A NAV elküldött a Gulágra

Esetem a NAV-val.

Talán mások is értesültek róla, hogy a július 1-je után esedékes eü. szolg. járulékot másik számlaszámra kell utalni, és erről a NAV értesítő levelet küldött. Igen ám, de a papír alapú levelet csak július második felében kaptam meg; amit bizonyít az is, hogy magában a levélben  szerepelt egy ún. zárolási dátum, 2020. július 10., amihez nyilván még hozzáadódott a postázáshoz és a kézbesítéshez szükséges idő is.
Csakhogy én már július első hetében a magam és a feleségem számára is átutaltam előre az összeget; sőt egy negyedévre előre, mert nem szoktam elaprózni és törvénytisztelő állampolgár vagyok. Évek óta így teszek, most meg az előrefizetés még indokoltabbnak tűnt a járvány miatt, mert mi van ha elkapom, és akkor nem tudok majd intézkedni.
Reménykedtem, hogy a NAV automatikusan átteszi az összeget, hiszen a rendeltetése egyértelmű, nem csak a célszámla miatt, hanem a közleményrovatban megadott adatok alapján is.

Gondolhatjátok, hogy nem írnám ezt a topikot, ha így történt volna.

Bejelentkeztem ügyfélkapun keresztül, lekérdeztem a folyószámlámat, és ne várj csodát!, az egyik adónemen túlfizetés, a másikon meg hiány volt kimutatva. Tudtam, hogy létezik egy nyomtatvány, amit kitöltve az egyik adónemen mutatkozó többletet át lehet vezettetni egy másik adónemre, de nem álltam neki a kitöltésének, elvégre ÉN NEM hibáztam! De mivel az átvezetés csak nem akart magától megtörténni, az E-papír szolgáltatáson keresztül írtam egy levelet a NAV-nak, kérve, hogy mind az én esetemben, mind a feleségemében szíveskedjenek elvégezni az átvezetést. Erre a megkeresésre ma, egy hónappal és 3 nappal később jött meg a válasz (szerencsére elektronikusan).

Gondolhatjátok, hogy nem írnám ezt a topikot, ha minden szépen elrendeződött volna.

De nem. Ugyanis leírják, hogy a régi adónemen valóban túlfizetésem van, ami ugye számomra már nem újdonság; és azt is megemlítik, hogy a tárgyhónapot követő hó 12. napja a befizetés esedékessége, ami szintén nem lep meg, de nem értem miért okoz problémát, ha adóelőleget (vagy olyasmit) fizetek, mert más adófajtánál ennek kimondottan örülni szoktak, sőt megkövetelik. És természetesen felhívják a figyelmemet, hogy a rendszeresített 2017-es nyomtatványon kérhetem az átvezetést. (... hallani vélem, ahogy a nagy vaskapú csikorogva kitárul...) A nyomtatványt pedig benyújthatom elektronikusan, vagy postán elküldhetem, vagy személyesen bevihetem. Nem értem, hogy az elektronikus nyomtatvány mivel lenne több, mint az ügyfélkapun keresztül már megírt kérelmem; ja, az nem nyomtatvány, a szabály meg szabály, azt be kell tartani, még akkor is ha minden világos, hiteles, de még akkor is, ha a mulasztást a Hivatal követi el. A postára menés vagy az ügyfélszolgálaton történő személyes megjelenés meg különösen előnyös így a járvány idején, mármint az államháztartás számára, hiszen majd nem kell annyi nyugdíjat kifizetni... A feleségem meg nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval.
Most állhatok neki Java-t telepíteni, vagy mégsem... vagy talán befizetem az új adószámra is az összeget magam és a feleségem után, aztán majd az SZJA bevallásnál kérem az átvezetést (...hordom a köveket a barakk egyik végéből a másikba...) A jövőbeni fizetéseket mindig csak a tárgyhónapot követő hó 12. napjának 23. órájának 59. percében ejtem majd meg, mert nehogy az 58. percben megváltoztassák az adószámot.
Az is megfordult a fejemben, hogy otthagyom a régi adónemen a pénzt és beperelem a NAV-ot. A pert természetesen elvesztem, aztán elvesztem másodfokon is, aztán minden fokon..., de kicseszek velük, mert ezer évig fogok élni, és akkor majd egyszer csak megnyerem az ügyet (mert a[z] [i]gazság végső soron mindig győzedelmeskedik), és akkor a kamatos kamatokkal megnövelt összeget fogom megkapni, amiből finanszírozhatom a Galaxis túlsó végébe történő áttelepülésemet, messze a NAV-tól, messze a ...

