okos emberek már régóta a nyomógombos telefonokat keresik

Azt akarják, hogy az amerikaiak minden percben megfigyeljék, hogy hol tartózkodnak és miről csevegnek ezeken az Iphone-okon? Vegyék meg, ha nem hallják, miről beszélek!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 02. 12., p – 16:10

Symbian óta tudjuk, hogy a nyomógombos telefonok is lehetnek okosítottak. 

Hihetetlen, hogy 2021-ben még mindig vannak emberek, akik szembe akarnak menni a technológiai fejlődéssel. Szerintem a butatelefonoknak is megvolt ugyan az előnye, 1) hosszabb akkuidő, 2) dedikált gombok, így ha csak telefonálásra és SMS-ezésre volt használva, gyorsabban lehetett rajta pötyögni. De minden más hátránya, meg mára már a butatelefonok is mind okosítva vannak, ergo 0 nyereség van azon, hogy valami butatelefon, sokszor nem csak szarabb, de drágább is. Max. nagyon idősek szoktak már csak ilyesmit keresni, akik túl ügyetlenek az érintőképernyőhöz, és nekik fontos, hogy ilyen hagyományos telefonbillentyűzet legyen rajta, meg egyszerű kijelző, amin a számok, nevek jól látszanak, de ezt a speciális piaci közönséget is csak 1-2 spéci gyártó szolgálja ki, pl. Doro, Alcatel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerintem a Мінскі трактарны завод is bármikor átállhat MTZ helyett butatelefonra..

Nyilván nem a nyomógombon múlik, de egyébként teljesen igaza van, valóban kémkednek az emberek után a telefonjaik. Sajnos nem lesz egyszerű dolga ezt a problémát megszüntetni. De legalább felismerte a problémát, már ezzel is sokkal előrébb van, mint a legtöbben. 

csak a nagy többség leszarja, azaz nem kezeli problémának

Mert a nagy többségnek nincs igénye szabadságra. Ha a kényelme megvan, akér gyámkodhatnak is fölötte, vígan megy a vágóhídra akár, ha ez a kényelem ára.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, egyet értek. Ez van jelenleg a nagy többségnél. 

Lépjünk egyet előre, kettőt hátra, így lassan eljutunk ismét oda,
hogy a saját életünket féltve, a biztonságunk megőrizve
a saját jogainkról mondunk le!

Nem félünk, hogy újra figyelnek bennünket,
elhisszük, hogy csak megvédenek minket,
a gonosztól, a mástól, aki kívülről és belülről is fenyegeti
áldott jó civilizált népünket!

Hatóságilag tilos! - Double Standard 

Tehát amit tudunk: mindenki tudja, hogy lehallgatják, és 99% leszarja. Lukasenko is tudja, és tenni is akar ellene, egyelőre felhívja a népe figyelmét a problémára, de talán tenni is fog valamit.

Ebből hogy jön ki az a következtetés, hogy Lukasenko nem okosabb az átlagnál? Szerinted az az okosabb, aki ignorálja a problémát?

De legalább felismerte a problémát, már ezzel is sokkal előrébb van, mint a legtöbben. 

Igazából erre reagáltam. Felhívja a népe figyelmét arra, amit a 99% (tőled kölcsönzött adat) amúgyis tud. Ebből hogy jön ki az a következtetés, hogy Lukasenka okosabb, mint az átlag? 

Orbán felhívta a figyelmünket erre a problémára? Merkel felhívja a népe figyelmét erre a problémára? Miközben már olyan botrány is volt, hogy esetleg őt is lehallgatták?

Belegondoltál már, hogy miért annyira rossz Lukasenko sajtója? Hogy miért írnak róla kizárólag rosszat? Tulajdonképpen milyen rossz fát tett a tűzre, mivel érdemelte ki?

Igen, ez baj. Mióta van már az elnevezés, hogy információs társadalomban élünk, legnagyobb érték az információ. Mégsincs az oktatás felkészítve arra, hogy tanítsa meg az embert eligazodni az információk között, tudjon véleményt formálni, döntést hozni önállóan. Tudjon egy dolgot több nézőpontból megvizsgálni, felismerni hogy minden változás valakinek jó, valakinek rossz. Tudjon kompromisszumot hozni. Stb. Nem érdeke senkinek a döntéshozók részéről, hogy az ember felnőjön értelmileg a jelenkori információs mennyiséghez. Mert így könnyű befolyásolni a tömeget. Elég egy rövid üzenet és eléri a tömegek tudatát. Orbán korrupt, Karácsony alkalmatlan, Soros gonosz, ez a termék jó, az szar. Nem kell érvelni, elég jó nagy felületen nyomni a semmit. 

Az hogy Lukasenka ezt mondta, az kevés. Ha az oktatási rendszerükbe beépítik, hogy képezzék az embereket eligazodni, értelmezni a jelenkori információs katyvaszt, az dicséretes. Ha inkább korlátozza a termékek elérését, vagy az elérhető információkat, szolgáltatásokat az baj, mert akkor ő sem csinál mást mint a többi, befolyást akar gyakorolni, döntést hozni az egyén helyett. Szerinted mit fog tenni? 

Jó nagy össze-visszaság vissszaolvasva, remélem átmegy mit akarok mondani. 

