[HK] A nagy kérdés: Kibelezte-e a halat az ősember?

Ami engem illet, nem panaszkodhatom az óévre. Bár divat szídni mert Covid meg minden, de ami engem illet ez nekem határozottan sikerév volt rengeteg szempontból! (Most nem sorolom fel mert csak untatnálak benneteket.)

Az év vége is kellemes nekem, megérkezett végre az ezévi utolsó húsadagom, jó nem mind amit rendeltem de nagyobbrészt, például egy adag polip (nem vicc!), meg többféle hal, például törpeharcsák. Utóbbiakból hármat azonnal megfőztem. Igenám, de ezek nem voltak „gyárilag” szétszedve, nekem kellett kibelezni őket. Szét is vágtam őket, de aztán gondolkodóba estem. Felmerült a Nagy Eldöntendő Kérdés: Vajon az ősemberek kibelezték-e egyáltalán a halakat, pláne a vízimajom-korszakban?!

Bevallom, én őszintén kételkedem ebben. Láttam majmokat a mangrovemocsárban halászni (igaz csak filmen) s azok biztony akár rákot akár halat kaptak el, eszükben se volt azt kibelezni hanem csak azonmód enni kezdték egészben...

Az is tudvalevő, számos afrikai törzsnél az elejtett állat BELE a legnagyobb csemege... jó, na, az nem hal. De akkor is bél...

Igaz az is viszont, hogy akadnak halak amiknek egyes részei mérgezőek. Na de ettől nem kell félnem mert az USA a hülye perek hazája, itt azt is ráírják a mosógépre hogy élőlények tisztítására nem alkalmas, és hogy ne bújjunk bele... ez nem vicc mert magam láttam! Ezek után teljesen kizárt hogy hivatalos forrásból olyan halat szerezzek be aminek BÁRMELY része is mérgező volna. Ha ilyesmi történik azonnal szarrá perelnék azt a céget, fizethetne milliárdos kártérítést és csődbe menne... Nyilván hozzájuthatok mérgező halhoz is, de csak speciális éttermekben ahol a teljes állatot kezembe se adják, hanem egy jól felkészült szakács készíti el...

És különben is a törpeharcsa elég közismert állat, sose hallottam róla hogy mérgező lenne.

Szóval, kinyitottam a halakat, és kiszedtem a belsejüket, de aztán úgy döntöttem én inkább mégis megfőzöm azon részeit is! Annyit tettem, hogy előbb kinyomtam a vastagbél tartalmát mert hát azért mégis, na...

Nos, az elkészült kaja nem is lett rossz, bár elismerem, egy icipicit azért kesernyés lett az íze. Nyilván mert lehetett benne némi epe, meg talán némi szerény mennyiségű hal-kaki is amit nem tudtam tökéletesen kinyomni a bélből... Szóval nem ez lett a kedvenc kajám, de azért igazán nem rossz, azt kell mondjam! Az egész sztorit nem is emiatt mesélem nektek, hanem mert MÁSNAP, amikor felébredtem, azt konstatáltam, hogy habár a kaja nagy része még megvan (három törpeharcsát még én se tudok bezabálni egyszerre...) szóval előző nap csak egy részét ettem meg, de ennek ellenére KICSATTANÓAN JÓL ÉRZEM MAGAMAT!

Korábban is ettem már halat, a Tilapia nevűt, az is jó hatással volt rám. De a Tilapia már „gyárilag” ki volt belezve, azaz abból a belső részeit nem ehettem meg... A törpeharcsából azonban IGEN...

És erősen hiszem ez az oka annak hogy olyan jól szolgált az egészségem javára!

Ez a „nose-to-tail” carnivore diéta lehet hogy gusztustalan, erről nem kívánok vitatkozni hiszen „de gustibus non est disputandum” ugye ahogy már a latinok is megmondták... El tudom képzelni, aki ezt olvassa, pláne ha már eleve bevallottan nem is szereti a halat, most teljesen lesápad hogy a belével együtt főztem meg még ha előtte úgy-ahogy ki is pucoltam azt. Szerintem e pillanatokban minden Olvasóm fogadkozik hogy ha valaha úgy adódna hogy meglátogat, véletlenül se fogad el semmi ételt amit én főztem... Ennek ellenére, a lényeg az hogy IGENIS van VALAMI a halban, már a „civilizált” részeiben is, de KÜLÖNÖSEN a belsőségeiben, ami kiváltképpen hasznos! Annyira nagyon, hogy szinte azonnal érezhető a jó hatása (már egyetlen nappal később is).

Nem tudom mi. De mindig ezt érzem amikor halat eszem, illetve éreztem, most meg a belsőségek után különösen.

Amúgy még fokozom is a sztori horror-mértékét: főzés közben rábukkantam egy óriási keresztespókra ami valahogy, valahol túlélte az eddigi fagyokat. Na a hideget lehet hogy túlélte, de azt nem, hogy felfedeztem: elkaptam, és belehajítottam a zubogó kondérba, jó lesz az még a hal mellé egy kis ízesítőnek...

Van két hatalmas hal a fagyasztómban, az másfajta, az a neve hogy rockfish, ami a szótár alapján vagy "ajakoshal" vagy "tengeri géb"... nem tudom melyik, nem is érdekel. Ezekben is benne van még a bél meg minden. Hatalmas dögök a törpeharcsákhoz képest. Ha a harcsáim elfogynak, következik a polip (bár így felületes pillantásra attól tartok a polip ki lett belezve, mert annyira civilizáltan csomagolták be...), de utána ők következnek, e "rockfish"-ek. Igen, a belükkel meg mindenükkel együtt. Leszarom a civilizációt... szó szerint, mert ez most stílszerű kifejezés! Bánja a fene ha kissé keserű a kaja, nem olyan vészes az, különben is, legfeljebb több sót teszek bele. A lényeg hogy érzem hogy ez hasznos a szervezetemnek...

 

Vénségemre vadember lettem. De nem ezt bánom, hanem azt hogy nem lettem vadember már sokkal ELŐBB...

Hozzászólások

A te kérdésed nem az, hogy kibelezte-e, hanem hogy megette-e a belsőséget. 

Amúgy felvágta, nézz meg bármilyen vadállatot, nem a nehezen ehető résszel kezd, hanem azzal amivel könnyű. Ha az adott állatnál az belül van, akkor felnyitja. Illetve más a tápértéke mondjuk a májnak, vagy a velőnek, mint a lábszárnak, szárnynak, stb....

