Beléptetés, jelenlét ellenőrzés tanácsok

Fórumok

Üdv mindenkinek! 
Egy ügyfelem szállodájába szeretne valamilyen beléptető rendszert, amellyel képes a munkavállalói jelenlétét követni, lehetőleg minél megbízhatóbb módon (az egymásnak falazó sumákoló kollégák kiszűrése lenne a cél). Megoldás lehetne a ki/becsekkolás munkaidő végén/elején, és erre kellene rárakni valami olyan szisztémát, amivel ki lehetne szűrni, hogy az adott szobalány valóban ott is volt a munkaidő végéig.
Van valakinek ilyesmivel tapasztalata? Milyen jól működő megoldásokat láttatok már? 

Láttam, hogy már biometrikus terminálok is vannak, ami nagyon megbízhatónak tűnik, azonban a munkaidő közbeni eltávozást még mindig nem tudja ellenőrizni. A kamerák visszanézése napi szinten túl erőforrásigényes, ezért kérdezném, hátha láttatok már valami hasonlót. Az is megoldás lehet, ha mondjuk akár mobiltelefonon létezne valami alkalmazás, ami képes rögzíteni, hogy ekkor és ekkor az adott wifi AP elérhető volt-e.

Légyszi a jogi/etikai részére itt ne nagyon térjünk ki, egyelőre ez elméleti kérdés.

Köszi előre is.

Hozzászólások

Tisztességes fizetés mint katalizátor.? Tíz fogorvosból kilenc ajánlja..

Ez igaz, de sokan úgy vannak vele, hogy megmagyarázzák maguknak: keveset keresek, akkor majd csak dolgozgatok. Hamarabb hazamegyek, úgyis kicsi a fizetés. Ellopok ezt-azt a munkahelyről, igazából még tartoznak is nekem, olyan keveset fizetnek.

Másik helyen akár ugyanaz az ember meg azt gondolhatja, hogy: Itt jó a fizetés. Ha hamarabb hazamegyek, vagy nem dolgozom rendesen, kirúgnak, és mehetek vissza a rosszul fizető helyekre.

Ettől még lesz olyan is, persze, aki a kis fizetésű helyen is rendesen dolgozik meg olyan is, aki a jó fizetés mellett se becsüli meg magát. Csak az arányokat tudja a jobb fizetés a kívánt irányba tornázni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Inkább az, hogy a munkáltató miért fizet? Azért hogy a munkavállaló bent üljön és cigizzen pl? Ha pl. egy takarító 5 szobát vállal, akkor miért nem mindegy, hogy 4, 5 vagy 6 óra alatt végez vele? Persze lehet direkt lassan végezni a munkát sok kávészünettel és jó hosszú ebédszünettel, de ez valószínűleg kevésbé hatékony.

Na de ha valakinek az a feladata, hogy ügyeletben ott üljön, akkor elég könnyen kiderül, hogy máshol van: szól valaki, hogy most azonnal takarítást kér a 42-es szobába, a szobalány meg nincs sehol, akkor ennyi volt, lebukott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem egy nagyobb helyen biztos kell legyen portás, szobalány, akár még vmi karbantartó is, hogy ha esemény van, legyen valaki aki megoldja. És gondolom nem akarja a szálloda vezetése, hogy élesben derüljön ki, hogy a portás taxizik, a szobalány vhol bébisintér a karbantartó meg kijár éjszakai horgászatra. Vagy ilyesmi.

Hát, ha reggel ott pihen a róka a folyosón, akkor az oda beosztottat kell felelősségre vonni. Én biztosan nem retinaszkennelnék és nézném a kamerák képeit, hogy hol volt, hanem az elvégzett munkát nézném. De én nem vagyok ilyen helyzetben, ez egy szubjektív vélemény.

Rengeteg ilyen cég van, aki ezzel foglalkozik, jó megoldásokkal, mi azokkal a probléma? Vagy valami helyben összetákolt valamit akarsz megvalósítani?

Szerkesztve: 2020. 06. 10., sze – 11:50

A cég, akinek dolgozom foglalkozott ilyennel. Azonban a "Légyszi a jogi/etikai részére itt ne nagyon térjünk ki, egyelőre ez elméleti kérdés." miatt bukott el a biometrikus azonosítás. Több ügyfélnek telepítettünk ilyen rendszert, de aztán egy nagyobb ügyfélnél, ahol felraktunk egy rakás ujjlenyomatos beléptetőt több telephelyre, előjött a probléma és most kénytelen az ügyfél RFID kártyákkal használni (szerencsére azt is tudja), mert 1-2 dolgozó jogi aggályokat vetett fel és megtagadta az ujjlenyomat levételét. A cég ügyvédei elemezték a jogszabályokat és inkább nem vállalták a pert.

