Bleeding edge: RTX 3080&3090

Hirtelen instabilitás az új RTX 3080 és 3090 esetében 2 GHz órajelnél vagy felette.

Részletek.

Videó németül.

Hozzászólások

Szimulatoros kozossegben mar tomegesen mondjak vissza az elorendeleseket. 

"Let’s start with the latter, before I get lost in the technical analyses. You probably remember when I wrote that the board partners couldn’t use working drivers yet and only work with a very limited driver and NVPunish. Since the driver problem lasted until shortly before the launch, but the first wave of cards had to be produced already, the functional testing of the first models was obviously limited to power-on and thermal stability. Running, not running. However, this does not say much about the chip quality and the possible maximum frequencies that the respective chip can safely handle."

A baj az, hogy mint a cikkíró is írja, a gyártók nem válaszolnak az erre vonatkozó megkeresésekre. Egyes gyártók spóroltak pár centet a BGA-nál, és nem hajlandóak elárulni, hogy ki mennyire spórolt, ki az aki olyan kompromisszumot engedett meg, ami előjöhet. Mivel már tudunk a problémáról, és a gyártók nem tájékoztatják a vásárlókat, hogy mely termékek mely változatai hogyan érintettek, így mindenki csak a sötétben tapogatózik addig, amíg a konkrét kártyát szét nem kapja... az egész fiaskót ugyebár nem közvetlenül az Nvidia okozta, mert az ő részével nincs probléma, de az ő általa biztosított dokumentációban megengedte ezt az olcsóbb kiviteli változatot is, így közvetve ő okozta, és egyértelműen felelős a problémáért. A nagy titkolózás miatt (driver visszatartás) pedig a gyártók még csak ki sem próbálhatták úgy igazán a termékeket eladás előtt. Elég sokba fog ez kerülni az Nvidiának megérzésem szerint, de hát kinek telik erre, ha nem nekik... ha már az ARMot is így szivarzsebből akarták megvenni.

Tipikus XXI. századi bleeding edge sztori... mondjuk itthon a hazai jövedelmi viszonyok miatt szerencsére kevés vásárló lesz érintve, de azért ez egy iparági jellegű tükröcske is, hogy hogyan ne csinálj új termék release-t. Nem mintha úgy hinném, hogy változni fog bármi, de azért tanulságos az újszülötteknek, hogy miért ne a legújabbat vedd meg, még akár ha meg is tehetnéd ...

Ez szerintem túl heves ellenreakció. Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a kártyák szarok lennének. Mert a gyárilag megállapított minimum speckókat, és hivatalosan garantált órajeleket simán hozzák. A gond akkor van ha, ha gyári órajel felett lévő 2 GHz környékére boostolnak (amolyan automatikus ön-overclock keretében), akkor is csak bizonyos kártyákon, amik meghatározott kondikosztást használnak. Magyarán az egész túl van lihegve. Elég drága, de a 3080 és 3090 ettől nem lesz rossz kártya, nem kell a hájpvonatra felülni, hogy akkor dobáljuk tojással.

Ugyanitt szolgálati közleményben mondanám, hogy ha valaki vett volna, és mégis annyira szabadulni akarna tőle, én ingyen átveszem tőle a gondokat, szívesen megszabadítom a szenvedésétől, hogy ne legyen többé áldozat, szóval problémás 3080-as és 3090-es kártyákat nálam le lehet adni, mert jó ember vagyok, igazi jó barát. Csak rámírtok privátot, mondom a címet hová küldjétek, postázást állom. Tényleg csak felebaráti szívességből, nehogy valaki amiatt kerüljön tolószékbe, mert ilyen heves gondokkal küzd, hogy a 250-500 ezres GPU-jával ilyen luxus gondjai akadnak.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Persze. Meg Intelnél sem lenne baj, ha csak alapórajelen menne és hibás tervezés miatt a Turbo Boost-ot le kellene tiltani. Például egy Intel Core i5-10400F esetén az alapfrekvencia 2.9 GHz, míg a turbo az elmegy egész 4.3 GHz-ig (jó hűtéssel). Biztosan ugyanannyiért tudnák adni, ha nincs turbo.. ja nem.

Szerkesztve: 2020. 09. 28., h - 09:22

nemrég még az volt a hír a hype és a botrány hogy miért dobnak hirtelen piacra 2x erősebb videókártyát fele annyi pénzért?

ez nem csak utólagos pr korrekció hogy ja amúgy gondok vannak vele, ne vegyétek (?)

nem olvastam más nvidia kártyákról ahol hasonló hibák jöttek volna elő előtte

Ketlem. Ahogy hendrick is irta, ez egy rossz release train eredmenye. Tul megengedok voltak es a gyartok nyilvan az olcsobb megoldast valasztottak.

A vicc az, hogy egy founders edition kartya amin a dragabb alkatresz van olcsobb mint egy kisporolt tipusu kartya ami esni-kelni fog.

Aki ilyen kartyat vesz az szeretne kivenni belole a max teljesitmenyt kihozni, pl harommonitoros rendszerek 1080p fole is tudnak igy menni, megtartva a 100+ FPS-t. Az uj HP Reverb G2 is igenyli a teljesitmenyt ha olyan felhasznalasra kell ahol szamit a konzisztens magas frame rate.

Nem erzem at teljessen a problemat. Kicsit olyan mintha venne egy opel corsat amit ugy arulnak hogy a vegsebessege 180kmh es arrol panaszkodna, hogy basszus ez nem kepes 200al se menni.

Ezt a videot erdemes megnezni: v=GPFKS8jNNh0

Javítsatok ki, ha tévednék, de itt arról van szó, hogy hűtési probléma van és/vagy alkatrész minőségi probléma pár alakatrész esetén. Szóval nem magával a chip-el van gond és ezt az Nvidia által készített kártyára igaz, elvileg ha mondjuk az Asus, Gigabyte...stb, elvileg könnyen csinálhat olyan kártyát aminél ez a probléma nem áll fent, valamint az Nvidia-nak is nem annyira nehéz javítania a problémát egy következő rev-ben, ez tuti meg lesz oldva. Szóval így kimondani, hogy az RTX 3080, RTX3090 szar nem lehet, csak van egy rossz széria most belőle és várjunk egy kicsit. 

en vegigolvastam a linkelt cikket, tanulsagos, foleg a fotok.

nem hutes gond van, hanem az nvidia a referencia NYAK tervben 2 fele kondenzatornak is kialakitott helyet a chip alatt, es a gyartokra bizta, hogy melyik fajtat hasznaljak. mint utolag kiderult, az olcsobb fajta nem jo, 2ghz korul mar nem szuri ki eleg jol a tapfesz zajt es ettol instabil lesz. az nvidia sajat kartyajan es az asus-en pl. jo, tobb mas gyartoen meg a szar kondik vannak.

szoval ez az nvidia sara is, mert a doksiban es a terveken megengedtek a nem jo fajta kondit is, a gyartok pedig a final driver nelkul tesztelni se tudtak. persze ha a gyarto nem ezen a filleres alkatreszen sporolna, akkor mindegy lenne.