Talán 20-25 éve láttam utoljára természetfilmet, akkoriban azt mutatták, hogy a csúcsragadozó kieszi a belső szerveket, és a hús egy részét, a hiéna meg a keselyű a többit.....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

“Amúgy felvágta, nézz meg bármilyen vadállatot, nem a nehezen ehető résszel kezd, hanem azzal amivel könnyű.”

Annyira mar nem vagyok frissen, de pl. az oroszlan vagy krokodil egyaltalan valogat a reszek kozott? Vagy a csordaban zabalo farkasok es hienak? Honnan szedted ezt amit irtal?

BTW a felvagas annyira nem egyszeru, en mar fogtam a kezemben eszement regi (lelet) vagoszerszamot kobol pattintva. Azzal legfeljebb trancsirozni lehet, a halnal pedig az nagyon nem szerencses. Nem eletszeru a felvagas nagyon osidokre gondolva. Szerintem.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az oroszlán, farkas meg más igazi ragadozó állatok igenis válogatnak, azaz valóban elsősorban a belső részeket eszik meg, sőt, van úgy hogy még a belső részekből is csak a májat. De CSAK akkor, ha a préda bőséggel áll rendelkezésre. Ha a körülmények olyanok hogy nehéz a zsákmányszerzés, akkor ők is kevesebbet válogatnak.

A dögevők meg persze hogy mindent megesznek ami marad, amit a ragadozó meghagy nekik...

Ezzel én rég tisztában vagyok, a kérdés csak az, ez az elv vonatkoztatható-e a halakra is.

Azt irtak a konnyen eheto reszekkel kezd. Szerintem nem azzal. Az sem valoszinu, hogy elso sorban a belso szerveket eszik, mert a belso szervek kevesek, raadasul el kell jutni hozzajuk. Annyira nem egyszeru.. nem beszelve arrol, hogy tokban vannak es akar csontozat vedi oket.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ugyan már, igenis a belső szervek a legkönnyebben megehetőek. Ugyanis ahhoz csak a has alját kell szétmarcangolni. Az könnyen megy mert ott nincs csont. Aztán ha átharapta a bőrt, máris ott a bél, meg a gyomor és a máj!

A májnak különösen nagy a vitamintartalma ezt nem először hangsúlyozom...

És én láttam is hogy ezt teszik a ragadozók, igaz nem oroszlánt láttam, de többször tartottunk macskát, s mindegyik így csinálta. Legalábbis ha nem egérről volt szó hanem valami nagyobbacska állatról mert az egeret lenyelte szinte/majdnem egészében...

Nyilván a szívhez meg a tüdőhöz már nehezebb hozzáférni a bordák védelme miatt, de a májhoz, belekhez, gyomorhoz igenis könnyű, sőt, a vesékhez se olyan nehéz.

És a ragadozók ezeket preferálják, meg a ZSÍRT. Mert az utóbbi ad energiát. Súlyát tekintve szinte hajszálra kétszer annyi energiát ad a zsír, mint a színhús.

En azt gondolom, hogy tulgondolod, illetve tul emberien gondolod. Ki ne talaljatok mar, hogy a csapatban vadaszo oroszlanok a szavannan korbeulik a zsakmanyt es a phd sebeszprofesszor foragadozo fasz pozba allitja majd kiporciozza a zsakmany majat a tobbieknek es szolnak a hienaknak, hogy adjanak nekik idot az addikciojukra.

A ragadozok nem tulkomplikalt emberek, csupan osztonvezerelve es ehesen vadasznak. Amikor ehesek, az ottani okolszabaly szerint sietosen bezabalnak (raktarkeszletre torekedve a sajat testukon). Az egyik fojtja a nyakat, a masik mar a combjat tepi. Mar ha a hienak ki nem szagoltak a musort idejekoran - mert akkor ott az oroszlanoknak csak lightos vacsi lesz. Amugy is a majahoz egy atlagzsakmanyban ket-harom pozban ferne hozza tisztan, a tobbi esetben takarna a hasfal, a szarral teli bel, meg egy tok. Illetve akar a tobbiek is erre hajtananak akkor. Annyira nem lehetnek komplikalt-hulyek, hogy erre a helyzetre utaznak.

Egy zabalo farkasfalka latvanya sem igazan a kimertsegrol szol..

Nem vagyok biologia zseni, de lattam mar vadaszo allatot nehanyat. Nem filmen, hanem eloben. Annal azert felelmetesebb es brutalisabb musor, mint a finnyas majzabalo ragadozok fikcioja. Meg a ragadozo madar sem valogat: kopaszt es felzabalja amihez hozzafer valogatas nelkul.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én azt nem értem, amit írtál, miért volna ellenérv.

Mert én nem azt mondtam, a ragadozók nem esznek mást csak belsőséget. Én azt mondtam, azt részesítik ELŐNYBEN.

Nyilván, ha többen vannak egy prédára, nem jut mindenkinek a májból, sőt lehet hogy lesz olyan ragadozó akinek már egyáltalán semmiféle belsőség nem jut, s így kénytelen beérni mittudomén a combjával. Még az is elképzelhető extrém esetben, hogy a ragadozócsapat leggyengébb tagjának lényegében semmi se jut.

Itt csak TRENDEKRŐL van szó, PREFERENCIÁKRÓL. Nyilván a domináns ragadozó eszi majd azt, amit ő maga enni akar. Ez majdnem mindig a belsőségek lesznek, abból is elsősorban a máj. Más akkor ehet ilyesmit ha a domináns ragadozó hagy neki. Hogy hagy-e, sok mindentől függhet, elsősorban nyilván attól, ő maga épp mennyire éhes. És így tovább.

Egy dolog biztos: azt nem tudom elképzelni, hogy ha egy oroszláncsapat elejt egy antilopot vagy akármit, akkor miután távoznak, abból az elejtett állatból a belsőségek ott maradjanak a hiénáknak! Valamelyik oroszlán tuti megeszi a belsőségeket, inkább az állat más részei lesznek ott hagyva!

Az a helyzet hogy tényleg a majjal és egyéb belső szervekkel kezdik (lép, vese, szív). Ezek valóban könnyen hozzáférhetőek, nem nehezebben mint az izom, viszont sokkal értékesebbek. Ajánlom a részvételt hagyományos disznóvágáson.

Néhány éve egy erdei túrán láttunk egy elhullott vaddisznót. Valszleg meglőtték korábban, mert előtte már láttuk a véres nyomát. Fel volt nyitva a hasa, és a mája már hiányzott. Másnap már szinte minden más belső szerve is. A combjait nem bántották.

