Felhő

Hozzászólások

Nem akarom megkérdezni, hogy minek kell nekik tárolni egy lakás térképét.

Az nem jó, mert azzal egyszerű emberek megélhetését támogatod és azt üzened a munkaerőpiacnak, hogy a takarításból meg lehet élni, ez pedig visszafogja a fejlődést™, hogy a takarítás is gépesítve lehessen multiék által. Ha mindenki így gondolkodna, mint te, élhetnénk akár barlangban™ is. 2020-ban a multikat és a befektetőket kell támogatni és ezüsttálcán kínálni nekik a privát szféránkat, mert ők hozzák el nekünk a jövő™ technológiáját™.

Én azt tapasztalom az általam takarított ingatlanokban, hogy a porcicák jellemzően a bútorok közötti résekben, a fal melletti zugokban szoktak összegyűlni, nyilván a helyiségen belüli légáramlat miatt. Hasonló ez ahhoz, mint ahogy a kertben a falevelek is mindig a lépcső mögötti sarokban, a pincelejáróban, és a kuka mögött gyűlnek össze.

Ha a porszívózás szempontjából nézzük, akkor ezek pont olyan helyek, ahová egy robotporszívó a büdös életben nem fog tudni bemenni. (Én speciel porszívózáskor a foteleket és a kisebb bútorokat is picit el szoktam húzni a helyükről, mert mindig mögöttük van a disznóság.)

A kutya/macskaszőr persze lehet egy másik helyzet, de én mondjuk szőrös állatot csak a kertben, vagy esetleg jól takarítható helyiségben (pl. padlólappal burkolt előszoba) tartanék.

hogy a porcicák jellemzően a bútorok közötti résekben, a fal melletti zugokban szoktak összegyűlni,

 

Ez nalam ugy van megoldva, hogy mindennek kereke es laba van. De mindennek. A beepitett 210cm-es szekreny is all 16 kereken es arrebb lehet guritani (csak elotte a falbol kell kicsavarni). A lenyeg, hogy alatta be tud menni a porszivo. Mindenhova.

Persze a falszegelyeket is ugy csinaltam meg, hogy nem tud a tetejen megulni a por.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyetértek! Szégyen, gyalázat!

Az okosszékeknek, okosasztaloknak régesrég maguktól kellene elhúzódniuk, az okosszekrény okoscsavarjainak pedig maguktól kéne kicsavarodniuk, amikor az okosporszívó mögöttük is ki akar takarítani. Mindezt pedig 5G-n kéne lekommunikálniuk, természetesen innen legalább 2000 km-re (Írország), de optimális™ esetben 8000 km-re lévő (USA) cloud-adatközpontokon keresztül, helyi hálózat helyett.

Én ellenben szőrös állatot lakásban is tartok, ugyhogy ha valaki tud olyan robotporszivot, amit képes ténylegesen is takarítani, nem csak így körbesétálni, ne tartsa vissza a tippjét :P (Ha a gyerek széthagyott cuccát is elpakolja, még hitelt is felveszek hogy birtokoljam :P )

"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Számomra a döntő kérdés a tudatosság; én elfogadom, ha valaki számára fontosabb a kényelem, mint a magánszféra, csak tudatosan döntsön erről. Ha valaki tudatosan dönt mellette, más pedig tudatosan dönt ellene, akkor nekik kettejüknek nincs miről vitázniuk, egyszerűen más az ízlésük / értékrendjük.

A gond ott van, amikor valaki nem tudja, hogy a kényelemért a magánszférájával (annak egy részével) fizet.

Nem csak az ő gondja, hanem mindenki másé, akik ebben az okosotthonban megfordulnak. Barátok, ismerősök, akik persze eldönthetik, hogy belépnek-e egy ilyen otthonba, ahol mindenhol kamera és mikrofon van, amikkel készült felvételeket multiék 3rd-party alvállalkozóknak továbbítják elemzésre. Meg vannak, akik nem dönthetik el, például az okosotthonban élő okoscsalád gyerekei, akik beleszületnek ebbe és simán áldozatai is lehetnek a privát szféra multik általi inváziójának.

Viccen kívül remélem, hogy az EU hoz olyasmi rendelkezéseket, hogy a cloud-idealizmussal fertőzött tapicskolók I(di)oT otthonai kapnak egy járványveszélyhez hasonló piros cetlit, hogy aki belép oda, képben legyen, hogy a személyiségi és a magánszférához fűződő jogait másodpercenként tiporják sárba.

Más egy lekapcsolható mobilinternetes privacy-invazív eszköz és más egy Internetről leválaszthatatlan, 5G-s IoT eszköz e-SIM-mel. Továbbá, az okostelefon átlalbáan annyira privacy-invazív, amennyire a felhasználója tudatlan vagy felelőtlen. Például egy LineageOS + open-source appokkal felpakolt okostelefon nem kifejezetten.

A világ max. 50%-a rendelkezik Internetkapcsolattal valamilyen formában.

attol h en alszok a telefonomat nem kell kikapcsolni.

Te nem akarod. Más kérdés, hogy felesleges éjszaka bekapcsolva lennie, ha úgyis alszol. Némítva meg pláne. A hangsúly viszont azon volt, hogy ki lehet, vagy nem. Az okoshűtőt nem lehet, az kémkedik tovább.

bazdmeg tenyleg nem latod h szembe mesz az autopalyan es mindenki dudal rad mert hulye vagy?

Válasz.

I(di)oT otthonai kapnak egy járványveszélyhez hasonló piros cetlit, hogy aki belép oda, képben legyen, hogy a személyiségi és a magánszférához fűződő jogait másodpercenként tiporják sárba.

Nincs itt semmi összemosás. Mi biztosit arról, hogy ha belépsz egy házba ott ki van épp kapcsolva minden okostelefon?

Elképzelhető hogy nektek véletlenül pont olyan a lakásotok, berendezésetek hogy a robotporszívó elindul és szépen mindenhol kitakarít. A valóságban meg annyiféle akadály van (székek, bútorok, küszöbök, vastagabb szőnyegek, egyéb akadályok) hogy szerintem a robotporszívózás előtti átrendezés nagyobb macera, mint fogni a porszívót és 10-15 perc alatt végigfutni azon az átlag 60 négyzetméteren amin a legtöbb ember él.

Arról nem is beszélve hogy pl laktam másfél évet egy emeletes házban, ott pl. a lépcsőt biztos nem fogja kitakarítani.

Szóval nem zárom ki hogy a kisebbségnek jó, de a többségnek szerintem csak egy trendy macera.

"mint neked, aki a telefonjat minden felho nelkul hasznalja 2020ban (WTF)"

a személyeskedő parasztkodásodra már nem reagálok :)

persze h nincs kuszob, es nincs kurvavastag nagymamaszonyeg se, amit ne tudna bevenni a porszivo. :) nem lattam olyan lakast ami az elmult 10 evben epult ahol lenne. nulla macera van benne, amikor nincs otthon senki, akkor asszony bekapcsolja a telefonjarol. amikor elutazunk, az elott is hazajovunk, es remote bekapcsolja a repteren mielott felszallunk (pre-covid), mire hazaerunk, kesz.

az, hogy te 60on laksz v nem, az a gyarto oldalarol hol erdekes? szerinted ez a celszegmens? nem lehet, h a kisebbseg te vagy a gyarto felol nezve?