Szerintem nagyban megy a játék. Nem nagyon lesz más választása, mint korlátozni a nyugati befolyást. A "színes forradalmakat" eddig nem nagyon tudta megállítani senki, akire rendesen rászállt a "nyugati" titkosszolgálat. Ha van esze, akkor _mellette_ oktatni is fogja, hogy miért teszi. Nem könnyű feladat sajnos utólag ez már veszett fejsze nyele. 15 éve kellett volna elkezdeni, csak akkor még talán ő sem sejtette, annyira nem zseni, csak kicsit okosabb az átlagnál.

Lukasenka egy nulla, aki jókor volt jó helyen és görcsösen ragaszkodik a hatalmához, azt hiszem itt az eltérés a nézőpontunkban. Ha lesz náluk az oktatásban változás, akkor az az állami propaganda lesz, azaz ő akar dönteni az emberek helyett. Nem egy gondolatot kell elültetni az emberek fejében, az könnyű, _mindenki_ azt teszi. Meg kell tanítani az embereket gondolkodni és döntést hozni. Na ezt nem akrja _senki_, legfőképp az ilyen jókor voltam jó helyen nulla emberek, mint Lukasenka.

Nem hát, a többséget nem érdekli, hogy megfigyelik. Annyira nem, hogy még megfigyelni se kell, önként kitesznek minden infót, fotót, ismerősi hálózatot, kapcsolatrendszert, nyaralási és buliképeket a Facebookra. Teljesen önként, senki nem kényszeríti őket, senki nem házal az adataikkal, ők jelentetik meg nyíltan a publikum előtt. A butatelefon ezen egyébként annyit segítene, hogy arról nem lehet elvileg facebookozni, de akkor meg nyomnák táblagépről, laptopról, asztali PC-ről, amiről épp elérhető.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Bar nem reszletezte, de talan arra gondolt, hogy terjunk vissza oda amikor nem voltak ennyire elterjedtek a mobileszkozok: Nokia 3310 + otthon 1 db. asztali PC. Eredmeny joval kevesebb online ido, kevesebb megosztott tartalom, kevesebb lehallgathato informacio.

Szerintem amugy nem kell feltetlen lemondani az okostelefon nyujtotta elonyokrol. Gapps nelkuli LineageOS telefon + linuxos desktop PC mar egeszen jo kombo.

Miért, a nyomógombos telefonról nem lehet cellainfót lekérdezni? Ne vicceljünk már.

De, le lehet. Csak egy kicsit macerásabb cellainfókat kikérni egy magyar szolgáltatótól, háromszögelni, mint egy eleve amerikai fedőcégtől a pontos koordinákat állandóan ismerni. Ráadásul ez utóbbi esetben nem szükséges az sem, hogy a polgár szövetséges államban éljen. Nem szövetséges nem valószínű, hogy azzal foglalkozna, hogy az NSA-t naprakészen tájékoztassa polgárairól. Miért tenné?

És van még egy. Az okostelefonon nem csak a helykoordináta van meg, hanem az azok közelében lévő hotspotok, a netes szokások, lényegében minden az emberről, illetve a kamerák miatt az arckép, az ismerősök, partner, házastárs, minden.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt nevezik paranoiának. Azért, mert őt megfigyelik, még nem kellene általánosítani.

Ennek hatására megnéztem, milyen nem androidos, használható telefonokat lehet most venni. Mint kiderült, valóban lehet mérhető igény, mert egészen értelmes a választék. A legjobban ez a kettő tetszett a felhozatalból:

Mudita Pure

Light Phone II 

Ami nekem ezekből hiányzik az a címlista és a naptár szinkronizációja pl Nextclouddal. 

Csaba

Pedig anno a wap jó volt - ha olyasmire használták, amire való. Pár évvel később teljesen jó volt arra, hogy biztosítási szerződésnél díjrendezettséget illetve egyéb alap információkat lekérdezzen az üzleti hálózat - igaz, a wap szerver Netlock-os certje miatt volt egy-két csörte a W900-as wap-os csapattal - merthogy a Netlock CA certje nem volt benne a wap gw által elfogadott hiteles kibocsátói listában. (Ez valamikor 2002-2003 táján lehetett, mert frissen kijött P800-zal teszteltem, meg azon csináltam képernyőképeket a doksihoz - 2000-ben még egy Motorola Timeport-ot nyúztam, ha jól emlékszem.)

Koszi! Ez nagyon jo volt, tovabb is osztottam. A kedvencem belole:

Ha valamit megtanított minékünk a szép, új digitális élet, hát azt, hogy ha jósolgatni kezdesz, jó esélyed van arra, hogy két év múlva nagyon hülyének érezd magad.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nem találom soknak. Ezek dual sim-es, modern hálózatokat kezelni képes telefonok. Tud pl tetheringet, ha mégis Internetezni akarsz a laptopodról. Ízlésről persze nem vitatkozunk, de egy ilyen telefonnal pl egy céges találkozón pont úgy tudsz villantani megfelelő körökben, mint tíz éve egy iPhone-nal.

Csaba

Szerkesztve: 2021. 02. 14., v – 18:01

Ki figyel meg, és mivel? Tudtommal nem tudunk arról, hogy a google bármit is tudna a telefonon rólam, amit nem direkt mondok meg neki (képek, emailek, hely-adatok, kapcsolatok, mindent külön be kell kapcsolni, nem csak kikapcsolható, de opt-in mind). A manyeyeballs is átnézte az androidot. Vagy valamiről lemaradtam?