Tudtommal több állatfajnál is a falkavezér eszi a belsőséget, meg amit akar,  a többiek meg azt ami marad.

Azt is vedd figyelembe, hogy a mai ember fizikumban árnyéka az ősembernek. Azt a kőszerszámot mi már azzal a módszerrel igen nehezen tudnánk előállítani a mai fizikumunkkal. 

Illetve egy kis mellékes sztori: 2004 környékén Görögország egyik tengerpartján süttetünk magunkat, amikor kifutott oda egy halászhajó a beach kellős közepére. Csávó a hajón mutogatott, angol-görög keveréknyelven magyarázott, hogy jön autó, van rajta sok zsákban jég, vigyük fel neki. Felvittük, mind a 3 zsákot, kaptunk cserébe egy szatyor apróhalat a friss fogásból. Ott Gavros a neve, 7-10cm hosszú halacskák. Ahogy ballagtunk a szállás felé, jött egy ilyen tipikus bajszos, teljesen feketébe öltözött kövér helyi nő, és elkezdett mutogatni a szatyorra. Először nem értettük mit akar, de kiactivityztük, hogy adjunk neki 1-2 halat. Na ő azokon megmutatta, hogy kell puszta kézzel, pontosabban egy hüvelyk, és egy mutatóujjal kibelezni, és elmutogatta, hogy annyira apró az a hal, hogy késsel belevágunk a belébe, és nem lesz jó az íze. Fel is dolgoztuk, meg is sütöttük, baromi jó volt. :)

Ez alapján szerintem régen (plusz tekintetbe véve az akkori manikűrhelyzetet) simán szétszedték puszta kézzel/foggal a kissebb halakat.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Köszi az ötletet, legalább most már tudom hogy ha nagyon apró halat kapok netán, azt hogyan belezzem ki!

Amúgy meg eldöntöttem: ha megint halat főzök, az úgy lesz hogy kibelezem, megint kinyomom a béltartalmat stb... de aztán KÜLÖN főzöm meg a belsőségeket és külön a hal többi részét! Így lesz perfekt. A hal többi része nem lesz keserű, a belsőségeket meg szabadon úgy ízesíthetem hogy elnyomják a fűszerek ezt a mellékízt! Problem solved!

Megint nagyon modern-emberi aggyal nyomod. Terjunk vissza a kezdeti felveteshez, es az altalam is megtapasztalt arasznyi-felarasznyi halakhoz pl. Korfun. Hogy a rakba fogta be azt az osember? A vizfelszint utogeto modszer sem hatasos ellenuk: annyira kicsik, hogy kezzel nem fogod be oket kabultan sem es a viz is mely hozza. Ha majd befogja tomegesen, akkor terjunk vissza nagyujjat a seggbe modszerre. Meg amugy honnan tudod milyen halak eltek akkor? Egy embert mennyi felarasznyi hal latta el tartalekkal jo idore? 2kg? Meddig kergethetett ilyen mennyiseget? 2 honapig? Ezen elodeink nem nyomtak napi haromszori kajat aam, hanem mint az allatok: joforman tartalekra jatszottak. 

Engem ez max a regeszet utjan erdekelne, de ha onnan nezem az altalanos es fogalmatlan kinyilatkoztatasok olik meg az egeszet. Valoszinusegrol beszelsz, es a teljes keplet tele van (if) fuggvennyel aminek (true) kimenetet adsz. Engem meg az hajt, hogy nem hiaba a sok-sok feltetel es a buktatokat latom benne. Mondom: en lattam vadaszo allatokat, lattam korabeli eszkozt, a kezemben tartottam. Szerintem nem tudok kint ehenhalni, tudom hogyan kell hideg lofegyverrel vagy szuro eszkozzel olni. Megsem tudom hogyan eltek tul akkor, en magam nehezen viselnem az akkori viszonyokat. Ott meg a fogad sem szerszam, mert nincs. Amit elejtenel, lehet teged ejt el. Nos? Ha nem ertek valamit akkor tessek csak tessek, visszanezek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha szeretnel adok neked egy nagy marek, kobol keszult nyilhegyet. En magam csinaltam, de siman kiverzel tole - am a lenyeg: nem kell ero az eloallitasahoz. Rutin, kezugyesseg es alapanyag. Kemeny csontbol siman jobbat lehet, az pusztito. Ahhoz sem kell ero, semennyi ero, komolyan. Tapasztalattal a 10 eves lanyom eloallitja barmelyiket, csak adj neki idot es mondhassam mit hogyan kell. A civilizacios satnyulasunk a szerszamok eloallitasara nem vonatkozik, az az agyadon mulik. Ha a csaladod fenyegetne ehhalal, magadtol megtanulnad akar 40 kilosan.

A hal nem jo tema. Nagyon nem: a szalkalat szetszedni rohado fogsorral lehetetlen lenne, anelkul meg fel ora per halzabalas es nem kicsit kockazatos lenne. Engedd el ezeket a tul modern-emberi gondolatokat. A nagyon osi ember a mai technikai civilizacio es az allatok kozott khmm nem biztos, hogy pont kozepen voltak. Ha benyalta a szalkat meghalt. Valogatott kinok kozott, ha kell hetek alatt. A tobbieket hatraltatva. Nem volt segitseg.

 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ez jól hangzik, de nem élek az ajánlattal. Annak idején harmincpár éve, még úgy tanultuk, hogy a kifinomult finommotorikus mozgás mellett akkora erő kellett ezek megmunkálásához, amivel ma már nem rendelkezünk. De ez jó. Akkor az évek alatt sikerült megfejteni ezt a technológiát.

A halban igazad van, de az általam említett halat nem a nyersfogyasztás miatt hoztam fel, hanem a pusztakezes feldolgozás módja miatt... 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Oké, akkor fogalmazzuk meg úgy a kérdést hogy megette-e a hal-belsőségeket.

Azt én is tudom, hogy a vadállatok előnyben részesítik a belsőségeket, ez is egyik oka annak hogy annyi rengeteg májat eszem én is, ráadásul nyersen. Meg szívet, nyelvet, ilyesmit, Itt számomra csak az a homályos terület, hogy ez igaz-e vajon nemcsak azon prédákra amik emlősállatok, hanem a halakra is.

“Vénségemre vadember lettem.” stb stb

Semmi baj vele szerintem, mindenkinek más adja. Annyira nincs vele semmi különös, hogy nem is értem miért kell ezt külön leírni. Csak ne legyen az a vége, hogy ezt a véleményt pl. mástól is elvárod. Nem tudom érthetően írtam-e, de szerintem ez a leglényegesebb minden hóbortnál. 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Semmi esetre se várom el hogy más is halbelet egyen, én csak megemlítettem hogy ennek láthatóan lehetnek/vannak előnyei. Aztán aki óhajtja, kipróbálhatja.