Egyébként ujjlenyomat levétele + arc felismerése lenne a megoldás, csak a magyar jogi környezet nem alkalmas hozzá. Sajnos a bűnözőket is ezért nem lehet elkapni, mert nem tárolhatsz/oszthatsz meg róluk (biometrikus) információkat. A biometrikus adatok megosztását pedig bármikor megtagadhatja a dolgozó. Utána pedig az összes többi is ugyanezt fogja tenni (ez tapasztalat). Ez a magyar valóság..

"Sajnos a bűnözőket is ezért nem lehet elkapni, mert nem tárolhatsz/oszthatsz meg róluk (biometrikus) információkat."

- és azért nem tárolhatsz, mert hogy nem 100%-ig tévedhetetlen. Ha pedig csak egy esetben téved, akkor már nem lehet rá alapozni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nincs olyan bonyolult rendszer, ami nem téved. Te emberként is tévedsz és összekeverhetsz valakit valakivel, mert hasonlít rá. Ugyanígy a Tesla önvezetője sem ismer fel egy oldalán fekvő autót (mert a jellegzetes jegyeit nem látja), de egy emberi sofőr is sokszor elnéz valamit.

USA-ban volt olyan, hogy úgy találtak meg gyilkost, hogy DNS alapján tudták, hogy valakinek a rokona. Ugyanígy belépéskor levették mind a 10 ujjamról a lenyomatot. A nagy szabadságban ugye.. Ugyanígy nyugaton az átlagsebességmérők alkalmazása.. Nálunk tilos persze.

Szóval átvettünk nyugattól mindent, ami fene nagy szabadságot ad mindenkinek, de minden olyan dolgot, ami ebben a szabadságban korlátozná a bűnözést azt elvetettük. Ezért hívom "bűnözőországnak" Magyarországot, mert itt mindent meg lehet tenni, a bűnözőknek vannak csak jogaik és a törvénytisztelő állampolgároknak vannak csak kötelezettségeik. Nem védheted meg magad, minden fegyvert tiltanak (lassan már járóbot sem lehet az időseknél). Nem akadályozhatod meg azt, ha másokat bántanak, károsítanak, nem foghatod le a bűnözőt a rendőrség megérkezéséig. Értékeidet szabadon lophatják, nem sértheted meg szegény bűnözőt, bizonyos értékhatár alatt ráadásul azonnal zárják is az ügyet (egyébként is csak kivárnak egy időt és küldik a határozatot). Nem készíthetsz felvételt a bűnözőről közterületen, nem oszthatsz meg felvételt bűnözőről felismerhetően egyáltalán. Rendőrség sem oszt meg felvételt bűnözőről (csak kb fél-1 év után ha még keresik, de ha már megvan akkor gyorsan leveszik, sőt levetetik). Nem tudhatod milyen bűnözők élnek a környékeden (nincs nyilvános szexuális ragadozó lista). Korlátlanul hajthatsz gyorsan, elég csak kameráknál lassítani, de ha elég pénzed van, akkor még ott sem, mert nem kapsz pontot ha 300-al haladsz, akkor sem, hanem csak egy az illető fizetéséhez/autójához képest pitiáner büntetést (mint tudjuk amnézia áll be szegénynél, hogy ki vezette az autót). Saját felvételed alapján nem büntetik másik autóst (ha nem ismeri el, de miért ismerné el). Nem tárolhatsz/oszthatsz meg biometrikus adatokat, ezek alapján nem figyelhetsz boltban például bandákat, akik végiglopják a várost. Nem oszthatsz meg bűnözőkről (akár emberek, akár jogi személyek) semmit, mert nekik jogaik vannak, ezért tudnak korlátlanul átverni mindenkit és végtelenségig működni az országban. A normál jogkövető cégeket basztatják folyamatosan, míg az olyan "cégekhez", amelyek nem is léteznek papíron (például bontók, autószervizek) ki sem mennek soha, mert nem dobja ki a gép a "basztatandó" listára. Minden olyan szerveződést, ami a bűnözést ténylegesen gátolná, azt feloszlatják, jogilag ellehetetlenítik, állandóan vegzálják a hatóságok.

Itt mindig az esélyeket kell nézni. Melyiknek van nagyobb esélye: hogy ártatlanul elítélnek vagy hogy áldozat leszel. És míg áldozatokat úton útfélen találsz, addig ártatlanul elítélteket jóval kevesebbet. Főleg ujjlenyomat, kamera vagy DNS alapján. Szerintem két kezeden meg tudod számlálni az USA összes esetét, aminél ezek miatt került börtönbe valaki ártatlanul, úgy hogy nem volt visszaeső bűnöző egyébként.

Ez olyan mintha azt mondanád, hogy a mogyoró öl, be kell tiltani! Mert vannak mogyoróra allergiások. Vagy a konyhakéseket tiltsuk be, mert embereket is le szoktak vele szúrni. Vagy ne adjunk semmilyen oltást, mert mondjuk minden tízezredik ember meghal tőle vagy súlyos rohama lesz, miközben a többiek életét megmenti.. stb..

