Új szerver beszerzése belső használatra DEV környzetekhez

Fórumok

Helló!

Van egy céges szerverünk. Gitlab runnerek futnak rajta, meg docker konténerek. Ezekben meg DB-től az alkalmazás szerverekig minden. Nem sok ezer user-t szolgálnak ki. Ezek adják a fejlesztői és teszt környezeteket. Kicsit elfogyott már, és kiöregedett. A fejlesztés nem jöhet szóba. (Viszonyításként: i5 6600, 16GB RAM, 2x1TB WD RED RAID1, alapvetően átlag alkatrészek)
Egy "új" szervert kell beszerezni. A jelenlegi Debian alapot vSphere váltja...
Extrém igények nincsenek.
CPU: 8 mag (plusz HT)
RAM: 32GB
HDD/SSD: 2x1TB SSD (Samsung PRO szériára gondoltunk)
Torony kialakítás, UPS van.
És kompatibilis legyen driver ügyben a vShpere 7-el.
A jelenlegi gép nagyjából 5 éve van meg, így jól látszik, hogy nem exponenciális ütemben nőnek az igényeink. Jó lenne ha újabb 5 évig nem kéne kicserélni az egészet. Egy memória vagy SSD upgrade bőven belefér ha szükséges.

Van egy elméleti keret...amit nem kell feltétlenül kitölteni. Bruttó 500K.
Kaptam tippeket boltokra, hogy hol érdemes nézelődni új és akár felújított garanciális szervereket. szerverplaza.eu, serverlite.hu, interbolt.eu..stb

Van esetleg olyan konkrét típus amit tudnátok ajánlani a fentiek alapján? Nézegettem már a linkeket de érdekelne mit lát több szem.
Én alapvetően Dell irányba húzok...mert Workstation vonalon van jó tapasztalat.
De alapvetően minden vélemény érdekelne amit egy ilyen beszerzés során érdemes átgondolni.

(Más fórumon is feldobtam a kérdést. Ha esetleg valaki belefutna akkor az nem a véletlen műve.

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

Az is infó lehet, ha nagyon rossz a feltételrendszer és nem reálisan látok valamit... Senki nem vette szervert mostanában? Vagy ez túl kicsit méret? :D 

Ami VMware kompátibilis lesz, pl. van benne HW raid, az szerintem ennyiért nem biztos, hogy kijön. A másik buktató, hogy ha esetleg komolyabb szerveren fog az appotok futni, akkor egy magas órajeles singlesocket proci teljesen félreviheti a "performancia" elképzelést, mert már a 2,6-2,8GHz-et is elég horror áron adják dualsocketéknél.

Mivel HP fan vagyok, ezért Serverelite-éknál néznék egy G9-es HP gépet, azt hiszem ML150 körül lehet olyan, ami nektek megfelel, de a homessd felejtős bennük.

1 socket elég... abban egy 6-8 mag bőven jó... Én úgy látom a jelenlegi 6600-hoz képest ami 4/4 bőven előrelépés lehet minden... De amúgy jogos a felvetés mert ezen gondolkodtam. Szerencsére nem lesz olyan helyzet amiben nagy fontos lenne az egyszálú, vagy külön a többszálú teljesítmény. Inkább a közép utat keresem... 
Köszi, megnézem a G9-et.

Nem kell egy dualsocket gépen, mindent megtölteni. Azt nézd, hogy egy single socket CPU 3,5-3,8GHz-es alapon, az Intel talán mégtöbb és brutál turbók vannak. Egy dual socket CPU 2,4-2,8GHz (ezzel már lehet nagyot mondtam, mert az olcsók 2-2,2GHz körüliek), de cserébe sokmagosak. Itt most a szerver CPU-król van szó, nem a Ryzen 3950X-ről, ami 16 magos desktop sztori, hanem egy EPYC vagy Xeon vonalról. Nem véletlenül írtam, rendszeresen szeretnek ebbe belecsúszni a fejlesztők, hogy "dehát itt 4GHz-en jó volt", igen, csak az Ügyfélnek dual socket szerveren van valamilyen virtualizációja és 2,5GHz-ért kifizette a gatyáját, mert a magas órajel csodaszámba megy (vagy valamilyen extrém megoldással jön). Talán az AMD az EPYC-kel egészen jól árazzal a 16-24 magos és 3GHz körüli cuccait, de az sem 4GHz még mindíg.

Akkor viszont csapatnék, hogy haladjon a meló. Ha sajátavas, akkor ServerElite-éknál látok T330-as Dell-t 1270v6-os CPU-val. SSD és RAM opciókról érdemes érdeklődni, hogy mit ajánlanak. A RAID kártya normálisnak tűnik, de a VMWare HCL-t csekkold. VPS-t valóban érdemes lehet meggondolnotok, bár elképzelhető, hogy kevés nektek.

Mentéshez Veeam. :)

Első körben csinálnék egy szűrést a VMware HCL oldalán, aztán az adott találatok alapján megnézném, hogy mi fér bele a költségvetésbe.

