A Paragon a mainline Linux kernelbe való beolvasztásra beküldte NTFS read-write driverét

Címkék

A fájlrendszer eszközmeghajtó-programokra és storage menedzsment megoldásokra specializálódott Paragon Software Group úgy döntött, hogy beküldi a Linux kernelben való beolvasztásra linuxos NTFS driver-ét. Az egyik szoftvermérnökük által az LKML-re beküldött patch a drivert adná hozzá a kernel fs/ntfs3 könyvtárához:

This patch adds NTFS Read-Write driver to fs/ntfs3.

Having decades of expertise in commercial file systems development and huge test coverage, we at Paragon Software GmbH want to make our contribution to the Open Source Community by providing implementation of NTFS Read-Write driver for the Linux Kernel. This is fully functional NTFS Read-Write driver. Current version works with NTFS(including v3.1) normal/compressed/sparse files and supports journal replaying. We plan to support this version after the codebase once merged, and add new features and fix bugs. For example, full journaling support over JBD will be added in later updates.

A cég vállalná a kód karbantartását és továbbfejlesztését is. A bejelentés a levélben olvasható.

Hozzászólások

Jól meg is kapta érte a magáét :D

Miért is jó, ha a mainline-ban van? Eddig nem találkoztam olyan szükségszerűséggel, ami indokolta volna ezt.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Gondolom a klasszikus "masoljuk le es elozzuk meg picit a versenytarsat" gyokerkedes. A Tuxera 3 eve betette az ntfs read driveret a Linux kernelbe, es azota hozza se nyult. Ok jobbak a versenytarsnal, mert mar rw a driver.

Tuxera es Paragon amugy mindketto abbol el, hogy ntfs, ext4 stb. drivereket arul macOS-re es Windows-ra. Szertintem szines papirokon akarjak mutogatni, hogy a Linux kernelben az o driveruk van, bizz bennuk inkabb. (Az is erdekes, hogy ily modon publikaljak ezert a celert az egesz forraskodot, amibol elnek - velhetoen mert a fuse + ntfs-3g mint harmadik opcio szinten osszetakolhato macOS-en free, csak "nem olyan szines az installer")

Hát, kb 2 hete még a fuse-s ntfs-3g-vel pár gigabyte másolása 6-10 órát írt, addig a paragon nfts driverével ez fél perc sem volt. Nem tudom ma ez hogy áll, de nem adok sok esélyt arra, hogy ez egy nanoszekundummal is javult volna azóta :) Persze ez nem feltétlen a user-space hibája, lehet maga a driver is ennyire lassú.

Gondoltam, hogy az "idehaza" mint helyhatározó, és a definiált alkalmazási terület egyben jól körülírja a felhasználás körülményeit is, de úgy látszik, ez azért neked még további "szopkodást" okoz. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én azt látom, hogy utóbbi évekbe kerültek bele azok a feature-t a Linuxos fájlrendszerekbe, amiket az NTFS már 20 éve tud. Nem rémlik különösebb stabilitási vagy performance probléma sem. 

Szóval, az ő perspektívájukkal miért kellene lecserélni? 

Biztos igazad van, viszont tapasztalat szerint az ntfs rettentőem tud fragmentálódni, ellentétben még az ext4-el is.

Legalábbis hagyományos merevlemezen óriási a sebességkülönbség. Habár ehhez hozzátehet a hízó registry is vagy a winsys könyvtár is.

azt nem tudom miért, de régebben különböző projektek kapcsán is belefutottunk abba, hogy valamiért windows alatt lassú volt. Egyik esetben a futó processeket nézve úgy tűnt, hogy a fájlrendszer kezelés dögletes win alatt. Azóta persze lehet változthatott. A webkit forrás build összehasonlítás volt az egyik, de az nem volt teljesen korrekt, mert más fordítóval is történt. De sokszoros különbség jött ki. Arról nem is beszélve, hogy linux alatt még hálózaton át be lehetett vonni más gépeket is, míg msvc-vel max valami külsős fizetős cucc tudott volna ilyet. De alapból talán 20 perc vs 1 óra nagyságrendű kölönbség volt, nem segített a több mag sem sokat. Ha linux alatt besegített a többi gép, akkor meg 6 perc alatt :D

A másik egy android projekt fordítás volt konzolról. Ugyanazzal a jdk-val. Ott konkrétan 2x lassabb volt win alatt, mint linux alól. Ssd-vel is. Konkrétan akkoriban tettem be 4 magos mobil procit a laptopomba és kíváncsiságból méregettem, összehasonlítva a 2 magos és a 4 magos mobilt és a 4 magos desktop gépemmel is. És linux alatt a 2 magossal volt kb ott, mint win alatt a 4 magossal. Ugyanazzal a procival meg 2x-es idő winen.
Az is érdekes volt, hogy míg linux alatt hdd-val próbálva az első build volt lassú, utána már másodjára olyan gyorsan végzett mint ssd-vel, addig win alatt lassú volt és lassú maradt. Szóval valami bufferelési dolog is lehet mögötte. 

Ha jól emlékszem még azzal is próbálkoztam, hogy win alá ext2-őt felcsatolva változik-e és hogy linux alatt ntfs-ről más-e. De nem igazán jött ki belőle érdemi dolog.

Szerkesztve: 2020. 08. 17., h – 11:36

Érdekes dolgokon megy itt a sz.rrágás többektől, ahelyett hogy csendben tudomásul vennék a dolgot. Elvenni nem vesz el senkitől, néhol hasznos lesz, jó, hogy nem kell használni a fuse -t, mert lesz rendes beépített driver, zavarni meg gondolom nem fogja, aki nem használja.

Régebben használtam ezt a drivert. Szvsz ez az egyetlen normális, stabil ntfs driver linuxra. Mindent tud amit kell, gyors és stabil.

A paragonhoz tartozik normális fsck is, képes sérült fájlrendszert is mountolni. Sebességben meg egyezik az ext4-el. Ja igen és legalább nem fuse-os. Szvsz ez a lépés azt jelenti, hogy az ntfs3g rövid távon kuka, ami pozitívum, mert évek óta rohadt nagy szemétdomb, utolsó kiadása 3 éves.