Dubai lámpák

Fórumok

hajbazernek sok szeretettel:

https://www.youtube.com/watch?v=klaJqofCsu4

A releváns BS a Philipstől:

https://www.mea.lighting.philips.com/consumer/dubai-lamp

A csatolt adatlap amúgy igen érdekes, vannak benne failure rate diagrammok különböző hőmérsékletekre megadva, ilyet én még (ilyen consumer vackoknál) nem láttam.

Érdekes koncepció, nyilván benne van, hogy Dubaiban a melegebb hőmérséklet miatt jobban hullottak az izzók, aztán ezt unták meg, bár gondolom klíma van a helyek 99%-ában.

Hozzászólások

De Hajbi a 200W-os izzolampakat szereti. Ez meg LED, amit utal. (amugy szerintem jol neznek ki ezek a sorbakapcsolt, regi stilusu mini LEDek, bar inkabb csak hangulatvilagitasra)

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Én is a Philips (nem-Dubai) LED fényforrásait használom, az SMD LED alapúaknak jó a fénye, de a COG (filament) LED alapúaknak nagyon rossz a színvisszaadása (pedig mindegyikre egyformán CRI 80+ van írva.) és csak 2700K-ra (meg, hidegfehérre, de az szóba sem jöhet) marketingelt van belőle - pedig, én szívesen vennék 3000K-sat.

Sógorm lovagolt mindig a színvisszadáson, de már nála is led minden a felújítás után. Neki anbloc a leddel volt baja.

(ja és villamosmérnők és épületvillamoságot, világítás rendszerket tervez)

Amúgy ha 3000K fénnyel besárgítod a környezett miért érdekes annyira a színvisszaadás?

Tudom, hogy a probléma más a színviszaadás esetén, nem teljes spektumban azonos erősségel sugároz a LED.

De miért hivatkozik valaki a színvisszadásra ha 3000K fénynél a kék zöldes, a piros narancsos a fehér meg sárgás?

 

Én ezért cseréltem a filamentet mert nem volt 4-4500K. De pl olvasóba jobb 3000K, háttérfénynek meg a leggyengébb 2700K.

Lehet hogy úgy hangzott, de nem a személyednek szántam. Az egész LED világítás rákfenéje a meghajtó elektronika, és egy akkora térfogatban nem tud elférni normális. Valóban nem 50, hanem 100 Hz-en vibrálnak ezek.

Egyszerűen el kell fogadni, hogy az E27-nek vége. Az izzóhoz volt tervezve, a LED-hez nem ideális. LED-et DC tápról kell hajtani, és a hűtését meg kell oldani a hosszú élettartam érdekében.

A LED szalagok nagyobb felületen osztják szét a fényt, ez sokkal kellemesebb hatást ad, mint az izzók pontszerű fénye, amit aztán mindenféle trükkel szűrünk, hogy ne lássuk (tejüveg, árnyékoló ernyő, indirekt fény, stb.)

vannak benne failure rate diagrammok különböző hőmérsékletekre megadva

Ilyenek nincsenek benne. ;)

Bár van benne több failure rate diagramm. Ezek inkább dizájnos lámpák vacak cri mellet. A hűtésük nem igazán fokozható.

Az egyetlen élettartam-hőmérséklet a LED MR16 3-50W típusra vonatkozik. Ez egy nem csicsás, hanem beépíthető és hűthető spot. A görbék a beépítés és hűtés tervezéséhez használhatók.

Szerkesztve: 2021. 01. 21., cs – 05:17

Deja-Vu feelingem van-e :) A youtube videó szépen szájbarágja a novumot.

Olyan jó lenne tudni az előzményét, ha már személyesen szólítasz meg valakit egy nyílt fórumon.
Mi történt? hajbazer tagadta az ilyen izzók létét? Szeretne 1 wattal megvilágítani egy stadion? Ez így annak, aki nem követte az előzményfórumot, a levegőben lóg ez.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