Bevállalnál egy életfogytot, ha garantálnák, hogy cserébe biztosan leültetnek valakit innen? y/n

(szerk: amúgy baromi érdekes, hogy a linkelt listán többségében külföldi nevek vannak, de manapság ilyenre gondolni sem szabad, mert még én is felkerülök gondolatbűnözésért)

Ha azt mondanák nekem, hogy az életem során mondjuk 1:10000-hez az esélye annak hogy ártatlanul lecsuknak, de cserébe nem lenne bűnözés a megfigyelés miatt, akkor elfogadnám. Ugyanezt tesszük most az oltásokkal, a gyógyszerekkel, a műtétekkel, magával az autóvezetéssel, stb.. mindnek van egy kockázata. Ez le is van írva, sőt alá is kell írnod sokszor, hogy tudatták veled (például műtét előtt altatásnál).

Azt gondolom, hogy fejlődik annyira a technika, hogy egyre természetesebbé, sőt rutinná válik pl. a DNS ellenőrzése egy bűncselekménynél. A most előkerülő ártatlan életfogytosokat még 20-30 éve ítélték el, amikor a mostani módszerek még nem léteztek vagy drágák voltak. Minél jobban elterjednek, annál kevesebb vétlen tévedés lesz (a szándékos tévedést semmi nem védi ki).

Szerintem is (de ez elméleti kérdés) kevesebben ülnének ártatlanul, mert általában akiket ártatlanul ültettek ül azokra közvetett bizonyítékok, vallomások voltak csak. Ha pedig lenne róla felvétel, akkor tiszta sor.  Mondok egy példát: feleségem városban látta a héten, ahogy két cigány verekszik. Rendőr szétválasztotta őket, megbilincselte egyiket (pont aki védekezett, de mindegy). Erre cigány elkezdte verni kezét és fejét a falba és közbe üvöltötte, hogy veri a rendőr. Közben többi cigány (nők) is üvöltötték, hogy miért veri miközben hozzá sem nyúlt. Alig tudta rendőr társa lefogni, hogy ne tegyen magában kárt. Csak remélni tudom, hogy volt felvétel az esetről, mert jó páran fogják állítani a valóság ellenkezőjét

Úgy hogy például felvételt sem készíthetsz közterületről és ilyenkor milyen jól jönnének a környékbeli üzletek kamerái.

De hát mi nagyon védjük a bűnözőket. Meg hát Londonban sem lehet ily... oh wait!

Továbbá: https://infostart.hu/belfold/2020/06/10/erdekes-adatok-az-atlagsebesseg…

De azért be ne vezessük, mert nem tárolhatunk le egy kib*sz*tt rendszámot még fél órára sem.

Már a kérdésfeltevés hibás. Az önrendelkezés nem arról szól, hogy ha tudok a másik fél számára elfogadható érvet adni, akkor élhetek vele, ellenben nem. Az önrendelkezésem forrása én vagyok, s a másik fél az, akinek javára részlegesen vagy lemondok erről önként, vagy nem.

Milyen hátrány érhet? Például tudnak általa azonosítani. A későbbiekben olyan helyzetben is, amikor ezt már nem szeretném, de visszavonni az azonosíthatóságom lehetőségét már nem tudom. Ez a biometrikus azonosító kikerülhet innentől fogva bárkihez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De pont ahhoz kell, hogy azonosítanak, hogy oda tudj menni mondjuk az irodában az asztalodhoz.

Elvileg egy hash van náluk. Azzal hogyan tudnak visszaélni? Titokban beimportálják egy másik cég beléptető rendszerébe?

De most tényleg. GDPR-szerűen kellene szabályozni és kész.

Hát ő... igaz, hogy már jó pár éve, de az egyik korábbi munkahelyemen ujjlenyomatos volt a beléptetés a bejárati ajtón. Volt nagy meglepetés, amikor papíron nem voltam bent és közben mégis. A sztori röviden: az egyik volt munkatárs egyik ujjlenyomata elég hasonló volt az én egyik ujjlenyomatomhoz. Az az olvasó azt hiszem egy a millióhoz arányban tévedett papíron: sikerült a gyakorlatban is látni. Szerencsére a mi esetünkben a kamera képe eldöntötte a problémát.

Pont ezért írtam, hogy ha a munkaszerződésbe bekerül, akkor két opciód van:

  1. aláírod
  2. nem írod alá

Mindkét választásnak van hátránya, de felnőtt emberek el tudják dönteni, hogy melyiket vállalják be. Nem kell olyan helyen dolgozni, ahol túlzottan elmosódik a magánszférád határa. Majd fog ott dolgozni olyan, aki ezt leszarja.

