe telepítse az Azure gépre. És természetesen mindent lehet használni ami fent van az Interneten.

DB == SQL? ez azert igy anno 2021-ben eros gyomros volt.

nem kezdenek uj projektet sql-re epitve.

akkor meg minek legyen interjun? SQL tudas tulnyomo reszet ugy cakkunpakk kidobhatod egy document store eseten.

Es igen, egy mongo query -nek meg mindig tobb ertelme van, meg pl. hogyan modellezel document store-ban, meg pl. hogyan csinalsz optimistic locking-ot.

"nem kezdenek uj projektet sql-re epitve"

De orulok, hogy nem kell dolgoznom veled.

A sok ev full stack tapasztalatod osszeszedse kozben felfoghattad volna, hogy attol, hogy nem fully relational egy db engine, meg sok esetben ugyanugy az SQL marad a leglogikusabb es legkarbantarhatobb nyelv hozza - amihez raadasul szakembert is talalsz a munkaeropiacon, nem felautistakat kell megtartanod a csapatban.

A NoSQL nev hulyeseg volt mindigis ahogy van, mert nem az SQL nyelvvel volt a baj, hanem az RDBMS-ek "relational" resze miatt beerkezo limitaciokkal, amikrol lemondva mas DBMS-ekben ossze lehet gyorsabb dolgokat hozni bizonyos esetekre, de sokuk kesobb megoldottak, hogy a nemrelacios adatbazisuk vegul SQL nyelven is query-zheto volt. Mert igeny volt ra. Jogos igeny.

"egy mongo query -nek meg mindig tobb ertelme van"

Olyan sok ertelme van, hogy 3 projektrol is tudok ket kulon cegnel, ahol performance okok miatt dobtak, mert meg egy hagyomanyos RDBMS-nel is lassabb volt. Mas db engine-en meg el is felejtheted, hogy "megtanultal mongot query-zni".

Legalabb egy graph db engine-t mondtal volna (pl. neo4j), ott talan ertelme is van a nemsql nyelven kerdezesnek.

A DocumentStore kb. olyan, mint OOP-ben a mindent tudó domain object: igen, mindent tud, de lehet, hogy ez a field néha null, az int helyett Stringet tartalmaz, de legalább nem kellett gondolkodni/tervezni/migrálni. Hányjunk mindent össze egy helyre, francnak kell normalizálás, "jóvanazúgy".

Igen, ebbe az iranyba megy a vilag. Kevesbe tudjuk hogy mi mindent is fofunk tarolni az adatbazisban. Kecsegteto a szabadsag, de sok helyen - az en latokoromben, regimodi vagyok - elkepzelhetetlen egy olyan db, amiben nincs foreign key on delete cascade es azon egy trigger. De illik nyitottnak lenni a vilagra. Okosok azt mondjak nem is egy adatbazisa van egy alkalmazasnak: rdbms az uzleti adatoknak, egy mongo a tagelheto doskiknak, egy redis a perzisztens cachenek es egy elastic a keresesnek. Extrem esetben. Mindezt egy docker-compose felhuzza dev es prod oldalon egyarant. 

Tenyleg szeretnek tanulni. Milyen modszert javasolnal, azon kivul hogy egy dedikalt devops ad neked mindegyikbol egy instance-ot? Ugy gondolom ha minden emlitett dologra szukseg van, akkor az adott alkalmazassal egyutt ezek felepulhetnek oda igy egyszeruen. Az hogy nem hatekony az mas lapra tarzozik, de ettol meg nem joskapista, csak lehetne szebben is... (Minden Suzukisra azt mondod hogy joskapista? Nem, a suzukis ezt valasztotta, ez a jhatekony neki, ez eri meg. Meg akkor sem szolom le oket ha engem akadalyoznak. Most ugyanezt Suzukirol csereljuk le IT-ra.) 

- mi a kedvenc linux parancsod?

- pwd.

és van, aki még ennek is végigkérdezi a kapcsolóit.

Szerkesztve: 2021. 02. 16., k – 07:05

Én üzemeltetőt szoktam felvételeztetni, ott ilyeneket kérdezek első körben, ez jó linux-ra és win-re is. Egyik sem igényel lexikális tudást, viszont agyalni kell rajta.

- Honnan tudja a rendszer, hogy a ping akarmi.valami név milyen ip-címet takar? (névfeloldási sorrend, esetleg hol állítható)

- Hogyan tud elindulni valami a rendszerben "magától"? (ez trükkös, mer nem csak boot-ra érthető, és a "magától" sem igazán definiált, ha rákérdez, akkor konzolon/ablakban ember által indított script/program ami nem magától indul)

- A bejelentkezéskor, a megadott felhasználónév/jelszó hol van tárolva a rendszerben? (na ez is jó, mert nincs megadva a környezet, a local nyilván más mind pl az LDAP)

- Extrém lassú a gép amire belépsz, mit csinálsz?

