24" 4k monitor HDMI porttal

Helló,

24"-os 4K monitort keresnék másodlagos monitornak, viszont nem találok ilyen méretben semmit (amit most is meg lehet venni), kivéve az Apple LG 4k monitort, viszont azon meg ugye nincs HDMI port.

Neten még találtam a LG 24UD58-t, de ezt sem forgalmazzák már. Esetleg tud valaki valami tipust ami megvehető, van rajta HDMI, 24" körül van és 4k-s?

 

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 04., szo – 10:39

Szerintem a 24-es kicsi 4K-ra. A határmezsgye  Full HD és 4K közt a 27''. Alatta szerintem felesleges. Mint ahogy az 5''-os telefonoknál is a faszé kell fullHD-nál nagyobb felbontás?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Használtam retina display-t, és vettem egy 27"-os 1440p monitort. Normális felhasználásnál, tehát nem 2 cm távolságból nézve, egyáltalán nem veszek észre minőségbeli különbséget. Persze ízlések és pofonok, szemeztem 32"-os 4k-val is, de a 27" is hatalmas egy notebook kijelző után.

Hadd legyek egy kicsit troll. Mi a létjogosultsága egy 4K vagy 8K utána meg majd valamikor 128K megjelenítőnek?

A szemészorvosok normális (teljes) látásélességűnek tekintik azt az embert, aki adott távolságból átlagos megvilágítási körülmények között felismeri a körív (360 fok) egy foka 60-ad részének, azaz 1 szögpercének megfelelő képpontokból  összeállított ábrát (például a Kettesy látásvizsgáló táblán középen a vonal feletti 73-as számot).

Vagyis egy 165 centis (65 hüvelykes) 4K UHD képernyő esetén kb. 2,6 méterről kell nézni a monitort, ahhoz hogy észrevegyük a különbségeket két pont között. Ez egy átlagos panellakás 3,5 x 3,5-es szobáját tekintve nem életszerű. A fél fal csak a tévé. De mégis kit érdekel a légy szemén lévő atka? Ha ezt nézzük akkor 24 colos képernyőt vajon hány centiről kellene nézni?

A fullhd 24 colon már láthatóan pixeles, recés. Ha valaki azt mondja, hogy neki nincs szüksége rá, meg amúgy sem látja, meg lehet soha nem is látott még olyat és azt sem tudja miről beszél, az az ő véleménye és dolga. De kinyilatkoztatni, hogy haszontalan és nincs értelme, az butaság. 

Egyébként azt tudnám mondani arra, hogy milyen messziről kellene nézni egy 24 colos képernyőt: olyan messziről, ahogyan kényelmes.

De jó szemed lehet neked.. ha 24" fullHD neked már pixeles.. Lehet túl közelről nézed és nem onnan ahonnan neked "kényelmes" :)

Parasztvakítás ez az egész.. 4-8-16-24-3253465k -s monitor jön, csak az emberi szemet elfelejtették hozzáfejleszteni ... bár lehet a Samsung már dolgozik valami "implanton"

ps.: bár itt már lassan az a kérdés is megállja a helyét, hogy "mit jelent az hogy pixeles"... régen a pixelest tudtunk értelmezni, fullHD-nál valahogy nem tudom elképzelni / értelmezni a "pixelest"...

Fogalmam sincs, de itt egy gyors google keresés, ami semmitmondó lesz. Hint.: valószínúleg én is szarul nézem a 24"es monitort, hát még a 27"-est  :/

Bár ez egy szar....

https://www.crutchfield.com/S-AXOTXDeoJ8i/learn/learningcenter/home/TV_placement.html

Ez talán jobb lesz.

Nem különösebben jó a szemem. Szimplán arról van szó, hogy sok esetben látni a lépcsőzetességet íveknél. 24"-en a pixelek már eléggé nagyok. Másol meg, ahol van font anti-aliasing (linux alatt kissé bénább megvalósítás miatt) ott váltakozó vastagságú és homályos néha némelyik betű. Bár ez az éppen használt monitortól is függ mennyire rossz. Az irodai 24" monitoromnak valami ritka elcseszett pixel elrendezése lehet mert sokkal szembeötlőbb azon, mint az egyik most előttem lévő 22"-es fullhd-n. Bár a 22-esnek a pixelei is kisebbek, s bár nem élesebb a kép, de ahhoz már pont elég a méretkülönbség, hogy ne legyen olyan látványos a torzulás.