Gratulálok az érveléshez. "Minek mentél oda?"

A munkaszerződés nem írja felül a hatályos törvényt. Úgyhogy az ujjlenyomat nem levehető és nem tárolható.

Szerk: mondjuk a második részben lehet hogy nincs igazam. Mindenesetre igazam kellene hogy legyen.

A munkaszerződés nem írja felül a hatályos törvényt. Úgyhogy az ujjlenyomat nem levehető és nem tárolható.

Ne már. Akkor a telefonod hogy működik? :)

Az ujjlenyomat tárolható, ha a tulajdonosa egyértelműen beleegyezik abba, hogy ez megtörténjen. Ez miért baj? Nem kell beleegyezni, ha nem akarsz.

Aha és honnan tudod hogy tényleg csak egy hash-t tárolnak? https://www.theguardian.com/technology/2019/aug/14/major-breach-found-i…

Instead of saving a hash of the fingerprint (that can’t be reverse-engineered) they are saving people’s actual fingerprints that can be copied for malicious purposes

Ez így hülyeség. Vannak olyanok, akik érzékenyek a privacy-re, nem a sumákolás miatt, hanem például azért, mert látják, milyen iramban gyorsul a fejlődés, nő a személyek fölötti kontroll, s csökken a szabadság, intimitás, személyes élettér.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Senki nem hal bele egy ujjlenyomat hash-be. Ez a kontroll mánia meg igencsak pszichiátriai eset. Azzal, hogy úgy léphet be az épületbe, irodába, hogy ráteszi az ujját a szkennerre, azzal mégis milyen szabadság csökken? Inkább rohangáljon az irodától haza, ha otthon maradt a belépőkártya ? Mert az szabadabb? 

openSUSE Leap 15

Az elvegzett munkat kell ellenorizni, nem a jelenletet.

Ha egy szobalany 2x olyan gyorsan takaritja a szobakat jo minosegben, akkor miert ne mehetne el hamarabb. (Foleg hogy tok uresek a hotelek manapsag)

Ha ezt huzamosabb ideig teszi, akkor ketszer annyi szoba takaritasat kell rabizni (magasabb berert). Win-win.

Hatalmas +1.

Ha a munka el van végezve, akkor ne b*sztassuk a dolgozót fölöslegesen. Ha pedig nincs, akkor egy teljes napra mellé kell állni, és végignézni, hogy mit is csinál egész nap. Ha aznap sikerül a melót letolni, akkor rá kell kérdezni, hogy miért nem. De ha azt látod, hogy egész nap gályázik és nem ér a végére, akkor máshol van a hiba.

Ezt egy régebbi munkahelyemen úgy oldotta meg a tulaj, hogy a kritikus helyekre álkamerákat szerelt, és minden dolgozóval aláíratta, hogy tudomásul veszik, rögzítésre kerül minden. Onnantól rend volt. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha már sztori. Ismerősnek járműkövető cége van, fantasztikus sztorikkal. Már csak a követés bejelentésének hatására hirtelen csökkent az ügyfél járműveinek a fogyasztása, megszűntek a raktérből véletlenszerűen eltűnő tálca tejfölök, joghurtok, ilyenek. :)

 

Pár éve rendeltem mobil wc -t az itt dolgozó szakiknak, a szolgáltatásban heti ürítés volt. Aztán egyszer elmaradt az ürítés, másnap felhívtam a céget. Röviden: a sofőr behazudta a diszpécsernek, hogy itt volt. A diszpécser megnézte, az autó megállás nélkül végig ment az utcán. A hülye sofőr nem tudta, hogy figyelik. Kurva idegesen jött másfél órán belül szippantani. :D

Nyilván fogalmam sincs a háttérről.

De az mutat valamit, amikor úgy döntenek, bevezetnek ilyen intézkedéseket. Pl. azt mutatja, hogy kompetens, felelős vezetőség van.

Tényleg mellékszál, csak érdekesség: volt olyan autókölcsönző, aki azt kérte, hogy az országhatár előtt kb. 5km-el álljon le a jármű és jelezzen be a központba. Vagy pl. motorháztető nyitásakor. Vagy bizonyos csavarok, alkatrészek piszkálásakor. Ugyanis bevett gyakorlat (mint megtudtam), a kölcsönzött autó donornak való felhasználása. Alkatrész ki, szar alkatrész be, másnap autó vissza a telepre. Na ezek az esetek is rohamosan csökkentek állítólag (gondolom része lett a bérleti szerződésnek egy melléklet a fentiekkel).

A gond ott van, hogy úgy tűnik ezek a szobalányok nem a jó munkaerő halmazba tartoznak, és egyébként szerintem még csak nem is a fizetés miatt (amit én tudok erről, az az, hogy a régióhoz képest jó), hanem mert nincs más jelentkező, és azt kell felvenni aki jelentkezik.

