WDC WD10EZEX - javított szektorhibák -kuka, vagy még nem?

Adott a következő HDD (WDC WD10EZEX), amin a HDD Sentinel "Lemez javítás (olvasás teszt szektorok javításával)"- nevű kézrátételes gyógyítómódjának többszörös futtatásával sikerült egy rakat 23-as CRC adat hibát javítani, azóta ennek a tesztnek a futtatásával minden szektort jónak jelöl, a színes kis négyzetek változó helyzetekben mutatnak csak sötétebb színeket... A Smart "Current pendig sector count"-ja 0-ra állt vissza, a "Off-line uncorrectable sector count" adat mező tartalma pedig 0-ról 1-re állt.

Nem hiszek a mágiában és nem vagyok idealista sem, a kérdésem: mennyire veszélyes ez a fajta hiba, elzörög még vele ez az öreg masina, vagy sürgősen csere?

--

és akkor egy kapcsolódó kérdés: helyette wd gold, vagy wd black?

Hozzászólások

Ez egy szubjektív vélemény tőlem: én mindenképp cserélném azt a háttértárat. Nem nyugtat meg a jelenség, az adat és a gép használhatósága fontosabb, mint ezen filléreskedni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 08. 01., szo - 14:49

Minden a rajta lévő adatok fontosságának, a merevlemez konkrét működési helyének, napi időtartamának, szerepének kérdése. Nekem van, - nem túl fontos gépben és adattárolási céllal, - évek óta szektorhibásan működő "darab". - Folyamatosan mentek róla és hetente ellenőrzöm a smart-ot az esetleges romlás mértékét megállapítandó. Sajnos, használatba vettem új WD-t, már szektorhibás volt 1 nap múlva. Azóta is működik. (Így nem tulajdonítok már nagy jelentőséget a "szektorhiba"-dolognak. - Másrész van RAID tömbben merevlemez ami javítva lett és pár hónapot ismét kibír, de ismét tönkre is megy. Játéknak, - aki szereti az ilyet, - jó. :) )

Évekig is használható lehet. 

Bírálni mindig könnyű! 

Furcsállom azt a jelenséget, hogy akárhányszor futtatom újra ezt az olvasás-javítás tesztet, mindig máshol vannak a nehézkes kiolvasást jelző sötétebb négyzetek és mintha szaporodna is a számuk. Nem tudom megítélni, mennyire hiteles ez a szoftver annak megítélésében, hogy mi a HDD jelenlegi konkrét és várható jövőbeni állapota.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Kábelt fogok cserélni és ellenőrzöm ezekkel is. Azt furcsállom csak egy kicsit, hogy amilyen fejlett technológia jelenleg egy ilyen szerkezet, még mindig csak max. 50%-os pontosságú egy állapotjelentés róla. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2020. 08. 01., szo - 15:14

Pending sector azt jelenti, hogy az elektronika megjelolte mint "cserelni kellene" ilyenkor idonkent olvasgatja a szektort es hibasnak iteli akkor kapsz egy Offline counter emelkedest es szepen a spare teruletbol kezd hasznalni ami minden diszknel van.

Amennyiben nem ms kritikus a dolog akkor kb. nem erdekes kategoria.

Van olyan diszkem ami evekkel ezelott csinalt 300++ ilyen cseret es meg mindig porog, mikozben nullas erteku forgo morgok adtak be a kulcsot mellette.

Tehat ha van backup es vagy nem szamit nemi allasido akkor ez szot sem erdemel kategoria.

 

Ja es igen, megfeleloen fejlett technologia a kevesbe fejlett megfigyelonek megkulonboztethetetlen a magiatol...

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Ezek szerint volt 1 bad sec, amit a spare-ból javított. 

"Ja es igen, megfeleloen fejlett technologia a kevesbe fejlett megfigyelonek megkulonboztethetetlen a magiatol..."

- valóban, a kérdés csak az, hogy pontosan mit tekintünk fejlett technológiának. Egy négyzetszínezgető látványszerviz mögött áll-e valós produktum, vagy csak a parasztvakitás... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Pending sector egy szemét dolog. Ez képes magával rántani a Linux szervert, amikor az ráolvas egy ilyenre. Hiába van szoftver RAID1-ben és a másik odaadná az adatot, megfogja a kernel diszk alrendszerét.
Érdekessége: ha újraírod folytonosan a diszket, eltűnik az összes Pending sector.

RAID esetén mdadm segítségével kiveszem a Pending sectoros diszket és visszarakom, hogy mint új diszk rászinkronozza szektorfolytonosan a tartalmat. És ettől megjavul.

"Hiába van szoftver RAID1-ben és a másik odaadná az adatot, megfogja a kernel diszk alrendszerét. "

 

Ezzel próbáltál játszani:

https://en.wikipedia.org/wiki/Error_recovery_control

"Effectively, TLER and similar features limit the performance of on-drive error handling, to allow hardware RAID controllers and software RAID implementations to handle the error if problematic. "

off

Tessék ezért picit irigyelni engem:

Num Test_Description  Status         Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Short offline    Completed without error    00%   31407     -

31407 üzemóra a jelenlegi gépem egyik HDD-jében. Kettő van benne, mert amikor kezdett fogytán lenni a hely, beletettem egy másikat is, és az LVM-et kiterjesztettem arra is. Az oprendszer SSD-n van. Amúgy hülye kiosztásban: sda, sdc a két HDD, rajta LVM-en /home, /var, sima partíción swap, az oprendszer, tehát /, /boot az sdb-n van, ami SSD. Egyébként ezt a megbízhatóságot ez a modell hozta:

Model Family:   Western Digital Caviar Blue (SATA)
Device Model:   WDC WD5000AAKS-00A7B0

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Impozáns, kétszer annyit járattad, mint én. Az enyém desktop gépben van, tehát nem jár napi 24 órában. Napi 8 órában számolva minden nap, közel 11 év, de nyilván nem járt minden nap 8 órát, szóval ennél is idősebb már.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kétesélyes... lehet, még évekig jó, de lehet, holnap adatvesztésed lesz. Én nem kockáztatnék, egyértelműen csere!

A tehén egy bonyolult állat, de én megfejtem.

Panic vs. Non-panic...

felhasználástól függ. Van olyan hely ahol a legkissebb hibára is megy be helyette a cseredarab a polcról. A @home szervernél viszont tökre nem érdekelne lehet, hogy még nyolc évig is elketyeg. Max a kölykök 1-2 órát csak a netflixen meg az hbon tudnak lógni amíg mentés(ek)ből visszaállítom az adatokat.

Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

WD20EARS - 82684 óra van benne. Reallocated_Sector=9, Current_Pending=1457, Offline_Uncorrectable

az otthoni NAS egyik lába. Temetem már vagy 2 éve. Érdekes, hogy a Synology nem lökte még ki a tömbből.