Annyi biztos, eddig a leghardcore-bb carnivore-sok közt se találkoztam még olyannal aki ezt megtette volna, e téren tuti hogy én vagyok a topmost-edge, a legextrémebb... ezt tudom és elismerem.

És ha valaki carnivore is lesz, akkor se ezzel kell kezdeni. Sőt, nem is ez a legfontosabb. Ami igazán fontos, az a nyers máj. Ez hogy halbelsőségek, ez már csak a végső finomítás meg ilyesmi.

LEG - magyar prefixum

HARDCORE - angol összetett szó

-BB - magyar postfixum (azaz rag).

Szerinted egy ennyire szörnyszülött összetétel esetén van értelme arról beszélni, miként is lenne „helyes” illetve „szabályos” az írásmódja vagy akár a kiejtése?

Észrevehetnéd már, olyan korban élünk, amikor a nyelvek fokozottan keverednek egymással. Ez szükségszerűen együtt jár a régi szabályok fellazulásával, és részbeni eltűnésükkel. Amúgy szerintem pár évszázados távlatban az egész magyar nyelvre is ez a sors vár, totál el fog tűnni. Kár itt tépned magadat, reménytelen.

Tudod, a nagy hal felfalja a kis halat, a nagy cég a kis céget, a nagy nyelvek a kis nyelveket. Ezen lehet sajnálkozni de akkor is ez van.

"pláne a vízimajom-korszakban?!"

Miért pont abban... :Đ

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

"Na de mindegy, legalább ennyivel is szebben világlik ki az ÉN vesébelátó bölcsességem mely minden logikátlanságot sas-szeműen felfedez!"

És magyarul mikor tetszik majd elkezdeni megtanulni?

 Olyan nincs, hogy "szídni", a helyes alak a szidni.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Nézd, én neked most teljesen őszintén bevallom, halvány fingom sincs róla, az akadémiai szabályzat (ami amúgyis csak ajánlás...) alapján a rövid vagy hosszú i hang lenne-e az úgymond „helyes”.

DE NEM IS ÉRDEKEL.

És amiatt nem érdekel, mert abban az alakban ami nem toldalékolt a főnévi igenév -ni ragjával, egyértelműen HOSSZÚ az í alak.

Ennél is fontosabb a számomra, hogy ha hiszed ha nem, de én bizony amikor KIMONDOM a szídni szót akkor tényleg és igazán hosszú í-vel ejtem, és nemcsak most, de ez mindigis így volt kis korom óta!

Amint mindenki más is így ejtette a környezetemben.

Te tényleg és komolyan úgy véled, emiatt nem tudok magyarul? És nem tudott magyarul már apám se, anyám se, a nagyszüleim se, meg a szomszédaink se? Nem gondolod hogy kibaszottul nagy pökhendiség ez az állítás a részedről?!

De megkockáztatom hogy Magyarország lakosainak jelentős százaléka szintén így ejti, talán a többsége is. Azt pedig remélem te is tudod, hogy épp a magyar HELYESÍRÁS egyik legfontosabb alapelve a fonémikusság (amit sokan helytelenül fonetikusságnak neveznek...), ami azt jelenti hogy „úgy írjuk ahogy mondjuk”.

Minthogy én így mondom, úgy is írom, és kész, ez van. A nyelvtannácik pedig pukkadjanak meg oszt' csókolom.

Amúgy van egy olyan gyanúm, a régi helyesítási szabályzatban amit még gyerekkoromban tanultam, ott hosszú í lett volna a szídni-ben is. Nem esküszöm meg rá, de könnyedén lehetségesnek tartom. Azt pedig nem először írom már neked, élből leszarom hogy miként módosítják, nem vagyok hajlandó újratanulni X évenként.

Amire te gondolsz azt én úgy mondom:

SZÍVD

illetve

SZÍVNI

Elárulom neked hogy én még azt is amit az úgymond „szabályzat” szerint így kéne írni:

düvel

(legalábbis legjobb tudomásom szerint ez lenne a „szabályzat”) azt én igenis úgy írom hogy

dühhel

egyszerűen azért, mert a közönséges düh szót is úgy ejtem hogy kimondom a végén a h hangot, azaz az a számomra nem „dü” hanem igenis düh.

Nézd, lehet hogy ez csak az én nyelvjárásomban van így, ami ugyan majdnem teljesen azonos az „akadémiaival” ha szabad annak neveznem, de azért mégse teljesen. Nem zárom ki. Ennek ellenére, miért is ne tarthatnám én ezt a magam nyelvjárását az „igazi” magyar nyelvnek éppoly joggal mint te a tiedét?

Végülis kinek ártok vele ha így írom e szavakat itt a HUP-on, na azt mondd meg nekem!

Szerintem ugyanúgy csinálták mint manapság, ha nagyon apró a hal akkor megy egészben, ha nagyobb akkor érdemes kibelezni, mert állítólag attól keserű lesz.

Update:

Nem bántam meg hogy a törpeharcsák belsőségeit is megfőztem. Ma már nem is igazán érzem keserűnek (hozzászoktam, nyilván...), de a lényeg: most értem el a májig! EMBEREK! A hal mája HIHETETLENÜL FINOM!

Ezt amiatt emeltem így ki, mert bevallom, nekem semmiféle máj nem ízlik főve... nem ízlett EDDIG. A nyers májjal egészen más a helyzet, azt szeretem, ezt írtam már sokszor... De most, MOST kiderült hogy a hal májával egészen más a helyzet: Az egyszerűen ISTENI főve!

Egeszsegedre. En maradok pl. a sajat kezeink altali majashurkanal. Vagy hasonloan a disznosajtnal. Abbol a disznobol, amirol biztosan tudjuk mit evett es milyen szurit *nem* kapott feluton. Maarha’ aposom kertjenek vegen tengette az eletet. Szerintem ez sem rossz megkozelites 8) de amugy szerintem en ertelek, csak a cuccaid felenek hallatan felfordul a gyomrom. Remelem azert ez nem lep meg. Nem tudom GZ-t nyomjak vagy lapozzak, de ha neked ez adja akkor tenyleg hajra, en birom ha valaki valamilyen. Uhh de hulyen mondtam :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ööö... bocs de mi az a GZ amit nyomni akartál vagy nem nyomni?