- Hogyan öröklődnek a biztonsági beállítások? (almappa, fájlok)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Mai allasinterju gyongyszeme:

A CSS position kerdest feltettem neki, hogy beszelgessunk errol, mire valo, mik az ertekei, mit csinal.. o pedig valaszul "nem tudom, hadd guglizzam ki", majd egy pillanattal kesobb mar jottek is a kerdesemre a google-talalatbol kiszedett valaszok.

Pedig az elmult masfel evben sitebuilding freelancerkent dolgozott..

Ennek sok értelme nincs, normális munka közben is tud google-ön keresni bármire, mi haszna van neked, ha google nélkül is tudja egy konkrét CSS paraméter működését? (Amúgy manapság nem szokás kézzel css-t buzerálni, van egy css framework, és ha az jó, csak a megfelő classokat kell felpakolni a megfelelő tagekre, szóval simán elképzelhető, hogy mindennapi munkában nem találkozik ilyennel.)

Ne felejtsd el, hogy az interview kétirányú dolog, nem csak te teszteled az embert, hanem ő is tesztel titeket, hogy akar-e vajon ott dolgozni, ilyen kérdésekkel nem biztos, hogy meghozod a kedvét...

Ha valaki web frontendesként a "position" koncepciójával nincs tisztában, akkor azt sem tudja, mik a lehetőségei és milyen körülmények között kell ennek alkalmazására gondolni. Ez szuper-alapfok, és a legmenőbb framework sem segít, ha valaki nem tudja, mit keressen, hogyan gondolkodjon.

Szerkesztve: 2021. 02. 18., cs – 20:31

Ez most tobb interju? Mert nekem ez nem egy munkakornek, hanem egy fel IT reszlegnek tunik.

Mar csak a kubernetes, puppet, docker es a spring hianyzik az elvarasok kozul es teljes lenne a kep.

:shrug: ennyit fizetnek, en is keveslem a fizetest, de ebben a regioban ez a felsokozep fizetesi kategoria informatikaban.

 

heti 2-3 napot majd be kellene jonni az irodaba, amint belathato modon kezd rendezodni a koronavirus-helyzet, amit aprilis-majusra datal a nagyfonokseg. Monaco. Franciaul nem kell tudni, viszont angolul ugy, hogy a svajci partnerceg vezetojet is meg kell ertened a workshopon, meg a hajon dolgozo fulop-szigeteki broadcast managerrel is beszelni kell; es nemi elteres azert van a ket akcentus kozott.

erre szoktam mondani, hogy koltozni er! :) persze ha monaco volt a nagy cel v alom, akkor nyilvan ez nehezebben megoldhato. 

numbeoba bedobtam gyorsan moanco vs zurichet:

You would need around 12,722.29Fr. (11,736.38€) in Monaco to maintain the same standard of life that you can have with 7,600.00Fr. in Zurich (assuming you rent in both cities).

na, hat ha ez igaz (es miert ne higyjek a numbeonak), akkor az a 4000 az eleg alacsony eletszint, nem?

Nizza 17 km Monacotol, es 700-800 euro korul rendes lakasokat lehet berelni.

Olasz hatar 22 km Monacotol, es 5-600 euro korul lehet rendes lakasokat berelni.

Monacoban alig lehet amugy is lakast berelni, inkabb felvasaroljak az orosz/amerikai befektetok. Monacoba dolgozni jar az ember, a kornyek elhetobb, szorakozasilag-parkolasilag-lakhatasilag.

Munkahelyemtol 50 meterre van a tenger, marciustol oktoberig ott toltom a 2 oras sziesztamat.

 

Nem nagyon motival, hogy svajci legyek az osszes nyakatekert szabalyaival. Boldog vagyok itt.

Egyebkent fotelbol nem nehez megmondani, hogy ki hogy milyen rosszul el.

>de ebben a regioban ez a felsokozep fizetesi kategoria informatikaban.

Kétlem ez a kinti régióra vonatkozott volna. Svájcban él pár IT-s ismerős, ők legalábbis nem így keresnek.

Aztán persze lehet IT-ban Monaco ennyivel csóróbb hely, hogy ez ott felsőközép fizu már, konkrét infóm onnan nincs.

Monacoi regio = Monaco. Itt kettovel kevesebb adofajta van Franciaorszaghoz kepest, igy Monacotol mintegy 30 km-re levo Sophia-Antipolisban, ami mar Franciaorszag resze, ott ez a 3700-4000 euro helyett inkabb 2800-3100 korul mozog, netto.