Hálaadás, de nem tudod megsütni azt a kurva pulykát, mert a sütőd beleragadt a firmware frissítésbe.

Átlag reklám-agymosott hülye amerikaiként ilyenkor 2 másodpercre eltöprengnék, kell-e nekem ez a sok okos-szar? Aztán persze elhessegetem ezeket a kapitalizmus-ellenes eretnek gondolatokat, és gyorsan veszek valami drága eppöl szart, hogy megnyugodjak. Az nem állhat le programok futtatásával, ha nem tudja hazajelentgetni cookie-nak, épp mit csinált az eszköz tulajdonosa bérlője.... oh wait..!

Egy termosztát története:

- Apu fázom!
- Tudom kicsim, de most nincs internet.

A múlt század végéig a katonai tervezők hosszas mérlegelések után jelölték ki a hadászati célpontokat. Mára elég nagyjából az elektromos hálózatot kiiktatni és már lehet is várni a kapitulációt. Mi ez ha nem fejlődés.. :D

Túlgondolod, elég az internetet blokkolni, és pár hét alatt meghal a gazdaság. Hamarosan senkinek nem lesz semmilyen tényalapú tudás a fejében, gúgli nélkül megáll a termelés. Kóder nem kódol, orvos nem műt majd. Igaz, hogy mielőtt ez probléma lenne, spontán tüntetések buktatják majd meg az ország vezetését, mert nem lesz fész. Egy pisztolylövésnek sem kell majd eldördülnie. 

Csaba

udvozlet a kozpontositas kellemes mellekhatasaiban, ez olyan, mint a kolhozositas volt, hogy jobb legyen az elet, aztan jottek a mindenfele holdomorok. Itt is lesz ilyen. Sok okos lofasz a rengeteg hulyenek, amikor tul sokan lesznek akkor par napra leallitod az osszes kiszolgalot es ehenhalnak. Garbage collection.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ide kívánkozik a szakállas vicc:

Amerika. Feleség a férjének:
- Drágám, áramszünet van, ma hideget vacsorázunk.
- De hát gáztűzhelyünk van!
- Igen, de a konzervnyitónk elektromos.

Ezért vettem pl. LIFX okos égőt, ami a helyi wifin van, és internet nélkül is működik. Felhő-only cuccot kösz nem. Ezért nem veszek pl. Nest kamerát se, pedig egyébként jó dolgokat tud.

Most elképzelem a feleségem arcát, amikor megkérem, hogy egy picit várjon azzal amit mondani akar, maradjon csendben, mert resetelem a villanykörtét, ő azt látja, hogy huszadjára kapcsolom ki-be, és közben nézem a stoppert. Majd felhúzom magam, mert harmadjára sem sikerült a resetelés. 

Sonoff kapcsolók vannak itthon Tasmota firmware-el, és egy lokális Raspberry PI-hez csatlakoznak. Így is teljesen hülyének néz már emiatt, a villanykörte hab lenne a tortán. Egyébként az érintős kapcsoló egyedül neki, a barátnőjének és a szomszéd asszonynak nem működik. Ilyen tényleg van, a lakásautomatizálás, IOT, stb... eléggé kényes téma: Wife acceptance factor - Wikipedia

Én már réges-rég eldöntöttem, hogy soha semmit nem veszek ami felhő-only.

Sőt már attól is óvakodom ami ugyan nem felhő-only, de van olyan funkciója IS.

Desőt, én igazságszerint úgy általában óvakodom minden olyan elektronikus eszköztől, ami ha nem is „okos” abban az értelemben ahogy ezt manapság érteni szokták, de túl sok mindent tud egyszerre - általában ugyanis ezek a kütyük egyetlen funkciót se tudnak tökéletesen abból a sokból amit állítólag tudnak, ha meg netántán nagyritkán mégis, akkor irtó gyorsan tönkremennek, mert minél több mindent tudnak, annál silányabbra építik meg őket, vélelmezve hogy ha tönkre is megy de közben hozzászokik a használatához az user hiszen annyira nagyon jó hogy ilyen sokat tudó kütyüje van, és emiatt úgyis vesz egy másikat...

Nemrég tönkrement a rezsóm. Ősrégi vacak volt, filléres jószág. Addig keresgéltem, amíg találtam egy hasonlóan primitív vacakot. Mert nekem az is elegendő. Egyszerűen be kell dugni a konnektorba, és egyetlen gomb van rajta amivel be lehet kapcsolni és a hőfokot állítani, azt se pontosan csak úgy hogy nullától MAX-ig egy skálán, ahol azt se tudom konkrétan mennyi az a titokzatos „MAX”... de nem is érdekel. Rárakom a fazekat aztán majd valamikor kikapcsolom ha már eleget rotyogott...

Nekem ennyi bőven elég.

Ilyen szerény igényekkel akkor sem esnék kétségbe ha jönne egy apokalipszis és nem volna áram sehol. Valahogy csak összeeszkábálnék egy állványt ami megtartja a fazekamat, rakok alá tüzet és kész. Nyilván, az elektromos rezsóm kényelmesebb ennél. De nem olyan nagyon sokkal...

A minap elromlott a villanyborotvám. Úgy döntöttem, ezentúl kézzel borotválkozom. Nem bántam meg a döntésemet... Olcsóbb mint a villanyborotva, sőt ha hiszitek ha nem de még a bőröm is simább utána!

Húsdarálóból már eleve azt a régi, kézihajtásos öntöttvas-típusút vettem amit már gyerekkoromban is használt a család.

Nem kell a modern technika rabjaivá válni, nincs annak jó vége soha.

Ja: a konzervnyitóm is kézi, én még megtanultam hogyan kell azt használni... Bár amióta Carnivore diétára tértem át, azóta már a kézi konzervnyitó se kell mert egyáltalán nem eszem feldolgozott terméket.

Note: wifit se használok egyáltalán. Ethernet kábelen megy nálam az internet...

Bár bevallom, jó az internet meg minden, de, hogy is mondjam... Visszasírom gyermekkorom sokkal lassabb, nyugodtabb, kevésbé stresszes életét, amikor a hírek még a nyomtatott napilapokon jöttek hozzánk, a TV fekete-fehér volt, sőt minden hétfőn még adásszünet is...

Igaz hogy tévém egyáltalán nincs. De hiába, ha van internet...

Én egyszerűen azt csinálom, hogy amikor borotválkozom, az úgy nagyjából 3 naponta van, olyankor azonban nemcsak az államat borotválom, de a fejemet is. Teljesen kopaszra, igen.

Ennek 2 oka van:

1. Nem szeretek fésülködni

2. Sokkal jobban bírom a nyári hőséget ha kopasz vagyok. (Télen meg tökmindegy mert akkor úgyis sapkát viselek).

Szerkesztve: 2020. 11. 28., szo – 20:54

Bizonyára az Amazon jól™ képzett™ mérnökei már elhárították™ a problémát, így a saját koszuk-zsírjuk eltakarításához túlságosan lusta disznó jómódú smartpolgárok élhették tovább kényelmes™, modern™, 21. századi™, okos™, versenyképes™ életüket okos™ otthonaikban.