Az hogy felfordul tőle a gyomrod nem lep meg. Figyelj Kovi, most igazán és tényleg minden trollkodás nélkül mondom: ez nálam is fokozatosan jött. Tudd meg, gyermekkoromban én olyan finnyás voltam hogy el se tudod képzelni. Emlékszem, egy nap gyermekként a cseresznyefa alatt fürdőztem egy kádban, aztán épp kajaidő lett, a szüleim odahozták nekem a kaját egy tányérban, mert miért is szakítsam meg a pancsikolást. Arra is emlékszem, körömpörkölt volt amit nagyon szerettem. Már vagy a felét megettem, egyszercsak azt látom ott a következő falat tetején egy fél centis hernyó. Teljesen nyilvánvaló hogy a fáról esett le ami alatt volt a kádam, mert anyám nem szokott hernyókat főzni, aztán meg ez még élt is.

Normális ember ilyenkor lepöcköli a hernyót a húsról és eszik tovább. Vagy maximum megmossa azt a falat húst. De nekem annyira "felfordult a gyomrom" ahogy te mondod, hogy okádtam, és nemhogy aznap nem ettem többet, de még csak arra se voltam képes hogy MÁSNAP megegyek egy újabb adag körömpörköltet amit frissen mertek volna ki nekem a fazékból, ami a konyhában volt végig, s amibe így nyilvánvalóan semmiféle hernyó nem mászhatott bele!

Szóval ilyen voltam. Ezt hasonlítsd össze a mai táplálkozásommal...

Szóval ez egy folyamat tudod. Teljesen nyilvánvaló, ha te egészségesebben szeretnél élni, neked még NEM való az amit én űzök. Neked kezdetnek a sima paleo diétát ajánlom, asch barátunktól kaphatsz erről pontos felvilágosításokat mert ő is ezt műveli.

Ez még tökéletesen civilizált táplálékokból áll.

Ha ez megvan egy ideje és jól bírod, akkor jöhet hogy te is főzz disznófejeket mint én. Ez is még többé-kevésbé civilizált étel, hiszen a disznó elég közismert állat Magyarországon.

Szerintem ezután érdemes megbarátkozni a nyers hússal. NEM azt mondom hogy CSAK azt egyél, de azt IS!

Ezután jönne a nyers máj...

Aztán a nyers agyvelő...

Ha azon is túl vagy, akkor már lényegében nyert ügyed van, bár ami a bogarakat illeti, hogy pirított sáska, főtt keresztespók, szárított lisztkukac (sőt, ÉLŐ lisztkukac...) az még sokkoló lehet azért.

Ha már ez is megvan, azután már nem hiszem hogy BÁRMI is leküzdhetetlen akadály lenne... Jó, hát élő, nyers földigilisztát még én se próbáltam az igaz (főttet már igen...) de csak mert a nyálkás dolgokat alapból nem szeretem, aztán meg ott ugye felmerülnek higéniai szempontok is. De biztos vagyok benne, ha ezen múlna az életem, vagy tőlélési gyakorlaton lennék, nem haboznék.

Szerintem nem belezte ki.

Akkoriban még az ember inkább volt állat. Az erődorrásokért is meg kellett küzdenie, így ha adódott valami, akkor azt valószinűleg nem pazarolta el.
Az eszkimók egészen a közelmúltig a jegesmedvén kívül minden élelmet hidegen, sütés, főzés nélkül fogyasztottak. A jegesmacit is csak azért főzték, mert annak húsát veszélyes hőkezelés nélkül fogyasztani.  A mája meg, egyenesen méreg. Azt el sem fogyasztják.

Speciel a jegesmaci májáról tudom, hogy azt igenis lehet fogyasztani! Épp csak nem túl sokat egyszerre... Ugyanis nem, nincs benne méreg, az a baj csak vele hogy túl sok benne az A vitamin. Na az tényleg rengeteg van benne az igaz, emiatt kaphatunk attól a májtól A-vitamin "túladagolást". De ha kis mennyiséget eszünk csak abból a májból, az még nem ártalmas.

Úgy öt vagy tíz dekát én hajlandó lennék megkóstolni belőle ha hozzájutnék, de erre sajnos semmi reményem...

Azon megállapításod felé azonban én is hajlok hogy akkoriban az ember még inkább volt állat, s arra pláne hogy nem pocsékolt.

5-10 deka épp a halálos adag.

Az első nyilvántartott A-vitamin mérgezett Xavier Mertz svájci sarkkutató volt. Antarktiszi expedíción vett részt, amelynek során egyik társa verembe zuhant, és meghalt. Vele együtt odaveszett az élelmiszer-ellátmány nagy része is, ezért Mertz és az expedíció vezetője, Douglas Mawson kénytelenek voltak leölni és megenni a szánhúzó huskykat.

Mivel húsukat ehetetlenül rágósnak találták, a kutatók elsősorban a májukat fogyasztották el. Mindketten súlyosan megbetegedtek, az A-vitamin-mérgezés tünetei jelentek meg rajtuk, és Mertz 1913. januárjában meghalt. Mawson – mivel valószínűleg kevesebb májat evett társánál – szerencsésen elérte a támaszpontot, és túlélte a mérgezést.

Most ezt nem értem, a husky, az kutya, vagy nem? Elég fura lenne jegesmedvékkel vontatni a szánokat...

Márpedig mi eddig a jegesmacik májáról beszéltünk.

Bevallom, nem hiszek abban hogy a kutyamáj mérgező lenne. Ugyanis többször is ettem már kutyát életemben, bevallom, és természetesen a májukat is megettem. Egy jókora nagy kutya teljes máját is egy adagra. Nem is egyszer. És nemhogy bele nem haltam, de még csak rosszul se lettem tőle, semmi bajom se esett. Igaz, főve ettem meg. Nem tudom, az A vitamin mennyire hőérzékeny. De csodálnám ha nagyon az lenne, hiszen a főtt májat is ajánlják sokan az A vitamin pótlás érdekében.

Ha azon az expedíción mégis megmérgeződtek, az tuti nem a kutyusoktól lett. Az lehet hogy lelőttek egy vagy több jegesmedvét, és annak a májából sokat ettek, az oké. De nem a kutyáktól.

Ha olyan helyzetbe jutnék mint az a rögbi-csapat akiknek a repülőgépe lezuhant az Andokban, s így kénytelenek voltak az elhunytak húsát enni, bevallom hogy egyetlen pillanatig se haboznék.