Igen, svajc uu-aaa, en meg 5 ev alatt eljutottam oda, hogy tudjak venni lakast; furcsamod a Zurichben elo epamos haver, aki 10 ezer frank korul visz haza (es 2700-at fizet albira), neki sokkal meredekebb menet lenne lakast vennie.

 

De ugy erzem, hogy a topik teljesen kezd hijackelodni a penztarcam meregetesebe.

nem a te penztarcad meregetjuk, az a kerdes, hogy erdemes-e naponta 40kmt ingazni, esetleg cross-border lakni, adozassal foglalkoni, azert, hogy valaki egy cegnel mindenes lehessen.

 

en is svajcban lakom, a svajci lakasvasarlasrol mar bloggoltam, ha valakit erdekel, hogy mi merre. nem fura dolog az, erre jo dolog lakni, igy dragabbak az ingatlanok, ez termeszetes. a 2700es albi eleg olcso! :)

 

amit nem szabad elfelejteni hogy mindegy, hogy mennyi az annyi, az szamit, hogy a honap vegen mennyi marad. mert egy nyaralas, repjegy, laptop, telefon ugyanannyiba kerul mindenutt a vilagon kb. egy 5k-s nyaralasra konnyebben elmesz 10ks fizubol, mint 4ksbol, ennyi a mondanivalo.

Senkit nem érdekel a pénztárcád, bedobtál egy pongyolán definiált pozit meg hozzá a bérezést, az lett méregetve (számomra az sem volt feltétlen egyértelmű, hogy te hasonló poziban vagy-e ugyanennyi pénzért egyáltalán).

Abból kiindulva milyen hely Monaco, én naivan azt gondoltam, hogy svájcihoz közeli bérezés jár ottani melókért, de ezek szerint tévedtem. Nekem ennyiért biztosan nem érné meg egy ilyet bevállalni, de az a szép az életben, hogy különbözőek vagyunk, különböző igényekkel.

Mindenesetre köszi a válaszokat, ma is tanultam valamit.

Én ezt nem teljesen értem, havi bruttó 4000 eurot (~1,4M HUF) már Budapesten is meg lehet keresni. ( https://bluebird.hu/it-fizetesek/ )

2014-15 környékén néztem berlini munkákat, ott akkor fizettek 60-80k euro/évet. Nem értem hogyan találtok ennyiért képzett embert.

Szerkesztve: 2021. 08. 10., k – 05:23

Egy ismerősöm - igaz ő jelenleg a Google-nél dolgozik, cpp-ben kellett a táblán egy raytracer-t írnia 45 perc alatt. Sikerült neki, bár igaz, szerette kirakni bármely állapotból a rubik kockát kódban-hibakeresés-a-képernyőn közben. Na nyilván ő nem ennyit keres - csak arrafel hogy mik is vannak. DevOps munkakörre láttam már "Számodra mi a CD?" kérdést (amire volt aki azt mondta hogy "olyan mint egy Batmobil" - köszönjük), de olyat is láttam megkérdezni hogy hogyan írna meg egy szimpla fibonacci-t - sokféle módon lehet ugyebár megírni azt is és a Google-ezés igaz hogy működik, nem mindegy "mit copy-paste-el be", mivel kideríti azért a gyakorlatot amellett hogy bizonyára ismeri az algoritmust, már ha ugye. Szerintem nem komplett IT és DevOps tudás annak a felismerése hogy valami nem kapott IP címet, vagy épp hogy mivel létezik socket timeout talán a websocket és REST közötti különbséget leírhatja. Nyilván az, hogy a docker mára eléggé elavult és OCI konténerekben is lehet ansible playbook-ot futtatni - már célirányos - de nem DevOps tudás azért hogy ha össze tud vágni legalább egy containerfile-t vagy nem idegen hogy a gitlab-al a node-ban megírt dolgait konténerben is tudja tesztelni, adott esetben a Jenkins-en belül ismeri hogy egy multibranch pipeline-t hogy lehet scannelni hogy a saját branch-jében próbálja ki a kódját mielőtt felteszi merge request-be.

Persze ezek ötletek, nyilván mindenki maga válogat, szóval talán megismétlem magam, de ha többféle megoldás is lehetséges egy feladatra, amit ki lehet Google-ezni, sokatmondó lehet, hogy ha egy ilyen feladatnál megnézzük hogy milyen szempontokat vett figyelembe az adott idő alatt "ki-google-ező-jelentkező". ¯\_(ツ)_/¯

Legutóbb üzemeltetési állásra jelentkeztem, szóbeli interjún elém toltak egy papírt mindenféle munkafolyamattal, hogy számoljak kritikus utat. Ez még so-so, de aztán meg egy másikat, építőipari tevékenységekkel, hogy elemezzek költségeket meg várható megtérülést, stb. De biztos új székházat akarnak építtetni :D