Ha az eredmény 0, akkor a feltételeken változtatnék.

Ha vSphere van pénz, akkor a szervert is ehhez igazítanám. 

Ha a költségvetés nem rugalmas,  akkor meg a vSphere-től búcsúznék és a felszabaduló összeget a konfigra fordítanám. 

...úgyis jönnek...

Bruttó 500K-ból új brand szervert 2020-ban ilyen fasza erős HUF mellett? Ennyi pénzből talán magadnak összepakolós desktop PC jön ki. Egy Amd Ryzen 3800x (8mag) vagy ha kell erősebb 3900x (12 mag) egész jó alternatíva lehet.

Felhő nem jön szóba?

Ez ilyen szerver 5-15 ezer pénz havonta szolgáltatótól függően, 500 ezerből 3-6 év kijönne, de ha ugye rugalmasan létre tudsz hozni konténereket és bezúzni olyanokat, amelyek nem kellenek már és órára kell fizetni, akkor ebből a pénzből jóval komolyabb igényeket is ki lehet szolgálni, lehet komplexebb teszteket futtatni. Ha pedig épp senki nem dolgozik, akkor nem kell fizetni egy fillért sem.

Én például a Contabo-tól bérlek havi 9 EUR pénzért egy VPS-t: 6 vCPU, 16GB RAM, 400 GB SSD; ezen futnak a build-ek és tesztek és mindenféle nem túl fontos szoftver.

Felmerült cloud is... viszont pár hónapja, talán éve is van...hogy AWS-be volt minden. Volt backup is, szintén AWS-ben... aztán egyik nap homokszem került az Amazon gépezetbe. Nem derült ki konkrétan mi volt. Valami  hardveres hiba. De oda lettek a futó rendszerek is és a backup is. Nem volt túl kellemes a helyzet... Azóta 3 backup van és kevésbé preferáljuk a cloud-os dolgokat. De ettől függetlenül megnézem a Contabo-t, mert nem hangzik rosszul a konstrukció amit írtál.

DEV környezetre minek annyira backup? Azt illik ugye bármikor nulláról felhúzni, sőt. Az igénybevétele is tipikusan felhős, főleg, ha felhő-kompatibilis konténereket használtok, mert akkor nem is kell VPS-el bajlódni, be lehet tolni a felhős konténerbe a dolgokat. Az AWS amúgy kurva drága, élen járnak, de azért vannak ott is csuklások, de ha nem egy helyről akarsz mindent, akkor különféle dolgokra különféle szolgáltatók jóval olcsóbbak. :)

+100.. Infrastructure as a code... Legyen az infra lekodolva terraform alapon git repoban, Dockerfileok stb repoban... Egész virtuális adatkozpontokat lehet autoskalazva újra húzni percek alatt tetszőleges providerrel aws, Google cloud, azure vagy vmware ban. Aws drága ha nincs jól használva... Pl lambda leallit mindent este 7 és reggel 8 között, kontenerek aws fargate taskban futnak - ha tényleg kell, gitlab runner csak addig el amíg kell stb... Srácok tényleg haladjunk már kicsit... Miért van a magyar IT ennyire lemaradva - tisztelet a kivételnek... Vagy lehet 20 éves technológiát használni 

Hat mert mondja hogy minden aws-ben volt aztan elveszett a gep is meg a backup is.

Az megint mas kerdes hogy ha rendesen van megcsinalva a cucc akkor ez kvazi lehetetlen. :) De nekik ez alapjan az a tapasztalatuk hogy a cloud szar :) Ahelyett hogy feltettek volna magunkak a kerdeseket hogy ez hogyan tortenhetett meg, mit basztunk el a kornyezet letrehozasa soran.

Ja-ja...mi voltunk a hülyék, amikor AWS-ben hardver hiba miatt adatvesztésünk van és erre ők küldenek egy levelet.: Bocsi. Volt automatizált backup...mentett az Amazon szervertengerén valahova...nincs felette hatalmad. Aztán pont úgy dobta a gép, hogy itt is hiba, meg ott is hiba. Miért kell ezt túlmisztifikálni?

Miért kell ezt túlmisztifikálni?

Mert ha jol legozod ossze a cuccokat, nem tortenhetne ilyen. EBS snapshot, AWS backup, masik regioba syncelt s3 bucket, etc. Nyilvan ez nem lesz olcso, de ettol cloud a cloud.

Ha nagyon nem akartok cloudot, akkor ebay es brand gepeket ossze lehet legozni eleg olcsobol (500kbol kijon). Nyilvan nem utolso generacios xeon, hanem regebbi, de whatevs. Kulcsszo: supermicro

Ha érdekelhet, volna egy gépem (HP ProLiant) ami torony szerver, dual redundans táp, vmvare kompatibilis - támogatott raid. Írj rám ;)

Szerkesztve: 2020. 07. 01., sze – 21:27

Már mások is írták, hogy itt a költségvetés elég erős korlát. 