Normális esetben azonban én inkább kerülném az emberhús fogyasztását, nem is elsősorban morális okokból, hanem mert nyilvánvalóan attól a fajta hústól a legkönnyebb elkapni valami fertőzést.

A husky-k (na meg a fókák, egyebek) májában is túlhalmozódik arrafelé az A vitamin. Nem olyan mértékben, mint a jegesmedvékében, de azért elég nagy koncentrációban.

A főkérdéshez visszakanyarodva, ázsiában van egy törzs, a szentinelézek.
Ők olyan primitív szinten egzisztálnak, hogy a mai napig még tüzet sem használnak. A fő eledelük a kókusz és a hal. Az indiai kormány juttatott nekik élelmet, főleg a nagy cunami után. Valahogy sikerült nekik túlélni, bár a mai napig sem tudjuk, hogyan. Szóval, az élelmiszersegély átadásakor megfigyelhető volt, hogy  igyekeztek minél több élelmet begyűjteni (hajóról dobálták ki nekik a partközelben) és a begyűjtött zsákmánnyal eliszkoltak a lakhelyükül szolgáló sziget belseje felé. 
Nem hiszem, hogy finnyáskodnának egy-egy hal elfogyasztásakor, hogy megegyék-e annak belsőségeit vagy sem.

Abban én is megingadhatatlanul biztos vagyok, hogy okvetlenül volt egy olyan korszaka az emberiségnek amikor őseinknek eszükbe se jutott volna kibelezni a halat, vagy akármit. Itt a kérdés inkább az, mennyi ideje távolodtunk el e korszaktól. Méginkább pedig az a kérdés, mennyire tudnánk megbarátkozni megint e szokással, mert hát ugye, amikor levágunk egy állatot, igencsak nagy része annak bizony a belsőségek. Elsősorban maga a bél, épp az amiről a BELsőség a nevét kapta. És ezt szerintem kár kidobni.

Ami a halat illeti, abban úgy tapasztaltam mintha lényegesen kevesebb bél lenne mint az emlősállatokban, de akkor is kár kidobni. Szerintem felfogható a dolog úgy, hogy nagy kísérletet hajtottam végre... Amúgy épp az iménti pillanatokban fogyott el a főzött törpeharcsáim utolsó morzsája. A beleivel együtt.

Azt nem tudom csak, holnap diszófejet főzzek-e, vagy a polipomat... Hm, azt hiszem érdemes váltogatnom az ízeket és tápanyagforrásokat. Az imént ettem pukkadásig magamat tengeri herkentyűkkel, szóval lehet hogy holnap pause lesz ezt illetően és inkább „disznólkodni” fogok megint... Különben is, a polip még nekem is igazi csemege, mert egyáltalán nem nagy aztán mégis kemény 50 dollárba került. Megérdemli hogy különleges alkalomra tartogassam.

A héten volt egy cikk. ami kicsit átírja az évszámokat és a belezés, húsfeldolgozás szorosan összefügg az eszközhasználattal.

"Azért is jelentős mérföldkő az emberi viselkedésben és az evolúcióban a csiszolás és dörzsölés vízszintes munkájának megjelenése, – amelyet a lelet alapján az izraeli kutatók legalább 350 ezer évvel ezelőttire datálnak – , mert már előrevetíti a gabona őrlésének sokkal későbbi munkafolyamatát is. Izraelben tízezer évvel ezelőttről találták a gabonaőrlésre utaló legkorábbi maradványokat." - Félig off, de pl ezért hülyeség szerintem a Szendi féle búzaellenesség. Nem kell meggyőznöd, ha szeretném akkor elolvasom a vonatkozó "tényeket és tévhiteket" :)

Már bocs de a 350 ezer év se sok a több mint kétmillióhoz képest amióta a fajunk kialakult.

Ennél is fontosabb hogy akkor ha ettek is gabonát az emberek az elenyésző mértékű lehetett a mai mennyiséghez képest, hiszen mennyi időbe és erőbe telhetett kézzel szétdörzsölni akár egy fél marék magot is! Ha meg tökéletlenül dörzsölöd szét, alig emésztesz meg belőle valamit.

Továbbá, az akkori gabonák messze sokkal kevesebb glutént tartalmaztak mint a mai triploid kormoszómaszerelvényű nemesítettek, így nem is voltak annyira ártalmasak.

Ez amit írtál mennyiben ellenérv arra, hogy az akkori gabonákban sokkal kevesebb volt a glutén, s így sokkal kevésbé voltak ártalmasak?

Aztán meg, az egy dolog hogy az ősember esetleg megőrölt pár szem gabonát amit talált és megette. Ebből még nem következik hogy ő maga is TERMESZTETT gabonát, és annyit hogy nagy mennyiségben állt volna aztán rendelkezésére, hogy sokat ehetett volna belőle! Mert ne feledd, őrlőkövet találtak, nem ekét meg boronát...

Szóval tudod egészségügyi szempontból korántsem mindegy hogy ételünk kb 10 százaléka gabona (illetve, növény úgy általában) s a többi hús, vagy ételünk bő 70-80 százaléka növény (gabona), s csak a maradék hús, már ha legalább az a maradék hús egyáltalán. S ha az is, nem igazi hús hanem valami feldolgozott készítmény, tele vegyszerekkel, illetve a „hús” egy része is szója benne, és nem állati zsír van benne hanem növényi olaj...

Ez nagyon nem mindegy.

Én sose kétlettem, de Szendi úr se, hogy az ősember is evett növényeket, akár sokat is, ha éhínség volt. ebbe belefér, hogy e növények közt akadtak ősi gabonaszármazékok is, ezek magvait nyilván megőrölte kővel, oké. Napi két-három marék ilyen magtól nem hiszem én se hogy nagy baja lett volna, többet viszont nem nagyon találhatott, ha nem művelt még földet. És még ezt is csak az év egy szűk időszakában ehette amikor ez a vad gabona termett, nem egész éven át folyamatosan, mint mi tesszük!

Óriási különbség.

Szia HK!

Valahol valamikor olvsatam tőled, hogy a fogaid már kezdtek kihullani, - régen. Mi ezzel a helyzet? Mennyi van, hogy tudsz vele enni, mennyit javított rajta ez az új étrend?

Csináltattál pár fogat, vagy hogy megy? Most kezdtek el kihullani a fogaim és félek hogy mi lesz.

Előre is köszönöm válaszod.

Hát én nem tudom hol olvashattál ilyet, de tény ami tény, hogy már egyetlen fogam sincs. Egyetlenegy se. Az új étrendem semmit se javíthatott rajta, mert ezen étrendre az USA-ban tértem át ugye, de még Magyarországon vesztettem el az összes fogamat, sok évvel ezelőtt.

