UK ebay vám? áfa? mi van most?

Mi változott 2021. január 1-gyel angliai ebay vásárlásoknál? Rácsapnak vámot + áfát vagy maradt minden a régiben?  

Hozzászólások

Ugyanaz mint barmely masik 2nd & 3rd country dolog. vam+afa legalabbis ugye ez volt a lenyege a dec.31. 23 oranak...

Habar az erdekes, hogy brit cimre allitva meg mindig kell 20% afat fizetni a szokasos 0 szemben eun kivuli cimnel.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

+1, mintha EU-n kívüli ország lenne.

Én beleszaladtam abba, hogy december végén vettem két cuccot, az egyik december 30-án befutott a Global Shipping akármi központba, ahonnan december 31-én itteni idő szerint este fél tízkor küldtek egy levelet, hogy bocs, de nem tudjuk postázni, ha érdekel miért, kattints ide - oda kattintva meg a standard szöveg, hogy "elveszett/összetörtük/nemadhatjukrepülőre/...", aztán automatikusan visszafizették az árát (ill. fél órával később kaptam egy levelet, hogy örömmel értesítenek, hogy beérkezett a központi izéjükbe a csomagom - ugyanannak a csomagnak a másik tracking kódjával, mert valamiért kettőt kapott).

A másik a legutolsó tracking infó szerint már Hollandiában van, azt szépen az UK elhagyása előtt átviszgálták, hogy van-e benne aksi vagy bármilyen más nem exportálható/nem importálható cucc, raktak mellé vámnyilatkozatot, szóval esélyesen ott még a NAV képbekerülhet.

 

Ezektől függetlenül rendeltem két másik pár fontos cuccot (az egyik ~5, a másik 10 GBP postával együtt), mindkettőt később rendeltem, és már mindkettő ideért, semmi nem volt (valszeg a vám/áfa értékhatár/NAV ingerküszöb alatt voltak)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nekünk a dec 20-án rendelt csomagunk a kétünnep között pattant vissza "nondeliverable" címszóval. A zseton visszajött, a Paypales visszatérítést ők indították. Az a kisebbik baj, hogy mintha EU-n kívüli ország lenne, de valahogy ezt kezelniük kéne, nem dec 30-án derültek ki ezek. A részünkről maradunk EU-n belül minden privát (és nemprivát) vásárlásnál. Remek az ebay.de és vannak remek francia boltok is, meg dán, holland stb.

Az utolsó két hozzászóláshoz: amikor a franciák lezárták a határokat, akkor egy ideig semmi nem ment se ki, se be. A helyi postán is ki volt írva, hogy EU-ba se levelet se csomagot nem vesznek fel, mert nem tudják átdobni a csatorna másik oldalára.

Simán lehet, hogy a SzBlackY által írt csomag is ezért akadt el meg az andrej által írt csomag is.

Azóta már mennek a levelek is és a csomagok is, szóval esetleg érdemes lehet újra megpróbálni. Vám, áfa és egyéb költségek miatt nem pattannak vissza a most küldött és kapott csomagok, itt, Angliában, arról panaszkodnak a népek, hogy ugyan nincs vám, mégis a kapott csomag vámkezeléséért meg még 1-2 jogcímért olyan 6-8-10 fontokat simán ki kell fizetniük, mondjuk Németországból érkezett kis értékű csomag után.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nos, hogy konkrétabb legyen, UPS-nél az alábbi van (szerintem máshol is):
Amennyiben a termék nem esik a kivételek alá, akkor 
22EUR értékig semmi
22-150EUR között vámeljárás, ÁFA kötelezettség. Amennyiben az ÁFÁt gyorsított eljárásban az UPS-nek fizeted, akkor van vámügyintézési díj IS az Áfa felett.
Ha direkt a NAVnak fizeted, akkor lassabb az átfutási idő (talán plusz 2-3 munkanap) ellenben olcsóbb (nincs vámeljárási díj, csak ÁFA).
150EURtól van vámeljárási díj, terméktől függően van vámköltség és ÁFA is.
(azt hogy a szállítási díjjal együtt kell-e beférnie 150EUR alá vagy nem, passzolnám, de ha érdekes, ki tudom keresni a kapott dokumentációból)

Kivételek: olyan termék amelynek a származási országa igazoltan Egyesült Királyság - és a célország EU tagállam, akkor nincs vám, sem ÁFA.
Uez fordítva EU-ból (EUban gyártott termékre) -> UK.

 

Akkora volumenben jön, hogy nincs kapacitása a postának mindent lekezelni ezért kb. random emelnek ki cuccokat, főleg ami láthatóan értékesebb, nagyobb doboz. A futárok (főleg a DHL) meg maguk intézik a vámolást ők precizen levámolják németesen.

Amennyiben nem tudjak bizonyitani, hogy az adott evben levo vam es egyeb mentessegi keretedet kimeritetted, akkor nem kezdenek bele a processzbe, valamint a legutolso szabalyozas amit olvastam a vamosnak ranezesre engedelyezi a merlegelest, ami alapjan a 3000 forintot el nem ero osszeget "elengedik" es nem kell eljaras ala venni.

Gyakorlatban belefulladnanak a rengeteg apro kacatba, ha mindenre meg kellene allapitaniuk, valamint valoszinuleg tobb a koltsege az eljarasnak egy 3000 forintos valaminel, mint a bevetel lenne. Ez egy iranyvonal volt, hogy ne szopassanak senkit halal foloslegesen jo dragan, mert ha a paraszt felidegeli magat akkor vegen meg kimegy rallyzni az utcara.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

UK-ből nem tudom mi lesz, onnan vettem csomó szerver cumót jó áron magamnak. 

Legjobb beszerzési forrás volt.