Első a szoftver: én lebeszélnélek a vSphere-ről, és inkább a Proxmoxot ajánlanám. Az OS mehet egy minimál SSD-re (ami egyébként Debianra épül, tehát ismerős lesz ha besshzol), a storage-ra meg mehet ZFS (vagy amit szeretnétek). Szerintem megérdemli a fejlesztő cég az évi pár EUR-t a folyamatos frissítésekért.

Hardvernél amikor kevés pénzből akarunk megoldani valamit (tehát szinte mindig :) ), akkor a dzsunkaszerver vonalat követjük (le kéne már ezt védetni :) ):

- Hagyományos, de minőségi "desktop" táp és torony ház
- ECC RAM
- Minőségi desktop vagy belépő szintű szerver alkatrészek
- Minden alkatrészre minimum 3 év garancia
- Több "olcsó" szerverrel megoldott redundancia

Így összerakott rendszerrel nagyon jó rendelkezésre állást lehet elérni. Fontos, hogy ezek mint belső (fejlesztői) rendszerek, mint nálatok, 7x24 rendelkezésre állást igénylő adatokat / rendszereket nem teszünk rájuk.

Nekünk csak HDD és táp halálok voltak. Egy standard táp gyakorlatilag 7x24-ben cserélhető Tescoban kapható táppal - amig van idő elintézni a garit. HDDből nekünk volt 1 hideg tartalék, illetve eleve Raidz2-ben használjuk őket ZFS-en. Nekem ez így megnyugtatóbb, mint használt brand szervert venni hasonló áron, de ha elpukkan benne valami, akkor ott szinte minden alkatrész speciális.

A meltdown / Ryzen előtti időkben az E3-as Xeon volt az alap választás ebben a kategóriában. Nekünk 4 ilyen Intel Server Board (S1200 sorozat) + E3-1240v3 Xeon gépünk ment sok (5+) évig gond nélkül.

Most már egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez lenne a helyes ebben a kategóriában. Az ideális talán egy olyan AMD alaplap lenne, amiben van valamilyen alap BMC távmenedzsmenthez, de nem kerül 200k-ba + belemegy asztali Ryzen CPU, 6-8 maggal + ECC RAM. Mennyiségben legalább 64GB-ben gondolkoznék. 

Storagenél Samsung PRO sorozattal (még 850 1TB) nem volt gondunk, de nem is voltak széthajtva.  

Én beraknék az SSD-k mellé még néhány HDD-t is, hogy legyen sok storage + ZFS esetén triviális rá automata snapshot backupokat csinálni SSD-ről. HDD-ből nekünk van zpool 1T WD Raid Edition-ökből és régebbi WD RED-ekből is. Mindkettő jól bírta (szintén nem voltak széthajtva). Az újaknál SMR-re vigyázni kell ZFS-nél!

 

Edit: nem bírtam ki, ez a lap pl. elég jónak tűnik: https://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=X470D4U2-2T#Specifications

Ezt a lapot én is nézegettem, de nagyon nehezen szerezhető be itthon és a gari is korlátozott, illetve az ára se piskóta. Régebben, az Opteron 43xx korában 60-70e körül volt Supermicro alaplap, azok jól mennek még most is.

Érdemes azért olvasgatni lap ügyben: https://forum.level1techs.com/t/asrock-rack-has-created-the-first-am4-s…

Félreértés ne essék, nekem nagyon hiányzik a belépő szintű AMD felhozatal. Akár azt is mondhatná az AMD, hogy spéci BIOS (AGESA...) van és valamennyire downclockolja a procikat, meg memóból se kell DDR4-40000 ECC, az sem baj, ha csak adott CPU-kkal megy. :)

Bruttó 140 dual 10GE-vel szerintem még éppen vállalható. Az 1 év garit én is láttam a magyar webshopban, de azt hittem, hogy elírás, és nem is nézegettem tovább, mert most nem akarok venni. :)

Bár mintha úgy rémlene, hogy a Supermicro is csak 1 év garit ad...amit már korábban sem értettem.

Lehet, hogy meg kéne nézni az ASUS szerver lapokat is, amit itt is hirdetnek a HUP-on .... :)

Supermicro -nál tudsz hosszabbítani, ha jól tudom +2 éveket, maximum 5 évre, minimális felárért. A Supermicro még rövid garival is stabilan beszerezhető ha pótolni kell és egy fokkal jobb ára van, illetve a hazai forgalmazóhoz lehet fordulni. Asrockrack-éknál nem látszik értékelhető hazai háttér. Ráadásul ez nagyon messze van egy NBD garitól, ezért egy Dell vagy HP belépő gép mellett ez lehet az igazi aduász, és ezzel rögtön Intelre vagy kárhoztatva. Bár  lehet valahol az egyprocis EPYC szerver a belépő. :)

Biztos én tartom rosszul ((C) Apple :) ), de nem találok AM4 socketes SuperMicro alaplapot. Vagy van, csak titkolják?

Az ASUS kiadott egy X570 alapú workstation lapot, ami jó lehetne, van out of band management, de persze nem IPMI, hanem a saját csodájuk, kb. mint az Intel AMT, amit nem szeretnék mégegyszer látni...