Ez igaz. De akkor a munkaadónak le kellene nyelnie simán a pirulát, hogy:

"Amálkának nincs kedve ma feltakarítani, ezért hazament a picsába, de tudod, Amálka csak ennyit keres, ennyi pénzért pedig ezt lehet kapni, ezért jól van ez így"?

Szerintük nem.

És még azt is hozzátennék sokan, hogy ha Amálka több pénzt akar, akkor tetszettek volna tovább tanulni, vagy jobban dolgozni.

Az elvegzett munkat kell ellenorizni, nem a jelenletet.

Ha a műsorvezető fél óra alatt beolvassa a híreket egy óra helyett, akkor mehet haza. Win-win, adó adhat plusz fél óra reklámot, néző fele annyi idő alatt megtudta a híreket, bemondó két csatornán is vezetheti a félnyolcas híradót.

Mi van ha a szobalánynak on-call munkája van? Esetleg a szolgáltatásban a dekoráció része?

Csaba

Köszönöm, valahogy ezt én is meg akartam volna fogalmazni, csak nem sikerült. Egyrészt on-call eset is bőven lehetséges, másrészt egy teljesen új, modern környezetbe nem akarják/tudják beilleszteni Marika nénit a maga 63 évével és esztétikájával (tudom, ez nem korrekt, de a Vogue címlapjára sem Marika nénit teszik soha, ilyen a világ), aki egyébként makulátlan munkát végez és a tisztesség élő szobra. Tehát a tulajdonosi kör úgy gondolkodik, hogy első körben megpróbálják a sok wannabe-instamodelt a megfelelő korlátok közé szorítani. Ehhez keresnek megoldást.

Szerintem elbeszéltek egymás mellett, ugyanannak a munkakörnek két különböző részét fogjátok fel, mintha az teljes lenne.

Vannak azok a szobalányok, akik a napi takarítást végzik, nekik a számuk jellemzően több, mint akiknek ügyeletet kell tartaniuk. Más mennyiségű ügyelet kell 20 kiadott szoba esetén, meg akkor, amikor 3 szoba van kiadva, mert egyszerűen más mennyiségű a várható ügyeleti munka.

Hasonlóan a napi takarítás is - nem kell végigtakarítani az egész hotelt, ha tudjuk, hogy a 20 szobából 2 van használva, és 2-be jön új vendég.

Az ügyelet tipikusan az idő alapon igénybevett munkaerő (azaz neki 8-tól 20-ig jelen kell lennie), míg a másik az elvégzendő munka alapon igénybevett munkaerő.

Vannak azok a szobalányok, akik a napi takarítást végzik, nekik a számuk jellemzően több, mint akiknek ügyeletet kell tartaniuk. Más mennyiségű ügyelet kell 20 kiadott szoba esetén, meg akkor, amikor 3 szoba van kiadva, mert egyszerűen más mennyiségű a várható ügyeleti munka.

Nagyon kevés helyen van így elválasztva a két csapat, ha egyáltalán létezik ilyen.

Nagyobb (150+ szoba) szallodakban, foleg ami lanchoz tartozik, ott szinte mindig van kulon public area cleaner. Mondjuk otthon talalkoztam olyan hazai lanchoz tartozo szallodaval, ahol az osszes szobaasszony reggel 8kor kezdett, es amig nem volt utazo szoba addig lenyomtak a public area nagy reszet, majd delutan volt egy aki a dolgozoi teruleteket + ami maradt. Mondjuk ok nem is oraberben voltak fizetve, fix berunk volt.

Szerintem nem beszélünk el egymás mellett;

Vannak olyan munkakörök ahol az elvégzett munkát fizeted ki, pl.: építőipar, webdesign,stb - ahol azt mondja a megrendelő hogy 1 db valamit szeretnék látni a folyamat végére.
Illetve vannak olyan munkakörök, ahol a munkaidőt fizeted ki. Ez gyakorlatilag minden 8 órában foglalkoztatott munkavállalóra igaz. Itt lehet szigorúan vagy lazán venni az elszámolást, de a munkáltató joga erről dönteni.

A témaindító pedig arról szól, hogy lóg a melós, és ezt kell valahogy megelőzni/ellenőrizni, tehát full irreleváns asm felvetése.

