Debian csomagok optimalizálása Gentoo-hoz és FreeBSD-hez hasonló eredménnyel. Ubuntusok, Mintesek, MX-esek gyertek Ti is!

Trey papa közel tizenhat évvel ezelőtti cikkébe nemrég beleakadtam. Utánanéztem, és láttam még elérhető a tárolóban az apt-build. Eldöntöttem kipróbálom devuanon. Ez ichletett meg, hogy megírjam előző blogomat. Ez most annak a folytatása. Azért nem ezzel kezdtem, mert bár nem előfeltétele az alkalmazások optimalizálásának a kernel optimalizálás, de szerintem anélkül a rendszerünk csak félkarú óriás.

Röviden az apt-buildról. Egy FreeBSD-s fejlesztő készítette, hogy ahhoz hasonlóan debianon is lehessen könnyedén forrásból fordítani. Az apt-build használata rém egyszerű, mert ugyanazokat az alapparancsokat kell használnunk, mint apt-nál/apt-get-nél. A telepítés lépéseinek ismertetését és utólagos módosítását nem fogom mégegyszer leírni, mert csak ismételném treyt. Szóval ez egy pöttyet rövidebb bolg lesz, mint az előző.
Ez inkább egy figyelemfelhívás, hogy debian és debian alapú rendszereken van ilyen, akit érdekel próbálja ki, működik, de mivel csak néhány napja csináltam, nem tudok nyilatkozni arról, hogy a rendszer ugyanannyira stabil maradt-e, mint eredetileg. Nálam ez alatt a pár nap alatt semmi probléma nem merült fel. Azt hozzá kell tenni, hogy az optimalizáció szintje médium (O2). O3-at gentoon sem próbáltam még. Állítólag instabilabbá válhat az alkalmazás és nem ad annyi pluszt sebességnövekedésben, mint amennyi szívás van vele. De ha van köztünk olyan gentoos vagy LFS-ses, aki kipróbálta, ossza meg a tapasztalatait.
Felhívnám a figyelmet, hogy ennek működnie kell ugyanígy Ubuntun, Minten és MXLinuxon is, mivel mindegyik debianra épül.

Még egy tanács, ha szabad ilyet adnom. Persze csak a kezdőknek merek. Azt érdemes eldönteni a legelején, hogy a komplett rendszert újra szeretnénk forgatni, vagy csak bizonyos nagytestű, erőforrászabáló alkalmazásokat.
Ha valaki a komplett rendszert szeretné és még telepítés előtt van, bölcs dolog először csak egy nagyon alap rendszert feltenni, aztán apt install apt-build, apt-build konfigolás és world, majd az után telepíteni az xorgot és az asztali környezetet. Ha ez megvan, akkor érdemes a kernelt is optimalizálni opcionálisan. Azért így javaslom, mert debiant kezdőként elég könnyen el lehet törni. Nekem is sikerült már nem is olyan kezdőként. Szóval csak ésszel!

Hozzászólások

Szerintem (néhány éves LFS-tapasztalat alapján) az optimalizációval való játék helyett az opciók és azáltal a függőségek nyirbálásával többet lehet elérni.

Igen, én is szeretném kérdezni. Mennyit hoz az optimalizálás mondjuk egy Firefox esetén?

Az nyilvánvaló, hogy egy rosszul kódolt algoritmus ordó n négyzet nem lesz ordó n az optimalizálás hatására.

Viszont mi lesz, ami performancia növelő az adott processzor minor verzión?

A topicnyitó kedves és rendes hogy tudást oszt meg. A válasz az hogy semmit, vagy marginális mértékben csak. Anno a gentoo óriásit futott ezzel a bulival, aztán mindenki rájött, hogy semmivel sem gyorsabb a szénné paraméterezett fordítóval csinált rendszer. Ahogy a kollega írja feljebb, a függőségek nyirbálása többet hoz. De én megkérdőjelezném a befektetett idő és a kapott eredmény relációjában a dolog értelmét (értsd ha van 32 gb ramom akkor belenyomhatok 3 napot abba hogy kicsit kevesebb csomag legyen fent, meg mit tudom én nem fordítom bele az xy támogatást a z csomagba, ami ettől 14 kilobyte-al kisebb lesz).

A Gentoo azzal futott nagyot, hogy a forditoparameterekkel es a fuggosegekkel is lehetett jatszani. Persze, voltak szent orultek, akik CFLAG-ekben beszelgettek at esteket, de maga a rendszer eleve nyirbalta a fuggosegeket, mondjuk egy Ubuntuhoz hasonlitva.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Mennyit hoz az optimalizálás mondjuk egy Firefox esetén?

Az talán semmit. De a kérdés az, hogy mennyire tudod kivékonyítani a Foxot, hogy még használható legyen, de pl. esetleges sittes szarok (tracking, stb.) ne kerüljenek bele. Meg esetleg be tudsz kapcsolni about:config -ra ki nem vitt funkciókat (ha van egyáltalán olyan).

Szóval valószínűleg nem éri meg az egész balhé. Ha megérné, akkor a distrók külön-külön minden proci típushoz szállítanának optimalizált kernelt. De nem teszik.

Arra azért kiváncsi lennék, hogy csak gentoonál nincs, vagy alapból nincs. Tehát ha letöltöm a firefox forráskódját a fejlesztő oldaláról, és ./configure && make && make installal telepítem, ott sincs más lehetőség?

Gentoo mi alapján állítja be a lokális use flageket? Az alkalmazás fejlesztőinek opcióit követi, vagy módosítják?

Én nem nyúltam hozzá a gentoo-hoz vagy 8 éve, úgyhogy nem tudom, de alapvetően a use flag-ek egy "könnyített" felület arra hogy a firefox fordításakor milyen opciókkal lehet machinálni. És a "sittes" ficsőrök be vannak építve, igen, módosítanod kell a forráskódot ahhoz, hogy kikapcsolj vagy eltávolíts belőle képességeket, ficsőröket.

"Igen, én is szeretném kérdezni. Mennyit hoz az optimalizálás mondjuk egy Firefox esetén?"

Néha sokat! Nem mindig.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=win10-debian101-int…

Itt Chrome van de Firefoxnál is hasonló eredmény várható. És itt a böngésző még nincs is optimalizálva, újrafordítva. 

*Clear Linux az Intel optimalizált Linux disztribúciója.