Gondolhatjátok, hogy nem írtam volna meg ezt a topikot, ha nem lettem volna ideges.

Hozzászólások

Mar tobbszor mondtam NAV-os embernek, hogy hatraltatnak.

Fater nyugdijas lett, nem baj vontak tole tovabb a hozzajarulast. Ez ugye korral jaro kedvezmeny, de nem baj ~2 honap alatt sikerult elintezni.

Par eve, februarban vettunk egy lakast, sajnos hitelhez kellett nyulni. Mivel vallakozo vagyok kellett egy NAV nullas + jovedelemigazolas.

A banknak elozo evre kellett, igy gondoltam lassan orolnek a malmok, ne legyen baj leadom januar elejen az adobevallast es februar kozepen majd megkerem.

15 nap utan kaptam egy levelet, hogy kitoltak a hataridot 30 nappal. Bementem szemelyesen es kozoltek, hogy tul hamar jottem ... meg nincs kesz a progam amivel feldolgozzak.

Ezek a kurva programozok a hibasak mindig! :D

Passz. Egyébként nem tudom ki a ludas. Az ügyintéző vagy a felettese vagy a szabályzatot kidolgozók vagy az, aki a járvány közepére szervezte az adónemváltást (egyáltalán miért volt rá szükség?) és kétszázezer példányban küldött ki papír alapú (tehát a  fertőzést elősegítő) tájékoztatást?

és kétszázezer példányban küldött ki papír alapú

Már nem tudom, hogy mivel kapcsolatban kaptam egy-két éve egy tájékoztató levelet a NAV-tól papíralapon, benne gyakorlatilag a címzés/aláírás és némi sallang kíséretében egy (jó hosszú) URL, hogy valójában onnan tudok tájékozódni…

Sok hivatalban a számítógépet szerintem csak arra használják, hogy még több papírt tudjanak generálni, hiszen az bizonyítja, hogy dolgoztak. Ezért mindent ki kell nyomtatni, alá kell írni, le kell fűzni és ki kell postázni mert csak akkor van kész. Mindeközben Kínában már blokchain alapú az egészségügyi rendszer is. Mondjuk itthon ez is úgy működne, hogy mindent kinyomtatnak aláírják és szkennelik a rendszerbe, mert csak úgy lehet hiteles.

Nem tudom elfogadni hogy a semmittevésért alapjogon bármi is járjon. Neveljen gyereket, ápoljon időset, dolgozzon, vállalkozzon, fektessen be, akármi. De az otthon üldögélés nem teremt semmiféle értéket, így ellentételezni sincs értelme / haszna.

De lehet hogy elolvasgatom a thread-eket, hátha máshogy látom :)

Na, mégiscsak válaszolok:-)

"Neveljen gyereket, ápoljon időset, dolgozzon, vállalkozzon, fektessen be, akármi."

Így van, az alapjövedelemből nem következik a semmittevés. Sokan persze ezt választanák, de hát azok úgyis szó szerint halálra unnák magukat, ami egyedi szoc.pol. probléma; illetve az oktatásnak fel kellene készíteni az embereket arra az időre, amikor az automatizálás miatt sokuk elveszti a munkahelyét. Az alapjövedelem  biztos hátteret nyújtana  az embernek ahhoz, hogy lehetőleg a társadalom számára is hasznos olyan tevékenységet folytasson, amiben maga is kedvét leli. Így az embernek csak azért, hogy a megélhetését biztosítsa, nem kellene valamilyen zabhegyezős munkaviszonyt létesítenie; és ez mindenkinek jobb lenne így.