Ezzel az a baj, hogy lemondatják a dolgozót az őt megillető jogairól. Kb. hasonló, mintha aláíratnánk valakivel, hogy hozzájárul ahhoz, hogy megverjék. Jó, ez utóbbi bűncselekmény, ezért nem lehet. De az nincs rendben, hogy a cég elvárja, hogy a dolgozó mondjon le a cég javára az őt megillető jogokról. Azért, mert innentől kezdve értelmetlenné válnak azok a jogszabályok, amelyek garantálják ezen jogokat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, de az alkalmazásának vannak törvényi keretei, és az nem az, hogy a dolgozót megfosztjuk a személyiségi jogaitól. Jól meghatározott célból, amennyire emlékszem, ez lehet vagyonvédelem, így például kasszánál, de ott sem arcot, hanem a kassza fiókját nézi, illetve munkafolyamatot, de az sem a munkavégzés hatékonyságának ellenőrzésére, hanem balesetmegelőzéssel összefüggésben, ha balesetveszélyes a munkahely, meg effélék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha mindenki megvacsorázott, a konyhát bezárták és az asztalokat leszedték, a szakács és a pincérek azért maradjanak ott, mert a bárban ha valaki rendel egy italt, akkor ki kell szolgálni.

És erre valamiért 1 pultos nem elég.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem. Ha a felszolgáló mindig ott volt, amikor rendeltek valamit, sosem kellett várnia senkinek semmire sem, akkor minden ok. Ha egyszer is az volt, hogy keresték és nem volt a helyén ahol kellett volna, akkor bizony ennek következménye lehet. És ehhez meg szerintem pont nem kell a retinaszkennelős nyilvántartás.

 

hikvisionnek vannak ilyesmi cuccai is, egyik cégnél hasonlót szereltek fel, adnak hozzá rfid kártyát is, és ujjlenyomatot is tud, beszélget hálózaton, lehet státuszt nézni, stb...

Viszont én előtte összehívnám a brancsot, elmondanám nekik, hogy a fiuzut azért kapják mert a megbeszélt időpontban ott kell lenni és dolgozni, akinek ez nem szimpatikus, keressen más munkát, és ha azt veszik észre hogy folytatódik a lógás, akkor biztonsági ( :) ) okokból mindenhol rfid lesz, és akkor ott hamar kibukik ki mikor merre megy...

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Köszi a tippet.

Egyébként úgy tudom ez a beszélgetés már megvolt, lett is némi üresedés, és a jövőbe tekintve az új alkalmazottakat már kapásból valami ilyen szisztémára szeretnék szoktatni, mert a beszélgetés után is volt visszaélés, és alibit is biztosítottak egymásnak.

Sajnos az ungarische ember egyik alapbeállítása az, hogy keveset sokért.
Legyünk reálisak ez itthon nem mindig fér össze, és jönnek a gondok.

Amíg vezető voltam, én lefektettem világos elvárásokat, és jeleztem, hogy ezt tudom mérni perce pontosan, de nem célom.
Amíg az ügyfelek elégedettek, és tetszik a szolgáltatás, felőlem gyrosozhat a csapat 2 órát, és ha nincs ügyfél akár egy Family Guy is mehet, de ha csöng a csengő legyen alt-tabbal elrakva :D
 

Azóta visszasírnak mikor abbahagytam az efféle önszivatást :D

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

UK hotelben vagyok menedzser. A cegunk ujjlenyomatos beléptetést használ, jól bevált, megbízható. Ez integrálva van a payroll rendszerbe, ahol a menedzserek látják a beosztást és hogy Amálka valósan mettől-meddig volt bent (ez valamiért könyvelési/HR szempontból is fontos minimálbéres alkalmazottaknál, de nem tudom miért). Továbbá valahogy a rendszer integrálva van a tűzjelző központba, és ha riasztás van nyomtat egy listát azokról a dolgozókról, akik az épületben vannak.

Bar tudom nem a te dolgod, de ezt a problémakört menedzsment szempontból lenne érdemes megközelíteni. Elsőként tisztességes fizetés, amíg ez nincs, minden más csak tűzoltás. Ha ez megvan, lehet válogatni és azokat felvenni, akik nem lógnak el munkaidőben. Szobaasszonyok munkabeosztása elég jól tervezhető. Nálunk megvan, hogy egy szoba takarítása legyen mondjuk 26 perc, 16 szobát ki tud takarítani egy műszak alatt. Menedzser figyeli a forecastot, hogy hány utazó szoba van, és az alapján hívja be az embereket.

Kereskedelemben láttam olyan megoldást, ahol mobil app-al kellett be és kicsekkolni munkaidőben, de hogy pontosan hogy működött nem tudom. (talan csak helyi wifin lehetett, esetleg QR kod scan, passz)

Nekem kb. nincs ujjlenyomatom. :)

A telefon is nehezen old fel és dolgoztam olyan irodában, ahol minden ajtót ujjlenyomat nyitott.

Mindenki tudta, hogy mikor érkezem, mert kb. ezt lehetett hallani: "píítty, píítty, pííítty, engedjenmárbevalakibazmeg!" :D Sajnos nem kombinált kártya/fingerprint olvasók voltak, szóval még B terv sem volt.