Az 5G vadbevezetésére pedig azért van szükség™ Európában, hogy itt is minél több okosporszívó szaladgálhasson a lakásokban, minél több helyre töltse fel a lakások térképét, elrendezését, beltérben készült képeket, videókat, hogy ezzel is hozzájáruljanak a modern kori porszívásban rejlő újabbnál újabb lehetőségekhez, a szolgáltatás színvonalának javításához hogy ez alapján minél több célzott hirdetést és marketing-erőszakot alkalmazhassanak a multik, mikor kell™ új parkettát, falfestéket, íróasztalt, ruhásszekrényt stb. vásárolni, nehogy lemaradjunk a divatdiktált lakberendezési trendekről, hiszen aki lemarad, az kimarad™.

Aztán 2035-ben megjelenik az akkor már csak VR-szemüveggel olvasható HWSW címlapján a hír, hogy 300 millió lakás belteréről készült kép került hackerkézre, de ha valaki majd felteszi a kérdést, hogy miért kellett egyáltalán ezeket a felhőben tárolni, majd úgyis lesz elég modern kori, magát biztonsági szakértőnek képzelő corporate-bullshit-influencer, aki megmagyarázza, hogy a cloud az egyetlen™ út és még így volt mindenkinek az adata a legnagyobb biztonságban™, meg a leghatékonyabban tárolva, még akkor is, ha a szuperhatékony™ karbonsemleges™ adatközpontok erre terawattórákat égettek el.

Pusztulj inkább te! Hajbazernek most e postjában TELJESEN IGAZA VAN. Az irány amit „fejlődésnek” neveznek - legalábbis, ami a felhő erőltetését és az IoT eszközök eltömegesedését sőt idővel kizárólagosságát illeti - engem is elborzaszt, és mindent megteszek azért, hogy kizárjam a saját személyes életteremből amennyire lehet.

A múltkor vettem egy remek scannert. Addig tűnt remeknek amíg ki nem derült, hiába van olyan funkciója amivel a bescannelt anyagot azonnal a rádugott pendrive-ra tudja menteni, ennek ELLENÉRE nem hajlandó működni, ha nincs működő internetkapcsolata!

Érted? Ha nincs beledugva az ethernetkábel, nem lehet vele szkennelni HELYILEG.

Mi a faszomnak egy scannernek még ahhoz is internethozzáférés hogy ARRA A PENDRIVE-RE ÍRJA KI AZ ADATOT, ami ott van helyben beledugva a gépbe?!

Persze visszaküldtem ezt a foshalmot. Pedig a hardware jó volt nagyon.... De én nem akarom hogy már egy francos scanner is kémkedjen utánam.

Ha te struccpolitikát akarsz folytatni, tedd csak nyugodtan, de ne baszogasd a nálad szélesebb látókörűeket, mert azzal csak a magad seggfejségét bizonyítod be.

Ki tudod zárni? Ki.

Tegyük fel, hogy holnap szeretnék egy új OLED-tévét venni. Semmi trendbuziság, csupán maga a technológia miatt. Hol találok olyat, ami Magyarországon megvásárolható, budapesti üzletben érvényes garanciával és mentes minden kikapcsolhatatlan smart-baromságtól, lassulgató bloat webOS-től, Google-től, Androidtól, Assistant-tól, Amazon Alexától, használhatatlanságig silányított, csiligány material-idealizmustól, állandó szoftverfrissítgetési őrülettől?

Tudod attól, hogy a kacsa nem tud úszni még nem a víz a hülye.

Az a hülye, aki a vizet sűrű undorító trutyivá szennyezte-silányította, hogy csak speciális uszonnyal, vagy motorcsónakkal lehessen benne mozogni, amit multiéktól vásárolhatsz meg.

A cloud dependent IoT-nal ez mar nagyon nem igy van. Azoknal a termekeknel az a hulye, aki megveszi. Onnan lehet tudni, hogy egy orszagban kinosan sok gyerek kap generaciok ota gyenge minosegu alap- es kozepoktatast, hogy nehez nekik elmagyarazni, hogy miert szar, ha egy sutot, porszivot, elektromos fogkefet nem tudsz hasznalni, amig varsz a firmware upgrade-jere a cloudbol. Meg ugye az elofizetes is a vallalkozonak jo, a felhasznalonak szar: berel valamit, amit aztan kidobnia is neki kell. Az a hulye, aki ennek ellenere elhiszi a marketing bullshitet, hogy "ez a jovo". Es az, hogy Californiaban ezt igy latjak, remekul mutatja, miert van szukseguk generaciok ota agyelszivas strategiara.

A topik nem is az volt, hanem hogy a porszivod, sutod, termosztatod nem kapcsol be, ha epp elerhetetlen a cloud, es nem tudod hasznalni. Vagy hogy megveszed a sutot, fogkefet, es melle vonnak havidijat a "karbantartasert".

Nekem is van Tidal elofizetesem, de attol meg elindul az iTunes-on minden, amit mp3/flac-ban beszerzek. Cloud based IoT termekek tervezesenel meg errol az utobbi use case-rol egyre inkabb "szeretnek megfeledkezni" a gyartok, es egyre pofatlanabb atveresek vannak ugy eladva, hogy "ez a jovo".

Persze értem a modellt, hülye usereknek ez egy használhatóbb világ.

Nem emiatt lesz használhatóbb, hanem amiatt, mert a gyártók a meglévő, illetve dinamikusan fejlődő növekedő cloud-infrastruktúrára ültették rá a megoldásaikat a legkisebb ellenállás felé való tendálás jegyében, ahelyett, hogy P2P és local alapokra helyezték volna. Utóbbihoz nagyobb körültekintés, szabványkövető magatartás, több szakértelem, tehát több pénz kellett volna R&D-re, amiről tudjuk, hogy drága™ és a Facebook-generációból kikerülő babzsákfejlesztő-növendék divatmérnökök nem is biztos, hogy alkalmazhatóak rá, tehát megintcsak drága™. Drága™ megoldásokat pedig egyik milliárd dolláros multi sem engedhet meg magának. Nem véletlen, hogy a hivatalosan is cloud-mentesíthető, local hálózaton is teljes funkcionalitással bíró okosotthon-eszközöket nem egy ilyen cég fejleszti, hanem egy jóval kisebb tőkével rendelkező bolgár középvállalkozás. [1]

Időre nem kevesebb, mint a cloud-idealizmusból és a frissítgetésből adódó bosszúságok.

Azt meg továbbra se értem, mit kéne agyonra configolni egy jól összerakott, local hálózaton is működő eszközön. Kér DHCP-n IP-t, majd a hozzávaló szoftver megtalálja, szintén a helyi hálózaton, vagy ha ott nem, DHT-n keresztül, mint a torrent kliensek a trackeren kívüli seedereket.

Ha bármi, BÁRMI eszközről vagy megoldásról, trendről azt a szlogent látom egy reklámban hogy „ez a jövő”, akkor én már úgy vagyok vele hogy az GYANÚS nekem, mert ez nem azt fejezi ki igazából hogy nekem milyen jó lesz, hanem a gyártó cég vágyát hogy NEKI ez a (vágyott) jövője, mert reméli ebből fogja gennyesre keresni magát...