Műfogsor lett csináltatva, de nem hordom, nemhogy rágni de beszélni se tudok vele, semmit se ér csak a rengeteg pénzt vitte el feleslegesen. Oké, ha mosolygok vele szépen mutatna... annyit nem ér meg. Az USA-ba már nem is vittem ki magammal...

Ha kihullik minden fogad és a műfogsor se válik be, annak nyilván következményei lesznek., Például kenyérhéját nem fogsz tudni enni, hacsak előtt sokáig nem puhítod a szádban, hogy puhuljon a nyáltól.

Nyilván nem fogsz tudni enni dióbelet se, mogyorót se, sőt, a főtt kukoricával is súlyos gondjaid lesznek - habár ezen lehet segíteni, ha levágod a csőről késsel, majd összeturmixolod... de lebeszéllek róla, káros, túl sok benne a szénhidrát, stb.

Amúgy a turmixgép segít a dió meg mogyoró meg más ilyesmik esetén is. Próbáld ki, remek itókákat készíthetsz belőlük, édeset is, sósat is...

Az ételek bő 90 százalékával abszolút semmi bajom se volt a fogatlanságom miatt az életmódváltásom előtt. A pattogatott kukorica simán ehető fog nélkül is, a mindenféle csipszek is, a tészták is, még a ropi (sóspálcika) is, a kekszek is. Azután ugyanis hogy az utolsó fogad is kihullott, az ínyed megvastagszik egy-két hét alatt, mert muszáj azzal rágnod, s a nyomás rá ilyen hatással lesz. Én például még egészen kemény kolbászokat is simán összeharapdálok. Azaz harapdáltam régen, mert most már nem eszem azt hiszen az is FELDOLGOZOTT készítmény ami ellentétes az elveimmel.

Ami a carnivore diétát illeti, itt a fogatlanság nem akadály. Addig főzöm a húst amíg elég puha nem lesz és kész. A nyers húst kis darabokra vágom késsel, és lenyelem rágás nélkül. Soha semmi bajom se lett tőle. Illetve néha húsklopfolóval laposra verem és úgy nyelem le. Egy slukkra. Pompás élvezet! Hidd el, bőven elég erős a gyomorsavunk hozzá!

A fogatlanságom amúgy csak részben köszönhető a rengeteg szénhidrátnak amit életemben zabáltam. Nemrég, utánaolvasva a dolgoknak, megtudtam hogy amiatt állhattak olyan összevissza a fogak az állkapcsomban, mert egyszerűen nem fejlődött ki rendesen az állkapcsom, az meg amiatt szokott előfordulni, mert anyám nem kapott elég K2 vitamint a terhessége alatt (és közvetlenül előtte).

Látod, nem mondok én hülyeséget, nem véletlen hogy annyit nyomatom itt ezt a témát a HUP-on hogy K2 mk7 trans vitamin!

Nyilván, hiába térsz át carnivore diétára, a kihullott fogaidat már nem kapod vissza. De ha van még fogad, ami nem lyukas, azok megmenthetőek lennének, ha lemondanál teljesen a szénhidrátokról. Azaz ha gyakorlatilag te is carnivore lennél. Ne aggódj, nem muszáj neked is bogarakat meg halbelet enned, EZ NEM ARRÓL SZÓL! Tudom én is hogy én teljesen extrém és szélsőséges vagyok! Hidd el simán lehetünk barátok akkor is ha te enyhébb fokon űznéd ezt, nem haragudnék meg érte. A lényeg csak az hogy SZÉNHIDRÁTOT NE! Semmit, nulla mennyiséget csak, sőt még nullát se!

Hidd már el hogy nem létfontosságú. Már lassan két éve anélkül élek és nemhogy nem haltam bele de egyre jobban érzem magamat! Nemcsak testileg de idegileg is! Hát csak nézd meg, még a trollokat is mennyivel könnyebben viselem!

Ha van gyereked, szoktasd le a szénhidrátokról őt is. Az tilos és kész. Persze tuti úgy is eszi majd a suliban vagy titokban, de legalább soikkal kevesebbet. Megmenekülnek majd a fogai, és általában véve is javára válik majd.

Látszik hogy fogalmad sincs a témáról. Mostam őket rendszeresen. Hiába az egész, ha minden étkezéshez szénhidrátot eszel. Nem is kell hogy az cukor legyen, már maga a kenyér és a tészta is ilyen. A szénsavas üdítők akkor is ártanak a fogaknak ha cukormentesek. És így tovább. Nem írok le mindent, olvass utána ha érdekel.

Ja, és nem „tengődök”. A carnivore diéta messze sokkal finomabb mint a korábbi.

Köszönöm a részletes választ, engem már meggyőztél erről az életmódról, magam, ha egyedülálló lennék már váltottam volna, de a család miatt egyelőre nem.

Viszont annyira mozgósítja a fantáziám, hogy ki fogom próbálni és remélem úgy is maradok.

Ja, 27 fogam még megvan, csak kettőt húztak ki, de a csúszás a lejtőn ezzel megindult.

Nagyon szívesen válaszolok a jövőben is minden kérdésedre! Végtelenül örülök annak, hogy meggyőztelek... bár zavarba is hoztál mert azt nem érem fel ésszel, miért is volna szükséges előfeltétele a TE életmódváltásodnak a CSALÁD „megtérítése”?!

Azt értem, hogy nyilván sokkal nehezebb új táplálkozási stílust követni ha a körülöttünk levők nem így élnek/esznek. DE ETTŐL MÉG LEHETSÉGES!

Nyilván nagyobb önuralom kell hozzá a részedről. Látod a sok finom csemegét, s te nem ehetsz belőle. De ez még mindig nem azonos azzal, hogy „lehetetlen”!

Te kezdd el, és MUTASS PÉLDÁT NEKIK! Hidd el, megvan annak is a maga romantikája hogy disznófejet főzöl kondérban. Nyilván először mindenki szörnyülködni fog. De ezt is lehet ám élvezni! Élvezed hogy te milyen bátor vagy, de bezzeg ők, a puhányok...! És hogy te vagy a félelmetes RAGADOZÓ! Az igazi, bátor Vadember, akit még nem rontott meg a dekadens civilizáció!

És így tovább.

Képzeld el, amikor a jól megfőtt disznófejet szétfeszíted a varratok mentén, és elkezded kienni belőle a gőzölgő agyvelőt, a többiek meg néznek téged elszörnyedő pillantásokkal... Ember, ez igenis POMPÁS élvezet! Soha még annyira macsónak, férfiasnak nem érezted magadat, lefogadom, mint akkor fogod!