Látom, hogy a jogi oldallal nem szeretnél foglalkozni, de azért itthagyom ezt az infót, mert megelőzhet néhány problémát. 2019 április óta biometrikus azonosítást nem csak hogy megtagadhatja a dolgozó (mint fentebb írták), hanem kifejezetten tilos is telepítened. Ez alól csak azok kapnak felmentést, akik a törvényi explicit felsorolásban beleférnek. Munka törvénykönyvéből:

11. §  (1) A munkavállaló biometrikus adata az érintett azonosítása céljából abban az esetben kezelhető, ha ez valamely dologhoz vagy adathoz történő olyan jogosulatlan hozzáférés megakadályozásához szükséges, amely a) a munkavállaló vagy mások élete, testi épsége vagy egészsége, vagy b) törvényben védett jelentős érdek súlyos vagy tömeges, visszafordíthatatlan sérelmének a veszélyével járna.

Ezek után a törvény még felsorolja, hogy milyen jelentős érdek lehet a b) pontban (minősített adat, lőfegyver, kémiai-biológiai veszély, nukleáris anyagok, BTK szerinti különösen nagy vagyon érték). Az általad vázolt célok ide nem férnek el, ennél fogva minden biometrikára épülő megoldás (ha legálisat szeretnétek) kuka.

A munkavállalók, főleg ha saját érdekükről van szó, ezekben a kérdésekben meglepően hamar kikupálódnak, arra szerintem nem érdemes számítani, hogy úgysem tudja senki, hogy ez nem legális...

Legyen az egyik asztalon egy kés, de a kertészaszisztensnek ne legyen jogosultsága oda bemenni, a többieknek meg igen. A kitételek pipálva? ;)

Egyébként ha az ügyelet meglétét kell ellenőrizni, sokkal egyszerűbb random gyakorlatot tartani, ha pedig borulnak, legyen következménye. Szerintem ez a filléres megoldás ugyanazt garantálja, mint bármelyik csillagháborús terv.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

+1 a szúrópróbaszerű ellenőrzésre.

Ha valaki olyasmit csinál, amit nem lenne szabad, azt tipikusan azért, mert úgy gondolja, hogy meg lehet úszni. Ha elég nagy esélye van lebukni és a lebukásnak konzekvenciája is lesz, pl. egy fegyelmi, akkor nem sumákolnak majd (annyira).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pont idevágó: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/boete-voor-bedrijf-voor-verwerken-vingerafdrukken-werknemers

A holland hatóságok 725.000 EUR bírsággal jutalmazták a munkaidő nyilvántartásra használt biometrikus azonosítórendszert. (És ott a fent citált mtv. előírás nincs is, ez csak GDPR alapján történt.)

Ez csak része volt a problémának. Ha valahol helyi törvény ezt nem szabályozza jobban, akkor kizárólag a GDPR kapcsán az mondható el, hogy a biometrikus adat 9-es cikkely szerinti különleges adatnak minősül. Ilyen adatot, csak a cikkelyben felsorolt esetekben lehet kezelni, amiből a legtöbb esetben nem marad más, mint a hozzájárulás.

A foglalkoztató és a dolgozó között viszont úgynevezett egyenlőtlen erőviszony áll fent, a munkája elvesztésétől rettegő munkavállaló olyan dolgok aláírására is rákényszeríthető, amit egyébként nem fogadna el. Ez a hozzájárulás önkéntességével ellentétes, ezért a legtöbb dolgozói hozzájárulást a hatóság érvénytelennek tekinti. Az, hogy egyébként a hozzájárulás gyűjtését sem tudták bizonyítani, már csak hab a tortán. 

Ha napibért kapnak nap végi kifizetéssel, az érdekeltté teszi őket abban hogy ott is maradjanak a munkaidő végéig. Mindenféle beléptető/megfigyelő rendszer nélkül.

Szerintem erre humán megoldás kell, valaki legyen megbízva azzal, hogy ezt figyelje, gépi megoldás nem nagyon fog működni. Mivel egy szálloda definíció szerint nem lehet zárt akár munka közben is meglóghat valaki 1-2 órára...

Szerkesztve: 2020. 06. 10., sze – 14:59

Érdemes lehet a Jobctrl környékén szétnézni, ha már a "mobil látoot-e egy bozonyos wifit" téma is szóba jöhet.

Ők nem így kontrollálják a dolgozót, de a megoldásukban pontosan tudható, hogy a 'szobalány' a szállodában volt-e munkaidőben. Ugyanakkor a beléptetést is kiválthatja és nem szükséges hozzá semmilyen biometriai azonosítás.

Illetve van egy marék olyan feature is, ami a dolgozónak is lehet jó. A lényeg, hogy a cucc használható egy korrekt elszámolás alapjául is, de lehet korbács is... Próbáltuk a munkaadomnál, szükséges extrák miatt + a cégre nézve érzékeny infok miatt nem lett bevezetve, de amire keresel megoldást, arra tökéletes lehet.