Én, ha ezer évig nem lenne munkaviszonyom, akkor sem tudnék unatkozni.

A mostani jobb, hogyha lenne valami egyedi otleted annyi papirmunka kell elotte, hogy minden kedved elveszik?

Mondom ezt ugy, hogy exportaltam amerikaba egy idoben. Oszt' csodalkozunk, hogy kina lehagy.

 

Vagy nezd meg a mostani egyik blogot, ahol megbuntetik az ipset, mert rossz navos szamlara utal. Minket kidobtak a joadozok listajarol, mert egyik jarulek elmaradt, ugy hogy osszesegeben vagy 3+MFt pluszban voltunk a nav fele (masik alszamlakon).

Az egesz magyar rendszer csak arra jo, hogy mindenki szalagmunkas legyen. A kreativitast szerencsere mar csirajaban elfojtjak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Koszonom az infot. Nekem ez uzemszeru mukodesnek tunik. Tudod ahogy igertek, ugyfelbarat, soralatet es tarsai. Ez sikerult.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 11. 18., sze – 14:53

"de nem álltam neki a kitöltésének, elvégre ÉN NEM hibáztam! "

 

Miért is nem hibáztál? A szabály az, hogy július 1-től más helyre kell utalni. És a szabályt nem csak akkor kell betartani, ha szólnak, tájékoztatnak (vö. a törvény nem ismerete nem mentesít).

A NAV közzétette időben, hogy mi a helyzet. Fel lehetett volna rá készülni.

Ez mind igaz, de az is nonszensz lenne, ha megbüntetnék miközben náluk van a pénz, csak másik számlán. A megoldás az lett volna, ha egyből visszautalják, hogy nem tudták befogadni. Erre reagálhatott volna gyorsan kantal és egy kis késéssel ugyan, de már helyén lenne a járulék. Most meg ott tart, hogy 2 havi járulék késedelme van. Azt sem értem miért nem szüntette meg a NAV azt a számlát és akkor a bank be sem tudta volna fogadni az oda érkező utalási kéréseket.

Nem büntetnek meg, ha nem akarod. Ott az eljárásrend, igényeld a számlák közötti átvezetést és kész.

De OP ezt nem akarta, mert szerinte ő nem hibázott.

 

"Azt sem értem miért nem szüntette meg a NAV azt a számlát"

Azért, mert a júniusi járulékokat július 12-ig még oda kellett utalni. Akkor miért szüntetné meg a számlát júliusban? A júlus 1-től érvényes járulélokat kell az új számlára utalni, a július haviaknak augusztus 12-ig kell beérkeznie.

A NAV közzétette időben, hogy mi a helyzet. Fel lehetett volna rá készülni.

Ja persze... nekem is a NAV oldala a kezdooldalam. De lehetett volna ugy is intezni, hogy mindenkinek egyszerubb legyen, de minek ... majd mindenki adja be a lofasz sorszamu dokumentumot, mert mi vagyunk a hivatal!

Nem partnerkent kezelik az embereket. Addig mig en megfizetem azt, amit meg kell elvarom, hogy szolgaltassanak!

Ha nem szolgaltatnak, hat szolgaltatot fogok valtani :)

Hibáztam, mert előrefizettem? Hát nem.

A tárgyhónap második felében  értesítenek ki? Gyakorlatilag visszamenőleges törvénykezés. Miért nem tudatták már januárban? Egyáltalán miért is változtattak? Valami problémájuk lehet a belső folyamataikkal, vagy az infós alrendszerükkel.

Szerintem még jól jártál. Ugyanennyi erővel tehettek volna inkasszót is a számládra, meg küldhették volna a végrehajtót is.