S így e szlogen/reklám arra sarkall hogy egyrészt elgondolkozzam azon, kell-e nekem megoldani azt a problémát amire az az eszköz megoldást(TM) jelentene, mert lehet hogy az csak egy mesterségesen generált álprobléma; másrészt ha úgy döntök mégis hogy igen, kell, akkor is igyekezzek más megoldást keresni, és ne ettől a cégtől vásárolni, már ha vásárolok valamit egyáltalán.

Szóval az „ez a jövő” jellegű reklámok rám kifejezetten negatívan hatnak, és meredeken csökkentik a vásárlási hajlandóságomat.

Még logikailag is bukfenc az egész: ha az a JÖVŐ, akkor majd hadd vegyem meg jövőre vagy 10 évvel később - én azonban ugye MOST akarok vásárolni valamit, a JELENBEN...

Én egészen másképp vélekedem erről. Bár tény hogy (szerintem...) Hajbazer néha túldramatizál egyes trendeket, de még azoknál is igaza van legalább abban, hogy azok a káros trendek LÉTEZNEK. És még ez a részleges kritika is ellene csak talán az esetek 20 százalékában hozható fel, mert a többi 80 százalékban szerintem teljesen igaza van.

Amiben leginkább nem értek egyet vele az a Windows-imádata. A Microsoft elleni kritikáival teljesen egyetértek, csak azt nem értem akkor miért nem vált Linuxra?! Nagyjából ez az egyetlen amiben komolyabban nem értek egyet vele. Minden másban igen, ha nem is részleteiben de legalább nagy vonalakban. Még akkor is ha nem pluszegyezem minden cikkét, merő lustaságból.

A legtöbb cikkjét olvasni kifejezetten felüdülés, jólesik a sok gyűlölködő hup-troll köpködés után. Ő itt egy üdítő színfolt, igen, és messze többet ér mint akár egymillió példány is belőled meg a hozzád hasonlókból, mert Hajbazer cikkei közül még azok is amikkel netántán nem értek egyet legalább gondolkodásra buzdítanak, de ugyan mi haszna lehet a te gyűlölettel teli fröcsögéseidnek?! Amit te ideokádsz rendszeresen, az nem más mint virtuálisan bűzölgő, memetikai fekália, semmi haszna, csak a fórum általános színvobalát rontja, elriasztja a jobbérzésű usereket, tehát kifejezetten káros a jelenléted itt.

Ja, hát ha valakinek csak a sértegetés a célja, azt tényleg közölni lehet egyetlen sorban is. Fél sorban is. Ezt csinálod TE.

Ha azonban értelmes gondolatokat is közölni akar valaki, akkor ahhoz több karakter kell. Maga a tény hogy tőled csak ilyen rövid benyögések telnek ki, teli gúnnyal és sértegetéssel, értelmes üzenet nélkül amin el lehetne gondolkodni, már eleve azt bizonyítja, mekkora tahó vagy, és saját gondolat nélküli seggfej.

NagyZ állandóan a macsót, az alfahímet próbálja előadni itt a HUP-on, gondolom azért mert otthon egy semmi kis papucsférj aki még nyivákolni se mert ha az asszonykája felemeli a hangját és ahhoz is a nejétől kér engedélyt írásban két példányban ha a napirendtől eltérő időpontban akar az illemhelyre menni. Ezt próbálja meg a szerencsétlen itt a HUP-on túlkompenzálni ezzel a macsóskodással.

És mindez amit írtam róla fentebb még a jobbik eset, mert lehet hogy annyira nem macsó meg alfahím, hogy nemcsak nem alfa de még delta vagy szigma se, hanem valahol az omega környékén tengeti szánalmas létét, mert még ilyen feleség se jutott neki.

Nem nekem esett jól, hanem neked, hiszen állandóan azért marsz bele másokba, hogy kiprovokáld a reád irányuló figyelmet, még akkor is ha az semmi más csak harag, mert neked még az is jobb mint ha észre se vesznek, így ugyanis Jelentős Valakinek érzed magadat, hiszen veled Foglalkoznak.

Bizhatsz kegyességemben szeretett gyermekem, hogy nem fogok fukarkodni végtelen bölcsességem morzsáinak elébed vetésével midőn látom, hogy te, a lelki szegény, szűkölködöl a kellő útmutatást illetően, s főleg ami az önismereted fejlődését elősegítő építő jellegű kritikát illeti!

Egyáltalán, a hozzám hasonló jóérzésű ember kizárólag serény lehet abban, hogy a hozzád hasonló útkeresők lelkén a gonosz magvak szárbaszökkenő csíráit lemetélje, mielőtt azok még gonoszabb termést hoznának, elterebélyesedve, és személyiségedet teljesen maguk alá gyűrve, Gollamhoz hasonlatos kreatúrává alacsonyítva jobbsorsra érdemes tenmagadat!

Ha tehát segítségre van szükséged, csak fordulj hozzám bizodalommal, az őszinte kérlelés meghallgattatik, hiszen megíratott: Kéretik, s adatik néktek!

Vállalom, ha ettől hülye vagyok, de engem is idegesít, hogy miután villanyt kap a TV nagy monitor, eltelik 45 másodperc, mire lesz kép. Anyám féltve őrzött colortronjának ehhez 5 másodperc is elég. És ne gyertek azzal, hogy standbyban kell hagyni. Ha távozok, áramtalanított állapotban akarom tudni a cuccaimat.

Másik túlokosítás a fenti készüléken, hogy a kompozit és a komponens bemeneteket valamiért ugyanazokra a jack(!) csatlakozókra kellett kivezetni. Ha az egyik jack -> RCA átalakítót dugod be, akkor kompozit+stereo bemenetként működik, ha mindkettőt, akkor komponens + stereo. Ez azért jó, mert ha igényesen fali tartóra van szerelve, akkor véletlenül sem fér be a kezed, hogy elérd a valamiért a készülék éle helyett 30 centivel beljebb rakott csatlakozókat, ha a kettőt felváltva használnád. Mert szoftveresen nem lehet a két üzemmód között váltani, ha nagy cselesen esetleg kivezetnéd oldalra valami hosszabbító kábelre. Amúgy hely van bőven, elférne az 5db RCA.

Szóval ja, ha tényleg ez a fejlődés iránya, akkor én sem kérek belőle.

Hja, mert ha az ember hobbijai közt véletlenül ott a retro konzolok, akkor sikeres már nem lehet, igaz?

Az áramtalanításról meg annyit, hogy egyrészt láttam már szétolvadt mobiltöltőt (tudom, biztos az is gagyi szar volt, miért nem vett a tulaj drágábbat), másrészt te bizonyára előre tudod, hogy nyáron mikor lesz vihar. Bár van lakásbiztosításom és többlépcsős túlfeszültségvédelmi rendszerem is, tudom, hogy egy trafókörzeten belüli direkt találattól az sem véd meg.

Szóval ja, már megint teljesen fogalmatlanul mondtad meg a tutit. Ahogy tőled vártuk.

Gyenge próbálkozás ez így délelőtt.