De már egyideje 4k monitort is használok - de nem a skálázás miatti élessebb betűk, hanem a natív felbontáson lévő nagy asztalterületet miatt. Egyik projekten 27"-es 4k volt, ami natívan már kicsit kicsi betűméretet ad, így itthonra 32-est vettem inkább. Ez olyan, mintha négy 16"-os fullhd-t néznék. Ráadásul sok mai ui is arrafelé ment el, hogy alapból nagy méretű minden rajta és natív felbontású 4k monitoron fér jobban el minden. Ha már így megy az agyalás, 8k kijelző 200%-os normális skálázással marha jól lenne 32 colon.  A nagy asztalterület kombinálva kontrasztos, homályosodás és recésség nélküli (vektoros) fontokkal marha jól nézhet ki.

Egyébként kartávolságra vannak a monitorok. Azt hiszem ilyesmit mondtak az irodai munkavédelmi oktatáson is.

Valami értelmezési probléma lehet. Tök jó retro a 8x8 pixelből összerakott text módú betű is. Nincs igényem arra, hogy homályosan összefolyjanak. A most gyakori felbontásoknál a fontokat pedig pont hogy erősen homályosítják, hogy a ne legyen annyira észrevehető, hogy még mindig mennyire távol vannak az analóg világ felbontásától. Pont a fullhd-n tolják a homályosítást. 
https://www.showthedata.com/wp-content/uploads/2017/06/anti-aliasing.jpg

Én viszont pont azt mondom, se homályosításra, se szögletes betűkre nincs igényem. Magasabb pixelsűrűséggel jobban néznek ki és nem kell homályosítás. Majd ha 8k lesz elterjedt, ahhoz már ilyen kisebb méretű kijelzőkön kell a skálázás, ami nem azt jelenti hogy alacsony felbontásút felnagyít, hanem varázslás nélkül is szép betűk lesznek a mostani fizikai méretben.

Ez egyébként megszokás kérdése is. Én is végigjártam mindenféle kisfelbontűsú, homályos crt-től kezdve a normálisakon át a gagyibb tft-ken túl az fhd tft panelekig sokfélét. Viszont, aki látott már jobbat, az könnyen megszokja a jót és utána már látja a hibáit a régebbi technikának. Ahogy crt tévéknél is akkor értettem és láttam meg a vibrálást és villogást, miután 85Hz-es crt monitorokat kezdtem el használni a kezdeti 60as helyett. Addig nem volt tudatos, hogy miért más érzés a régi tévé képernyőjét nézni mint mondjuk a kilátást az ablakból. Ha már anekdotálás, akkor például nemrég láttam először igazi oledeket élőben és pár perc elég volt ahhoz, hogy lássam mekkora parasztvakítás a qled mellette. Ettől persze nem fogok mostanában olyat venni, mert azon kívül, hogy marha jól néz ki, azért jobb helyet is tudok a pénz égetésének.

Próbáld ki, baromira nem ugyanaz és nem észrevehetetlen munka során (nem filmekről van szó meg ilyesmi). De itt van két fotó csak neked:

Értem én, hogy csóróság van meg satöbbi és megy az önigazolás, hogy neked elég a fhd, de napi 10 órában nézem azt a nyomorult monitort wordok, terminalok stb és hát sokkal jobb a magas dpi-os betűk kinézete.

 

A WikiPedia azt irja, hogy 60 centiről 270 ppi-nek kellene lennie (átlag szem eseté persze), hogy ne lásd a pixeleket külön. Tévénél amit 2 méterről nézel, már a 100 ppi is elég, de telefonál amit meg 25 centiről 650-et irnak.

24"-os 4K monitort keresnék

Mi a búbánatnak? Ez mire jó?

Nem értem amúgy a hozzászólások felét. Nem az volt a kérdés, hogy miért jó, hanem hogy tudtok-e. Ha neki ez kell, akkor miért kell róla lebeszélni?

Amúgy én is csak a Dell P2415Q típust találtam az LG-n kívül.