Ráadásul még nem is kell szenvedned miatta, mert a főtt agyvelő igenis nagyon finom...

Hát még amikor majd elkezdesz nyers húst enni! Meg a véres, nyers májat!

Ha van gyereked, pláne ha 10 év alatti fiú, egykettőre követni fog téged. Naná! Az olyan kölykök imádnak „férfiasak” lenni, az erőset, a harcos szerepét játszani, és így tovább.

Nyilván először mindenki szörnyülködni fog. De ezt is lehet ám élvezni! Élvezed hogy te milyen bátor vagy, de bezzeg ők, a puhányok...! És hogy te vagy a félelmetes RAGADOZÓ! Az igazi, bátor Vadember, akit még nem rontott meg a dekadens civilizáció!

Ezt a műveletsort egy random disznóvágáson kb. mindenki megcsinálja, annyira azért nem nagy kunszt. :)

A fejét is belefőzted? Mert a kopoltyú a keserű a halban. Nem tudom, hogy az ősember megette-e a fejét.

Naná hogy belefőztem a fejét! És nem is csak most, azt már korábban is megtettem amikor még csak Tilapiát ettem, s abban nem volt benne a bele... hiszen írtam is talán, imádom a főtt hal szemét kiszippantani az olyan csodálatosan finom... Azt sajnálom hogy egy halnak csak 2 szeme van és nem 200...

És igen, megeszem a főtt halból a kopoltyút is. Egyáltalán nem tartom keserűnek, sőt, egyik kedvencem az is a halban, bár nem annyira mint a szeme. Ettől persze még nem zárom ki, hogy neked meg más „normális” embernek a kopoltyú keserű, mert egészen biztos hogy ti akik szénhidráton éltek, más ízérzékkel rendelkeztek mint én. Én már teljesen elszoktam az édestől, már 1 évvel ezelőtt is úgy volt hogy engedtem a kísértésnek és amikor megkínáltak egy olyan jégkrémmel amit korábban én is nagyon szerettem, ettem egy kanállal... azaz csak enni AKARTAM belőle mert alig ért a számba, sugárban köptem ki, olyan töményen ehetetlenül édes volt. És valami fura mellékízt is éreztem hozzá... Pedig nem volt annak semmi baja, csak elszoktam már az édestől. Ezzel párhuzamosan, el tudom képzelni, jobban hozzászoktam más ízekhez, például a keserűhöz is...

De szerintem csak HELYREÁLLT a NORMÁLIS ízérzékelésem amit korábban a sok - ráadásul főleg természetellenes forrásokból származó - édes összetevők elrontottak!

Szóval én kifejezetten szeretem a hal kopoltyúját is, igen, de ettől még NEKED meg másoknak simán lehet valóban keserű. Én se azért szeretem mert keserű, én egyszerűen nem érzem már annak.

Amúgy ma, két nappal a főzés után már ezt az adag halat se éreztem keserűnek, amibe a bél is bele lett főzve. Ehhez is hozzászoktam, ilyen rövid idő alatt. Ezek után viszont tényleg nagyon óvakodok - az eddiginél is jobban - attól hogy megegyek BÁRMI édességet, tortát akármit ami mesterséges, mert el tudom képzelni, mennyire ocsmánynak érezném az ízét...

Megjegyzem ebben semmi csoda nincs. Köztudott, a macska egy igazi ragadozó, de nem szereti az édeset. Úgy látszik én is ilyen lettem.

Azt nem tudom ezen állapotból van-e visszaút, valószínűleg igen, de nehéz menet lenne, és nem is akarom kipróbálni.

Halvány fogalmam sincs mi a z a "keserűfog" meg "torokfog". És minek is tudjam, amikor nekem így is jó...

De amint látom itt mindent megesznek...

Sokszor leírtam már, én NEM HISZEK abban, hogy az a húsevő diéta ami abból áll hogy valaki CSAK steak-et eszik, az hosszú távon jó lenne. Rövid távon biztos, mert hiszen aki arra tér át az elhagyja a rengeteg szénhidrátot meg a növényeket, nem mérgezi magát vele... azaz közel azonnal hatalmas javulást érez majd az egészségi állapotában!

Mégis, hosszú távon hiánybetegségek lépnek majd fel nála.

Azaz én a "nose-to-tail" stílusú carnivore diétát követem. Tehát megeszem az állatot az orrától a farka hegyéig, teljesen, legalábbis, erre törekszem! Nyilván ha nem egész állatot veszek, ez úgy értendő hogy igyekszem hol ilyen hol olyan húsokat venni, minél változatosabban enni húsokat és belsőségeket.

Tehát nose-to-tail, azaz MINDENT megenni, igen, ahogy Te írtad!

Azt felfogtam hogy te ezt helyteleníted, csak azt nem tudom megérteni, miért. Én kifejezetten büszke vagyok inkább rá!

Te tudod, de mint a régi vicc mondja "csak ne tegyék kötelezővé". Szerintem a csirkeepe igenis nem finom.

Na de komolyra fordítva a szót, az étkezési szokásaink változnak. Talán már leírtam máshol, hogy gyerekkoromban minden hentesnél árultak sertésvesét, sertés agyvelőt, marhatőgyet, tüdőt, sertés- és borjúmájat, marhagyomrot (AKA pacal), a sertéscsülökről nem is beszélve. Nálunk pl. gyakori fogás volt a vese-velő. Éttermekben lehetett rendelni rántott velőt, ez talán még ma is így van.

Tőlünk nyugatabbra ezek mind kutyaeledelek. Ma már nálunk sem nagyon lehet ilyesmit kapni, nyilván mert nincs rá igény. Külföldön tartózkodásom alkalmával hiányoltam pl. a csirkemájat, mígnem megtaláltam az állateledel részlegen. Frissen, gusztusosan lefóliázva. Azt is külföldön figyeltem meg, hogy a hentesárut festik, hogy szebb legyen. Nálunk egyelőre még csak vörös lámpa alá teszik.

Igen, az étkezési szokások változnak, de semmi garancia arra hogy az az irány amibe a nagy tömegek szokásai változnak, az jó irány. Ettől még te (vagy bárki más) tehetsz róla és azért hogy a te szokásaid egészségesebb irányba változzanak. Nyilván ez nehezebb ha ez az irány nem azonos a többség szokásváltozásának irányával. Attól azonban még nem lehetetlen.