Az általad felsorolt veszélyek és a villámcsapás hatásai között az a különbség, hogy előbbiek ellen nem igazán tudnék tenni. Legfeljebb annyit, hogy gyalogosan is körültekintően közlekedek, autóban bekötöm az övem és nagyobb sebességhez biztonságos, különböző utasvédelmi rendszerekkel felszerelt járművet választok. Oh wait. :)

mentes minden kikapcsolhatatlan smart-baromságtól, lassulgató bloat webOS-től, Google-től, Androidtól, Assistant-tól, Amazon Alexától, használhatatlanságig silányított, csiligány material-idealizmustól, állandó szoftverfrissítgetési őrülettől?

Az nem opció, hogy ethernet helyett hdmi-t, vagy coaxot dugsz bele? Kb az összes problémádat megoldaná.

Ezek milyen problémák? Konkrétan.

Ismerős úgy használja a smart TV-t, hogy első bekapcsoláskor kiválasztotta a HDMI1 bemenetet, arra vana kötve a UPC-s set top box, és kb azóta nem találkozott a tévé smart feature-eivel. De nálam is így van, csak nálam a HDMI2-ben van egy Xbox is, ezért néha kapcsolgatok köztük.

Az hogy nem olvasod el a használati utasítást a te bajod.

Az Amazonról lett véve. ELOLVASTAM mindent amit ott írtak róla. Kifejezetten úgy volt hirdetve hogy tud rögtön Felhőbe is menteni, DE tud USB-re is! Nekem épp ez utóbbi USB-re mentős funkció volt a fontos, ezért vettem meg. Amire valóban képes is volt, de csak akkor ha van működő internetkapcsolat is! Az internetkapcsolat működőképességét folyamatosan ellenőrizte néhány másodpercenként, azaz azt se lehetett hogy elindítom internettel majd kihúzom a kábelt...

Na és ezt nem írták le a specifikációban az Amazonnál. Kifejezetten úgy küldtem tehát vissza, azzal az indokkal, hogy MEGTÉVESZTŐ REKLÁMMAL hirdették a terméket. Az Amazon elfogadta az érvelésemet és visszakaptam a pénzemet...

Tehát IGAZAM VOLT, mert annyira igazat adtak nekem hogy a pénzem is visszakaptam. Ezek után te fröcsöghetsz itt amit akarsz bameg, nyilvánvaló hogy nem bennem volt a hiba.

A márka Raven, most arra hogy pontosan volt-e valami típusszáma és ha igen mi, arra nem emlékszem.

Sajnálom amúgy, igaz majdnem 300 dolcsi volt (de mondom visszakaptam a pénzem) ám szívesen megtartottam volna mert kétoldalas scannelést is tudott és a hardware nagyon robusztus volt. De így hiába...

Több oldalas doksik bescannelését úgy oldotta meg hogy rögtön pdf fájlt csinált belőle... ez mondjuk nekem megint nem tetszett, nekem a jpg képek kellettek volna külön-külön, de szerencsére rájöttem aztán, miként tudom visszaalakítani a pdf fájlokat képekké, a linuxom alatt.

Ja, volt egy rém bosszantó featuréja is. Volt rajta egy aránylag nagy képernyő is, ugye azon lehetett vezérelgetni meg minden. Amíg scannelt ezen a képernyőn mindenféle (angol) vicceket mutogatott, meg holmi „bölcs” beköpéseket, gondolom hogy az user ne unatkozzék. Eleinte ez tényleg jópofa is volt, de aztán inkább szívesen kikapcsoltam volna ezt a szolgáltatást, mert már zavaró volt, elvonta a figyelmemet, meg különben is egy idő után ismételgetni kezdte ezeket hiszen kifogyott az új viccekből... nos EZT SEM LEHETETT KIKAPCSOLNI rajta!

Nem értem miért nem. Gyűlölöm a kikapcsolhatatlan ficsőröket...

A poén az hogy ha jól emlékszem amikor ez a Raven cég „megszületett”, akkor közösségi finanszírozásból tudták létrehozni ezt a scannert. Szóval nem is a saját pénzükből. Tehát a leendő userektől gyűjtötték a pénzt ahhoz, hogy aztán az usereket önmagukhoz kössék vendor-lock-innel, vagy legalábbis a felhő által. Az emberek fizettek azért, hogy már scannelés terén is kiszolgáltatottak legyenek...

Mondjuk én nem, én már akkor vettem meg amikor kapni lehetett az Amazonnál... De, attól még ez így igaz. Legalábbis ha jól emlékszem és tényleg ők gyűjtöttek pénzt a scannerre annó.

Nekem azzal amúgy nem volt bajom hogy tud felhőbe IS menteni. Igaz nem volt szükségem erre a feature-re, de gondoltam bánja fene ha van, hátha tényleg kellhet nekem ez ezer évente egyszer... Bár jobb lett volna ha inkább nem tudja és olcsóbb a gép. De sajnos nem találtam más scannert ami tud USB-re is menteni, és olyan jó is a hardware. Sajnos valamiért a gyártó úgy érezte, még egy helyi pendrive-ra mentéshez is szükséges hogy legyen internetkapcsolat...

Én is néhány hetente legalább 1x vakarom a falat, amikor szembejön velem valami töketlen technikai megoldás, hasonló amiről te is beszélsz.

Nem is értem páran miért csodálkoznak azon, ha a magunk fajtáknak teli a hócipője a fejlődésnek csúfolt jelenségből. Nem utasítom el a fejlődést, de annak legalább fele akkora marhaság, hogy csak na.

Gondolom a legtöbbetek kódol, van kódoló ismerős, dolgozott kódolókkal, belelátott a gyártási folyamatokba. Akkor gyanítom ti is ugyanazt láttátok mint én: kókány, bugos hardverek, kódok. Nem baj, xarjunk bele, majd a következő modelben (!) javítjuk, nem ám fw frissítés megoldja. Annyira elcseszték, hogy totál új NYÁK kell, sebaj srácok projekt van nyomjuk meg, a határidőt tartani kell, jön a következő széria. Aki megvette a TV-nek ezt a modeljét, igy járt...majd ha lecseréli ott már javitva lesz (egy TV gyártó fejlesztőmérnökével beszélgettem...).
De vehetsz te cégként csili-vili szoftvert, bármilyen megoldást, a piaci szereplők töredéke képes értelmes, átgondolt munkát lenni az asztalra. Állandóan maszatolnak.
Ez van telefonban, kamerában, scannerben, minden idióta kütyüben. Nem kell a tökéletes, legyen csak _elég_jó. Na ezt elég nehezen ugorják meg.

Komolyan lassan ott tart ez az egész iparág, mint a legalja tróger "szakmunkások". Azok csináltak ennyi trehány munkát.
'azt csodálkoztok, hogy páran inkább köszönik az egészet, nem kérik....vagy az ingerküszöbötök fentebb van és fel sem veszitek ezt a rendszerszintű dilettalizmust.
 

Amilyen borús az idő nem is csodálom, hogy nem látják a felhőt...

Én azt nem értem, hogy mi a francért kell ezt a felhőt mindenbe beleerőltetni? A felhő alapú porszívó nagyon erőltetett. Felhő alapú budipapír nincs még? 