Mint minden más esetben is a kérdés az, hogy mit akar az ember igazából elérni.

Az a cél, hogy a szobalány ott legyen az alagsorban egy széken ücsörögve a munkaidő végéig, vagy az, hogy elvégezze a feladatát?

Amennyiben csak az a lényeg, hogy ott legyen, akkor jó irányba tapogatózik (és van egy csomó megoldás, pl. kártyás be és kiléptetőkapu, amin egyszerre egy ember mehet át, és rögzíti, hogy ki mikor és milyen irányban).

Általában az a tapasztalatom, hogy aki jelenlét rögzítést kér, valójában nem is azt akarja, hanem jól elvégzett munkát. Ebben az esetben teljesen más lenne az irány. Ha egy szobalány feladata a vendégek szobáinak takarítása, akkor azt kell rögzíteni, hogy a vendégek szobáját mikor nyitotta ki a kártyájával és meddig volt nyitva az ajtó. Ebből ki lehet mutatni, hogy minden szobába odament-e és vajon mennyi időt töltött egy-egy szobában. Ha gyanús, hogy túl sokat, akkor meg lehet nézni a szobát, hogy tiszta-e. Ha az egyik lány ugyanannyi szobát 1 órával rövidebb idő alatt fejez be, mint a másik, akkor teljesen felesleges ott tartani még egy órát, hogy addig malmozzon.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Pár éve a Budapesti Mikrotik MUM-on mutattak be egy ilyen rendszert.

Egy magán egészségügyi klinikán használják és így nem csak azt tudják, hogy ki jött be dolgozni, hanem hogy az épületben pontosan merre van.

A lényege valami olyasmi volt hogy a dolgozók okos telefonját (nememlékszem, hogy saját vagy céges) az épület wifi hálózatra kapcsolták, és valahogy azokból olvasták ki, melyik AP-ra van felcsatlakozva. Az AP-k kellően sűrűn voltak telepítve és a sugárzási teljesítményük is vissza volt véve és még valamit optimalizáltak, így ott helyiségszintre be tudták lőni, hogy ki merre tartózkodik. Ezt a recepciós egy weboldalon tudta nyomon követni.

Az előadást felvették kamerával és valahogy vissza lehet nézni.

Banyek, ha az embereket kell megfigyelni és egy ilyen rendszert ki lehet építeni, nehogy már ne tudjon céges telefont adni az embereknek! Anélkül ugye jöhet az, hogy nincs is telefonom, Nokia 3110-es telefonom van, aztán a drága rendszer helyből nem működik.

Ezt kell kombinálni azzal, hogy a céges telefonon lévő appban jön a riasztás, ha dolgozni kell valahol + a céges telefon céges appjával kell leolvasni a QR kódot, hogy a rendszer berögzítse, hogy melyik szobát mikor takarította ki a szobalány.

A telefonon lehet ujjlenyomatolvasó a feloldáshoz és amikor jön a szúrópróbaszerű ellenőrzés, akkor kibukik, ha odaadtam a telefonomat Marikának, hogy falazzon, amíg én akármi, mert Marika nem tudja az ujjával feloldani a telefont, így nem tudja megerősíteni helyettem, hogy tényleg a szobalányok készenléti szobájának a lőterén vagyok.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Chip a bőr alá (mint a kutyáknál). Sok sok ellenőrző azaz leolvasó kapuval, akár minden szoba ajtóba is. Így valamelyest az aktivitást is lehet monitorozni,

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ahogy írták már, van olyan beléptető-időnyilvántartó rendszer amihez nem kártyázni hanem ujjlenyomatozni kell, azzal pedig nem tudnak trükközni. Vagy maximum úgy, hogy a sumákolós kollega reggel bejön, csippant, aztán elmegy a dolgára, és csak délután ugrik be kicsekkolni (ez mondjuk ronda dolog).

Valójában a legtöbb olvasó esetén lehet még ezzel is sumákolni, de a lényeg hogy nem triviális és egyszeri dolgozó nem fogja tudni. Kártyánál szimplán lehúzzák egymásét, rosszabb esetben lemásoltatják. Egyébként segít ha van ott az olvasónál egy kamera. Ugyanis hiába nem arcfelismeréses, de tudhatják hogy gyanú esetén mindig megvan rá az esély hogy valaki visszanézi. Persze nem fogja, ki a francnak van erre ideje, de azt az üldözés mániások nem tudják. Tőlem is kérdezték, hogy én megadom-e az ujjlenyomatomat. Én az összes rendszert azzal tesztelem, szerintem minden ujjam ott van valahol bejegyezve a cégeknél. Meg mondják, hogy sok rendszerhez van hozzáférésem, biztos nézegetem az embereket, hogy mit csinálnak. Aha persze, erre van nekem időm, hogy megnézzem az adott boltban a Timike épp hordja-e a kitűzőt vagy sem..