Remelem ez vicc volt. Van neked annyi eszed, hogy nem hajigalsz be ilyeneket fogalom nelkul. :) Latom a szmajlit, remelem jol is ertelmezem. :)

(Szerintem az egyik legrosszabb link az ervelesi hibas oldalrol, nem tenyszeru, hanem csak akkor nem hulyeseg, ha a kozeput tenyleg hulyeseg).

Teljesen komolyan gondolom! Há' hajbi hogy gondolhatja, hogy valakinek is porcelán WC-t ajánljon?! Egyrészt kell az anyag, mintha végtelen lenne, aztán a festés is rá, rengeteg időt kell kemencében tölteni, tiszta energiapazarlás. Aztán még szálljtani is kell, az meg üzemanyagpöfékelés. Szemben a pottyantóssal, ami elkészíthető helyi faanyagokból, energiafelhasználás nélkül... Különféle csapozási megoldásokkal még annak is elejét lehet venni, hogy vasat kelljen hozzá használnod. Sőt, ha mondjuk tölgyből készjted, akkor még azon túl, hogy esztétikus lesz, több generáción keresztül használható marad.

Es? Hova szarjak? :)

(tudom, loop)

Amugy a pottyantos sem eleg kornyezetbarat, mert ejszaka is kell WC-zni es tobb muanyagot kell elhasznalni szigetelesnek, hogy odavidd a fenyt hozza. Meg tobb rezdrotot es ezzel is pazarlod a Fold eroforrasait. Mert hat csak nincs az a hazhoz olyan kozel, hogy a buzet erezd egesz nap. Raadasul mi van, ha egy teknos belebotlik a kabelbe szegeny es eltori a labat? :(

Meg amugyis, ha mekit eszel, akkor a mekis kajabol olyan tragya lesz, ami nem jo a foldigilisztaknak, mert fajni fog tole a hasuk. Mint az egereknek es a patkanyoknak, azoknak is csak az allatkereskedo specialis tapszere jo, mert nekik is koztudottan nagyon erzekeny gyomruk van. :(

Szerkesztve: 2020. 12. 14., h – 21:42

A Google szervereinek mai leállása nem kímélte smartbirkáék okoscsengőit és okoslámpakapcsolóit.

https://twitter.com/Hertog6/status/1338466686228451329
https://twitter.com/internetofshit/status/1338462773022498817
https://twitter.com/Davidramble/status/1338460191222767617
https://twitter.com/internetofshit/status/1338461802720538626

Reméljük, NagyZ nem várt mára vendégeket.

A rádióban azt mondta egy IT biztonsággal foglalkozó szakember (kb 2-3 éve), hogy azt javasolja az embereknek, hogy ne vegyenek Smart TV-t, mert az egy adatfaló zombivá fog válni, és vége mindennek.

Ezzel a hozzáállással még petróleum lámpával világítanánk. Szerintem valahol a kettő hozzáállás között van egy normális út. Nem kötném a smart csengőt felhőre, de nem félek az adatfaló zombiktól sem.

Szerintem valahol a kettő hozzáállás között van egy normális út.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozeputas-erveles

Na és vajon hol van? Te igazából azt mondod, hogy vásárolja meg mindenki a smart-TV-t, és rakjon lehallgatókészüléket a lakásába, mert ha nem, akkor az visszafejlődés™ és petróleum lámpával is világíthatnánk.

2-3 év múlva meg valamilyen magadfajta elmondhatja a következő véleményt.

A rádióban azt mondta egy IT biztonsággal foglalkozó szakember (kb 2-3 éve), hogy azt javasolja az embereknek, hogy ne vegyenek okoscsengőt, mert az egy adatfaló zombivá fog válni, és vége mindennek.

Egyszóval, lemaradottnak bélyegzed azokat, akik nem szeretnének beállni a birkasorba. Hiába, hogy IT biztonsági szakértő mondja. Hiába, hogy továbbra is opció egy sima megjelenítő (vagy nem smart TV) megvásárlása, és felokosítása egy külső eszközzel, Raspberry PI-vel, vagy laptoppal, amibe megválaszthatod, milyen szoftvert teszel és már is nem lesz adatfaló zombi. Nem, a Smart TV a jövő™, mert azt lehet kapni a Media Markt-ban. Neked is jól átmosták az agyad a reklámvalóságok.

Azt kéne igazából felfognod, hogy a fogyasztói társadalomban egyik fajta terméket követő másik termék nem feltétlenül jelent fejlődést az előzőhöz képest. Egy régi 600 Hz-es plazmatévének, ami a mai napig működik, sokkal nagyobb használati értéke van és sokkal fejlettebb technológiának tekinthető, mint egy mai Smart LED TV, ami 3 éven belül befoltosodik, aminél az olcsó kínai szar LED-ek miatt egy CRT TV is szebb színeket ad, ami szemkifolyató PWM-mel vibráltatja a háttérvilágítást a sötétebb képeknél, ami pár év múlva inkompatíbilis lesz a legtöbb Internetes szolgáltatás API-jával és veheted meg újra az egészet. Az időtállóság is érték és a fejlettséget nem abban mérjük, hogy mikor jelent meg a piacon az adott termék.

Hajbazernek biztosan nem kell, hiszen ő úgyis rpi-t köt rá. De ha valaki azért vette, mert ki szeretné használni az extra szolgáltatásait, pl. YouTube, Netflix, Steam, Skype, etc..., akkor elég kellemetlen, ha ezeknek 3-5 éven belül megszűnik a támogatása, aztán az első API frissítéskor törik az egész.

Tudom, rá kell kötni valami külső okosító cuccot. De akkor minek fizettem ki az okos funkciók árát a vásárláskor? Mármint azon kívül, hogy az egyéb paramétereiben az igényeimnek megfelelő készülékből nem lehet buta verziót kapni.

Mármint azon kívül, hogy az egyéb paramétereiben az igényeimnek megfelelő készülékből nem lehet buta verziót kapni.

Ez a lényeges pont. Vagyis az, hogy ne az okos funkciók miatt vedd meg a TV-t, hanem mert a TV-nézési szokásaidnak az a megfelelő az okos funkciók nélkül.

Te sem gondolod, hogy kössük ki az áramot, mert akkor abból úgy nem lehet biztonsági probléma, és azt sem, hogy telepítsük Alexát minden helyiségbe. Én akárhogy is nézem, a kettő között van számomra egy elfogadható kompromisszum.  A felhőbe nem tolnám fel a napi cuccaim, és nem tenném felhő függővé a lakásom működését (pont a tegnapi esetekhez hasonló dolgok miatt), a smart TV egy elfogadható bizonsági kockázat (számomra), ahogy a mobil telefon is az, ami ugyanolyan adatfaló zombi ennyi erővel, és szerintem neked is van. Nem látom a problémát a középúttal, ha egyszer az számomra a normális. A középút nem egy érvelési hiba, hanem egy út. (értettem, de nem zárhatjuk ki, hogy a középút optimális, valamilyen szempontok alapján. Gondolom akkor igaz, hogy érvelési hiba, ha általánosságban mondjuk, hogy az az optimális általában.)

A középútra való hivatkozás, illetve a vélt középutad "normálisként" való beállítása az érvelési hiba.

Amit gondolsz a smart TV-kről, az minden, csak nem középút. Alexát nem telepítenél, de csak azért, mert mi van, ha leáll a központ, nem azért, mert igazából lehallgatókészülék és mert valójában felesleges, hiszen nem vagy kezek-lábak nélküli nyomorék, aki ne tudná fel-le kapcsolni a villanyt, felállva a kényelmes seggéről.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a smart TV is ugyanúgy egy lehallgatókészülék, de azt azért odatelepíted, mert arra már szükséged™ van, legalább is, a reklámok elhitették veled.

mobil telefon is az, ami ugyanolyan adatfaló zombi ennyi erővel, és szerintem neked is van

Igen, van, mobiltelefonom és nem okostelefonom. A kettő közt óriási különbség van, biztonság és adatfalás szempontjából.

A te utad nem középút. Az az elkényelmesített smartpolgári út, csak még nem sétáltál végig rajta. Néhány év múlva pedig már okostávirányító-nyomkodás helyett elhangzik majd "Okay Siri, get me the latest, most popular series".

Előbb fogsz te koppanni, amikor ráeszmélsz, hogy az API-törések miatt párévente le kell cserélned minden felokosított háztartási eszközöd. Meg amikor a seggedről az okosWC-d által beszkennelt kép felkerül a dark webre a neveddel, a lakhelyeddel és a svájci bankkártyád adataival együtt.

Az én esetemben most is megvannak az alternatívák a fősodorra és a jövőben is meglesznek, függetlenül attól, hogy elitista mérnök uraságod mit gondol marginálisnak. Így a kívánságod sajnos nem válik valóra.

Egy dologban igazat adok neked: tényleg ultra gáz, hogy két évente cseréljük le a telefonjainkat, és egy TV-t már csak 5 évre gyártanak. Szerintem is sz*r, hogy rajta van a youtube, és megváltozik valami API, és mivel nincs már frissítés, el lehet felejteni a smart funkciókat.

Középút: Itt szerintem ott értettük félre egymást, hogy *nekem* aközött a két véglet között van egy középút, hogy:

- egy magát IT szakembernek nevezni merő valaki, aki szerint mind meghalunk, ha bármi technikát merünk használni a keréken túl (a biztonsági szakértőre gondolok, akit írtam)

- és aközött, hogy direkt bemikrofonozom a lakásom, és bekötöm a Google-höz

van köztes megoldás, a smart TV elfogadható, mert nagyobb lehallgató készülék, mint a Te nem okos telefonod, vagy a laptopod, vagy a gmail fiókod, vagy bármi.

Ez amit Te írsz, ez elég messzire vezet, mert nem vagyunk kéz és lábnélküli nyomorék, fel tudjuk emelni a seggünket. Aztán, hopp, valami kisállatkára vadászunk az alaszkai vadonban, és izgulunk a tél miatt, a legközelebbi szomszéd meg 50 km-re lakik. A smart TV nem nagy cucc, egy számítógép youtube alkalmazással. A nem smart TV-d is lehet ugyanúgy lehallgató készülék. Szerintem meglehet, hogy csak szoftverben tér el.

Ha ezt a weboldalt tudod olvasni otthon, akkor ugyanolyannak számító smart eszköz van a lakásodban, mint az én smart TV-m.

Ez amit Te írsz, ez elég messzire vezet, mert nem vagyunk kéz és lábnélküli nyomorék, fel tudjuk emelni a seggünket. Aztán, hopp, valami kisállatkára vadászunk az alaszkai vadonban, és izgulunk a tél miatt, a legközelebbi szomszéd meg 50 km-re lakik.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

Nem veszed észre, hogy ilyenkor pont úgy "érvelsz", mint az a bizonyos, általad szélsőségnek tekintett, magát IT szakembernek nevezni merő valaki? Arról volt szó, hogy az ember a saját (feltételezhetően összkomfortos) otthonán belül lusta felemelni a seggét és felkapcsolni a villanyt, ezért inkább beépít egy okoskapcsolót. Nem arról, hogy ki kell költözni az alaszkai vadonba.

Javaslom olvasgatni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Komfortfokozat

Míg az alaszkai vadon és egy 21. századi ház/lakás között szakadéknyi különbség van komfortfokozatban, addig az okosvillanykapcsolós-mechanikuskapcsolós lakás között csak illuzionális különbség van. Sem az életszínvonalad, sem az elérhető életminőséged nem befolyásolja az a néhány másodperc, amíg felemeled a segged és felkapcsolod/lekapcsolod a villanyt. Már amennyiben egészséges vagy és tudod használni a kezed, meg a lábad.

A nem smart TV-d is lehet ugyanúgy lehallgató készülék.

Amennyiben specifikáció szerint nem raknak mikrofont a nem smart TV-be, úgy fizikailag nem lehet lehallgató készülék. Pláne, hogy egy nem smart TV-t a teljes funkcionalitásához nem kell sem Internetre kötni, sem a szoftverét frissítgetni vagy hazatelefonálni hagyni.

Ha ezt a weboldalt tudod olvasni otthon, akkor ugyanolyannak számító smart eszköz van a lakásodban, mint az én smart TV-m.

Nem egészen. Egyrészt az én HP Compaq 6715b notebook-omon nincs beépített mikrofon. Se webkamera. Tehát max. akkor lehet lehallgató készülék, ha én szándékosan csatlakoztatok rá egy mikrofont és minden meglátogatott weblapnak implicit engedélyezem a mikrofonhoz való hozzáférést. Másrészt, olyan operációs rendszert használok rajta, ahol sokkal több lehetőségem van meghatározni, hogy mire milyen szoftvert használok, leirthatatlan gyártói bloatware-ek helyett. Tűzfal segítségével pedig eldönthetem, hogy mi megy ki a gépről és mi nem. A két eszköz összemosása orbitális nagy csúsztatás a részedről.

A történet viszonylag egyszerű, kár cicomázni: Van egy relatíve kényelmes segged, ami nem annyira kényelmes, mint az okosotthon-buziknak, de annyira már igen, hogy kevésbé zavar a szoftvermultik általi megfigyelésed-lehallgatásod ténye, mint amennyi kényelmetlenséget okoza, ha le kéne töltened a filmeket, amiket szeretnél megnézni és ki kéne másolnod pendrivera vagy felrakni saját lokális NAS-ra.

Arra van valami az te érvelési hibád.hu-n, amikor azt hiszed, hogy tudod mit miért csinál a másik? :) De a csúszós lejtő a Te érvelési hibád is például. :)

Példák:

- Az én "okosotthonomban" arról van szó, hogy tetszik a téma, és jót eljátszadozom vele. De felkapcsolom a lámpát, úgy hogy megemelem a seggem. Sőt, a létrára is felmászok, szeretem fejleszteni a programját, RPI-n fut, Kotlinban írtam, illetve tetszettek az ESP8266-ok. Nem hiszem, hogy én a kényelmes utat választottam, ha belegondolok, hogy mit műveltem. :)

- A filmeket kimásolom vinyóra, de ha jó sorozat van a netflix-en, akkor nem sajnálom rá a pénzt, és előfizetek. 

- Nem a kényelmem miatt sz*rom le, hogy megfigyelnek (amennyire tudnak), hanem azért, mert szerintem alacsonyabb a paranoia szintem, mint neked. (ebben a kérdésben legalábbis.)  Szerintem a másik egymilliárd ember adatai között vész el az a sok nem fontos hülyeség, amit rólam gyűjtenek, sok sikert a feldolgozásához. Ez az egész probléma jelenleg sokkal kisebb gond nekem, mint amit az jelentene, ha el kellene bujdosnom úgy, hogy ne tudjanak "lehallgatni", akármelyik összeesküvés és világvége elméletnek szeretnék jól megfelelni.

A gépedről: és mi van azokkal a hülyeségekkel, amikor pl elküldik, amit gépelsz (a microsoft emlékeim szerint csinált/csinál ilyet), vagy ott az egész vinyód tartalma, bármi tovább küldheti. Ott a böngésződ, ami mindent is megfigyel, és smart szolgáltatásoknak küldi el, ami kitalálja biztonságba vagy-e, vagy mit akartál gépelni a címsorba. Ezektől a problémáktól nem tartasz? Nekem a smart TV továbbra sem tűnik rosszabb dolognak. (Ez is lehet egy érvelési hiba, amire találhatsz valamit, amikor a mikrofont emeled csak ki, hogy neked az a lehallgatás, közben ezer más módon le lehet hallgatni valakit.)

Konkrétan mitől félsz, mi történhet veled, amivel ezek a multi cégek nagyon megszívathatnak? Azt nem hiszem az eddigi írásaid alapján, hogy bármi hülyeség megvételére rá tudnak majd beszélni téged, vagy politikailag befolyásolnak, stb...

Ebben is szerintem azonos dolgot gondolunk: Tényleg sok civilizációs betegség van, ami azért van, mert az emberek nem mennek 100 métert sem egy nap. Ezeknek nem tesz jót a nagy kényelem, és a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló kaja + a stressz, amit ez a rohanás, meg a smart minden, és ennek a hülyeségnek megfelelés okoz. 

Az érvelési hibát az alaszkai vadonozásra írtam, ugyanis itt beleestél abba a csapdába, amibe fejlődésmániásék szoktak.

Attól még, hogy nekem nincs szükségem Smart TV-re, sőt kifejezetten nem szeretnék ilyen eszközt a lakásomban látni, nem jelenti azt, hogy a klasszikus értelemben vett televíziózás, vagy az összkomfortos lakásban élés ellen érvelnék, és helyette azt gondolnám, hogy éljünk az alaszkai vadonban és kergessünk kisállatokat, hogy legyen mit enni. Ennek ellenére mégis így próbáltad beállítani az álláspontomat. Ami nem sokban különbözik a tiedtől, konkrétan csak annyiban, hogy nekem az okostévé nem fér bele és túlhalad a tévé koncepcióján. Sokkal értelmesebbnek gondolom mellérakni egy eszközt, ami felokosítja és amit megválaszthatok olyan szempontok alapján, hogy pl. van-e benne mikrofon és milyen szoftver fut rajta, esetleg van-e nyílt forrású alternatíva (pl. Raspberry PI + KODI).

és mi van azokkal a hülyeségekkel, amikor pl elküldik, amit gépelsz

Nincs ilyen "hülyeség" a gépemen. Ha valóban olvastad az eddigi írásaim, akkor bizonyára tudod, hogy mivel nem támogatott operációs rendszert használok (Windows XP), ezért különös figyelmet fordítok a biztonságra, a tudatos internetfelhasználásra, rendszeresen backupolok és futtatok le teljes vírusellenőrzést a számítógépemen, általában külön boot lemezről, slave módban operálva.

ott az egész vinyód tartalma, bármi tovább küldheti

Elég feltűnő lenne a D/U meteren, mivel napokig kéne felölteni. Plusz, a tűzfalon sincsen átengedve minden alkalmazás, csak aminek feltétlenül szükséges internetre mennie.

Ott a böngésződ, ami mindent is megfigyel, és smart szolgáltatásoknak küldi el, ami kitalálja biztonságba vagy-e

Hát nem egészen. Pláne, hogy főként New Moont és Mypalt használok, amik kifejezetten privacy-központúak, nem integrálódnak mindenféle cloud-idealizmussal, se nem küldözgetnek a beleegyezésem nélkül mindent mindenhova, továbbá mentesek mindenféle telemetriától és hazatelefonálástól.

Ezektől a problémáktól nem tartasz?

Nem tartok, mivel van némi kontrollom a rendszerem felett, ellentétben egy smart TV-vel, aminél kb. annyi választásom van, hogy netre kötöm vagy sem.

Konkrétan mitől félsz, mi történhet veled, amivel ezek a multi cégek nagyon megszívathatnak?

Én nem félek attól, hogy a multik megszivatnak, mert pontosan tudom, milyen. Minden áldott nap tapasztalom, amikor pl. kicserélnek egy jól működő felhasználói felületet egy csiligány, tapicskoló, material-idealista, szemkifolyató webfontos, animációbuzi szemétdombra. Az első dolog az, hogy nem szeretnék hozzájárulni multiék adatgyűjtéséhez (és a belőle származó extraprofitokhoz) a saját adataimmal sem. Legalább ugyanilyen fontos, hogy én választhassam meg, milyen adatok mennek ki rólam, mintsem multiék.

Tényleg sok civilizációs betegség van, ami azért van, mert az emberek nem mennek 100 métert sem egy nap. Ezeknek nem tesz jót a nagy kényelem, és a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló kaja + a stressz, amit ez a rohanás, meg a smart minden, és ennek a hülyeségnek megfelelés okoz. 

Ebben így, ahogy van, egyetértünk. Az okosotthonok pedig már túllépnek azon a határon, ami bármilyen szempontból egészségesnek mondható.

S akkor én vagyok az eretnek, amikor azt mondom, jó az ha van saját szerverem...

Nem erről van szó. Nem vagyok anti-tech, meg anti-felhő...

De anti-barlang se...Nekem megfelel ha a csomómról választom ki a kulcsot, ami nyitja a kecómat, nekem nem kell hozzá app, hogy "okosan" legyen kinyitva az ajtó.

Lásd a porszívó meg a csengő esete a téma indítóban...

Én pl. nem fejlődésmániásnak gondolom magam, hanem ez az okos akármi egy hobbi. (de én is kulccsal nyitom az ajtót, mert egyébként a feleségem egy egészséges határt szab a dolgoknak (szerencsére). :) ).

Azon meg túl vagyok már, hogy azzal szívassam magam, hogy nem használom a google keresőt, vagy a gmail-t. (próbáltam)

Csakhogy értsük egymást: fejlődésmániás az, aki kijelenti, hogy nincs más út, mint okosotthonban élni, mert az "magasabb" (fejlettebb) szint, mint a nem okos otthon. Mindenki mást pedig barlanglakónak bélyegezve marginalizál, aki ettől eltérőt állít, és aki szerint lehet mechanikus kulccsal is mechanikus zárat nyitni, vagy érintőképernyő nélkül Google-keresőt használni.